Heti lapszemle 2022. december 2.

lapszemle

Az újabb kirúgások után még több ok van a tiltakozásra. A PSZ november 26-ára szervezett budapesti tüntetése szükséges volt, de nem elégséges ahhoz, hogy bármilyen változást elérjünk! Nem mutogathatunk senkire, hogy majd helyettünk cselekszik! Mindenkire szükség van, a fővárosban és vidéken is.

 

november 25.

Nem félünk, folytatjuk

A 2022. november 26-án, Budapesten tartott tüntetésről, a követésekről nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának.

https://www.atv.hu/videok/20221125/holnap-ujra-tuntetnek-a-pedagogusok-budapesten

 

Nem bérharc folyik, hanem küzdelem az oktatás reformjáért

Gyökeresen át kell alakítani az oktatási rendszert, ezt pártállástól függetlenül a társadalom jelentős része így gondolja. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a noÁR mozgalom újabb országos tüntetést szervez november 26-ára, illetve „valódi nemzeti konzultációt” tart a Kossuth téren. Erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt az Indexnek.

https://index.hu/belfold/2022/11/25/oktatas-tuntetes-pedagogusok-szakszervezet-konzultacio/

 

A hittantanárok nem pedagógusok, ezért kaphattak fizetésemelést

Miközben a pedagógusok béremeléséhez uniós pénzre vár a kormány, a költségvetésből fejenként havi 61 ezer forintot ad a hitoktatók fizetésemelésére. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta az RTL híradónak: a pedagógusok is a kormánytól várják a béremelést és nem az uniótól. A kormány úgy reagált: a hittantanárok nem pedagógusok, az ő fizetésükről külön döntés született.

https://rtl.hu/hirado/2022/11/25/no-a-hittanoktatok-fizetese

 

A hittantanárok fizetésemelése minden, csak nem a tiltakozások sikere

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Telexnek azt mondta: megszokott dolog, hogy a hit- és erkölcstant oktatók bérkiegészítést kapnak. A hittantanárok az egyházakkal kötnek szerződést, ez tehát csak annyit jelent, hogy a béremeléshez tartozó járulékokat megemelte a kormány. Szerinte nem azzal van a probléma, hogy a hittantanároknak a költségvetésben plusz forrás jelent meg, az az aggasztó, hogy a pedagógusok kormány által megígért 10 százalékos béremelésére nincs fedezet a költségvetésben.

https://telex.hu/belfold/2022/11/25/psz-pdsz-szakszervezet-kiegeszites-jarulek-hittantanar

 

Szinte minden területen rosszabbul teljesít az oktatás, mint az uniós átlag

Lényegében elégtelenre értékelte az Európai Bizottság tanulmánya a magyar oktatást. Míg uniós szinten nőttek, Magyarországon csökkentek az oktatásra fordított kiadások, nőtt a rosszul teljesítő diákok száma, és a korai iskolaelhagyók száma is meghaladja az uniós átlagot. Erről Totyik Tamás nyilatkozott az ATV híradónak.

https://www.atv.hu/videok/20221125/szinte-minden-teruleten-rosszabbul-teljesit-a-magyar-oktatas-mint-az-unios-atlag

 

november 26.

Érdemi tárgyalás, azonnali döntés kell, mert összeomlik az oktatás

Petíciót adtunk át a budapesti tüntetés elején a Belügyminisztériumnak, ezt az őrség parancsnoka vette át – erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke nyilatkozott a helyszínen az ATV híradónak.  A petíció pedagógusok, diákok, szülők közös követelését tartalmazta.

https://www.atv.hu/videok/20221126/atv-hirado-este-20221126

 

A PSZ szervezte a tüntetést a Kossuth térre a noÁr mozgalom társzervezésében

Országos tüntetést tartottunk az oktatásért, valódi nemzeti konzultációt az oktatásról. Több ezren voltunk: fáztunk, de nem féltünk, mert összetartozunk, céljaink közösek. Bejelentettük a további akciókat is: december 8-án újabb sztrájknap lesz, január 2-án tudásmenet indul az oktatásért.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/677543534062716

