Heti lapszemle 2022. szeptember 9.

lapszemle

A diákok példát mutattak pedagógusaiknak, hogyan kell kiállni jogaikért. Szeptember 2-án Budapesten olyan tüntetést tartottak, amelyen büszkeség volt a jelenlét. A PSZ is tüntetett, majd virrasztott. Közben a szülők most szembesülnek a hiányos tantestületekkel, a lyukasórákkal. Kérdés, meddig tűrik, hogy gyermekük nemhogy minőségi, semmilyen oktatást nem kap egyes tárgyakból.

 

szeptember 2.

Feszült hangulatban indul a tanév

A PSZ évek óta elemzi az adatokat: hány pályakezdő áll munkába, hányan mennek nyugdíjba, ebből megállapítható, mekkora a pedagógushiány. Sajnos az olló egyre jobban szétnyílik – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start/Szigorlat c. műsorában. Kérdésre jelezte: a pedagógusok elkeseredettek, hiszen évek óta felhívjuk a problémákra a figyelmet, mégsem történik semmi. Megalázó a pályakezdők alacsony bére, aminek oka a pedagógushiány. Nagyobb figyelmet várunk attól a kiáltványtól, amelyet megkaptak nemzetközi szervezetek és a nemzetközi sajtó is, mondta a PSZ elnöke.

https://www.atv.hu/videok/20220902/feszult-hangulatban-indul-a-tanev

 

A diákok a pedagógusok mögött állnak

A budapesti tüntetés záróbeszéde szerint a diákok mindaddig folytatják, amíg nem lesz eredménye követeléseiknek. „A jövőnk forog kockán, az egész ország jövője. Változást csak kitartással és törhetetlen lelkesedéssel lehet kicsikarni, és mi, diákok itt leszünk, amíg csak kell, és ebben támogatjuk a tanárainkat is. Ünnepelni kell, hogy ennyien vannak, akik kiállnak magukért, csak tömegek érhetnek el változást, és ez ma kiderült, hogy lehetséges” – mondta egy diák.

https://nepszava.hu/3168113_oktatas-diak-tuntetes-budapest-2022-09-02

Továbbiak:

https://eduline.hu/kozoktatas/20220902_Diakok_a_tanarokert_tuntetes

https://telex.hu/video/2022/09/02/oktatas-tuntetes-pedagogushiany-diakok-fizetes-tananyag-demonstracio-szabad-orszag-szabad-oktatas

https://hvg.hu/itthon/20220902_Diakok_tuntetnek_a_tanarokert_Budapesten__kovesse_eloben?s=hk

 

Osztály, vigyázz!

„Minálunk az olcsó, kizsákmányolható, nem-szervezkedő, mérsékelten kompetens (a gyárak és a multik továbbképzésére apelláló), csereszabatos munkaerő-kínálat megteremtéséhez éppenséggel a tangyár/laktanya/kiképzőtábor arculatú iskolatechnológia is bőven elégséges.” Cikksorozat a Mércén az oktatásról.

https://tett.merce.hu/2022/09/02/osztaly-vigyazz-1-resz/

 

szeptember 3.

Egyre aggasztóbb a tanárhiány Magyarországon és Lengyelországban

Az amerikai Associated Press (AP) tudósítója, aki jelen volt a PSZ szeptember 1-i tanévnyitóján, idézett az ott ismertetett kiáltványból és közölt fekete esernyős képeket is.

https://apnews.com/article/poland-education-hungary-migration-2a74b56feae1276290642053f40dfe2a

 

szeptember 4.

Köszönet a diákoknak

A Pedagógusok Szakszervezete virrasztással köszönte meg, hogy a diákok tüntetésen álltak ki tanárok mellett. A minőségi oktatáshoz joguk van a diákoknak, ezért a PSZ részt vett a tüntetésen, bejelentésükhöz pedig csatlakoztunk – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az este 9-kor kezdődött virrasztáson. A székház előtt fáklyák, mécsesek égtek. Gosztonyi Gábor alelnök Gárdonyi Géza A lámpás c. írásából idézett egy rövid részletet. Az eseményt a Facebookon közvetítettük.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/775497233708441

A Blikk és a hvg.hu fotót közölt:

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szent-istvan-gimnazium-diaktuntetes-virrasztas/x5dcpz6?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

https://hvg.hu/itthon/20220904_Virrasztast_tartanak_a_diakok_negy_budapesti_gimnaziumnal

