Heti lapszemle 2022. szeptember 23.

lapszemle

A PSZ országos vezetői ismét őszi országjárásba kezdtek. Hirdetik: a sztrájk alapjog. Közben megjelentek a sajtóban a kritikus hangok: a közöny gördül, nem a sztrájk. Amíg a tiltakozás nem éri el az oktatásban a kritikus tömeget, esély sincs a változásra. Mi is tudjuk, ők is tudják…

 

szeptember 16.

A némán tűrő pedagógusok a rájuk bízott gyerekeket árulják el

„Az agresszív kormányzati fellépés ellenére számos iskolában folytatják a tiltakozást a bérükkel és az oktatási rendszerrel elégedetlen pedagógusok. Az akciójuk azonban addig aligha ér el célt, ameddig a tanárok kritikus mennyiségben nem állnak az értük is küzdő kollégáik mellé. (…) A retrográd oktatáspolitika stabil támaszát azok a pedagógusok jelentették, akiket a kormány ugyan megfosztott a szakmai autonómiájuktól, de ezt nem bánták, mert ők a választható tankönyvekben, a gyerekek személyére szabott szöveges értékelésben, a digitális eszközök terjedésében csak a többletmunkát és a káoszt látták. Ők nem lefokozásként, az értelmiségi státuszuk elveszítéseként, hanem a REND visszaállításként élték meg, hogy megint a minisztériumból mondják meg nekik, mit, hogyan, mikor, milyen hanghordozással kell »letanítaniuk«.” Ónody-Molnár Dóra írása.

https://jelen.media/publicisztika/a-neman-turo-pedagogusok-a-rajuk-bizott-gyerekeket-aruljak-el/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202209

 

szeptember 17.

Garantált a béremelés, ha megérkezik az uniós pénz

Ha megérkeznek az uniós pénzek, garantált a pedagógus-béremelés – erősítette meg a Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Hogyha az operatív programokról is meg tudnak állapodni, lesz béremelés a pedagógusoknak, méghozzá gyorsabb ütemben és nagyobb lépésekben, mint ahogyan azt korábban ismertette.

https://liner.hu/kormanyinfo-pedagogusok-fizetes/

 

Senki nem fenyegeti a pedagógusokat

A 444.hu munkatársa azt kérdezte Gulyás Gergely minisztertől: mi a véleménye arról, hogy felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét azért, mert tiltakozott társaival és felhívta a figyelmet a közoktatás problémáira, és a tankerületek is folyamatosan fenyegető üzeneteket írnak azoknak a pedagógusoknak, akik részt vesznek ebben az akcióban.  Gulyás Gergely azt mondta: ha ennyi történt volna, azt nagyon helytelennek tartaná, ő azonban más tájékoztatást kapott. Az igazgatóhelyettes megsértette a jogszabályokat, így nem lehet a hivatalában tartani. Úgy vélte, „senki nem fenyeget senkit”. Szerinte a tiltakozásnak vannak jogszerű és jogellenes formái. Elfogadja, hogy a pedagógusok bére nem elég magas, ebben van felelőssége a kormánynak.

https://nepszava.hu/3169633_gulyas-gergely-kormanyinfo

 

Az általános iskolákban 20, a gimnáziumokban 18 fok lehet

„A javaslat az, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen a hőmérséklet. A 18 fok csak a gimnáziumokra érvényes. Ez a javaslat, a kormány erről ma fog dönteni, és valószínűleg el fogja fogadni” – mondta a hétvégi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220917_28_fok_gimnazium_20_fok_altalanos_iskola_kormanyinfo

 

PDSZ nyílt levele az ENSZ-nek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kérte, hogy az ENSZ oktatás átalakításáról szóló csúcstalálkozójának idején tegyék közzé nyílt levelüket. „Mi, a magyar közoktatásban dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, pszichológusok és oktatást segítő dolgozók a 24. órában szólunk önökhöz. Ez az egyetlen mód, hogy tudassuk a világgal: Magyarország közoktatása az összeomlás szélén áll. Magyarországnak ugyanis nincs oktatási minisztériuma, így oktatási minisztere sem, aki részt vehetett volna az előkészítő értekezleten. Nálunk a belügyminiszter felelős a közoktatásért.”

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-pedagogusok-segelykialtasa-az-ensz-nek.html

 

Kishitűek a magyar diákok és a tanárok is

Egy nemzetközi felmérés megállapította: a magyaroknak jóval kisebb az önbizalmuk, mint a külföldieknek. Hazánkban a tanárok és a diákok körében jellemző leginkább a kishitűség – mondta el az Indexnek a kutatás vezetője.

https://index.hu/belfold/2022/09/17/kutatas-kishituek-a-magyar-diakok/

 

Gördülő közöny

„Eltelt két hét, és nem történt semmi, a „gördülő polgári engedetlenség” minimális nyomást sem gyakorolt a döntéshozókra. Jól hangzik, hogy néhány fővárosi és vidéki elitgimnázium tanári kara beszünteti a munkát, csakhogy Magyarországon összesen 5812 köznevelési intézmény működik – iskolák, óvodák, kollégiumok és gyógypedagógiai intézetek -, vagyis csupán néhány ezreléknyi elégedetlen tűnik fel a hírekben, valódi összefogásra, látványos megmozdulásra, tömeges sztrájkra semmi esély. Ezek hiányában a kormány nyugodtan halogathatja tovább a pedagógusok béremelését – Brüsszelre és a magyar „baloldalra” hárítva a felelősséget.” Vélemény.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/gordulo-kozony-145815

 

szeptember 18.

