Heti lapszemle 2022. május 27.

lapszemle

Nem tetszett a PSZ-nek az új kormány, a parlament belépője: törvénybe iktatták a sztrájkot korlátozó rendeletet. Kértük az államfőt, ne írja alá, küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybíróságnak az elfogadott törvénymódosítást. Ahogy megalakult a kormány, május 24-én a sztrájkbizottság levelet írt a miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a tárgyalópartnert a tárgyalások folytatásához.

 

május 20.

Eddig mindenkinek beletört a bicskája az oktatásba

A PSZ egységes, önálló oktatási minisztériumot szeretett volna, ráadásul most két olyan minisztériumhoz kerül a közoktatás és a szakképzés, amelynek a nevében nem is szerepel az oktatás – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Civil Rádió 117 perc c. műsorában. Jelezte: Pintér Sándor rendpárti kijelentései aggodalomra adnak okot. Az interjúban szó volt a béremelés szükségességéről, ebből a követelésből nem tudnak engedni a szakszervezetek. A pályát elkerülik a fiatalok, ezt mutatja, hogy alig jelentkeztek idén természettudományos tanári szakokra. Szerinte a szülők felismerték, hogy baj van az oktatásban, ezért is álltak a sztrájkolók mellé tavasszal, nagy volt az akciók társadalmi támogatottsága.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Rend-s-fegyelem–vagy-vissza-a-19–szzdi-porosz-oktatshoz-e1j01rt

 

Pintér Sándor szerint a tanároknak tenniük kell a megbecsülésükért

A tanárok (a pedagógus szakszervezetek is) évek óta hangoztatják, hogy szakmájuk elvesztette megbecsültségét, mert annyi pénzért, amennyit ma egy pályakezdő keres, nem fognak jelentkezni. A belügyminiszter/jelölt bizottsági meghallgatásán másként vélekedett: szerinte ahhoz, hogy a tanári pálya megbecsülése növekedjen, nem csak a fizetés a megoldás. „A társadalmi presztízs megalkotásában mi csak támogatást tudunk adni, azt a tanári karoknak, a tanároknak jelentős részben maguknak kell elérni”.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/20/pinter-sandor-oktatas-tarsadalmi-presztizs

 

A katolikus püspöki kar a parlamenti választás után vette észre: nincsenek megbecsülve a pedagógusok

A tavaszi akciókra reagálva a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményt adott ki, amelyben helyretette tanárait: „A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben.” A pedagógusaiknak írt, május 17-i levélben már elismerik: komoly anyagi és munkaszervezési problémák vannak, tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal ezek megoldására. Az MKPK levele a 444-hez is eljutott: „Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is. Ezen terhek enyhítése érdekében, megalakulása után felvesszük a kapcsolatot az új ágazati irányítással és tárgyalások útján kívánjuk közösen keresni és megtalálni a megoldásokat.”

https://444.hu/2022/05/20/a-katolikus-puspoki-kar-a-valasztasok-utan-eszmelt-ra-hogy-nincsenek-megbecsulve-a-pedagogusok?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-katolikus-puspoki-kar-a-valasztasok-utan-eszmelt-ra-hogy-nincsenek-megbecsulve-a-pedagogusok

 

Szakmai irányelv a tartósan beteg gyermekek ellátására

A köznevelés-irányítás a szakmai szervezetek széles körű bevonásával kidolgozta a tartósan beteg, hosszabb időn keresztül kórházban vagy otthon gyógyuló gyermekek iskolai nevelésére-oktatására vonatkozó szakmai irányelveket – tájékoztatta a lapot az Emmi. Az irányelvet az Oktatási Hivatal honlapján olvashatják az érdeklődők.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/05/szakmai-iranyelv-a-tartos-gyogykezeles-alatt-allo-diakok-koznevelesi-ellatasaert?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Iskolakerülés okosba, érdekel?

Bár Magyarországon elvileg alaptörvénybe foglalt szülői kötelesség iskolába járatni a gyerekeket, a rendszert nagyon könnyű kijátszani és az állam ezzel a legkevésbé sem törődik. A „kiskapura” pedig már néhány szürke zónában létező külföldi oktatási intézmény is rátalált. Pukli István írása.

https://azonnali.hu/cikk/20220520_szia-uram-iskolakerules-okosba-erdekel

 

május 21.

PSZ: lesz béremelés vagy nem?

