Heti lapszemle 2022. július 29.

lapszemle

Egyre többen, egyre több helyen beszélnek az ország minden szegletét elérő pedagógushiányról. A szakszervezet pedig a konkrét elvárásokról, amelyet rendszeresen tolmácsol a döntéshozók képviselőinek. Emellett gyakori téma a sajtóban a kormány utóbbi hetekben hozott adót és rezsit növelő intézkedései. Nagy meglepetést okozott a PSZ vezetői számára is az a levél, amelyet a tankerületek kaptak arról, hogy mérjék fel milyen lehetőségek vannak a közoktatási intézményekben a fatüzeléses fűtésre történő átállásra. Nagy a baj!

 

július 25.

Kevesebb az egyetemista, mélyponton a tanárképzés

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. Mint mondta, annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Sürgősen legalább 45 százalékos béremelésre lenne szükség az oktatásban, ezt követően pedig biztosítani kellene a fizetések értékállóságát. Ha a kormány nem lép, hamarosan elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre.

https://nepszava.hu/3164176_kevesebb-az-egyetemista-melyponton-a-tanarkepzes

 

Pedagógusok Szakszervezete: „nem adtuk fel a sztrájkot!”

Nagy katasztrófa előtt áll a magyar közoktatás az óriási mértékű pedagógushiány miatt. A legújabb felvételi adatok szerint 6449 új hallgató lép be a pedagógusképzésbe, ami ezerrel kevesebb mint tavaly és tízezerrel mint néhány éve.  Ha mindannyian diplomát szereznek és elkezdenek tanítani, akkor sem tudják pótolni még az addig nyugdíjas kort elérő kollégákat sem. Minderről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt 2022. július 25-én reggel a Spirit Fm Aktuál című műsorában. Elmondta, augusztus 10-én lesz a következő tárgyalási forduló a kormánnyal. Igaz eddig a pedagógusok minden követelését lesöpörték az asztalról. Ha ez így marad, nem kizárt egy „polgári engedelmességi” akció megszervezése, „hátha akkor észreveszik a döntéshozók, hogy mekkora a baj”.

Itt hallgatható meg a teljes interjú:

https://www.youtube.com/watch?v=cim8sDehbQo&t=4226s

Az interjú írott változata:

https://www.atv.hu/belfold/20220725/pedagogusok-szakszervezete-nem-adtuk-fel-a-sztrajkot

 

Mélyponton az óvodapedagógus szakot kezdők száma: soha nem volt még ilyen kevés elsőéves

Komoly pedagógushiánnyal küzdenek az óvodák, a közszféra állásportálján pénteken például 1015 óvónői álláshirdetést találtunk. Az idei felvételi statisztikák ráadásul ijesztő jövőt festenek: a bolognai rendszer bevezetése, vagyis 2006 óta még soha nem volt olyan alacsony a felvett hallgatók száma az óvodapedagógus szakon, mint idén.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220722_ovodapedagogusok_szama

 

Ütemesen fogynak a matektanárok, ideje vészjelzést adni

A gimnáziumokban már a matematikánál mutatkozik a legnagyobb tanárhiány, ráadásul sokan kénytelenek elhagyni a pályát. Hogy állunk az utánpótlással? Miért volt „sokkoló” látni a nyilvánosságra hozott ponthatárokat? Interjú Keleti Tamással, az ELTE matematikatanár-képzés szakfelelősével az el nem avuló tudásról, tanárképzésről, tananyag- és óraszámcsökkentésről és a felejtés szerepéről.

https://www.valaszonline.hu/2022/07/22/keleti-tamas-matematika-tanarok-interju/

 

A PDSZ felmérése szerint a tanárok 80 százaléka nyáron is dolgozik

pihenés helyett munkával tölti a nyarat: másodállást vállalnak és táboroztatnak, hogy kiegészítsék a fizetésüket.

https://168.hu/itthon/a-pdsz-felmerese-szerint-a-tanarok-80-szazaleka-nyaron-is-dolgozik-241016

 

július 26.

