Heti lapszemle 2022. augusztus 12.

lapszemle

Pedagógushiány, pedagógushiány, pedagógushiány: katasztrófahelyzet. Ennek ellenére a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságának a kormánnyal folytatott újabb, augusztus 10-i sztrájktárgyalása is eredménytelenül zárult. Ezért a szakszervezetek megszüntették a sztrájk felfüggesztését. A PSZ közoktatási operatív törzs felállítását javasolta a kormánynak. A szakszervezet jó tárgyalási alapnak tartja a kormány Európai Bizottságnak tett ajánlatát, de elengedhetetlennek a nagymértékű azonnali béremelést. Erre a sztrájktárgyaláson elhangzottak sem adnak reményt. Most már nem csak a pedagógusok, hanem a gyerekek, a társadalom jövője a tét.

 

augusztus 8.

Óriási az óvodákban is a pedagógushiány

Már nem rémisztő jövőkép, hanem valóság az, hogy nem szakképzett óvodapedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel az óvodákban. Van olyan intézmény, ahol 9 csoport és 5 szakképzett kolléga dolgozik – nyilatkozta Verba Attiláné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője a Klubrádió Reggeli gyors adásában 2022. augusztus 5-én. Az óvodapedagógusok társadalmi megbecsültsége a pedagógusok között is a legalacsonyabb, a szakképzett óvodapedagógusokat nagyon elkeseríti, hogy munkájukat most már érettségivel sem rendelkezők is végezhetik, vagyis a végzettségük semmit sem ér. A gyerekek szempontjából is kiemelkedően fontos az óvoda, mert az a közoktatás legalsó láncszeme. Ha a gyerek nem kapja meg ott a megfelelő képzést, foglalkozást, akkor nem állja meg a helyét később az iskolában, sőt az alapvető kompetenciák nélkül az életben sem. (20 perces beszélgetés)

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyorsreggeli-szemely-2022-augusztus-05-pentek-0900-26808

 

A nyugdíjas tanárok oldják meg a pedagógushiányt a szombathelyi tankerület szerint

“A Szombathelyi Tankerületi Központ és intézményei, mint ahogyan eddig is, minden évben úgy készülnek fel a tanévkezdésre, hogy az gördülékenyen és akadálymentes történjen meg. Jelenleg nem tudunk olyan körülményről, amely az idei tanévkezdés megkezdését akadályozná, mivel Magyarország Kormánya jelentősen megkönnyítette a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatását az előttünk álló tanévben. Az intézményekbe folyamatosan keresünk pedagógus kollégákat, akik pályáztatása, illetve jelentkezésük elbírálása jelenleg is zajlik. A pályakezdő pedagógusok bére 2022. január 1-től közel 30 %-kal magasabb a tavalyinál, és a már bejelentett információk alapján a jövőben további béremelés várható.”

https://www.nyugat.hu/cikk/a_szombathelyi_tankerulet_szerint_a_nyugdijas_meg

 

Pedagógus végzettség nélkül is keres már tanárokat egy iskola

Hadházy Ákos politikus egy Budapesttől 30 kilométerre lévő általános iskola posztját osztotta meg, ahol hónapok óta keresnek matek, angol- és kémiatanárt. – A kétségbeesett poszt szerzője valósággal könyörög, hogy valaki jelentkezzen végre, az sem baj, ha nincsen tanári diplomája, csak konyítson valamennyit ezekhez a tárgyakhoz.

https://hang.hu/belfold/hadhazy-akos-pedagogus-vegzettseg-nelkul-is-keres-mar-tanarokat-egy-iskola-144145

 

Fideszes iskolaigazgató küldte el az ellenzéki tanárnőt, de a pert az ellenzéki tanárnő nyerte

Egy kecskeméti pedagógus. Borosné Kerekes Lívia a közelmúltban nyert a Kecskeméti Szakképzési Centrum ellen. Kőkemény munkával beleásta magát a jogszabályokba, és végül sikert ért el ügyvéd segítsége nélkül. A Kecskeméti Törvényszéken kimondták, 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt. És kimondták azt is, hogy a Szent-Györgyi technikum újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét.

https://nepszava.hu/3165682_kecskemet-borosne-kerekes-livia-papp-zoltan-iskola-szerzodes-per-jogsertes

 

