Heti lapszemle 2022. augusztus 19.

lapszemle

Sok iskolában nem lesz elegendő pedagógus, tanító, illetve szakos tanár, hiszen a pályaelhagyást fontolgatókat nem tudta, de nem is akarta maradásra ösztönözni a kormány. Nemcsak a sztrájkbizottsági tárgyalásokat húzza-halasztja, hanem a béremelést is. A lényeg, hogy legyen elegendő pedagógus, aki még mindig hisz a kormánynak.

 

augusztus 10.

A nyugdíjasokkal is enyhítené a kormány a pedagógushiányt

Évek óta nem lehetett nyugdíjasként dolgozni, még akkor sem, ha valakinek érettségiző osztálya volt. A PSZ évek óta mondogatta, hogy ezt csak addig lehet fenntartani, amíg van elég pedagógus. Csakhogy most már nincs, ezért is kényszerült a kormány a korábbi szabályozás oldására – nyilatkozta Molnár Zoltán, a PSZ Borsod Megyei Szervezetének elnöke a miskolci Európa Rádiónak. Nincs elég pályakezdő, miközben a nyugdíjasok száma tovább nő a következő időszakban. Az a helyzet, ami most van, rövidesen tragikus lesz, jelezte.

https://drive.google.com/file/d/1566K3R7dMw6wS7rkawFtDobWUbEjIQw_/view?usp=sharing

 

augusztus 12.

Nem lesz zavartalan a tanévkezdés

Egy pályakezdő pedagógus bére változatlanul bruttó 312 ezer forint, közben a kormány döntése szerint egy általános iskolai végzettségű határvadász bére 400 ezer forint. Ezzel hogyan csábítják a pedagóguspályára a fiatalokat és hogyan tartják ott? A felelősség a kormányé – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak.

https://rtl.hu/hirado/2022/08/12/psz-ha-nem-kapnak-azonnal-beremelest-nem-lesz-normalis-tanevkezdes

 

Tényleg tiltakozással indulhat a tanév

A pedagógusok még mindig nem kaptak egyértelmű ígéretet a kormánytól a bérrendezésre. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyebek mellett azzal érvel, hogy egy 14 éve dolgozó diplomás pedagógus bruttó 312 ezer forintot keres, miközben egy általános iskolát végzett határvadász havi 400 ezret kap az államtól. A kormány az Európai Uniótól remél pénzt a pedagógusok béremelésére – mondta az Inforádiónak a PSZ alelnöke, Totyik Tamás. Szerinte az elégedetlenség miatt lehet „precíziós” sztrájk is, amikor szó szerint betartják az előírásokat, bizonyítva: nem működik a rendszer.

https://infostart.hu/belfold/2022/08/12/tenyleg-sztrajkkal-indulhat-a-tanev#

 

2028-ra már működésképtelen lesz az oktatás

Az Európai Bizottságnak tett kormányzati ajánlatban kitűzött célt, miszerint 2028-ra az akkori magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a pedagógusbért, már a kormányzati ciklus végéig, 2026-ig el kellene érni, mert 2028-ra működésképtelen lesz az oktatás – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Civil Rádió 117 perc c. műsorának. Ha a diákok a szaktanárok hiánya miatt nem kapják meg a minőségű oktatást, alkalmatlanok lesznek a munkaerőpiacon. Az alelnök beszélt arról is: lehet, hogy a nyugdíjas pedagógusoknak jobban megéri óraadóként dolgozni, mint teljes állásban visszamenni az iskolába, ahol az összes plusz feladatot is el kell majd látni ingyen.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Vszhelyzet-az-oktatsban-e1mgo27

 

Nagy béremelést ígér a kormány a pedagógusoknak, de nem azonnal

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson kiderült: a kormány 2028-ig összesen 112 százalékkal emelné a pedagógusbéreket, ami évi 14 százalékos emelésekkel valósulna meg, először a mostani bért emelnék 14 százalékkal, majd minden évben a már emelt összegeket újabb 14-14 százalékkal. A kiindulópont valószínűleg nem a jelenlegi alapbér, hanem a kétszer 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékkal kiegészített összeg lenne. Ez azt jelenti, hogy 2028-ig több mint kétszeresére nőnének a mai pedagógusbérek, ezzel a kormány prognózisa alapján elérnék az akkori diplomás átlagbér 80 százalékát.