Egyértelmű választ és szeptemberig döntést vár a kormánytól a tanárok, az oktatásban dolgozók fizetésének emeléséről a Pedagógusok Szakszervezete – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak, jelezve: ha a kormány azt akarja, hogy legyen még, aki tanítson, emelje a béreket. A parlamenti választás előtt háromszor tíz százalékos béremelést ígértek. Közben azt írta a kormány az RTL Híradónak, hogy a háború és a szankciók okozta gazdasági terhek miatt csak akkor lesz béremelés, ha lesz rá fedezet.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/21/egyertelmu-valaszt-var-a-fizetesemelesrol-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Totyik Tamás: meddig lehet a hivatástudatra hivatkozni, meddig lehet azzal visszaélni?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt tartotta volna fontosnak, hogy az oktatás egésze egy tárcánál legyen. Ebből a szempontból másodlagos kérdés, hogy a minisztert Pintér Sándornak vagy Csák Jánosnak hívják – nyilatkozta a Hírklikknek Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A szakszervezet aggódik, mert a közalkalmazottakról szóló törvény hatálya alóli kikerüléstől kezdve az intézményrendszer átvilágításáig sok mindenről lehetett hallani, és úgy látják, ez mind be is fog következni. Amikor ilyen nagy átalakítást akarnak végrehajtani, mindig a belügyminiszter kezébe kerül a dolog. Pintér Sándor parlamenti bizottsági meghallgatásán viszont a közoktatás problémáira semmilyen választ nem adott. Az alelnök nyilatkozata időpontjában épp Kőbányán járt, erről azt mondta: „megpróbáltam azt a húsz fiatal kerületi pedagógust meggyőzni, akik megjelentek: maradjanak, a rossz anyagi és kiszolgáltatott helyzetük miatt ne hagyják el a pályát. Ne hagyják el a hivatásukat, mert annak a diákjaik isszák meg a levét! De meddig lehet a hivatástudatra hivatkozni? Meddig lehet azzal visszaélni, kérdezem…”

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-meddig-lehet-a-hivatastudatra-hivatkozni-meddig-lehet-azzal-visszaelni/398387

 

Kőbaltával végzünk koponyaműtéteket a lézerkés korában

A Világgazdasági Fórum jelentése egyebek között a koronavírus-járvány iskolákra, gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálja. A tanulmány magyar aspektusairól és a hazai oktatás helyzetéről Ercse Kriszta oktatáskutatót és Máté Andrást, az Oktatói Hálózat egyik alapítóját kérdezte az Index. Amíg Magyarországon a kormány csak bérkiegészítéssel emeli a minimálbér fölé a pedagógusok fizetését – és szigorúan csak annyival, hogy törvényt ne szegjen -, nemcsak a tanárok számával, hanem a minőségével is komoly problémáink lesznek, hívta fel a figyelmet Ercse Kriszta. A tanárhiány legfőképpen a kritikusan alacsony bérekkel magyarázható. Minden korábbi és egyébként sem túl kiemelkedő emelés már réges-rég inflálódott, az oktatásban dolgozók átlagfizetése pedig aránytalanul leszakadt a más szakmákban dolgozók átlagbérétől. Aki mindezeket figyelembe véve is tanárnak megy, minden bizonnyal fanatikus, de ilyenből sajnos egyre kevesebb van – mondta Máté András.

https://index.hu/belfold/2022/05/21/oktatas-pandemia-iskolak-kutatas/

 

„Van egy rossz hírem: ez a rendszer nem fog összeomlani. Nem lesz olyan, hogy azért kerül lakat az iskolára, mert nincs tanár, aki megtartsa az órát”

Összefogott hat egyetem, új természettudomány-szakot indítanak a brutális tanárhiány csökkentésére. A szeptemberben induló „Z-szak” célja, hogy kivigye a hallgatókat a természetbe, és egységben mutassa be nekik a körülöttünk lévő világ működését. A tanárhiányról, a természettudományos tanárképzésről nyilatkozott Weiszburg Tamás, az ELTE TTK oktatója.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/z-szak-termeszettudomany-tanarhiany-weiszburg-tamas/

 

Iskolakapitány

„A hazai iskolaügynek 2010 óta volt már lelkészminisztere, orvosminisztere, most pedig egy rendőrminisztere lesz. Míg az előző kettő élen járt a pátoszos mellébeszélésben, Pintér már miniszteri meghallgatásán egyértelműen fogalmazott: rend lesz az osztálytermekben és több iskolaőr meg gumibot. A választás előtt egy sor kormánypolitikus hazudott béremelést a pedagógusoknak, Pintér most egyenesen kimondta: ilyenre nem tesz ígéretet. Mert ez a gazdasági helyzettől függ, amiről mindig azt halljuk, hogy szárnyal, kivéve, amikor a pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók bérrendezéséről lenne szó. Mindeközben egy budapesti középiskolai tanár már aprópénzt koldul a Deák téren. Kész szerencse, hogy a hajléktalanellátás is a Belügyminisztérium feladatai közé tartozik” – írta Juhász Dániel.

https://nepszava.hu/3157595_iskolakapitany

 

Kit érdekelnek a pedagógusok?

