Heti lapszemle 2022. október 20.

lapszemle

Egyre nagyobb a tiltakozók köre, azoké, akik nem félnek. A retorziókra összefogás a válasz. Kérdés, meddig akarja elodázni a hatalom a szembenézést. Október 23-án a PSZ is részt vesz a budapesti tüntetésen, október 27-én ismét kiemelt sztrájknap lesz, november 26-án a PSZ szervez országos tüntetést a nemzet főterén.

 

október 14.

A béremelés matematikailag sem stimmel

Nem megfelelő a kormány számítása, mert a diplomás átlagkereset is emelkedni fog 2025-ig, tehát a mostani viszonyokhoz kalkulált, 80 százalékra történő felzárkóztatás nem fog stimmelni három év múlva – mondta az Inforádió reggeli műsorának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, reagálva Gulyás Gergely miniszter béremelési ütemezésről tett bejelentésére.

https://infostart.hu/belfold/2022/10/14/pedagogusberek-emelese-a-matematika-nem-stimmel-a-psz-alelnoke-szerint

 

A tankerületek egyharmadában sztrájkolnak valamilyen formában

A pénteki tiltakozásokról Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozott a Klubrádió A lényeg c. déli hírműsorának. A tankerületek több mint egyharmadában sztrájkolnak, de a kistelepüléseken inkább félnek a dolgozók.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-oktober-14-pentek-1200-28324

 

Kaposvár is üzent, nem félnek

Feketébe öltözött a kaposvári belváros, megtelt demonstráló pedagógusokkal, a velük szolidáris diákokkal, szülőkkel. Ez is mutatta, az oktatás és a pedagógusok komoly támogatásra leltek. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt: a kormány kultúrharcot folytatott az oktatás ellen, ám nem számított ekkora ellenállásra. A hatalom hamis propagandával hergel a pedagógusok ellen, elbocsátásokkal akarja félelemben tartani őket, de ez csak olaj a tűzre. A rendezvényről beszámolt a Népszava.

https://nepszava.hu/3172558_kaposvar-is-uzent-itt-vagyunk-nem-felunk

 

A lámpás én vagyok…

A tatabányai fáklyás felvonuláson és tiltakozáson részt vett és felszólalt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is. Az eseményt közvetítettük a Facebookon. A menet megállt az Árpád Gimnázium előtt, ahol elhelyezték a lámpást. Látványos a vége, ahol égnek a fáklyák és szól a tiltakozások hivatalossá vált dala a Grundról. Részletek ezeken a linkeken:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/624703809401939
https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/671728770825652

 

Veletek vagyunk!

A Kőbányai Kiskakas Óvoda így fest péntek reggel, erről a Pedagógusok Szakszervezete fővárosi szervezete tett közzé képeket a Facebookon.

https://24.hu/belfold/2022/10/14/mar-el-is-kelt-a-legbajosabb-tiltakozas-cim/

 

Szentesen is többen látják a bajt

Az oktatás katasztrofális állapotban van, és nem elsősorban a kormány által állandóan hangoztatott bérekről van szó. Pályakezdő tanár alig van, 35 éves a legfiatalabb kollégája – erről beszélt a szentesi Kossuth téren Bedő Katalin, aki a Horváth Mihály Gimnáziumban tanít, szakszervezeti vezető is (tagja a PSZ-nek). A városban az országos tiltakozás részeként délután csaknem 200 fős megmozduláson vettek részt pedagógusok, szülők, diákok. Bedő Katalin a köztudatba bedobott bruttó 770 ezer forintos pedagógusbérről azt mondta, ez csak ígéret a kormánytól, az is feltételes módban.

https://nepszava.hu/3172523_az-oktatas-katasztrofalis-allapotban-van-es-nem-elsosorban-a-kormany-altal-allandoan-hangoztatott-berekrol-van-szo

 

Másfél kilométeres élőlánccal, csaknem háromezren tiltakoztak Zalaegerszegen a pedagógusokért

Másfél kilométeres élőláncot alkotva fejezték ki elégedetlenségüket, együttérzésüket, szolidaritásukat a résztvevők Zalaegerszegen a péntek reggel hétkor kezdődő demonstráción. A zalai frisshírek.hu beszámolója szerint nemcsak pedagógusok, diákok és szülők is kiálltak az oktatás jövőjéért, az autósok pedig dudálva fejezték ki szolidaritásukat.

https://zala.frisshirek.hu/cikk/20221014_az-oktatasert-a-pedagogusokert-kozel-haromezer-ember-vett-reszt-a-zalaegerszegi-demonstracion-galeriaval-videoval

 

Élőlánc erősíti a tanárokat Debrecenben

Dudaszótól volt hangos a Hatvan utca október 14-én reggel, így biztosította a támogatásáról sok-sok autós azokat a középiskolás diákokat, akik a belvárosig érő élőlánccal jelezték: a pedagógusok mellett állnak a kormányzattal szembeni vitában.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2022/10/debreceni-elolanc-avagy-megerosites-a-tanaroknak

 

21 iskolában csak egyetlen tanár volt bátor

A Tanítanék Mozgalom köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik intézményükből egyedüliként tiltakoztak munkabeszüntetéssel.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/maganyos-harcosok-21-iskolaban-csak-egyetlen-tanar-sztrajkolt-penteken/

 

