Heti lapszemle 2022. november 11.

lapszemle

A sztrájkbizottsági tárgyalás nem ad okot a bizakodásra, a kormány továbbra is az uniós pénzekre vár, a többi követelésről érdemben nem is tárgyal. Nincs más lehetőség: folytatjuk. November 18-án újra egységes sztrájknap lesz, november 26-án pedig valódi nemzeti konzultációt tartunk a nemzet főterén.

 

november 4.

Feldúlták a pedagógusokat a parlamenti vitán látottak és hallottak

A pedagógus szakszervezetek képviselői csalódottak: a parlamenti vitán a jövőről nem esett szó, ehelyett sikerpropagandát, gúnyos megjegyzéseket és bekiabálásokat hallottak. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Indexnek azt mondta: szégyennek tartja, hogy harminc percet tartózkodhatott az ülésen egy törvényes keretek között működő érdekvédelmi szervezet képviselője. „Szerintem a parlamenti képviselőknek a portugál kollégáktól kellene tanulniuk, akik tíz év alatt kihozták az oktatást a mocsárból” – mondta a PSZ alelnöke. „Ugyanúgy hagyta erodálódni az ötvenszázalékos béremelést a Medgyessy-kormány, mint az Orbán-kormány, vagyis egyik kutya, másik eb. Annyi különbség azért van, hogy olyan korábban nem történt, hogy az élsportra többet költünk, mint az általános iskolákra. Focializmust építünk, vagy a jövőt?” – ironizált a PSZ alelnöke.

https://index.hu/belfold/2022/11/04/oktatas-pedagogusok-beremeles-parlament-vita-kormany-ellenzek-erdekkepviseletek-szakszervezetek/

 

Lesz az idén megállapodás?

„Ha az operatív programokban sikerül megegyezni, és megkötöttük a partnerségi megállapodást, akkor lehet béremelés, igen. De ez az idén meg fog történni” – Navracsics Tiborral, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel a 24.hu készített interjút. „Mennyi pénzt szán a kormány az alapból az oktatás fejlesztésére? A megállapodások aláírásáig biztos számot nem tudunk mondani, de összességében 1,5-2 milliárd euróról beszélhetünk.”

https://24.hu/belfold/2022/11/04/navracsics-tibor-interju-eu-unios-penzek-pedagogus-berek/

 

Beolvasták az M1 híradójában a diákok és a pedagógusok 9 pontját

Az M1 híradójában beszámoltak az MTVA székháza előtt zajló tüntetésről, amelyet Hadházy Ákos szervezett éppen a közmédia hazugságai ellen. Váratlan fordulattal a diákok és a pedagógusok követeléseit is beolvasták az adásban, mind a 9 pontot.

https://hvg.hu/itthon/20221104_Beolvastak_az_M1_hiradojaban_a_diakok_es_a_pedagogusok_9_pontjat?s=hk

 

Tanár- és pénzhiány miatt bezár egy nagybajomi iskola

A Kolping-iskola fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak. A kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a többi tanuló pedig a lakhelye és az iskola között ingázik majd. Az iskolában kőműveseket, pékeket és cukrászokat képeztek.

https://www.atv.hu/belfold/20221104/tanar-es-penzhianyra-hivatkozva-bezar-egy-nagybajomi-iskola

 

november 5.

Elmagyarázta a KSH, miért tűnik nagyobbnak a tanárok fizetése a statisztikában, mint a valóságban

Hazudik a KSH, nettó helyett bruttó, torzak az adatok – ilyen üzenetek sokaságát kapta a Telex az utóbbi hónapokban, amikor a tanárbérekről írt. Sok pedagógus elküldte saját fizetési lapját, amelyből kiderült: sokan 10-15 év után is messze az átlag alatt keresnek, mások pedig 40 év munkaviszony után, elvileg a bértábla csúcsán is alig keresik meg az állítólagos átlagbért. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: jobb lenne a pedagógus mediánbérrel számolni, az ugyanis már 2020-ban is több mint 50 ezer forinttal elmaradt a pedagógus átlagbértől. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a pályakezdő pedagógusok bruttó 312 ezer forintos fizetése 14 éven keresztül nem nő, így a tanárok 15 évig a megalázóan alacsony, 200 ezer forint körüli nettó fizetésért dolgoznak. Szerinte a tavaly pályát elhagyó több mint ezer tanár jelentős része azok körül került ki, akik 5-15 éve tanítottak, azaz a legalacsonyabb bért kapták.

https://telex.hu/gazdasag/2022/11/05/pedagogus-berek-statisztika-ksh-fizetesek-tanarok-kulonbseg

 

