Heti lapszemle 2022. június 10.

lapszemle

A PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága június 8-án találkozott a kormány kijelölt képviselőjével, Maruzsa Zoltán államtitkárral. Követeléseink jogosságával egyetértett, de egyelőre nincs érdemi válasz, csak mutogatás Brüsszelre. Nyáron is folytatnánk a tárgyalásokat, mert a következő tanév kezdetére érdemi választ szeretnénk a követelésekre, köztük a béremelésre.

 

június 2.

Oktatás egy rendőrtábornok irányítása alatt

A Spirit FM Beszóló c. műsorának témája az oktatás volt. Nyilatkozott Radó Péter oktatáskutató, a Szülői Hang képviselője, Miklós György, továbbá Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Beszéltek a belügyminiszter rendpárti kijelentéseiről, a tanárhiány okozta feszültségekről, a sztrájkjogról, a szakszervezetekről, a szülői támogatásról. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott a minapi bukaresti konferenciáról is: ott is szembesült azzal, hogy a magyarországi bérek a régióban is jócskán lemaradtak. Felidézte: Alkotmánybírósághoz fordulunk a sztrájkot korlátozó törvénymódosítás miatt. A teljes műsor itt érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=xP46lMoggdc

Totyik Tamás külön ezen a linken is meghallgatható:

https://www.youtube.com/watch?v=okiR4pyDNE8

 

június 3.

Fogalmi káosz a szakképzésben

A PSZ szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor a Klubrádió Realitás c. műsorának nyilatkozott egy másik szakértővel együtt a szakképzés helyzetéről. Az elmúlt évek sorozatos átalakításai után szinte már senki nem tudja, milyen iskola milyen végzettséget ad, különösen igaz ez a szülőkre – jelezte az alelnök. Kapkodás van, nincsenek átgondolt lépések a szakképzésben. Az egyórás műsor ezen a linken érhető el:

https://www.klubradio.hu/archivum/realitas-politikai-utkereses-2022-junius-03-pentek-1500-25474

 

június 4.

Bruttó 400 ezres kezdőbért javasol az NPK elnöke

A végzős pedagógusjelöltek nem tudják pótolni azt a hiányt, amit egyrészt a nyugdíjba vonulások, másrészt a pályaelhagyás okoz. Annyira messze van egymástól a pályára lépők és a pályát elhagyók száma, hogy rövid távon nincs sok esély ennek javítására. Megoldási javaslatok kellenek, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetése ezért is szeretne mihamarabb találkozni Pintér Sándor miniszterrel, hogy elmondhassák, mi az, amivel már nem lehet várni – mondta Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Beszélt a sztrájkról is: „Egy pedagógussztrájk azért sem tud annyira hatékony lenni, mert ha az állam nem lép, előbb-utóbb mégiscsak a sztrájk ellen fog fordulni szinte mindenki, a szülőktől sem lehet várni, hogy napokig, hetekig otthon tartsák a gyerekeket. Nehéz helyzet. Nyilván az lenne a legjobb, ha sztrájkra nem kerülne sor, de ha a tárgyalások nem vezetnek előre, a feszültség, elégedetlenség kifejezéséhez kell valamilyen eszköz.”

https://nepszava.hu/3159163_oktatas-interju-horvath-peter-pinter-sandor-tanarhiany-nemzeti-pedagogus-kar

 

június 5.

A PSZ néhány évvel ezelőtt készített karikatúrája mára valóság lett

A szakszervezetek folytatják a sztrájkbizottsági tárgyalásokat, immár az új kormány képviselőjével, akár nyáron is, hogy eredmények legyenek őszre – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak, amely bemutatta a PSZ honlapján közölt pedagógusnapi köszöntőt (karikatúrát) is.

https://www.atv.hu/videok/20220605/atv-hirado-20220605-1830

 

Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakszervezetek a sztrájkot korlátozó törvénymódosítás miatt

