Heti lapszemle 2022. december 9.

lapszemle

A kormány láthatóan nem tud mit kezdni a tiltakozásokkal, pedig egyszerű: abba kellene hagynia a megfélemlítést és érdemi párbeszédet folytatnia. Persze azt is el kellene fogadnia, amit már mindenki tud, hogy nem egyszerű bérharc folyik.

 

december 2.

Folyamatosan nő a tiltakozók száma

Nemcsak Budapesten, vidéken sem hajlandók sokan tovább tűrni – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/videok/20221202/videken-is-egyre-tobb-tanar-csatlakozik-a-tiltakozashoz

 

Ez nem a pesti elitgimik mozgalma

Hende István, a PSZ tagja, a jáki Nagy Márton Általános Iskola pedagógusa is felszólalt a PSZ által szervezett Kossuth téri tüntetésen. A szolidaritásról, a vidéki tanárok elégedetlenségéről is kérdezte az RTL, de szóba került az is, mennyire érdemes belevinni a politikát a tiltakozásokba. „Rám fogták már, hogy fideszes vagyok, meg azt is, hogy radikális baloldali. Mondtam is nekik, hogy nem gondolták, hogy magamtól vagyok ilyen hülye és a saját véleményemet mondom?”

https://rtl.hu/belfold/2022/12/02/tanar-szakszervezet-hende-istvan-interju-videk-tiltakozas

 

December 2-a is a tiltakozások napja volt

Az ország számos pontján tiltakozó akciókkal álltak ki diákok és tanárok azokért a pedagógusokért, akiket elbocsátottak a tankerületek. A Tanárok a tanárokért csoport szerint az országban 732 pedagógus kezdett 78 iskolából polgári engedetlenségbe.

https://merce.hu/2022/12/03/tuntetesek-ulosztrajk-heves-erzelmek-ilyen-volt-kepekben-a-penteki-pedagogus-sztrajknap/

 

A Belügyminisztérium szerint a tanárok bujtogatják diákjaikat

A BM kíváncsi a szülők oktatásról alkotott véleményre. Egyik kérdése azt sugalmazza, hogy a pedagógusok bevonják a diákokat a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba.

https://hvg.hu/elet/20221202_A_BM_szerint_a_tanarok_bujtogatjak_a_diakjaikat_a_kiallasra?s=hk

 

Mit gondol a hazájáról az a fiatal, aki azt látja, hogy kegyetlenül megtorolja a hatalom, ha valaki szólni mer?

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés szolidaritásáról biztosította a tiltakozó tanárokat. „Egyre abszurdabb helyzetet idéznek elő a tankerületi vezetők és a kormány”.

https://szakszervezetek.hu/hirek/30158-eszt-mit-gondol-a-hazajarol-az-a-fiatal-aki-azt-latja-hogy-kegyetlenul-megtorolja-a-hatalom-ha-valaki-szolni-mer

 

Írók is a tanárok mellé álltak

Írók, költők, kritikusok írták alá a petíciót a pedagógusok védelmében, köztük Závada Pál, Parti Nagy Lajos.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221202_irok_peticio

 

A BME matematikus és fizikus oktatói is kiállnak a pedagógusok mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a közoktatás helyzete és a megtorló elbocsátások miatt tüntető pedagógusok mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának oktatói. Ez kizárólag az aláírók álláspontja, jelzik.

https://www.valaszonline.hu/2022/12/02/bme-matematikus-es-fizikus-oktatoi-szolidaritasi-nyilatkozat-bme/

 

Felkészítő kampány pedagógusoknak

Szeptemberben volt az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Az UNICEF kutatása szerint az öngyilkosság globálisan a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet- és Nyugat-Európában, Közép-Ázsiában és Észak-Amerikában pedig a második. 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved, ezeknek a lelki problémáknak a 40%-a köthető szorongáshoz és depresszióhoz.  Ahhoz, hogy a pedagógusok idejében felismerjék a problémát, az UNICEF kidolgozott egy ingyenes online kurzust és e-learning anyagot, amely segítséget ad, hogy megbeszéljék a témát a diákokkal. Az e-learning tesztekkel, videókkal és könyvajánlóval segít a pedagógusoknak is saját lelki egészségük megőrzésében.

Lélekemelő program pedagógusoknak – UNICEF

 

december 3.

Több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ előtt a tanárok elbocsátása miatt, felszólalt a PSZ elnöke is

A rendezvény szervezői a Tanárok a Tanárokért, a Tanítanék, az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógus Egység és a noÁr – írta a Mérce, amely élőben közvetítette a tüntetést. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke felidézte a PSZ november 26-ai tüntetését, melyen „valódi nemzeti konzultációt” tartottak. A 9 pontos követelést petícióként átadták a belügyminiszternek, aki azóta sem válaszolt.  Jelezte: a kormány csak fenyegetésre képes és Brüsszelre mutogat.

https://merce.hu/2022/12/03/tuntetessel-kerik-szamon-a-klebelsberg-kozponton-a-tanarok-kirugasat-percrol-percre-a-mercen/

 

december 4.