Néhány beszámoló a tüntetésről:

https://nepszava.hu/3176884_oktatas-tuntetes-magyarorszag-budapest-kossuth-ter-pedagogusok-szakszervezete

https://merce.hu/pp/2022/11/26/a-belugytol-a-kossuth-terre-vonulnak-a-pedagogusok-mellett-tuntetok-percrol-percre-a-mercen/tunteto-ha-radikalizalodni-kell-akkor-radikalizalodni-fog-a-tiltakozohullam/

https://rtl.hu/hirado/2022/11/27/oktatas-pedagogusok-ujabb-orszagos-sztrajk-es-tuntetes?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h

 

Mennyi lesz a pedagógusok béremelése, ha a 3000 milliárdot zárolja Brüsszel?

Januárban vagy március 31-én – akár januárig visszamenőleg – megkaphatják a pedagógusok a bejelentett 21 százalékos béremelést, ha az EFOP+ program forrásaihoz hozzájut Magyarország – ezt Gulyás Gergely miniszter mondta egy háttérbeszélgetésen.

https://www.atv.hu/belfold/20221126/mennyi-lesz-a-pedagogus-beremeles-ha-a-3000-milliardot-zarolja-brusszel

 

Épp a tüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

A megnövekedett energiaárak miatt a kormány egyszeri rezsikompenzációt ad az egyházaknak. Az idei költségvetésből elkülönítendő 440 milliós plusz támogatás a „bevett egyházakat” segíti, amelyek köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményeket tartanak fenn. Egy másik határozat szerint a hit- és erkölcstanoktatók januártól havi 61 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak „bérfejlesztés ellentételezésre”.

https://g7.hu/kozelet/20221126/a-mai-tanartuntetes-elott-adott-pluszpenzt-a-kormany-az-egyhazi-iskolaknak/

 

Továbbképzés büntetésből

A Hadházy Ákos képviselőhöz eljuttatott levélből kiderült: egy dél-alföldi iskola tanárait „konfliktuskezelő tanfolyamra” küldte az igazgató büntetésből. „A 26 fős tantestület felének “bűne” az volt, hogy az ostoba Kréta rendszeren egy ostoba kérdőívet nem töltöttek ki (két nap határidővel). Pont ez a 13 ember volt kénytelen a frenetikus továbbképzésen részt venni (ezeket a tréningeket EU-s pénzekből, horribilis pénzekből szokták tartani svindler magáncégek)” – írta bejegyzésében a politikus.

https://propeller.hu/itthon/3881330-konfliktuskezelo-tovabbkepzesre-kuldik-egy-iskola-tanarait-ertetlenul-allnak?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

november 27.

Néhány hét alatt kétezer tiltakozás volt

„2022 szeptemberétől újra gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom pedig polgári engedetlenségre buzdított. Szülők és diákok helyi és országos tiltakozásokat szerveztek, amelyek nagy tömegeket is megmozgattak. Szeptember óta számtalan helyen fejezték ki elégedetlenségüket, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, nyilatkozattal” – írta a Civil Közoktatási Platform.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221127_CKP_adatok_oszi_megmozdulasok

 

„Ha beleállnak a diákokba, lehet, hogy olyan felháborodás lenne, amit ők sem akarnak”

A diákok szerint a hatalom fél ellenük fellépni, inkább tanáraikat fenyegetik, velük pedig egyszerűen nem beszélnek. Idei utolsó tüntetésüket az MTVA elé szervezik. Perlaki-Borsos Noel aktivistával készült az interjú. Ő az egyik diák, aki felszólalt a PSZ budapesti tüntetésén.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/ha-beleallnak-a-diakokba-lehet-hogy-olyan-felhaborodas-lenne-amit-ok-sem-akarnak/

 

november 28.