A két pedagógus szakszervezet (PSZ, PDSZ) az új kormánnyal szemben is kiáll korábbi sztrájkkövetelései mellett, és mivel közoktatás, benne a tanárok helyzete az elmúlt hónapokban csak tovább romlott, a cikk szerint egyre jobb tárgyalási pozícióba kerülhetnek a szakszervezetek. A kormány ugyanakkor a sztrájkkövetelések teljesítésére eddig nem mutatott hajlandóságot, sőt, a konfliktus egyre élesebb.

https://g7.hu/kozelet/20220605/gyulnek-a-letetbe-tett-felmondolevelek-az-alkotmanybirosaghoz-fordulnak-a-tanarok/

 

A tanárok mindig keveset kerestek, de a rendszerváltás előtt legalább vonzó volt a pálya

A rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legkomolyabb béremelése 2002-ben történt, a szocialista Medgyessy Péter kormányzása idején, amikor a pedagógusok a közalkalmazotti béremelés részeként 50 százalékkal magasabb fizetést kaptak. „Igaz, ez a béremelés nem kapcsolódott semmihez, sem az oktatás hatékonyságát és eredményességét javító intézkedésekhez, sem a bértáblához nem igazították, hogy évente indexálni lehessen a fizetéseket, így az egyszeri komolynak számító béremelkedés is gyorsan inflálódott” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Qubit portálnak.

https://qubit.hu/2022/06/05/a-tanarok-mindig-is-megalazoan-keveset-kerestek-de-a-rendszervaltas-elott-legalabb-vonzo-volt-a-pedagoguspalya?fbclid=IwAR1i2QSvdr7rYq-tWFVVmvw0IpjWbX0EnwRmeeTWgJXqYZ9ZY8jcOOM3sSc

 

Egy elhivatott tanár szerint már régen nem ünnep itthon a pedagógusnap

Keserű jegyzet pedagógusnapra egy elkötelezett szakembertől. Amellett, hogy a tényeket rögzíti, Herold Eszter mégis azt mondja, marad a pályán, mert nem tehet mást. „A pedagógusok így, a pedagógusok úgy: cikkekben, híradóban, politikusok száján – színét, örömét, súlyát és valódi tartalmát vesztette el a kifejezés Magyarországon az elmúlt hosszú évtizedek alatt. A mindenkori kormány negatív értékítélete, a magyar társadalom keserű dühe, olykor a szülők haragja, a tehetetlen szakszervezetek erőtlen szélmalomharca, a kisemmizettség, lábtörlőlét, kényszerű és elvárt szervilizmus jelentése tapad a fogalomhoz. Szitokszó lett.”

https://wmn.hu/ugy/57679-a-pedagogusnap-mar-reg-nem-unnep-itthon-semmikepp—egy-elhivatott-tanar-gondolatai?fbclid=IwAR3EoewTNei3E4RkVUAw7AiuqhecUce5oR2MRUnjfpntfWtA25iiBp8La8Y

 

Kedves pedagógusok! Köszönöm, hogy szeretitek a gyermekeimet!

„Az oktatási rendszerünk az összeomlás felé halad, ékek beverve, rémisztő példák felhozva, éljen, éljen! (Irónia.) Abba azonban ritkán gondolunk bele, hogy a gyerekeink bölcsődés vagy óvodás koruktól kezdve egy átlagos hétköznapon ugyanannyit vannak az őket nevelő és oktató szakemberekkel, pedagógusokkal, gondozókkal, mint velünk, a szüleikkel. Nem az lenne a legfontosabb nekünk is, hogy a pedagógusok egy csodás, kipárnázott, valódi 3 hónapos szünettel is járó életet éljenek? Hiszen éppen bennünket tehermentesítenek – és ha többet tesznek bele, akkor nekünk kevesebbet kell, és több energiánk marad akármi másra. Ha már azok, akiknek dolguk lenne, nem tudnak hálásak lenni ezért, én most egy kicsit helyettük is szeretnék köszönetet mondani.” Tóth Flóra írása.

https://wmn.hu/wmn-life/57719-kedves-pedagogusok-koszonom-hogy-szeretitek-a-gyerekeimet-es-mas-gyerekeit-is