Elkezdték törölni az órákat a Krétából

Furcsa sztrájktörő megoldást alkalmazhattak a hatvani tankerületnél. Az ecsédi Richter Gedeon Általános Iskolában 13-ból 11 tanár sztrájkolt október 14-én. Az RTL-nek nyilatkozott az intézmény egyik oktatója: mivel ennyien sztrájkolnak, gyerekfelügyeletet kellett volna elrendelni. A tankerületnél azonban ezt nem engedélyezték, előbb annyit kértek, legalább 3 órát tartsanak meg, majd azt, hogy legyen teljes tanítási nap. A szülőket arról tájékoztatták, hogy az oktatás zavartalanul folyik. Mivel azonban a gyerekfelügyeletet nem engedélyezte a tankerület, a sztrájkolók óráit egyszerűen valaki kitörölte a Krétából, mintha ők nem is tartottak volna órákat. Pedig sok diákra nem kellett volna vigyázni, 150-ből 36-ot engedtek iskolába a szüleik. A hivatalos indoklás szerint azért kellett törölni a sztrájkolók óráit (ami miatt ők nem is sztrájkolnak, hiszen nincs is órájuk), mert csak szakos tanár mehet be egy másik szakos tanár helyett.

https://rtl.hu/belfold/2022/10/14/tuntetes-ecsed-kreta-eltuno-orak

 

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el több iskolában

Több helyen rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a sztrájk idejére a tankerületek, ami egyfelől jogszerűtlen a PDSZ szerint, másfelől meg is bünteti a pedagógusokkal szolidaritást vállaló szülőket. Az ország több pontján is a sztrájk előtti nap vagy a sztrájk napján rendkívüli szünetet rendeltetett el a tankerületi központ, mert kevés lenne a gyerek, írta a PDSZ. Az érdekképviselet megjegyzi, ez egyszerűen joggal való visszaélés.

https://index.hu/belfold/2022/10/14/rendkivuli-tanitasi-szunet-iskola-tuntetes-sztrajk-tankerulet/
https://24.hu/belfold/2022/10/14/pdsz-jogserto-a-rendkivuli-szunet-elrendelese/

 

A gyógypedagógusoknak mindenkinél kevesebb joga van sztrájkolni

A VIII. kerületi Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola szülői csapata kezdeményezésére hirdettek sztrájkot a gyógypedagógusokért, a speciális nevelési igényű (SNI) tanulókért. „Azért állunk mi itt, mert a mi gyerekeink nem mehetnek ki a Kossuth térre” – hangsúlyozzák a szülők, akik kötelességüknek érzik kiállásukat a gyerekeikkel foglalkozó szakemberek mellett. A sztrájk nem valósulhatott volna meg a szülők rendkívüli összefogása nélkül. A gyógypedagógusok sztrájkjoga a legkorlátozottabb: minden órát ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben és ugyanazokkal az emberekkel kell megtartani, nem lehet helyettesíteni, összevont órákat tartani. A gyógypedagógusok 11 pontban fogalmazták meg követeléseiket, a szülők 14 pontban.

https://merce.hu/pp/2022/10/14/orszagszerte-elolancokkal-es-tuntetesekkel-indul-a-pedagogussztrajk/a-gyogypedagogusoknak-mindenkinel-kevesebb-joga-van-sztrajkolni-sni-s-gyerekek-szulei-alltak-ki-ertuk/

 

Nyílt levélben tiltakoznak a gyógypedagógusok, amiért nem sztrájkolhatnak

44 gyógypedagógus, konduktor és fejlesztő pedagógus nyílt levélben tiltakozik, amiért egyáltalán nem sztrájkolhatnak az ép gyerekek tanáraival együtt. A fővárosi és Budapest környéki intézmények dolgozói alapjogot sértőnek és megalázónak nevezik a szabályozást.

https://444.hu/2022/10/14/a-gyogypedagogusok-is-sztrajkolnanak-csak-epp-nem-tudnak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-gyogypedagogusok-is-sztrajkolnanak-csak-epp-nem-tudnak

 

Létrejött az egyesült diákfront, újabb egységes sztrájknap lesz

Több ezren mentek el a Diákok a tanárokért csoport tüntetésére. A demonstrálók a Hősök terétől a Belügyminisztériumig vonultak. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője bejelentette: az október 23-i tüntetés a Kálvin téren kezdődik, onnan vonulnak a Műegyetemhez. Bejelentette azt is: a következő országos sztrájknap október 27-e, amelyet a PSZ is szervez. „Félnek, mert ahányszor megpróbáltak megfélemlíteni, mi országszerte ott voltunk, és nem engedtük. Egységben az erő!” – mondta Mihalics Lili, a Diákok a tanárokért csoport tagja. Az akciózó diákok megalakították az „egyesült diákfrontot”. „Legyen ez példa minden csoportnak, amelyet az elmúlt időben a hatalom megfélemlített, elnyomott vagy semmibe vett. Legyen példa, hogy csak közösen érhetünk el valamit. Legyen példa, hogy folytatjuk, mert nem félünk” – mondta.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221014_Diakok_a_tanarokert_tuntetes_Hosok_tere_Belugyminiszterium

 

Érezhetően erősödött a megmozdulások társadalmi támogatottsága

Egyre több tanár, diák és szülő követeli az oktatás problémáinak rendezését. A kormány „baloldalozással” válaszol, a tankerületekben pedig a törvényes sztrájkot is próbálják elfojtani. Október 27-ére újabb egységes sztrájknapot hirdetett a PSZ és a PDSZ.

https://nepszava.hu/3172530_erezhetoen-erosodott-az-oktatasugyi-megmozdulasok-tarsadalmi-tamogatottsaga-a-tiltakozasok-nem-csitulnak