Felemelő érzés volt a tüntetés, folytatjuk

9 pontban foglalták össze pedagógusok, szülők, diákok, mit kell tenni az oktatás javításáért, ezt petícióként adtuk át a tüntetés elején a Belügyminisztériumnak – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM Aktuál c. műsorának. Jelezte: 2022 a tiltakozások éve volt: tartottunk sztrájkokat, majd akkor, amikor az utcára is kikerültek a mozgalmak, láthatóvá vált, mekkora a baj, mégsem tesz semmit a kormány.

https://youtu.be/DMaIjmLIdxI

 

Több mint százezren írták alá a petíciót

9 pontos közös követelést adtunk át a Belügyminisztériumnak (ezt több mint 100 ezren írták alá egy netes felületen), ezen követeléseket meg is szavaztattuk a tüntetőkkel a Kossuth téren, ez volt a valódi nemzeti konzultáció az oktatásról. Hideg volt, esett, foci ment a tévében és adventi vásározni is lehetett, ennek ellenére tele volt a Kossuth tér – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának.

https://www.youtube.com/watch?v=dyQ88oVrdLY&ab_channel=Pedag%C3%B3gusokSzakszervezete

 

Tudásmenet indul az oktatásért a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig

Január 2-ától több napos „tudásmenetet” indít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a noÁr Mozgalom a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. Hat nap alatt teszik meg a mintegy 180 kilométert, az egyes megállóknál civil fórumokat is szervezhetnek, ha erre a helyiek körében igény van. Az újabb akciót a PSZ budapesti tüntetésén jelentették be: november 26-án ismét több ezren gyűltek össze a Kossuth téren. A cikk felidézte a petíció átadását, a nemzet főterén folytatott nemzeti konzultációt. „A tüntetés néma csenddel ért véget, a demonstrálók szótlanul hagyták el a Kossuth teret, így vágva vissza a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztőjének, Bencsik Andrásnak, aki nemrég “söpredéknek” és “nagypofájú nihilistáknak” nevezte a tiltakozó pedagógusokat.”

https://nepszava.hu/3176996_oktatas-magyarorszag-tanar-diak-pedagogusok-szakszervezete-noar-mozgalom-miskolci-herman-otto-gimnazium

 

Félnek a Fidesz-hívő igazgatótól a pedagógusok

„Meg kell érteni, hogy nincs pénz, majd ha lesz, mi is fogunk kapni” – ezzel nyugtatta az egyik budapesti általános iskola igazgatónője a tanári kart a november 26-i pedagógustüntetés előtt. Ő szinte már vallásos módon Fideszfan, elégedetlenkedés helyett az ott dolgozóknak minden héten meg kell hallgatniuk, milyen szerencsések, hogy pedagógusként a Fidesz-kormány áldásos tevékenysége alatt taníthatnak. Akinek pedig ez nem tetszik, annak fel is út, le is út. És az ott dolgozó pedagógusok hallgatnak, mint a sír.” A PSZ budapesti tüntetésén elhangzott felszólalásokból is idézett a Hírklikk.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-orszag-mar-erti-de-a-kormany-meg-nem-akarja-erteni-az-oktatas-problemajat/407640/

 

Ritók Nóra: vidéken nehéz a szolidaritás

Rendszerszintű esélyteremtésre van szükség, mert a gyermekszegénység nő, a leszakadó országrészek bajai pedig egyre súlyosabbak – mondja L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Beszélt a tüntetésekről is: „A környéken nem láttuk, hogy egyetlen iskola is csatlakozna, vagy szolidaritást vállalna. Mi megtettük most is, és korábban is. Hat éve, a kockás inges tüntetések kezdetén még volt egy-két kolléga, aki kijött velünk az utcára, de mára minden elcsendesedett. Próbálom érteni őket, valószínű, hogy ebben benne van a félelem, az elkeseredettség, az aggodalom, hogy mi lesz velük, ha egyedül maradnak a harcos kiállással. (…) A mostani rendszer egyik legsúlyosabb hatása az, hogy közönyt alakított ki a pedagógusokban.”

https://nepszava.hu/3176979_l-ritok-nora-a-massagot-elitelo-gyermekvedelmi-torveny-meg-azon-is-tultesz-mint-amit-a-80-as-evekben-megeltunk

 

Ha Matolcsy György rászorul a hatmilliós fizetésére, az MSZP a pályakezdő tanároknak 600 ezret kér

Ki kérte a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetésemelését? – tette fel a kérdést Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Ugyanis az Orbán-kormányból egy hete nem válaszol senki sem arra, mi szükség volt arra a törvényjavaslatra, miszerint az eddigi havi 5 milliós fizetés helyett a jövőben több mint hatmillió forintot vihet haza. Ha a jegybankelnök mindenkori juttatásának tíz százalékához kötik a pedagógusokét, máris megoldották a bérproblémát.

https://nepszava.hu/3177105_mszp-toth-bertalan-matolcsy-gyorgy-fizetesemeles-hatmillio-forint-pedagogusok-tiz-szazalek

 

november 29.