 

Üzenet egykori iskoláinkba, a ma pedagógusainak

„Túl vagyunk már a nagy csinnadrattával megtartott állami pedagógusnapon, ahol „eredményes és sikeres oktatásügyről” beszéltek az állam képviselői. Az is biztos, hogy minden „Tisztelt Pedagógus és Kedves Kolléga” megkapta már Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár „Pintér Sándor miniszter kérésére” írt levelét, amelyben pedagógusnap alkalmából megköszönte egész éves munkáját, és azt, hogy ezt a hivatást választotta.” (…) „Szerencsére, ebben az országban vannak még olyanok, akik tudják, miért, és mennyire fontos az oktatás, miért érdemelnek megbecsülést a pedagógusok, miért nagybetűs ünnep a Pedagógusnap.” A Hírklikk cikke.

https://hirklikk.hu/kozelet/uzenetek-egykori-iskolainkba-a-ma-pedagogusainak/399081/

 

június 6.

A PSZ a tanévkezdésre eredményeket akar elérni a tárgyalásokon

Csaknem 150 pedagógus jelezte az elmúlt hetekben, hogy kész felmondani, ha nem lesz béremelés és nem csökkentik a munkaterheket – ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közölte az RTL híradóval. A pedagógusok sztrájktárgyalásai ezen a héten kezdődnek az új kormány kijelölt képviselőjével. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint szeptemberre érzékelhető változást kell elérni, erre törekszik a szakszervezet – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

https://rtl.hu/hirado/2022/06/06/eddig-csaknem-150-pedagogus-jelezte-felmondana

 

Dunaújvárosban fizetnek, ha sztrájkol a tanár

Ha sztrájkolnak a helyi iskolák pedagógusai, a kiesett munkaidőre járó órabért és juttatásokat az önkormányzat kifizeti – így döntöttek Dunaújvárosban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220606_Dunaujvarosi_pedagogussztrajk_juttatasok

 

Egyáltalán nem rózsás a gyerekek helyzete

Hiába a kormány nagyhangú gyerek- és családvédelme, egyre kevesebb orvos, egyre kevesebb pedagógus van, aki el tudná látni a gyerekeket, a szegénységben élőknek pedig egyre kevesebb a lehetőségük a felzárkózásra. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2021-es gyermekjogi jelentése által feltárt adatokról Gyurkó Szilvia szakértőt, az alapítvány tanácsadóját kérdezte a portál. Részlet a beszélgetésből: „Tavaly szinte mindenkit betereltek az iskolákba, aki 6 éves volt – az Alkotmánybíróság később hatályon kívül helyezte a kötelező iskoláztatásra vonatkozó jogszabályi előírást, de akkorra már az iskolákra ránehezedett a nagyobb gyereklétszám, illetve az iskolaérettség és egyéb problémák miatt egy masszív SNI (speciális nevelési igényű) gyermekközösség. Ezt egy jó állapotban lévő oktatási rendszernek sem lett volna könnyű ellátni, nálunk pedig a Covidban megfáradt, a politika által alaposan meggyötört, komoly erőforráshiánnyal küzdő iskolák fogadták ezeket a gyerekeket.”

https://magyarnarancs.hu/belpol/gyermekjogi-jelentes-magyarorszagon-egyaltalan-nem-rozsas-a-gyerekek-helyzete-249405?utm_source=facebook&utm_

 

június 7.

Egy cserepes virágot kapott a tankerülettől egy 70 fős tantestület

„Tisztelt Kolléga! A Külső-Pesti Tankerületi Központ nevében szeretettel köszöntjük pedagógusnap alkalmából! Köszönjük áldozatos munkáját, türelmét, elkötelezettségét, emberségét, példamutatását!” E szavak kíséretében küldött el egy darab cserepes virágot a tankerület a budapesti, XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium teljes tantestülete számára. Az iskola honlapja szerint az iskolában 70 pedagógus tanít: az ő munkájuk elismerése volt a bőkezű ajándék.