Diákok hídfoglalásra készülnek a pedagógusok világnapján

Gimnáziumi diákok szervezik azt az októberi budapesti eseményt, amelynek a Hídfoglalás a tanárokért címet adták. A Facebookon diákokat, pedagógusokat, szülőket, „felelős állampolgárokat” megszólítva arról írnak, hogy október 5-e a pedagógusok világnapja, ennek a pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, „de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik”. A hídfoglaló akciót a Margit hídon tartják délután 5-től este 7-ig.

https://hvg.hu/kultura/20220918_hidfoglalas_margit_hid_oktatas_pedagogusok_tanarok_pdsz

 

A magyarországi tanárok nem voltak felkészülve a menekült diákok oktatására

Kihátrált az oktatási kormányzat arról a konferenciáról, amely az Ukrajnából menekülő diákok, óvodások integrációjáról szólt. A pedagógusoknak a nyelvi nehézségek leküzdése jelenti a legnagyobb problémát, a diákok integrálása nem megy egyik napról a másikra. A konferencián többen is jelezték: szomorú, hogy a kormány nem akarja megosztani a tapasztalatait az Ukrajnából menekült gyerek hazai közoktatásáról. Meghívást kapott az oktatási kormányzat, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ, de egyik sem képviseltette magát.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/magyar-kozoktatas-ukran-iskolasok-gyerekek-integracio.759873.html

 

szeptember 19.

Elkezdődik a sztrájk

Több iskolában munkabeszüntetésre készülnek a pedagógusok, de hét végén még nem voltak pontos információk arról, hány helyen fognak sztrájkolni. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának arról beszélt: a tantestületekben alacsony a sztrájkolók aránya, jóval kisebb az érdeklődés, mint a tavaszi tiltakozások idején. A szakszervezet azonban így is fontosnak tartja, hogy fenntartsák a határozatlan idejű munkabeszüntetés lehetőségét, mert a polgári engedetlenségben résztvevőket egyre nehezebb megvédeni, ezért ösztönzik őket arra, hogy szervezett keretek között ne vegyék fel a munkát. Növelhetik az ellenállók számát a tankerületi központok fenyegetései, Totyik Tamás szerint ez csak olaj a tűzre.

https://nepszava.hu/3169715_oktatas-pedagogus-sztrajk-tanarhiany-szakszervezet-polgari-engedetlenseg

 

A tanárok gördülő sztrájkba kezdtek

Gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ez azt jelenti, hogy az „A” héten heti három napon, a „B” héten heti két napon reggel egy-két órás ütemezett munkabeszüntetést javasolnak, így nem mindig ugyanazoknak kellene részt venniük a tiltakozásban. Emellett az is fontos, hogy a tiltakozás ne váljon automatikussá, hanem hosszú távon fenntartható legyen.

https://168.hu/itthon/gordulo-tanari-sztrajk-vette-kezdetet-244589

 

Petíció a helyi problémákról október 5-én fővárosi és vidéki helyszíneken

A pedagógusok világnapján, október 5-én a PSZ és a PDSZ az ombudsman fővárosi és területi kirendeltségeit tájékoztatja a köznevelés tarthatatlan helyzetéről, a helyi problémákra irányítva a figyelmet. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője beszélt erről az ATV híradójának.

https://www.atv.hu/videok/20220919/diakok-visszasztassal-tanarok-sztrajkkal-tiltakoznak

 

„Minden félelemvezérelt, de nem szabad bedőlni a fenyegetéseknek”

Elindult a pedagógusok gördülő sztrájkja, egyelőre azonban nem sok látszik belőle. A Népszavának a Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezeténél (PDSZ) sem tudtak pontos számot mondani arról, hány iskolában és hány pedagógus vesz részt a munkabeszüntetésben. Nagy Erzsébet jelezte: sok iskolától maguk a sztrájkolók küldik el a sajtót, mert tartanak az igazgatók retorzióitól, ha nyilatkoznak vagy az épület előtt készítenek fotót.  Szerinte „minden félelemvezérelt”, de nem szabad bedőlni a fenyegetéseknek, mert „a kollégák nem az intézmény nevében nyilatkoznak, hanem a sajátjukban, amihez joguk van, ahogy ahhoz is, hogy az iskolájuk kapujába álljanak és fotózkodjanak”.

https://nepszava.hu/3169805_oktatas-sztrajk-pedagogus-polgari-engedetlenseg-szakszervezetek

 

Egy pécsi iskolában a gyerekek nagy része otthon maradt

Hétfő reggel nyolckor kockás ingben álltak ki a Cserepka Iskola sztrájkoló tanárai az intézmény elé. Kétnapos munkabeszüntetésre készülnek. A vezetőség és a fenntartó tudomásul vette a tiltakozást, a szülők nagyon támogatóak. A tantestület jelentős többsége – a sztrájkolók szerint 80 százalékuk – vesz részt a megmozdulásban. A baptisták fenntartásában lévő pécsi általános és középiskolában a tavasszal módosított sztrájktörvény szerint szervezték meg a tiltakozást, a gyermekfelügyeletről gondoskodnak.