 

„Ha azt látják, hogy tizenévesek virrasztanak a gimnáziumok előtt, talán többen ráébrednek arra, hogy milyen súlyos a helyzet az iskolákban”

Tizenéves tanulók tartanak virrasztást több fővárosi gimnáziumnál, hogy kiálljanak tanáraikért. Ez a hét a tanárok polgári engedetlenségével indul több iskolában. Szeptember 5-én a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium mintegy 30 pedagógusa egész napra megtagadta a munkát, tiltakozva a kormány elhibázott oktatáspolitikája, a tanárok kizsákmányolása és alacsony fizetése, a sztrájkjogok korlátozása ellen. Nem veszi fel a munkát a XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tantestületének 17 tagja, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium több tanára sem. Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium 37 pedagógusa jelentette be a polgári engedetlenséget, miután az oktatásirányítás hosszú idő óta nem ismeri fel, hogy Magyarországon oktatási válság van.

https://nepszava.hu/3168293_oktatas-diakok-tiltakozas-virrasztas-polgari-engedetlenseg-tanarhiany

https://telex.hu/belfold/2022/09/04/virrasztas-diakok-szolidaritas-kiallas-gimnaziumok-ejszaka-tanarok

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/virrasztas-szent-istvan-gimnazium-tanarok-diakok/2c370z9

 

Iskolabéke helyett iskolaháború zajlik

Megmarad-e a tanévkezdés ünnepi pillanata, vagy néhány héten belül egymásnak ugranak az iskola világának belső szereplői, az még nyitott kérdés. „A probléma éppen az, hogy a kormány nem erre az iskolabékére, hanem az iskolaháborúra játszik. Minden azon múlik, hogy Maruzsa államtitkár és társai ármánya egymásnak tudja-e ugrasztani a feleket, vagy képesek lesznek-e mind megérteni, hogy ármányról van szó.” A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, Trencsényi László szerint abszolút érthetetlen a kormány irracionális makacssága a pedagógusokkal szemben. „Hiszen ma már a társadalom egésze elfogadta, hogy a pedagógusfizetések minősíthetetlenül alacsonyak, megértették, hogy mindannyian rosszul járnak, ha nem lesz elegendő pedagógus. Egyértelműen érezhető a társadalmi szolidaritás. Az pedig mindennek az alja, amit Maruzsa államtitkár legutóbbi körlevelében bedobott, hogy ejnye-ejnye pedagógusok, ti a bűnre tanítjátok a gyerekeket, ha polgári engedetlenséget tanúsítotok”.

https://hirklikk.hu/kozelet/trencsenyi-laszlo-talan-az-1956-decemberi-tanevkezdes-volt-az-ideihez-hasonlo/403454

 

Az egyetemi felvételi átalakítása növelheti a középiskolák közötti különbséget

A tervbe vett változtatások az oktatási rendszerben kiszámíthatatlan folyamatokat indíthatnak el – nyilatkozta a Hírklikknek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet volt főigazgatója. Kaposi József számára az a legfőbb kérdés, hogy a bevezetni kívánt változások mennyiben szolgálják a hazai oktatási rendszer eredményességét, esélyteremtő képességét.

https://hirklikk.hu/kozelet/kaposi-jozsef-felo-hogy-a-felveteli-rendszer-tervezett-atalakitasa-novelni-fogja-a-kozepiskolak-kozti-kulonbsegeket/403434/

 

szeptember 5.

„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved!”

„Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét. Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt” – áll abban a nyílt levélben, amelyet a Magyartanárok Egyesületének választmánya nevében Arató László, a szervezet elnöke írt Maruzsa Zoltánnak. Az államtitkár a minap a szakszervezeteket arra figyelmeztette, hogy a polgári engedetlenség „jogszabályellenes magatartás, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezés”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220905_polgari_engedetlenseg_Arato_Laszlo_nyilt_levele

 

A Nyugati téren tiltakoztak a Kölcsey Gimnázium tanárai

Az iskola több mint 30 pedagógusa kezdett polgári engedetlenségbe hétfő reggel, Budapest belvárosában szerveztek flashmobot. A tanárok a Nyugati téren álltak ki feliratokkal, táblákkal, amelyekre az oktatás problémáit írták fel.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220905_kolcsey_gimnazium_nyugati_ter

 

