Heti lapszemle 2022. június 3.

lapszemle

Sajnos ünneplésre kevés okunk van, a köszönet azonban nem maradhat el az idei pedagógusnapon sem. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszöni, hogy a kormányzati megfélemlítések ellenére idén tavasszal a sztrájkolók kiálltak magukért és társaikért. Szakszervezetünk folytatja: küzdünk minden oktatásban dolgozóért! Az alábbi cikkekből is kirajzolódik a valóság, 2022 Magyarországa.

 

május 26.

Már az EU is felfigyelt az aggasztó magyarországi tanárhiányra

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint már nem elég az azonnali bérrendezés sem, hogy vonzóvá tegyék a fiataloknak a tanári pályát.  „A diplomás átlagkeresetekhez fel kell zárkóztatni a pedagógusok fizetését. A másik, hogy a tanárképzést drasztikusan át kell alakítani, de nem úgy, ahogy most történik, hogy a követelményszintet lejjebb visszük; tartalmi megújításra van szükség. A harmadik a pályakezdők segítése a lakáshoz jutásban.”  Az alelnök az Inforádiónak nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/26/mar-az-eu-is-felfigyelt-az-aggaszto-magyarorszagi-tanarhianyra

 

május 27.

A PSZ határozottan visszautasítja Gulyás Gergely kijelentését: a szakszervezetek nem kampányoltak a baloldal mellett

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel. Ugyanakkor szerinte a pedagógusok bérigénye jogos. Ezt arra az újságírói felvetésre válaszolta, hogy a szakszervezetek folytatnák a kormánnyal a tárgyalásokat. A PSZ közleményben emlékeztette a minisztert néhány tényre, felszólítva a kormányt, tartsa be ígéretét, amelyet a béremelésre tett még a parlamenti választás előtt.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-hatarozottan-visszautasitja-gulyas-gergely-miniszter-kijelenteset-a-szakszervezetek-nem-kampanyoltak-a-baloldal-mellett/

 

Morzsolódunk, morzsolódunk

Szeptembertől új, rövidebb tanárképzésben kezdik meg tanulmányaikat a felsőoktatásba frissen bekerülő pedagógusjelöltek. Az oktatók egy része attól tartott, hogy az átalakítással a kormány a középiskolai tanterv szintjére akarja „lebutítani” az egyetemi tananyagot. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az elmúlt évek trendjei alapján a diplomát szerző pedagógusjelölteknek körülbelül a fele helyezkedik el a közoktatásban, és a pályakezdő tanároknak megint csak az 50 százaléka marad tartósan az iskolákban, a többiek még gyakornokként feladják, nem teszik le a minősítő vizsgát, így nem kerülnek be az életpálya Pedagógus I. fokozatába. „Ez nyilvánvalóan kevés az utánpótláshoz” – mondta a PSZ alelnöke a Magyar Narancs hetilapnak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/morgolodunk-morzsolodunk-249108

 

május 28.

PSZ: a kormány és tanácsadói rombolják a pedagógusok presztízsét

Maruzsa Zoltán államtitkárral folytathatják a szakszervezetek a sztrájktárgyalást. Őt jelölte ki a kormány, ezt a Belügyminisztérium közölte az RTL Híradó kérdésére. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón türelmet kért a béremelések kapcsán. A Pedagógusok Szakszervezete évek óta türelemmel vár – mondta Totyik Tamás alelnök a híradónak. Jelezte: a pedagógustársadalom presztízsét épp a kormány rombolja különféle nyilatkozatokkal. Ma ott tartunk, hogy egy pályakezdő a fizetése miatt nem hitelképes egy bankban.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/28/maruzsa-zoltan-sztrajktargyalas-pedagogus-szakszervezetek

 

A szakszervezetek bevitték egy választási kampányba a pedagógustársadalmat

Az MKIK elnöke, Parragh László azt hangoztatta, az érdekképviseletek „belevitték a pedagógus-társadalmat egy politikai-választási kampány kellős közepén való vitába, ami szükségszerűen generált olyan feszültségeket, ami szerintem most visszaüt.” Úgy véli, a szakszervezetek nem mérték fel ennek súlyát és jelentőségét, ami hiba volt. Jelezte, tisztában van azzal, hogy ezen kijelentésével ismét vitát fog generálni.