 

A kormány megint balra mutogat

A kormány elkötelezett a pedagógusok bérének további emelésében, de a baloldal ezt meggátolja – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A cél az, hogy a pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80 százalékát, a mostani bérhez képest 2023-ban pedig az eddig hazai forrásokból tervezett 10%-nál magasabb, csaknem 21%-os, 2024-ben 25%-os, 2025-ben pedig 29-30 %-os lehet a béremelés mértéke. „Egyedül a baloldal az, aki folyamatosan akadályozza a pedagógus-béremelést, hiszen Brüsszelben folyamatosan azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a hazánknak járó forrásokat, amelyek többek között a korábban tervezettnél magasabb pedagógus-béremelést is fedeznék” – jelenti ki a KTK. „A baloldali állításokkal ellentétben semmiféle tömeges kirúgásról nincs szó, felmentésre eddig mindösszesen azon 5 pedagógus esetében került sor, akik többszörösen is jogszerűtlen munkabeszüntetésben vettek részt”.

https://www.atv.hu/belfold/20221014/kormany-baloldal-akadaly-tanarok-beremeles

 

Meghosszabbították a határidőt az ösztöndíj programra

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program a pedagógus hallgatók tanulmányait ösztöndíjjal segíti, a diploma megszerzése után garantáltan a képzettségüknek megfelelő állást biztosít számukra. Az ösztöndíj összege 125.000, 250.000 vagy 375.000 forint félévenként, ennek elbírálása függ a tanulmányi eredménytől, illetve attól, hogy milyen szakon tanul az ösztöndíjas, és hogy a munkavállalásához mely régiót preferálja. A pályázat beadásának határidejét október 23-ra módosították.

http://kk.gov.hu/meghosszabbitott-hataridovel-2022-oktober-23-ig-varja-a-pedagogus-hallgatok-jelentkezeset-a-klebelsberg-kepzesi-osztondij-program

 

október 15.

Addig nem állunk le, amíg nem érünk el eredményeket

A béremelés szükséges, de nem elégséges a mára válságos állapotba került oktatás problémáinak megoldásához – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszélt a balmazújvárosi Daru TV-nek. Jelezte: a diákok jövője a tét, ezt érzik is, ezért is nőtt túl a mostani tiltakozási hullám a szakszervezeteken.

https://www.youtube.com/watch?v=8KtmmGK-Amg

 

Merre tart a diáklázadás?

„Míg az utca mozgott és zajongott, addig a megfélemlítés eredeti tárgyából, az október 14-re meghirdetett sztrájkból kevés látszott” – írta a Mérce. Az már tudható volt, hogy míg 2022 márciusában egy hasonló munkabeszüntetésen 26 ezer pedagógus kapcsolódott be a szakszervezetek akciójába, október 5-én már csupán 14 ezer. Az október 14-i adatok nem ismeretesek, de feltételezhető, hogy ez a szám tovább csökkent.

https://merce.hu/2022/10/15/merre-tart-a-diaklazadas/

 

október 16.

„Magasról teszek a szakszervezetek működési sajátosságaira”

Nagy Attila Tibor politológus szerint ahhoz, hogy jól meg lehessen szervezni az oktatásban a tiltakozást, erős szakszervezetek kellenének.  Bár a PDSZ vagy a PSZ is gyakran jelen van a médiában, nem fedik le tagságban a tanárok többségét. „A PDSZ saját tagságát se fedi le” – reagált a szakszervezetek helyzetére Hont András. Úgy fogalmazott: „egészen mókás ügyek mellé állnak”. Példaként hozta a Szabó Bálint nevéhez köthető a fővárosba szervezett traktoros tüntetést, ami mellé a PDSZ odaállt. Röhejnek tartja azt, hogy az elmúlt 30 évben egyedül a pártok intézményesültek professzionális módon. Szerinte azokat a technikákat, amelyeket az internet világában alkalmazni kell, egyedül a pártok alkalmazzák, miközben erre a szakszervezeteknek is meg lenne az eszközük. A Spirit FM Harcosok klubja c. műsorában kritizálták a szakszervezetek működését.

https://www.atv.hu/belfold/20221016/hont-andras-magasrol-teszek-a-szakszervezetek-mukodesi-sajatossagara

 

október 17.

Levél a tankerületeknek: a PSZ és a PDSZ szerint jogellenes a rendkívüli szünet a sztrájknapon

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az október 14-i országos sztrájk alatt voltak olyan tankerületek, ahol rendkívüli szünetet rendeltek el az iskolák, hogy akadályozzák a tiltakozásokat. A jogellenesen elrendelt rendkívüli tanítási nap pótlását is több intézményben kilátásba helyezték. Azonban ennek az elrendelésnek nem csupán az a jogszabályi akadálya, hogy a rendkívüli szünet elrendelésére is jogellenes volt, hanem az is, hogy nincs lehetőség ezeket pótolni sem. A szakszervezetek erről nyílt levelet írtak a tankerületeknek. Azt is kiemelik: ha az igazgató mégis pótlást rendel el, akkor az rendkívüli munkaidőnek számít, amelyért illetményen felüli ötven százalékos bérpótlék jár, ha a pótlás munkanapokon történik. Az illetményen felül százszázalékos bérpótlék jár, ha szombati tanítási nap beiktatásával pótolják az elmaradt tanórákat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20221017_tankeruleti_levelek

 