https://telex.hu/belfold/2022/09/19/tanarsztrajk-pecs-cserepka-baptista

 

Budapesten, Pécsen, Nyíregyházán és Vecsésen is tiltakoztak hétfőn a tanárok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) három vidéki és egy budapesti iskoláról számolt be, ahol hétfőn sztrájkolt a tanárok egy része.

https://444.hu/2022/09/19/pecsen-nyiregyhazan-es-vecsesen-is-tiltakoznak-hetfon-a-tanarok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=pecsen-nyiregyhazan-es-vecsesen-is-tiltakoznak-hetfon-a-tanarok

 

Pilz Olivér: ez a kormány csak társadalmi nyomásra hajlandó változtatni

A kormány a sztrájkjog elvételével lényegében belelavírozta magát és a tanárokat is egy csapdahelyzetbe. Mert a sztrájk volt az utolsó szelep, amivel a pedagógusok ki tudták volna engedni a „gőzt”. Ezt most nem tehetik meg, és ezzel a kormány saját magát, meg minket is belevitt a polgári engedetlenségbe. Láthatóan egyik fél sem tud vele mit kezdeni – nyilatkozta a Hírklikknek Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. Az oktatásért való kiállásnak, a látványos akcióknak azért van értelme, mert társadalmasítani lehet velük az oktatás problémáit. Ha sikerül, nagyobb lesz mögöttük a támogatottság. Ezt a kormányt úgyis csak az érdekli, ami mögött társadalmi nyomás van.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-ez-a-kormany-csak-tarsadalmi-nyomasra-hajlando-valtoztatni/404170/

 

Tanáraikért virrasztottak a diákok

Virrasztást tartottak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium jelenlegi, illetve volt diákjai a vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Csaknem száz ember ment ki a tiltakozásra: a tanárok megbecsültségéért és magasabb fizetéséért virrasztottak. Az ELTE másik gyakorló gimnáziumánál, az Apáczainál is virrasztást tartottak.

https://hvg.hu/itthon/20220919_virrasztas_radnoti

 

Többet keres a takarítónő, mint egy tanár – gimnáziumi álláshirdetés

No comment – ezzel a szöveggel osztotta meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt a két álláshirdetést, amelyben egy budapesti középiskola keres délutános takarítót, valamint történelemtanárt. Csakhogy míg a takarítónak nettó 200 ezer forintost bért kínálnak, a történelemtanárnak – akinek ráadásul angolul kell megtartania az óráit – bruttó 203 ezer forintos alapbért.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220919_ki_keres_tobbet_a_takarito_vagy_a_tanar

 

Cáfol a gimnázium: a tanár többet keres, mint a takarító: 7480 forinttal

A budapesti Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium takarítót és tanárokat keres. Az egyik legnagyobb álláshirdető portálon megjelent hirdetések szerint a takarítónak többet fizetnének, mint a tanároknak. Az iskola igazgatónője az iskola honlapján reagált. Ha a bruttó 312 ezer forintos pedagógusbért vesszük alapul, amelyben benne van a garantált bérminimumra történő kiegészítés összege és a kétszer 10 százalékos ágazati szakmai pótlék is, annak a nettója (ha semmilyen kedvezményre nem jogosult az illető) 207 480 forint a profession.hu bérkalkulátora szerint. Vagyis a diplomás tanerő 7480 forinttal többet keres ma Magyarországon, mint egy takarító.

https://168.hu/itthon/gimnazium-takarito-tanar-ber-244574

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/cafolja-a-gimnazium-hogy-magasabb-fizetest-adna-egy-takaritonak-mint-egy-tanarnak/

 

„Nem bírom tovább”

Pénzes Ágnes egy budapesti gimnázium angoltanára. Imádja a hivatását. Tanít úgyis, hogy nem jut egyről a kettőre, pedig pihenés helyett intenzív nyelvi kurzusokat tart diákoknak nyaranta. A szüleinél lakik a fiaival. Albérletet nem engedhet meg magának. De nem panaszkodni akar. Csak annyit kér, ismerjük meg egy tanár egy napját. Írásának vége: „Menjek az Aldiba pénztárosnak? Látens hajléktalan vagyok. Hogy lehet, hogy a saját fizetésüket megemelik? Miért nem fontos, amit csinálok? Szívemet-lelkemet beleadom. De tényleg. Már most az összeomlás szélén állok. És nem a munkám miatt. Hogy fogom tudni kifizetni a számláimat? Hogy fogok kaját venni? Kezdjek éhségsztrájkba? És láncoljam magam a Parlament lépcsőjéhez valami molinóval? Az ő gyerekeik hol tanulnak? Ki tanítja őket? Elegem van. Polgári engedetlen leszek. Rúgjanak ki. Ébresztő. Egyfolytában abuzálnak. Fenyegetnek.”

https://wmn.hu/ugy/58389-nem-birom-tovabb–egy-gimnaziumi-tanarno-egy-napja

 

