Heti lapszemle 2022. július 1.

lapszemle

Hosszú hónapok óta most először kapott írásos javaslatot a sztrájkkövetelésekre az új kormánytól a sztrájkbizottság. Továbbra is 3×10 százalékos béremelést ígér a kormány, ami a PSZ szerint nem elegendő, csak annyit jelent, hogy a süllyedő hajón kisebb lehet a lék. A közoktatás hajója azonban így is, úgy is elsüllyed.

 

június 24.

Ősszel felmérik a magyar diákok képességeit

Az oktatás területén elsősorban a gyerekek érdekét kell figyelembe venni – mondta a belügyminiszter egy szabadegyetemen. A tanároknak például meg kell mondaniuk, hogy mekkora az optimális osztálylétszám – mondta Pintér Sándor, aki a pedagógusbérekre nem tért ki, viszont a PISA-teszteredményeket kommentálva bejelentette: szeptember-október elején felmérést készítenek a magyar diákok képességeiről.

https://infostart.hu/belfold/2022/06/24/a-tanaroknak-es-az-egeszsegugyben-dolgozoknak-is-uzent-pinter-sandor

 

Két éve kéri a PSZ a kormányt a diákok tudásának felmérésére

A koronavírus-járvány okozta digitális oktatás miatt a PSZ két éve kéri a kormányt: mérje fel a diákok tudását, illetve azt, hogy függesszék fel a helyi tanterveket a lemaradások pótlása érdekében – emlékeztetett Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorában, reagálva Pintér Sándor belügyminiszter bejelentésére. Szerinte a PISA-tesztet ki kellene terjeszteni 12 évfolyamra. Jelezte: az ideális osztálylétszámot nem lehet bevezetni a pedagógushiány miatt. Ezen a linken 7.40-től kezdődik az összeállítás, illetve a nyilatkozat.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-junius-24-pentek-1800-25957

 

június 25.

Egy lángossütő órabérének harmada jut a tanároknak a nyári pluszmunkáért

Átlagosan minden harmadik pedagógus vállal nyáron pluszmunkát fizetése kiegészítéséért – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Inforádiónak. A nyári napközis táborokban igénybe vett pedagógusok fizetségét ráadásul szánalmasan alacsonynak tartja, óránként 500 forint ez az összeg, utalványban. „Egy pedagógus kollégától hallottam, hogy ha egy strandra elmegy lángossütőnek, annak az óradíjnak az egyharmadát kapná. Természetesen a két munkát nem lehet összehasonlítani” – tette hozzá. Szerinte az is aggályos, hogy aki végigdolgozza a nyarat, nem tudja kipihenni magát tanévkezdésre.

https://infostart.hu/belfold/2022/06/25/egy-langossuto-oraberenek-harmada-jut-a-tanaroknak-a-nyari-pluszmunkaert

 

Pécsi kezdeményezés: nem lehet összedobni a béremelést, egyébként a PSZ-nek is van kedvezményre jogosító kártyája

Putz Ádám, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa létrehozott egy Facebook-csoportot, amelyben a pécsi vállalkozások a pedagógusok iránti szolidaritásukat kifejezve kedvezményeket kínálnak a pécsi tanároknak, tanítóknak, óvónőknek. Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya megyei szervezetének elnöke a Hírklikknek azt mondta, örülnek a kezdeményezésnek, de azért ez az „összekalapozzuk” megoldás nagyon szomorú, a bért az államnak kell biztosítania. Egyébként a Pedagógusok Szakszervezetének is van engedményt adó PSZ-kártyája, amihez pluszban a PSZ megyei elnöke harcolt ki megyei szinten vagy 30 vállalkozónál kedvezményt. Igaz, ő maga nem veszi igénybe azokat, így támogatja a kisvállalkozókat.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-iranti-szolidaritas-meghato-de-egyben-szomoru-es-megalazo-segitseg/400034/

 

