Heti lapszemle 2022. szeptember 16.

lapszemle

A sztrájkjog korlátozása miatt a PSZ és a PDSZ a strasbourgi bírósághoz fordult. Közben egyre többen állnak ki feketében, tanárok és diákok, hirdetve: nem félnek a hatalomtól, hiába igyekszik megfélemlíteni őket a kormány. Még csak két hét telt el a tanévből…

 

szeptember 9.

Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenkedőket

Egyre több, korábban tiltakozó pedagógus osztja meg azt a levelet, amelyet a tankerülettől kapott, és amelyben az igazgató “rendkívüli felmentéssel” fenyegeti meg, ha ismét megtagadja a munkát.

https://telex.hu/belfold/2022/09/09/polgari-engedetlenseg-tanarok-level-tankerulet-fenyegetes-iskolak

 

A PSZ megérti azokat, akik polgári engedetlenségben vesznek részt

A kormányé a felelősség, hogy a pedagógusok így tudják kifejezni tiltakozásukat, hiszen épp a kormány tette lehetetlenné a sztrájkot – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg c. hírműsorának a polgári engedetlenségi akció kapcsán.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-szeptember-09-pentek-1200-27551

 

A kormány a megfélemlítéssel olajat akar önteni a tűzre?

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a polgári engedetlenkedők megfenyegetéséről azt gondolja, hogy az az oktatáspolitika kétségbeesett reakciójam mégiscsak tart attól, hogy valami nagyobb dolog készül.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-megfenyegetett-polgari-engedetlenkedok-a-gyermekek-jovoje-miatt-nem-hatralnak/403724

 

A közoktatás nem volt prioritás, újra 18 év lehet a tankötelezettség korhatára

Más területeken sokkal látványosabb eredményeket lehet produkálni – jellemzi a Fidesz elitképzője, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezetője a kormánypárt hozzáállását az oktatáshoz, amely túl bonyolult és töredezett, talán ezért sem fektetnek bele pénzt. Setényi János szerint a kormány keresi a forrásokat a pedagógusok béremeléséhez, és talán a GDP-arányos forráskivonás is megszűnhet, ismét 18 év lehet a tankötelezettség határa.

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-kozoktatas-nem-volt-egy-prioritas-terulet-setenyi-janos-az-mcc-tanulaskutato-intezetenek-vezetoje-a-kormany-oktataspolitikajarol/32023092.html

 

Sok panaszt kapott az oktatási jogok biztosa, durva bántalmazásról is

Több mint 1100 panasz érkezett Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az ügyek többsége (727) a köznevelés területéről futott be – derült ki az oktatási ombudsman 2021-es beszámolójából.

https://nepszava.hu/3168752_oktatas-ombudsman-panasz-bantalmazas-jogsertes-kozneveles

 

szeptember 10.

A két szakszervezet gördülő sztrájkot javasol

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen. A két szakszervezet gördülő sztrájk megszervezését javasolja az oktatási intézményekben. A pedagógusok világnapjára, október 5-ére közös akciót tervez a sztrájkbizottságot alkotó két szakszervezet.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-sztrajkbizottsaganak-kozlemenye/

 

Kormánypártiak: elkerülhetetlen a kirúgás

A kötcsei pikniken Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozott az RTL híradónak. Szerinte a polgári elégedetlenségben részt vevő tanárok ügye munkajogi kérdés, az állam szeretné őket a jogszabályok betartatására ösztönözni. Ha azokat nem tartják be, kirúgásuk elkerülhetetlen lehet.

https://rtl.hu/hirado/2022/09/10/a-fenyegetes-ellenere-folytatjak-a-polgari-engedetlenseget-a-budaorsi-illyes-gyula-gimnazium-tanarai

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/elkerulhetetlen-lehet-az-engedetlen-tanarok-kirugasa-mondtak-a-fideszes-politikusok-kotcsen/

 

Navracsics Tibor szíve-lelke a pedagógusoké

Szíve-lelke, igen, de azt nem tudja a területfejlesztési miniszer, miért keres többet egy kezdő határvadász, mint egy pedagógus. Szeptember 22-ig várnak választ az Európai Bizottságtól a helyreállítási alapról szóló tárgyalásokon, mondta Navracsics Tibor.

https://rtl.hu/hirado/2022/09/10/navracsics-pedagogus-hatarvadasz-oktatas-europai-bizottsag

 

szeptember 11.