https://magyarnarancs.hu/belpol/nagy-beremelest-iger-a-kormany-a-pedagogusoknak-de-nem-azonnal-251376

 

A fideszesek negyven képviselőjükkel enyhíthetnék a pedagógushiányt, ha beállnának tanárnak

A 135 fős Fidesz-frakcióban 40 olyan képviselő van, akit pedagógusvégzettsége miatt tárt karokkal várnának a közoktatás intézményei. Nem egy közülük földrajz szakos, de vannak testnevelő és történelem tanárok, ének, fizika és matematika szakos tanár is akad. Ám ők pályaelhagyóként inkább a politikát választották. Az ötletet, hogy megnézze, kik jöhetnének szóba, Totyik Tamásnak köszönheti a Hírklikk. Igaz, a legutóbbi eredménytelen sztrájkbizottsági tárgyalás után a PSZ alelnökével csak a keserű irónia mondatta: irányítsanak vissza minden pedagógus végzettségű közszereplőt az iskolákba tanítani. Az oktatásban tényleg veszélyhelyzet van.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-fideszesek-negyven-kepviselojukkel-enyhithetnek-a-tizenhatezres-pedagogushianyt/402371/

 

Egy tanár tanácsa: hagyd el a pályát, most!

Meneküljetek! – tanácsolja egy gimnáziumi tanár pedagógus kollégáinak. A szülőknek azt mondja: vigyék magániskolába gyerekeiket. A pedagógusok béremelése csak ígéret, a sztrájkjog korlátozott, így fordul rá az ország a szeptemberi tanévre.

https://168.hu/itthon/tanar-eletpalyamodell-palyaelhagyas-tanarsztrajk-kozneveles-fizetes-oktatas-242368

 

Vallomás: a sztrájk tényleg alapjog, mégsem vállalja mindenki

„Sztrájkolni csak akkor van értelme, ha a többség egyet ért és a véleményét meri vállalni. Nálunk ez nem valósult meg. Sokan nem értettek egyet és még többen voltak érdektelenek. Én azért adtam mégis a nevem a sztrájkhoz, hogy emelt fővel távozhassak. Büszkén álltam ki a tantestületünk harmadával »A sztrájk alapjog« molinót szorongatva szót emelni magunkért és a többiekért is.”

https://168.hu/itthon/pedagogus-sztrajk-palyaelhagyas-kozneveles-242373

 

Nem tudja a BM, hány tanárt érint a kata kinyírása

„A szerződéses munkatársak adózási formájától a fenntartó tankerületi központok nyilvántartást nem vezetnek, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettségük nincs” – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszolva. Mellár Tamás (Párbeszéd) érdeklődött, hány tanárt érint a kata megszüntetése. Válaszában Rétvári Bence államtitkár nem reagált az ellenzéki politikus több állítására sem. Az országgyűlési képviselő ugyanis felrótta az Orbán-kormánynak, hogy a 2022-ben kezdődő tanévben rettentő alacsony bérek, öregedő pedagógustársadalom, hibás és kötelezően oktatandó alaptanterv, kifizetetlen túlórák és romló infrastruktúra várja a tanárokat és a diákokat.

https://nepszava.hu/3166236_tanarok-kata-kozoktatas

 

Bármekkora az infláció, a legszegényebbek bérét emelni kell

Zlati Róbertet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökét, Csóti Csabát, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét és Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdezte a portál az infláció következményeiről. Csóti Csaba, a SZEF elnöke szerint kifejezetten felelőtlen és megalapozatlan azt állítani, hogy a bérek leszorításával lehet az infláció ellen küzdeni.

https://merce.hu/2022/08/12/teljesen-mindegy-hogy-mekkora-a-valsag-a-legszegenyebbek-beret-akkor-is-emelni-kell/

 

augusztus 13.