Döbbenten hallgatták EP-képviselők a magyarországi panaszokat

Őszinte döbbenet. Ezt láttam az EP-képviselők arcán, amikor a csapatunkkal érkező diákok elmondták, hogy az iskolájukban rogyadozik a málló mennyezet, hiányoznak a szaktanárok, micsoda gyűlöletkampány kíséri mindennapjaikat – mondta a Magyar Hangnak brüsszeli találkozójukról Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. A PDSZ, a PSZ és a szakoktatásban dolgozókat, tanulókat képviselő MKSZSZ képviselői a Demokratikus Koalíció meghívására utaztak Brüsszelbe, hogy az Európai Parlament képviselőivel tárgyaljanak.

https://hang.hu/eu/dobbenten-hallgattak-az-ep-kepviselok-a-magyar-diakok-panaszait-149020

 

Az Európai Parlament tagjait tájékoztatták magyarországi pedagógusok, diákok, szakszervezetek képviselői

Magyar pedagógusok, diákok és szakszervezeti képviselők látogattak Brüsszelbe az Európai Parlamentbe, ahol képviselők és bizottsági tagok tájékozódtak a hazai oktatás helyzetéről – erről az ATV híradója is beszámolt. A delegáció tagja volt Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ két alelnöke is.

https://www.atv.hu/belfold/20221129/tanar-diak-szakszervezet-brusszel

 

Minket gyűlöletre nevelnek Magyarországon – mondták a diákok Brüsszelben

Az esemény nem volt nyilvános, mert a meghívott fiatalok nem akarták, hogy névvel, arccal szerepeljenek a tudósításokban, amelyeket aztán megtorlás, megbélyegzés vagy ellenséges kampány követhet a kormánypárti médiában. Vidéken ugyanis nem ritka, hogy a tankerület kérdőre vonja az iskola igazgatóságát, ha a tanulók szervezkednek vagy elmondják a véleményüket a tömegmegmozdulásokon – hangzott el a zárt ajtók mögött. A DK-sok tanárokat, tanulókat és szakszervezeti képviselőket hívtak az EU székhelyére, hogy számoljanak be, milyen a pedagógus- és diáktársadalom helyzete Magyarországon. A küldöttség hazai és külföldi képviselőkkel találkozott az EP-ben, fogadta őket Vera Jourová európai bizottsági alelnök is. A parlamenti meghallgatás résztvevői szerint megdöbbentőek voltak a meghívottak elbeszélései a túlterhelt és kiégett tanárokról, a megfélemlített diákokról.

https://nepszava.hu/3177211_oktatas-magyarorszag-diak-europai-parlament-meghallgatas

 

Ha nem lesz eredmény, még inkább jön a pályaelhagyás

„Mindig lesz valaki, aki ennyi bérért ki fogja nyitni az iskolaépületeket, de kérdés, hogy azok az emberek mit tudnak majd kezdeni a gyerekekkel” – mondta Király Viktor veszprémi pedagógus a tiltakozások hatásáról, a vidéki akciókról.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ha-a-tiltakozasoknak-nem-lesz-eredmenye-a-tanarok-egyik-valaszlepese-a-palyaelhagyas-lehet-254318

 

Nem hagyta megszólalni a diákok és a tanárok képviselőit a Fidesz a parlament kulturális bizottságában

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának többségben lévő kormánypárti tagjai leszavazták, hogy a bizottság ülésén a Tanítanék Mozgalom képviselője, Törley Katalin, valamint az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom képviselői, Gajzágó József és Schermann Fruzsina szót kaphassanak és az oktatás problémáiról beszélhessenek. Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője hívta meg őket, miután a politikus határozati javaslatként nyújtotta be azt a kilenc pontos követelést, amely az elmúlt hetek t megmozdulásai során jött létre a közoktatás problémáinak megoldására. A bizottság fideszes többsége végül a Tóth Endre által benyújtott határozati javaslatot is leszavazta.