Mozgalom a boldog tanárokért

A bérharc közben nem szabad elfelejteni, a jövő ott ül az iskolapadban. Miközben ütni kell a vasat, hisz tényleg szétesőben az oktatás, meg kell maradniuk a munkájukat pozitívan megélő embereknek. Ilyen például Arató Ferenc, aki három évtizedes szakmai tapasztalattal, hazai és nemzetközi gyakorlattal, tudományos pályával a háta mögött mozgalmat indított. „Készen állsz végre élni?” – provokálja pedagógustársait, és nem ért egyet azzal, hogy kizárólag egzisztenciális kérdések uralják az oktatásról szóló diskurzusokat. Mozgalmával túlélési segédletet ad az oktatásban dolgozóknak, arra kéri őket, legyenek boldog tanárok. Ne veszítsék el a fókuszt, a legnehezebb körülmények között is törekedjenek arra, hogy a rájuk bízott gyerekekből lelkes, motivált és eredményes tanulókat formáljanak. Akár tanítanak, akár sztrájkolnak, akár engedetlenkednek.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/mozgalom-a-boldog-tanarokert-147953

 

november 6.

A szakszervezetek a korszerű oktatásért is harcolnak

November 7-én ismét lesz sztrájkbizottsági tárgyalás. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Hírklikknek azt mondta: azt mindenképpen meg akarják tudni, hol tartanak az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások. Arról is érdeklődni fognak, hogy gondolta a kormány a pedagógusokat megfélemlítő kirúgási akciókat. Szeretnék azt is, ha az államtitkár értelmezné, jó üzenet volt-e a pedagógusoknak, amit az október végi budapesti élőlánc kezdetekor Kovács Zoltán államtitkár osztott meg a Facebook oldalán („Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet – Orbán Viktor”).

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szakszervezetek-a-beremeles-mellett-a-korszeru-oktatasert-is-harcolnak/406553

 

A tanárok most nemcsak egymással, hanem velünk, gyerekekkel is összetartanak

Általános iskolás gyerekekkel beszélgetett a Telex arról, milyen érzés most iskolába járni, mikor szinte minden hétre jut egy tüntetés vagy egy élőlánc. Többen közülük részt vettek valamilyen eseményen, nem szoronganak az akciók miatt.

https://telex.hu/eletmod/2022/11/06/altalanos-iskolasok-pedagogusok-sztrajk-tananyag-stressz

 

Maruzsa Zoltán – Kisfaludy László: A pedagógusok körében végzett kérdőíves kutatások főbb tapasztalatai

Az államtitkár és helyettese elemezte az online felmérés eredményét. Idézet az összefoglalóból: „A felmérések eredményei összességében azt mutatják, hogy a pedagógushivatás vonzereje sok tényezőből tevődik össze: a bér és a munkakörnyezet mellett fontos, hogy biztosított legyen a folyamatos szakmai fejlődés lehetősége, hogy teljesítményére visszacsatolást kapjon, és ennek eredménye megjelenjen a juttatásokban is. Egyértelműen elmondható a kutatás alapján, hogy a pedagógusok többsége támogatja az intézményen belüli teljesítményértékelés rendszerének megteremtését, amennyiben ez a differenciálás alapja, és tisztán kirajzolódni látszik azon szempontok köre is, amelyek egy ilyen értékelés meghatározó szempontjai lehetnek. A felmérés eredményei is rámutattak arra, hogy a pedagógusok munkaterhei többek között a NOKS dolgozók feladatkörének rugalmasabbá tételével és az adminisztráció mérséklésével csökkenthetőek. Szintén egyértelmű, hogy a jövőben is folytatni kell azt az infrastruktúra-fejlesztési programot.”

https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-kozneveles/a-pedagogusok-koreben-vegzett-kerdoives-kutatasok-fobb-tapasztalatai

 

november 7.

„Eredményváró bulira” készülünk a Szalay utcában

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Inforádió reggeli műsorának nyilatkozott arról, mit várunk a sztrájkbizottsági tárgyalásoktól. Legutóbb augusztus 30-án találkoztak a PSZ és a PDSZ képviselői az államtitkárral, ám azóta nagyot fordult a világ: szeptember óta tüntetések, sztrájkok vannak az oktatás válsága miatt.

https://infostart.hu/belfold/2022/11/07/psz-elegunk-van-a-megfelemlitesbol-es-az-igergetesekbol

 