https://nepszava.hu/3158514_parragh-laszlo-pedagogusok-helyreallitasi-alap

Nincs, aki gyógyítsa, nincs, aki tanítsa

Megjelent a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2021-es évet értékelő jelentése. Ebből kiderül: 2021 az állandósult problémák éve volt. Bár a gyermekjogok mindenkit megilletnek, 30 évvel a Gyermekjogi Egyezmény magyarországi ratifikálása után ez az alapelv mégsem természetes. Hatalmas gondot jelent az oktatásban a munkaerőhiány: a jelentés szerint a szeptemberben kezdődött tanévben tízezerrel több elsőst mintegy ezerrel kevesebb pedagógus várt az iskolákban. Van olyan körzet, ahol 3 000 gyerek tartozik egyetlen pszichológushoz. Ugrásszerűen, 6550-fővel nőtt a speciális nevelési igényű gyerekek száma a 2020/21-es tanévben.

https://szakszervezetek.hu/hirek/29437-gyermekjogi-jelentes-nincs-aki-gyogyitsa-nincs-aki-tanitsa

 

május 29.

PSZ: a tanárok a nyár jelentős részét is munkával töltik

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás felhívta Parragh László figyelmét arra: a közkedvelt elképzeléssel szemben a tanárok valójában a nyár egy jelentős részét is munkával töltik, hiszen a tanév július első hetében ér véget, augusztus 20-a után pedig már meg kell kezdeni a felkészülést a következő évre, ráadásul a köztes időt sok pedagógus táboroztatással, tantervek készítésével és felzárkóztató programokban való részvétellel tölti. A Népszavának adott minapi nyilatkozatát vette át az alábbi portál is.

https://merce.hu/2022/05/29/a-tanarokat-nyari-szunettel-motivalo-parragh-laszlo-szerint-az-anyagi-szempontok-csak-idosebb-korban-fontosak-a-dolgozoknak/

 

Parragh László szerint a szakszervezeteknek reális igényekkel kellene előállniuk

Az iparkamara elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában visszatetszést keltő kijelentésével kapcsolatban (a tanároknak ott a nyári szünet) kijelentette, hogy szerinte „nincs olyan munkavállaló, akit csak és kizárólag a fizetésemelés motiválna a munkakeresésénél”. Szerinte az anyagi szempontok a kor előrehaladtával válnak fontosabbá. Parragh László azt is leszögezte: nem mond le, sőt, a szakszervezeteknek azzal kellene foglalkozniuk, hogy a realitásokhoz igazított igényekkel álljanak elő.

https://hvg.hu/itthon/20220529_Parragh_fizetes_szakszervezet_munkavallalas_motivacio?s=hk

 

Hány beszólást bírnak még el a tanárok?

Miközben lélekben sokan már a vakációra készülnek, a valóságban az oktatás kezd ráomlani mindenkire, aki benne van, és ezen az állapoton nem nagyon segít, hogy Parragh László olyanokat üzen a pedagógusoknak, hogy „sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek.”

https://hvg.hu/elet/20220529_majus_kultura_eletstilus_visszatekintes?s=h

 

Éleződött a kormány és a pedagógusok közötti ellentét

Az iskolaigazgatók mára politikai kinevezettekké váltak, akik politikai akaratot érvényesítenek, tisztelet a kivételnek. S bizony a politikai hierarchia lényege, hogy őket is elszámoltatja a tankerület. A pálya jövőjét fényesen mutatja, hogy kémiatanárnak az idén mindössze 22-en jelentkeztek. Pintér Sándort nyilván azért helyezték oda, hogy elfojtsa a feszültségeket – mondta Lakner Zoltán politológus. Az iskolákban a gyerekek, a szülők előbb találkoznak iskolarendőrrel, mint pszichológussal vagy kémiatanárral – jelezte a riasztó gyakorlatot Lakner Zoltán. Szerinte a választás után éleződött a pedagógusok kontra kormány ellentét, amit már elhagyni látszik a tömegtámogatás is.

https://hirklikk.hu/kozelet/heti-egyenleg-a-rendszabalyozasok-ideje-jott-el/398773/

 

május 30.