https://hvg.hu/kultura/20220607_Hetven_tanarra_jutott_egyetlen_cserepes_virag_a_tankerulettol_pedagogusnapra

 

Vicc, de már nem lehet nevetni rajta

Mórickás vicc is előkerült pedagógusnapon: Mi szeretnél lenni? Télen medve, nyáron tanár. Az V. kerületi újság szórakozott kicsit…

https://nyugatifeny.hu/2022/06/07/undorito-morickas-viccel-intezte-el-a-tanarok-helyzetet-az-egyik-fideszes-ujsag

 

A gyerekek érzelmi bántalmazása mindennapos a magyar iskolákban

A Hintalovon alapítvány gyermekjogi jelentése kapcsán írt elemző cikket a Qubit. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a portál kérdésére azt közölte: a szakszervezet a gyerekeket ért jogsértésekkel nem foglalkozik, azt nem is tekinti feladatának. A PSZ szerint a problémák forrása a pedagógusok, diákok túlterheltségére, a szakemberhiányra vezethető vissza. Ha több lenne az oktatási intézményekben az iskolapszichológus, mentálhigiénés szakember, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus és pedagógus, a konfliktusok 90 százaléka elkerülhető lenne.

https://qubit.hu/2022/06/07/a-testi-fenyites-mar-nem-divat-de-a-gyerekek-erzelmi-bantalmazasa-mindennapos-a-magyar-iskolakban

 

A legtöbben elítélik a tanársztrájk korlátozását

A megkérdezettek 67 százaléka szerint az Orbán-kormány nem szentel kellő figyelmet az oktatásnak, 61 százalékuk nem is igazán elégedett az oktatás helyzetével – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. Miután a kormánynál nem értek el eredményeket, a szakszervezetek sztrájkot hirdettek, amit a kabinet rendelettel próbált korlátozni. A rendelet előírásait a napokban a köznevelési törvénybe is átültették, korlátozva a pedagógusok sztrájkjogát. Az iskolákban mostantól csak akkor lehet sztrájkolni, ha a pedagógusok közben a tanórák többségét megtartják és más feladatokat is elvégeznek. A kutatásban résztvevők 80 százaléka szerint a pedagógusoknak joguk van sztrájkolni, ha elégedetlenek a helyzetükkel. A többség (65 százalék) szerint a pedagógusoknak jelentős, legalább 50 százalékos béremelést kellene adni.

https://nepszava.hu/3159367_felmeres-publicus-intezet-oktatas-tanar-sztrajk

 

Juttatás óbudaiaknak

100 ezer forintot ad a helyi óvodák pedagógusainak a budapesti III. kerület. Az önkormányzat döntött 20 ezer forintos pótlékról is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220607_III_kerulet_berpotlek_ovodapedagogusnak

 

Több pénzt kaphat jövőre az oktatás? Mire?

Szinte minden terület több forrásból gazdagodhat 2023-ban az idei évhez képest, oktatásra 200 milliárddal, egészségügyre 100 milliárddal többet fordít a kormány – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter, aki benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentnek.

https://magyarnarancs.hu/belpol/varga-mihaly-elvarjuk-hogy-az-onkormanyzatok-hozzajaruljanak-a-terhek-elosztasahoz-249469

 

Jogos kérdés, furcsa parlamenti válasz

Az LMP szerint elengedhetetlen, hogy a közalkalmazottak fizetése inflációkövetővé váljon. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint az elmúlt 12 évben az állam az ország legrosszabb foglalkoztatójává vált és úgy viselkedik a közszféra dolgozóival – beleértve a kormánnyal sikertelenül megállapodni próbáló és sztrájkot is szervező pedagógusokkal -, mint ahogy egy profitorientált nagyvállalat igazgatója bánik a gyártósor mellett robotoló, kizsákmányolt munkásokkal. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt válaszolta: „van annak egy diszkrét bája”, amikor a pénzügyi szektorból meggazdagodott Soros György által támogatott ellenzék kritizálja a nagytőkéseket.