„Egy biztos: sem a kormányt, sem a kormány tagját, a belügyminiszterként a közoktatásért felelős Pintér Sándort. Ha nem így lenne, nem azzal a cinikus mondattal kezdte volna miniszterjelölti meghallgatását, hogy nem ígér semmit, de azt be fogja tartani. Nem azt hangsúlyozta volna, hogy rendet kell tartani az iskolában, nem az iskolaőröket említette volna felszólalásában kiemelt helyen, hanem a pénzről beszélt volna.” (…) „Most jelent meg a hír, nyáron az egyik élelmiszerlánc bruttó 500 ezer forintos keresetet kínál. Mi lesz, ha a pedagógusok egyre nagyobb számban ragadják meg majd ezt a lehetőséget? Ki fog tanítani ebben az országban?” Bánó András jegyzete.

https://hirklikk.hu/velemeny/kit-erdekelnek-a-pedagogusok/398372

 

május 23.

Közösen tiltakoznak a konföderációk a sztrájkjog korlátozása miatt

Az aláíró konföderációk a pedagógus szakszervezetekkel egyetértve elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatásban a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy taxatívan szabályozó megoldás lépjen. „Amennyiben a jogalkotó azt a megoldást választja, hogy törvényi szabályozással kívánja rögzíteni a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat megfelelő figyelembevétele mentén tartjuk csak elfogadhatónak” – tették hozzá. A konföderációk szerint nem szolgálja sem a munkavállalók, sem a munkáltatók valódi érdekét a módosítás.

https://szef.hu/2022/05/23/mind-az-5-szakszervezeti-konfoderacio-eliteli-a-kormanyzati-javaslatot/

 

EB-országjelentés: siralmasak a fizetések Magyarországon az oktatásban

A tanárhiány egyre nagyobb problémát jelent Magyarországon – áll az Európai Bizottság országjelentésében. Az összesített mutatók, mint például a tanár-diák arány, nem jelzik a magyarországi pedagógushiányt. A részletesebb elemzés azonban azt mutatja: egyes tantárgyak, például a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek esetében hiány van tanárokból. A magyarországi pedagógusok fizetése a legalacsonyabb az EU OECD-tagállamai között, a többi diplomás fizetésének mindössze 58-66 százalékának felel meg.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220523/ezert-menekulnek-a-tanarok-az-iskolakbol-siralmas-a-fizetes-brutalis-a-munkaterheles-546409

 

Rétvári Bence szerint 10 százalékosnál nagyobb lehet a béremelés, ha a gazdaság jobban teljesít, az MSZP 100 ezres utalványt kér pedagógusnapra

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a parlamentben elmondta: radikálisan csökkent a pedagógusi szakma önállósága, romlott az anyagi és erkölcsi megbecsülés, miközben a munkaterheik, a nem pedagógiai munkával töltött munkaóráik növekedtek, felgyorsult a pályaelhagyás. Országos a pedagógushiány, több mint tízezren hiányoznak, emelkedik az átlagéletkor is. Az a csodafegyver, amit a kormány kínál, a rendteremtés, nem segít ezen a problémán, a másik csodafegyver a bér, amivel meg lehetne állítani a pályaelhagyást. A pedagógusbérek minimum 50 százalékos azonnali emelését követelte. A szocialista frakció javaslatai közé sorolta a pedagógusok vetítési alapjának minimálbérhez kötését és azt is, hogy a pedagógusnap alkalmából minden pedagógus százezer forintos Erzsébet-utalványban részesüljön. Rétvári Bence államtitkár megjegyezte, ha a gazdaság jobban teljesít, a 10 százalékosnál magasabb is lehet a béremelés.

https://index.hu/belfold/2022/05/23/kunhalmi-agnessel-es-jakab-peterrel-kezdi-a-hetet-az-orszaggyules/mekkora-beremelest-kapnak-a-pedagogusok-/

 