A pedagógusokkal akarják kimondatni, milyen iskolákat kell megszüntetni

Pintér Sándor, a közoktatásért is felelős belügyminiszter a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemen fejtette ki, hogy az oktatásban elsősorban a gyerekek érdekét kell figyelembe venni. A tanároknak például (kérdőíven) meg kell mondaniuk, hogy szerintük mekkora az optimális osztálylétszám. Nahalka István oktatáskutató szerint a pedagógusokkal akarják kimondatni, hogy a kisebb osztályokkal rendelkező kisiskolákat meg kell szüntetni. „Úgyhogy tessék nyugodtan azt válaszolni a kérdőív e kérdésére, hogy 8-10, esetleg azt, hogy 5” – mármint az ideális osztálylétszám.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusokkal-akarjak-kimondatni-hogy-milyen-kisiskolakat-kell-megszuntetni/400048/

 

június 26.

A magyar jövő

Bár az iskolák nyárra már becsukták a kapuikat, az iskola világa nagyon is vibrál. Túlságosan mély ellentétek húzódnak benne ahhoz, hogy megnyugodhasson. Sok minisztériumra szétszórt oktatás, háttérben készülő racionalizálási terv, kamukérdőív, ellehetetlenített sztrájk, június végére elnapolt sztrájkbizottsági tárgyalás, egyik napról a másikra bejelentett iskolabezárások: csak egy-egy pillanatfelvétel abból a káoszból, amivé mára Magyarországon az oktatás világa vált.  Így aztán mi sem lehetünk nyugodtak. Millei Ilona cikke.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-magyar-jovo/400077/

 

június 27.

MSZP: hiányzik az ápolók, a tanárok, a rendőrök béremelésének fedezete a költségvetésből, a kormányfő ismét 3×10 százalékos béremelést ígért

Harangozó Tamás (MSZP) az oktatás, az egészségügy és a rendvédelem helyzetét kérte számon a miniszterelnökön a parlamentben. Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban kórházi osztályokat zártak be, vontak össze orvos-, nővér- és pénzhiány miatt. Ennek ellenére a jövő évi költségvetési tervezetben “egy huncut fillér sincsen” sem a nővérek, sem az ápolók, sem a tanárok béremelésére. Orbán Viktor válaszában kiemelte: a pedagógusok biztosan fognak kapni három egymást követő évben 10-10-10 százalékos béremelést, azt pedig, hogy azon felül mi történik, majd a gazdaság teljesítményének fényében tudják megítélni.

https://www.atv.hu/belfold/20220627/orban-haromszor-10-szazalek-a-pedagogusoknak-biztos

 

Szeretnék tanítani, de a fizetés ezt nem teszi lehetővé

Két év után felmondott a Magyar Gyula Kertészeti Technikum egyik tanára, mert úgy érezte, hogy „ez így nem mehet tovább”. Tavaly végzett az egyetemen, akkor a bértábla szerint 150-160 körül lett volna a gimnáziumi fizetése pályakezdőként, a Magyar Gyula Kertészeti Technikumban bruttó 320-at kínáltak, ami nettó 210 ezer forint, szóval 50 ezerrel több, így ezt választotta. „Volt olyan időszak, hogy a magántanítással majdnem többet kerestem, mint a rendes állásommal” – tette hozzá.

https://444.hu/2022/06/27/ha-a-tanari-palyan-maradtam-volna-akkor-vegigdolgozom-az-egesz-nyarat

 

Egyre több az egyházi iskola, van olyan tankerület, ahol több diák jár egyházi általánosba, mint államiba

Az egyházi fenntartók a köznevelési intézmények 12 százalékát működtették a most zárult tanévben, ami 1 százalékos növekedés az előző évhez képest – olvasható az Oktatási Hivatal 2021/2022-es tanévről szóló jelentésében. A köznevelési intézmények (óvodák, iskolák, kollégiumok, gyógypedagógiai intézetek) száma 5812 volt idén, vagyis ezek közül mintegy 700 egyházi fenntartású. Az egyházi óvodák aránya 5,6 százalékról 10,4 százalékra, az általános iskoláké 9,4 százalékról 17,1 százalékra, a középfokú intézményeké 10,4 százalékról 25,2 százalékra nőtt 2010 és 2020 között.