Megjelent a közlönyben: az általános iskolákban legalább 20 fok lesz télen

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az állami intézmények helyiségeit és tereit továbbra is legfeljebb 18 fokig lehet felfűteni, ez alól az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények képeznek kivételt. A köznevelési és a szakképző intézményekben a fenntartótól és a tulajdonostól függetlenül legalább 18 foknak kell lennie, azokban a köznevelési intézményekben, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik (vagyis az általános iskolákban), legalább 20 fokot kell biztosítani.

https://telex.hu/belfold/2022/09/19/ktk-iskola-allami-intezmeny-homerseklet-futes

 

Radó Péter: legalább 16 év kellene ahhoz, hogy az oktatás visszaépüljön oda, ahol 2009-ben tartott

Azt várjuk az oktatástól, hogy jövőorientáltan működjön, készítse fel a formális oktatásból kilépő embereket azokra a készségekre és kompetenciákra, amelyekre szükségük lesz tizenöt-húsz év múlva. Ez az egyik. A másik, amit várunk az oktatástól, hogy fenntartsa a társadalom kohézióját, megelőzze azt, hogy brutális egyenlőtlenségek alakuljanak ki, és juttassa esélyhez azokat, akik alacsony státuszú családba születnek. Ezeket a funkciókat nem tölti be a magyar oktatás. Radó Péter oktatáskutató írása.

https://444.hu/2022/09/19/rado-peter-legalabb-16-ev-kellene-ahhoz-hogy-a-magyar-oktatas-visszaepuljon-oda-ahol-2009-ben-tartott?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=rado-peter-legalabb-16-ev-kellene-ahhoz-hogy-a-magyar-oktatas-visszaepuljon-oda-ahol-2009-ben-tartott

 

Bojár Gábor: Fizetnék én több adót, csak költsék a tanárokra!

Sehogy nem jön ki a matek, ha a Vodafone profitjából akarják megoldani a pedagógusok bérének emelését – állítja Bojár Gábor, miután számolt kicsit. A vállalkozó hajlandó lenne több személyi jövedelemadót és társasági adót fizetni, ha azt a tanárokra költené a kormány.

https://www.valaszonline.hu/2022/09/19/bojar-gabor-pedagogus-beremeles-oktatas-ado-publi/

 

szeptember 20.

Egyre több iskola csatlakozik a gördülő sztrájkhoz

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, egyre több visszajelzést kapnak olyan iskolákból, ahol a tanárok csatlakozni kívánnak a PDSZ és a PSZ által meghirdetett gördülő sztrájkhoz. Folytatónak a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akciók is: a tanárok a sztrájkot korlátozó rendeletek figyelmen kívül hagyásával tagadják meg a munkát. A Civil Közoktatási Platform összesítése szerint a tiltakozásnak ezt a formáját eddig több mint húsz intézményben választották. Ezen felül legalább 35 iskolában szolidaritási akciókat is tartottak a tanárok, diákok, amelyhez olykor a szülők is csatlakoztak.  A pedagógusok világnapján, október 5-én a PSZ és a PDSZ közös akciót hirdetett az Alapvető Jogok Biztosának területi irodáinál Győrben, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Pécsen: a közoktatásban tapasztalt helyi jogsértésekről petíciókat nyújtanak át.

https://nepszava.hu/3169910_oktatas-sztrajk-szakszervezetek-orban-kormany-tanarhiany

 

Sírásás, villanyszerelés: így egészítik ki fizetésüket a pedagógusok

Egekbe szökő élelmiszerárak, horribilis rezsiszámlák. Nagy az aggodalom azokban a családokban, ahol egy vagy akár két szülő is pedagógusként dolgozik – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, aki jelezte: ősszel összehangolt sztrájkra készülnek. A szakszervezetek elsősorban a magasabb fizetésért küzdenek, a PSZ és a PDSZ azonnali 45 százalékos béremelést szeretne a pedagógusoknak, míg a pedagógiai végzettséggel nem rendelkező egyéb alkalmazottak – például az asszisztensek, a titkárok vagy a dajkák – 130 százalékos fizetésemelést kapnának.

https://index.hu/belfold/2022/09/20/pdsz-oktatas-tanarok-beremeles-futesi-szezon-masodallas/

 

Miskolcon együtt énekelt a város az oktatásért

Diákok, szülők, nagyszülők, tanárok töltötték meg a Szent István teret, hogy közösen elénekeljék a Mi vagyunk a Grund! című dalt a Pál utcai fiúk musicalből, amely a mostani tüntetések dala lett. Az akció újabb kiállás volt a felmentett miskolci igazgatóhelyettes és az oktatási rendszer megújítása mellett.

https://minap.hu/cikk/egyutt-enekelt-varos-gyermekekert-pedagogusokert-az-oktatasert-miskolcon

 

A konföderációk kiállnak a pedagógusok mellett

A SZEF, a MASZSZ és az ÉSZT közös nyilatkozatot adott ki: tiltakoznak azon kormányzati és munkáltatói nyilatkozatok, intézkedések ellen, melyek alkalmasak a pedagógustársadalom érdekeiért kiálló dolgozók megfélemlítésére. A pedagógusok sztrájkjogát előbb adminisztratív eszközökkel korlátozták, majd ezeket a kétharmados parlamenti többség birtokában, a pedagógusokkal történő egyeztetés nélkül jogszabályba emelték. Ennek az lett a következménye, hogy a tiltakozó akciókat a polgári engedetlenség irányába tolta el a kormány, amely pusztán színjátékot folytat a pedagógus szakszervezetekkel.

https://24.hu/belfold/2022/09/20/szakszervezetek-pedagogusok-tiltakozas-szolidaritas/#

 

Elgémberedett ujjakkal, 3-4 pulóverben: mi lesz a következmény?