„Ha van bárkinek más ötlete az elégedetlenség kifejezésére, szívesen meghallgatjuk”

A Tanítanék Mozgalom egyik alapítóját és a PSZ alelnökét kérdezte a 24.hu arról, milyen eredményre vezethetnek a mostani tiltakozások. Habár a polgári engedetlenségi akciókat nem a szakszervezetek szervezik, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke megérti a tiltakozó tanárokat, felemelőnek tartja a diákok tiltakozását, szerinte a hatalom számára intő jel lehet, amikor már a fiatalok is azt mondják, elég volt. Totyik Tamás arról is beszélt, hogy ősszel, az első komolyabb energiaszámlák megérkezése nagy feszültségeket okoz a pedagógusok körében is, és sokan elveszíthetik a maradék türelmüket is. „A szakszervezetek feladata, hogy amikor az indulatok magasra hágnak, összefogja a tiltakozó hangokat, és egy határozottabb akcióban tudtára adja a kormánynak, hogy ez így nem mehet tovább.”

https://24.hu/belfold/2022/09/11/pedagogus-beremeles-sztrajk-tuntetes-tiltakozas-szakszervezet-tanitanek/

 

CKP: az oktatásirányítás kérjen bocsánatot a fenyegetés miatt

Tiltakozik a tankerületvezetők által megfenyegetett, a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő pedagógusok ügyében a Civil Közoktatási Platform is. A szervezet morális és szakmai szempontból is visszautasítja a leszerepelt hivatalnokok törvénytelen és erkölcstelen eljárását.

https://hirklikk.hu/kozelet/ckp-az-oktatasiranyitas-kerjen-bocsanatot-a-polgari-engedetlenkedok-fenyegetese-miatt/403802/

 

Káoszból zűrzavarba csöppentek az ukrán gyerekek

Arról nincs pontos adat, hány ukrán gyerek lehet Magyarországon. Az érkezők koordinálásában segédkező Migration Aid vezetője, Siewert András szerint mindenki a sötétben tapogatózik. Az állam az adatokkal is hadilábon áll.

https://g7.hu/elet/20220911/kaoszbol-zurzavarba-csoppentek-az-iskolakezdessel-a-magyarorszagra-menekult-ukran-gyerekek/

 

szeptember 12.

Érik az összeomlás: súlyos a helyzet a vidéki iskolákban, veszélyben a tanév?!

Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök korábbi nyilatkozatait is ismertette a portál a tanárhiányról, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásáról, az alacsony bérekről, továbbá arról, hogy a kormány az uniós megállapodáshoz köti a béremelést.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2022/09/12/erik-az-osszeomlas-sulyos-a-helyzet-a-videki-iskolakban-veszelyben-a-tanev

 

Tüntetés lett a miskolci élőláncból, a diákok szervezték

Miskolcra előzőleg szolidaritási akciót hirdettek, ám százával tüntettek a diákok, követelték, hogy helyezzék vissza igazgatóhelyettesüket, akit azért váltottak le, mert a tankerület szerint szervezője volt a polgári engedetlenségnek. A diákok petíciót akartak átadni a tankerület vezetőjének, aki nem volt hajlandó kimenni a több száz fős tömeg elé. Ezért végül a diákok képviselői mentek be hozzá.

https://444.hu/2022/09/12/nem-logni-jottunk-szazaval-tuntettek-a-miskolci-diakok-a-levaltott-igazgatohelyettes-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nem-logni-jottunk-szazaval-tuntettek-a-miskolci-diakok-a-levaltott-igazgatohelyettes-miatt

 

Felmentett igazgatóhelyettes: mint akit félrepöcköltek egy sakktáblán

Dezsőfi György szerint minden tanár elégedetlen, és csak azért nem tiltakoznak, mert féltik az egzisztenciájukat. A Partizánnak azt mondta: meg sem hallgatták, be sem hívták az ügye miatt. Szerinte a felmentése nincs arányban az elkövetett „jogsértéssel”. A mesterpedagógus azt is elmondta, eddig 4 órát kellett tartania az iskolában, a fennmaradó idejében kellett ellátni az igazgatóhelyettesi feladatokat. A felmentése után 18 órát kell megtartania egy héten. Pedagógusként vett részt a polgári engedetlenségi akcióban, most is ezt tenné. Szerinte nagyon komolyan megfélemlítették a kollégáit.

https://hvg.hu/itthon/20220912_miskolci_igazgatohelyettes_dezsofi_gyorgy

 

Budakalászon, Szombathelyen és Budapesten is tiltakoztak a pedagógusok

A tantestület túlnyomó többsége kinn állt a kora reggeli gyászruhás élőláncban az iskola körül, nagyjából 200-an demonstráltak, köztük szülők, nagyszülők is – mondta az Indexnek Szűcs Gabriella, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola tanára. Ezt részben a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese melletti szolidaritásból szervezték, részben tiltakozásul, hogy az iskola öt tanára is megkapta a tankerülettől a fenyegető levelet. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai és diákjai is fekete ruhában, élőlánccal kezdték a hétfői napot, tiltakozva a pedagógusok megfélemlítése ellen.  Szintén feketében, némán tiltakozott a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 12 tanára is hétfő reggel az intézmény főbejárata előtt.

https://index.hu/belfold/2022/09/12/pedagogus-diak-szulo-polgari-engedetlenseg-elolanc/

 