PSZ-PDSZ: jogellenes a sztrájk idejére elrendelt rendkívüli szünet

Több tankerület rendkívüli szünnapot írt ki a sztrájk napjára arra hivatkozva, hogy kevés a gyerek. Ezért a PSZ és a PDSZ nyílt levelet írt a tankerületi igazgatóknak, amelyben kifejtették: álláspontjuk szerint ez joggal való visszaélés. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az InfoRádióban azt mondta: kifogásolták azt is, hogy az intézményvezetők sok esetben nem tájékoztatták az előírásnak megfelelően a szülőket a sztrájkról, sőt, gyakran olyan levelet küldtek, amely szerint az intézményben zavartalan lesz az oktatás, minden órát megtartanak.

https://infostart.hu/belfold/2022/10/17/a-tankeruleteknel-tiltakoztak-a-sztrajk-idejere-elrendelt-rendkivuli-szunetek-miatt

 

A Kölcsey Gimnázium öt tanárán kívül másokat nem rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, a PSZ szerint a kormány kivár

Ötször követett el polgári engedetlenséget egy budapesti tanár, mégsem rúgták ki. A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta az RTL híradót, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium 5 elbocsájtott tanárán kívül másokat nem ért hasonló retorzió. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre, így most megvárják, amíg a tiltakozó akciók lecsendesednek. Erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott a híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2022/10/17/klebersberg-kozpont-kolcsey-ferenc-gimnazium-oktatas

 

A társadalom nem hisz a kormánynak

A kormány elszámította magát, nem csitul az oktatásban az elégedetlenség, ehhez partner lett a társadalom – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Spirit FM Partvonal c. műsorának. Beszélt arról is, hogy az állami költségvetésből kellene kiegészíteni a béremeléshez az uniós pénzt, ha az megérkezik. Ráadásul a jövőre ígért 20 százalék nem lesz elég első lépcsőben sem a diplomás átlagbérekhez történő felzárkóztatáshoz. Ezt egyébként is elviszi az infláció. Az oktatásnak más súlyos baja is van, nemcsak a béremelés, ezt is sürgősen rendezni kell, példaként említette a Nat átdolgozását, a diákok óraszámának csökkentését. Mára a diákok lettek a hangadók, de az ő jövőjük a tét.

https://www.youtube.com/watch?v=i5b7P4e-VdU

 

Folytatjuk: október 27-én sztrájk, november 26-án tüntetés lesz

Több mint 600 intézményben – a tankerületek harmadában – volt valamilyen sztrájk október 14-én, sok kisebb településen is tartottak valamilyen megmozdulást, egyre több óvoda is csatlakozik az akciókhoz. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint ez azt jelzi: a diákok és szülők is változásokat sürgetnek. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón a tervezett fizetésemelés felgyorsításáról beszélt, de Gosztonyi Gábor szerint a bejelentés nem tántorította el a tiltakozókat. Sőt, október 27-ére újabb kiemelt sztrájknapot jelentettek be a sztrájkbizottság tagjai. November 26-ára pedig országos tüntetést szervez a PSZ a Kossuth térre, mondta az alelnök az Inforádiónak.

https://infostart.hu/belfold/2022/10/17/a-tankeruleteknel-tiltakoztak-a-sztrajk-idejere-elrendelt-rendkivuli-szunetek-miatt

 

Győr rangos gimnáziuma élőlánccal tiltakozott, ott, ahol az igazgató a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

A Révai Miklós Gimnázium 46 tanára és munkatársa szervezett hétfő reggelre demonstrációt. Ennek az iskolának az igazgatója a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. „A köznevelés méltatlan helyzetére és súlyos, rendszerszintű problémáira” hívták fel a figyelmet a tanítás megkezdése előtt. A megmozdulás az eddigi legnagyobb volt Győrben, a Révai mellett több közeli iskola diákjai, szülők és tanárok is csatlakoztak. A cikk felidézte: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) évek óta nem tud megállapodni a kormánnyal a követeléseikről. Ez vezetett ahhoz, hogy idén januárban sztrájkoltak a tanárok, majd márciusban is folytatták.

https://telex.hu/belfold/2022/10/17/gyor-rangos-gimnaziuma-ezres-elolanccal-tiltakozott

 

„Közös stratégia és egy kiemelkedő vezető kellene, különben ezek az akciók elszórt tiltakozások maradnak”

Tóth András politológus szerint százfejű, mozgalmi alapon létrejött érdekképviseletekkel nem megy a tiltakozás. A Népszava készített vele interjút, idézet ebből: „Van egy sokszínű mozgolódás a munkavállalók körében, de nekem nem úgy tűnik, hogy a szakszervezetek lennének a főszereplők ezekben az akciókban. A napokban a kukások spontán sztrájkja is azt jelezte, hogy van egy sor jogos panasz, ahogy Európa-szerte mindenhol. A pedagógusoknak és szinte minden munkavállalónak mindenütt megnőttek a kiadásai a magas infláció miatt. A kérdés az, hogy a szakszervezetek fel tudják, fel akarják-e vállalni minden területen a megmozdulásokat és van-e olyan vezető, aki ezeknek az élére tud állni.”

https://nepszava.hu/3172627_oktatas-tanarsztrajk-tuntetes-pedagogushiany

 

Miért egy felkiáltójel az oktatási tüntetések új szimbóluma?

