Heti lapszemle 2022. május 20.

lapszemle

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többször kinyilvánította: várja az új kormány megalakulását, hogy folytathassa a sztrájkbizottsági tárgyalásokat. Ennek fényében különösen barátságtalannak tartjuk azt a törvénymódosító javaslatot, amely jelentősen megnehezítené a sztrájk szervezését. Közleményünkben kifogásoltuk Pintér Sándor miniszterjelölt „rendpárti” kijelentéseit is, hiszen a humánumra épülő oktatásban ez nehezen értelmezhető.

 

május 13.

Beárazták a szakmát a fiatalok, kerülik az oktatást

Négy év alatt két-háromszorosára emelkedett az egyes tantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya – derült ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaságtudományi Intézetének kutatásából. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tudomása szerint minden ötödik általános és középiskolában alkalmaznak képesítés nélküli pedagógust, számuk 500 felettire tehető. Ráadásul jelentős részüknek még diplomája sincs – mondta az Inforádiónak Totyik Tamás alelnök. Szerinte a pedagóguspályát a fiatalok beárazták, ezért a minimálbért – a pályakezdő diplomás pedagógusok esetében – legalább 300-310 ezer forintra kellene emelni, amihez hozzájönne még a 20 százalékos szakmai bérpótlék azért, hogy a fizetés versenyképes legyen.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/13/szakertok-egyre-inkabb-jelentkezni-fog-a-pedagogushiany

 

Sok diák maradt le a járvány miatt

A PSZ már 2020 őszén kérte, hogy a koronavírus-járvány okozta karanténoktatás miatt a helyi tanterveket függesszék fel, mérjék fel a diákok lemaradását, de ez nem történt meg – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak egy megjelent felmérés kapcsán.

https://www.atv.hu/videok/20220513/koronavirus-sok-gyerek-maradt-le-az-iskolaban-a-virus-miatt

 

Egyre több roma diák szembesül elkülönítéssel, emelkedett a korai iskolaelhagyók aránya is

Jelentősen nőtt az elmúlt években az iskolai szegregáció mértéke a hátrányos helyzetű (hh) és a halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) gyerekek körében – mutatott rá az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének idei, „A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadványa. A hh-s és a hhh-s gyerekek többsége roma családokból kerül ki. A roma gyerekek iskolai elkülönítése az egyházi intézményeknél is látható. Esetükben az iskolai szegregáció két típusát lehet megkülönböztetni: vagy kifejezetten cigány gyerekeknek tartanak fenn iskolákat, vagy szegregáló iskolákat alapítanak, teljesítmény, illetve társadalmi státusz alapján szelektálva a diákok között.

https://nepszava.hu/3156738_iskola-szegregacio-roma-magyarorszag-iskolaelhagyas

 

Benyújtották a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénytervezetet

A közoktatás/köznevelés a Belügyminisztériumhoz, a szakképzés és a felsőoktatás a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz kerül.

https://www.atv.hu/belfold/20220513/orban-viktor-es-semjen-zsolt-javaslata-ilyen-tarcak-lesznek-roganhoz-kerulnek-a-polgari-titkosszolgalatok

 

május 14.

Orbán Viktort sem az oktatás, sem az egészségügy nem érdekli annyira, hogy minisztériumot kapjon

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: az oktatást az óvodától a felsőoktatásig egy tárca alá kellett volna vonni. Szerinte az új struktúra is azt mutatja, hogy az oktatásra nem stratégiai ágazatként tekintenek. Amint megalakul az új kormány, a sztrájkbizottságot alkotó pedagógus szakszervezetek kezdeményezik a sztrájktárgyalások folytatását.

https://nepszava.hu/3156894_orban-kormany-2022-miniszterek-egeszsegugy-oktatas

 

Csalódtak a szakszervezetek

A PSZ szerint rossz döntés, hogy nem jön létre önálló oktatási tárca, ráadásul a közoktatás és a szakképzés külön minisztériumhoz kerül. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL híradónak nyilatkozott.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/14/oktatas-egeszsegugy-szakmai-szervezetek-csalodottsag

 