Villámcsődület Szegeden

„Villámcsődület a szegedi oktatásért” címmel szolidaritási akciót szerveztek tanárok Szegeden, a Deák Ferenc Gimnázium elé, támogatva a pedagógusok országszerte folyó tiltakozásait. „Sokan úgy érezzük, az oktatás jövője, színvonala, értelme veszélyben van. Tehetetlenek vagyunk. Szeretnénk kifejezni az aggodalmunkat és találkozni az oktatásban érintettekkel, beszélni és gondolkodni.”

https://telex.hu/belfold/2022/09/12/szeged-flashmob-tiltakozas-pedagogusok-deak-ferenc-gimnazium

 

Szolidaritási kiállás feketében Sopronban, Szombathelyen is

A Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium tanári karának tagjai az iskola udvarán fekete ruhában fejezték ki szolidaritásukat a miskolci Herman Ottó gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével és kollégáival. A „szótlan demonstrációt” országszerte sok intézmény megtartotta, például a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola pedagógusai is.

https://www.nyugat.hu/cikk/sopron_liceum_tanarok_szolidaritas

 

„A propaganda állításai ellenére ez nem csupán a pedagógusok ügye” – ezt üzente a szombathelyi Bolyai Gimnázium 61 dolgozója

„Mi, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 61 dolgozója egyetértünk abban, hogy a magyar oktatás ma – több évtizedes átgondolatlan intézkedéssorozat és mulasztás következményeként – válságos állapotban van, a döntéshozók részéről pedig nem tapasztalunk felelős megoldási törekvéseket”, ezt üzenték az intézmény dolgozói feketében.

https://rtl.hu/belfold/2022/09/13/bolyai-gimnazium-szombathely-elolanc-miskolc-szolidaritas

 

Az ország legjobb középiskolája is szolidáris a miskolciakkal

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium nyilatkozatát 48 tanár írta alá: kiállnak a felmentett igazgatóhelyettes mellett, hangsúlyozva, a sztrájk alapjog. A Fasori Evangélikus Gimnázium tanárai közös képpel üzentek, szintén feketében.

https://nyugatifeny.hu/2022/09/12/kudarcot-vallott-az-orbani-terv-orszagszerte-tomegevel-allnak-ellen-a-kormanyzati-parancsnak-a-pedagogusok

 

Gördülő sztrájkra váltanak a pedagógusok

A PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) meghirdette az úgynevezett gördülő sztrájkot. „Annak érdekében, hogy a mostani viszonyok közepette is úgy-ahogy láthatóvá tudjuk tenni a sztrájkot, illetve megvédjük azokat a kollégákat is, akik továbbra is polgári engedetlenséget folytatnának” – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ képviseletében az Inforádiónak. A gördülő sztrájk A és B hetek szerint zajlana, hogy ne ugyanazon órák maradjanak el, és a tanítás első két óráját érintse leginkább. A sztrájk szeptember 19-től szervezhető, mert a törvény szerint öt nappal előtte kötelező bejelenteni.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/12/gordulo-sztrajkra-valtanak-a-pedagogusok

 

Dömötör Csaba: a kormány nyitott a javaslatokra, mindenkinek alapjoga elmondani a véleményét

A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában a polgári engedetlenségről azt mondta: „a kormány nyitott a tanárok javaslataira és mindenkinek alapjoga elmondani a véleményét”, de hozzátette, a véleménynyilvánításnak van törvényes módja, és van olyan módja, amely jogszabályba ütközik. Jelezte: a sztrájknak is vannak törvényes keretei, ám arról már nem beszélt, hogy a pedagógusok sztrájklehetőségeit ellehetetlenítették. A kritika jogát mindenkinek biztosítani kell, de a diákok és a szülők jogaira is oda kell figyelni – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a Fidesz-kormány elején „jelentős béremeléssel” indultak a pedagógusok, de egyetért azzal, hogy ez nem elég.

https://24.hu/belfold/2022/09/13/domotor-csaba-haboru-szankciok-beketargyalas-polgari-elegedetlenseg-pedagogusok/

 

Nem kérnek a hosszabb téli szünetből a tanárok és a szülők

Elmaradhat az őszi szünet az iskolákban, a téli vakáció viszont hosszabb lenne. Gulyás Gergely miniszter vetette fel a lehetőséget a Kormányinfón. Rettenetesen el fognak fáradni a gyerekek decemberig – osztotta meg aggodalmait a Blikkel Turcsányi Ildikó pedagógus. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam alapfeladata az oktatás biztosítása. Ha elegendő gáz van, ahogy azt a kormány illetékesei mondták többször, miért vetődhet fel egyáltalán ilyen ötlet? – kérdezte.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/oszi-teli-szunet-hosszab-vakacio-nem-kernek-belole-tanarok-szulok/5tq9x1w?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

szeptember 13.