Buzdítja kollégáit egy budapesti pedagógus: helyezzék letétbe felmondásukat

„Fogjatok össze és helyezzétek letétbe felmondásaitokat, amit feltételhez köttök: szabad és modern oktatás, értelmiségihez méltó fizetés, elviselhető munkaterhek” – írta levelében Simkó Eszter. Az RTL-nek azt mondta, csak így tudnak a belügyminiszterhez, a közoktatás új felelőséhez fordulni, hiszen Pintér Sándor azt mondta, fegyelmi kérdésnek tekinti a polgári engedetlenséget. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője jelezte: azt javasolják a felmondásukat fontolgató tanároknak, ha már így döntenek, tegyék együtt, látványosan, határidőt szabva.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/23/kozos-felmondasra-buzditja-kollegait-egy-budapesti-pedagogus

 

Minél kevésbé képzett a társadalom, annál többen szavaznak a Fideszre

Orbán Viktornak abszolút tudatos stratégiája az oktatás lezüllesztése – mondta a Hírklikknek Bojár Gábor. A Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója, a reáltárgyakat oktatók Rátz Tanár Úr-életműdíjának egyik alapítója szerint tudatosan rontják a pedagóguspálya vonzerejét, azért, hogy a tehetségek ne menjenek el tanítani. Minél kevésbé képzett ugyanis a magyar társadalom, annál többen szavaznak a Fideszre. Úgy véli, ez olyan bűn a nemzet ellen, amit elképzelni sem lehet, hiszen egy lezüllesztett oktatás visszaépítésére 100 év is kevés lehet. Szerinte kormányt kellene váltani.

https://hirklikk.hu/kozelet/bojar-gabor-minel-kevesbe-kepzett-a-magyar-tarsadalom-annal-tobben-szavaznak-a-fideszre/398469

 

május 24.

A PSZ és a PDSZ alkotta sztrájkbizottság kérte a kormányfőt, jelölje ki a tárgyalópartnert

Miután a parlamenti választás után megalakult az új kormány, a miniszterek átvették kinevezésüket és letették az esküt 2022. május 24-én, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága aznap délután levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához. Ismertetjük a sztrájkköveteléseket is a levélben, amely teljes terjedelmében elérhető a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-es-a-pdsz-alkotta-sztrajkbizottsag-kerte-a-kormanyfot-jelolje-ki-a-targyalopartnert/

 

Meddig tarthat egy pedagógus lelkesedése?

Biztos, hogy a mai oktatás színvonalának tartásakor kulcskérdés az, hogy a külső tényezők ellenére meddig van még lelkesedése, kedve a pedagógusoknak ugyanolyan színvonalon oktatni – mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Erős-Honti Zsolt. A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgatójával egyebek között a magyar pedagógusok és iskolák előtt álló kihívásokról, az oktatás helyzetéről beszélgetett a portál munkatársa, továbbá arról, milyen tudásra lenne szükségük a diákoknak ahhoz, hogy dinamikusan tudjanak reagálni a jövő változásaira.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20220524/megszolalt-a-pesti-topgimi-igazgatoja-ezert-allnak-egyre-kevesebben-tanarnak-magyarorszagon-1125137?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Véglegesen megakadályozhatják, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek

A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot is, amellyel véglegesen megakadályozhatják, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek. Februárban még rendeletben, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva szigorítottak a munkabeszüntetés feltételein, a köznevelési törvény módosításával azonban a veszélyhelyzet után is csak úgy sztrájkolhatnak a tanárok, ha közben dolgoznak is. A törvénymódosítás ellen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), valamint a szakszervezeti konföderációk is tiltakoztak.

https://nepszava.hu/3158008_allami-szamvevoszek-vizsgalat-civil-szervezetek

Megszavazták, hibába kértük, ne tegyék

A PSZ különösen barátságtalannak tartotta a kormánypárti törvénymódosító javaslatot, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, megfosztva a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől – így reagált a jogszabálymódosítási javaslatra a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a múlt héten, kérve a képviselőket: ne szavazzák meg az előterjesztést. A keddi parlamenti szavazás után ezt is felidézte a cikk.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220524_megszavaztak_a_pedagogussztrajkot_ellehetetlenito_modositas

 

A Szülői Hang Közösség levélben fordult a köztársasági elnökhöz, ne írja alá a sztrájkot korlátozó törvényt

A Szülői Hang Közösség levélben kérte az államfőt, ne írja alá a pedagógussztrájkot kiüresítő törvényt. A sztrájk mint alapjog valós érdekérvényesítő ereje elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások meghozzák a gyermekeink érdekét szolgáló eredményt.

https://mfor.hu/cikkek/makro/maris-nyilt-levelet-kapott-novak-katalin.html

 