https://nepszava.hu/3177188_fidesz-parlament-kulturalis-bizottsag-tanar-diak-meghallgatas-elutasitas

 

Budapesten tanul tovább Pankotai Lili, aki felszólalt az október 23-i tüntetésen

A pécsi egyházi gimnáziumba járó Pankotai Lili beszédét többen bírálták. Nemrég kiderült: iskolát vált, Budapesten tanul tovább.A döntésemet nagyban befolyásolta a légkör, az iskolán belül történtek és a nyomás, amit annak a célnak az eléréséért tettek rám, hogy önszántamból hagyjam el az iskolát. Én nyilvánvalóvá tettem az igazgatóságnak az első megbeszélésen, hogy ugyanúgy és ugyanitt szeretném folytatni a tanulmányaim. Sajnos ez a későbbiekben sem sikerült, így kénytelen voltam távozni.”

https://www.szabadeuropa.hu/a/budapesten-tanul-tovabb-a-pecsi-tuntetesen-felszolalo-diaklany/32154170.html

 

november 30.

Az oktatási ellenállás sztrájkkal, tüntetéssel, tudásmenettel folytatódik

December 8-án kiemelt sztrájknap lesz a PSZ és a PDSZ kezdeményezésére. Január 2-án 180 km-es tudásmenet indul a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta: a néhány évvel ezelőtti éhségmenet adta az ötletet, bár ők nem folytatnak éhségsztrájkot, ennek mintájára szervezik meg a „tudás éhségmenetét”. Indulásként azért választották a miskolci Herman Ottó Gimnáziumot, mert polgári engedetlenség miatt először ott fosztották meg igazgatóhelyettesi pozíciójától a gimnázium tanárát. A menet hatnapos gyaloglás után érkezik meg a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahonnan szintén polgári engedetlenség miatt rúgtak ki öt tanárt.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatasi-ellenallas-sztrajkkal-tuntetessel-es-tudasehseg-menettel-folytatodik/407732

 

A szakszervezetek bekapcsolódnának az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésébe

Brüsszelben Európai Parlamenti képviselőkkel találkoztak hazai diákok, tanárok és szakszervezeti vezetők. Köztük Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. A Klubrádió hírműsorának jelezte: a szakszervezetek szívesen bekapcsolódnak az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésébe.

https://youtu.be/rQvfcmh4Co8

 

A PSZ is abban érdekelt, hogy mielőbb megérkezzen az uniós pénz

Totyik Tamás alelnök a brüsszeli tárgyalásokról nyilatkozott a Heti TV Pirkadat c. műsorának is. Jelezte: a pénzek felhasználásának ellenőrzésébe bekapcsolódna a szakszervezet. Beszélt a további tiltakozó akciókról, a január 2-ától tervezett tudásmenetről is, amely Miskolcról indulna Budapestre 180 km megtételével.

https://www.youtube.com/watch?v=qAcKqR4P1eM

 

A belügy következetességet ígér, jelezte a további kirúgásokat

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. Az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják. A tárcához érkezett összesítés szerint 2022. november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

https://infostart.hu/belfold/2022/11/30/harom-budapesti-gimnazium-nyolc-tanarat-rugtak-ki-azonnali-hatallyal

 

A PSZ tiltakozik a megfélemlítések, a kirúgások ellen

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs. A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-tiltakozik-a-megfelemlitesek-a-kirugasok-ellen/

 

Várható volt, hogy megfélemlítik a pedagógusokat

A PSZ szakszervezetként polgári engedetlenséget nem szervezhet, de a pedagógusok kirúgásával nem ért egyet, azt a tiltakozásokkal aránytalannak tartja – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorának. A kormány megint elszámította magát, a hideg nem tántorít el senkit a tiltakozásoktól. Szerinte a kormány arról akarja elterelni a figyelmet, hogy nem érkeznek meg az uniós pénzek teljes mértékben. Ezen a linken 33 perc 40 mp-nél kezdődik az interjú.