Több mint egymillió diák, iskolák és tantestületek várják a tanév rendjét. Egyelőre hiába

A tanév rendje látszólag jelentéktelen dokumentum, de az iskolák életének megszervezéséhez elengedhetetlen – mondta korábban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Az érdekképviselet azóta az oktatási államtitkárságnál levélben érdeklődött, mikor érkezik meg az új tanév rendjéről szóló jogszabály, a választ a napokban várják.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220725_tanev_rendje

 

Még mindig a pedagógusképzés és a bölcsészettudomány az ELTE-SEK fő profilja

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szervezeti egysége, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, amely a pedagógusképzések centruma a nyugat-dunántúli régióban. A pedagógusképzési területre 171 főt vettek fel (ez a felvettek 23%-a).

https://www.nyugat.hu/cikk/elte_sek_felveteli_adatok_2022

 

KSH: 495 900 forint volt az átlagkereset májusban

A nettó átlagkereset 15,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

https://hvg.hu/gazdasag/20220725_KSH_atlagkereset_fizetes?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2JkAwj-FzFcZtaSNF8tbCCaAJy6DCB3zCAN2E6Gf2WF1Ea4rJb5LvGojA#Echobox=1658732712

 

Felsőoktatás: visszatérne a kormány a 2010 előtti rendszerhez

Újra kinyitnák az egyetemek kapuit

Jelentősen átalakítaná a kormány a felsőoktatási jelentkezési rendszert. Megbízható információink szerint Csák János, aki kulturális és innovációs miniszterként felel a területért, már elkészíttette azt a tervezetet, amely sok tekintetben visszatérést jelent a 2010 előtti időszak szabályozásához.

https://jelen.media/kozelet/felsooktatas-visszaterne-a-kormany-a-2010-elotti-rendszerhez-3431?fbclid=IwAR1CaBB7mg-1EUKxTolMw-wvIFSRpielhiyErwhNSzFv99bRzYMgAL2OnNE

 

Nincs helyed az iskolában

Adott egy másodikos, rendkívül okos kisfiú. Két év alatt összesen tizenhat iskolából tanácsolták el, mert ADHD-s, Asperger-szindrómás. Magyarországon közel százezer sajátos nevelési igényű gyermek él. Sokuknak (és családjuknak) elérhetetlen álom a közoktatás. Egyedi esetek, általános jelenségek, átfogó adatok, táblázatok.

https://www.szabadeuropa.hu/a/nincs-helyed-az-iskolaban-sni-gyerkek-helyzete-a-magyar-kozoktatasban/31915992.html

 

július 27.

Egyre kevesebb a pedagógus

A pedagógusok béremelése egy eszköz lenne arra, hogy kellő számú pedagógus dolgozzon az oktatásban és minden gyerek számára biztosítva legyen a minőségi oktatás, nevelés. A fiatalok „beárazták” a szakmát, tudják mennyit keresnének ezen a területen, ezért nem fektetnek öt évet abba, hogy elsajátítsák a tudnivalókat. Nyilatkozta Gosztonyi Gábor, PSZ alelnöke az RTL Reggeli című műsorában 2022. július 27-én.  Nagy a baj, példaként említette, hogy van olyan óvoda, ahol 9 csoportra 5 szakképzett óvónő jut.

https://rtl.hu/reggeli/2022/07/27/azonnal-egy-45-os-beremeles-oktatas-gosztonyi-gabor-pedagogusok-szakszervezete-tanevkezdes-pedagogushiany?fbclid=IwAR31vLuTM8d3vRA7-UkVD-lEgLF-Q8St8l6JbWNg_wLSknC1KK41h66SgWU

 

Tanév rendje

Aggasztó, hogy pár héttel az iskolakezdés előtt még nem jelent meg a miniszteri rendelet a 2022/23-as tanév rendjéről. Ennek kapcsán nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke 2022. július 26-án a Klubrádió A lényeg délben című műsorában. Elmondta, a PSZ július 22-én írt levelet ezzel kapcsolatban az oktatási államtitkárságnak, de választ még nem kaptak.