A bántalmazott LMBTQ-gyerekek nemcsak a bántalmazó, hanem a hazai rendszer áldozatai is

Az iskolai bántalmazások kapcsán megkerülhetetlen kérdés, hogy maga az iskola milyen védelmet tud adni egy gyerek számára – legyen az akár LMBTQ-személy, akár bármilyen más csoportba tartozó fiatal, akit bántalmazás ér. Ám az iskolákat és szakembereiket sokszor maga a magyar iskolarendszer és a jogszabályok lehetetlenítik el abban, hogy hathatós segítséget nyújtsanak, és biztonságos környezetet teremtsenek a diákok számára.

https://wmn.hu/ugy/58126-a-bantalmazott-lmbtq-gyerekek-nemcsak-a-bantalmazo-hanem-a-hazai-rendszer-aldozatai-is

 

A következő tanév margójára

tudjuk, hogy egy Orbán Viktor által jegyzett módosító jogszabály szerint az eredetileg meghatározottnál majdnem kétszer több pénzt fordíthat a Belügyminisztérium hit- és erkölcstanoktatásra, hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra. Ahogy erre a még pályán levő pedagógusok reagáltak: „úgy hiányzott ez, mint egy falat kenyér”. Ebből ugyanis a mérhetetlenül nagy pedagógushiánnyal küzdő állami intézmények semmit se profitálnak. Ettől még az iskolákban semmilyen formában nem lesz jobb az oktatás, nem lesz több szemléltetőeszköz az intézményekben, nem lesz több a fiatal a pályán, nem lesz kevesebb az óraszám. Az is lehet, hogy a plusz pénzből hitoktatói és erkölcstan könyveket csinálnak, vagy valamilyen digitális anyagot hoznak létre, amit aztán interneten keresztül lehet használni. Ez azonban az oktatási intézmények problémáit semmilyen formában nem fogja enyhíteni.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kovetkezo-tanev-margojara/402106

 

Amiről nem beszélt Orbán Viktor – I. rész – a közoktatás

Az oktatás helyzetét elsősorban eredményességi mutatókkal érdemes vizsgálni – hívja fel a figyelmet Radó Péter oktatásügyi szakértő. Mit tudunk elmondani a diákok tanulási képességeiről? – erről kellene elsősorban szólnia az oktatáspolitikának. Hány gyerek jár oktatási intézménybe, hányan érettségiznek, diplomáznak? Milyenek az alap- és digitális készségeik, idegen nyelvi kompetenciáik? A szakember szerint a felsorolt eredményességi mutatókkal a kormány 2010 óta egyáltalán nem foglalkozik. Az oktatáspolitika napirendjén több mint 10 éve nem volt egyetlen olyan kérdés sem, amely arról szólt volna, előrehaladás vagy tanulási eredmények tekintetében milyen intézkedés szükséges. Az egyetlen eredményességi probléma halovány felvetése Csák János miniszter közelmúltban tett utalása, miszerint jó lenne, ha több diák jutna be a felsőoktatásba.

https://hang.hu/belfold/amirol-nem-beszelt-orban-viktor-i-resz-144200

 

Szellemi tarvágás

Az oktatás teljes ellehetetlenítése után jön a megtámogatott erdőirtás. Támogasd a munkánkat, hogy egyre több oknyomozó, tényfeltáró cikkel tartsunk ellent a kormányzati propagandának. Hogy mi a közös bennük? A szellemi tarvágás és a jogszabályi háttérrel megtámogatott, sőt, ösztönzött erdőirtás leírhatatlanul tragikus következményeit évtizedek, legalább egy emberöltő alatt lehet majd orvosolni. Ha ma megszületik egy kis ember, akinek érkezése alkalmából családja fát ültet, 25-30 év telik el, mire a gyerekből tanár lesz, a facsemetéből pedig kivágásra érett tűzifa. Ja, nem! Az erdőirtási rendelet gondoskodik róla, hogy már évekkel korábban tűzre vethessék. Móza Katalin

https://hirklikk.hu/velemeny/szellemi-tarvagas/402140

 

augusztus 9.