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2022-november-30-szerda-1605-29362

 

Végzős osztály osztályfőnöke, matematikatanár is van a kirúgottak között

Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el. Az Eötvös József Gimnáziumból Kapin Lillát rúgták ki, ő matematika-biológia szakos. A 26 éves pályakezdő azt mondta: a Belügyminisztérium közleményét olvasta, mikor hívta az iskola igazgatója, hogy menjen be, akkor mondták el neki, hogy ő a nyolc elbocsátott tanár egyike. Tavaly kétszer, idén háromszor vett részt polgári engedetlenségben. Egyáltalán nem biztos abban, hogy iskolájából ő vett részt a legtöbbször a jogellenes munkabeszüntetésben.

https://telex.hu/belfold/2022/11/30/tanarok-kirugas-belugyminiszterium-iskolak

 

A kirúgások hírére tüntetést szerveztek a diákok és a Tanítanék képviselői

Néhány órás mozgósítás után több ezres tömeg gyűlt össze Budapesten, a Belügyminisztérium előtt. A tüntetők körében népszerűvé vált a „rendőr minket nem tanít!” rigmus, utalva Pintér Sándor belügyminiszter múltjára. Törley Katalin, a Tanítanék képviselője ismertette, kiket rúgtak ki. Felhívta a figyelmet: egy olyan napon történtek az elbocsátások, mikor üzemanyag- és cukorhiány van, és kiderült, alig jön pénz az uniótól. (A PSZ képviselői is részt vettek a tüntetésen.)

https://merce.hu/2022/11/30/szazaval-tuntetnek-a-belugyminiszteriumnal-a-szerdan-kirugott-pedagogusok-mellett/

 

A Tanítanék szombaton délutánra szervez tüntetést a Klebelsberg Központ elé

Ha szombatig nem helyezik vissza a kirúgott tanárokat az állásukba,  komolyabb lépéseket terveznek – mondta Törley Katalin, aki a diákok tüntetésén felszólította a diákokat is, szervezkedjenek, támogassák tanáraikat. A tanároknak is üzent: álljanak le, mondjanak le, tiltakozzanak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221130_tuntetes_november_30_belugyminiszterium

 

Szolidaritási munkabeszüntetést tartanak csütörtökön

A Karinthy Gimnázium egyik kirúgott francia szakos tanára szerint csütörtökön szolidaritásként tíz tanár nem veszi fel a munkát, de ez a létszám folyamatosan nő. A Karinthy Gimnáziumban hat tanár érintett, ebből négyen az igazgatón keresztül értesültek a kirúgásról, ketten pedig szabadságon vannak, ők, közöttük Csorvásiné Ősi Judit még nem kapták meg a kirúgásukról szóló levelet. A kirúgott tanár most abban bízik, hogy a Tanárok a Tanárokért aláírásgyűjtés résztvevői betartják vállalásukat, vagyis, ha egyetlen egy tanárt is elbocsátanak polgári engedetlenség miatt, ők is beszüntetik másnap a munkát.

https://24.hu/belfold/2022/11/30/kirugott-tanar-atv-csutortokon-tiz-tanar-szolidaritasi-munkabeszuntetes/

 

Váratlanul rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Karinthy Gimnáziumban, hogy megakadályozzák a tiltakozást

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója. „Az intézkedésre azért kerül sor, mert az intézmény jogszabályban előírt működtetése ezen a két napon előreláthatólag nem lesz lehetséges. A tantestület létszáma (a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és az elbocsájtott tanárok összlétszáma miatt) ezeken a napokon nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet” – áll abban a levélben, amelyet az igazgató küldött a szülőknek és a diákoknak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221201_rendkivuli_tanitasi_szunet_lesz_a_Karinthyban

 

Az Eötvös Gimnázium diákjai tapssal fogadták tanáraikat

A budapesti Eötvös József Gimnázium több száz diákja csütörtök reggel már nyolc előtt felsorakozott az épület előtt, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat, válaszul arra, hogy szerdán kirúgták az egyik matematika-biológia szakos tanárt az iskolából.

https://telex.hu/belfold/2022/12/01/eotvos-gimnazium-taps-lanc-tanarok-ulosztrajk

 

Egyháziak kiállása: gondolkodó fiatalok nem alattvaló-gyárakban készülnek

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium pedagógusainak többsége, 43 tanár tiltakozó nyilatkozattal reagált az elbocsátásokra.

https://szemlelek.net/berzsenyi/

 

december 1.