https://merce.hu/2022/06/07/az-inflaciok-felemesztette-a-kozalkalmazottak-fizetesemeleset-a-kormanypartok-megsem-adnanak-nekik-egyszeri-berkiegeszitest/

 

Lesz európai minimálbér

Megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről. Ez nem jelenti azt, hogy ugyanakkora legalacsonyabb jövedelem lesz minden országban, viszont a minimálbér kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban magasabb lesz. Mindez Magyarországra is kötelezettségeket ró. Nálunk a minimálbér 552 eurónak felel meg, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint fontos lépés történt, de sajnos még messze vagyunk attól, hogy a magyar dolgozó is európai minimálbért vihessen haza.

https://hvg.hu/eurologus/20220607_Elfogadtak_lesz_tisztesseges_megelhetest_biztosito_europai_minimalber?fbclid=IwAR3eKVTt3cxAncH3yd6d6Jz4Ku0ZQOj3M-QodJqXcnY34zS-9LaopD1DY2I

 

június 8.

A sztrájkbizottsági követelések jogosak, de Brüsszel nem enged

Az Orbán-kormány szerint az Európai Bizottság miatt késik a magyar pedagógusok bérfejlesztése – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kezdeményezett sztrájkbizottsági egyeztetésen, ahol Maruzsa Zoltán államtitkárral tárgyaltak a szakszervezetek képviselői. A sztrájkbizottsági egyeztetések nyáron is folytatódnak, a következő tárgyalás június 28-án lesz. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke elmondta: szeptemberig tudni szeretnék, mire számíthatnak az oktatásban dolgozók, különben még többen hagyják el a pályát.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/1047931862595284

 

Felháborító, hogy egy budapesti tankerület egy cserép virágot ajándékozott pedagógusnapra 70 tanárnak

Kikéri a tantestület és az összes pedagógus nevében a cserepesvirág-gesztusokat Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki az RTL híradónak nyilatkozott. Felidézte a PSZ korábbi álláspontját, miszerint szeptemberig meg kell oldani a legfontosabb kérdéseket, a béremelést, a munkaterhek csökkentését.

https://rtl.hu/hirado/2022/06/08/cserepes-virag-pedagogusnap-szakszervezet

 

Pótcselekvés az ökoiskola

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Debreciner portál érdeklődésére elmondta, a Nemzeti alaptantervben eleve nagyon kevés anyag van a környezetvédelemről. „Úgy tűnik, mintha egy pótcselekvés lenne az ökoiskola” – fogalmazott. A legtöbb ökoiskola csak minimálisan ad többet egy hagyományos intézményhez képest: erdei iskolákba mennek, időnként tartanak olyan rendezvényeket, amelyek valamennyire hozzájárulnak a környezettudatossá neveléshez. Szerinte az ökoiskolák által néhány gyermek tudatosabbá válik, de ezek az intézmények nem fogják gyökeresen megváltoztatni a társadalom szemléletmódját. „Ahhoz a tantervi szabályozást kellene megváltoztatni. A kormány oktatáspolitikája a meghatározó” – fogalmazott.

https://www.debreciner.hu/cikk/10107_megvaltoztatjak_e_a_tarsadalmat_a_zold_cimkevel_debreciner

 

Mit tesz Pintér Sándor 12 év kudarca után?

Alaposan fel lesz adva a lecke Pintér Sándor belügyminiszternek, ha eredményt akar felmutatni az ő tárcájához került oktatásügyben – írja a HVG. A pedagógusgárda is rohamosan öregszik, jelentősen nőtt a 60 év feletti tanárok aránya, miközben a pályakezdőké csökken. Emellett a kompetenciamérések is évről évre ugyanazt mutatják: Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország diákjai jól teljesítenek, Észak-Magyarország és Észak-Alföld tanulói viszont lemaradásban vannak.

https://hvg.hu/itthon/20220608_eselyegyenloseg_kormany_oktatas_adatok?s=hk

 

Javaslat a pedagógusok bérére: egy kezdő tanár fizetése legalább havi bruttó 533 ezer forint legyen

Módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Ennek lényege, hogy ha a miniszterelnök fizetését a házelnök fizetéséhez kötik, akkor tegyék ezt meg a pedagógusok bérével is. Mint ismert, Orbán Viktor fizetése épp mostanában kúszhat fel a Kövér Lászlóéval megegyező szintre.

https://hvg.hu/itthon/20220608_orban_viktor_fizetese_pedagogusok_tanarok_tanari_fizetesek_mszp?s=hk

 

Az iskola elől vitték el a rendőrök a gyerekeket zaklató budapesti tanárt

„Az iskolába pár napja az igazgató felvett egy ének-zene tanárt, akit közvetlenül az iskola előtti járdáról vitték el május 30-án a rendőrök. A gyerekek végignézték a történteket, de azt hazudták nekik, hogy azért vitték el a rendőrök a tanárt, mert meghalt az egyik rokona. Valójában már az első tanítási napján zaklató üzeneteket kezdett küldeni a gyerekeknek. Hála a tankerület gyors intézkedésének, még megakadályozták a rendőrök, hogy bejusson az iskolába” – írta egy olvasó. A BRFK azt közölte: feljelentés alapján folytatnak eljárást kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt. A tankerült azt válaszolta: „A pedagógus 2022. 05. 25-től óraadói megbízással énektanári feladatot látott el az iskolában. A megbízása 2022. május 30-i megszüntetéséig két napot dolgozott (szerda, csütörtök). Amint a történtekről a tankerületi központ értesült, a megbízási szerződést azonnali hatállyal felmondta.”

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/iskola-zaklatas-tanar-nyomozas/bcmenyl?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

június 9.

PSZ: a kormány nem akar dönteni, pedig a gyermekeknek nem lesz jövője

A kormány képes akár a gyerekeket, az ő jövőjüket is feláldozni, hiszen ez történik, ha nem lesz elég pedagógus – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorának. A tanárhiányt, a további pályaelhagyást alapvetően a fizetésemeléssel lehetne megállítani. A márciusi sztrájk előtt a kormány 3×10 százalékos emelésre tett javaslatot uniós forrásból, most meg Brüsszelre mutogat, hogy nincs megállapodás. Pedig nincs idő, a közoktatás összeomlik, mondta a műsornak az elnök.

https://www.atv.hu/videok/20220609/megint-csuszik-a-pedagogusok-berrendezese

https://www.atv.hu/belfold/20220609/a-psz-elnok-szerint-mar-szeptemberben-osszeomolhat-az-oktatas

 

A Belügyminisztérium szerint Brüsszel a hibás a tanárok béremelésének csúszása miatt

A PSZ és a PDSZ képviselői tárgyaltak az új kormány képviselőjével a sztrájkkövetelésekről, a béremelésekről. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: a kormány uniós pénzből finanszírozná a pedagógusok béremelését, ugyanakkor az Európai Bizottság miatt késik a bérfejlesztés. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak nyilatkozott, sürgetve a mielőbbi megoldást: „hogyha nem születik meg ez a döntés záros határidőn belül, akkor az az összeomlást jelenti a közoktatás rendszerének, működőképtelen lesz az oktatás.” A híradó érdeklődött a Belügyminisztériumnál is, a válasz: Brüsszel…

https://www.atv.hu/belfold/20220609/a-belugyminiszterium-szerint-brusszel-a-hibas-a-tanarok-berfejlesztesenek-csuszasa-miatt

 

Szeptemberig sokan elhagyják a pályát, ha nem lesz béremelés

„Egyértelművé vált, hogy a kormány az állami költségvetésből egyetlenegy fillért sem akar beletenni a pedagógusbérek rendezésébe” – mondta a 444.hu portálnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az új kormány képviselőjével folytatott első sztrájkbizottsági tárgyalások után. Felidézte, hogy Gulyás Gergely miniszter márciusban azzal próbálta csitítani a sztrájkra készülő pedagógusokat: tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy európai uniós forrásokból több száz milliárd forintot fordíthassanak béremelésre. Totyik Tamás elmondta, kaptak üzenetet Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy szeretne találkozni a szakszervezetekkel. A cikk felidézte: Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a PSZ és a PDSZ közös Facebook-bejelentkezésében azt mondta, gesztusbeli eltéréseket lát az új tárgyalópartnereken. „Semmilyen követelésünkre sem mondták azt, hogy nem jogos, minden egyes indoklásunk tényszerű és tárgyszerű volt, nem lehetett vitatni, és remélem, hogy ebben a stílusban fog folytatódni a többi tárgyalás is”.