Az őszi szünet esetleges eltörlésénél fontosabb kérdésekre sincs még válasz

Az őszi szünet törlésének és a téli szünet meghosszabbításának tervéről Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Inforádiónak jelezte: még nem született döntés. A kormány a zavartalan gázellátást sugallja, de viselkedése gázellátási problémák látszatát kelti az országban. A kormány arról „mélyen hallgat”, hogy az állami, egyházi fenntartású oktatási intézményekben, az önkormányzati fenntartású óvodákban a megemelkedett rezsidíjakra vállal-e garanciát, vagy az önkormányzatokra hárítja a pluszköltségeket.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/13/az-oszi-szunet-eltorlesenel-fontosabb-kerdesekre-sincs-meg-valasz-az-iskolakban

 

A fenyegetések ellenére polgári engedetlenségbe kezdenek Budaörsön

Kedd reggel 8 és 10 óra között ismét polgári engedetlenségi akcióba kezd a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 26 tanára. Annak ellenére, hogy a tankerület az iskola tizenkilenc pedagógusát „aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette”. A nyilatkozatot aláíró huszonhat tanár úgy látja, a kormánnyal folytatott tárgyalás nem vezetett eredményre. „Az oktatási rendszert összeomlás fenyegeti. Lelkiismeretünk szavára hallgatva, felelős állampolgárként nem tehetünk mást” – teszik hozzá.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220913_budaorsi_Illyes_Gyula_Gimnazium_polgari_engedetlenseg

 

„Nem félünk” – több tucat iskolából üzentek a kormánynak feketébe öltözött diákok és tanárok

Országszerte több tucat iskolában szerveztek szolidaritási akciót hétfőn, hogy így álljanak ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettese mellett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220913_fekete_ruhaban_alltak_ki_a_Herman_igazgatohelyettese_mellett

 

Nem félnek, folytatják…

„Nekem ez a pénteki levél verte ki a biztosítékot. Hogy fenyegetnek, hogy ilyen stílusban írnak, ezt nem vagyok hajlandó eltűrni” – mondta a 444-nek Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára. Múlt pénteken levelet kaptak a tankerületüktől azok a pedagógusok, akik polgári engedetlenségben vettek részt. Az állt benne, hogy ha ismét megtagadják a munkát, kirúghatják őket. Ez sokakat eltántorított, de vannak, akik így is folytatják a tiltakozást.

https://444.hu/2022/09/13/vannak-pedagogusok-akik-a-tankeruletek-fenyegetese-ellenere-is-folytatjak-a-polgari-engedetlenseget?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=vannak-pedagogusok-akik-a-tankeruletek-fenyegetese-ellenere-is-folytatjak-a-polgari-engedetlenseget

 

Diákok levele tanáraiknak: „Ön nagy bátorsággal maradt távolt a munkától”

„Amennyiben a munkafelvételt ilyen büszkeséggel megtagadja, azzal a bátorságát fejezi ki” – egyebek között ez áll abban a levélben, amelyet a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenségi akcióba kezdett tanárai kaptak a diákönkormányzattól. „A diákok teljes beleéléssel támogatni fogják. Kérjük, hogy a jövőben is hasonló kitartással és lelkesedéssel álljon a tanításhoz” – teszik hozzá a diákok tanáraikat támogató levelükben.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220913_kolcsey_ferenc_gimnazium_dok

 

„Az erkölcs nevében meg lehet tagadni a rossz jogszabályokat” – országos sztrájk októberben?

„(…) végigsöpört az országon a fekete ruhás tiltakozás, sok tanár fekete ruhában posztolt képeket saját magáról, jelezve megbotránkozását, szolidaritását” – mondta Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke a Blikknek, utalva a miskolci pedagógus melletti szolidaritási akciókra. Azt is mondta: „más, nem oktatási szakszervezeteket is felkérünk, hogy vállaljanak szolidaritást és csatlakozzanak októberben egy országos sztrájkhoz. Ezt a törvény sem tiltja. És vannak még más terveink is, de ezekkel majd később állunk elő.”

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tanar-tuntetes-engedetlenseg-pdsz-komjathy-anna/268le3l?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A birodalom visszavág: Kövér László egyik régi plakátjával tüntetett egy diák

1989-ben Kövér László fiatal demokrata azt írta egy plakátra: a rendőrállamban a rendőr fizetése magasabb a tanárénál, a jogállamban fordítva…Most is aktuális, csak nem tőle.

https://propeller.hu/itthon/3859587-kover-laszlo-33-eves-plakatjaval-tuntetett-egy-diak?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Az állami Petőfi Rádió élő adásában állt ki a DJ a pedagógusok mellett

Tollner Máté a Petőfi Rádió élő műsorában állt ki a tiltakozó pedagógusok mellett. Posztjában azt írja: az élő műsor lehetővé tette, hogy egy olyan fontos ügyre is felhívja „a figyelmet a közmédiában, amiről nem esik elég szó ott.” Szülei is pedagógusok, és büszke iskolájára is. Szerinte tiszteletet érdemelnek a pedagógusok, különösen azok, akik a fenyegetések ellenére is kitartanak. Ez hangzott el: „Süllyed az iskolánk sárba és piszokba. / Ma még kihúzhatjuk, ha mindenki fogja. / Későn fog ébredni az, aki most itt hagy. / Csak fizessétek ki a tanárainkat.”