Újra akcióban Simkó tanárnő, aki most az utcán tanít

Hétfőn újra „polgári engedetlen”, és az utcán, a Nyugati téren „tanít” Simkó Edit. Nem gyülekezik, csak „a mi a baj az oktatással” kérdésekre válaszol. Szóban, majd írásban. Iskolájában előre bejelentette, hogy szeptember 5-én polgári engedetlenséggel tiltakozik, óráit nem tartja meg. Ezt azzal indokolta, hogy hosszú évek óta nem veszik figyelembe sem az oktatásban dolgozók, sem a tanulók érdekeit. Figyelemfelkeltő akciójával nem képviseli tantestületét, egymaga döntött, jogtudatos állampolgárként, vállalja tette rá nézve hátrányos következményeit. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) idén őt jelölte a Szabad-díjra.

https://24.hu/belfold/2022/09/05/oktatas-simko-edit-polgari-engedetlenseg-utca-tanitas/

 

Miskolcon is tiltakoznak, de az egynapos munkamegtagadás miatt egész havi bérüket elveszíthetik

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének 37 pedagógusa írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben az oktatás áldatlan állapota, demokratikus jogaik csorbítása, a tanárok megbecsülésének hiánya és rendkívül alacsony bérezése miatt tiltakoznak. Pilz Olivér szerint nagyon nagy az elégedetlenség az egész országban a tanárok között, mégis, mintha egyfajta fásultság látszana, sokan azért nem mennek az utcára vagy nem tagadják meg a munkát, mert nem látják értelmét. Szűcs Tamás, a PDSZ korábbi elnöke, mostani regionális ügyvivője szintén csatlakozott erre a napra a hermanosokhoz, egyébként a Földes Ferenc Gimnáziumban tanít. Ő arról beszélt, hogy a közalkalmazotti törvény májusi módosítása miatt ellehetetlenült a sztrájkjog, azzal fenyegeti a tiltakozókat, hogy akár egynapos munkamegtagadás miatt az egész havi bérüket elveszíthetik.

https://nepszava.hu/3168318_miskolc-herman-otto-gimnazium-tanar-oktatas-magyarorszag-tiltakozas-munkabeszuntetes

 

„Emelés után 180 ezer”, most már a létükért küzdenek a pedagógusok

Oly arcpirítóak a tanári fizetések, hogy Miskolcon van, aki csak kalandvágyból tanít – derült ki a borsodi megyeszékhelyen, ahol a Herman Ottó Gimnázium tanárai követeltek méltóbb pedagógus-létet. Tiltakozó táblával a nyakában ott állt a tüntetők között Kulcsárné Szabó Katalin óvodapedagógus is, aki a munkahelyén hivatalosan bejelentette, hogy hétfőn polgári engedetlenségből nem megy dolgozni, a tüntetőkkel tart. – Tizenhat tagóvodai csoportot kellett idén szeptemberben bezárni Miskolcon, hogy a fenntartó teljesíteni tudja a csoportonkénti két óvónő meglétét. Most úgy tűnik, mintha rendben lenne ez a történet, hiszen az így „felszabaduló” pedagógusokat átirányították oda, ahol létszámhiány volt. Csak azt felejtik el a szülők és a döntéshozók, hogy ilyen körülmények között, egyre növekvő létszámú csoportokkal, amelyekben arányaiban mind több a sajátos nevelési igényű kisgyerek, az óvodai munka a gyerekfelügyelet szintjére degradálódik – mondta. Az egyházi óvodákban is hasonló a helyzet.

https://nepszava.hu/3168381_miskolc-tanar-tiltakozas-orban-kormany-oktatas-politika-polgari-engedetlenseg

 

Több mint kétmilliós prémiumot kaptak a Klebelsberg Központ vezetői

Időt húzva, sokadik próbálkozásra és csak az ellenük kezdeményezett adatvédelmi vizsgálat után akkor is göngyölített adatokat adott meg a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok a Narancs.hu és a Momentum közérdekű adatigénylésére. A kérdés az volt, hogy mekkora prémiumot, szóhasználatuk szerint motivációs elismeréseket vettek fel a közoktatás vezetői. Kiderült: a 15 fős vezetői állomány 34,2 milliós elismerésben részesült.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tobb-mint-ketmillios-premiumot-kaptak-a-klebelsberg-kozpont-vezetoi-251974

További:

https://rtl.hu/belfold/2022/09/05/tobb-mint-ketmillios-elismerest-kaptak-a-klebelsberg-kozpont-vezetoi

 

szeptember 6.