A PSZ minapi közleményében a 20 fokot is elfogadhatatlannak tartotta, a 18 fok is kevés a középiskolákban. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg c. műsorának azt mondta: az sem világos, hogyan szabályozzák a hőmérsékletet a hat- vagy nyolcévfolyamos gimnáziumokban, vagyis ahol 14 évesnél fiatalabb és idősebb diákok is vannak.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-szeptember-20-kedd-1200-27784

 

PSZ: hány fok lesz a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban?

Ha a kormány 14 év alatt és fölött szabályozná a fűtést, mit tegyenek a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, amelyekben 14 évesnél fiatalabbak és idősebbek is vannak? – tette fel a kérdést Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak is nyilatkozva. A diákok tiltakozásra készülnek, tartanak a hidegtől.

https://www.atv.hu/videok/20220920/tiltakozo-akciora-keszulnek-a-diakok-az-eloirt-homerseklet-miatt

 

Pontosítás: a hangsúly a „legalább” szón van!

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabály nem azt tartalmazza, hogy a köznevelési intézményekben legfeljebb 18-20 fok legyen, hanem azt, hogy legalább ennyinek kell lennie. Szigorúbb hőmérséklet korlátozás csak az állami közintézményekben (pl. minisztériumok) van elrendelve” – ezt írta az ATV híradónak a kormány.

https://www.atv.hu/belfold/20220920/felreertes-tortent-akarmilyen-meleg-lehet-az-iskolakban

 

„Ha ma nincs elég kémiatanár, legközelebb gyógyszer sem lesz”

Ha nincs elég természettudományos tanár, nem biztos, hogy legközelebb lesz az országban olyan tudáscentrum, amely egy járvány idején képes a szükséges gyógyszerek gyártására. A Válasz online portálon az ország egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, valamint a legfontosabb természettudományos oktatási akciókban részt vállaló alapítvány képviselői mondják el, miért van vészhelyzet az oktatásban.

https://www.valaszonline.hu/2022/09/20/paroczai-szantay-holtzer-richter-szabo-szabolcs-alapitvany-kemiaoktatas-interju/

 

Minden nyolcadik óvodapedagógus hiányzik Budapesten

A közszférában alapvetően egységes bérek vannak, így hiába magasabbak a budapesti bérek, mint Békés megyében, aki az oktatásban dolgozik, ugyanannyit keres. Az önkormányzatok az egyre szűkölő anyagi lehetőségeik ellenére igyekeznek többletforrásokat biztosítani. Egy óvónőt is idéz a lap: „szinte minden kollégám másodállást kénytelen vállalni, mert nem él meg a fizetéséből, ami az amúgy is sok energiát felemésztő mindennapi munka mellett nagy teher. Látom a mindennapi életben a kifáradást.” A cikk több fővárosi kerület helyzetét is ismerteti.

https://g7.hu/kozelet/20220920/minden-nyolcadik-ovodapedagogus-hianyzik-budapesten-hiaba-egeszitik-ki-a-havi-bert-akar-170-ezerrel-az-onkormanyzatok/

 

Megszűnik az iskolabusz Szatymazon

2021-ben 3,1 millió forintot szánt az önkormányzat önként vállalt feladatokra, 2022-re ez 900 ezer forintra csökkent. Az iskolabuszt azért hozták létre, hogy segítsék a külterületen élő gyerekek iskolába jutását, ezt a helyi alapítvány üzemeltette. 2021-ben 851 ezer forintot vitt el a buszoztatás. Szatymaz fideszes polgármestere szerint most nincs erre pénz.

https://atlatszo.hu/orszagszerte/2022/09/20/megszunik-az-iskolabusz-szatymazon-nincs-ra-havi-70-ezer-forint/?fbclid=IwAR0KN_oAtMBSxn46K-1bkthP92ek7fQgqI7fBlUTTMJyWxvbt4td4NrTFt0

 

Jövő héttől indulnak a kísérleti mérések

„Kísérleti bementi mérésekben” vesznek részt az általános és középiskolások, az online teszteket szinte az összes évfolyamnak ki kell töltenie. Matematikai, szövegértést mérő és természettudományos feladatsorokat is kapnak a diákok.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220919_bemeneti_meresek_2022_szeptember

 

szeptember 21.