https://nepszava.hu/3161388_oktatas-egyhazi-iskolak-orban-kormany-felekezetek

 

Kiváló érettségi eredmények Budaörsön

„Ha valaki az évvégi iskolai összes tantárgyi átlagot (4,6) irreálisan magasnak találta volna, akkor nézze meg az érettségi eredményeket! Középszinten a vizsgajegyek átlaga: 4,87 (!), ami a tavalyi eredményt is túlszárnyalta” – írta Facebook-oldalán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum az idei érettségi eredményeiről. Az igazi „értékmérő” az emelt szintű érettségi, hiszen azt külsős bizottságok előtt teszik le a diákok. „Az itt elért 4,93-as érdemjegyátlaghoz nincs mit hozzáfűzni”.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220627_Budaorsi_Illyesgimnazium_erettsegi_eredmenyek

 

A magyar iskolarendszerben kutyavilág vár a külföldről hazatérő diákokra

„A magyar oktatási rendszer merevsége nagyon erős gátja tud lenni a migrációs motivációnak. Egy magyar szülő tízszer meggondolja, hogy kitegye a gyerekét annak, hogy elmenjenek, aztán később akár visszajöjjenek. Megteheti, hogy miközben egy vadidegen ország vadidegen nyelvén próbál integrálódni, fenntartja a hazai tanulói jogviszonyt is, hogy legyen visszaút a magyar iskolába, ezzel iszonyú nagy terhet pakolva a gyerekére. Ha viszont ezt nem vállalja, akkor legalábbis bizonytalanná teszi a visszautat, és nem tudni, hogy a gyerek melyik évfolyamon folytathatja az iskolát, amikor hazatérnek” – mondja Messing Vera szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a CEU Demokrácia Intézet kutatója. Elemző cikk.

https://qubit.hu/2022/06/27/a-magyar-iskolarendszerben-kutyavilag-var-a-kulfoldrol-hazatero-gyerekekre

 

Csak szép elmélet a sérült gyerekek integrált oktatása

Hiába lenne kötelező, sok általános iskola vonakodik attól, hogy olyan tanulót vegyen fel, aki kisebb-nagyobb mértékben “kilóg a sorból”. Az idei tanévet sikerült lezárni kényszermegoldásokkal, de ez jövőre is ugyanígy kérdés lesz.

https://nlc.hu/ezvan/20220627/holnap-iskolaja-integralt-oktatas-serult-gyerekek/

 

Hónapokig hagyták a tanárok, hogy osztálytársa bántsa az öngyilkossági kísérletbe menekülő 13 éves budapesti lányt

Hónapon át tudott arról az iskola, hogy egy erős testalkatú fiú osztálytársa naponta veri és bántja a lányukat – ezt mondták egy sikertelen öngyilkossági kísérletbe menekült 13 éves budapesti lány szülei a Blikknek.

https://444.hu/2022/06/27/honapokig-hagytak-a-tanarok-hogy-osztalytarsa-bantsa-az-ongyilkossagba-menekulo-13-eves-budapesti-lanyt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=honapokig-hagytak-a-tanarok-hogy-osztalytarsa-bantsa-az-ongyilkossagba-menekulo-13-eves-budapesti-lanyt

 

június 28.

Ezúttal a PSZ székházában folyt a sztrájkbizottsági tárgyalás

Az ősz óta zajló sztrájkbizottsági tárgyalások történetében most kapott először írásos ajánlatot a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága, amely a köznevelési államtitkárság delegációját a PSZ budapesti székházában fogadta 2022. június 28-án. Az írásos előterjesztést nyilvánosságra hoztuk a Facebookon. A tárgyalás után a közösségi oldalunkon Szabó Zsuzsa elnök azt mondta: érdemi előrelépés nincs, a kormány továbbra is 3×10 százalékos béremelést ajánl, amely nem elfogadható a szakszervezetek számára.  A pedagógushiányra nincs érdemi válasza a kormánynak. A következő tárgyalás augusztus 10-én lesz. (A hang időnkénti hibájáért elnézést kérünk.)