Elszabadult hajóágyú Parragh László, az MKIK szégyene

A kormány és tanácsadói különféle nyilatkozatokkal rombolják a pedagógustársadalom presztízsét. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM Aktuál c. műsorának kitért arra a közleményre is, amelyet Gulyás Gergely miniszter nyilatkozata alapján adtunk ki (szerinte a szakszervezetek a baloldal mellett kampányoltak). A kamarai elnök, Parragh László nyári szünetre tett megjegyzésével kapcsolatban Gosztonyi Gábor egyértelművé tette: sem a meteorológiai, sem a csillagászati nyár nem áll rendelkezésére a tanároknak, mivel július elejéig dolgoznak, majd augusztus 20-a után visszatérnek. Nagyon sokan nyáron is táboroztatnak, kénytelenek munkát vállalni, hogy megéljenek.

https://www.atv.hu/belfold/20220531/valaszolt-a-kormany-a-pedagogus-szakszervezetnek-kiderult-ki-fog-veluk-targyalni

 

Novák Katalin hűséges a kormányhoz: aláírta a tanársztrájk korlátozását

Aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást az államfő, annak ellenére, hogy a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága kérte: a szöveget küldje el az Alkotmánybíróságnak normakontrollra.  A módosítót, május 24-én fogadta el a parlament, a magyarkozlony.hu-n pedig mindössze egy nappal azután (május 26-án) jelent meg a kihirdetett törvény, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra szerette volna bírni az államfőt (május 25-én). Ez nem a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését – mondta a Népszavának a PSZ alelnöke. Gosztonyi Gábor jelezte: az új Orbán-kormány annyira magabiztos lett az áprilisi választási győzelem után, hogy a partnerség legkisebb jelét sem áll szándékában kifejezni. Megerősítette, a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel együtt fordulnak Alkotmánybírósághoz.

https://nepszava.hu/3158703_novak-katalin-tanarsztrajk-torveny-korlatozas-alairas

 

Kilátástalan a helyzet az oktatásban

Rendvédelmi kérdésként kezelik az oktatásban kialakult helyzetet – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a balmazújvárosi Daru TV-nek. A kihirdetett háborús veszélyhelyzet még tovább ront a jelenlegi állapotokon, hiszen a pedagógusok sztrájklehetőségét is korlátozták egy elfogadott (időközben kihirdetett) törvénymódosítással. Beszélt a parlamenti választás előtt tett béremelési ígéretekről, a tanárhiányról, arról, hogy sok intézményben nem szakos tanárok vagy képesítés nélküliek tanítanak, ennek pedig a társadalom látja majd kárát évek múlva.

https://www.youtube.com/watch?v=pk_GQLBKq4Q

 

A miniszter szerint jogos a bérkövetelés

Gulyás Gergely miniszter megismételte korábbi kijelentését: a tanárok követelése jogos, a bérek valóban alacsonyak. Mint fogalmazott, új felelőse van az oktatásügynek, ő fog javaslatot tenni, de a béremelés szerinte „indokolt és szükséges”. Az ütemezéséről, a mértékéről azt mondta, ez függ a gazdaság teljesítőképességétől és az uniós pénzekhez való hozzájutástól, mert ebből is lehetne a béremelést finanszírozni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna c. műsorának nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/30/gulyas-gergely-egyetlen-beruhazasrol-sem-mondunk-le

 

Az egyházi iskolák tanárai szerint is drámai az oktatás helyzete: a kormányzati szintről nyomott politikai kereszténységnek kontraproduktív a hatása

A püspöki kar közleményben ismerte el nemrég, hogy baj van az oktatásban, azóta sorra érkeznek a visszajelzések az egyházi iskolák dolgozóitól.  Felmerül a kérdés: ha az egyházi vezetők jó ideje tisztában voltak azzal a helyzettel, ami a munkások méltó bérének visszatartásaként is értelmezhető, miért intették korábban csendre az állapot elszenvedőit, sőt miért kampányoltak azon politikai erő oldalán, amely ezt évek óta, folytatólagosan elköveti? A Szemlélek szerkesztősége megkérdezte az egyházi iskolák tanárait, majd egy asztalhoz ültette a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, Horváth Pétert és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorát, Gloviczki Zoltánt, aki a Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképzési Bizottságának elnöke is. Arra a kérdésre, mennyire becsüli meg a kormány az egyház iskolák pedagógusait, 88 százalékban 1-es és 2-es értékelés volt a válasz.

https://szemlelek.net/oktatasdrama/?fbclid=IwAR1_2A1gglH667mVuseyLAKPoYldbyQrbSWy9Q-PC8cdBJCirHpE9QOvQp0

 

Egyre távolabb kerül a szabadság eszméje

Egy jó oktatási rendszer szabad és kritikus embereket termel. Ez viszont ellentétben áll azzal a rendszerrel, amelyben élünk, ahol sem a szabadság, sem a kritika nem kívánatos dolog. Eközben pedig az oktatás szerkezete gondoskodik arról, hogy a mobilitás nullává váljon, az alsó tizedekből senki se kerüljön feljebb – nyilatkozta a Hírklikknek Radnóti Sándor. A Széchenyi-díjas esztéta, filozófus szerint a szabadság eszméje egyre távolabb kerül tőlünk, ahogy a kritikai beállítottság is.