A kormány feláldozza a tanárokat, hogy ne az uniós pénzek elmaradásáról szóljon a közbeszéd

2022 a tiltakozások éve volt, ősztől különösen aktív lett az ellenállás, mert összeomlás szélén van az oktatás – eközben elküldik azokat, akik kifejezik elégedetlenségüket. Ha a kormány/parlament nem korlátozta volna a sztrájkjogot, nem lett volna polgári engedetlenség és nem lett volna kirúgás sem. Felháborító, hogy mindenki keresi a megoldást, egyedül a kormány nem, amely egyébként a kirúgásokkal csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy nem jönnek az uniós pénzek – erről nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. 11 perc 43 mp-től lehet meghallgatni:

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-december-01-csutortok-1815-29387

 

Az Eötvös József Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsa nyílt levelet írt a belügyminiszternek

„2022. november 30-án a Belső-Pesti Tankerületi Központ azonnali hatállyal szüntette meg egy munkatársunk közalkalmazotti jogviszonyát. Munkatársunk szakmai elhivatottsága és felkészültsége, mindennapos kreatív és önfeláldozó munkavégzése gimnáziumunk 65 tanulója számára jelentette a matematika és biológia magas szintű oktatását. Hisszük, hogy az iskola tantestülete nem különálló oktatók halmaza, hanem nevelőtestület, amelynek létrejötte és működése hosszú évek együttes értékteremtő munkájának eredménye. Hisszük, hogy jól működő tanár-diák viszonyban a tanár személye nem lecserélhető. Választ várunk arra, hogy 2022. december 1-től hogyan kívánja – a már egyébként is mentálisan és fizikailag túlterhelt kollégáink további terhelése nélkül – megoldani az órák ellátását és a diákok tanuláshoz való jogának biztosítását.
Azt gondoltuk, hogy amennyiben a kormányzati szervek valóban komolyan veszik az idézett belügyminisztériumi mondatot, nyitottak lesznek velünk párbeszédet folytatni. Erre több lépcsőben is kísérletet tettünk, amelyek eredménytelenek maradtak. Végül a sajtóból értesültünk arról, hogy a tárgyalás helyett Ön az ellehetetlenítés és a további fenyegetés politikáját választotta. Felháborodásunknak adunk hangot, mert úgy véljük, hogy a diákok érdekeit a legsúlyosabban a tanári szakma megbecsültségének hiánya, az állandósult tanárhiány, a munkaterhek drasztikus emelése és több más, korábban jelzett probléma, valamint a párbeszéd teljes hiánya veszélyezteti. Helyzetünket kilátástalannak érezzük.”

http://ots.mti.hu/hirek/173841/a_budapest_v_keruleti_eotvos_jozsef_gimnazium_kozalkalmazotti_tanacsanak_nyilt_levele_a_koznevelesert_felelos_miniszternek

 

A Karinthy egyik tanára nem bírta sírás nélkül közölni, hogy kirúgták

A Karinthy Frigyes Gimnázium egyik kirúgott tanára azt írta: ő és a diákjai is sírtak, amikor elmondta nekik a hírt. „Senkinek nem kívánom azt az érzést. Bemenni az osztályodhoz és megmondani nekik, hogy gyerekek, nagyon sajnálom, de kirúgtak. Nem bírtam ki sírás nélkül, és ezt nagyon sajnálom”.

https://telex.hu/belfold/2022/12/01/nemes-maria-karinthy-frigyes-gimnazium-kirugott-tanar-osztaly

 

TASZ: Be lehet perelni az államot a tanárhiány miatt

Lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt, ha ugyanis egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A per indításához a szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek. „Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre” – teszik hozzá.

https://telex.hu/belfold/2022/12/01/tasz-be-lehet-perelni-az-allamot-a-tanarhiany-miatt

 

A kirúgott pedagógusok ügyében tett feljelentést a Momentum politikusa

Hivatali visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Stummer János, a Momentum politikusa. Szerinte a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium 6 tanárának azonnali kirúgása politikai nyomásra történt és jogsértő volt.