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/766118394399505

 

Továbbra is bizonytalan a tanévkezdés, a megígért béremelés nem elég

A 3×10 százalékos ajánlat az alapvető problémát, a pedagógushiányt, a további elvándorlást, a fiatalok pályára vonzását nem állítja meg – mondta a Szeged TV Téma c. műsorának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A következő tárgyalás augusztus 10-én lesz. A műsor idézte a PSZ minapi tanévzárójáról Tóth Tündét, aki a fiatal pedagógusokat képviselte, továbbá Szabó Zsuzsa elnököt is a Facebookos bejelentkezés alapján. Az interjú felvezetője ezen a linken 16 perc 45 mp-nél kezdődik.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/758434828530249

 

A PSZ szerint követhetetlen, hogy milyen bérrendezést szánnak a tanároknak

Orbán Viktor miniszterelnök szerint biztosan megkapják a pedagógusok a háromszor 10 százalékos béremelést, 3 egymást követő évben. Ezt ellenzéki kérdésre válaszolta a parlamentben, hozzátéve, hogy a további emelés a gazdasági helyzet függvénye. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint követhetetlen, hogy milyen bérrendezést szánnak nekik. Pedig az egyik legfontosabb kérdés, hogy megint csupán a bérpótlékukat emelnék, vagy az alapbérük összegére jönne a pluszpénz – tájékoztatta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradót. A műsor idézte Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét is, aki a tárgyalás után a Facebookon azt mondta: nincs előrelépés a bérekről, a 3×10 százalék a PSZ szerint nem érdemi béremelés, ráadásul az első 10 százalékot már meg is kapták a pedagógusok (vagyis az idei ágazati szakmai bérpótlékot is beszámítják a 3×10 százalékba).

https://rtl.hu/hirado/2022/06/28/pedagogusok-ber-emeles-mikor-mennyi-orban-viktor

 

A kormány sem a tanárok érdemi bérrendezésre, sem munkaterheik csökkentésére nem tett javaslatot a sztrájkbizottsági tárgyaláson

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának azt mondta: olyan bérrendezésre lenne szükség, amellyel a pedagógusok legalább a diplomás átlagkeresethez fel tudnak zárkózni. A tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül nálunk a legalacsonyabbak, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének 58-66 százalékát teszik ki. A kormány nevében tárgyaló Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint 10 százaléknál nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az egyeztetés utáni tájékoztatón úgy nyilatkozott, a következő egyeztetésre (augusztus 10.) konkrétumokat várnak a kormányzattól: milyen teljesítményt kell produkálnia a gazdaságnak ahhoz, hogy a pedagógusok érdemi bérrendezéséről is lehessen tárgyalni. Ha augusztusban sem lesz megállapodás, bizonytalanul indulhat a tanév. Arra a kérdésre, a kormány hogyan fogja kezelni, ha még több pedagógus hagyja el a pályát, Maruzsa Zoltán államtitkár nem tudott válaszolni.

https://nepszava.hu/3161618_tanarok-berrendezes-munkaterhek-orban-kormany-szakszervezetek

További beszámolók a sztrájkbizottsági tárgyalásokról.

https://merce.hu/2022/06/28/a-gazdasag-teljesitmenyehez-kotne-a-pedagogusok-beremeleset-a-kormany/

https://telex.hu/belfold/2022/06/29/pedagogus-szakszervezetek-belugyminiszterium

 

Mégis költségvetésből kellene fedezni a béremelést?