Az EB érdeklődését is felkeltette a tanárok kirúgása

Totyik Tamást, a PSZ alelnökét hívták fel, arról érdeklődtek, jogos-e a pedagógusok elbocsátása, mi várható a jövőben – erről ő maga beszélt az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/belfold/20221204/psz-mar-az-europai-bizottsag-is-felfigyelt-az-elbocsatott-magyar-tanarok-tortenetere

 

Facebookon a Karinthy Gimnázium elküldött tanárai

A Karinthy Frigyes Gimnázium Facebook-oldalán közölt portrét azokról a tanárokról, akiket elbocsátottak. Mindannyian egyediek és pótolhatatlanok; több nyelvszakos és természetismeret-pedagógustól is megvált a tankerület.

https://index.hu/belfold/2022/12/04/tanar-pedagogus-karinthy-frigyes-gimnazium-tuntetes-budapest-fovaros-tankerulet-oktatas/

 

Iványi Gábor tantermeket ajánlott fel a kirúgott tanároknak

„Felajánljuk iskolánk tantermeit és eszközeit, hogy nálunk szerdán 16 órától, illetve pénteken 15 órától azon elbocsátott tanárok, akik végzős osztályokat oktatnak, előkészítő, felzárkóztató órákat tarthassanak”. Ezt a felhívást tette közzé a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.

https://444.hu/2022/12/04/ivanyi-gabor-egyhazanak-iskolaja-tantermeket-ajanlott-fel-a-most-kirugott-tanarok-szamara?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=ivanyi-gabor-egyhazanak-iskolaja-tantermeket-ajanlott-fel-a-most-kirugott-tanarok-szamara&fbclid=IwAR1u9z2BsVhtGUc10h4dLIPwobqs1-g973guD3

 

december 5.

A propaganda nyelvén: a kormány állította meg Brüsszelt, de igyekszünk „újraindítani”

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor, Lannert Judit oktatáskutató és Kunhalmi Ágnes (MSZP) volt az ATV mai Téma c. műsorának vendége. Gosztonyi Gábor beszélt a több mint egy éve zajló eredménytelen sztrájkbizottsági tárgyalásokról, a tiltakozásokról, a brüsszeli lobbizásról is. Ez utóbbiról elmondta: a kormány állította meg Brüsszelt, de a pedagógusok, szakszervezetek, diákok képviselői igyekeznek „újraindítani”, hogy mégiscsak érkezzenek uniós pénzek a béremelésre, miután a kormány az állami költségvetésből nem akarja rendezni érdemben az oktatásban dolgozók bérét.

https://www.atv.hu/videok/20221205/maitema-20221205-1-resz

https://www.atv.hu/videok/20221205/maitema-20221205-2-resz

 

Az elbocsátásokkal a kormány megint olajat öntött a tűzre

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint átláthatatlan, milyen elvek szerint próbálják a polgári engedetlenkedő pedagógusokat elbocsátani, ezért „megtorló jellegűnek” érzi a kirúgásokat. Az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, az elbocsátások az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltették. A PSZ felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a pedagógustársadalom elleni uszítást, kezdje meg a közoktatási rendszer átalakításáról a tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel, a civilekkel, a szülőkkel és diákszervezetekkel.

https://infostart.hu/belfold/2022/12/05/totyik-tamas-a-pedagoguselbocsatasok-meg-nagyobb-ellenallast-szulnek

 

A háttérben állítólag dolgoznak az oktatás átalakításán

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának azt nyilatkozta: a kirúgások után forrnak az indulatok. Hírek szerint a Magyar Tudományos Akadémia megbízást kapott, hogy új Nemzeti alaptantervet dolgozzon ki, a Mathias Corvinus Collegium elnökét, Setényi Jánost felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán.

https://nepszava.hu/3177724_oktatas-magyarorszag-tuntetes-tanar-diak-sztrajk-mta-nat-mcc

 

Pintér Sándor összefutott a tüntetőkkel, de gyorsan elhajtott

Épp akkor jött ki Pintér Sándor a Belügyminisztérium épületéből, amikor a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai tüntettek a téren. A pedagógusok kirúgása ellen tiltakozók neki és Maruzsa Zoltán államtitkárnak akartak átadni egy levelet, de a rendőrök lezárták a főbejárat előtti szakaszt.

https://hvg.hu/itthon/20221205_Pinter_Sandor_osszefutott_az_ellene_tuntetokkel_de_gyorsan_el_is_hajtott

 

A Tanítanék tüntetett a parlamenti karzaton, megszakadt az ülés

A parlamenti karzaton tüntetni kezdetek a Tanítanék Mozgalom képviselői. Az ülésvezető rendzavarásnak minősítette az akciót, majd kérte az országgyűlés személyzetét, hogy ürítsék ki a karzatot. Törley Katalin, az akció egyik résztvevője a Kossuth téren azt mondta, azért mentek be a parlamentbe, mert bár az elmúlt időszakban „nagyon komoly dolgok történtek az oktatási tiltakozások terén”, sem a területet felügyelő Pintér Sándor, sem Orbán Viktor nem szólalt meg.

https://444.hu/2022/12/05/megszakad-a-parlament-ulese-mert-tuntetni-kezdett-a-tanitanek-mozgalom-a-karzaton?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=megszakad-a-parlament-ulese-mert-tuntetni-kezdett-a-tanitanek-mozgalom-a-karzaton

 

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium oktatói ismét tiltakoztak

Polgári engedetlenségbe kezdtek a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai, így fejezték ki szolidaritásukat a kirúgott tanárokkal, követelik az oktatási rendszer reformját is. Tudják, megszegik a törvényt, és rettenetesen félnek a következményektől.