https://hirklikk.hu/kozelet/radnoti-sandor-a-szabadsag-eszmeje-ahogy-a-kritikai-beallitottsag-is-egyre-tavolabb-kerul-tolunk/398821

 

Nyári szünet

Talán nincs még egy olyan ország a világon, ahol az oktatásban dolgozók érdekeiért kiálló szakszervezetek annyiszor kerülnének a politikai hatalom célkeresztjébe, mint Orbán Viktor Magyarországán. A miniszterelnök egyik főtanácsadója, az iparkamara elnöke, Parragh László nemrég kifejtette, szerinte a tanároknak azért sem kellene több pénzért nyavalyogniuk, mert hétköznap délután négykor hazamehetnek, és ott van nekik évente egy egész nyári szünet. Mindez épp akkor jutott eszébe, amikor a tanári érdekképviseletek bejelentették, folytatni szeretnék a sztrájktárgyalásokat; a kormánytól pedig azt kérték, tartsa be a választás előtti ígéreteket a pedagógusok béremeléséről. Hiszen éppen csak megalakult az új kabinet, máris minden jel arra mutat, hogy ebből az ígéretből sem lesz semmi. Ami viszont folytatódik, az a hangulatkeltés a pedagógusok ellen. Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón egyenesen azt mondta, a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most pedig a választás eredményével „megbarátkozva” tárgyalnának a kormánnyal. Az érdekvédők persze semmilyen oldali kampányban nem vettek részt, de ez mellékes, ha a közvélemény megtévesztése a cél.

https://nepszava.hu/3158578_nyari-szunet

 

Pintér Sándor rendje

A rend biztosítása lesz az új oktatási-belügyminiszter legfőbb célja. Ebből sok jó nem következik. Hiszen a rend és a fegyelem témájának erőltetése, meglehet, népszerű volt a tanárok egy körében, eddig is azt szolgálta, hogy az oktatás tartalmi és módszertani megújításának elmaradását a poroszos hagyományok idealizálásával adják el az arra fogékony közönségnek. A sokszínű, a kor igényeihez alkalmazkodó oktatási szemlélethez képest már a 2010-es hatalomátvételtől kezdve azt az uniformizáló, anakronisztikus, gyerekellenes ideológiát képviselte a Fidesz, amelynek egyik központi fogalma: a rend. Ónody-Molnár Dóra jegyzete.

https://jelen.media/publicisztika/pinter-rend-3269

 

május 31.

Novák Katalin szabad utat adott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint Novák Katalin köztársasági elnök „szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek”. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke az államfőnek levelet írt, amelyet az MTI-hez is eljuttattak. „Felháborodással vettük tudomásul, hogy nyomatékos kérésünk ellenére, a törvény elfogadását követően rövid időn belül aláírásával szabad utat nyitott a sztrájkjogot súlyosan korlátozó törvénynek. Nem hagyott ezzel más lehetőséget számunkra, mint azt, hogy alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz forduljunk”. Hozzátették: ha a hazai jogorvoslati lehetőségeket ezzel kimerítették és nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtanak be keresetet. Bár Novák Katalin a korábbi levelüket válasz nélkül hagyta – „akár azért is, mert olyan gyorsasággal írta alá a törvényt, hogy mire kezébe kerülhetett levelünk, az aláírás már lehetséges, hogy megtörtént” -, javasolják, hogy az abban foglaltakat gondolja át.  „Miután láthatóan semmiféle jogi és erkölcsi aggályt nem talált az elfogadott törvénymódosításban, kérjük, döntését legalább utólag indokolja meg” – írta a PSZ és a PDSZ.

https://hang.hu/belfold/a-pedagogus-szervezetek-felhaboritonak-tartjak-hogy-novak-katalin-alairta-a-sztrajkot-korlatozo-torvenyt-1

 

A pedagógusok ellen hergel a kormány?