Szakszervezetek: jóval 10 ezer feletti a pedagógushiány

Minden ötödik oktatási intézményben van olyan, aki pedagógus képesítés nélkül tanít – ezt a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke mondta 2022, augusztus 8-án az ATV Híradónak. Az érdekképviseletek szerint jóval 10 ezer feletti a pedagógushiány, így már van, ahol annak is örülnek, ha találnak olyan szakembereket, akik valamennyire kapcsolódnak még az adott tantárgyhoz. Ha nem sikerül két nap múlva megállapodni a kormánnyal, szeptemberben folytatják a sztrájkot.

https://www.atv.hu/belfold/20220808/szakszervezetek-joval-10-ezer-feletti-a-pedagogushiany

 

Megoldás helyett további problémákat okozna a képesítés nélküli tanárok alkalmazása?

Nem csak Magyarországon, világszerte gondot okoz a tanárhiány kevesebb mint egy hónappal a tanévkezdés előtt. A problémát sok helyen képesítés nélküli “tanárok” és pedagógushallgatók alkalmazásával próbálják orvosolni, ez azonban inkább rontana, mintsem segítene a kialakult helyzeten.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220808_Megoldas_helyett_tovabbi_problemakat

 

Helyettes államtitkár: “A pedagógus nem lehet elkeseredett”

Emellett a jövőbe vetett hit optimizmusára biztatott hétfőn reggel Szabadkán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 26. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóján elmondott beszédében. Szilágyi Péter az 1930-as és 1940-es évek híres pedagógusának, Karácsony Sándornak a szavait idézve azt mondta: “a pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa”.

https://www.atv.hu/belfold/20220808/helyettes-allamtitkar-a-pedagogus-nem-lehet-elkeseredett

 

Leállítják a beruházást, mégsem épül meg az új iskola Szadán

Az önkormányzat többek közt emlékeztet, hogy a kormány a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló június 4-i határozatában az állami beruházások – ide nem értve a kivitelezés alatt lévőket – felülvizsgálata céljából történő felfüggesztése mellett döntött. Egyúttal jelezték, hogy az önkormányzatot egy augusztus 4-i levélben értesítették erről. A település, amely hatalmas veszteségnek nevezte az építés leállítását, hangsúlyozta, nagyon várták az új iskola építésének megkezdését, hiszen a helyi intézmények, „többek között az iskola leterheltsége, az utóbbi időben a betelepülő lakosság robbanásszerű növekedése miatt elképesztő méreteket ölt”. Hozzátették, az önkormányzat mindent megtett a beruházás zökkenőmentes elindítása érdekében. Az önkormányzat a beruházás jövőjével kapcsolatban „még megközelítő információkkal” sem rendelkezik

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/08/szada-iskola-nem-epul-allami-beruhazasok-felfuggesztese/

 

augusztus 10.

Totyik Tamás: ne hagyjuk feláldozni a gyermekeinket és a jövőt!

Magyarországon az oktatásban akkora a baj, hogy azt már nemcsak a kormánynak, hanem a társadalomnak, a szülőknek, a gazdaság szereplőinek is látniuk kellene. A gazdaság nagy árat fog fizetni azért, ha az oktatás ennyire alulfinanszírozott lesz – mondta a Hírklikknek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás arról is beszélt, hogy a kormánnyal ma folytatódó sztrájktárgyaláson biztosan szóba kerül a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása is, amit a szakszervezetek már régen kértek. Ez azonban csak kárenyhítés – tette hozzá.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-ne-hagyjuk-felaldozni-a-gyermekeinket-es-a-jovot/402248

 

Az Orbán-kormány beismerte, hogy valami nincs rendben

A kabinet hirtelen meglátta az évtizedes gondokat, az Európai Bizottságnak elismerte, Magyarországon az egyik legalacsonyabb a pedagógusok fizetése. A tervek szerint kiemelt figyelmet fordítanának azokra a pedagógusokra, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak: nekik többletjuttatást is biztosítanának, a cél pedig az, hogy ezzel a többlettel fizetéseik a diplomás átlagbér 80 százalékát is meghaladják. Ez az intézkedés döntően a négy leghátrányosabb régióban lévő települések pedagógusait és a nevelő-oktató munkát segítő dolgozókat érintené. Maga a bérfejlesztés pedig két részből, egy egységes és egy differenciált „bérösztönzésből” állna, utóbbihoz egy új teljesítményértékelést vezetnének be, ennek eredményeihez igazodva biztosítanák a „differenciált minőségi juttatást.” A program további intézkedéseket is felsorol, tervben van például egy, a „hivatás presztízsét is jelző” pedagógus-igazolvány bevezetése a hozzá kapcsolódó kedvezményrendszerrel, az adományozható pedagógus elismerések körének kibővítése, valamint a lakhatásuk elősegítése – különösen pályakezdők és pedagógus házaspárok számára – szolgálati lakások kialakításával. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint a kormány terve jó kiindulópont lehet, de a céldátumokat késeinek tartja, véleménye szerint a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, vagyis 2026-ig kellene teljesíteni, és már első lépésként egy nagyobb arányú béremelést kell végrehajtani, különben „alig lesz valaki, aki ezen a pályán marad.”