https://444.hu/2022/12/05/jelentem-a-megfelemlites-sikerult-en-felek-mi-mindannyian-felunk-es-duhosek-vagyunk-polgari-engedetlenkednek-a-nemes-nagy-agnes-szakgimnazium-tanarai-is?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=jelentem-a-megfelemlites-sikerult-en-felek-mi-mindannyian-felunk-es-duhosek-vagyunk-polgari-engedetlenkednek-a-nemes-nagy-agnes-szakgimnazium-tanarai-is

 

Debrecen három gimnáziuma is követeli, vegyék vissza a kirúgottakat

A három iskola tanárai szolidaritásukat fejezték ki kirúgott kollégákkal, és érdemi párbeszédet szorgalmaznak az oktatás helyzetéről. Az egyik iskola tanárai szerint a pedagógusok megfélemlítése pártállami módszereket idéz.

https://nepszava.hu/3177747_debrecen-gimnazium-nyilatkozat-tiltakozas-tanarok-kirugasok-megfelemlitesek

 

Összefogás Sopronban

33 pedagógus vállalta a polgári engedetlenséget Sopronban, támogatóik pedig kétszer ennyien vannak. Az akcióban résztvevők a jövőért vállalják a demonstrációkat, sokan pedig a polgári engedetlenséget is.

https://www.nyugat.hu/cikk/egyre_szelesebb_soproni_pedagogusok_osszefogasa

 

Horváth Péter szerint precedensértékű ügyek lesznek, ha döntenek az első körben kirúgottakról

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint minden, a rendszerből kikerülő pedagógus hiányozni fog. A polgári engedetlenség csapdát jelent mindenki számára. „Egy végső tiltakozási forma, amikor már kimerültek a jogszabály adta lehetőségek” – nyilatkozta az InfoRádónak Horváth Péter. „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az első körben elbocsátott kollégák, akik bírósághoz fordultak, mit kapnak. Azt gondolom, ezek precedensértékű ügyek lesznek” – jelentette ki.

https://infostart.hu/belfold/2022/12/05/ezek-precedenserteku-ugyek-lesznek-horvath-peter-a-pedagogusok-sztrajkjarol

 

Nem sztrájkolt, nem engedetlenkedett, „csak” felmondott egy tanár

Az oktatás helyzetére és a kirúgott pedagógusokkal való bánásmódra hivatkozva felmondott a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium matematika-történelem szakos tanára, Kosztra Gábor. Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra az intézményvezetőnek, a tankerületigazgatónak, Maruzsa Zoltán államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelét. Felmondási idejét kitölti, a diákok félévét lezárja, azt követően határozatlan ideig nem kíván az oktatás Belügyminisztérium által fenntartott részébe visszatérni.

https://rtl.hu/belfold/2022/12/05/nem-sztrajkolt-nem-engedetlenkedett-megis-felmondott-egy-gimnaziumi-tanar-kollegai-kirugasa-miatt

 

Rétvári Bence szerint lehet sztrájkolni Magyarországon

A parlamentben több ellenzéki képviselő szerette volna személyesen Pintér Sándort kérdezni a tiltakozásokról, az elbocsátott pedagógusokról, de a belügyminiszter nem volt bent. Helyette Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt mondta: Magyarország normális ország, lehet sztrájkolni a pedagógusoknak is. Arra már nem tért ki, hogyan korlátozták a sztrájkjogot.

https://hang.hu/belfold/magyarorszag-normalis-orszag-lehet-sztrajkolni-149282

 

Helyettes államtitkár: sok pedagógusnak furcsa, hogy az a négy-hat óra, amit oktatással kell tölteni, munkaidő

A tanárokról is beszélt Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára egy nyilvánosságra került októberi előadásában. „Ismeretes, hogy furcsa nagyon sok pedagógusnak, hogy az a négy óra, hat óra, amit oktatással kell tölteni, az munkaidő. És tudom, hogy elveszi ez az idő azt az időszakot, amikor ő különórát tud adni diákoknak 6-7-8 ezer forintért óránként, de mégis, ha ő jelentkezett abba az iskolába, hogy ő tanítani fog, hát a minimum, hogy azt úgy valahogy elvégzi. És a szabadidejében meg persze, menjen akkor oktatni meg keresse a pénzt, meg mindent csinálhat”.

https://444.hu/2022/12/05/helyettes-allamtitkar-a-tanarokrol-jojjon-be-dolgozzon-oszt-utana-valtson-munkahelyet

 

december 6.

A minisztérium csúsztat, a diákok mennek maguktól is a tüntetésre

Félrevezetőnek tartja a Belügyminisztérium szülőknek küldött kérdőívét Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Arra is kíváncsiak, a szülők egyetértenek-e azzal, hogy „a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”. A minisztérium csúsztat, ez nem csak bérharc. A tanulókat pedig senkinek nem kell bevonni, mennek maguktól. Nagy részük megtapasztalta a NER oktatáspolitikáját, a saját bőrükön érzik az „eredményeket” – fogalmazott a PSZ alelnöke. Szerinte a kormány nem tud mit kezdeni a helyzettel, a manipulatív kérdőívvel pedig saját tehetetlenségét próbálja leplezni.

https://nepszava.hu/3177912_oktatas-ingyen-tulora-per-pdsz-jogeros-itelet

 