Majdnem kétezer nyugdíjas dolgozik az oktatásban – vissza kell állítani a sztrájkjogot

Válságban az oktatás, a hibás döntések a gyermekeink jövőjébe kerülhetnek! –  hívja fel a figyelmet a Tanítanék Mozgalom. „Jelenleg mintegy 2000 pedagógus dolgozik vissza nyugdíjasként, ők segítenek fenntartani a rendszer működését. Ez azonban nem jelent hosszú távú megoldást, akkor sem, ha a kormány ezt törvénybe írja”. Követelik, hogy a kormány még idén állítsa vissza a tanárok sztrájkjogát. A Diákok a tanárokért csapata is folytatja a küzdelmet, ők szeptember másodikára szerveznek tanévnyitó tüntetést.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220813_Tanitanek_tisztesseges_megelhetest_az_oktatasban_dolgozoknak

 

augusztus 14.

Tűzoltás, de segíthet a nyugdíjas pedagógusok munkába állása

Enyhítheti a pedagógusok hiányát, hogy szeptembertől egy évig közalkalmazotti jogviszony mellett is igényelhető a nyugdíj, a kormány ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztette az ezt kizáró szabály alkalmazását. Az intézkedés számos intézményt érint, azonban Gulyás Gergely miniszter szerint a kormány elsősorban a pedagógus-utánpótlás problémáinak megoldását várja a nyugdíjjal kapcsolatos korlátozás feloldásától.

https://g7.hu/kozelet/20220814/csak-tuzoltas-de-segiti-a-magasabb-rezsi-kifizeteset-ha-ujra-munkaba-allnak-nyugdijas-tanarok/

 

augusztus 15.

Kétségbeesetten keresnek pedagógusokat az iskolák

„Nálunk sincs kolbászból a kerítés, de van támogató környezet.” Ilyen és ehhez hasonló szövegekkel keresnek tanárokat a Facebookon iskolák és tanárok. Már nem csak a hivatalos portálon hirdetnek állásokat. Az RTL híradója felidézte a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyalást, amelynek végén Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt kérte: a pedagógus végzettségű képviselők, tankerületi dolgozók menjenek tanítani, csökkentve a pedagógushiányt.

https://rtl.hu/hirado/2022/08/15/oktatas-pedagogushiany-allashirdetes-berek-sztrajk

 

augusztus 16.

Fűtés letekerve, de ezen kívül is elég nagy baj van az oktatásban

20 fok hosszú órákon át kevés ahhoz, hogy a diákok iskolapadban üljenek, az elsősök írni tanuljanak – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában. Jelezte a kapkodást is, ami az elszabaduló energiaárak miatt alakult ki. Szó volt a kormány ismételten halogató taktikájáról: a sztrájkbizottság újabb tárgyalási időpontot kapott augusztus 30-ára, de tárgyalásról tárgyalásra nem történik semmi, ezért szerinte a pedagógustársadalomnak cselekednie kell, már csak azért is, mert az alacsony bérek okozta pedagógushiány az oktatásban is veszélyhelyzethez vezetett.

https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed

 

PSZ: az általános iskolákban már minden ötödik tanárnak nincs pedagógus végzettsége

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint minden évben óriás gond az üres állások betöltése, az idén ez különösen nehéz, mert csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik. A nyugdíjba vonulók nagy száma miatt „öt éven belül 22 ezer pedagógus hiányzik majd a rendszerből” – hangsúlyozta az Inforádiónak. Szabó Zsuzsa elégedetlenségét fejezte ki, amiért a kormány 2028-ig szeretné kitolni a pedagógusok béremelését. Ráadásul akkor is csak a diplomás átlagbér 80 százalékára hozná fel a pedagógusok fizetését. „Miért van különbség diplomás és diplomás között?” – tette fel a kérdést. Keserűen állapította meg, hogy miközben egyre kevésbé vonzó a pedagógusi pálya, a kormány 8 általánost végzett embereknek hirdet határvadász állást, havi bruttó 400 ezer forintos fizetéssel.

https://infostart.hu/belfold/2022/08/16/psz-az-altalanos-iskolakban-mar-minden-otodik-tanarnak-nincs-pedagogus-vegzettsege

 