https://444.hu/2022/06/09/a-kormany-eu-s-penzbol-fizetne-ki-a-tanarokat-de-lassan-kifut-az-idobol

 

Jámbor Ferencné megyei elnök elismerést vett át pedagógusnap alkalmából

Pedagógusnap alkalmából rendezte meg hagyományos ünnepségét Székesfehérvár Önkormányzata. Székesfehérvár oktatási életében a gyermekekért és a közalkalmazottakért végzett több évtizedes, magas színvonalú munkájáért Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vett át Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke. 1982-ben diplomázott, majd csatlakozott a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskolához, ahol alsó tagozatosokat nevelt. Nagy gondot fordított mesterségbeli tudásának és módszertani kultúrájának fejlesztésére. Emellett kapcsolódott be az érdekképviseleti munkába, hosszú évek óta tagja a városi Érdekegyeztető Fórumnak.

https://www.szekesfehervar.hu/koszonet-a-pedagogusoknak-unnepseget-es-dijatadot-tartottak-a-hiemer-hazban

A helyi televíziónak azt nyilatkozta: hálás, hogy pedagógus lehetett és így is ment nyugdíjba. Szerette a gyerekeket, igyekezett nekik irányt mutatni életük további szakaszaira. Nyilatkozata ezen a linken két percnél kezdődik.

https://www.fehervartv.hu/video/index/37585

 

A jövő évi költségvetési terv nyomokban sem tartalmaz béremelést

A jövő évi költségvetési javaslatban látszólag 9 százalékkal növekedhetnek az oktatásra fordított kiadások. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás arra hívta fel a Népszava figyelmét: a költségvetési javaslat 5,2 százalékos inflációval számol, de gazdasági szakemberek szerint tartósan 10 százalék körüli is lehet a pénzromlás, ez esetben pedig a megemelt összegek legfeljebb a mostani állapotok szinten tartásához elegendők. A PSZ alelnöke jelezte: a költségvetési javaslatban még mindig a 2014-es minimálbérnek megfelelő 101 500 forintban határozták meg a pedagógusbérek számítási alapját, vagyis érdemi bérrendezéssel továbbra sem számol a kormány. Nincs nyoma annak a 10 százalékos emelésnek sem, amit a kormány a választások előtt megígért. Igaz, hogy ezt az emelést uniós forrásból finanszírozná a kabinet, de az EU-tól csak utófinanszírozással kapná meg a magyar állam az erre fordítható összeget, vagyis a költségvetésben mindenképpen szerepelnie kellene ennek a tételnek.

https://nepszava.hu/3159638_koltsegvetes-beremeles-orban-kormany-egeszsegugy-oktatas

 

A kormány ellenségnek tekinti a pedagógusokat

Tiltakozás címmel közölt nyílt levelet a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium ötvenkilenc tanára a Facebookon. „Noha néhányan reménykedtünk, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül, eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat. Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat. Hüledezve hallottuk rögtön az új kormány formálódásának heteiben, hogy az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik” – írták, számba véve, milyen lehetőségeik vannak a tiltakozásra.

https://hvg.hu/kultura/20220609_A_kormany_ellensegnek_tekinti_a_pedagogusokat__Ellenallast_fontolgat_egy_budaorsi_gimnazium?s=hk

 

Pontosítottak a budaörsiek: csak szeptemberben kezdenék a tiltakozást

A sajtóban félreértették a Facebookon közzétett levelüket, egyelőre a kormány lépésére várnak, és ha nem lesz változás, akkor nyúlnának a polgári engedetlenség eszközéhez – mondta Tollner József budaörsi tanár. A szakszervezetektől azt várják, hogy nyáron se álljanak le a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal.