https://nepszava.hu/3165889_oktatas-magyaorszag-orban-kormany

 

A pedagógusoknak is pihenniük kellene a nyári szünetben

Nyilván szívesebben mennének a különböző nyári táborokba a pedagógusok, ha több pénzt kapnának érte, de a szakszervezet álláspontja, hogy a pedagógusnak is az lenne a legjobb, ha kipihenhetné magát, ha regenerálódhatna a nyári szünetben. A vakáció számukra sem két és fél hónap, ahogy azt az iparkamara elnöke kommunikálja, ráadásul jelképes összegért vállalják a táboroztatást. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke 2022. augusztus 9-én a Spirit rádió Beszóló című műsorában beszélt arról is, hogy a szakszervezet korábbi felmérése szerint minden 5 pedagógusból 4 másodállást vállal. Az interjú 1.19.35 percnél hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=Tut4TZq3ku4

 

Általános jelenség a pedagógushiány

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke 2022. augusztus 9-én a Klubrádió Reggeli gyors műsorában arról beszélt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával próbálja a kormány enyhíteni a tarthatatlan helyzetet, nem valószínű, hogy sok sikerrel. Kitért arra, hogy a gazdaság szereplőinek is látniuk kellene, hogy nagy árat fog fizetni a gazdaság, a társadalom is, ha ilyen minőségű marad az oktatás. Szakértők szerint a nemzetközi mérésekben 4-es szint alatt teljesítők munkáját a robottechnika hamarosan kiváltja. A magyar diákok 60 százaléka ez alatt teljesít.

https://www.klubradio.hu/adasok/totyik-van-olyan-hogy-testneveles-tanar-tanit-kemiat-128341

 

augusztus 11.

Sztrájktárgyalás

Vészhelyzet van az oktatásban, ezért a PSZ javasolja a kormánynak a közoktatási operatív törzs felállítását. A pedagógushiány enyhítését segítené, ha a pedagógus végzettségű minisztereket, államtitkárokat, országgyűlési képviselőket, az Oktatási Hivatalban, a tankerületekben dolgozókat kivezényelnék az oktatási intézményekbe – mondta némi iróniával Totyik Tamás, a PSZ alelnöke 2022. augusztus 10-én az újabb sztrájktárgyalást követő Facebook-bejelentkezésben Sok szaktanárra van szükség, mert jelen körülmények között a gyerekek minőségi oktatáshoz való joga sérül, vagyis a kormány megsérti az Alaptörvényt – tette hozzá. Most úgy tűnik, az idei béremelésre a kormány nem biztosít pénzt. Ha ez így marad, nem lesz normális tanévkezdés – ezt már Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja mondta. A szakszervezetek a sztrájk szüneteltetését megszüntették. A következő sztrájktárgyalás augusztus 30-án lesz.

A Facebook-bejelentkezés itt nézhető meg:

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/1018981335433078

 

Folytatják a sztrájkot a pedagógusok

Nagy Erzsébet a Népszava érdeklődésére elmondta, a kormány képviselői már azt is megemlítették, hogy a korábban megígért 10 százalék helyett 2023-tól 14 százalékos pótlékemelést kaphatnak a pedagógusok, sőt attól sem zárkóznának el, hogy a pótlékot alapbéresítsék, erről azonban még nem született döntés. Nagy Erzsébet szerint bár a kormány elkezdte fokozni az ígéreteket, a tárgyalás sikertelen volt, a szakszervezetek ugyanis nem újabb ígéretekre várnak.

https://nepszava.hu/3166016_folytatjak-a-sztrajkot-a-pedagogusok

 

„Itt normális tanévkezdés nem lesz!” – kudarcos volt a pedagógusok sztrájktárgyalása