A szülőket is érdekli néhány fontos kérdés

A Szülői Összefogás Közösség is a szülőket kérdezi az oktatásról. Egészen más kérdéseket tesznek fel, mint a tárca. Rákérdeznek arra, hogy megvalósulhat-e érdemi és nyilvános párbeszéd az oktatás megújításáról, illetve egyetértenek-e a kitöltők azzal, hogy minőségi oktatás és nevelés kell mindenkinek az óvodától az egyetemig. A Szülői Összefogás Közösség azt szeretné felmérni, milyen mértékben tudatosult a társadalomban a közoktatás problémája. A kérdőív eredményét december 20-án teszik közzé.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221206_szuloi_osszefogas_kozosseg

 

Újabb egyházi iskolák tanárai tiltakoznak

A budapesti Piarista Gimnázium pedagógusai is polgári engedetlenkednek. Tiltakozó nyilatkozatot adtak ki több más egyházi iskola tanárai is, akiknek nagy része a Gödöllői Református Líceumban tanít. „Az oktatásirányítás nem kíváncsi a véleményünkre, nem nyitott a szimbolikus tiltakozásokra, hanem az erő nyelvén, a megfélemlítés eszközével válaszol a tanárok kétségbeesett segélykiáltásaira, miközben homályos, és csupán a bérkérdést érintő ígéreteket tesz”. Kérték a döntéshozókat a párbeszédre.

https://hang.hu/belfold/ujabb-egyhazi-iskolak-tanarai-tiltakoznak-a-pedagogusok-elbocsatasa-ellen-149305

 

A polgári engedetlenség nem lehetőség, hanem kötelesség

„Újabb erős jelzést kapott mind a társadalom, mind pedig a döntéshozók: egyre többen és egyre hangosabban mondják ki, hogy elég volt abból, ami ebben az országban, különösen az oktatásügy kapcsán zajlik” – felelte Gégény István a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium pedagógusai által aláírt tiltakozó nyilatkozatról feltett kérdésre a Klubrádió Reggeli gyors című műsorban. A Szemlélek lapigazgatója a tiltakozó nyilatkozatból kiemelve idézte, hogy a kormányzat a közoktatás ügyét “minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli”, és hogy az iskola pedagógusai szerint a gondolkodó fiatalok nem „alattvaló-gyárakban készülnek”. Szerinte van nyomásgyakorlás bizonyos egyházi iskolákban, hogy ne vegyenek részt a tiltakozásokban, „mostanra a teljes közoktatás, beleértve az egyházi iskolák pedagógusait is, úgy áll hozzá, hogy ez így fenntarthatatlan.”

https://szemlelek.net/a-polgari-engedetlenseg-nem-lehetoseg-hanem-kotelesseg/

 

Hogyan lettek a nemzet napszámosai a nemzet söpredékei?

„Felháborodásunknak adunk hangot a közelmúltban kollégáinkat ért aránytalan retorzió miatt, és szolidaritást vállalunk velük. A mai napon tantestületünk jelenlevő tagjainak 70 százaléka polgári engedetlenségbe kezd” – közölték az Ady Endre Gimnázium tanárai. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a nemzet napszámosaiból a nemzet „söpredékeivé” nyilvánították őket.

https://hvg.hu/itthon/20221206_ady_endre_gimnazium_polgari_engedetlenseg?s=hk

 

Mikuláscsomag tankerületeknek

A zalaegerszegi tankerületnek a helyi iskolákból küldtek egy-egy Mikulás-csizmát, benne a tantestület korfájával. „Rosszcsont tanker” – ez jelent meg az Észak-pesti Tankerületi Központ és a Dél-budai Tankerületi Központ épületénél.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221206_Mikulascsomagot_kaptak_a_tankeruletek

 

Nagyobb megbecsülést ígért Brüsszelnek a kormány, majd elbocsátotta a tanárokat

Pár órával azután, hogy az Európai Bizottság rábólintott az uniós helyreállítási alap pénzeire benyújtott magyar pályázatra, bennük az oktatás javítására tett ígéretekkel, a Belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy újabb 8 pedagógust rúgnak ki polgári engedetlenség miatt. A helyreállítási tervből kiderül: nem a helyreállítási alapból finanszíroznák a béremelést, annak megvalósítását részben hazai forrásból, részben pedig az Európai Szociális Alap Pluszból (EFOP+) tervezik. Ez a kohéziós alap nem tartozik a felfüggesztettek közé, így az anyagi feltételek adottak lehetnek a tanári fizetések rendezéséhez.

https://hvg.hu/itthon/20221206_Tobb_megbecsulest_a_tanaroknak__ezuttal_nem_a_tuntetok_koveteleseibol_hanem_a_kormany_helyreallitasi_tervebol_idezunk?s=hk

 

Csák János: az utcáról nem lehet kompromisszumokat kötni

„Sajnálatos, hogy létrejött egy politikailag motivált tiltakozáshullám, ami nem arról szól, hogy hogyan javíthatnánk meg a rendszert, hanem hogy hogyan tudnánk destabilizálni,” mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hír TV-nek. Arra a felvetésre, hogy a tanárok nem csak a bérfejlesztésért demonstrálnak, a miniszter úgy reagált: Pintér Sándor fél éve vette át az oktatást. „Ezért is tartom méltánytalannak, hogy olyan követelésekkel állnak elő, amiknek hosszú előkészítésük van.”

https://444.hu/2022/12/06/csak-janos-a-tanartuntetesekrol-az-utcarol-nem-lehet-kompromisszumokat-kotni

 

december 7.