PSZ: gyorsabban és nagyobb ütemben kellene a béreket emelni

Az október 23-i tüntetésen ismertetett 9 pontos követelés alapján elemezte az Index az oktatás helyzetét, jelezve: november 7-én, délután 15 órakor ismét egy asztalhoz ülnek a pedagógus szakszervezetek képviselői és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Az első követelés épp az érdemi és nyilvános párbeszédről szól. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Indexnek azt mondta: három területen is megmutatkozik a valódi párbeszéd hiánya. A 7. követelés a versenyképes béremelésről szól. Ennek kapcsán az alelnök felidézte, mennyi pénzt vesztettek a pedagógusok: ha a mostani minimálbér lenne a vetítési alap, kétszer annyi lenne a pedagógusi fizetés, mint jelenleg. A többi követelésről mások nyilatkoztak: Nagy Erzsébet, Ercse Kriszta, Horváth Péter.

https://index.hu/belfold/2022/11/07/oktatas-tuntetok-9-pont-kovetelesek-pedagogus-szakszervezetek-palya-tamas/

 

Nincs megállapodás, nem is volt remény

A november 7-én tartott sztrájkbizottsági tárgyalás után Komjáthy Anna (PDSZ) elmondta: kitartanak a 45 százalékos béremelés követelése mellett. A kormány ajánlata szerint januártól legrosszabb esetben 10 százalékos emelés lenne. Ha megérkezik az uniós pénz, legjobb esetben 20 százalék, de ez nem állítja meg az elvándorlást a szakszervezetek szerint. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint elmozdulás a kormány korábbi álláspontjához képest, hogy 2025. január 1-ig kellene elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát, 2030-ig vállalták a béremelés értékállóságának megőrzését. Tervezik a pedagógus életpályamodell átalakítását, vagyis a béremelésnek lesz ára. Kérdés, betartják-e majd a vállalásokat. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke jelezte: november 18-án országos sztrájknap lesz, 22-én demokrácia órákat tartanak, november 26-án valódi nemzeti konzultáció lesz a nemzet főterén olyan nemzetstratégiai kérdésről, mint az oktatás.  A bejelentkezést közvetítettük a Facebookon.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/688652145799209

 

Optimizmusra nincs ok, még mindig az EB-re vár a kormány

2030-ig lehet valamilyen indexálás, de a részletek nem világosak – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a sztrájkbizottsági tárgyalás után a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Felháborító, hogy a többi követelésről nem is akarnak tárgyalni, miközben 2008 óta változatlan a nevelést-oktatást segítők bére, ők csak a minimálbér/garantált bérminimum emelésével kapnak valamit. A gyógypedagógiai asszisztensek óraszámát sem hajlandó csökkenteni a kormány, pedig ehhez nem kellene uniós pénz. Folytatódnak az akciók. Ezen a linken 25 perc 40 mp-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-november-07-hetfo-1815-28853

 

Nincs megállapodás, folytatjuk

Ha minden sztrájkkövetelést elfogadnának, továbbá megneveznék a kormánybiztost, akivel lehetne tárgyalni az oktatás alapvető problémáinak megoldásáról is, akkor lenne remény – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak még a tárgyalás előtt.

https://www.atv.hu/videok/20221107/a-pedagogus-szakszervezetek-maruzsa-zoltannal-egyeztettek

 

A kormány az életpályamodell átalakítását tervezi

A majdani béremelésnek lesz ára, pl. az életpályamodell átalakítása. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a társadalmi nyomás, a tiltakozások hatására mintha kezdene meghajlani a kormány – ezt emelte ki a tárgyalások után közvetített Facebookos bejelentkezésből az ATV későbbi híradója.

https://www.atv.hu/videok/20221107/atv-hirado-20221107-18

 

A kormány tárgyal, elkötelezett a béremelés mellett

Belügyminisztérium a tárgyalás után közölte: tájékoztatták a szakszervezeteket a tervezett pedagógus béremelésről, arról, hol tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a béremelés fedezetét is nyújtó uniós források kifizetéséről. A cél az, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomásátlagbérek 80 százalékát. A mostani bérhez képest 2023-ban az eddig tervezett 10 százalék helyett csaknem 21 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. Ez differenciált lesz, azt az Európai Bizottság is kérte, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok ne a diplomás átlagbér 80, hanem 90 százalékát kapják. A BM szerint a tervezett béremelés magasabb, mint amit a szakszervezetek követelnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11/a-belugyminiszterium-targyalt-a-pedagogus-szakszervezetekkel?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Taníték: Maruzsa Zoltán mondjon le!