Úgy tűnik, nincs értelme házi feladatot adni alsóban

Újra és újra fellángol a házifeladat-vita, elsősorban az angolszász világban, de a téma Magyarországon is darázsfészek: tanároknak, diákoknak, oktatási szakembereknek, szülőknek is megvan róla a véleménye. Ez azért is van így, mert kevés felmérés született a témában. Ráadásul az, hogy miként tekintünk a házi feladatra, mit várnánk el tőle a közoktatási rendszerben – nemzetközi összevetésben durván alulfizetett – pedagógusként, a gyerekünknek legjobbat akaró szülőként, gyorsan változik.

https://g7.hu/vilag/20220514/nagyon-ugy-tunik-nincs-ertelme-hazi-feladatot-feladni-alsoban/

 

május 15.

PSZ: valahogy nem tudunk prioritás lenni

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is reagált a Facebookon a hírre, hogy nem lesz önálló oktatási minisztérium. A bejegyzés szerint nem hallgatták meg az érdekképviseletek kérését az önálló oktatási minisztérium létrehozásának szükségességéről. „Valahogy nem tudtunk prioritás lenni… Az uniós országokban most egy kivételével van oktatási minisztérium. Na, melyik a kivétel?”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220515_pedagogusszakszervezetek_reagalasa_kozoktatas_Belugyminiszterium

 

Pedagógusok a háborúról

Három, egymástól nagyon különböző módszertant követő iskola pedagógusait kérdezte a portál arról, hogyan foglalkoznak a három hónapja dúló háború tényével az iskolában. A gyerekek egymástól is látják a háborús képeket, Tiktokon, Instagramon egy kattintásra van tőlük a tudósítás, ahol moderálás nélkül kapják a tartalmat, ez is új helyzetet teremtett a tanároknak. Van, ahol eltompultak a diákok, de van, ahol napi szinten felmerül, és a tanárok sem félnek válaszolni a kérdésekre.

https://forbes.hu/uzlet/iskolak-haboru-ukrajna-tanitas-gyerekek/

 

május 16.

Még égetőbb lesz a tanárhiány a következő években

A pedagógusok 45,5 százaléka az 50 év fölötti korosztályból kerül ki – Németh Szilvia, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ ügyvezetője a témában készült kutatásról nyilatkozott az Inforádiónak. A nyugdíjhoz legközelebb álló, vagyis a 60 év feletti korosztály átlagosan 10 százalékot tesz ki, ez viszont különbözik a feladatellátási helyek típusai szerint. Az óvodában a legjobb a helyzet, ott a 60 év fölöttiek aránya 5 százalék, a szakképzésben pedig a legrosszabb, ahol eléri a 18-19 százalékot.

https://infostart.hu/belfold/2022/05/16/meg-egetobb-lesz-a-tanarhiany-a-kovetkezo-evekben

 

Momentum: a fiatal magyar pedagógusokat fokozottan védetté kell nyilvánítani

„Oktatási miniszter bizony nem fog kifutni idén sem a pályára” – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Tóth Endre, a Momentum képviselője. Azt firtatta, miért nincs önálló oktatási minisztérium, miért bízza az oktatás sorsát a miniszterelnök egy lelkész, egy nyugdíjas onkológus után egy korábbi rendőrfőnökre. 2010 óta az oktatás összes fontos mutatója romlott, jelentősen nőtt az iskolából végzettség nélkül kikerülő fiatalok száma, a családi háttér „acélbéklyó” a tanulmányi eredményekre, 12 ezer pedagógus hiányzik. Lassan a fiatal magyar pedagógusokat fokozottan védetté kell nyilvánítani, mert néhány éven belül teljesen eltűnhetnek a bolygóról. Azt javasolta, hogy legalább 50 százalékkal emeljék és kössék a minimálbérhez a pedagógusok fizetését, enyhítsék leterheltségüket, csökkentsék a kötelező óraszámokat, adják vissza a szabad tankönyvválasztás lehetőségét.

https://24.hu/kozelet/2022/05/16/toth-endre-a-fiatal-magyar-pedagogusokat-fokozottan-vedette-kell-nyilvanitani/

 