A kormány fenyegetése csak olaj volt a tűzre

Hétfőn országszerte megkezdődött a szakszervezetek által meghirdetett gördülő sztrájk. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Inforádió reggeli műsorának azt nyilatkozta: egyre több tanár csatlakozik, az igazán komoly megmozdulások azonban október-novemberben jöhetnek, amikor az első, nagyobb összegű energiaszámlákat megkapják a pedagógusok is. Szerinte a pályakezdő pedagógus házaspárokat megélhetési válság fenyegeti. A bértárgyalások holtponton vannak, mert a kormány az Európai Bizottságra vár, holott az állami költségvetésből is megkezdhetné a béremelést, úgyis kell nemzeti önrész.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/21/tanarsztrajk-a-kormany-fegyelmezo-ugyeskedese-csak-olaj-volt-a-tuzre

Továbbra is küzdünk az oktatás javításáért, mert semmi sincs rendben

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Heti TV Pirkadat c. műsorának nyilatkozott a gördülő sztrájkról. Kitért Gulyás Gergely miniszter Kormányinfón tett kijelentésére is, miszerint örülhetnek a pedagógusok, mert van sztrájkjoguk, míg Németországban nincs. A gördülő sztrájkot is éppen azért kellett kitalálni, hogy látható legyen az, amit a kormány láthatatlanná akart tenni a sztrájkjog korlátozásával, jelezte az alelnök. Szívet melengető, hogy a diákok is felismerik érdekeiket, hiszen ők szenvednek kárt, ha nincs szakos tanáruk.

https://www.youtube.com/watch?v=lgv-BwMJQFQ

 

A 18 fok kevés a gimnáziumokban, a 20 fok is az általánosban

A diákok nem tudnak felállni óra közben, ha fáznak, hiszen ez a többieket is zavarnámondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM Aktuál c. műsorának. Sok helyen az ablakok nem zárnak jól, így még hősugárzók sem segítenek, jelezte a problémákat az elnök.

https://www.youtube.com/watch?v=gfwZpz5EbJg

 

A belügyi tárca szerint a józan ész alapján kell fűteni

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak jelezte: lesz olyan tankerület, amely többet költhet fűtésre, más kevesebbet. „Fűtési időszakban a fenntartó határozza meg a hőmérsékletet a vonatkozó jogszabályi előírásra és a józan észre tekintettel” – ezt válaszolta a Belügyminisztérium arra a kérdésére: van-e felső korlátja annak, hány fok lehet az iskolákban.

https://www.atv.hu/videok/20220921/kormany-a-jozan-eszre-tekintettel-kell-futeni-az-iskolakban

 

Ha van gáz, miért maradna el az őszi szünet?

Nem akarnak egész nap 18 fokban ülni a diákok, ezért tiltakozásokat szerveznek októbertől. Az ADOM Diákmozgalom a közösségi médiában indít kampányt, hogy a kormány vonja vissza az iskolákra vonatkozó fűtési szabályozást. Ami pedig az őszi szünet esetleges elhalasztását illeti, a kormány azt mondta, hogy van elég gáz, de ha ez így van, miért kellene télre tolni a szünetet? – ezt is felvetette Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának. Az összeállítás ezen a linken 6 percnél kezdődik.

https://tv.szeged.hu/cikk/szegedi-hirado-2022-szeptember-21-en

 

Nem robotokat akarnak nevelni a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett gördülő sztrájkhoz újabb intézmények csatlakoztak Budapestről és vidékről. Tanárhiány van az egész országban, a pedagógustársadalom elöregedett, kevés a fiatal kolléga, mert béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák – indokolta a sztrájkhoz való csatlakozást a csepeli Vermes Miklós Általános Iskola 18 tanára.

https://nepszava.hu/3170009_belugyminiszterium-iskola-futes-kozoktatas

 

A gördülő sztrájk a Közgazdasági Politechnikumban négy hétig tart

A budapesti XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Farkasréti Általános Iskolában, a XXIII. Kerületi Fekete István Általános Iskolában, a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, a II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumban szerdán sok tanár csatlakozott a sztrájkhoz. A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium négy hétig tartó gördülő sztrájkot szervezett ettől a héttől, amiről a szülőket is értesítették. „Számunkra nagyon felemelő érzés, a kormányzat részéről viszont megfontolandó, hogy törekvéseinkkel a hozzánk járó diákok szüleinek döntő többsége egyetért, és sztrájkunkat egyértelműen támogatja” – írta az iskola a Facebook-oldalán.

https://telex.hu/belfold/2022/09/21/sztrajk-gimnaziumok-altalanos-iskola-politechnikum-tanarok-elolanc-szakszervezet

 

„Ha mi elbukunk, akkor önök is velünk buknak” – egy pedagógus nyílt levele a belügyminiszternek és az államtitkárnak

A polgári engedetlenséget vállaló tanároknak szóló fenyegető levélre válaszolt egy pedagógus. „Ez a levél több dolgot is bizonyít. Bizonyítja azt, ami 2022-ben Magyarországon zajlik; ahogy bizonyítja azt is, hogy nem tudnak bennünket elhallgattatni” – írta a Facebookon Máray Judit fővárosi pedagógus, miután átvette a tankerülettől az egyenlevelet. Ő úgy véli, a tanárok akkor követnének el árulást, ha hallgatnának. Megalázhatják a tanárokat, elvehetik az állásukat, a fizetésüket, példát statuálhatnak velük, keresztre feszíthetik őket, de tanár nélkül nincs jövő. „Ha mi elbukunk, akkor önök is velünk buknak!” – zárja a levelet.