A szakszervezetek maguk fordulnak Alkotmánybírósághoz, miután a sztrájkbizottság kérése ellenére az államfő aláírta a sztrájkot korlátozó törvénymódosítást – mondta az N1 TV-nek is Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Ha nem járunk sikerrel, nemzetközi jogi fórumokhoz fordulunk. Szó volt Gulyás Gergely miniszter kijelentéséről, miszerint a szakszervezetek a baloldal mellett kampányoltak a választásban, majd az eredményt látva tárgyalnának az új kormánnyal. Ezen kijelentéseket közleményben visszautasítottuk, hiszen a kampányban nem vettünk részt, viszont évek óta tárgyalunk eredmény nélkül a kormánnyal, ez vezetett a sztrájkhoz. Visszautasította a kamarai elnök nyári szünetről tett megjegyzését. Jelezte: a kormány rombolja a pedagógustársadalom presztízsét, de érdemi döntése nincs a bérek emelésére, a tanárhiányra, a pálya vonzóvá tételére.

https://www.facebook.com/nemzetitv/videos/1349667965510496

 

Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógus szakszervezetek

Aláírta a sztrájkot korlátozó törvény módosítását a köztársasági elnök, hiába kérte a sztrájkbizottság: az államfő kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor az Inforádiónak azt nyilatkozta, „nem állnak meg”, alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és ha ott sem veszik figyelembe álláspontjukat, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is elmennek.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/31/alkotmanybirosaghoz-fordulnak-a-pedagogus-szakszervezetek

 

PSZ: lenne uniós pénz béremelésre, kormányzati szándék nincs

A kormány már a parlamenti választás előtt megkapta az unió szerződéstervezetét, amely alapján lenne pénz béremelésre – ezt mondta az ATV híradónak a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Gosztonyi Gábor, miután Gulyás Gergely miniszter úgy fogalmazott, nemcsak a gazdaság teljesítőképességétől, hanem az Európai Unióval való megállapodástól is függ a tanárok béremelése, de szerinte is indokolt a béremelés. Szó volt arról is, hogy nemzetközi jogi fórumokhoz fordulnak a szakszervezetek, ha itthon az AB nem hoz számukra kedvező döntést a minap elfogadott törvénymódosításról.

https://www.atv.hu/videok/20220531/gulyas-alacsonyak-a-tanari-berek

 

A kormány gátat vetne a pedagógusok társadalmi támogatottságának

„Attól, hogy már az ötödik Orbán-kormány van hatalmon, a 12 éve folyó taktika és stratégia továbbra is él. Az éj leple alatt adnak ki olyan Magyar Közlönyöket, amelyekben hihetetlenül fontos jogszabályváltozások vannak” – nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, amikor arról kérdezték, miért írta alá az államfő „fű alatt” a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő törvénymódosítást. Hozzátette: a Fidesz-KDNP annyira túlnyerte magát, hogy már a partnerségi viszony látszatát sem óhajtja fenntartani. Az is lehet, hogy a törvény simán „átment” volna az Alkotmánybíróságon, de még ezt az esélyt sem akarta megadni az államfő.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-a-kormany-gatat-vetne-a-pedagogusok-tarsadalmi-tamogatottsaganak/398848

 

Szégyen: még Albániában is több pénzt visznek haza a tanárok, mint nálunk

Az országos átlagkeresetet meghaladó bér jár a pedagógusoknak Albániában, Bulgáriában és Romániában is, Magyarországon azonban nem haladják meg a tanári fizetések az átlagkeresetet. Egyebek mellett ez is kiderült az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottsága (ETUCE) és az Oktatási Munkáltatók Európai Szövetsége bukaresti ülésén. Az eseményen részt vett a PSZ alelnöke, Totyik Tamás is, aki a Népszavának elmondta: számos országban komoly tanárhiány van, Magyarországon az egyik legaggasztóbb a helyzet. A pályakezdő tanárok arányát tekintve például a negyedik legrosszabb helyen állunk az uniós országok között. Ezért arról is próbálta meggyőzni a konferencia résztvevőit, hogy szükség lenne az oktatásban a diplomás minimálbér bevezetésére. Ha ezt uniós szinten elfogadnák, elkerülhető lenne az a megalázó magyarországi helyzet, hogy a pályakezdő pedagógusok bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimumra (ez 2022-től bruttó 260 ezer forint), vagyis a bértábla szerint egy fiatal pedagógus – kiegészítés nélkül – annyit sem keresne, mint egy szakmunkás, miközben hosszú éveket töltött tanulással. Az ETUCE képviselői jelezték, támogatják a magyar tanári érdekképviseleteket, hogy a sztrájk korlátozása miatt alkotmányjogi panaszt nyújtanak be az Alkotmánybírósághoz.

https://nepszava.hu/3158806_oktatas-pedagogusok-atlagkereset-sztrajk-szakszervezetek

 

„Legalább a pályakezdő tanárokért miért nem állunk ki, miért nem fogunk össze?”