Eredménytelenül zárult a pedagógus szakszervezetek szerdai sztrájktárgyalása, melyen a Belügyminisztérium államtitkárával, Maruzsa Zoltánnal igyekeztek már sokadik alkalommal dűlőre jutni.

https://merce.hu/2022/08/10/itt-normalis-tanevkezdes-nem-lesz-kudarcos-volt-a-pedagogusok-sztrajktargyalasa/

 

A pedagógus szakszervezetek sztrájkra számítanak, mert nincs esély a megegyezésre

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kérte, az oktatás résztvevői ne várjanak az őszi sztrájk előkészítésével. Ezt azután közölték, hogy eredménytelennek nyilvánították a kormány képviselőivel tartott tegnapi tárgyalást. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke úgy fogalmazott: Elfogyott a türelmünk, lépnünk kell, mert a kormány a gyermekek jövőjét áldozza fel az intézkedéseivel. Minden felelősség a kormányt terheli azért a veszteségért, amit a nemzetgazdaság elszenved a képzetlen munkaerő kibocsátása következtében.”

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogus-szakszervezetek-sztrajkra-szamitanak-mert-nincs-esely-a-megegyezesre/402296/

 

Ha ma délután nem kapnak megfelelő béremelési ajánlatot a szakszervezetek, szeptembertől újabb sztrájk jöhet

A két nagy pedagógus-szakszervezet képviselői szerda délután egyeztetnek újra a kormány képviselőjével. A megbeszélés előtti facebookos bejelentkezésben Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondte, minden pedagógusra szükség van, nem lehet, hogy azért hagyják ott a pályát, mert a politika nem hajlandó eleget tenni a követeléseiknek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220810_pedagogusszakszervezetek_kezdodik_az_egyeztetes

 

Uniós bérből fizetnék a pedagógusokat

A kormány az Európai Bizottsághoz benyújtott startégiájában minden hibát elismer, amelyeket eddig nem, hiába hívta fel a figyelmet azokra évek óta a szakszervezet – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke 2022. augusztus 10-n a Klubrádió A lényeg délben című műsorában. Hozzátette: a pedagógusbér rendezésére kidolgozott program megfelelő tárgyalási alap, de a célok elérésére megadott dátum nagyon távoli, az akut pedagógushiány megoldásához nélkülözhetetlen egy azonnali drasztikus béremelés is.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-augusztus-10-szerda-1200-26910

 

45 százalékos béremelést vár a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete

Mitre-Károlyi Mária, a PSZ Vas megyei elnöke szerint míg az óvodákban 2013 előtt egy óvodai csoportban két óra átfedéssel két óvodapedagógus látta el a gyerekek nevelését és oktatását, addig mára nyugdíjas óvodapedagógusokkal és pedagógiai asszisztensekkel pótolják, és látják el a gyermekek felügyeletét. Hozzátette, hogy az iskolákban is érezhető a szakemberhiány: nyugdíjas pedagógusokkal, áttanításokkal, túlórával, főiskolai hallgatókkal próbálják pótolni. A közösségi médiában az iskolák pedagógusokat keresnek, főleg matematika, fizika, informatika, idegennyelv tanárokat, gyógypedagógus, logopédus kollégákat.

https://www.nyugat.hu/cikk/pedagogus_hiany_45_szazalekos_bermeles_kormany_pdsz

 

Kihátrálnak a cégek a duális képzésből – mégis mennyi sebből vérzik a hazai szakképzés?

Az elmúlt 30 év alatt hol a drasztikus munkanélküliségre jelenleg pedig a munkaerőhiányra kell választ adnia a magyar szakképzési és felnőttképzési rendszernek, amely közben jelentős szabályozási és intézményi változásokat élt át – mondta a Portfolio-nak Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének szakképzésért felelős alelnöke szerint a jelentkezőknek nem egyszerű eligazodniuk a folyamatosan változó jogszabályok miatt a szakmai fogalmak között, ráadásul ez a jövőbeni munkáltatóknak is gondot jelent. A szakképzésben is jelentős az oktatóhiány, a szakértőnek van tudomása olyan szakképző intézményről, ahol szakmunkás végzettségi szinten kénytelenek pótolni az egyetemet végzett szakmai tanárok kiesését. Gosztonyi Gábor kitért arra is, hogy a szakképzési rendszer szempontjából bőven akadnak kérdések. Példaként említette a munkaadók érdekeltségeit, információi szerint a duális képzés finanszírozásának változásai miatt számos magyar tulajdonú kis- és közepes vállalat jelezte kivonulását.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220810/kihatralnak-a-cegek-a-dualis-kepzesbol-megis-mennyi-sebbol-verzik-a-hazai-szakkepzes-559829