Közoktatás: Pintér Sándor, szakképzés: Csák János

Május 24-én átvették kinevezésüket és letették az esküt az ötödik Orbán-kormány miniszterei: Pintér Sándor belügyminiszter lesz felelős a közoktatásért, Csák János kulturális és innovációs miniszter pedig a felsőoktatásért és a szakképzésért. Ez egyben azt is jelenti, hogy hamarosan újraindulhatnak a tárgyalások a pedagógus szakszervezetek és a kormány között. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az áprilisi választások előtt felfüggesztette a sztrájkot, mert a munkabeszüntetés csak akkor jogszerű, ha közben tárgyalásokat folytatnak a kormány képviselőjével, de ügyvivő kormánnyal nem tárgyalhatnak, ezt is felidézte a cikk.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220524_parlamenti_eskutetelek

 

Semjén Zsolt elmagyarázta, miért nem lehet azonnal emelni a pedagógusbéreket, ha ilyen jó a gazdasági növekedés

A gazdaság nehéz helyzete mindenkit érinteni fog, nem csak a tanárokat – jelentette ki újságíróknak a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt kifejtette, a pedagógusok piaci szintű béremelése valóban elmaradt, s az is tény, hogy az orvosoknál volt bérfejlesztés, a tanároknál nem. Ám az ország teherbíró képességéhez mérten megtörténik mindez, s Pintér Sándor a garancia, hogy ha az orvosokkal meg tudott állapodni, és ha tanári oldalról van megfelelő tárgyalópartner, akkor velük is lehetséges az egyezség. A Népszava kérdésre, miszerint a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, milyen jók a gazdasági mutatók és éppen emiatt nem férhetne-e bele egy pedagógus-béremelés, azt felelte, most éppen jó a GDP, de a prioritások, meg az EU….

https://nepszava.hu/3158030_semjen-zsolt-pedagogusberek-gazdasag

 

A közoktatás végéről ír felmérése alapján a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérést készített az oktatásban tapasztalható munkaerőhiányról. A probléma országos, a vártnál is súlyosabb, minden intézménytípusban, minden szakmacsoportnál általános és tartós. A felmérés csak a két hónapnál hosszabb ideig betöltetlen állásokat vette figyelembe. A válaszadók 82 százaléka tapasztalt egy éven belül szakemberhiányt intézményében: ezen belül közismereti tárgyat oktató tanárét (60%), tanítóét (35,5%), nyelvtanárét (35%), gyógypedagógusét (32%). Országosan az iskolák 69,1 százaléka küzd tanárhiánnyal, 56,4 százaléka tanítóhiánnyal, az óvodák 62,9 százaléka óvodapedagógus-hiánnyal.

https://24.hu/belfold/2022/05/24/a-kozoktatas-vegerol-ir-felmerese-alapjan-a-pdsz/

 

Felmondott a pedagógus, aki elindította a polgári engedetlenségi mozgalmat

Elhagyja a pályát Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára. Ő volt az a pedagógus, akinek kiállása februárban elindította a hónapokig tartó polgári engedetlenségi mozgalmat. Azt mondja, bár a fizetés is fontos szempont volt, elsősorban erkölcsi okok miatt döntött úgy, hogy elhagyja a pályát. „Ha csak a pénz lett volna a szempont, akkor már rég felmondtam volna. Nagyon sok pedagógus él úgy, hogy inkább visszaszorítja az igényeit, vagy összekuporgatja azt a pénzt, amire szüksége van egy házfelújításhoz, vagy egy családi nyaraláshoz, de azt mondja, hogy ez az ő hivatása, és ezt szereti csinálni. Én most értem el arra a szintre, hogy ha a munkáltatóm nem vesz emberszámba, és két lábbal tiporja a munkavállalói és az állampolgári jogaimat, akkor minek csináljam tovább?”

https://444.hu/2022/05/24/felmondott-a-pedagogus-akinek-kiallasa-elinditotta-a-polgari-engedetlensegi-mozgalmat?fbclid=IwAR0ZAtY23TtLkij-bx1i9XT6y3PKVuMfIwbcL9ni5tSjrys77F2PAonEEb0

 

május 25.