23 éve vagyok a pályán, angoltanárként osztályfőnöki és munkaközösségi pótlékot is kapok, így mindenestül bruttó 410 ezer forint a havi jövedelmem. Épp azt néztem, amikor a jövőn gondolkodtam, hogy ennyit lazán megkeresek az IKEA-ban is eladóként, sőt. Mert az is a megfordult a fejemben, hogy elmegyek oda dolgozni – mondta Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmának elindítója a Magyar Hangnak. Bejelentette, szeptembertől már nem tanít a közoktatásban.  De szerinte nem is az ő bére az igazán elkeserítő, hanem a kezdő kollégáké. „Az egyik tantestületi munkatársam öt és fél év egyetem után szerződött ide nettó 170 ezer forintért. A másik hat éve tanít, elmúlt 30 esztendős, és most januárban lett a nettója 200 ezer forint, de csak mert osztályfőnök lett ő is. És látja, ez az, amit nem értek, hogy ha nem magunkért, akkor legalább értük miért nem állunk ki, miért nem fogunk össze?” – kérdezte.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/toth-viktor-interju-polgari-engedetlenseg-kozoktatas-sztrajk-pedagogus-141211

 

A pedagógusok kis zúgolódásait Orbán Viktor simán lenyomja, amikor akarja

„Nehéz azt ép ésszel fölfogni, egy ország vezetése miként vetemedhet arra, hogy ilyen szisztematikusan ellenséget csináljon a pedagógusokból” – mondta a Hírklikknek Síklaki István szociálpszichológus. Úgy véli, nincs egy határozott, többség által elfogadott értékrend. Ennek megfelelően egy jól manipuláló hatalom azt csinál, amit akar. Összességében már mutatkozik, de még inkább mutatkozni fog a trend, hogyan züllik le ez az ország a környező országokhoz képest. De ez egy másik távlat. A mindennapok szintjén ez nem jelentkezik, és Orbán az olyan kis zúgolódásokat, mint a pedagógusoké, simán lenyomja, amikor akarja.

https://hirklikk.hu/kozelet/siklaki-istvan-a-pedagogusok-kis-zugolodasait-orban-siman-lenyomja-amikor-akarja/398872/

 

Rétvári Bence: minden magyar pedagógusra büszkék lehetünk

Minden magyar pedagógusra büszkék lehetünk, mert ők teszik eredményessé a magyar oktatási rendszert – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Pesti Vigadóban. Rétvári Bence hangsúlyozta, a kitüntetettek példát mutatnak, hogy fontos és érdemes minél több diákból minél többet kihozni, valamint segítenek a diákoknak megtalálni, hogy miben jók és “versenypályára” állítani őket. A legjobb befektetés a jövőbe az oktatás, a díjazottak pedig sokat tesznek azért, hogy a következő generáció Magyarországot még eredményesebbé tegye – emelte ki.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/05/31/retvari-minden-magyar-pedagogusra-buszkek-lehetunk

 

június 1.

A szakszervezetek Alkotmánybírósághoz fordulnak a sztrájkot korlátozó törvénymódosítás miatt

Reménykedtünk, hogy az államfő első döntéseinek egyike a szakszervezetek számára kedvező lesz, de kérésünk ellenére aláírta a törvénymódosítást, nem küldte előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádió Aktuál c. reggeli műsorának. A szakszervezetek maguk fordulnak Alkotmánybírósághoz. Az elnök kitért a tanárhiányra, az alacsony bérekre, ezek megoldása szerepel a sztrájkkövetelések között, csakhogy most szinte lehetetlenné teszik a sztrájk szervezését.

https://www.youtube.com/watch?v=oIfsM57ludI

 

Köszönetből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni

„Jól mondják az államtitkár urak: büszkék lehetünk a pedagógusainkra. Ők viszont már nem mondhatják el ugyanezt a kormányról, melynek képviselői legfeljebb ezen az egy napon izzadnak ki magukból néhány kedvességet, pontosan tudjuk azonban, hogy ha kicsit is komolyan gondolnák kijelentéseiket, ma nem itt tartanánk. Nem Pintér Sándor felügyelné a rossz gyerekként kezelt, rendetlenkedő pedagógusokat, és nem a sztrájkjuk törvényi szintű ellehetetlenítése lenne az új kormány egyik első intézkedése. Nem kellene elviselniük Parragh László cinikus odaszólásait a nyári szünet motiváló hatásáról, a szerinte csupán idősebb korban fontossá váló anyagi szempontokról, vagy Gulyás Gergely kamu érvelését arról, hogy az EU-s források hiánya miatt nem telik a pedagógusbérek rendezésére. És ha már itt tartunk: nem kellene hosszú hónapok óta kuncsorogni azért a béremelésért, melynek hiányában valóban nem maradt más a pedagógusoknak: csak a tenni akarás, az elszántság, az elkötelezettség, a tanítás szeretete. Kár, hogy ebből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni.”