https://hvg.hu/elet/20220921_Ha_mi_elbukunk_akkor_onok_is_velunk_buknak__Nyilt_levelet_irt_egy_tanar_Pinter_Sandornak_es?s=hk

 

„Gyertek ki” – szülők tüntetése egy fővárosi tankerület előtt

A Dél-budai Tankerületi Központ előtt tartottak tüntetést szülők, petíciót szerettek volna átadni a tankerület vezetőinek. Az egyik szervező az Eduline tudósítójának azt mondta, a petícióban arra szólítják fel a tankerületet, hogy fejezzék be a pedagógusok megfélemlítését.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220921_DelBudai_Tankeruleti_Kozpont

 

Rezsi, tandíj: a szülőktől kapnak támogatást

Augusztusban a Facebookon indított adománygyűjtést az alapítványi Rákospalotai Meixner Általános Iskola, miután kiderült, a sokszorosára emelkedő rezsiköltséget nem tudja kigazdálkodni. Néhány hét alatt sokaktól érkezett felajánlás, a szülők és a gyerekek is összefogtak. Volt olyan osztály, ahol közösen adták össze az egyik diák 80 ezres tandíját.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220921_Meixner_iskola

 

Jogsértően tesztelhették a gyermekotthonokban élők intelligenciáját

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésével kapcsolatos adatkezelést, és arra kéri az érintetteket, ne töltsék ki a kérdőívet, mert fennáll a jogsérelem veszélye.

https://index.hu/belfold/2022/09/21/naih-gyermekvedelem-gyermekotthon-iq-teszt-jogserto/

 

Időnként meg lehet kérni diákokat, hogy tanítsák a tanárt

Bár aggasztónak tűnő változásokat látunk a mai gyerekeken, a tanároknak és szülőknek nyitni kellene a Z generáció tagjai felé, és nem démonizálni őket. El kell fogadni és meg kell érteni őket – mondja Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, a Rejtélyes Z generáció című kötet szerzője. Szükség van-e még iskolára? Biztosan jó-e a folyamatos multitasking? Van-e pozitív hatása a gyerekekre a videójátékoknak? Válaszok az interjúban.

https://hvg.hu/elet/20220920_Bereczki_interju_zgeneracio?s=hk

 

szeptember 22.

PSZ: összefogás kell az eredményhez

Tanévnyitót tartott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Somogy Megyei Szervezete Kaposváron. A rendezvényen az aktuális történésekről Hajsó Zora, a PSZ megyei szervezetének elnöke tájékoztatta a települések és járások titkárait. Személyesen buzdította aktivitásra a tanárokat a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Gosztonyi Gábor, aki tarthatatlan állapotokról beszélt. Azt mondta, a megélhetési szegénységet választja, aki most pedagógusnak megy. Szerinte szükség van az összefogásra: Európában, ha egy foglalkozási csoport sztrájkol vagy tüntet, a társ­szervezetek melléjük állnak, hazánkban azonban ez egyéni szinten is kiveszett az emberekből.

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2022/09/osszefogas-kell-az-eredmenyhez

 

Élőlánccal tiltakoztak a diákok Budapesten, a kormány nem dönt

A diákok a pedagógusok béremelését, a munkaterhek csökkentését, a sztrájkjog visszaállítását is követelték a kormánytól. A héten a pedagógusok is folytatták tiltakozásukat sztrájkkal, máshol polgári engedetlenséggel. A Civil Közoktatási Platform szerint szeptember 4-e óta országszerte legalább 90 intézményben volt munkabeszüntetés vagy szolidaritási akció. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: bár a tiltakozó akciók egyelőre mérsékelten zajlanak, a következő hónapokban komolyabb megmozdulásokra is számítani lehet, miután megérkeztek az első megemelkedett rezsiszámlák. Az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a pedagógusok fizetése, a kormány viszont nem tervez állami forrásból érezhető bérrendezést, továbbra is csak az uniós pénzekre vár.

https://nepszava.hu/3170131_elolanccal-tiltakoztak-a-diakok-budapesten

 

„Veletek vagyunk” – üzenték a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai tanáraiknak

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium épülete előtt körülbelül 200 diák állt ki tanáraikért, hogy emelkedjen a bérük és kapják vissza a sztrájkjogot. A „Reggeli a tanárokért” eseményt a diákok szervezték. Egy diák azt mondta: vannak nyertes emberek és vannak vesztesek, a kettő között az a különbség, hogy a nyertesek soha nem adják fel. Éppen ezért tanáraitól egyet kért: ne adják fel!

https://telex.hu/belfold/2022/09/22/fasori-evangelikus-gimnazium-elolanc-diakok-szolidaritas-akcio-enekles-tiltakozas

 

Gördülő diákmegmozdulások

Több budapesti gimnázium köré vontak élőláncot diákok – a zuglói Szent István Gimnázium előtt több mint kétszázan voltak. Hasonló megmozdulás volt a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnál is, ahol az összes felsőbb évfolyam részt vett a megmozdulásban. Péntek reggel a Szerb Antal Gimnáziumnál szerveznek megmozdulást középiskolások, jövő héten pedig Szegeden akcióznak tanárszakos egyetemistákkal együtt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220922_Szent_Istvan_Gimnazium_elolanc