 

Fizetésemelés és lakhatási támogatás jöhet a pedagógusoknak

Az Európai Bizottságtól is függ a bérfejlesztés

Amennyiben viszont a magyar kormánynak sikerül megegyeznie a fejlesztési pénzek folyósításáról, a pedagógusok alapbérét több ütemben olyan szintre emelhetik, hogy 2028-ra elérje a magyarországi diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, a bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig. A következő években tehát eddig példátlan módon inflációkövetővé tennék a tanári fizetéseket. A stratégiában hangsúlyozzák, ez azért is elengedhetetlen lenne, mert a pedagógusok átlagbére 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az európai uniós tagállamokban ez az arány nyolcvan-kilencven százalék. Az utánpótláshoz viszont az kell, hogy az uniós támogatások révén is versenyképesebbé tegyék a pedagógusok fizetését, és az életpályamodellt is úgy módosítsák, hogy kisebb szolgálati idővel is el lehessen érni magasabb fizetési fokozatot.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/08/az-europai-bizottsagtol-is-fugg-a-berfejlesztes?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Elkezdik képezni a határvadászokat: lesz jogi ismeret és megtanulnak lőni is

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók. Már az oktatás alatt bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, ingyenebéd is lesz.

https://mfor.hu/cikkek/makro/elkezdtek-kepezni-a-hatarvadaszokat-lesz-jogi-ismeret-es-megtanulnak-loni-is.html

 

A félelem kultúrájáról beszélnek a dolgozók a Corvinuson

Múlt hét pénteken az egyetem minden dolgozójának levelet küldött a Corvinus Alkalmazotti Tanácsa. Ebben azt írják, hogy az átszervezésre hivatkozva az egyetem vezetése több oktatót is elbocsátott bármilyen szakmai vagy egyéb érv nélkül, ezzel pedig a tanács véleménye szerint a félelem kultúráját próbálják kiépíteni a szervezetben. Az egyetem szerint minden a jogszabályi kereteknek megfelelően, az átszervezés folyamatára figyelemmel zajlott. Az átalakulás során emellett két tanszék megszűnt: az Összehasonlító és Intézményi Gazdaságtan Tanszék és a Gazdaságpolitika és Munkagazdaságtan Tanszék. A két tanszék oktatóinak nagy részét a Közgazdaságtani Intézetbe szervezték át, a tanszéki struktúra viszont megszűnt. Ezekről az tanszékekről két dolgot érdemes tudni: Egyrészt ezekben több olyan közgazdász is oktat, mint például Bod Péter Ákos, Csaba László vagy Győrffy Dóra, akik időről időre megszólalnak a sajtóban gazdaságpolitikai kérdésekben és néha kritikát fogalmaznak meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban; Másrészt mindkét tanszék vezetője perben áll a Budapesti Corvinus Egyetemmel.

https://444.hu/2022/08/10/a-felelem-kulturajarol-beszelnek-a-dolgozok-a-corvinuson

 

Ádám vagyok, tanár, katás futár és kevert fajú

Ádám és családja a kilencvenes évek elején menekült Magyarországra a jemeni polgárháború elől. Zeneszerző lett, majd tanár. A tanítással felhagyva futárkodni kezdett, de a katatörvény módosítása ezt ellehetetlenítette. A korábbi kormányzati kommunikációt nem vette magára. Aztán jött a kevert fajúzás.

https://telex.hu/video/2022/08/10/adam-kevert-faju-kata-futar-tanar-zeneszerzo

 

augusztus 12.