A sztrájkbizottság kéri az államfőt: küldje előzetes normakontrollra a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvényt

Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi. A pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kéri Novák Katalin államfőt, hogy az Országgyűlés által 2022. május 24-én elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását ne írja alá! Azt küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontroll eljárásra. Véleményünk szerint már a februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát, azonban e rendelet akkor „időbelileg” korlátozott volt a járványügyi veszélyhelyzet végéig. A korlátozás további fenntartását, törvényi szintre emelését indokolatlannak tartjuk a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-sztrajkbizottsag-keri-az-allamfot-kuldje-elozetes-normakontrollra-a-pedagogusok-sztrajkjat-korlatozo-torvenyt/

 

Aggódnak a tanárok, mire használja a kormány a háborús veszélyhelyzetet

Bezárás várhat a kisiskolákra, átvezényelhetik az oktatásban dolgozókat, nem is kell erről egyeztetnie a kormánynak a kihirdetett a háborús veszélyhelyzet miatt. Közben a pedagógusok nem tudják majd kifejezni ellenvéleményüket, ezt szolgálja a sztrájk szervezésének szigorítása, amelyről törvénymódosítást fogadtak el mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradójának.

https://www.atv.hu/belfold/20220525/a-tanarok-attol-tartanak-rendeleti-uton-alakitjak-majd-at-az-oktatasi-rendszert

 

Ellehetetlenítik a sztrájkot

Az Országgyűlés május 24-én megszavazta a tanárok sztrájkját is érintő korlátozást. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezzel gyakorlatilag megszűnik a sztrájk lehetősége – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak is.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/25/iskola-tanar-sztrajk-pedagogusok-tiltakozas-toth-viktor-felmondas

 

Ahogy megalakult az új kormány, levelet írtunk Orbán Viktornak

Kértük a kormányfőt, jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert, hogy a PSZ és a PDSZ alkotta sztrájkbizottság folytathassa a tárgyalásokat a béremelésről, a munkaterhek csökkentéséről stb. A kétszer 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék után még 45 százalékos béremelést kértünk – nyilatkozta az Inforádiónak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.  A nem pedagógus munkakörben dolgozók bérét is rendezni kell, emlékeztetett.

https://www.youtube.com/watch?v=7wIRjVNhh9M

 

Több alkotmánybírósági beadvány is lesz?

A februári rendelet ellen a PDSZ Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen benyújtott alkotmányjogi panaszára eddig nem válaszolt az Alkotmánybíróság. Arra számítanak, hogy június elején érkezik a válasz, eszerint érdemben nem tárgyalják az ügyet, mert okafogyottá vált, miután lejárt a veszélyhelyzet. Éppen ezért már készül az új alkotmányjogi panasz a köznevelési törvény módosítása miatt – mondta Komjáthy Anna, a PDSZ OV elnöke. Most úgy néz ki, a két pedagógus szakszervezet külön-külön nyújt be alkotmányjogi panaszt.

https://www.szabadeuropa.hu/a/akar-sztrajkkal-is-indulhat-osszel-az-uj-tanev-alkotmanyjogi-panaszt-nyujt-be-a-pdsz/31867295.html

 

Csóti Csaba: jól teszik a pedagógus szakszervezetek, hogy követelik a tárgyalások folytatását

A munkáltatóhoz képest mindig a munkavállaló a gyengébb fél – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke. Úgy véli, nagyon jól teszik a pedagógus szakszervezetek, hogy továbbra is követelik a kormánytól a sztrájktárgyalások folytatását. Szerinte az, ahogy a magyar oktatási rendszer átalakítása zajlott és zajlik, nem egyetlen ember, még csak nem is egy párt „lezüllesztési” ötlete. A cikk kitért arra, hogy a PSZ és a PDSZ alkotta sztrájkbizottság az új kormány megalakulása után azonnal elküldte levelét Orbán Viktornak, hogy folytatná a sztrájktárgyalásokat.

https://hirklikk.hu/kozelet/csoti-csaba-jol-teszik-a-pedagogusszakszervezetek-hogy-kovetelik-a-targyalasok-folytatasat/398581

 

SZEF: a tanársztrájk amiatt van, mert a kormány nem viselkedik tárgyalófélként

Csóti Csaba, a SZEF elnöke szerint a kormány megijedt a pedagógussztrájktól, Pintér Sándor miniszter megpróbálja elterelni a figyelmet korlátozó intézkedésekkel ahelyett, hogy leülne tárgyalni a pedagógusokkal. „A sztrájk így gyakorlatilag láthatatlanná válik. De a sztrájknak az a lényege, hogy a munkát törvényesen meg lehet tagadni, ezáltal lehet lassítani a feladat ellátását; de ez egy legitim eszköz a teljes euroatlanti világban” – mondta.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/25/szef-a-tanarsztrajk-amiatt-van-mert-a-kormany-nem-viselkedik-targyalofelkent

 