Szabadi István (Mi Hazánk) azt javasolta a parlamentben, hogy a költségvetési maradványokat fordítsák a pedagógusok béremelésére. Ezeket a pénzeket a pénzügyminiszter vagy a kormány “egy tollvonással” át tudja csoportosítani.  Ne várjunk az uniós pénzre, ezekből a pénzmaradványokból csoportosítsanak át forrásokat a pedagógusok vagy az ápolók béremelésére – mondta. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a maradványelszámolásnak szigorú szabályai vannak.  Szerinte a maradványforrásokra folyamatos béremelést tervezni súlyos szakmai, politikai hiba lenne, mert béremelést csak olyan forrásokra szabad tervezni, amelyeket a költségvetésben biztosan be tudnak szedni.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2022/06/28/furjes-balazs-amig-ez-a-kormany-hivatalban-van-nem-lesz-dugodij

 

Pénzeső a volt Emmi-s államtitkároknak

Az előző parlamenti ciklus hajrájában, az áprilisi választás előtt fejenként négymillió forint jutalmat kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai. Ez a korábbi hasonló kifizetésekhez képest is kiemelkedő összegű „motivációs elismerést” jelent.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/emmi-kasler-jutalom-motivacios-elismeres-allamtitkar.755119.html

 

A szülők jogait tovább kell erősíteni

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhetnek olyan javaslatok, amelyek távol tartják az LMBTQ-propagandát a gyermekektől – fogalmazott Répássy Róbert egy interjúban. Ezekből a szabályokból ki fog derülni, hogy a gyermekvédelmi referendum célja nem a szexuális kisebbségek elleni támadás volt.

https://index.hu/belfold/2022/06/28/repassy-robert-a-szulok-jogait-tovabb-kell-erositeni-a-gyermekvedelem-tekinteteben/

 

június 29.

PSZ: a kormány képes a gyerekek jövőjét is feláldozni

Az ősszel kezdett sztrájkbizottsági tárgyalások óta most először kapott a PSZ és a PDSZ írásos ajánlatot, de ebben sajnos érdemi előrelépés nincs. A 3×10 százalékos béremelés a szakszervezetek számára elfogadhatatlan. Az alacsony bérek miatt a tanárhiány már most is nagy, de a helyzet tovább romolhat, ha nem dönt érdemben a kormány. Ezzel viszont feláldozza a gyerekek, a diákok jövőjét is – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Inforádió reggeli műsorának.

https://www.youtube.com/watch?v=oByAlLyvioQ

 

A kormány a következő két évben is 10-10 százalékos emelést javasol, az ideit már beleszámolta a 3×10-be

A kormány a sztrájkkövetelésekre írásos választ adott, idáig csak szóbeli ígéretek voltak – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió déli hírműsorának. Csak a lék lehet kisebb a süllyedő hajón a 10 százalékos emeléssel, jelezte az alelnök. Ezen a linken 15.22-nél kezdődik.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2022-junius-29-szerda-1200-26042

 

Süllyedő hajó a közoktatás, a 3×10 százalék biztosan nem menti meg

A jövő nemzedékét, a gyerekeket is képes feláldozni a kormány, nem is akar pénzt fordítani az oktatásra, a béremelésreerről is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának. A 3×10 százalékos ajánlatot (amelyből az idei 10 százalékot már megkapták a pedagógusok) a PSZ nem tekinti elégségesnek, ugyanis el kellene érni a diplomások átlagkeresetének 90 százalékát, ebből nem enged a PSZ, ehhez viszont nem elég a kormány ajánlata. Ezen a linken 12.45-nél kezdődik a beszélgetés.

https://www.klubradio.hu/archivum/szolidaritas-2022-junius-29-szerda-1400-26045

 

Történelmi esemény az írásos ajánlat

A sztrájkbizottsági tárgyalások történében most először kaptunk írásos ajánlatot, de csak annyi történt, hogy a szóbeli ígéreteket rögzítették. A béremelésre, a tanárhiányra, az elvándorlásra továbbra sincs érdemi válasz – mondta Totyik Tamás alelnök a Nemzeti TV Napi téma című műsorának, a sztrájkbizottsági tárgyalások második fordulója után. Emlékeztetett: jelenleg 15.500 pedagógus hiányzik, a kormány béremelési ajánlata ezt a problémát nem oldja meg, csak a süllyedő hajón lehet kisebb a lék.  Ám a hajó attól még elsüllyed. Ezen a linken 9.30-nál kezdődik a beszélgetés.

https://www.facebook.com/nemzetitv/videos/368704322019189

 

Ki fog szeptembertől tanítani? Jön a polgári „engedelmesség”?