PSZ: a pedagógusok erkölcsi-anyagi megbecsülése a legfontosabb

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa, Barlay Bence igazgató és Setényi János kutató volt a Magyar Katolikus Rádió Kerengő c. egyórás műsorának vendége. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ismertette a legfontosabb gondokat, az alacsony bérek okozta tanárhiányt, aminek következményeként a diákok nem kapják meg a minőségi oktatást, pedig ehhez joguk van. Az éhezésre a műsorvezető felkapta a fejét, pedig valóság: aki egyedül neveli gyermekét, ráadásul 14 éve van a pályán, a létminimum alatt él, olyan alacsony a nettó bére. Az igazgató is megerősítette a tanárhiányt: egész nyáron próbálta megoldani, hogy a Szent Imre Gimnázium diákjainak legyenek szaktanáraik. Setényi János kutató jelezte: az oktatás szétesése mindenhol érzékelhető. A mostani nemcsak pénzügyi, hanem kulturális válság is: senki nem akar nehéz tantárgyakat tanulni, például kémiát.

https://www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=17&mev=2022&mho=09&mnap=06&mora=17&mperc=04

 

A miniszterelnökig minden főnök megkapta az emelést, csak a tanárok nem

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában arról beszélt: a diáktüntetés olyan nagyszabásúra sikerült, hogy talán azok is meghallják, akiknek meg kellene hallaniuk, hogy mekkora a baj. Beszélt arról, hogy a diákok azt mondták, kitartanak, és már volt virrasztás is. Szerinte a tiltakozások sikere a tömegen múlik, de mivel az oktatás ügye nem kizárólag a diákok és a tanárok problémája, a társadalom nagy részének is ki kell állnia a pedagógusok mellett, ha változást akarnak elérni. A szülők most fognak szembesülni a súlyos helyzettel: 16 ezer pedagógus hiányzik, most fog kiderülni, hogy elment a gyerek osztályfőnöke, aki megélhetés miatt elhagyta a pályát, vagy nyugdíjba ment…

https://www.klubradio.hu/adasok/oktatas-a-miniszterelnokig-minden-fonok-megkapta-az-emelest-csak-a-tanarok-nem-128955

 

Tíz iskola akciózott

Mindössze tíz iskola csatlakozott a 2180 köznevelési intézményből a pedagógusok polgári engedetlenségéhez – közölte a Klebelsberg Központ. Az érintett intézményekben is csak kis létszámban vettek részt a tanárok az akcióban, az oktatás a legtöbb esetben ott is zavartalanul zajlott. A polgári engedetlenség egyébként jogilag nem létező tiltakozási eszköz, írta a kormánypárti HírTV.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tiz-iskolaban-engedetlenkedtek-2553576?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Lannert Judit: kultúra kérdése, mennyire becsüljük meg a tudás közvetítőjét

„Attól tartok, hogy ettől a kormánytól megoldást már nem nagyon érdemes várni. Árulkodó, hogy nem ülnek le beszélgetni, és nem mondják el, mit gondolnak. Itt kezdődnek a problémák” – mondta a Hírklikknek Lannert Judit, a Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. kutatója a magyar közoktatásról. Szerinte a legnagyobb baj az, hogy semmilyen párbeszéd, problémamegoldás nincs. Szekértáborok vannak, leginkább titkolódzás, valamint a tisztelet és a transzparencia teljes hiánya minden oldalról.

https://hirklikk.hu/kozelet/lannert-judit-kultura-kerdese-mennyire-becsuljuk-meg-a-tudast-es-kozvetitojet/403527

 

Kinek a dolga a pedagógusok bérének rendezése?

„Szó nincs arról, hogy a pedagógusok és a pedagógiai munkát segítő szakemberek bérrendezése az Európai Uniós forrásoktól függene. Mindenekelőtt erre kellene költenie a kormánynak, nem presztízs-beruházásokra, de ezt a kormány pontosan tudja is. Amikor Orbán Szingapúrban megdicséri a szingapúri vezetést, hogy egy írni-olvasni nem tudó társadalmat úgy felfejlesztettek, hogy humán tőkéjük megerősödött, vagy amikor a 2006-os választás idején Baló György kérdésére Orbán Viktor részletesen fejtegeti, hogy Magyarországnak a humán tőkére kell költeni, akkor azt kell gondolnunk, hogy itt a kormányzati akarat az, amely nem akar a jövő GDP-jébe, az oktatásba befektetni. Jelenleg nincs oktatási miniszter, az oktatásügy több minisztérium között van feldarabolva” – mondta Pogátsa Zoltán közgazdász.