Úgy megütötte több diákját, hogy azok lefejelték a padot, de felrúgta az iskolatáskákat, elvette a kicsik uzsonnáját is a durva tanítónő

Kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a tanítónőt, aki durva fegyelmezési módszereivel veszélyeztette a rábízott gyerekek testi, erkölcsi és értelmi fejlődését – írta az ügyészségi portál.

https://nepszava.hu/3157061_ugy-megutotte-tobb-diakjat-hogy-azok-lefejeltek-a-padot-de-felrugta-az-iskolataskakat-elvette-a-kicsik-uzsonnajat-is-a-durva-tanitono

 

Az idei béremelés nagy részét elviszi az infláció

El kell kezdeni a tárgyalásokat, nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a munkavállalók egy jókora csoportjánál az idei béremelés nagy részét elviszi az infláció – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, miután a hónapról hónapra gyorsuló fogyasztóiár-emelkedés egyre érzékenyebben érinti a dolgozókat, főleg mivel az év elején kötött bérmegállapodások idején még minden előrejelzés jóval kisebb árindexszel számolt.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/05/nyomas-alatt-a-szakszervezetek-a-gyorsulo-inflacio-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Lépniük kell a szakszervezeteknek

Arra biztatja az érdekképviseleteket az MSZP-s Komjáti Imre, hogy ne csak várják a munkavállalókat érintő kormányzati ötleteket, hanem maguk álljanak elő javaslattal akár egy teljesen új Munka törvénykönyvére. Így az is kiderülne, mely pártok mennyire állnak be a dolgozói érdekképviseletek mögé.

https://nepszava.hu/3157036_komjathi-imre-szakszervezet-uj-egyenloseg-podcast

 

május 17.

Szabó Zsuzsa: reméljük, Pintér Sándor jobb gazdája lesz a köznevelésnek

Gyakorlatilag mindkét miniszter „újonc” az oktatás területén – jelezte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádió Aktuál c. műsorának. Arról kérdezték, mit szól a PSZ ahhoz, hogy a köznevelés Pintér Sándor belügyminiszterhez, a szakképzés és a felsőoktatás Csák Jánoshoz kerül. Kitért a PSZ-PDSZ korábbi követeléseire, arra, hogy a sztrájkbizottság csak felfüggesztette a sztrájkot, várjuk a kormány megalakulása után a tárgyalópartner kijelölését. Beszélt a béremelés szükségességéről, arról, hogy kiégett, kizsigerelt dolgozókkal nem lehet minőségi oktatást megvalósítani.

https://www.youtube.com/watch?v=BzPTlG23KxE

 

Nincs olyan tárca, amelynek nevében benne lenne az oktatás

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Indexnek azt mondta: bármelyik olyan minisztériummal kiegyeztek volna, amelynek legalább a nevében benne van az, hogy „oktatás”, de ilyen sajnos nincs. Ebből a felállásból arra lehet következtetni, hogy a kormány továbbra sem tekinti stratégiai szempontból fontosnak az oktatást. Az viszont akár jót is jelenthet, hogy vélhetően az oktatásért felelős Pintér Sándornak nagyobb érdekérvényesítő ereje lesz, mint Kásler Miklósnak.

https://index.hu/belfold/2022/05/17/oktatasi-miniszterium-emmi-belugyminiszterium-pedagogusok/

 

Az Orbán-kormány már 2012-ben elvette a sárkányfogat

Millei Ilona a Hírklikkben felidézte Totyik Tamás, a PSZ alelnöke Népszavának adott minapi kijelentését: az oktatást az óvodától a felsőoktatásig egy tárca alá kellett volna vonni. Az új struktúra is azt mutatja, hogy az oktatásra nem stratégiai ágazatként tekint az Orbán-kormány. A cikk elemezte az oktatás helyzetét, felidézve a PSZ akcióit, korábbi követeléseit is.

https://hirklikk.hu/kozelet/magyarorszag-elbutitasa-az-orban-kormany-mar-2012-ben-elvetette-az-oktatasban-a-sarkanyfogat-1-resz/398168/

 