A kormány ígéreteivel tele van a puttonyunk

Így fogalmazott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke 2022. augusztus 11-én a Klubrádió Reggeli gyors műsorában. A kormány jelentős béremelési ígéretet tett az Európai Bizottságnak, de ha az meg is valósul, akkor is a távoli jövőben. A döntéshozók úgy gondolják erre az évre már megkapta a szakma a 10 százalékos emelést, többet nem tervez. Egy jelentősebb azonnali béremelés visszacsábítaná a pályára az eltávozott kollégákat, illetve többen jelentkeznének a pedagógusképzésekbe. Ez így történt a pedagógus-életpályamodell bevezetésekor is. Az interjú 69.38 perctől hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2022-augusztus-11-csutortok-0600-26926

 

Uniós pénzből emelik a pedagógusok bérét?

A kormány bevállalta az Európai Bizottságnak benyújtott stratégiában, hogy 2028-ig a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusbért, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az Unióból érkező pénz nagyarányú támogatás lenne, ami mellett a bérek jelentős részét a magyar kormánynak kell állnia. Ez az önrész a bér kb. egynegyede lenne – nyilatkozta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke a Jazzy rádió Millásreggeli című műsorában 2022. augusztus 11-én. Hozzátett: aggodalomra ad okot, hogy a stratégiában nem szerepelnek a szakképzésben dolgozók.

https://millasreggeli.hu/penzugyek/unios-penzbol-emelik-a-pedagogusok-beret/

 

Pedagógushiány

Amennyiben nem lesz aláírt megállapodás a kormánnyal a béremelésről, az óraszámcsökkentésről, a szakszervezetek szeptember 1-től megszüntetik a sztrájk felfüggesztését és ismét élnek a sztrájk jogával – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke 2022. augusztus 11-én az ATV Híradónak. A riportban megszólalt Turcsányi Ildikó, a PSZ X. kerületi titkára, aki gyakorló pedagógusként a pedagógushiány miatt fellépő plusz feladatellátás nehézségeiről beszélt. A riport 13.35 perctől látható:

https://www.atv.hu/videok/20220811/atv-hirado-20220811-18

 

Tanítanék: ha a kormány nem lép, “az oktatás nem fog megkezdődni a megszokott keretek között”

Nyílt levelet írt a belügyminiszternek és a közoktatási államtitkárnak a Tanítanék Mozgalom, amely azt írja: ha szeptember 2-ig nem tesznek ígéretet arra, hogy a kormány még idén teljesíti a követeléseiket, „akkor szeptemberben az oktatás nem fog megkezdődni a megszokott keretek között”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220811_sztrajk_Tanitanek_Mozgalom

 

Ekkora valójában a baj a magyar iskolákban: súlyos tanárhiánnyal megyünk neki a tanévnek (adatokkal)

Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig, hanem Facebook-posztokon keresztül, állásportálokon is keresik a munkaerőt. A tanév hamarosan kezdődik, azonban a tanárhiány miatt egyre többen aggódnak – jogosan. Jelenleg országosan több, mint 1 846 álláshirdetésre várják a tanárok jelentkezését, ezen kívül országszerte keresnek 846 tanítót, 783 óvodapedagógust és 384 gyógypedagógust csak a közszféra állásportálján.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220811/ekkora-valojaban-a-baj-a-magyar-iskolakban-sulyos-tanarhiannyal-megyunk-neki-a-tanevnek-1127773

 

Egy oktatáspolitikai vízió a Tanuláskutatóból

„Milyen lehet 2022-ben egy magyar oktatáspolitikai vízió? A Tanuláskutató Intézet elképzelésének célja, hogy párbeszédet indítson el és, hogy 2030-ra a magyarok birtokolhassák a legversenyképesebb tanulási rendszert Közép-Európában. Setényi János oktatáskutató írása

https://mandiner.hu/cikk/20220811_tanulaskutato_intezet_mcc_belfold_velemeny_setenyi_janos

 

Mézesmadzag

A kormány most “Brüsszeltől”, konkrétabban az Európai Bizottságtól várja a csodát. A brüsszeli bürokratáktól, akik ellen eddig harcolni kellett és meg kellett őket állítani. Mintegy 400 milliárd forintnak megfelelő uniós támogatásért könyörögnek, amiből a magyar pedagógusok béremelését is fizetnék, mert a magyar költségvetésben erre nincs fedezet, a magyar adófizetők pénze másra kell. (Például a mindent átható kormánypropagandára vagy a focira. A stadionok fűtött gyepét mégsem lehet fatüzelésű kályhákkal melegíteni, mint a vidéki kisiskolákat.) Juhász Dániel írása

https://nepszava.hu/3166066_mezesmadzag

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X