https://168.hu/itthon/kinek-inge-a-tanarok-berrendezese-243835

 

Rétvári Bence elmagyarázta, miért kell több pénz hitoktatókra

A DK politikusa kérdésében idézte a Magyar Közlönyt, miszerint a hit- és erkölcstanoktatás, a hittanoktatás és a tankönyvtámogatás újabb 6,5 milliárd forintot kap. Az elfogadott büdzsében eredetileg 6,58 milliárd szerepelt. A belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence válaszában jelezte: az állami fenntartású iskolákban nagy igény van a felekezetenkénti hit- és erkölcstanoktatás megszervezésére. A korábbi minimális csoportlétszám 8 főről 6-ra módosult, vagyis a kisebb létszámú csoportokhoz több hitoktató kell.

https://24.hu/belfold/2022/09/06/retvari-bence-hittan-budzse-mnb-balaton/

 

Autoriter vezetők célja a társadalmi beilleszkedésre nevelés

Maruzsa Zoltán államtitkár polgári engedetlenségről szóló leveléről fejtette ki véleményét Galambos Attila pedagógus. Egy részlet a cikkből: „Maruzsa állítása mindezek fényében egyetlen módon értelmezhető: azt feltételezi, hogy az aktuális társadalmi rend tökéletes, mindenki számára megfelelő, a pedagógusoknak így legfeljebb annyi a feladatuk, hogy segítsék a beilleszkedést. Autoriter pozíciót képvisel, amikor a tanárok viselkedésére, attitűdjére és egy konkrét feladatára utal. Fenntartóként jelzi a rangsorban alatta elhelyezkedő tanároknak, hogy milyen morális hozzáállást vár el azzal kapcsolatban, ahogyan az alattuk lévő pozícióban elhelyezkedő tanulókkal viselkedni érdemes.”

https://qubit.hu/2022/09/06/a-tarsadalmi-beilleszkedesre-neveles-nem-a-demokratikus-iskolak-celja-hanem-az-autoriter-vezetoke

 

szeptember 7.

Egy budakalászi iskolában három napja tart a polgári engedetlenség – a PSZ szerint nehéz sztrájkolni

Szerdán is folytatódott a polgári engedetlenség több iskolában, a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára engedetlenkedett, a budakalászi iskola tanárai harmadik napja nem veszik fel a munkát – erről a Klubrádió számolt be. A cikk felidézte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának adott korábbi nyilatkozatát, amelyben elmondta: a törvény az oktatásban szinte lehetetlenné teszi a sztrájkot. A kormány előbb rendeletet, utóbb a parlament törvénymódosítást fogadott el: vagyis a tanár lyukasórájában sztrájkolhat, miközben nem kap fizetést.

https://www.klubradio.hu/hirek/egy-budakalaszi-iskolaban-mar-harom-napja-tart-a-tanarok-polgari-engedetlensege-128998

 

Társadalmi és sajtónyomás: várják a sztrájkot

Szavazást indított a Pénzcentrum: olvasóinak többsége egyetért a sztrájkoló pedagógusokkal, 78,1 százalék támogatja a munkabeszüntetést, 21,9 százalék nem. A pedagógussztrájk egyik kulcsmotívuma a tanári bérek alacsony szintje. A megkérdezett szülők 86,3 százaléka érzi úgy, hogy Magyarországon nem becsülik meg anyagilag a pedagógusokat, míg 13,7 százalék úgy gondolja, hogy igen.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220907/katasztrofa-fele-robog-a-magyar-oktatas-szavaztak-a-tanarsztrajkrol-egyertelmu-a-dontes-1128646?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A rezsi növekedése veszélybe sodorja az sni-s gyermekek oktatását

A rezsiköltségek növekedése különösen nehéz helyzetbe hozza az alapítványi iskolákat, így a speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát is, mivel az eddigieken felül nem számíthatnak jelentős állami és önkormányzati pluszforrásokra – mondta az intézmény igazgatója az Inforádiónak. A szülőktől szeretnének támogatást kérni a rezsiszámlák kifizetéséhez.