 

Geszti Péter tanári diplomája miatt szolidáris

A miskolci Herman Ottó Gimnázium éneklős akciójáról posztolt egy videót a Facebookon Geszti Péter. A diákok, tanárok a Dés Lászlóval közösen írt Mi vagyunk a Grund című dalát éneklik. A szövegíró elmagyarázza, miért is kell kiállni a tanárokért.

https://hvg.hu/kultura/20220922_Geszti_Tanari_diplomam_most_dorombol_a_fiokban_es_emlekeztet_ra_hogy_szolidaritast_kell_vallalni_veluk?s=hk

 

Rétvári Bence szerint jelentősen csökkent a tanulók terhe

Egy LMP-s képviselő kérdésére adott válaszában Rétvári Bence államtitkár leszögezi: az új Nemzeti alaptanterv „hazafias, gyerekközpontú és 21. századi”, aminek a kidolgozását sokrétű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg. Azt is hangsúlyozza, hogy jelentősen csökkent az elsajátítandó tananyag.

https://hvg.hu/kultura/20220922_Retvari_Az_alaptantervben_jelentosen_csokkentettuk_a_tanuloi_terheket?s=hk

 

Ismét lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programra

Az ösztöndíj összege 125.000 Ft, 250.000 Ft vagy 375.000 Ft/félév lehet, ez függ a tanulmányi eredménytől, illetve attól, hogy milyen szakon tanul az ösztöndíjas, és hogy a munkavállalásához mely régiót preferálja. A programban azok vehetnek részt, akik a pályázat benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzést, illetve gyógypedagógia vagy tanító alapképzési szakon képzést nyújtó felsőoktatási intézménybe felvételt nyertek. Az új pályázatokat szeptember 23-tól lehet benyújtani.

http://kk.gov.hu/ismet-lehet-jelentkezni-a-klebelsberg-kepzesi-osztondij-programba

 

Nem fogják szigorúan ellenőrizni a hőmérsékletet az iskolákban

Kocsis Máté szerint nem fogják szigorúan ellenőrizni a hőmérsékletet az iskolákban. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a spórolásra törekvés a fontos. Közben a minisztérium azt kéri a fenntartóktól, minden iskolára külön készítsenek fűtési protokollt, melyben meghatározzák, milyen hőfokot kell biztosítani az egyes helyiségekben.

https://rtl.hu/hirado/2022/09/22/kocsis-mate-homerseklet-iskola-ellenorzes?utm_source=hirkereso-hu&utm_medium=textlink&utm_campaign=hirkereso-rss&utm_content=h%C3%ADrad%C3%B3

 

Botrány kellett ahhoz, hogy ismét egész kiflit kapjanak a kalocsai óvodások

Egy kifliről fél kiflire csökkent a kalocsai óvodások fejadagja szeptembertől. Az ügy gyorsan bejárta a sajtót, ezután a település polgármestere kiadott egy közleményt, melyben azt állítja, az intézmény vezetője saját hatáskörben döntött az adag csökkentéséről, ezt nem egyeztette a városvezetéssel. Közölte: csütörtöktől ismét a megszokott adagmennyiségeket fogják kapni a gyerekek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220922_kalocsai_kifli_ovoda

 

Az új felmérés a pedagógusellenes hangulatkeltés része

A kísérleti bemeneti mérés nem segít az oktatás helyzetén – nyilatkozta Trencsényi László. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint 2022 őszén egy ilyen vizsgálat csak hamis eredményre vezethet. Vagy azt akarják bizonyítani vele, hogy az oktatásban minden rendben van, vagy azt, hogy a pedagógusok nem tanították meg a diákjaikat, inkább sztrájkolnak. Ez a pedagógusellenes hangulatkeltés része, más funkciója nincs egy ilyen rögtönzött vizsgálatnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-az-uj-felmeres-a-pedagogusellenes-hangulatkeltes-resze/404322/

 

szeptember 23.

Engedelmesek – megszületett az új hungarikum, a titkos sztrájk

„Ismét sztrájkolnak, engedetlenkednek a pedagógusok. Legalábbis azok, akik továbbra sem hajlandóak szó nélkül tűrni, hogy a döntéshozók bármit megtehetnek velük, hogy a fizetésük egyre kevesebbet ér, vagy hogy parancsszóra úgy kelljen tenniük, mintha az ezer sebből vérző köznevelési rendszerben minden a legnagyobb rendben lenne. Akik nem hagyják, hogy erővel dugják a fejüket a homokba. Bátor kiállásuk ellenére kevesen csatlakoznak hozzájuk. Akik megteszik, még azok között is vannak, akik szép csendben tiltakoznak, elkerülve a sajtó és a társadalom figyelmét. Mert azt mondták nekik, ne nyilatkozzanak, ne menjenek ki az iskola elé fotózkodni. Szót fogadtak, így megszülethetett a “titkos sztrájk”, egy újabb magyar hungarikum. Kissé szürreális, mégis igaz, hogy a tanársztrájkot nemcsak a kormányzat próbálja érezhetetlenné, láthatatlanná tenni, hanem olykor maguk a pedagógusok is.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3170089_engedelmesek

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X