 Az interjú 9.50 perctől hallható:

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-julius-26-kedd-1200-26575

 

Átalakítanák a felvételi rendszerét

Sajtóhírek szerint a kormány átalakítaná a felsőfokú felvételi rendszerét. Eszerint 400 pont csak az érettségiből adódna össze, és az egyes intézmények határozhatnák meg milyen teljesítménnyel lehet plusz pontokat szerezni. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL Híradónak 2022. július 26-án arról beszélt, hogy a nyelvvizsga is lehetne feltétele a felvételinek, ha lenne elegendő kellően megfizetett idegennyelv-tanár, mert akkor a közoktatás 12 éve alatt el lehetne sajátítani egy nyelvet a középfokú nyelvvizsga szintjén.

https://rtl.hu/hirado/2022/07/26/felsooktatas-rendszer-atalakitas

 

A tanárok 80 százaléka pihenés helyett dolgozik nyáron

A PSZ a következő sztrájktárgyaláson a KATA-sként plusz munkát vállaló kollégák helyzetéről is egyeztetne. Az alelnök szerint a KATA-vállalkozók ellehetetlenítése a fekete gazdaságba kényszeríti majd a pedagógusokat is.

https://rtl.hu/hirado/2022/07/24/pdsz-felemeres-tanarok-nyar-munka-masodallas-taboroztatas

 

Az oktatáshoz való jog is alapjog

A sztrájk alapjogát érintően az állam feladata kettős: egyrészt védenie kell a sztrájkban résztvevők jogait, hiszen a sztrájkhoz való jog az Alaptörvényben biztosított jog, másrészről azonban védenie kell a sztrájkban tevékenyen részt nem vállaló, azt „elszenvedő” állampolgárok jogait is, hiszen a sztrájkjog gyakorlása szükségszerűen az ő alapjogaik korlátozásával járhat – mutatott rá Kozma Ákos ombudsman.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220727-az-oktatashoz-valo-jog-is-alapjog

 

Nyílt levél: augusztus közepén országos pedagógustüntetés kell, mert kilátástalan a helyzet

Augusztus 15-én az ország több pontján, egyszerre kellene pedagógustüntetést szervezni – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet szerzője az Eduline-nak is elküldött. Azt írja, hogy a rezsicsökkentés lufijának kipukkanása után még nehezebb anyagi helyzetbe kerültek a 230 ezer forint körüli összegből vegetáló pedagógusok. A nyílt levél szerzője (Tanár Anonim) szerint országszerte, egyszerre kell tüntetni, „egy napon kell, azonos órában kell megtartani egy országos tiltakozást, minden város főterén külön, hogy egyben láthassa a vezetés, hogy mennyien vagyunk tanárok és a támogatóink! El kell indítani a lavinát!”. Az augusztus 15-ét javasolja időpontként, 17 órát, helyszínként pedig a városok főterét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220726_felhivas_tanaroknak_tiltakozas

 

Több diplomás kell vagy jönnek a következmények

A felsőoktatásba belépők száma a gyenge közoktatás és kormányzati intézkedések – például az állami ösztöndíjas helyek csökkentése – miatt is visszaesett. Az Európai Bizottság (EB) 2022-es országjelentése szerint Magyarországon már most sincs elég felsőfokú végzettségű a magasan képzett munkavállalók iránti növekvő kereslet kielégítéséhez.

https://nepszava.hu/3164427_tobb-diplomas-kell-vagy-jonnek-a-kovetkezmenyek

 

Vélemény

Az adóemelésekről beszélt Csóti Csaba, a SZEF elnöke a Klubrádió Esti gyors című műsorában, 28.05-től hallgatható:

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-julius-26-kedd-1815-26588

 

A témáról a Mércén írtak :

Lenne elfogadható alternatívája a katának, de a kormány meg sem hallgatja az érdekképviseleteket

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)  kérdésünkre elmondta, abszurdnak találja, hogy a kormány évközi, szeptemberi határidővel eszközölt ilyen radikális változásokat egy olyan adónemben, amelytől több százezer ember megélhetése függ. A közszférában dolgozók 16 szakszervezetének szövetségéből létrejött SZEF kérdésünkre elmondta, hogy az általuk képviselt munkavállalók közül sok művész katázik főállásban, de számos olyan pedagógus és tudományos területen tevékenykedő tagjuk is van, akik eddig fizetéskiegészítő másodállásaikhoz vették igénybe az adónemet, így a kormány által rohamtepóban elfogadott módosítás igen nehéz helyzetbe hozza ezeket a munkavállalókat.