https://infostart.hu/belfold/2022/09/07/meixner-a-rezsikoltsegek-novekedese-veszelybe-sodorja-a-specialis-nevelesi-igenyu-gyermekek-oktatasat

 

A magyar iskolarendszer nem a lányokat, hanem a konformitást részesíti előnyben

„Magyarország azt üzeni a nőknek, hogy nincs esélyük férjhez menni, ha okosabbá válnak, mint a férfiak” – írta az Állami Számvevőszék nemrégiben nagy vihart kavart elemzéséről a brit Telegraph. A „Pink education” jelenség Magyarországon?! című írás szerint a magyar egyetemisták és diplomások között túl sok a nő, ami oda vezet, hogy a hazai felsőoktatásban részt vevő nők ritkábban házasodnak és kevesebbet szülnek. Egy idézet az elemzésből: „a Központi Statisztikai Hivatal adataiból tudható, hogy az elmúlt tanévben az általános iskolában 85,9, a középfokú oktatás iskolatípusaiban, a gimnáziumban 70,5, a szakgimnáziumban 62,5, míg a szakképző iskolában 50,4 százalék volt a főmunkaidőben dolgozó női pedagógusok aránya. Arról nem is beszélve, hogy az elit felsőoktatásra felkészítő gimnáziumokban általában magasabb a férfi pedagógusok aránya, vagyis a közoktatás nem homogén – akkor mitől lenne egységes értékrendjük?”

https://qubit.hu/2022/09/07/a-magyar-iskolarendszer-nem-a-lanyokat-hanem-a-konformitast-reszesiti-elonyben

 

Az FDSZ azonnali intézkedést követel, hogy ne legyen „szénszünet”

Az ELTE bejelentette: az őszi szünet decemberben lesz a rezsiköltségek miatt. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleményben kéri a kormányt: haladéktalanul biztosítson forrást az egyetemek folyamatos működéséhez. A fűtés minimalizálása, épületek esetleges lezárása a home office és az online oktatás bevezetését okozhatja. A home office szabályozása viszont több munkajogi kérdést felvet, és a családok rezsiterheit is növeli – érvel az FDSZ.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220907_FDSZ_kozlemeny_egyetemek_futese

 

szeptember 8.

Maruzsa Zoltán: a 40 éve dolgozó tanárok „jelentős nyugdíjba vonulási hullámot” indítottak

Szeptembertől visszamehetnek a nyugdíjas pedagógusok főállásban tanítani külön engedély nélkül is – döntött a kormány a nyári szünet alatt. A köznevelésért felelős államtitkár szerint a „40 év munkaviszonnyal rendelkező hölgyek” nyugdíjba vonulása borította meg az oktatási rendszert. A kormány most várja, milyen hatása lesz az új (egy évre szóló) rendelkezésnek. Azok a nyugdíjasok, akik most kormányengedély nélkül térnek vissza az iskolákba, a fizetésüket is megkapják és a nyugdíjukat is megtarthatják – magyarázta az államtitkár. Közülük sokan voltak eddig is óraadók, viszont ennek az engedélyeztetése, „a jogviszonyváltás rengeteg adminisztratív nehézséggel járt, melyet ez a jogszabályváltozás kiküszöböl”, mondta Maruzsa Zoltán az Új köznevelés szeptemberi számának adott interjújában.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220908_maruzsa_zoltan_nyugdijas_tanarok

 

Gulyás Gergely: egyelőre 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok, a többi az EU-n múlik

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ígéretet tettek a pedagógusoknak arra, hogy 10 százalékos fizetésemelést kapnak a következő év január 1-jével – hangzott el a Kormányinfón. A kormány továbbra is az uniós forrásoktól teszi függővé a további emeléseket: amíg az ország nem jut hozzá az uniós pénzekhez, addig nehezebb tervezett emelésről beszélni. Szerinte összefogással nagyobb béremelést lehetne gyorsabban elérni, így kritizálta a baloldalt.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/gulyas-gergely-egyelore-10-szazalekos-beremelest-kapnak-a-pedagogusok-a-tobbi-az-eu-n-mulik/

 