https://index.hu/belfold/2022/12/01/stummer-janos-momentum-feljelentes-hivatali-vesztegetes-kirugott-tanarok/

 

A BM-nek eszébe jutott, hogy megkérdezi a szülőket

A Belügyminisztérium közölte: most minden köznevelési intézményben tanuló gyermek szülőjének, gondviselőjének lehetősége van arra, hogy egy kérdőívet kitöltve kifejtse véleményét az oktatásról és az iskolai környezetről. A válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt. Ha egy család több gyermeke tanul a köznevelés rendszerében, a szülőnek lehetősége lesz arra, hogy több kérdőívet is kitöltsön december 15-én éjfélig.

https://index.hu/belfold/2022/12/01/oktatas-iskola-kerdoiv-intezmeny-kerdoiv-belugyminiszterium-kozneveles/

 

Állam kivonul, egyház bevonul, pedig az egyháziak is tiltakoznak

Az egyházi tanárok követelései több ponton egyeznek a szakszervezeti követelésekkel. A cikk szerint az egyházi iskolák tanárainak megmozdulása extrán békés és halk szavú tüntetés volt, mégis új helyzetet teremt.

https://g7.hu/kozelet/20221201/halk-szavu-es-bekes-volt-az-egyhazi-iskolak-tanarainak-demonstracioja-megis-uj-helyzetet-teremtett/

 

Az általános iskolából gimnáziumba menekítik a diákokat a szülők

Az országos statisztikákból jól látszik, hogy míg a hagyományos gimnáziumokban stabil a túljelentkezés, a 6 és 8 osztályos iskolákba felvételizők száma ugrásszerűen nő, vagyis úgy tűnik, mintha a tanulók (és a szüleik) menekülnének az általános iskolákból.

https://qubit.hu/2022/12/01/az-altalanos-iskolakbol-a-gimnaziumokba-menekitik-a-gyerekeiket-a-diplomas-szulok

 

december 2.

Vidéki iskolák is csatlakoztak a kirúgások ellen tiltakozókhoz

71 iskola 697 pedagógusa csatlakozott a tiltakozókhoz. Pénteken újabb munkabeszüntetések várhatók. Közben 30 pedagógus kapott figyelmeztetést csütörtökön, hogy rendkívüli felmentéssel elbocsátják, ha újra megtagadja a munka felvételét. Közülük 14-en a VIII. kerületi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgoznak. Sokan vonulnak tankerületek elé, mások néma gyásznappal tiltakoznak a kirúgások miatt.

https://hvg.hu/itthon/20221201_tiltakozasok_sztrajk_pedagogusok

 

Két legyet és nyolc tanárt ütöttek egy csapásra

„Egyrészt a média és a közvélemény figyelme megoszlik, hiszen a pedagógusok sanyargatása érzékeny pont sokak lelkében, nem a brüsszeli fiaskó lesz az egyetlen fontos téma. Másrészt tovább lehet vetni a bizonytalanság és a félelem erjedő magvait a tanári szobákban. Nem rúghatnak ki egyszerre mindenkit, aki engedetlenkedik. De kiválaszthatnak közülük bárkit, akiktől látványosan megszabadulhatnak. S hogy kik lesznek azok, nem lehet tudni, mert nincs semmilyen rendszer, mérlegelés, józan ész. Bárkire rábökhetnek, közben remélik, rettegni fognak, akik rettegésből eddig is jelesre vizsgáztak.”  Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3177422_legyek-tanarok

 

Kepes András is üzent Pintér Sándoréknak

„Régi igazság, hogy az erős képes belátni a hibáit, nyitott arra, hogy akár mások segítségével változtasson. Aki ehelyett erőt fitogtat, igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva. Az erőszakkal elért győzelem egyébként sem ér többet egy vereségnél, mert csupán ideig-óráig tart, és szégyen követi” – ezt a bejegyzést tette közzé az író a Facebookon.

https://hirklikk.hu/kozelet/kepes-andras-eros-uzenetet-kuldott-pinter-sandoreknak-a-kirugott-pedagogusok-miatt/407851/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X