https://merce.hu/2022/07/25/lenne-elfogadhato-alternativaja-a-katanak-de-a-kormany-meg-sem-hallgatja-az-erdekkepviseleteket/

 

Rédai Dorottya: az iskolai és családi erőszaktól egyetlen gyereket sem véd meg a kormány által gyermekvédelminek mondott törvény

Miközben a gyerekek szexuális életre nevelését Magyarországon évtizedek óta nem sikerült megoldani, a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt most már a meglévő és hatékonyan működő programokat sem merik az iskolákba meghívni. Az átlagostól eltérő identitású gyerekek pedig az eddig elérhető segítséget sem kapják meg.

https://qubit.hu/2022/07/27/redai-dorottya-az-iskolai-es-csaladi-eroszaktol-egyetlen-gyereket-sem-ved-meg-a-kormany-altal-gyermekvedelminek-mondott-torveny

 

július 28.

A Belügyminisztérium az iskolák fűtésén spórolna

A Belügyminisztérium utasítása szerint haladéktalanul fel kell mérni az oktatási intézmények gázról fatüzelésre történő átállásának mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével – olvasható abban a levélben, amelyet a tankerületek kaptak. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás elképedt az ötleten. A Klubrádió A lényeg című műsorában 2022. július 28-án elmondta: az átalakítás értelmetlen, és nagyon költséges, mert a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz. Szerinte így visszatérünk a kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába. A PSZ alelnökében felmerült a gyanú, hogy a Belügyminisztérium azért nem adhatta még ki a tanév rendjét, mert a téli időszakra szénszünetet terveznek.

https://www.klubradio.hu/hirek/a-belugyminiszterium-az-iskolak-futesen-sporolna-128058

 

Tovább nőhet a tanárhiány ősztől

Ha az Európai Bizottság által a kormánnyal folytatott tárgyalásokon hangsúlyozott követelések, a béremelés és annak értékállósága megvalósulna, akkor enyhülne a tanárhiány, hisz a most felvett pedagógushallgatók az öregségi nyugdíjba vonulókat sem pótolják. És akkor még nem számoltunk a nők 40 éves kedvezményével élő kollégákkal, a tanulmányok során lemorzsolódókkal és a pályaelhagyókkal – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Start című műsorában 2022. július 28-án. Hozzátette. az pedig nagyon szomorú, hogy a magyar pedagógusbér fontosabb az Európai Bizottságnak, mint a magyar kormánynak.

https://www.atv.hu/videok/20220728/tovabb-nohet-a-tanarhiany-osztol-orszagos-tuntetesre-keszulnek-a-pedagogusok

 

Sok tanári szakpárt el sem tudnak indítani az egyetemek, olyan kevés volt a jelentkező

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Kar – osztatlan tanári [10 félév [biológiatanár; fizikatanár]] n.i.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar – osztatlan tanári [10 félév [földrajztanár; kémiatanár]] n.i.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar – osztatlan tanári [10 félév [magyar nyelv és irodalom szakos tanár; német nyelv és kultúra tanára]] (Budapest) n.i
Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar – osztatlan tanári [10 félév [biológiatanár; fizikatanár]] n.i.n.i.= nem indul

https://eduline.hu/felsooktatas/20220725_tanarkepzesek_el_sem_indul

 

Kilenc iskolát érint az energiatakarékossági intézkedés Székesfehérváron

A Fejér megyei székhelyen a szakképzési centrum kilenc iskolája kapott napelemes rendszert, van olyan iskola, ahol ezzel évente több mint tízmillió forintot tudnak majd spórolni.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/napelem-megujulo-energia-szakkepzesi-centrum-szekesfehervar-energiahatekonysag.756940.html

 

Erdőkertesen sem lesz tűzijáték, inkább 70 gyerek iskolakezdésére költik a pénzt

„Megkérdeztem Önöket, felemelő érzés volt látni, ahogy a közösség tagjai együttérzésből, empátiából, szolidaritásból ismét jelesre vizsgáztak” – kezdte szerdai bejegyzését a Pest megyei Erdőkertes független polgármestere, Pásztor László a Facebookon.

https://telex.hu/belfold/2022/07/28/erdokertesen-sem-lesz-tuzijatek-inkabb-70-gyerek-iskolakezdesere-koltik-a-penzt

 

július 29.