20 helyett 18 fok az iskolákban? Nincs még döntés

A kormány a gázfogyasztás-csökkentés mellett döntött – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Miután 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést rendeltek el az állami szerveknél – a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével -, a következő kormányülésig minden minisztériumnak döntést kell hoznia arról, ezt hogyan valósítja meg (két hét van erre). Minden minisztérium – így az iskolákat irányító Belügyminisztérium is – külön dönthet majd, de az állami intézményekben a 18 fok előírását támogatják. A cél az, hogy iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni. A fenntartás az óvodák esetében az önkormányzatok feladata, de jelenleg is zajlanak a tárgyalások, hol kell esetleg az államnak beavatkoznia. Utóbb a miniszter egy pontosító kérdésre azt mondta: meglátják, mi lesz az iskolákban, szükség lesz-e 18 fokra a takarékossághoz.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220908_kormanyinfo_szeptember_8

 

Az iskolák többségében még hőszigetelés sincs

A legtöbb iskolában nehéz lenne meghatározni, hány fok legyen, mert sok intézményben nem volt fűtéskorszerűsítés. Tehát ahol egykörös fűtés van, pl. egy háromszintes iskolában, előfordulhat az is, hogy az emeleten 20 fokig melegszik fel a hőmérséklet, de a földszinten csak 16 fokra – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeretlek Magyarország portálnak, miután Gulyás Gergely miniszter bejelentette: az állami intézményekben 18 fok lesz az elvárás. Miklós György, a Szülői Hang egyik képviselője szerint szükség van legalább 20 fokra az iskolákban és óvodákban.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/komoly-egeszsegugyi-veszelyt-jelentene-ha-18-fok-lenne-az-iskolakban-a-szulok-tiltakoznak/

 

A gyermekorvos szerint nem a 18 fok az ideális

Póta György orvos korábban a Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár által felvetett 20 fokos iskolai hőmérsékletet tartotta reálisnak, amellett ki is állt. Hozzátette: az iskolákban elfogadható a 18 fokos a hőmérséklet, bár nem ideális, viszont az óvodákban és bölcsődékben ennél melegebbre van szükség, a kisebb gyerekek könnyebben megfázhatnak. Ezek az intézmények önkormányzati fenntartásúak, tehát szerinte nem vonatkozik rájuk a gázfogyasztás-csökkentés, ott „csak” a megugró számlák kifizetése lehet gond.

https://hvg.hu/itthon/20220908_Nem_lenne_jo_tendencia_ha_valoban_csak_18_fok_lehetne_az_iskolakban_egy_gyermekorvos_szerint

 

Az iskolákban is elmarad az őszi szünet? – Észszerű a miniszter szerint

Egy újságíró arra volt kíváncsi a Kormányinfón: az iskolákban szóba jöhet-e az őszi szünet elhalasztása vagy a téli szünet meghosszabbítása, hogy kevesebb téli hónapot kelljen kifűteni, illetve az igazgatók élhetnek-e ilyen megoldásokkal? Gulyás Gergely miniszter azt válaszolta: a szaktárca fog döntéseket hozni, „de én teljesen észszerűnek tartom azt, hogy ne őszi szünet legyen, hanem a téli szünet legyen egy héttel hosszabb”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220908_oszi_szunet_az_iskolakban

 

Lehet, hogy Budapesten óvodákat és idősotthonokat kell bezárni, mert nem lesz a fűtéshez gáz

Ferencvárosban októbertől akár az önkormányzati óvodákat, a bölcsődéket és a szociális intézményeket is bezárhatják a gázhiány miatt. Baranyi Krisztina polgármester szerint az energiaszolgáltató társaságoknál informálisan azt mondták, jelenleg „mindenkinek meg van tiltva”, hogy önkormányzatokkal szerződjön. Bajban van a főváros és a BKV is.

https://nepszava.hu/3168622_budapest-ix-kerulet-baranyi-krisztina-gaz-bezaras-kozvilagitas-bkv-kozlekedes

 

A magas rezsi miatt az uszodákat is beáldozzák az önkormányzatok, máshol óvodai csoportokat vonnak össze

Az önkormányzati szövetségek szerint mindenképpen állami beavatkozásra lesz szükség, különben lehetetlen helyzetbe kerülnek az egyébként is legatyásodott települések, nem tudják fizetni a rezsit. Több vidéki példát említ a Telex.

https://telex.hu/belfold/2022/09/08/onkormanyzatok-rezsi-aram-futes-intezmenyek-bezaras

 

Folytatódott a tiltakozás csütörtökön is

Szeptember 8-án is folytatódott a tanárok tiltakozása, a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára második napja polgári engedetlenkedik, a Szentistvántelepi Általános Iskolában negyedik napja tart a munkabeszüntetés. Máshol a sztrájkot választották: a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 17-en sztrájkoltak csütörtökön.