Hiába voltak sztrájkbizottsági egyeztetések, nincs eredmény

Bár voltak sztrájkbizottsági tárgyalások a kormánnyal, érdemi egyeztetésnek ezek nem nevezhetők, nincs eredmény, kormányjavaslat a megoldásra, miközben az oktatás egészének megreformálásáról kellene tárgyalni – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/videok/20221207/orszagos-ulosztrajkot-szervez-csutortokre-az-egyseges-diakfront

 

Névtelennek maradnak, de van véleményük

Aggódó iskolaigazgatókkal beszélgetett a Hírklikk. Mindannyian másért aggódtak, ki az oktatás jövőjéért, ki a saját székéért, de mindannyian csak névtelenül vállalták a beszélgetést.  Egyikük azt mondta: nagy az elkeseredettség, másrészt a düh az elbocsátások miatt. De sokan nem mernek tiltakozni, mert nem tudnának megélni, különösen igaz ez az 50-es korosztályra. Egy másik vélemény a kirúgásokról: „jól kielemezték, megnézték, melyik gimnáziumokból küldjék el a pedagógusokat. Úgy látszik, hogy azokból, ahová a budapesti értelmiségi középosztály gyerekei járnak, akik úgyis külföldre mennének majd továbbtanulni. Így nem kár lefejezni, meggyilkolni ezeket az intézményeket, nem fog a ma uralkodó elit könnyeket ejteni értük.”

https://hirklikk.hu/kozelet/nevtelenek-maradnak-de-van-velemenyuk/408085/

 

December 8-tól 20-ig sztrájkolnak egy XVIII. kerületi iskolában

„Mi, a Brassó Utcai Általános Iskola alulírott pedagógusai és nevelést, oktatást közvetlen segítő munkatársai 35 fővel 2022. december 8-ától december 20-áig sztrájkba kezdünk. Tesszük ezt utána mindaddig, amíg az elbocsátott gimnáziumi kollégáinkat vissza nem helyezik munkakörükbe, illetve amíg egy döntési jogkörrel rendelkező személlyel szakmai tárgyalásokra nem kerül sor” – írták a Brassó Utcai Általános Iskola tanárai.

https://444.hu/2022/12/07/december-8-tol-20-ig-sztrajkolnak-a-tanarok-egy-budapesti-altalanos-iskolaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=december-8-tol-20-ig-sztrajkolnak-a-tanarok-egy-budapesti-altalanos-iskolaban

 

Vannak iskolák, ahol rendkívüli szünettel akadályozzák a sztrájkot

Több száz iskolában indul munkabeszüntetéssel a csütörtöki nap országszerte, tanévkezdés óta ez már a negyedik alkalom, hogy a pedagógus szakszervezetek egységes, országos sztrájkot hirdettek. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta, egyre bővül a tiltakozók köre, ugyanakkor előfordult, hogy egy-egy intézményben visszavonták a bejelentett sztrájkot, mert a tankerületek rendkívüli szünetet rendeltek el, így a munkabeszüntetésnek sincs értelme. Ennek ellenére is több száz intézmény több ezer dolgozója fog sztrájkolni, emellett mintegy ezren jelezték, hogy polgári engedetlenségbe kezdenek.

https://nepszava.hu/3178047_orszagos-munkabeszuntetessel-folytatodik-a-pedagogusok-tanulok-tiltakozasa-van-olyan-iskola-ahol-a-karacsonyi-szunetig-hirdettek-sztrajkot

 

Az ELTE gyakorló iskolái a kirúgottak visszavételét követelik

A tanárok elbocsátása egyáltalán nem szolgálja a diákok érdekeit, éppen ellenkezőleg, csorbítja a diákok minőségi oktatáshoz való jogát – írta az ELTE gyakorló iskoláinak több mint 200 dolgozója.

https://24.hu/belfold/2022/12/07/elte-gyakorlo-iskola-tanarsztrajk-polgari-engedetlenseg-kirugott-tanarok/

 

Szegedi bölcsészprofesszorok álltak a tiltakozó tanárok mellé

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karának oktatói közös nyilatkozatot adtak ki a közoktatás javításáért küzdő tanári mozgalom támogatására. Megdöbbenve értesültek arról, hogy az érdemi párbeszéd és a szükséges intézkedések helyett ismét tanárokat bocsátottak el.

https://telex.hu/belfold/2022/12/07/szegedi-bolcseszprofesszorok-alltak-a-tiltakozo-tanarok-melle

 

A TASZ szerint a polgári engedetlenség nem egyszerű jogsértés

December végéig kell benyújtani a keresetet a bíróságra, amelyben a pedagógusok az elbocsátásuk jogszerűségét vitatják. Pertársaságban tervezik az eljárást, mert az esetek erősítik egymást, és rámutatnak arra a nagyon fontos elemre, hogy ez tiltakozás volt – mondta Zeller Judit. A TASZ jogásza szerint a polgári engedetlenség nem egyszerű jogsértés, hanem tudatos, magasabb rendű erkölcsi alapon álló jogszabálysértés. A TASZ szerint a tankerületek, az állam ellen is lehetséges pert indítani a tanárhiány miatt.