A Tanítanék a sztrájkbizottsági tárgyalás után közölte: „Hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi. Ez lenne az első lépés, hogy az oktatás rendszerszintű reformjáról egyáltalán beszélhessünk. (…) A Tanítanék Mozgalom kitart az eddigi követeléseink, az oktatás rendszerszintű reformjának előfeltételei mellett. (…) Amíg ezeket a követeléseket a kormány nem teljesíti, addig folytatni fogjuk az ellenállást és a polgári engedetlenségi hullám szervezését az oktatásban! Követeljük továbbá Maruzsa Zoltán azonnali lemondását, hiszen ma bebizonyította, hogy alkalmatlan a közoktatás ügyének elősegítésére.”

https://www.facebook.com/tanitanek/

 

Egyháziak is szervezkednek

Bencsik Andrásék megdöbbennének, ha tudnák, mennyien vannak a sztrájkolók vagy egy-egy petíció aláírói között a hagyományosan a Fideszre szavazók – válaszolnak a kormánymédia tanárellenes kirohanásaira a tisztán egyházi iskolai pedagógusok által szervezett menet képviselői. A Tanárballagáson olyan állásfoglalást olvasnak majd fel, amely nemcsak a tarthatatlanná vált bérhelyzet rendezését követeli, hanem új nemzeti oktatási stratégiát is. A szervezőcsapat két tagja, Lakatos Máté és Mikesy András azt is elmondja, az élőláncok és október 23. után miért volt szükség egy kifejezetten felekezeti hátterű megmozdulásra.

https://www.valaszonline.hu/2022/11/07/lakatos-mate-mikesy-andras-tanarballagas-interju/

 

Az akadémia is dolgozik a közoktatás javításán

A közoktatás helyzete tragikus, és ha villámgyorsan nem indul átfogó reform, tényleg katasztrófa lesz. Intő jel, hogy a tanárként végzettek száma vészesen megcsappant, egyes években az egész országban például összesen tízen szereznek diplomát fizikatanárként. A tanárhiány miatt vissza kell hívni nyugdíjasokat, de ez a tartalék is kifogyóban – mondta az MTA elnöke, Freund Tamás a 24-hu portálnak. Az viszont reményre ad okot, hogy a legfelső politikai döntéshozók látják a bajt, maga Pintér Sándor miniszter olyannyira tisztában van az ügy súlyával, hogy kérte a Magyar Tudományos Akadémia tanácsait. A Csapó Benő professzor vezetésével működő Közoktatási Elnöki Bizottság gőzerővel dolgozik, mondta az MTA elnöke.

https://24.hu/kozelet/2022/11/07/freund-tamas-mta-nagyinterju-isten/

 

november 8.

Nem volt remény a megállapodásra, hiszen az unióval még folyik az egyeztetés

A kormány elismerte, hogy a bérfejlesztés 50 százalékát uniós pénzből szeretné fedezni, ám a többi sztrájkkövetelésnek nincs köze Brüsszelhez, mégsem hajlandó dönteni semmiről – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Spirit FM Aktuál c. műsorának, miután előző nap tárgyalt a sztrájkbizottság a kormány képviselőjével. A béremelést a közoktatás átalakításához köti a kormány, vagyis semmit nem ad ingyen. Az akciók, a tiltakozások folytatódnak novemberben is.

https://www.atv.hu/belfold/20221108/psz-megszunhet-a-pedagogusok-kozalkalmazotti-statusza

 

Nagy ára lesz a béremelésnek

Átalakítják a minősítési rendszert, kivezethetik a pedagógusokat a közalkalmazottakról szóló törvény hatálya alól, ez lehet a béremelés ára – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradójának.

https://www.atv.hu/belfold/20221109/psz-ar-pedagogus-beremeles

 

Az életpályamodell tündöklése és csúfos bukása

A kormány is belátja, az életpályamodell csúfosan megbukott – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. A szakszervezetek elvárják, hogy a tervezett átalakításról egyeztessen velük a kormány.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/657149129154533

 

A PSZ aggódik, mit kér a kormány a béremelésért cserébe

A kormány bérajánlata tárgyalási alapnak jó, de az elfogadhatótól kicsit távol van – mondta a Szabad Európának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Hangsúlyozta: a kormány azon túl, hogy 2025-ig előre hozta a diplomás átlagbér nyolcvan százalékának elérését a pedagógusok számára, azt is vállalta, hogy 2030-ig szinten tartja azt. Ezt jó irányú elmozdulásnak nevezte, ugyanakkor a jövő évi 20 százalékos emelés csak az inflációt követi, tovább növeli a pedagógusfizetések leszakadását. A szakszervezetet az is aggasztja, hogy a kormány a közoktatás átalakítására készül, amit összeköt a bérrendezéssel, de nem látják még, hogy e mögött milyen hátsó szándék húzódik meg. Totyik Tamás szerint azt már a kormány is belátta, hogy az életpályamodell csődöt mondott, ezért azt felülvizsgálja, a minősítési rendszert  és a bértáblát is átalakítja.