Minimum 400 ezer forintos kezdő fizetés kellene az NPK elnöke szerint

Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az ATV Start műsorának azt mondta: a pedagógusok bére leszakadt a többi diplomás fizetésétől, most annak 60 százaléka körül mozog. A kezdők ideális fizetéseként 400 ezer forintot jelölt meg, ez 60 százalékos emelést jelentene a pályakezdőknél. Minél hamarabb szeretnék felvenni a kapcsolatot a belügyminiszterrel vagy a köznevelésért felelős államtitkársággal, emellett a szakképzéssel és a felsőoktatás irányítóival is fent szeretnék tartani az együttműködést.

https://www.atv.hu/belfold/20220525/minimum-400-ezer-forintos-kezdofizetesre-lenne-szukseg-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnoke-szerint

 

Oktatók hiánya miatt szűnik meg két képzés Füreden, a diákoknak Veszprémbe kell járniuk

Megszűnik szeptembertől a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, mert nincs elég szaktanár az iskolában – derült ki a Telex birtokába került levélből, amelyet az intézmény a szülőknek és diákoknak írt. Az információt megerősítette a füredi iskola fenntartója, a Pannonhalmi Főapátság is. A tanulókat a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó Jendrassik-Venesz Technikum veszi át szeptembertől.

https://telex.hu/belfold/2022/05/25/iskola-fured-veszprem-szakacs-cukrasz-megszunik-athelyezes-tanarhiany

 

Parragh László: „a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek”

Amíg a munkaerőpiac változik, addig a képzési rendszernek is változnia kell. Ráadásul a kevés gyerek miatt az oktatási intézmények közötti verseny nagy, de szükségszerű. Ma már többen mennek szakmai képzést adó iskolába, mint gimnáziumba. Az MKIK elnöke a Népszavának nyilatkozott, idézet az interjúból: „A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabályban előírt, de megállapodáson alapszik. Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam „csendes” jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia.”

https://nepszava.hu/3158202_parragh-laszlo-interju-mnb-kulonado-beremeles

 

Levelet írt a KK elnöke a fogyatékkal élők szüleinek

Huszonnyolc millió forint hiányzik egy sérült gyerekek fejlesztését biztosító iskola működtetéséhez. A tandíjat a szülők nem tudják, a Klebelsberg Központ pedig nem akarja kifizetni. A központ elnöke szerint a gyerekek máshol ingyenesen megkapják a fejlesztéseket, a szülők szerint ez nem igaz.

https://hvg.hu/itthon/20220525_fogyatekkal_elo_gyerekek_iskola

 

május 26.

Szabó Zsuzsa: más irányt vártunk az új kormánytól: durva felütés volt a „belépője”

Gúzsba kötötték az oktatásban dolgozók kezét-lábát, még mielőtt találkozhattunk volna az oktatásért felelős miniszterrel – mondta a Klubrádió Reggeli gyors műsorának Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Arról az elfogadott törvénymódosításról beszélt, amelybe beemelték a februári, sztrájkot korlátozó rendeletet. Miután a sztrájk alapjog, Novák Katalin államfőt arra kéri a sztrájkbizottság, előzetes normakontrollért forduljon Alkotmánybírósághoz, ne írja alá a törvénymódosítást. Szó volt a bérkövetelésekről is, a parlamenti választás előtt tett 3×10 százalékos kormányzati ígéretekről.

https://www.youtube.com/watch?v=Io8lqX3

 

„Ideje lenne, hogy a kormány komolyan vegye, nincs elég tanár”

45 százalékos béremelést követelnek a pedagógus szakszervezetek a kormány által korábban ajánlott tíz százalékon felül. A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága levélben fordult a miniszterelnökhöz, mert az új kormánnyal folytatni akarja a tárgyalásokat. Közben Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón türelmet kért. Szerinte néhány hónap múlva lehetnek olyan helyzetben, hogy megmondhassák, mit tudnak ígérni.  A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa május 25-én, szerdán nyilatkozott az RTL híradónak (a sztrájk ellehetetlenítéséről), de a béremelés szükségességéről szóló mondatait a másnapi híradó is felhasználta.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/26/beremelest-akarnak-a-tanarok-szakszervezetek-sztrajk

 