PDSZ: „Az EU-s országok egyikében sincs az oktatás a belügy alá rendelve

Megdöbbent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a Belügyminisztérium alá vonják az oktatást. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint egy militarizált közoktatás semmiképpen nem jó irány, úgy véli, felmondási tilalom, átvezénylés várhat a pedagógusokra is. Az iskolaőrség bevezetése pedig mintha épp e döntés előfutára lenne. A PDSZ tart egy új jogállási törvény bevezetésétől is, amit 2020 óta pedzegetnek.

https://mfor.hu/cikkek/makro/pdsz-az-eu-s-orszagok-egyikeben-sincs-az-oktatas-a-belugy-ala-rendelve.html

 

Kolduló középiskolai tanárról posztolt fotót a Momentum egyik képviselője

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebookon azt írja, a Deák téren találkozott a férfival, aki középiskolai tanár. Volt olyan kommentelő, aki „bulvárkacsának” nevezte a fotót. Erre a képviselő úgy reagált: „Nem kamu, a Deák téren találkoztunk. Bemutatkozott, én pedig leellenőriztem az iskolája oldalán, hogy tényleg ott tanít-e. Valahol még örülni is lehetett volna, ha kamu lett volna. Nem volt az”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220517_Tompos_Marton_Facebookposzt_kozepiskolai_tanar

 

2020 óta évente 12 százalékot emelkedtek átlagosan a munkavállalói nettó bérigények

A munkavállalói nettó bérigények Magyarországon 2020 óta évről évre átlagosan 12 százalékot emelkedtek, regionális összehasonlításban Pest megye az első, az álláshirdetésre pályázók itt kérik el a legmagasabb fizetést, átlagosan havi nettó 364 ezer forintot – közölte a Profession.hu az MTI-vel.   A felsőfokú végzettségűek várják el a legmagasabb bért, havonta csaknem nettó 400 000 forintot.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220517/pesten-mar-360-ezer-nettot-kernek-a-dolgozok-a-diplomasok-400-ezres-fizetest-varnak-el-545297

 

május 18.

Alakul az új kormány: jó katonák óriástárcái, és még nagyobb gazdasági fókusz

A miniszterjelölteket hallgatják meg a parlamenti szakbizottságokban. Az egyik legfeltűnőbb az új kormány felépítésében a három ciklust megélt Emmi feldarabolása. Ez ölelte fel eddig az oktatást, az egészségügyet, a szociális területet és a kultúrát, ami irtózatosan nagy falat egyetlen kormányzati egységnek, nem is nevezhető sikertörténetnek egyik miniszter működése sem, írta a portál.

https://telex.hu/belfold/2022/05/18/uj-kormanyzati-struktura-otodik-orban-kormany

 

Hallott-e már utcán síró magyar országgyűlési képviselőről?

Felháborító, megalázó, mindennek az alja – így reagált a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke Kövér László korábbi kijelentésére, miszerint a megfelelő, minimális mértékben kell emelni a pedagógusok bérét. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szerint, amennyiben nem emelik jelentősen (első lépésben 45 százalékkal) a béreket, ismét sztrájkba lépnek. A PSZ elnöke korábbi nyilatkozatát idézte a portál, a kolduló középiskolai tanár fotója kapcsán.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/hallott-e-mar-utcan-siro-ferfi-magyar-orszaggyulesi-kepviselorol/

 

Pintér Sándor nem ígért semmit a kulturális bizottságban

Az országot az EU élmezőnyébe vezető oktatási rendszerre van szükség a belügyminiszterjelölt szerint, akit a kulturális bizottság hallgatott meg. A pedagógusbérekről Pintér Sándor elmondta: „egyértelmű, hogy ezen javítani kell.” Ennek feltételeit azonban az ország javuló gazdasági helyzete teremtheti meg, ennek híján nem tud többletforrásokra szert tenni. „Nem ígérek semmit, és azt betartom” – mondta a fizetések látványos emelésére vonatkozóan Pintér Sándor miniszterjelölt, aki Rétvári Bence és Maruzsa Zoltán államtitkár kíséretében jelent meg a meghallgatáson.

https://telex.hu/belfold/2022/05/18/pinter-sandor-miniszterjelolt-kulturalis-bizottsagi-meghallgatas