https://www.szabadeuropa.hu/a/pedagogus-szakszervezetek-tavol-all-az-elfogadhatotol-a-kormany-ajanlata/32120795.html

 

Folytatjuk

„Összefogunk, nem félünk, folytatjuk” – ezt üzente a Magyar Hangnak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a PDSZ-szel és a diákszövetséggel összefogva folytatja a tiltakozásokat is, amíg a kormányt rá nem kényszerítik a valódi válaszlépésekre. November 18-án a pedagógusok újabb országos sztrájkot tartanak, amelyet a diákok hatalmas élőlánc-akciója vezet fel; november 22-én, a magyar közoktatás napján demokrácia órák lesznek. November 26-án valódi nemzeti konzultációt tartunk a közoktatás állapotáról, vagyis országos tüntetés lesz a Kossuth téren – sorolta az akciókat.

https://hang.hu/belfold/brusszelben-targyaltak-a-tiltakozo-tanarok-es-szulok-148118

 

Brüsszelben tárgyaltak a tiltakozó tanárok és diákok

19 fős delegáció utazott Brüsszelbe, hogy a magyar közoktatás helyzetéről beszéljenek az Európai Bizottság döntéselőkészítő szakembereivel – tudta meg a Magyar Hang. A csoportot a momentumos Cseh Katalin EP-frakciója hívta meg, a küldöttségben tanárok, szülők, diákok, civil szervezetek és érdekvédők is részt vesznek. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője vállalta részvételét, míg a delegáció többi tagja inkább névtelenséget kért. Nem nyilvános az sem, hogy a delegáció személyesen kivel találkozott.

https://hang.hu/belfold/brusszelben-targyaltak-a-tiltakozo-tanarok-es-szulok-148118

 

Navracsics Tibor: emelni kell a pedagógusok bérét

A tárca nélküli miniszter szerint nincs politikai akadálya, hogy a pedagógus szakszervezetek Brüsszelbe menjenek tárgyalni. „Ha felnőtt emberekről, egyetemistákról van szó, akkor ez rendben van, de ha gyerekeket, középiskolásokat visznek ki tüntetésekre, azzal szemben fenntartásaim vannak, akármelyik oldal is teszi ezt, hiszen ők még más helyzetben vannak” – mondta a hírre, hogy a pedagógus szakszervezetek elindultak Brüsszelbe diákszervezetek képviselőivel, hogy tárgyaljanak a bizottság tagjaival. „Ha tárgyalni akarnak, tárgyaljanak, mindenkinek az a célja, hogy alá lehessen írni azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik a béremelést” – fogalmazott.

https://index.hu/belfold/2022/11/08/navracsics-tibor-europai-bizottsag-jogallamisag-brusszel-dontes-pedagogusok-oktatas-elelmiszerarsapka-inflacio/

 

1200 milliárd forintot szán a kormány a pedagógusok béremelésére

A Belügyminisztérium államtitkára a 24. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia nyitónapján, Egerben azt mondta: a pedagógusbérek rendezéshez a nemzeti források mellett szükség van az uniós támogatások bevonására: a tervek szerint 50-50 százalékban hazai és EU-költségvetésből mintegy 1200 milliárd forint lesz illetményemelésre fordítható 2025-ig. A kormány az uniós támogatásért vállalja, hogy a pedagógusok átlagbére ekkorra eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát, ezt az arányt 2030-ig fent is tartja. Magyarország modern kori időszámításában soha nem volt még ilyen magas ez az arány. 777 ezer forint a cél az idei 440 ezer forintos pedagógus átlagkeresethez képest. Maruzsa Zoltán arra is kitért, hogy ez szerkezetében is új, rugalmasabb, inkább teljesítményalapú, kevésbé a végzettség szintjét és az életkort támogató bérszabályozást tesz szükségessé.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/11/08/maruzsa-1200-milliard-forintot-szan-a-kormany-a-pedagogusok-beremelesere

 

Egyhetes munkabeszüntetésre készülnek…

„Nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok-diákok-szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás” – írják a két intézmény munkabeszüntetésre készülő pedagógusai.  A fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium 34, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára november 14-étől személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetésbe kezd.

https://hvg.hu/itthon/20221108_Egyhetes_munkabeszuntetesre_keszulnek_a_Karinthy_Frigyes_Gimnazium_es_Brasso_Utcai_Altalanos_Iskola_tanarai?s=hk

 