https://merce.hu/2022/06/01/ha-kicsit-is-komolyan-gondolna-retvari-es-maruzsa-a-pedagogusnapi-koszontojet-ma-nem-itt-tartanank/

 

Potyautasok

Sokan ostorozzák a szakszervezeteket, erőtlennek, tehetetlennek tartják szinte mindegyiket. Inkább részt sem vesznek a mozgalomban, nem lépnek be vagy kilépnek – írta Zlati Róbert, a MASZSZ új elnöke.  Kitért a potyautasokra is. „Ők azok, akik úgy élvezik az érdekvédők által kiharcolt eredményeket, hogy semmit nem tesznek érte, nem fizetnek egyetlen fillér tagdíjat sem, részvételükkel nem erősítik a szakszervezetet. És közülük is a legrosszabbak a partvonalon hangoskodók, a bekiabálók. Még a hazai jogszabályok is kedveznek nekik, hiszen nem teszik lehetővé, hogy a szakszervezet csak a saját tagjaira kössön megállapodást, például béremelésre. Tehát azért, hogy a potyautasok is élvezhetik a szakszervezetek eredményeit, a hazai jogrendszer vastagon felelős, ugyanis nem lehet különbséget tenni a szervezett és a szervezeten kívül munkavállalók között.” (…) „Egyértelmű: a szakszervezeteknek újra ki kell találniuk magukat, s mindenki számára hiteles, tartalmas, minőségi működést kell kínálni. Ez a mi dolgunk, szakszervezeti vezetőké.”

https://nepszava.hu/3158761_potyautasok

 

Parragh László, a tűzoltók, a pedagógusok és a torzuló piaci verseny

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar élet alapos ismerője. Ami azért is klassz, mert gyakran beszél a miniszterelnökkel, és nyilván sok szó esik köztük a magyar valóságról.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/parragh-laszlo-a-tuzoltok-a-pedagogusok-es-a-torzulo-piaci-verseny-249282

 

Az iparkamara elnöke nem gondolja, hogy megsértette a pedagógusokat, sőt, nagyra becsüli őket

Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: nem gondolja, hogy megsértette a tanárokat, azt, hogy a szakszervezeteknek nem esett jól, látta, meg is lepte a vehemens reakció. Úgy gondolja, szükség lenne béremelésre a pedagógusoknál, de minden béremelést úgy kell kezdeni, hogy megnézzük, miből lehet emelni.

https://www.atv.hu/belfold/20220601/parragh-nem-gondolja-hogy-megsertette-a-pedagogusokat-nagyra-becsuli-oket

 

június 2.

A PSZ szerint is szándékosan hergeli a kormány a társadalom ellen a pedagógusokat

Megalázható, becsapható társadalmi rétegnek tekinti a kormány a pedagógusokat – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradónak Parragh László sértő kijelentései kapcsán. Az összeomlás szélén van közoktatás, ennek ellenére a kormány szándéka az lenne, hogy közellenség legyen a pedagógustársadalom? – tette fel a kérdést. Ezen a linken 3 perc 35 másodpercnél kezdődik a beszámoló.

https://www.atv.hu/videok/20220602/atv-hirado-20220602-18

 

Parragh László nem kér bocsánatot, pedig valóságot nyomokban sem tartalmaz az, amit mond

Ha a kamarai elnöknek tényleg lenne tanárismerőse, tudná, hogy a pedagógusok sem a csillagászati, sem a meteorológiai nyarat nem lebzselik végig – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának. Valóságot nyomokban sem tartalmaz az, amit mond Parragh László, jelezte az alelnök. Évek óta hallgatjuk, hogy megbecsülik a pedagógusokat, de érdemi béremelésre nincs pénz, miközben a keleti határ mentén átjárnak pedagógusok Romániába, magyarlakta településekre, mert ott több pénzt kapnak. Beszélt arról is, jelentős különbség van a parlamenti választások előtt tett ígéretek és az azt követő kormányzati nyilatkozatok között. A közelgő pedagógusnap előtt köszöntötte a pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat.

https://www.atv.hu/videok/20220602/nem-ker-bocsanatot-a-tanaroktol-parragh-laszlo