 

Rend lesz az iskolákban, ellenőrizni akarják a tanárokat

Kibővítik az iskolaőrséget, felülvizsgálják a diákok, tanárok teljesítményét és a tankerületi rendszert. A régi-új belügyminiszter szerint a pedagógusok társadalmi megbecsültsége nem a fizetésüktől függ. A tanárok év eleji, több hónapig tartó polgári engedetlenségi akcióival kapcsolatban Pintér Sándor azt mondta, azt a fogalmat, hogy polgári engedetlenség, a magyar jog nem ismeri. Ugyanakkor szerinte az oktatás nincs olyan súlyos helyzetben, hogy tömeges polgári engedetlenségre kerüljön sor, az „egyszemélyes akciókat” pedig nem tudja értelmezni. Összességében fegyelmi kérdésként tekint az ilyen akciókra. A szakszervezetek által szervezett sztrájkkal kapcsolatban pedig továbbra is a hatályos jogszabályokat fogják érvényesíteni.

https://nepszava.hu/3157336_pinter-sandor-oktatas-parlament-kulturalis-bizottsag-meghallgatas

 

A kulturális miniszterjelölt meghallgatása: érkezik a filozófus

Konkrét intézkedések helyett filozofikus gondolatokkal volt tele a leendő kulturális és innovációs miniszter, Csák János bemutatkozása a népjóléti bizottságban. Hozzá tartozik majd a szakképzés és a felsőoktatás.

https://hvg.hu/itthon/20220518_Csak_Janos_nepjoleti_bizottsag?s=hk

 

Csák János viaszt önt majd a fülébe

A szakképzésről Csák János azt mondta, jól fejlődik a terület, de szeretné, ha még több felnőtt venne részt ilyen képzéseken. Hiller István képviselő filozofikus kérdést tett fel: szerinte izgalmas feladat a kultúra és innováció egy ernyő alá vonása, de kíváncsi rá, hogyan lehet ezt majd működtetni? Filozófiai választ is kapott: Csák János miniszterjelölt szerint a világban az elválasztóvonal nem a jobb és baloldal között, a balliberálisok és a konzervatívok között van, hanem abban, hogy vannak, akik hisznek abszolút értékekben, és vannak, akik nem. Ő az abszolút, nem a relatív mércét fogja majd képviselni. Odüsszeuszként hajózik el a szirének szigete mellett, az árbochoz kötözteti magát és viaszt önt a fülébe, mondta.

https://444.hu/2022/05/18/a-leendo-kulturalis-es-innovacios-miniszter-nem-akarja-ranyomni-az-esztetikai-izleset-a-kulturara

 

Mindennél tragikusabb, ami az oktatásban történik

Az oktatás mélyrepüléséről szóló kétrészes sorozatában a Hírklikk sorra vette azokat az intézkedéseket, amelyekkel az Orbán-kormány megreformálta az ágazatot. Ennek eredménye az lett, hogy az oktatás mostanra még távolabb került a XXI. századtól. A cikk második részében a 2012-től érvényes változtatásokról és azok következményeiről olvashatnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/mindennel-tragikusabb-ami-az-oktatasban-tortenik-2-resz/398217/

 

PSZ: vannak aggályok Pintér Sándor meghallgatása után

A sajtóban elhangzott beszámolók alapján a Pedagógusok Szakszervezetének vannak aggályai, miután az oktatásért felelős belügyminiszter-jelölt parlamenti bizottsági meghallgatásán nem hangzott el konkrétum a béremelésről, miközben az EU 3×10 százalékot adna bizonyos feltételekkel. Sőt, Pintér Sándor épp a gazdaság teljesítőképességétől tette függővé a béremelést, miközben Varga Mihály egy másik bizottságban a gazdaság szárnyalásáról beszélt. Ezekre az ellentmondásokra is felhívta a figyelmet Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV Téma c. háttérműsorában. Szó volt   kormányzati szándékokról, a kisiskolák esetleges megszüntetéséről is. Totyik Tamás szerint nem véletlenül került Pintér Sándorhoz a közoktatás, mert nagy átalakítás várhat a területre, ennek levezénylésére ő alkalmas lehet.