Napi 7-8 órát nem egészséges 20 fokban ülni

A PSZ évek óta jelzi az alacsony bérek miatti tanárhiányt, de ha erre még rájön a járvány vagy a magas rezsiszámla okozta távoktatás, az akár a közoktatás összeomlásához vezethet – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak annak kapcsán, hogy a köznevelési helyettes államtitkár szerint nem kell 20 foknál melegebb az iskolákban. A Szülői Hang szerint nem a gyerekeken kellene spórolni. Ezen a linken 7.15-nél kezdődik az összeállítás.

https://www.atv.hu/videok/20220816/atv-hirado-20220816-18

 

Fűtési és hőmérsékleti gondok, spórolás okozta távoktatás?

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint jól látszik: a kormány nem mérte fel, hogy a növekvő rezsiszámla, a fatüzelésre való átállás milyen gondokat okoz az iskolákban. A nehéz anyagi helyzetben lévő tankerületek akár az online oktatást is elrendelhetik. Ugyanez a helyzet alakulhat ki az egyre kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatok óvodáinál. Az alelnök a Szeretlek Magyarország portál kérdéseire válaszolt.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/20-fokra-futes-fatuzeles-sporolasbol-elrendelt-online-oktatas-teljes-bizonytalansagban-indul-az-idei-tanev-2/

 

Az online oktatás nem célszerű a diákok lemaradása miatt

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Magyar Hangnak kifejtette: nem tartja valószínűnek, hogy azért vezetnék be ismét az online oktatást, hogy így takarékoskodjon a fenntartó. Szerinte erre legfeljebb csak akkor kerülhet sor, ha az energiaválság már az ipari termelést veszélyeztetné. A digitális oktatás újbóli bevetetését – bár a tanév rendjéről szóló rendelet ezt lehetővé tenné – azért is mellőzné, mert a diákok jelentős részének így is komoly lemaradása van a korábbi távoktatás miatt.

https://hang.hu/belfold/lesz-futes-az-iskolakban-ha-azt-az-europai-energiahelyzet-megengedi-144571

 

Támogatást kérnek a szülőktől a fűtéshez?

A Telex birtokába jutott levél szerint az egyik egyházi iskola 101 302 forint egyszeri támogatást kér a szülőktől. Az intézmény vezetője szerint a szülői adományokból a megnövekedett rezsiköltséget tudnák fedezni, és megtarthatnák a hagyományos, tantermi oktatást. A cikk felidézte: Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a minap azt mondta: visszatérünk a „Kincskereső kisködmön” világába, ahol a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába.

https://telex.hu/belfold/2022/08/16/online-oktatas-iskola-digitalis-tanrend-allami-egyhazi-rezsi-szamlak-futes

 

A kormány szerint elég lesz 20 fok az iskolákban

Ha a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani. Ez derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amelyet a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött. Azt követően kereste meg a Belügyminisztériumot, miután kiderült: a szaktárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. A köznevelési helyettes államtitkár azt írta, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A Népszava idézett egy másik jogszabályt: a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hőmérsékletet hideg évszakban.

https://nepszava.hu/3166422_oktatas-iskolak-futes-rezsi-belugyminiszterium

 

A Belügyminisztérium hűti a kedélyeket

Az egyes médiumokban megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, parancs, utasítás vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – közölte a Belügyminisztérium. Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne – írták. A tárca hangsúlyozta: az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott.

https://www.atv.hu/belfold/20220816/20-fokos-iskolak-kozlemenyt-adott-ki-a-belugyminiszterium

 

A Belügyminisztériumnak írt levelet a Tanítanék Mozgalom

Egy kezdő óvodapedagógus bére nettó 210 ezer forint, így nem csoda, hogy már most súlyos a szakemberhiány – írta a Tanítanék Mozgalom, követelve: a kormány még idén emelje a diplomások átlagbérének szintjére az oktatásban dolgozók fizetését, és állítsa vissza a pedagógusok sztrájkjogát.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220816_ovodapedagogushiany_Tanitanek_Mozgalom

 

augusztus 17.

Folytatjuk a következő hetekben is: Ön is ismerje meg a PSZ-t!