https://444.hu/2022/09/13/dj-tolo-a-petofi-radio-elo-adasaban-allt-ki-a-pedagogusok-mellett

 

A Párbeszéd frakciója anyagilag is támogatná a pedagógusok sztrájkját

A Párbeszéd parlamenti frakciója anyagilag is kész támogatni a pedagógusok sztrájkalapját – jelentette be Mellár Tamás. A párt országgyűlési képviselője arra kérte az embereket, hogy legyenek szolidárisak a tanárokkal és valamilyen – nem feltétlenül anyagi – formában ők is támogassák a sztrájkot. Az oktatási rendszer „tudatos és szisztematikus leépítése, a sztrájkjog durva korlátozása” kirívóan erkölcstelen cselekedet volt a kormány és a fideszes parlamenti többség részéről – jelentette ki. Szerinte a pedagógusok helyett az oktatáshoz nem értő állami tisztviselőket kellene elbocsátani.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2022/09/13/a-parbeszed-frakcioja-anyagilag-is-kesz-tamogatni-a-pedagogusok-sztrajkjat

 

szeptember 14.

A PSZ azonnali intézkedéseket sürget az elszabaduló energia- és élelmiszerárak miatt

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja a kormánytól, hogy a jogszabályban előírt 20-22 °C fokot biztosítsa fenntartótól függetlenül az oktatási és nevelési intézmények számára (állami, önkormányzati, egyházi, alapítványi), az energia megvásárlásához, az egekbe szökő rezsi kifizetéséhez nyújtson pénzügyi fedezetet, a gyermekek érdekében a kormány támogassa azokat az önkormányzatokat, amelyek az energiaválság miatt arra kényszerülnek, hogy bezárjanak uszodákat, tornacsarnokokat. A PSZ további intézkedéseket követel, hogy a gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt egyetlen gyermek, tanuló se essen ki a menzai étkezésből.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-azonnali-intezkedeseket-surget-az-elszabadulo-energia-es-elelmiszerarak-miatt/

 

A sztrájkjog alapjog. Ha elveszik, nem marad más, mint a polgári engedetlenség 

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult a PSZ és a PDSZ, mert elvették az oktatásban dolgozóktól a sztrájkjogot. A kormány, a parlament úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. A mostani polgári engedetlenségi akciójukba a kormány hajszolta bele a pedagógusokat. A Helsinki Bizottság közleménye itt érhető el:

https://helsinki.hu/a-sztrajkjog-alapjog-ha-elveszik-nem-marad-mas-mint-a-polgari-engedetlenseg/

 

Nemzetközi fórumhoz fordult a PSZ és a PDSZ a sztrájkjog korlátozása miatt

A hazai jogorvoslatok kimerítése után jogi szakértők segítségével nemzetközi fórumhoz fordult a PSZ és a PDSZ, mert a jelenlegi törvényi szabályozás sérti a sztrájkjogot, amely alapjog – mondta Tarnay Attila, a PSZ megyei elnöke a Szeged TV Téma c. műsorának. Tisztázta a sztrájk és a polgári engedetlenség közötti különbséget. Ezen a linken 6 perc 10 mp-nél kezdődik a beszélgetés (egy oktatásról szóló összeállítás után).

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/3304455523163255

 

A hatalom nagyon elszántnak látszik a pedagógusok megfélemlítésében

A Tanítanék Mozgalom képviselője szerint egyre több szempontot kell mérlegelni minden tanárnak, mielőtt eldönti, részt vesz-e a következő megmozdulásban. Ez magyarázhatja, miért csak egy-két vidéki iskolából jelezték a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ), hogy bejelentették az intézményvezetőnek egy szeptember 19-én kezdődő sztrájk előkészítését. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke megerősítette a Népszavának: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen meghirdetett törvényes gördülő sztrájk, amelynek kezdetét öt nappal az akció előtt be kell jelenteni az intézményvezetőnek, épp a retorzióktól védené meg a dolgozókat.

https://nepszava.hu/3169229_oktatas-tanarhiany-beremeles-polgari-engedetlenseg-sztrajk

 

Hétfőn már lesznek tanársztrájkok

Szerda délutánig a pécsi Cserepka János Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola, a nyíregyházi Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, valamint a főváros XVI. kerületében található Sashalmi Tanoda sztrájkbizottsága tájékoztatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ), hogy szeptember 19-én munkabeszüntetést tartanak, a pécsiek másnap is, de a PDSZ országos választmányának elnöke szerint több helyszín is lesz.

https://nepszava.hu/3169369_hetfon-mar-lesznek-tanarsztrajkok

 

A budapesti Apáczai Gimnázium tanárai „gördítették tovább” az engedetlenséget

Szeptember 14-én polgári engedetlenségbe kezdünk, és szolidaritásunkat fejezzük ki mindazon kollégáink iránt, akiket fenyegető levelekkel, munkájuk alóli felmentéssel próbálnak meg ettől eltántorítani a valós problémák sürgős megoldása helyett – így fogalmaznak közleményükben az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium dolgozói.