Egyházi iskolák tanárai tüntettek Budapesten

A Tanárballagás címmel indított akcióra szülőket, családtagokat, pályaelhagyó és a pályán maradó pedagógusokat hívtak a Szent István Bazilika elé, ahol ismertették a szervezők öt pontból álló állásfoglalását. Ez az akció külsőségeiben eltért minden korábbi tüntetéstől. Volt, aki gyászmenethez vagy ünnepi körmenethez hasonlította. A szervezők előre jelezték, hogy ballagáshoz megfelelő öltözéket várnak a résztvevőktől. Az egyik felszólaló szerint 34 egyházi fenntartású iskola tanárai tiltakoznak, a részt vevő tanárok száma 300 körül volt. Új nemzeti oktatási startégiát követeltek, gyermekbarát oktatást, autonómiát, vonzó életpályát, megbecsülést, érdemi tárgyalást, felelős oktatási minisztériumot.

https://24.hu/belfold/2022/11/08/tanarszsztrajk-pedagogus-tuntetes-2022-demonstracio-egyhazi-iskolak/

 

„Másfél millió gyerek a magyar válogatott, mögéjük kell állnunk”

Még csak harmadik hónapja tart a tanév, mégis volt egy ballagás Budapesten: egyházi iskolák tanárai búcsúztak. A politika és szakmájuk összefonódásáról, a kiállásukról, valamint arról is beszélgetett velük a hvg.hu, hogy miért nem érzik úgy az egyházi iskolákban tanítók, hogy az állami intézményekkel szemben a rendszer kedvezményezettjei lennének.

https://hvg.hu/itthon/20221109_tanarballagas?s=hk

 

Alig lesz olyan pedagógusszak, ahová emelt szintű érettségi kell

2023-ban átalakulnak a felvételi szabályok, több szakon nem kell majd emelt szintű érettségit tenniük a jelentkezőknek. A legtöbb pedagógusképzés is ezek közé tartozik, vagyis jövőre komoly könnyítést kapnak a tanárnak, tanítónak, óvodapedagógusnak készülők. A könnyítés egyik oka alighanem a hallgatóhiány. A pedagógusszakokra jelentkezők száma visszaesett az elmúlt években: az idei felvételin összesen 11 977-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 6449-en kerültek be. A nettó 210 ezer forint kezdő fizetés kevés középiskolást vonz.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20221104_pedagoguskepzesek_emelt_szintu

 

november 9.

Ára lesz a béremelésnek, szeretnénk látni a garanciákat is

A kormány bizonyos kérdésekben mozdíthatatlan, olyanokban is, amelyek egy fillérjébe sem kerülnek. A béremelést a közoktatás átalakításához akarja kötni. Az életpályamodell csődöt mondott, ezt akarják átalakítani. Viszont ez ad-hoc jelleggel történik, nem előzi meg semmilyen kutatás. Volt ugyan egy kérdőíves felmérés, de az átalakítás következményeiről semmilyen mérést nem készített a kormány ismereteink szerint – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeretlek Magyarország portálnak. Egy kicsit pozitívabb hír az, hogy az eddigi kormányzati kommunikációval ellentétben az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során a kormány álláspontja elmozdult. Így nem 2027-től, hanem 2025 január elsejétől akarják a diplomás átlagkereset 80 százalékára felzárkóztatni a pedagógusok bérét. Komjáthy Anna (PDSZ) is nyilatkozott.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/pinter-ur-azert-eleg-dorzsolt-majd-eletbe-leptet-nehany-hangulatjavito-intezkedest/

 

„Összefogunk, folytatjuk, nem félünk”

A szombathelyi tiltakozáson NoÁr közölte: eddig hatvan pedagógus jelentette be, november 14-18. között egyhetes sztrájkot tart, akik mellé további húsz óvodapedagógus is csatlakozott. Arra kér mindenkit, legyen egy egész hétig tartó, országos leállás. Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is beszélt a jelenlévőkhöz. Azzal kezdték felszólalásukat, hogy „bértollnokoknak, csürhének és gazembereknek” nevezték a pedagógusokat. Ezután két perc néma vigyázzállással üzenetek a „bértollnokoknak” mondván, ők tisztességes magyar állampolgárok, akik megérdemlik a tiszteletet. Felhívták a figyelmet az akciókra, azzal búcsúztak: összefogunk, folytatjuk, nem félünk.

https://www.nyugat.hu/cikk/faklyas_tuntetes_szombathelyen

Közvetítés a Facebookon:

Mitre-Károlyi Mária, a PSZ Vas Megyei Szervezete elnöke köszöntőjében azt mondta: össze kell fogni, ki kell állni egymásért, az oktatásért, a jövőért. NoÁr szerint épp a tiltakozások miatt nem mernek több pedagógust kirúgni. Azt kérte: legyen országos, egy hetes oktatási leállás, mutassák meg a pedagógusok, nincs hová hátrálni. A szülők és a diákok álljanak ki a pedagógusok mellett, „húzzuk ki az oktatást a sz@rból”. A PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás felsorolta a kormány bűneit.