Kockás ing és esernyő – évek óta elképzelhetetlen nélkülük bármilyen oktatásügyi tiltakozás. Az utóbbi időben új szimbóluma lett a megmozdulásoknak. Horgas Péter látványtervező és Molnár Áron, a noÁr Mozgalom legismertebb arca alkotta meg közösen a körbe zárt felkiáltójelet. A kör az együttműködést jelenti, a felkiáltójel pedig a felhívást.

https://444.hu/2022/10/17/mozgalmi-ero-rend-gordules-miert-egy-felkialtojel-az-oktatasi-tuntetesek-uj-szimboluma?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=mozgalmi-ero-rend-gordules-miert-egy-felkialtojel-az-oktatasi-tuntetesek-uj-szimboluma

 

A lecke fel van adva a közoktatásban

Az oktatás az egyik legszéttagoltabb társadalmi alrendszer, ennek reformja körültekintést és átgondoltságot kíván. A vázolt bérrendezéssel véget érhet az idén lángra kapó elégedetlenségi hullám is, noha tennivaló bőven marad. Meg kell állítani a tömeges pályaelhagyást, finomhangolni a minősítési rendszert, fejleszteni a digitális kompetenciákat, tovább ösztönözni a módszertani megújulást és gyakorlatorientáltabbá formálni a pedagógusképzést. A szerző az MCC szakmai főigazgató-helyettese.

https://mandiner.hu/cikk/20221017_constantinovits_milan_oktatasugy

 

október 18.

Ez a kormány csak az erőből ért

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a komoly visszhangot kiváltó ellenállásról is beszélt Bolgár Györgynek a Klikk TV TÍZ című műsorában. Azt külön hangsúlyozta, hogy „itt már nem csak a kollégák tiltakoznak, hanem nagy arányban a diákok és a szülők is. Mindez egy teljesen új minőség, a mi számunkra is meglepetés. Ezt a harcot mi egyedül nem tudtuk volna megvívni. Márpedig ez a kormány csak az erőből ért. Ennek az erőnek a demonstrálásához mi kevesek voltunk”. A béremelési ígéretről azt mondta: ha elfogadnánk, elárulnánk az oktatás ügyét, a szülőket és a diákokat. A béremelés szükséges, de nem elégséges feltétel, több súlyos problémát is meg kell oldani.

https://hirklikk.hu/klikktv/totyik-tamas-ez-a-kormany-csak-az-erobol-ert/1337

 

Baranyában a város már zúgolódik, a vidék még hallgat

Budapesten egyre több embert vonz az oktatásért kiállók elszántsága. De mi történik a kistelepüléseken? Erről is kérdezte a Hírklikk a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Baranya megyei elnökét. Bittnerné Tóth Krisztina szerint „a város már zúgolódik, de a vidék még hallgat”. Pécsett egyébként már tartottak a diákok virrasztást, a PSZ és a PDSZ képviselői petíciót adtak át az ombudsmani irodában. A megyei elnök több üzenetet kapott arról, hogy a PSZ november 26-i tüntetésére sokan utaznának Budapestre.

https://hirklikk.hu/kozelet/baranyaban-a-varos-mar-zugolodik-de-a-videk-meg-melyen-hallgat/405606/

 

A PSZ és a PDSZ nyílt levélben szólította fel a tankerületi vezetőket, tartózkodjanak a jogellenes intézkedésektől

A napokban a bíróságon lesz a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból rendkívüli felmondással elbocsátott pedagógusok ügye, akik pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert – tudta meg a Népszava Törley Katalintól. Ám a jogszerű sztrájk megszervezése sem volt problémamentes, több tankerületi központban rendkívüli szünetet rendeltek el a sztrájk napjára, a szakszervezetek szerint jogellenesen. A PDSZ és a PSZ nyílt levélben szólította fel a tankerületi vezetőket, a jövőben tartózkodjanak a jogellenes intézkedések elrendelésétől. Az érdekképviseletek a következő egységes sztrájknapot október 27-ére hirdették meg. A lap sorolta az októberi akciókat is.

https://nepszava.hu/3172778_oktatas-polgari-engedetlenseg-kolcsey-ferenc-gimnazium-tanar-per-elitiskola-futes

 

Pintér Sándor asztalán vannak a pedagógusok javaslatai

A bérek mellett a munkaidő, a tanfelügyeleti rendszer, a nyugdíjasok foglalkoztatása és az iskolaszerkezet áttekintése ügyében is javaslatokat tett Pintér Sándor belügyminiszternek a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Horváth Péter a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: gyengült a sztrájk érdekérvényesítő képessége, de a polgári engedetlenség szerinte több szempontból is problémás. Mint kiemelte, nemcsak a bérek emelését szorgalmazták (bruttó 400 ezer forintos pályakezdő fizetést tartanának elfogadhatónak), hanem például a munkaidő csökkentését is. A mostani helyzetben sokan látják úgy, hogy a pedagógus életpályamodellből csak a feladatok maradtak meg, a juttatások nem.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221018-pinter-sandor-asztalan-vannak-a-pedagogusok-javaslatai

 

Az egyetem szerint csak akkor vizsgálhatják Marosi Beatrix szakdolgozatát, ha ő maga hozzájárul

A Kodolányi János Egyetem (KJE) lezárta Marosi Beatrix szakdolgozatának vizsgálat, megállapítva: az egyetemnek nincs joga hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút, és az online elérhető dolgozat nem pontosan egyezik a náluk található diplomamunkával. Ezért mindenképpen az ő hozzájárulására lenne szükség a dolgozat további vizsgálatához.

https://telex.hu/belfold/2022/10/18/marosi-beatrix-szakdolgozat-vizsgalat-kodolanyi-egyetem-eredmeny-plagium

 