Háborognak a pedagógusok Parragh László kijelentései miatt

„A tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek” – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Népszavának, de a tűzoltókat is sértegette. A nyári szabadság minden munkavállalónak jár, nem csak a tanároknak – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke Parragh László felvetésére. Ami pedig a hivatástudatot illeti, kíváncsi lenne, abból hány darab csempét lehetett volna vásárolni Parragh csempeüzletében. A PSZ alelnöke emlékeztetett rá: uniós szinten a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, alig több mint fele a hazai bruttó diplomás átlagbérnek is – csupán bruttó 400 ezer forint – ami természetszerűen vonja maga után a pályaelhagyást, a fiatalok egyre csökkenő érdeklődését. „Két kérdésem lenne Parragh Lászlóhoz: mit mondana azon gyerekek szüleinek, akiknek már nem fizikatanár tanítja a fizikát? És neki, vállalkozóként megérné, hogy cégéhez funkcionális analfabéták jelentkeznek majd?” – tette fel a kérdést Totyik Tamás a Magyar Hang érdeklődésére.

https://hang.hu/belfold/fogalmatlan-vagy-az-arcunkba-hazudik-haborognak-a-tanarok-parragh-laszlo-nyilatkozatan-141197

 

Úgy tűnik, Parragh László egy 11,5 millió forintos Rolex karórában mondta azt, hogy a tanároknak a fizetésük mellett ott a szabad nyár is

Egy mesterfokon végzett, 6-8 éve a pályán lévő, Pedagógus I. kategóriába tartozó tanár bruttó 264 ezer forintot keres havonta, írta a Népszava. A cikk felidézte: az Orbán-kormány és a NER képviselői szeretik a drága, elegáns karórákat – Varga Judit nemrég egy átszámítva másfél millió forintos Cartier Clé de Cartier-ben mutatott rá a hatósági áras húsra –, ami Parragh Lászlóét most rendkívül figyelemre méltóvá teszi, az az, hogy az iparkamarai elnök a többi között arról beszélt, hogy a béren túl „sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia.”

https://nepszava.hu/3158252_parragh-laszlo-rolex-karora

 

Lehet ünnepelni fejenként ezer forintból a pedagógusnap alkalmából

A Bel-Pesti Tankerületi Központ a hozzá tartozó iskolák dolgozóira fejenként ezer forintot szán pedagógusnap előtt. Ez az összeg még csak nem is kirívó, a 444.hu tudomása szerint van, ahol fejenként 700 forintból lazulnak majd június 5-én.

https://444.hu/2022/05/26/olyan-stilusban-irta-meg-a-tankerulet-hogy-fejenkent-ezer-forintot-adnak-a-pedagogusnapi-bulira-hogy-sokan-kiborultak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=olyan-stilusban-irta-meg-a-tankerulet-hogy-fejenkent-ezer-forintot-adnak-a-pedagogusnapi-bulira-hogy-sokan-kiborultak

 

Gulyás Gergely szerint a szakszervezetek a baloldal mellett kampányoltak

Arra a felvetésre, hogy a pedagógusok folytatnák a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal, a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget miniszter a Kormányinfón azt felelte: örül, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel. Megfogalmazta ugyanakkor azt is, hogy a tanárok jogos igényt vetettek fel.

http://www.ma.hu/belfold/376474/Gulyas_pentektol_csak_magyar_rendszamu_autok_tankolhatnak_rezsicsokkentett_aron

 

május 27.

Kiakadtak a tűzoltók és a tanárok, Parragh László távozását követelik a sértő megjegyzés miatt

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás is elítélte az iparkamarai elnök nyilatkozatát. Mint mondta, Parragh László tévedésben él, ha azt hiszi, a tanároknak ott egy egész nyári szünet.  A pedagógusoknak július első hetében ér véget a tanév, augusztus 20-a után pedig már be kell menniük a munkahelyükre. A köztes idő sem csak pihenéssel telik, sokan táboroztatnak, tanterveket készítenek, felzárkóztató programokban vesznek részt, akár saját szabadságuk terhére. Tanév közben nem is mehetnek szabadságra a pedagógusok, csak külön engedéllyel és indoklással vehetnek ki szabadnapot, amit sok esetben meg sem kapnak, ha igénylik. Parragh úr nyilatkozata nagy fokú tájékozatlanságra vall, fogalmazott Totyik Tamás.

https://nepszava.hu/3158367_parragh-laszlo-tuzolto-tanar-beremeles-nepszava-interju-felhaborodas

 

Az EU-ban csak az Orbán-kormány bánik mostohán az oktatással és az egészségüggyel

Az ötödik Orbán-kabinet önálló egészségügyi és önálló oktatási minisztérium nélkül kezdi meg munkáját. Uniós példákat említ a portál arra, hol milyen kormányzati struktúra van.

https://g7.hu/kozelet/20220527/az-eu-ban-csak-az-orban-kormany-banik-ilyen-mostohan-az-oktatassal-es-egeszseguggyel/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X