https://www.youtube.com/watch?v=iDk9MtgiT4A

 

Folytatják a sztrájkot, a tiltakozásokat az oktatásban dolgozók

A szombathelyi fáklyás demonstráció után jelentkezett a helyszínről az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Beszélt a vidéki akciókról, az országos sztrájkról és a november 26-ára szervezett országos tüntetésről. Arról is nyilatkozott, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásnak legutóbb sem volt eredménye, sőt, a félelmek nőnek: a béremelésnek pl. az lehet az ára, hogy a pedagógusokat kivezetik a közalkalmazottakról szóló törvény hatálya alól.

https://www.atv.hu/videok/20221109/folytatjak-a-sztrajkot-a-pedagogusok

 

El kell ismerni a munkát, vonzóvá kell tenni a pályát

Ismét megrendezték a nyugdíjas pedagógusok emlékdiploma-átadó ünnepségét Székesfehérváron, ahol a 2020-ban 50, 60 és 65 éve diplomázott tanárokat, tanítókat és óvodapedagógusokat köszöntötték. „Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy hogyan tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.” – idézte Eötvös József szavait Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Méltatta a tanárgenerációkat. A helyi tv-nek arról is nyilatkozott, hogy vonzóvá kell tenni a fiatalok számára a pályát, mert nincs utánpótlás.

https://www.szekesfehervar.hu/ket-ev-kenyszeru-kihagyas-utan-ismet-emlekdiploma-atado-unnepseget-tartottak

https://www.fehervartv.hu/video/index/38782

 

Jövőre kezdődhet a Kölcsey Gimnázium kirúgott öt tanárának pere

Az elmaradt végkielégítésük, a felmondási időszakra járó fizetésük és kártérítés megítélését várják a bíróságtól – írja az ügyet kezelő Magyar Helsinki Bizottság. A keresetben a tanárok alapjogi és munkaügyi érvekkel támasztották alá, miért volt jogellenes, diszkriminatív, aránytalan és szabálytalan az elbocsátásuk. A bizottság szerint a tankerületi központ a legkevésbé sem a gyerekek jogainak védelmében járt el – ezt mutatja, hogy a kirúgott tanárok helyét azóta sem töltötték be. Így most sokkal rosszabb ma a kölcseys diákoknak tanáraik nélkül, mint amelyen tanáraikkal együtt volna, még ha sztrájkolnának is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221109_kolcseys_tanarok_birosagi_kereset_targyalas

 

A kormány szerint is radikális béremelés kell

A kormány egyetért azzal, hogy a pedagógusok bérét emelni kell, ráadásul radikálisan – mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Ha Magyarország megkapja a pénzt az Európai Uniótól, azokat döntően a pedagógusok béremelésére fordítják. Az összeget a magyar költségvetésből egészítik majd ki, és hosszú távon, 2025 után a költségvetés vállalja a pedagógusbérek kifizetésének minden terhét. Kérdésre azt mondta, hogy a pedagógusok életpályamodelljéről nem egyeztetnek az Európai Bizottsággal, csupán a bérekről. Olyan elképzelés most nincs, hogy a pedagógusok kikerüljenek a közalkalmazotti státuszból, amíg nem emelnek bért, addig felesleges másról is beszéni. A pedagógusok egyéb követeléseiről, például az óraszámok csökkentéséről azt mondta, a valódi kérés az óraszámok 22-26 óra közötti fixálása, ez pedig lehetséges lehet. Ugyanakkor a bérkérdés annyira hangsúlyos, hogy mellette minden más ügy részletkérdés – tette hozzá.

https://www.hrportal.hu/c/gulyas-gergely:-radikalisan-emelni-kell-a-tanarbereket-20221109.html

https://eduline.hu/kozoktatas/20221109_Gulyas_Gergely_kozalkalmazotti_statusz_pedagogusok

 

A kormány bűnei: totálisan leuralta a tanárokat, a tananyagot

Köznevelési törvény, KLIK/KK, tankerületek, új alaptanterv, iskolaőrök. A cikk bemutatja, hogy formálta a maga képére a közoktatást a Fidesz és a KDNP.

https://magyarnarancs.hu/belpol/totalisan-leuralni-a-tanarokat-a-tananyagot-ezt-csinalta-az-orban-kormany-a-kozoktatassal-253752

 

A magyar diákok kétharmada élt át rendszeres iskolai bántalmazást

Az UNICEF Magyarország felmérést végzett középiskolás gyerekek körében iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével kapcsolatban. A megkérdezettek 66 százaléka arról számolt be, hogy rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A gyakori ismétlődés különösen a fizikai erőszak esetében, az iskolatípusok közül pedig a szakképző iskolákban és az általános iskolákban jellemzőbb.

https://hvg.hu/elet/20221109_A_magyar_diakok_ketharmada_elt_at_rendszeres_iskolai_bantalmazast

 

november 10.