Minden héten szerdán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) budapesti székházában 15 órától várja az oktatásban dolgozókat, ha valamilyen szakmai vagy jogi probléma megoldásához kérnek segítséget. Várjuk azokat is, akik nem tagjai szakszervezetünknek. Az augusztus 17-én tartott első fogadóóra sikeres volt: többen eljöttek, sőt, egy budapesti dajka be is lépett a PSZ-be, mert érdekli a munkánk.

https://pedagogusok.hu/hirek/fogadoora-orulunk-hogy-segithetunk-az-oktatasban-dolgozoknak/

 

PSZ: hiába kongattuk a vészharangot, válságba került az oktatás

A pedagógushiány évek óta súlyos gond, ezen belül égető a szakos tanárok hiánya, erre jön a fűtési-rezsiszámla mizéria, szóval nem lesz egyszerű a tanévkezdés. Elkezdeni persze még lehetséges, de a folytatás kétséges, hiszen a pályán maradókra óriási teher hárul – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM Beszóló c. műsorában. Telefonon bekapcsolták a műsorba Jákról Hende István titkárunkat, aki szintén beszélt az alacsony bérekről, az ottani tanárhiányról, a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásáról, a kistelepülések fűtési gondjairól. A műsorban felidézték, hogy a nevelést-oktatást segítők bére is megalázóan alacsony. Szó volt a sztrájkról, az ahhoz való jog korlátozásáról. A műsor ezen része 50 perc, itt lehet meghallgatni:

https://youtu.be/hs78OEb8dWM

 

Nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával enyhítenék a tanárhiányt, de az Orbán-kormány hiába reméli, ez nem lesz elég

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint a kormány beismerte, hogy tarthatatlan a pedagógushiány, szerinte ez áll amögött, hogy a kabinet június végén könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán: szeptembertől a közalkalmazotti jogviszony mellett is igénybe vehető a nyugdíj, igaz, csak egy évig. Vagyis aki a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább szeretne tanítani, vagy nyugdíjasként teljes állásban szeretne visszamenni iskolába dolgozni, ezt megteheti anélkül, hogy a nyugdíjáról le kellene mondania – mondta a Népszavának, jelezve: ez azonban messze van a megoldástól. A kormány ezzel az intézkedéssel nem tudja megspórolni a tisztességes, első lépésként legalább 45 százalékos bérrendezést, amivel fiatalokat is a pályára lehetne vonzani.

https://nepszava.hu/3166558_oktatas-nyugdijas-tanarok-visszafoglalkoztatas-beremeles-orban-kormany

 

A tanév rendjéről szóló rendelet is számol az online oktatással

Az idei iskolakezdésről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az idei tanévet sok minden veszélyeztetheti: az alacsony bérek miatt a legnagyobb probléma a folyamatosan növekvő pedagógushiány. Sok olyan intézmény (általános iskola és óvoda) van már, ahol kevesebb a pedagógusok száma, mint a csoportok száma. A növekvő szaktanárhiány veszélyezteti a diákok továbbtanulási lehetőségeit. Ennek felelősségét a kormánynak kell viselnie, hiszen a Pedagógusok Szakszervezete évek óta hiába kongatja a vészharangot: az egyre csökkenő létszámú pályakezdők nem tudják pótolni a nyugdíjba menők egyre gyarapodó táborát. Veszélyeztetheti az idei tanévet az ismételten erősödő járvány, valamint az esetlegesen fellépő tüzelőanyag-hiány is, illetve az egekig szökő energiaárak.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220817/megszolalt-a-belugyminiszterium-tenyleg-digitalis-oktatas-lesz-szeptembertol-1128039

 

Fizetés helyett levelet kaptak az eladósodott Jerikó gimnázium tanárai, a diákok sorsa bizonytalan

A középiskola tanárai egy augusztus 10-én kelt levélből tudták meg, hogy nem kapják meg júliusi fizetésüket. Nem küldték el őket, továbbra is munkaviszonyban vannak, az iskola fenntartója mégis hirdetésben keres új tanárokat. A több tízmilliós adósságot felhalmozó egyesület Budára vinné az iskolát, noha a tandíjas intézmény működési engedélye csak augusztus végéig él. Több mint száz gyerek nem tudja, hol folytatja a tanulmányait két hét múlva.