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-tasz-kepviseli-a-mult-szerdan-kirugott-nyolc-tanart-a-munkaugyi-birosagon/32164341.html

 

A püspökök szerint nehéz helyzetbe hozza őket az egyháziak tiltakozása

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaiként a sajtóból értesültünk egyes egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről. A munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként is nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, hiszen felelősséggel tartoznak azon szülők felé, akik rájuk bízták gyermekeiket, illetve az állam felé is el kell számolniuk, hiszen teljesíteniük kell a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeiket” – idézet az MKPK közleményéből. „Tisztában vagyunk az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, azonban továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítjük előnyben, és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a pedagógushivatás megerősödjön, társadalmi presztízse emelkedjen. A püspöki konferencia a jövő év elejére országos szakmai tanácskozást szervez.

https://444.hu/2022/12/07/a-katolikus-puspokok-azt-hangsulyozzak-milyen-nehez-helyzetbe-hozza-oket-a-tanaraik-engedetlensege?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-katolikus-puspokok-azt-hangsulyozzak-milyen-nehez-helyzetbe-hozza-oket-a-tanaraik-engedetlensege

 

Rétvári Bence: ki kell fizetni a túlórákat

„Van egy meghatározott órakerete a pedagógusoknak és ami azon túli óra, amit vállalnak, természetes, hogy azt mindenki számára ki kell fizetni. Az iskolákban az igazgatók, gazdasági vezetők ezt megteszik, ha volt egy-egy eset, ahol ez nem fizettek, ott nyilván meg fog történni, erre a fedezet minden tankerület költségvetésében rendelkezésre áll” – mondta Rétvári Bence államtitkár.

https://168.hu/itthon/retvari-bence-a-blikknek-ki-kell-fizetni-a-tanarok-tulorait-249421

 

Tóth Bertalan szerint az Alkotmánybíróság bebetonozta a tanárok jogfosztását

A tanárokkal bármit meg lehet tenni – állítja az Alkotmánybíróság. Így summázta Tóth Bertalan (MSZP), hogy a testület már egy hete elutasította a tanárok sztrájkjogfosztása ellen benyújtott indítványt, de mivel tartanak a döntés következményeitől, azt nem merik nyilvánosságra hozni.

https://24.hu/belfold/2022/12/07/toth-bertalan-alkotmanybirosag-tanarok-jogfosztas/

 

Radó Péter: a fékek és ellensúlyok rendszere a közoktatásban

Az oktatáskutató szerint meg kell erősíteni a közoktatás hihetetlenül gyenge immunrendszerét, a szereplők meggyőzésén alapuló oktatáspolitikára van szükség, mindennek az autonómia helyreállításával kell kezdődnie.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221207/a-fekek-es-ellensulyok-rendszere-a-kozoktatasban-583288?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

december 8.

Reméljük, sokan sztrájkolnak a kiemelt sztrájknapon

A PSZ és a PDSZ december 8-ára ismét országos sztrájknapot szervezett. Abszurd a sztrájk Magyaraországon: az órák felét, érettségizőknél minden órát meg kell tartani – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádió reggeli műsorának.

https://infostart.hu/belfold/2022/12/08/psz-tizezer-tanar-sztrajkol-ma

 

Mindenkinek perelnie kell, ha ki akarja fizettetni a túlmunkát

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor és a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet az ATV Start műsorának nyilatkozott a PDSZ nyertes peréről, miszerint ki kell fizetni a túlmunkát, a helyettesítéseket a tanároknak. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy a per nem precedensértékű, vagyis mindenkinek perelnie kell! Beszélt arról is, hogy a követelések között nincs új, hiszen a kormány nem teljesít semmit.

https://www.atv.hu/videok/20221208/ma-kezdodik-az-orszagos-pedagogussztrajk

 

Nincs még egy ország, ahol úgy kell sztrájkolni, mint nálunk

Az órák felét, érettségizőknél minden órát meg kell tartani, ezt jelenti a kormány és a parlament számára a sztrájk az oktatásban. Nem vétetlenül szerepel a követelések között a sztrájkjog visszaállítása – erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak a tiltakozások kapcsán.

https://rtl.hu/hirado/2022/12/08/oktatas-sztrajk-demonstracio-tanarok-diakok

 

A szakszervezetek szánalmasnak tartják Csák János nyilatkozatát

Cáfolja a PSZ és a PDSZ azt, amit Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hír TV-nek adott interjújában mondott a tiltakozásokról. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint az „újonc miniszter szembetalálkozott a kellemetlen valósággal”. Az alelnök a Hírklikknek nyilatkozott.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-szanalmasnak-tartjak-csak-janosnak-a-tiltakozo-pedagogusokrol-tett-nyilatkozatat/408162/

 

Több száz iskolában több ezer pedagógus sztrájkolt vagy engedetlenkedett

Volt iskola, ahol a diákok 80 százaléka nem ment be. Nagyon sokan, 64-en szüneteltették a munkát a Budapesti Zsidó Hitközség Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolájában, ám itt nem sztrájkkal, hanem polgári engedetlenséggel tiltakoztak a tanárok. Kiállásukkal a budapesti Piarista Gimnázium tanárainak felhívásához csatlakoznak, amelyben a polgári engedetlenség vállalására biztatták az egyházi iskolák pedagógusait.

https://nepszava.hu/3178198_sztrajk-oktatas-magyarorszag-tuntetes-tanar-diak-polgari-engedetlenseg

 