A XV. kerület összes óvodája zárva lesz október 21-én

A budapesti XV. kerület 136 óvodai dolgozója kezd polgári engedetlenségi akcióba pénteken, amikor a kerület összes tagóvodája zárva lesz. Az akcióhoz több, más kerületben lévő óvoda is csatlakozott.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/budapest-xv-kerulet-ovoda-polgari-engedetlenseg-demonstracio/d0gvvfx?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A Belügyminisztérium felméri, hány iskolában tudnak barnakőszénnel fűteni

A Belügyminisztérium felmérést készít, mely köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) van működő barnakőszén tüzelésű fűtési rendszer – derül ki abból a levélből, amelyet az államtitkárság küldött ki az intézmények fenntartóinak, és amelyben az intézmények „alternatív fűtési lehetőségeiről” érdeklődnek. Legkésőbb október 24-ig kell válaszolniuk a kérdésekre.

https://telex.hu/belfold/2022/10/18/a-belugyminiszterium-felmeri-hogy-hany-iskolaban-tudnak-barnakoszennel-futeni

 

Egy kecskeméti kollégiumban már a fürdésre sem futja

A Kecskeméti Szakképzési Centrum kollégiumait összevonják, a diákok 7-8 személyes szobákba kerülnek, ennyire nagy a baj az energiaválság miatt. Az igazgató további megszorítások bevezetéséről is tájékoztatta az érintetteket.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kecskemeti-szakkepzesi-centrum-kollegium-rezsivalsag-szigoritas-furdes-zuhanyzas/853l1k4?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

október 19.

Előrelépés lenne a béremelés, de várható még tiltakozás Békésben is

Békés megyében is várhatók sztrájkok, megmozdulások a közeljövőben, erről is beszélt a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a PSZ Békés Megyei Szervezete tanévnyitó rendezvényén. A megyei lap azt idézte tőle, hogy nemcsak a pedagógusok, az oktatásban dolgozók béremelésért küzd a szakszervezet, hanem pl. a diákok óraszámának csökkentéséért is.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/10/elorelepesnek-tekintik-a-tervezett-beremelest-de-varhato-meg-tiltakozas-bekesben-is

 

PSZ: folytatjuk

Az október 14-i sztrájk akadályozásáról is nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM Rádió Aktuál c. műsorának. Jelezte: a kormány béremelési ígérete kevés, az oktatás más súlyos gondjait is meg kell oldani. A PSZ részt vesz az október 23-ai budapesti tüntetésen, folytatja a tiltakozó akciókat.

https://www.youtube.com/watch?v=ZXyavy9CxDE

 

Számos tankerületi vezető több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó tanárok összesen

A 24.hu összesítése szerint több pénzt fordítottak az összesen 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra, ez a helyzet a béren kívüli juttatásokkal is.  A Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője egymaga több mint kétszer annyi jutalmat vett fel 2020-ban, mint a tankerület háromezer tanára összesen. Ide tartozik a Kölcsey Ferenc Gimnázium is, ahol nemrég öt tanárt rúgtak ki, amiért polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Akadnak olyan tankerületek, amelyek kevesebb túlórapénzt, helyettesítési és ügyeleti díjat fizettek a pedagógusaiknak, mint amennyi jutalmat adtak saját dolgozóiknak, noha az egyes tankerületekben átlagosan 1000-3000 tanár dolgozik, és csupán pár tucatnyi tankerületi hivatalnok. A portál 11 olyan tankerületet talált, ahol az igazgató nem érezte kínosnak, hogy egymaga több jutalmat kap, mint az alá tartozó tanárok összessége.

https://24.hu/belfold/2022/10/19/tankerulet-jutalom-kolcsey-ferenc-gimnazium-tanarok/

 

Szórják a pénzt a tankerületekben, borvacsora, hajótúra, jutalmak

Borvacsora és drávai hajótúra is szerepelt a szigetvári tankerület augusztus végi kétnapos csapatépítő programjában. Hadházy Ákos képviselő szerint felháborító, hogy a jutalmat felvett tankerületi vezetők rúgják ki a pedagógusokat. Ha meg van fizetve valaki, gondolkodás nélkül végrehajt utasításokat – ezt mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2022/10/19/szigetvari-tankerulet-csapatepito-borvacsora-dravai-hajotura

 

A tankerületi dolgozók bizonyára „megérdemlik” a jutalmat, megszolgálták

Azon, hogy évek óta nem kapnak jutalmat a pedagógusok, nem csodálkozunk, a tankerületek dolgozói pedig nyilván „megdolgoztak” érte, mondta némi malíciával Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak is.

https://www.atv.hu/videok/20221019/24hu-tobb-tankeruleti-vezeto-is-nagyobb-jutalmat-kapott-mint-az-alajuk-tartozo-tanarok-osszesen

 

„Amennyid van, annyit is érsz” – ezt üzeni a pedagógusoknak a tankerületi jutalmak összege a PSZ szerint

A 2600 tankerületi hivatalnok több jutalmat kapott, mint a 106 ezer iskolai dolgozó összesen. Nekik cafetéria is jár, a tanároknak nem, pedig a szakszervezetek szerint nagyon is megérdemelnék. „A tankerületi vezetők jutalmának mértéke tökéletesen példázza a 12 éve hatalmon lévő rezsimnek az oktatáshoz, illetve az oktatásban dolgozókhoz való hozzáállását” – mondta a Szeretlek Magyarország portálnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Teljesen egyértelmű üzenet a pedagógusok számára a magas prémium: „amennyid van, annyit is érsz.”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/amennyid-van-annyit-is-ersz-ezt-uzeni-a-pedagogusoknak-a-tankeruleti-jutalmak-osszege-a-psz-szerint/