Nem világos, hogy a kormány milyen gazdasági mutatók mellett tartja elképzelhetőnek a pedagógusok érdemi béremelését, miközben amikor jól teljesített a gazdaság, akkor sem emelték a béreket – ezt is felidézte Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának. Ugyanis tavaly és idén is csak ágazati szakmai pótlékot adtak. Polgári engedetlenséget szakszervezetek nem szervezhetnek, de megértjük a kollégákat, mert nagy az elkeseredettség. Ugyanakkor szerinte szóba jöhet a polgári „engedelmesség” is, amikor szó szerint betartják az előírásokat, például heti 32 óra után már nem foglalkoznak a diákokkal a pedagógusok.

https://www.atv.hu/videok/20220629/nincs-megallapodas-a-pedagogusberekrol

 

A pécsi vállalkozók kezdeményezést mások is követnék

Putz Ádám, a pedagógusokat támogató pécsi szolidaritási akció kezdeményezője kapott megkereséseket Budapesten, Dunaújvárosban és Egerben élő, a pedagógusok ügyével szimpatizáló állampolgároktól, akik szívesen vállalnák, hogy a saját közösségükben szervezzenek hasonló akciókat. Pécsen pártok is megkeresték, de ő fontosnak tartja, hogy a Közösségi Kiállás a Pedagógusokért (KKP) távol maradjon a politikától. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az oktatási rendszert régóta szétfeszítő, rendszerszintű problémákra, amelyek miatt a pedagógusoknak évről évre egyre több gondot jelent a megélhetés. Az Euronews is kitért a Belügyminisztérium sztrájkbizottságnak adott írásos ajánlatára, miszerint a következő években 10 százalékos emelésre számíthatnak a pedagógusok.

https://hu.euronews.com/2022/06/29/az-orszag-tobb-pontjan-is-atvehetik-a-pecsi-modellt-a-pedagogusok-tamogatasara?utm_source=newsletter&utm_medium=hu&utm_content=az-orszag-tobb-pontjan-is-atvehetik-a-pecsi-modellt-a-pedagogusok-tamogatasara&_ope=eyJndWlkIjoiYzIxMDdhZWIyZDhlZTQ1YTQxOWYwNjU4ZDkyNDIxOWEifQ%3D%3D

 

június 30.

Nőni fog a tanárhiány a pályaelhagyók és a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt

Jelenleg is 15.500 pedagógus hiányzik az oktatásból, a kormány 3×10 százalékos ajánlata nem elég a problémák megoldására – erről is beszélt a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Spirit FM rádió Aktuál c. reggeli műsorának. Az oktatásban dolgozók megalázó bérét jól jellemzi, hogy egy kereskedelmi lánc sokkal több pénzt ajánlana nyárra (vagy máskorra is) a pedagógusoknak, mint amennyit keresnek. A helyzet tarthatatlan, már nem béremelésről, hanem bérrendezésről kell beszélni. Ha a kormány nem tudja vonzóvá tenni a pályát a fiataloknak, nem lesz, aki tanítsa a diákokat.

https://www.youtube.com/watch?v=xyLkT6DVZMU

 

„Nekem tanárként, több diplomával, osztályfőnökként nettó 1460 forintra jön ki az órabérem”

Sorra mondanak fel a tanárok, látok olyan iskolát, ahová 10-15 tanárt keresnek. Egy iskolába – írta a Facebookon a népszerű történelemtanár, Jocó bácsi. Hozzátette: az emberek felháborodnak a tanárok kérésein, mert nem tudják vagy nem hiszik el a valóságot. „És holnap még be kell menni a suliba, hiába tart egy hónapja a három hónapos nyári szünet” – reagált egy másik, szintén gyakori tévhitre, amely szerint a tanárok nyaranta három hónapos szabadságukat töltik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220630_Joco_becsi_tanari_oraber