https://hvg.hu/360/20220817_Jeriko_Kereszteny_Human_Gimnazium_adossag_fizetes_pedagogusok_diakok_allashirdetes_Bokori_Istvan_igazgato_Oktatasi_Hivatal_kormanyhivatal

 

Egy szakemberre 243 sajátos nevelési igényű gyermek jut

Magyarországon a 2021/2022-es tanévben több mint 100 000 sajátos nevelési igényű gyermek volt, ami nem kevés. Legtöbben közülük együtt tanulnak a nem SNI-s társaikkal. Ez a szám valószínűleg sokkal nagyobb, ugyanis a legtöbb esetben iskoláskorban derülnek ki a tünetek. Ennek köszönhető, hogy a legtöbben ebből a korosztályból kerülnek ki (7,8%). Ezután a középfokú oktatási intézmények következnek, míg a sort az óvodák zárják, ahol a legtöbb vizsgálatot kellene elvégezni, a problémákat pedig felismerni.

https://noizz.hu/most/egy-szakemberre-243-sajatos-nevelesi-igenyu-gyermek-jut-magyarorszagon/9j69rd0

 

A KK szerint mindenhol lesz fűtés

Egy óbudai gimnázium a szülőktől kért önkéntes segítséget a megtízszereződő rezsi kifizetéséhez. Voltak, akik nem tudnak fizetni, de akadt olyan is, aki a kért összegnél többet is adna. Az állami iskolák fűtési szerződését a tankerületek kötik meg, esetleges többletkiadásaik kompenzálására nem merült fel javaslat – írta az ATV híradó kérdésére a Klebelsberg Központ. A KK szerint mindenhol biztosított a fűtés, az egyházakkal azonban már tárgyal a kormány a kompenzáció mértékéről.

https://www.atv.hu/belfold/20220817/iskolaigazgato-leallas-online

 

Milliárdos lehet a Waldorf-iskolák, óvodák rezsije, az államtól kérnek segítséget

300 millió forint helyett 2,3 milliárd forint lehet a Waldorf-iskolák és -óvodák rezsiköltsége. Ezt nem tudják kigazdálkodni, ezért állami segítséget várnak, valamint támogatókat is keresnek. A Belügyminisztérium azt közölte az RTL híradóval, hogy az iskolák többlettámogatásáról a pontos adatok birtokában hoznak döntést.

https://rtl.hu/hirado/2022/08/17/waldorf-iskola-ovoda-rezsikoltseg-tamogatas

 

Nosztalgia

„Bizony a magyar kormány is kezd kétségbe esni, így nálunk is spórolni kell a középületek fűtésén. Persze nem a Parlamenttel, a Karmelita-kolostorral, a Sándor-palotával, a minisztériumokkal vagy más kormányzati épületekkel kell kezdeni, hanem az iskolákkal, óvodákkal, ahol télen legfeljebb 20 fokos lehet a belső hőmérséklet.”  (…) „Talán nem véletlen, hogy a kormány épp most állt elő azzal is, hogy a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásának könnyítésével enyhítené a tanárhiányt. A veteránok még biztosan emlékeznek rá, hogyan kell szakszerűen begyújtani és az optimális hőmérsékleten tartani egy fatüzelésű kályhát. Talán még meg is köszönik, hogy nosztalgiázhatnak egy kicsit.” Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3166506_nosztalgia

 

augusztus 18.

A szegénységet vállalja, aki pedagógusnak áll

Csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik, ezért is döntött a kormány, hogy (egy évre) visszamehetnek teljes állásba tanítani a nyugdíjasok, megtartva a nyugdíjukat – ezt is felidézte a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. A PSZ szerint nem fognak tömegek élni a lehetőséggel (hiszen teljes állásban rájuk szakadna egy sor felesleges adminisztráció, ingyenes helyettesítés stb.) Leginkább természettudományos tárgyakat, informatikát, nyelvet oktatók hiányoznak, éppen ők azok, akik jobban megélnek a versenyszférában. A szegénységet vállalja, aki pedagógusnak áll, mondta Szabó Zsuzsa. Ezen a linken 17.05-től hallható az interjú:

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-augusztus-18-csutortok-1815-27088

 

Az oktatás nagyobb rendszer, mint hogy az ötleteket ezen próbáljuk ki

A következő tanév elindul szeptember 1-jén, de hogy milyen körülmények között, és mekkora terhelés vár azokra, akik maradnak a pályán, azt nehéz előre megjósolni – mondta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor. A PSZ alelnökével arról beszélgetett a portál, hogy a legnagyobb gond a pedagógushiány, a dolgozók ugyanis tömegével mondanak fel. De azt sem tudják még, mi lesz a fűtéssel, az intézmények ősztől hogyan tudják kifizetni a rezsit. Egyetlen dolog biztos, hogy sem az idei, sem a jövő évi költségvetés egyetlen pluszforrást sem tartalmaz a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére. Külön gondot jelentene egy esetleges online oktatás.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-az-oktatas-nagyobb-rendszer-annal-hogy-az-otleteleseket-eloben-probaljuk-ki/402641

 

Vészforgatókönyvekkel készülnek az iskolák szeptemberre

Az iskolák már az őszre is vészforgatókönyvekkel készülnek. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Indexnek azt mondta: több intézményvezető van a kétségbeesés határán, sok helyen még most sem tudják, miként oldják meg szeptembertől a tantárgyfelosztást. „A legutóbbi sztrájktárgyalás után nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy a köznevelésben veszélyhelyzet van. Ennek megfelelően ideje lenne felállítani még egy operatív törzset, és ahogy a koronavírus-járvány idején, most is átvezénylésekre lenne szükség. Követeljük, hogy a pedagógus végzettségű parlamenti képviselőket, minisztériumi alkalmazottakat és az Oktatási Hivatal munkavállalóit vezényeljék ki az iskolákba, hogy a tanév zökkenőmentesen elkezdődhessen” – idézte Totyik Tamás a saját, legutóbbi sztrájktárgyalás után adott reakcióját.

https://index.hu/belfold/2022/08/18/tanevkezdes-pedagogushiany-veszforgatokony/

 

Horváth Péter: jó, ha van B-terv, de jelenléti oktatásra kell készülni

Jobb, ha az ember felkészül mindenre, de alapvetően jelenléti oktatásnak kell lennie – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, akit az utóbbi napokban felröppent elképzelésekről kérdezett a portál. Mivel előfordult több alkalommal, hol tervezetten, máskor váratlanul, hogy ideiglenesen bezártak az iskolák, szerinte nem árt B-tervvel is készülni. Az elnök szerint értelmezhetetlen volt a tűzifabeszerzésről szóló hír, sok félreértést szült. Biztosan vannak olyan iskolai épületek kisebb településeken, ahol ez elképzelhető, de lakótelepi iskolákban a legkevésbé sem.

https://hang.hu/belfold/pedagoguskari-elnok-jo-ha-van-b-terv-de-jelenleti-oktatasra-kell-keszulni-144660

 

Gondban vannak azok a társadalmi szervezetek is, amelyek tanodákat, iskolákat, óvodákat működtetnek

Az egyik leghátrányosabb hazai település, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő évek óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szárnyai alatt éli túl a mindennapokat. A szervezet üzemelteti szinte az összes intézményt, a gyerekháztól kezdve a tanodán, óvodán át az iskoláig. Tasi Krisztina, a Jelenlét program vezetője azt mondta: hetek óta azon gondolkodnak, hogyan szerzik be a téli tüzelőt, hiszen eddig bármelyik környékbeli tűzifa-kereskedőhöz fordultak, mindenhonnan azt a választ kapták, hogy fa nincs, nem tudni, mikor lesz, s előjegyzésre is sorba kell állni érte. Tiszabőn, ellentétben a szintén „máltais” szomszédos Tiszaburával, nincs bekötve a gáz, így nem maradnak alternatív tüzelési módszerek, fával vagy szénnel kell megrakni a kályhákat.

https://nepszava.hu/3166630_az-orszag-legszegenyebb-falvaiban-elok-ugy-varjak-a-telet-hogy-szemernyi-tuzifajuk-sincs-tartalekban