Volt, ahol óránként jelentést kért a tankerület

Hódmezővásárhelyen és Szentesen is azt mondják, muszáj változnia valaminek. Csütörtökön 86 diák hiányzott a vásárhelyi iskolából szülői igazolással. A megkérdezett klauzálos pedagógusok szerint azzal, hogy a több ezer polgári engedetlenkedő kollégájuk közül kirúgtak párat Budapesten, azt akarták üzenni: ez bárhol megtörténhet. Kovács Szabina, az iskola szakszervezeti vezetője elmondta: az iskolavezetés pozitívan áll a sztrájkhoz, de más a helyzet a tankerülettel. „Óránként jelentést kérnek a létszámról. Olyan érzésem van, mintha tartanának ettől az egésztől, próbálják ellehetetleníteni.”

https://nepszava.hu/3178198_sztrajk-oktatas-magyarorszag-tuntetes-tanar-diak-polgari-engedetlenseg

 

Papírrepülők a Karmelitánál, az AKG-sok elfoglalták a Szentendrei út egyik sávját

Nyolc órától az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveztek a Szentendrei úton. A Sándor-palotánál is tüntettek. Közben elkezdődött az országos pedagógussztrájk. A második tanítási órában országszerte csaknem száz iskolában ülősztrájkolnak a diákok.

https://telex.hu/belfold/2022/12/08/sztrajk-tanarok-pedagogusok-munkabeszuntetes-diakok-ulosztrajk

 

Sztrájk Miskolcon – külföldről is kapunk szolidaritást

A PSZ és a PDSZ hirdette sztrájkban a miskolci Herman Ottó Gimnázium 39 tanára is részt vesz, írta a portál, jelezve: több ország tanárai is kiállnak a magyarországi pedagógusok és diákok mellett.

https://hirklikk.hu/kozelet/39-tanar-sztrajkolt-a-miskolci-herman-otto-gimnaziumban-kulfoldrol-is-tamogatjak-a-magyar-pedagogusokat/408172/

 

A kiskunhalasi katolikus óvoda dolgozói is párbeszédet sürgetnek

„Egyetértünk a budapesti Piarista Gimnázium tanáraival, miszerint szükséges az egységes és közös kiállás, és nem hagyhatjuk, hogy állami és egyházi intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással, megosztva ezzel minket, hiszen az oktatás közös, nemzeti ügy!” Egy dolgozó vállalt az intézményben passzív ellenállást, gyermekfelügyeletet ellát, de oktató-nevelő munkát nem.

https://propeller.hu/itthon/3884705-kiskunhalasi-katolikus-ovoda-dolgozoi-is-kialltak-tiltakozo-tanarok?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Nyíregyházi tanárok tűzszünetet és béketárgyalást kérnek

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium jelenlegi és egykori tanárai közül 41-en írtak alá nyilatkozatot, amelyben tűzszünetet és béketárgyalást kérnek. Az iskolában ülősztrájkot tartanak.

https://24.hu/belfold/2022/12/08/nyiregyhazi-tanarok-a-szankcios-politika-veget-tuzszunetet-es-beketargyalast-kernek/

 

Cinikusnak tartják a kirúgásokat Veresegyházán

A Veresegyházi Katolikus Gimnázium tanárai is részt vesznek a sztrájkban, polgári engedetlenségben, kifejezve felháborodásukat a tanárkirúgások miatt. „Cinikusnak és álságosnak érezzük a minisztérium reakcióját: ahelyett, hogy a kormányzat partnerként tekintene a pedagógusokra, megbízna szakmaiságukban és megbecsülné elhivatottságukat, fenyegeti és megbünteti a véleményükért kiálló kollégákat.”

https://24.hu/belfold/2022/12/08/cinikusnak-tartjak-a-tanarkirugasokat-a-veresegyhazi-katolikus-gimnazium-tanarai/#

 

Állami és egyházi iskola fogott össze Budafokon

Közös akcióval indította a csütörtöki napot a XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium. Az állami és egyházi iskolák pedagógusai mellett álltak ki, a demonstráción szülők és diákok is részt vettek. A Kempelen Farkas Gimnázium tanárai közül harmincketten a sztrájkot választották, a szülők pedig a gyerekek több mint négyötödét otthon tartották.

https://hang.hu/belfold/egyhazi-es-allami-iskolak-fogtak-ossze-a-pedagogusokert-149382

 

Újabb levél Pintér Sándornak és Maruzsa Zoltánnak

A Tanárok a Tanárokért csoport a Belügyminisztérium Széchenyi téri épületében adta át a levelet Pintér Sándornak és Maruzsa Zoltánnak címezve. Kérték a tárgyalásokat és a kirúgott 13 tanár visszahelyezését. Kiemelik: december 1-jén azonnali, határozatlan idejű, országos munkabeszüntetést hirdettek, december 5-ig ehhez 115 oktatási intézmény 1130 dolgozója csatlakozott, akik polgári engedetlenségben vesznek részt. Ez a szám várhatóan tovább növekszik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221208_Tanarok_a_Tanarokert_level

 

Új módszert találtak ki a Trefortban

December 12-16. között csak az első három órát tartják meg az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban, az iskola tantestülete ezzel fejezi ki tiltakozását az elbocsátások miatt. A 4-7. órákban a tanárok szakmai megbeszéléseket, értekezleteket tartanak a közoktatás helyzetéről, a kibontakozás lehetséges formáiról.

https://444.hu/2022/12/08/uj-modjat-talalta-ki-a-tiltakozasnak-az-elte-trefort-agoston-gimnazium?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=uj-modjat-talalta-ki-a-tiltakozasnak-az-elte-trefort-agoston-gimnazium

 

A szőnyeg szélére állítja a legrenitensebb iskolák vezetőit Pintér Sándor?