https://24.hu/belfold/2022/09/14/ma-az-apaczai-gimnazium-tanarai-gorditettek-tovabb-a-polgari-engedetlenseget/

 

A Trefort Gimnázium tanárai is szolidárisak

Szerdán az ország egy másik nagynevű gimnáziuma, a budapesti Trefort 48 tanára is csatlakozott a szolidaritáshoz, amely a fenyegetések miatt indult.

https://telex.hu/belfold/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-szolidaritas-apaczai-elte-trefort-tanarok-fenyegetes

 

Kérdésekkel bombázták a zalaegerszegi tankerületi vezetőket a helyi gimnázium tanárai

„Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermeke kezdő fizetése egyetemi végzettséggel bruttó 203 000, azaz nettó 135 000 Ft/hó lenne? Ön is szívesen dolgozna ilyen bérért?” – tették fel egyebek között a kérdést a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai a tankerületi igazgatónak. „Ön nyugodt szívvel engedné gyermekét tanárnak tanulni az egyetemen, ha tudja, hogy gyermekének vetítési fizetési alapja 2022-ben is a 2014-es minimálbér, azaz 101.500 Ft, miközben a legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma 2022. január 1-jétől bruttó 260 000 Ft/hó, azaz nettó 173.000 Ft/hó? Ön is elégedett lenne ezzel a vetítési alappal?” A levelet, amelyet 39 pedagógus írt alá, a szerdai tantestületi értekezleten tették közzé, postán a Tankerületi Központnak is elküldtek.

https://hvg.hu/elet/20220914_Husbavago_kerdesekkel_bombazzak_a_zalagerszegi_tankeruletvezetot_a_helyi_tanarok?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0AChB8N4F7jkOGna2eBjTWxoC2tzCyHY6it98MVeb0NYd3CJm63GZsT6k#Echobox=1663171186

 

Petíciót indított a Tanítanék a miskolci pedagógus védelmében

Aláírásgyűjtést indított a Tanítanék Mozgalom, azt szeretnék elérni, hogy Dezsőfi György, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azonnal kapja vissza igazgatóhelyettesi pozícióját, amelytől a mozgalom szerint jogszerűtlenül fosztották meg. A petíciót pedagógusok, diákok, szülők, valamint olyan személyek is aláírhatják, akik szolidaritást vállalnak az oktatás ügyével.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220914_Peticiot_inditott_a_Tanitanek_Dezsofi_Gyorgy_igazgatohelyettes_felmentese_ellen

 

Polgári engedetlenség és gyerekjog

A pedagógusok országszerte ismét a megbecsülésükért harcolnak, kísérleteznek a módszerekkel, próbálják tartani a frontot a Belügyminisztériummal szemben. „Ha a tanárok a polgári engedetlenséget választják, az akkor lehet indokolt gyermekjogi szempontból, ha a gyerekek számára jobb, élhetőbb, teljesebb, a szükségleteikre jobban odafigyelő és reagáló rendszer létrehozása a cél” – írta Gyurkó Szilvia gyermekjogii szakember.

https://wmn.hu/ugy/58372-dr-gyurko-szilvia-az-iskolaeveknek-nem-az-a-celjuk-hogy-tuleljuk-oket–polgari-engedetlenseg-es-a-gyerekjogok

 

13 év után hagyja ott a pályát, de a szülők fizettek is volna, ha marad a pedagógus

Lendvai Dorottya 13 év után döntött úgy, elhagyja a közoktatást, mert már szenvedésnek élte meg az egyre növekvő terheket, és szeretett volna még tükörbe nézni. Az év elején indult sztrájkban, majd polgári engedetlenségben nagyon bízott, de mikor nem történt változás, megelégelte a helyzetet. A legnehezebb az volt, amikor a kilépését el kellett mondania a diákjainak. Egy tanuló szülei még pénzt is ajánlottak, ha marad az iskolában. Magántanítványokat fog tanítani, akkor térne vissza a közoktatásba, ha kétszer annyi fizetést kapna, és heti maximum 18 szakórája lenne.

https://telex.hu/belfold/2022/09/14/lendvai-dorottya-palyaelhagyo-pedagogus-tanar-diak-berzsenyi-daniel-gimnazium

 

Ötmillió forintot ad Budaörs az Illyés Gyula Gimnáziumnak, a polgári engedetlenkedők támogatására

A támogatást a polgári engedetlenséggel tiltakozó pedagógusok segítésére használhatják fel, ha anyagi szankciók érnék őket – derült ki a város közleményéből. A többletforrást a budaörsi testület nagy része támogatta, csak a három fideszes képviselő tartózkodott.

https://telex.hu/belfold/2022/09/14/budaors-illyes-gyula-gimnazium-tamogatas-polgari-engedetlenseg-tanarok

 

Nem tudja sem a Belügyminisztérium, sem az Oktatási Hivatal, hányan járnak az iskolai hittanórákra, mégis van erre pénz

A korábbi költségvetési hozzájárulás megduplázásával 13 milliárd forintra emelkedett a hitoktatás állami támogatása, azonban amikor a HVG arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy a hitoktatásban résztvevők létszámának növekedése indokolta-e a támogatás növelését, azt a választ kapta, hogy a minisztérium nem rendelkezik a kért adattal. Ha valóban nincs nyilvántartás arról, hányan járnak iskolai hittanra, az állami támogatásnak sincs objektív alapja, jegyezte meg a cikk.

https://hvg.hu/itthon/20220914_Misztikus_kodosites

 

Emeljük meg a tanárok bérét, de csak a jó tanárokét!