Több tucat civil szervezet csatlakozott a felhíváshoz a tiltakozás folytatására

A sztrájktárgyalások eredménytelensége miatt civil szervezetek – köztük a PSZ is – közös nyilatkozatot adtak ki: folytatni kell az akciókat.

https://www.facebook.com/civilosszefogasapedagogusokertesadiakokert/posts/pfbid0Jhqhg57fDFjGk56xsZTB5m67WU5xtrR6vX8svjFEWArjkj6aWGz7mXP7QF6WWzQTl

 

Ultimátumot adtak a diákok az állami tévének

Az Egységes Diákfront emlékeztetett rá, hogy az eddigi tüntetéseik szervezőjeként nem hívták képviselőiket a tévébe, ezért követelik a szereplést a köztévétől. Ha a diákfront nem mutathatja be a magyar népnek a közoktatás helyzetét, megmozdulásait a jövőben az MTVA székházánál is folytatni fogja.

https://24.hu/kozelet/2022/11/10/ultimatum-mtva-egyseges-diakfront-tuntetes/

 

KRÉTA-botrány: A kulturális minisztérium hallgat, Pintér Sándoré inkább csak elbújna

Néhány hete adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t., amelyben a hackerek a többi között minden magyarországi diák adatait megszerezték. A fejlesztő cég megpróbálta eltussolni az ügyet, ami után a Népszava arról érdeklődött, terveznek-e vizsgálatot a KK-nál, hány gyereket érint az adatlopás, milyen lépéseket tesznek az egyik legsúlyosabb adatlopási ügyben. Több kérdéssel is megkereste a Klebelsberg Központot (KK), illetve az azt felügyelő Belügyminisztériumot a Népszava, de a válasz nem értékelhető.

https://nepszava.hu/3175166_kreta-rendszer-belugyminiszterium-klebelsberg-kozpont-level

 

Diákok, pedagógusok, civilek is ellenőrzik a brüsszeli pénzek felhasználását

Ha meg is kapja a kormány az uniós pénzeket, azt nem költheti majd szabadon. Brüsszelnek lesznek „mérföldkövei”, amelyek alapján vizsgálják majd, hogy azok a feltételek, amelyeket megszabnak egy ország számára, teljesülnek-e – emlékeztetett Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Brüsszeli tárgyalásairól hazatérve a Hírklikknek elmondta, a pénz felhasználásáról visszajelzést diákok, pedagógusok, diák- és pedagógusmozgalmak képviselői is adni fognak. Brüsszeli látogatásukon épp ahhoz kaptak ötleteket, ezt hogyan tehetik majd meg.

https://hirklikk.hu/kozelet/diakok-pedagogusok-civilek-is-ellenorzik-a-brusszeli-penzek-felhasznalasat/406735/

 

„Tekintetes” tankerülettől kapott levelet Siófok polgármestere

Siófok polgármesterét arról értesítette a tankerület, hogy december 1-től nem lesz melegvíz a köznevelési intézmények konyháiban, erről ezentúl a városnak kell gondoskodni. A polgármester emlékeztette néhány dologra a „tekinteteseket”.

https://infostart.hu/belfold/2022/11/10/formedvenyt-kapott-siofok-polgarmestere-a-tankerulettol

 

november 11.

 Zalaegerszeg! Fáklyás felvonulás!

Az ígéretekből elég volt, úgy látszik vannak még mindig olyanok, akik nem értik, hogy azonnali cselekvésre van szükség – utalt a szakszervezetek és a kormány képviselőinek november 7-i „látszategyeztetésére” Békési Tamás, a PSZ Zala megyei szervezetének elnöke a november 10-én Zalaegerszegen tartott demonstráción. A fáklyás felvonulás célállomása, a Dísz tér megtelt, az összegyűlt emberek Epres Attila színészt, Tordai Renátót, a helyi civil szerveződés vezetőjét, valamint Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ két alelnökének beszédét hallhatták, akik a kormányzat egymásra halmozódó rossz intézkedéseit, azok hatásait sorolták. A rendezvényen Molnár Áron, noÁr is fellépett és az oktatás gondjainak megoldása érdekében további küzdelemre szólította a jelenlévőket.

A közvetítés az alábbi linken látható:

https://www.facebook.com/noarhivatalos/videos/874995530546643

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X