Az Eötvös József Gimnázium, a Vörösmarty, a Karinthy, a Kölcsey, valamint a Madách Gimnázium igazgatója kapott meghívót a belügyminisztertől aktuális kérdések megbeszélésére – értesült a Blikk. Nem kétséges, hogy az igazgatókat is figyelmeztetik, pozíciójuk forog kockán, ha nem tesznek rendet. Erre már korábban utalt a Belső-Pesti Tankerület igazgatója, amikor arra hívta fel az igazgatók figyelmét: aki nem tud rendet tartani az intézményében, az kereshet másik állást.

https://www.blikk.hu/politika/magyar-politika/pedagogusok-sztrajk-pinter-sandor/v5xclrf?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Pert indított a TASZ a nyolc kirúgott pedagógus ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet munkajogi pert indított Sziklai Tamás ügyvéd képviseletével. Az állam retorizióját túlzónak és jogtalannak tartják, hiszen „a munkájukat vesztett pedagógusok polgári engedetlenségi akciójukkal csupán az oktatás tarthatatlan helyzetére hívták fel a figyelmet”. Nemcsak a pedagógusoknak, hanem szülőknek és diákoknak is ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánlanak, hiszen a tanulók oktatáshoz való jogát nem a pedagógusok tiltakozása sérti, hanem az, hogy nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus az iskolákban. A megmozdulások kezdete óta folyamatosan segítik a pedagógus szakszervezetek munkáját is, és jogi tanácsokkal látják el a diáktüntetések szervezőit.

https://www.atv.hu/belfold/20221208/pert-inditott-a-tasz-a-nyolc-kirugott-pedagogus-ugyeben

 

Két alkotmánybírónak is különvéleménye volt a sztrájk korlátozásáról

Az ombudsman után az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy teljesen rendben van tanárok sztrájkjogának korlátozása – írta több portál is az MTI nyomán. Ám a beszámolóból kimaradt két különvélemény: Schanda Balázs alkotmánybíró azt írta: „(…) fontos az is, hogy egy – épp a művelődéshez való jog szempontjából kulcsfontosságú – hivatás képviselői érdekeiknek törvényes keretek között adhassanak hangot.” Szabó Marcell azt tette szóvá, hogy a jogszabály súlytalanná teszi a sztrájkjog gyakorlását.

https://444.hu/2022/12/08/az-mti-figyelme-atsiklott-ket-alkotmanybiro-kulonvelemenyen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-mti-figyelme-atsiklott-ket-alkotmanybiro-kulonvelemenyen

 

Ingyenes coachingot kínál tanároknak a Hősök Tere Alapítvány

A Hősök Tere Alapítvány kezdeményezést indított, hogy visszahozza azt a motivációt a pedagógusokban, aminek megtartásáért talán napról napra egyre inkább küzdeniük kell. Az alapítvány weboldalán december 8-tól jelentkezhetnek a pedagógusok. A kezdeményezés 2023. június 15-ig szól.

https://nlc.hu/ezvan/20221208/hosok-tere-alapitvany-tanarok-coaching/

 

A tanárok gyengesége és a győzelem esélye

A sztrájkjog korlátozása cinikusan mutatja, a hatalom mit tart az oktatási intézmények fő funkciójának: a gyerekek felügyeletét. Nem baj, ha a tanárok nem tanítanak, de amíg a felnőttek dolgoznak, valakinek vigyáznia kell a még nem munkaképes populációra. Attól az állam pedig láthatólag nem fél, hogy a sztrájkjog korlátozásával kontrollálhatatlanná válik a dolgozói elégedetlenség.

https://merce.hu/2022/12/08/a-mai-sztrajknap-megmutatta-a-tanarok-gyengesegeit-de-azt-is-hogyan-gyozhetnek/

 

december 9.

Saját bukását készítené elő a kormány, ha engedne a tanároknak

Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének igazgatója szerint olaj lenne a tűzre, ha érdemi engedményt tenne a kormány, ehelyett inkább a mozgalom megosztására törekedhet.

https://mfor.hu/cikkek/tudomany/sajat-bukasat-keszithetne-elo-az-orban-kormany-ha-engedne-a-tanaroknak.html

 

Dessewffy Tibor: a kormány addig nem lép, amíg nem érzi, hogy valami árt neki

A pedagógustársadalom nagy része még mindig nagyon megfélemlített és rendpárti. A megmozdulások akkor tudnak valódi nyomást gyakorolni a kormányra, ha a több ezer iskola fele fog sztrájkolni, és nem egy, hanem több napig – mondta a Hírklikknek Dessewffy Tibor szociológus. Amíg a kormány a médiájával el tudja fedni a valóságot, és amíg nem gondolja, hogy ez már visz tőle, nem fog lépni. Nem a helyzetet akarja megoldani, nem ez a prioritás, hanem az, hogy elhitesse: Brüsszel akadályozza a béremeléseket.

https://hirklikk.hu/kozelet/dessewffy-tibor-a-kormany-addig-nem-lep-amig-nem-erzi-hogy-ez-mar-art-neki/408191/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X