„Abban nem igazán lehet vita, hogy ma Magyarországon a pedagógusok bére alacsony, és a fiatalok számára többek között ezért sem vonzó az oktatói pálya, a tantestületek elöregednek, utánpótlás pedig nem érkezik. Különösen nagy a gond a reáltantárgyak területén, de a magyar felsőoktatás is derekasan küzd a tanárhiánnyal. A szektorban mielőbbi és jelentős béremelésre lenne szükség, azonban abban már közel sem vagyok biztos, hogy minden tanárnak egyforma mértékben kellene megemelni a bérét” – írta Vági Márton, jelezve: persze felmerülhet a kérdés, hogy mi volt előbb: rossz oktatói gárda vagy alacsony bérek?

https://hang.hu/vendegoldal/emeljuk-meg-a-tanarok-beret-de-csak-a-jo-tanaroket-145779

 

Végveszélyben a társadalom

A kormány a nevelés-oktatás problémáiról tárgyalni sem hajlandó sem a szakszervezetekkel, sem a szakmai szervezetekkel. A társadalmi egyeztetés gyakorlatát az Orbán-kormány felszámolta. A nevelés-oktatás ügyében álláspontja merev, mellőz minden pedagógiai szempontot, szigorúan adminisztratív jellegű. Fábry Béla pedagógus írása.

https://nepszava.hu/3169260_vegveszelyben-a-tarsadalom

 

Elherdált 12 év Magyarországon – a közoktatás éhezik

Az elmúlt 12 évi Fidesz-uralomnak a magyar társadalom a vesztese. Ez a konklúziója annak a sorozatnak, amelyet a Hírklikk indított arról, mi történt 12 év alatt és merre tart Magyarország. Ami a közoktatást illeti: éhezik, nincs elég pénz benne. Erről Nahalka István oktatáskutató beszélt.

https://hirklikk.hu/kozelet/elherdalt-12-ev-utan-egy-vesztes-magyarorszag-tart-a-szakadek-fele/403937

 

szeptember 15.

Iskolák tűréshatáron

Feketében jelent meg a Republikon Intézet konferenciáján Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Utalt a fekete esernyőkre, a PSZ szervezte megmozdulásokra. A kérdésre, miért nem tud egységesen fellépni a pedagógustársadalom, jelezte pl. a településszerkezetből adódó anomáliákat. Nagyobb településeken bátrabbak a dolgozók, ezt Pilz Olivér miskolci pedagógus is megerősítette. L. Ritók Nóra emlékeztetett: a kistelepüléseken a túlélés záloga az utasítások végrehajtása, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.  Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az oktatásban egy sztrájk nem tud olyan károkat okozni, mint például az Audiban. Szabó Zsuzsa szerint látszik majd a károkozás, de lehet, hogy csak évek múlva. Pilz Olivér is jelezte a pedagógusok körében tapasztalt fásultságot. Kiabálni kell, megpróbálni összekapaszkodni, mert nem éljük túl – így összegzett L. Ritók Nóra. A Facebookon közvetítették.

https://www.facebook.com/republikon

 

Elismerések és gondok a PSZ egri tanévnyitóján

Díjátadással kezdte a tanévet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megyei szervezete Egerben.  Balogh Éva, a PSZ Heves Megyei Szervezetének elnöke Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével közösen díjakat adott át. Azokat jutalmazták, akik az elmúlt években sokat tettek a szervezet működéséért. A rendezvényről beszámolt a megyei lap és a helyi televízió is.

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/09/tanarok-munkajat-ismerte-el-a-szakszervezetegerben

http://www.tveger.hu/2022/09/15/tanevindito-talalkozot-tartott-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Ünnepség és jövőkép Fejér megyében

Emlékérmeket is átadtak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának értekezletén, amelyről a helyi lap tudósított. Az ünnepségen részt vett a PSZ elnöke és Totyik Tamás alelnök. Szabó Zsuzsa elnököt idézte a lap: a pedagógusok béremelése nem odázható tovább, a kormány a sztrájktárgyalásokon ehhez képest azt ígérte, a pedagógusok bére 2028-ra éri el a diplomások átlagfizetésének 80 százalékát. Ám a rendszer addigra összeomlik.