https://telex.hu/belfold/2022/09/08/polgari-engedetlenseg-sztrajk-gimnaziumok-tanarok-altalanos-iskola-folytatas

 

Meghosszabbították az oktatási kérdőív visszaküldési határidejét

Újabb e-mailt küldött az Oktatási Hivatal a pedagógusoknak: meghosszabbítják a visszaküldési határidejét annak a kérdőívnek, amelyben a tanárok a közoktatásról mondhatják el a véleményüket, derült ki a Telexhez jutott levélből. Az anonim kérdőívet eredetileg szeptember 8-ig küldhették vissza a pedagógusok, de a határidőt szeptember 20-ig meghosszabbították. Az OH azt írta: „Kérjük, hogy segítse a tárca munkáját a kérdőív kitöltésével”.

https://telex.hu/belfold/2022/09/08/email-level-kerdoiv-pedagogusok-oktatasi-hivatal-felmeres-belugyminiszterium

 

347 katolikus oktatási intézményben kezdődött el a tanév

Szeptemberben két új katolikus fenntartású iskola, valamint hat új óvoda is megkezdte működését. Ebben a tanévben 347 katolikus oktatási intézmény 752 telephelyén indult meg a tanítás – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/09/08/mkpk-347-katolikus-oktatasi-intezmeny-752-telephelyen-kezdodott-el-a-tanev

 

szeptember 9.

Polgári engedetlenségbe kezd az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 66 tanára pénteken

„Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola alulírott dolgozói folytatjuk az előző tanévben felfüggesztett tiltakozásunkat, mivel a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, és nem látjuk jelét érdemi változásnak az oktatás terén” – írta az iskola 66 tanára. Az okok között említették, hogy évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát, a pályán lévők többsége megélhetési gondokkal küzd, az EU-s országok tanáraihoz képest kimagaslóan sokat kell dolgozniuk: a heti 22-26 óra nem a munkaidejük, csak annak a tanteremben töltött része. A polgári engedetlenség eszközét a sztrájkjoguk megcsorbítása miatt veszik igénybe. A 66 tanár tiltakozásának munkabeszüntetéssel is hangot ad.

https://hvg.hu/itthon/20220909_Radnoti_Gimnazium_polgari_engedetlenseg

 

Sok panaszt kapott az oktatási jogok biztosa, durva bántalmazásról is

Több mint 1100 panasz érkezett Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az ügyek többsége (727) az elmúlt évekhez hasonlóan a köznevelés területéről futott be – derült ki az oktatási ombudsman tevékenységének 2021-es beszámolójából.

https://nepszava.hu/3168752_oktatas-ombudsman-panasz-bantalmazas-jogsertes-kozneveles

 

Magyarországon folytatják a tanulást az Ukrajnából menekült diákok

Szabad iskolaválasztás, délutáni felzárkóztató foglalkozások, ingyen tankönyv – a többi között ezekkel támogatja a magyar kormány a menedékes kérelmet benyújtó, tanköteles korú kárpátaljai magyar vagy ukrán nemzetiségű gyermekek oktatását és beilleszkedését. A pápai Tarczy Lajos Általános Iskola és a budapesti Patrona Hungariae intézményvezetője arról számolt be, hogy legtöbb osztályukba járnak menekült gyerekek, alkalmaznak kárpátaljai magyar pedagógust is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/hazankban-folytatjak-a-tanulast-az-ukrajnabol-menekult-diakok?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A feje tetejére állítja a kormány a felvételi rendszert

Megjelent az újraszabott felvételi szabályokat tartalmazó rendelet, amely a 2024-ben felvételizőket, sőt elképzelhető, hogy már a 2023-ban egyetemre jelentkezőket is érinti. Jelenleg a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon 280 pont, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont, a mesterszakokon pedig 50 pont – aki ennél kevesebb pontot szerez, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem tanulhat. Az egyik legfontosabb változás, hogy a központi minimumponthatár megszűnik, a felsőoktatási intézmények szakonként más-más minimumponthatárt határozhatnak meg. Nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, az egyetemek határozhatják meg, hogy a különböző szakokon kérnek-e, és ha igen, miből emelt szintű vizsgát.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220908_felveteli_2024tol_valtozasok_egy_helyen

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X