 

300 pedagógus bejelentette: azonnal beszüntetik a munkát, ha újabb retorziók érik kollégáikat

A Tanárok a Tanárokért Csoport hvg.hu-hoz eljuttatott közleménye alapján mintegy 300 pedagógus vállalja, hogy bármilyen, a kollégáikat érő súlyos retorzióra azonnali munkabeszüntetéssel válaszolnak mindannyian. Ez megbéníthat egész tankerületeket, több iskolában leállhat az oktatás. A hvg.hu információi szerint sok fővárosi tanár úgy gondolta, az iskolán belül már nem lehet megvédeni kollégáikat, de ha tankerületeken átívelően szervezik meg a tiltakozást, ami az oktatás ideiglenes felfüggesztésével fenyeget, hatékonyan tudják képviselni érdekeiket, hiszen ez a tankerületek vezetésének teljes kudarca lenne.  A tiltakozások folytatódnak, október 27-ére a PSZ és a PDSZ újabb országos sztrájkot hirdetett. Október 23-án az Adom Diákmozgalom és a PDSZ szervez tüntetést.

https://hvg.hu/itthon/20221019_Tanarok_tankeruletek_tiltakozas

 

17 éves vagyok, dolgozatokat kellene írnom, nem tüntetéseket szervezni

Mihalics Lili, az Egyesült Diákfront egyik alapítója nagy szerepet vállalt a diáktüntetések szervezésében, régóta érdekli az oktatásügy. Egészen fiatalon megkérdőjelezte, hogy tényleg szükséges-e, amit tanulnak. Korábban több évet tanult osztrák iskolában, ahol megtapasztalta, hogyan lehetne kicsit másképp csinálni. Szeretné, ha Magyarországon modern oktatási rendszer jönne létre. Más aktivistát is bemutat a Telex.

https://telex.hu/belfold/2022/10/19/pedagogusok-tiltakozas-arcai-diakok-szulo-szakszervezet-tuntetesek-elolanc-flashmob

 

„A lázadást tanulnunk kell” – egy rendületlenül elégedetlen tanár vallomása

Részletek Horváthné Vass Ildikó írásából: „miféle kormány várja az EU-tól, hogy rendezze a saját alkalmazottainak bérét? Miért egy spanyol, francia vagy olasz állampolgár adójából akarjuk finanszírozni az én béremelésemet? Ezzel gyakorlatilag az állam beismeri, hogy rossz gazda, mert nem tudja etetni a jószágait és közben még szidja is a szomszéd gazdát, amiért ő sem adja egyelőre az abrakot.” (…) Az őszi diák- és szülői tüntetések sokkal több embert aktivizálnak, mint bármelyik tanári megmozdulás önmagában – és ez nagyon jól van így. Mert ezáltal mást is tanulunk, nem csak azt, hogyan csináljon a pedagógustársadalom oktatási forradalmat. Megtanuljuk, hogy nemcsak lehet, hanem kell is szülőnek, diáknak, tanárnak együttműködni.” (…) „a forradalmakat azok csinálják, akiknek nincs vesztenivalójuk. Talán tévedek. Lázadást az is szíthat, akinek igenis van féltenivalója és van miért küzdenie. A tanításban és a forradalomban egyvalami biztosan közös: mindkettőt csak szenvedéllyel érdemes csinálni. Az előbbi már elég jól megy. Utóbbiba talán belejövünk.”

https://www.valaszonline.hu/2022/10/19/oktatas-tuntetes-horvathne-vass-ildiko-publi/

 

Horgas Eszter: A tanárok helyzete nem jobb- vagy baloldali kérdés

„A tanárok helyzete nem jobb- vagy baloldali kérdés. Az oktatás mindenkit érint. Ebben a kettészakított országban most itt egy remek lehetőség arra, hogy valamiben végre összefogjunk. Aki szereti a hazáját, szereti a gyerekét, szereti a barátai, rokonai gyerekeit, hasonlóan szeretne egy színvonalas oktatást. A fiatalok idejük nagy részét pedagógusokkal töltik. Ki ne akarná, hogy ezt az időt a számukra leghasznosabban töltsék? Óriási dolog lenne, ha nem hinnénk az indulatból érkező, különféle érdekekből jövő, félrevezető jelszavaknak. Merjünk egyfelé menni és a jövőnkre figyelni” – nyilatkozta a fuvolaművész. Úgy gondolja, hogy ha „lepusztul” az oktatás, nem lesz jövőnk, ugyanis a gyerekeink sorsával arról is döntünk, milyen emberek lakják majd ezt az országot, kik fogják irányítani a társadalmat. Szerinte sürgősen rendezni kellene a tanári béreket, az óraszámokat és a pedagógiai szabadság kérdését. Az valóban nemzeti érdek, hogy a pedagógusi pálya újra elismert hivatás legyen.

https://index.hu/kultur/2022/10/19/horgas-eszter-tanarok-helyzete-tanitas-pedagogus-beremeles-velemeny/

 

A magyar kormány oktatásból bukásra áll

Az elmúlt egy évben nem lett jobb a magyar oktatás bizonyítványa az OECD 2022-es kiadványa, az Education at a Glance szerint. Kiderült belőle, hogy míg az alap- és felsőfokú oktatásra fordított állami kiadások a teljes kormányzati kiadás 7,1 százalékát tették ki, Magyarországon egy százalékkal nőttek a pedagógusfizetések. A tanárok átlagos fizetése szinte az összes OECD-országban és az oktatás szinte minden szintjén alacsonyabb, mint a felsőfokú végzettségűeké. Magyarországon a pedagógusok 40,4 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a többi felsőfokú végzettségű munkavállaló.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-magyar-kormany-oktatasbol-bukasra-all-pedig-az-ellenzek-tudna-korrepetalni/405628/

 

október 20.