 

Egy luxemburgi iskola tanárnője azt kérte a szülőktől, ne vegyenek neki ajándékot, inkább egy magyar alapítványt támogassanak

„Létezik Luxemburgban egy Európa Iskola, és ott is egy tanárnő, akit Papp Nikolettnek hívnak. Aki – nem először – a tanév végi ajándék helyett azt kérte a diákjaitól és szüleitől, hogy az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő munkáját támogassák” – erről L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője számolt be.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220630_Igazgyongy_Alapitvany_iskolakbol_erkezo_tamogatasok

 

Az ÁSZ elemezte a digitális oktatás hatását: nincs nagy baj

A koronavírus-járvány miatti digitális oktatás összességében nem hozott számottevő változást az oktatás eredményességében a felvételi és érettségi eredmények alapján. A középiskolai felvételik eredményeiben egyik évről a másikra tapasztalható változások mértékükben nem térnek el a 2010-2020 években tapasztalt értékektől. Az érettségik eredményeiből látható: azokból a tantárgyakból, ahol 2020-ban visszaesés történt, 2021-ben hasonló mértékű korrekció, javulás volt az előző évhez viszonyítva. A középiskolai felvételi és a nappali tagozatos érettségi átlageredmények adatai is arra utalnak, hogy a 2020-2022 években trendszerű változás nem történt, az új kihívásokhoz a tanulók, a szülők és a pedagógusok is alkalmazkodni tudtak – állapította meg az Állami Számvevőszék. A pedagógusok digitális felkészültsége eltérő volt, a digitális módszerek használata nem volt általános. Azok az iskolák, amelyek a jelenléti oktatás hatékonysága érdekében már korábban beépítették a digitális technológiát, könnyebben tudtak reagálni a kihívásokra.

https://profitline.hu/asz-a-digitalis-oktatas-eredmenyei-es-hatasai-438030

 

Idén is ingyenes cirkuszt kapnak a kitűnő tanulók

A diákok a nyári műsorokat, a Rain – Esőcirkuszt és a Magic Show-t nézhetik meg ingyen.  A Fővárosi Nagycirkusz programjához az ország területén működő utazócirkuszok is csatlakoztak, a MÁV-Start Zrt. pedig kedvezményeket ad. Az általános iskolások szeptember 18-ig válthatják be a kuponjukat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220630_Fovarosi_Nagycirkusz_kituno_tanulok

 

július 1.

A fejlett államok közül Magyarországon legnagyobb a szakadék az iskolázottak és az iskolázatlanok között

Az OECD-átlaghoz képest nálunk jóval nagyobbak a különbségek az iskolázottabbak és a kevésbé iskolázottak között, ami különösen igaz a 20–24 éves, egyetemre járó és egyetemre nem járó fiatalokra. A különbség 45 pont, szemben a 35 pontos OECD-átlaggal, de ez a különbség fokozódik a 16–24 évesek közötti korai iskolaelhagyók és a még iskolába járók között, akiknél 58 pont a hazai különbség az OECD-átlag 41 pontjához képest. Kende Ágnes elemző cikke.

https://qubit.hu/2022/07/01/a-fejlett-allamok-kozul-magyarorszagon-tatong-a-legnagyobb-szakadek-iskolazottak-es-iskolazatlanok-kozott

 

Nehéz év vár a magyarokra, akár 16 százalékkal is emelkedhetnek az árak

Elhúzódó, magas inflációval és lassuló gazdasági növekedéssel számol 2023 végéig a Magyar Nemzeti Bank. Idén éves átlagban 22 százalékos élelmiszer-áremelkedésre számít most az MNB, ami csaknem duplája a 11,8 százalékos inflációs előrejelzésnek.

https://nepszava.hu/3161914_magyar-nemzeti-bank-inflacio-aremelkedes-magyarorszag-2022

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X