https://infostart.hu/belfold/2022/06/09/pontositas-csak-szeptemberben-kezdenenek-polgari-engedetlensegbe-a-budaorsi-tanarok

 

Az lesz a legnagyobb baj, ha már senki nem küzd…

Mészáros Luca blogger azoknak üzent, akik szerint a polgári engedetlenséget hirdető budaörsi pedagógusoknak várniuk kellett volna, és nem a gyerekek kárára kellene tenniük mindezt. „A legjobban pedig az lesz majd a gyerekek kárára, mikor a pedagógusok is elfáradnak, és nem küzdenek tovább sem a gyerekekért, sem önmagukért, és sem az őket megalázó rendszer ellen. Ez pedig majd nem csak a gyerekek, de az egész ország kárára lesz”.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/a-legjobban-az-lesz-a-gyerekek-karara-mikor-a-pedagogusok-is-elfaradnak-es-nem-kuzdenek-tovabb/

 

Hervadás

A pedagógusnapi cserepes virág kapcsán írta Juhász Dániel a Népszavában:  „Persze, sosem maga az ajándék a lényeg, hanem maga a gesztus. Az, hogy egyáltalán gondoltak rájuk. Kedvességként is lehetne értékelni, ha nem lenne minden ilyen megnyilvánulásnak annyira egyértelmű az üzenete: azért kaptok csak ennyit, mert nincs értelme többet költeni rátok. Nincs semmilyen kockázata az egésznek, néhányatok morog egyet a tanári szobákban vagy Facebook-csoportokban, és annyi. A többségetek úgyis csendben tűri még mindig, hogy elhervad a szakmátok. Épp úgy, mint ahogy hamarosan az az egy cserép orchidea is hervadásnak indul a tanári szobában.”

https://nepszava.hu/3159573_az-onalloskodas-ara

 

Az oktatási jogok biztosa szerint az oktatási jogok sérülésének három oka van

A diákjogok kampányszerű terjesztése nem hoz hosszú távú eredményt, mert „azok a diákok, akik aktívan részt vállalnak az érdekérvényesítő munkában, 2-3 év alatt kikerülnek a rendszerből, és lehet elölről kezdeni az egészet, nem lehet elégedetten hátradőlni”. Magyarországon a szabad iskolaválasztás gyakorlata a nemzetközi gyakorlat és jog totális félreértelmezése mentén valósul meg, és ez eleve sérülékennyé teszi a diákjogokat. A közoktatási rendszer működtetőinek és az oktatásban részt vevő szereplőknek nincs egységes válaszuk arra a kérdésre, hogy mi a közoktatás célja. Ezt írta Aáry-Tamás Lajos a Qubit érdeklődésére, miután a portál a gyermekjogok érvényesüléséről érdeklődött.

https://qubit.hu/2022/06/09/ombudsman-ha-az-oktatas-celjarol-mast-gondol-a-politikus-a-tanar-es-a-szulo-a-diakot-meg-senki-nem-kerdezi-garantalt-a-jogsertes

 

június 10.

Nahalka István szerint az oktatás nem omlik össze

A pedagógusoknak ki kell harcolniuk a saját szabadságukat, ami egyáltalán nem lehetetlen még ilyen viszonyok között sem – mondta az oktatáskutató. Szerinte oktatás nem fog összeomlani, a hátán viszi az országot. Valamit ki fognak találni, hogy mégiscsak legyenek tanárok az iskolákban, ezért még akár engedményekre is hajlandóak lesznek, például csökkentik az óraszámot. Ez nem hosszú távú megoldás, de a Fidesz rákényszerül néhány változtatásra. Az oktatás nem fog összeomlani, alapvetően nem tud válságba kerülni – fejtette ki a Hírklikknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-az-oktatas-a-hatan-viszi-az-orszagot-a-fidesz-rakenyszerul-a-valtoztatasra/399314/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X