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/09/az-orszagos-vezetok-is-felmertek-milyen-a-helyzet-a-fejer-megyei-oktatasi-intezmenyekben-2

 

„A magyar oktatás lepusztuló pályára állt és megtanult ezzel együtt élni”

A 24.hu videós összeállításának, amely az oktatás főbb problémáiról szólt, nyilatkozott mások mellett Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is. Feltette azt a kérdést, mit fog az ország kezdeni a képzetlen, munkaerőpiacon nem versenyképes tömeggel?  Szó volt a központosítás okozta gondokról, a pedagógushiányról, az alacsony bérekről.

https://24.hu/belfold/2022/09/15/magyar-oktatas-kozoktatas-pedagogusok-iskola/

 

Fekete ruhás fotók Pécsett, virrasztást is terveznek

Pécs két legjobb gimnáziuma is szolidaritást vállal a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével. A Janus Pannonius Gimnázium és a Leöwey Klára Gimnázium tantestületének nagy része aláírta a nyilatkozatot: „támogatásunkról biztosítjuk mindazokat a kollégákat, akikre a polgári engedetlenségben való részvételért elbocsátást kilátásba helyezve gyakorolt nyomást a hatalom.” A pécsi diákok virrasztást terveznek szeptember 27-ére.

https://444.hu/2022/09/15/ket-pecsi-gimnazium-tanarai-is-kiallnak-a-felmentett-miskolci-igazgatohelyettes-mellett?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=ket-pecsi-gimnazium-tanarai-is-kiallnak-a-felmentett-miskolci-igazgatohelyettes-mellett

 

Emberség és minőség – szolidaritás Szegeden

Csütörtökön a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium elé álltak ki tanárok fekete ruhában, szolidaritást vállalva a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével és az összes megfenyegetett tanárral. Nyilatkozatukban azt kérik a kormánytól és a tankerületektől, hogy normalizálják a párbeszédet a tanárokkal. Levelüket úgy zárják: „Alapelvünk: az emberség és a minőség”.

https://telex.hu/belfold/2022/09/15/szeged-fekete-ruha-tanarok-szolidaritas-polgari-engedetlenseg-fenyegetes-tankeruletek

 

A tanár-diák arány még stabil, de bármikor súlyosbodhat a pedagógushiány

A KSH szerint az elmúlt 30 évben az általános iskolai tanárok száma több mint 20 ezerrel csökkent, azaz a tanárok csaknem negyede eltűnt. Ez a tendencia önmagában is rossz, de a ’90-es évektől kezdve szinte folyamatosan csökkent a gyereklétszám is. 2016-hoz képest felére apadt a pedagógusképzésre jelentkezők és felvettek száma. Magyarország áll az ötödik legrosszabb helyen a fiatal tanárok arányát tekintve, le vagyunk maradva az uniós átlagtól.

https://atlatszo.hu/adat/2022/09/15/a-tanar-diak-arany-meg-stabilnak-tunik-de-barmikor-sulyosbodhat-a-pedagogushiany/

 

Tanárhiány van, űrmérnökhiány nem lesz

Idén ősszel több új mesterképzés indult bizonyos egyetemeken, az egyik ilyen a Z-szak néven emlegetett új természettudományos tanári, a másik pedig az űrmérnöki képzés. A Z-szakos tanárképzést hét egyetem hirdette meg, a mesterképzésen összesen 26 elsőéves kezd idén szeptemberben. A másik új képzés az egyetlen egyetemen induló űrmérnöki MSc-szak, amelyet 29-en kezdenek el 2022/23-as őszi félévben.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220915_uj_mesterszakok_az_egyetemeken

 

Új járványszabályokról kaptak levelet az iskolaigazgatók

Változtak az iskolai járványügyi szabályok – erről az általános és középiskolák igazgatói a napokban kaptak levelet a járási hivataloktól. A legfontosabb módosítás: a koronavírus-fertőzöttek tünetmentes kontaktjai is bejárhatnak az iskolába, de csak akkor, ha öt napig maszkot viselnek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220915_koronavirusfertozott_szoros_kontakt_maszk

 

szeptember 16.

Villámcsődület feketében, fekete esernyőkkel Budapesten

Péntek reggel Tanár nélkül nincs jövő című felhívással rendezett flashmobot három XI. kerületi gimnázium a Móricz Zsigmond körtéren. A József Attila Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium pedagógusainak az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás tarthatatlan helyzetére.

https://index.hu/belfold/2022/09/16/tuntetes-budapest-tanar-diak-pedagogusok/

 

„Nem így képzeltük el a rendet”

A nagyjából 10 perces budapesti reggeli villámtiltakozáson József Attila verséből kölcsönzött „nem így képzeltem el a rendet” sorral hívták fel a figyelmet a lehetetlen állapotokra. A Mérce közölte a felolvasott nyilatkozat, tiltakozás szövegét is.

https://merce.hu/2022/09/16/nem-igy-kepzeltuk-el-a-rendet-pedagogusok-tiltakoztak-tanitas-elott-a-moricz-zsigmond-korteren/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X