Szegénységet vállal, aki ma pedagógusnak megy

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a tiltakozási hullám azért indult, mert a kormány kiüresítette a sztrájkot és a pedagógusoknak nincs más eszközük, mint polgári engedetlenségi akciókba kezdeni. A bérrendezés szerinte szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy megszűnjenek az oktatás legégetőbb problémái. A PSZ elnöke az RTL reggeli műsorának az alacsony bérekről is nyilatkozott.

https://rtl.hu/reggeli/2022/10/20/psz-szabo-zsuzsanna-15-kerulet-sztrajk-ovoda-bezaras

 

Azt kérik a pártoktól, hogy ne telepedjenek rá a tanártüntetésekre

Abban nincs egyetértés az ellenzéki pártok között, hogy be kell-e szállniuk a tanár-, illetve diáktüntetések szervezésébe, írta az Index, amely a PSZ véleményét is ismertette. Totyik Tamás alelnök hangsúlyozta: a szakszervezetek szakpolitikai kérdésekben fejtik ki álláspontjukat, és nem eshetnek abba a hibába, hogy átvegyék az ellenzéki pártok szerepét. Javaslataikra, követeléseikre várják a válaszokat a mindenkori kormánytól. „Csak ezekre nem kapunk válaszokat” – tette hozzá. Az ellenzéki pártoktól azt várják, ha a szakszervezetek nem kapnak válaszokat a kormánytól, parlamentáris eszközökkel kikényszerítsék. A PSZ – bár nem szervezője az október 23-i megmozdulásnak – arra szólította fel tagságát, hogy jelenlétükkel erősítsék a tiltakozást. A Pedagógusok Szakszervezete saját erőforrásaiból országos tüntetést szervez november 26-ra, erre állampolgári jogon mindenkit várnak, a kormánnyal szimpatizáló kollégákat is, akik kinyilváníthatják, hogy egyetértenek-e a szakszervezetek követeléseivel.

https://index.hu/belfold/2022/10/20/pedagogusok-tanarok-oktatas-beremeles-tuntetes-partok-ellenzek-kormany/

 

Egyszer sem volt annyi betöltetlen álláshely az oktatásban, mint idén

A PSZ szerint a hivatalos adatoknál jóval több, mintegy 16 ezer pedagógus hiányzik, ugyanis sok helyen tartós helyettesítésekkel, csoportösszevonásokkal “tüntetik el” a hiányt, így nem minden betöltetlen állás jelenik meg a statisztikákban. A tanárhiányról legutóbb Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője próbált adatokat kikérni a Belügyminisztériumtól, ám nem kapott érdemi választ. A belügyminiszter nevében Rétvári Bence parlamenti államtitkár reagált, aki hosszas “baloldalizás” és “gyurcsányozás” után annyit elárult, hogy 2022. augusztus végétől mintegy 4 ezerrel nőtt az állami iskolákban az aktív pedagógus besorolásúak száma. Ez a szám aligha jelent megoldást, legfeljebb tűzoltási kísérlet – nyilatkozta a Népszavának a PSZ alelnöke, Totyik Tamás. A felsőoktatási adatok alapján ők körülbelül 3 ezer új, pályakezdő pedagógussal számoltak erre a tanévre, így a Rétvári Bence által közölt adatban valószínűleg benne vannak a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott pedagógusok is.

https://nepszava.hu/3173055_egyszer-sem-volt-annyi-betoltetlen-allashely-az-oktatasi-szferaban-mint-iden

 

Csak Szeged környékén több mint 600 pedagógus sztrájkolna, ha valamelyiküket retorzió éri

23 szegedi, hódmezővásárhelyi, bordányi, domaszéki és szentesi iskolából eddig összesen 663 pedagógus írt alá közös nyilatkozatot: elítélik a hatalom megfélemlítési módszereit és közösen sztrájkba lépnek, ha egyiküket kirúgják vagy máshogyan retorzió éri az oktatás jobbá tételéért való kiállása miatt. „Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden és környékén nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!” Élőláncot is tartanak Szegeden, október 27-én pedig az országos sztrájkhoz is csatlakoznak az aláírók.

https://hvg.hu/itthon/20221020_600nal_is_tobb_Szeged_kornyeki_pedagogus_sztrajkolna

 

A Helsinki Bizottság szerint a kirúgott tanárok győzhetnek a bíróságon

Napokon belül indulhat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere – tudta meg a Hírklikk a Magyar Helsinki Bizottság társelnökétől. Kádár András szerint a bíróságon győzhetnek a tanárok, ez nem egy reménytelen per. A Magyar Helsinki Bizottság azért vállalta ezt az ügyet, mert generációk sorsa múlik azon, hogy lesznek-e elkötelezett, normális körülmények között dolgozni tudó tanárok, akikre a gyerekeinket és a saját jövőnket bízzuk.

https://hirklikk.hu/kozelet/magyar-helsinki-bizottsag-a-kirugott-tanarok-gyozhetnek-a-birosagon/405703/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X