 

Továbbra is szabályozatlan a súlyosan allergiás gyermekek helyzete

Szabályozás nélkül indul a tanév az anafilaxiás allergiások számára – hívja fel a figyelmet az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület. A szülőkön és az intézmények hozzáállásán múlik, hogyan tudják biztosítani a súlyos, életveszélyes allergiával élők biztonságát. Az egyesület szerint országosan 25 ezer gyerek lehet érintett. A még nem diagnosztizált esetek mintegy 20 százalékánál az első anafilaxiás roham közoktatási intézményekben történik, de ha nincsenek felkészülve, akkor a januárihoz hasonló tragédia történhet (meghalt egy mogyoróallergiás kisfiú). Bár a szakemberek kidolgoztak egy protokollt, azt a Belügyminisztériumban még tanulmányozzák.

https://24.hu/belfold/2022/08/18/allergia-anafilaxia-epipen-protokoll-gyerekek-iskola-ovoda-anafilaxias-allergiasokert-egyesulet/#

 

Sokan ragaszkodnak a házi feladathoz

Szakemberek véleménye megoszlik arról, van-e értelme otthoni feladatokat adni a nyolc-kilenc órán át iskolapadban ülő gyerekeknek, a tanárok és a tanítók zöme azonban ragaszkodik a leckéhez. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a magyar szülők többsége velük ért egyet.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220818_IDEA_Intezet_kutatas_hazi_feladat_tovabbtanulas

 

augusztus 19.

Gyermekeink jövője a tét – mi lesz, ha már nincs, aki tanítson?

Ha röviden szeretnénk ábrázolni a helyzetet az oktatásban, elég lenne annyit mondani: siralmas. Az Európai Bizottság májusi jelentése szerint nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol annyira magas lenne a pedagógusok kötelező óraszáma, mint Magyarországon, és ennyire lesújtóan alacsony lenne a bérük. A szakszervezetek már régóta kongatják a vészharangot: a tanárok alacsony anyagi megbecsültsége, kizsigerelése a pálya tömeges elhagyásához vezet. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, van olyan jónevű gimnázium, ahol kb. 10-en álltak fel a tanévkezdés előtt. Szerinte a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása sem jelent hatékony megoldást, nyilatkozta a portálnak.

https://wmn.hu/wmn-suli/58198-a-gyerekeink-jovoje-a-tet–mi-lesz-az-uj-tanevben-ha-mar-nincs-aki-tanitson-

 

Alig van fiatal tanár Magyarországon, az elsős diákok buknak a legtöbben

Adatokat tett közzé a KSH a 2021/2022-es tanévről: kiderült, milyen kevesen vannak a 30 évesnél fiatalabb pedagógusok. Az általános iskolákban dolgozó főállású pedagógusok körében 6 százalék volt az arányuk, ez 4552 fő a 74,5 ezres összlétszámból. Az általános iskolai pedagógusok 48 százaléka az 50 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozott, közülük a legtöbben (13,6 ezren) 55-59 évesek, ez 18,3 százalék. Azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik a 60. életévüket is betöltötték, 11,8 százalék.

A 6 éves óvodások aránya a 2019-es 63,7 százalékról 50,6 százalékra csökkent. Ebben nagy szerepe volt a kormány sokat vitatott intézkedésének, a 6 évesek kötelező beiskolázásának is. Az elsősök száma mintegy 102 ezerre emelkedett a 2019-es 91 ezerről. Szakértők arra figyelmeztettek, az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, amit igazol az is, hogy az évismétlők aránya az első évfolyamon volt a legmagasabb (4,6 százalék), míg a többi évfolyamon 1-2 százalék vagy ennél is kevesebb.

https://nepszava.hu/3166760_oktatas-tanar-magyarorszag-ksh-eletkor-iskola-bukas

 

Felmérések ősszel

Teljesen új, úgynevezett „kísérleti bemeneti méréssel” tesztelik idén ősszel a negyedikes és az ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit.  A hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy teszt szeptemberben-októberben.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220818_bemeneti_meresek_2022

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X