Fatüzelésűre állítaná át az iskolákat a Belügyminisztérium

Haladéktalanul fel kell mérniük a tankerületi központoknak, hogy a fenntartásuk alá tartozó oktatási intézményekben lehetőség van-e a gázról a fatüzelésre történő átállásra, illetve kályhák beszerzésére – derült ki egy a Népszavához is eljutott, a tankerületi igazgatóknak és gazdasági vezetőknek kiküldött levélből, amit a közoktatásért is felelős Belügyminisztérium “feladatszabása” alapján kaptak meg az érintettek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szintén értesült a levélről, Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a lapnak elmondta, az egyik tankerületből megerősítették számukra, valóban meg kell nézniük, hogy az iskolákban hogyan tudnának átállni a fatüzelésre. Totyik Tamás szerint ezzel a lépéssel csak a gázzal lehet spórolni, a költségeken valójában nem, hiszen a tűzifa sem lesz sokkal olcsóbb, mint a gáz, és a fatüzelésű kályhák beszerzése is pluszköltségekkel jár majd. A levél kitért arra is, hogy az iskoláknak ellenőrzött, működőképes kéménnyel kell rendelkezniük, illetve hogy “a fűtésre alkalmas lehet a cserépkályha is”. A tankerületi vezetőktől azt kérték, hogy a feladatot kezeljék szigorúan bizalmasan.

A 2022-23-as tanév rendje még nem jelent meg, a PSZ alelnöke szerint a késlekedésnek köze lehet a tankerületeknek kiküldött levélhez: egyes iskolákban télen akár szénszünetet is elrendelhetnek, ehhez azonban előbb látni kell, hol és hogyan tudják megoldani a fűtést gáz nélkül. Totyik Tamás tud olyan budapesti iskolaigazgatóról, aki már a szénszünet lebonyolításán gondolkodik.

https://nepszava.hu/3164753_novak-katalin-ferenc-papa-talalkozo

 

Átalakítják a felvételi rendszert

Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebookon ismertette az új rendszer főbb elemeit. Videójában elmondta: „a Kormány egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszer alapját fogadta el, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez.” E szerint: a felsőoktatási intézmény az 500 pontos felvételi rendszeren belül maga dönthet majd 100 pontról, valamint az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt, vagy középszintű érettségi. A felvételi rendszer továbbra is megőrzi a központi lebonyolítás transzparenciáját és kiszámíthatóságát! Továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért. Kivezeti a kormány a kötelező nyelvvizsga rendszerét. A jövőben a nyelvvizsga-kötelezettség helyett, a képzés során kell az egyetemeknek biztosítania a megfelelő nyelvi kompetenciákat! A felsőoktatási intézményeknek továbbra is gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=777051406768056

 

Polónyi: Három lépésben építette le a kormány a felsőoktatást

A romkocsmázással kezdték, majd tudatos stratégia mentén alakították át az iparkamara kívánságainak megfelelően janicsár képzéssé a magyar felsőoktatást. Polónyi István oktatáskutató szerint három csapás érte a felsőoktatást az elmúlt tíz évben, most viszont olyan helyzetbe került a kormány, hogy kénytelen lesz változtatni. De visszatér-e a 23 bűnös szak?

https://www.klubradio.hu/adasok/polonyi-harom-lepesben-epitette-le-a-kormany-a-felsooktatast-128061?fbclid=IwAR3mesJy0-pa2wNzjyVdLibf3eWwX7tVd-CL1Zd-tdiR54CuSOCTp0oTSZU

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X