 

Száznál is több, letétbe helyezett felmondásról tud a PDSZ

Ahogy egyre kevesebb tanár lesz a pályán, egyre nagyobb kényszer nehezedik majd a kormányra, hogy megállapodjon a pedagógusokkal – mondta a Szabad Európának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) újonnan választott országos választmányának elnöke. Azután beszélgettek Komjáthy Annával, hogy kiderült, a kormány Maruzsa Zoltán államtitkárt küldi a sztrájkbizottsági tárgyalásokra. „Nemrég egyeztettünk a Pedagógusok Szakszervezetével, hogy milyen tárgyalási időpontokat javasoljunk. A jövő hetet jelöltük meg. Talán most egy kicsit jobb helyzetben leszünk, mint a választások előtt, amikor a semmilyen felhatalmazással nem rendelkező Kisfaludy László helyettes államtitkárt küldte a kormány.” Szó volt arról is: a sztrájktörvény szigorítása miatt akkora felháborodás tört ki, hogy egy alulról jövő mozgalom indult el. Egy hét alatt több mint száz bejelentés érkezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) letétbe helyezett felmondólevélről.

https://www.szabadeuropa.hu/a/szaznal-is-tobb-letetbe-helyezett-felmondasrol-tud-a-pdsz/31876910.html?fbclid=IwAR3JbJTKc_9qnn6ATjviXkfuVDrUox8yN0TG7yOkxuNMohu2LLbE_HKGNUY

 

Gyurkó Szilvia: lesz itt rend, pedig akár meg is becsülhetnénk a pedagógusainkat

Az új köztársasági elnök aláírta a pedagógussztrájk korlátozásáról szóló törvényt (hiába kérték a szakmai szervezetek, hogy forduljon Alkotmánybírósághoz). A kereskedelmi és iparkamara elnöke egy interjúban rámutatott, hogy a pedagógusokat a béremelés helyett motiválja, hogy hosszú a nyári szünet, és hogy négykor hazamehetnek. Az új kormányban az oktatás a Belügyminisztériumhoz került. „Egy réges-rég óta hitegetett, újra és újra megalázott, a végletekig kiégett, alulfizetett és létszámhiányos szakma képviselői készülnek „megünnepelni” a hét végén a pedagógusnapot. Mi pedig adunk nekik egy csokor virágot. És közben hagyjuk, hogy így legyen. Még mindig. De meddig?” (…) „Nem ritka, hogy indulatba jövök, ha iskolaigazgatókkal beszélgetek, mert azt érzem, hogy hamarabb jut eszükbe az iskolájuk jó hírneve, mint a rájuk bízott gyerekek jólléte.” Dr. Gyurkó Szilvia véleménycikke.

https://wmn.hu/ugy/57676-dr-gyurko-szilvia-lesz-itt-rend-szep-uj-rend-pedig-akar-meg-is-becsulhetnenk-a-pedagogusainkat

 

Biztos, hogy a féktelen pedagógusgyűlölet a miniszterelnöktől ered

A pedagógusnap alkalmából Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a minap a Pesti Vigadóban köszöntötte a pedagógusokat. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint „abba, hogy a díjátadón lényegében megjelent teljes pompájában az oktatási vezérkar – mert a belügyminisztert még nem lehetett igazán idehozni –, biztos belejátszott Parragh ormótlan, bunkó beszólása a pedagógusok szabadidejéről és szabadságáról. Nyilván ezt kellett kompenzálni azzal, hogy ilyen nagy csinnadrattával rendezték az eseményt.” Szerint Parragh László biztos megkapta a látens biztatást, de a féktelen pedagógusgyűlölet a miniszterelnöktől ered.

https://hirklikk.hu/kozelet/-trencsenyi-laszlo-biztos-hogy-a-fektelen-pedagogusgyulolet-a-miniszterelnoktol-ered/398943/

 

június 3.

Pedagógusnap, 2022 júniusa

Sajnos ünneplésre kevés okunk van, a köszönet azonban nem maradhat el. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszöni, hogy a kormányzati megfélemlítések ellenére idén tavasszal a sztrájkolók kiálltak magukért és társaikért. A szakszervezet folytatja: küzdünk mindannyiunkért!

Az élet furcsa helyzetet kínált számunkra: néhány éve karikatúrának szántuk a kilátástalanság bemutatását, ez sajnos mára valóság lett. Épp ideje, hogy a kormány tisztán lásson 2022 Magyarországán.

https://pedagogusok.hu/hirek/pedagogusnap-2022-juniusa/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X