https://www.youtube.com/watch?v=vsO5LFXgb_k

 

Itt az ideje, hogy a kormány kijelentse, hogyan kívánja emelni a béreket

Pintér Sándor miniszterjelölt béremelésről tett kijelentéseit bírálta a PSZ, itt az ideje a nyílt beszédnek – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának. Szerinte lehetséges, hogy „büntetésből” került az oktatás a „rendpárti” Belügyminisztériumhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=QK-fv6kJAZk

 

Ritók Nóra: lehet, hogy az iskolákban rend lesz, de veszteségek árán

Azt hiszem, most meg tudom fogalmazni, miért nem jó vonal a Belügyminisztériumnál tudni az oktatást és az egészségügyet – kezdi Feszülő ellentmondások című Facebook-posztját L. Ritók Nóra. Pintér Sándor „rendpárti” nézetivel szemben az Igazgyöngy Alapítvány vezetője azt írja: „az oktatásnak és az egészségügynek az empátia az alapja. Abból az attitűdből táplálkozik, hogy megértem a másikat, empatikus vagyok vele, elfogadom, a szociokulturális közegével együtt értelmezem, segítem, fejlesztem, motiválom, bátorítom. Hogy türelmes vagyok vele, szeretettel, kedvességgel és megértéssel fordulok felé, nem pedig erőből kényszerítem rá, amit akarok. Megértem a kiszolgáltatottságát, ha beteg, ha gyerek, és a folyamatokban, amiben hozzám kapcsolódik, pozitív vagyok vele, és tudom, ő a fontos. Akit rám bíztak, akár gyerekként, akár betegként”.

https://444.hu/2022/05/18/l-ritok-nora-lehet-hogy-az-iskolakban-rend-lesz-de-olyan-vesztesegek-aran-amit-nem-tudunk-kiheverni

 

Jocó bácsi: a tízparancsolat nem elég, rend kell

Az oktatás Belügyminisztérium alá rendelése már eleve felháborodást keltett a pedagógus szakszervezetekben, de egységesen negatív a visszhangja Pintér Sándor „rendpárti” megközelítésének is. Részlet Balatoni József tanár bejegyzéséből: „Úgy látszik, a tízparancsolat már kevés volt. Most rend kell. Meg csend és fegyelem. Iskolaőr és kamera. A polgári engedetlenséget meg nem ismerjük, nem is létezik. A sztrájk igen. Azt lehet. Maximum majd rendet vágnak.”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/ugy-latszik-a-tizparancsolat-mar-keves-volt-most-rend-kell-joco-bacsi-is-reagalt-az-oktatasert-is-felelos-pinter-sandor-mondatara/

 

Trencsényi László: az oktatás szimbóluma a kolduló tanár

A tanárhiányt az elhibázott intézkedésekkel magyarázta a kutató, szerinte sorscsapás, hogy a tanárok megöregednek, kivonulnak a pályáról, olyan fizikai, mentálhigiénés állapotban vannak, hogy nem tudnak teljesíteni, mert a megélhetésért küzdenek. Példaként hozta fel a tanárt, aki a budapesti Deák téren koldult. Ő szerinte szimbólum. A pedagógusról Tompos Márton momentumos képviselő készített fotót, a kétkedőknek pedig azt írta, ellenőrizte a tanár történetét.

https://24.hu/belfold/2022/05/18/trencsenyi-laszlo-oktatas-koldus-tanar/

 

Szép, okos fiadat

„A belügyminiszter fegyelmi kérdésnek tekinti a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmát, amit el lehet intézni egy vállvonással, milyen legyen egy belügyér, ha nem rendpárti. Csakhogy Pintér Sándor a közoktatást is felügyeli, ami már önmagában is rendkívüli állapot, tekintettel arra, hogy Albániának, vagy Észak-Macedóniának is van külön oktatási minisztériuma, sőt egészségügyi tárcája is, mert miért ne lenne, mi azonban még nem értük el az ő szintjüket.” (…) „Megpróbálkozhatnánk itt azzal a felvetéssel, hogy az értelmes rend mellett más is kéne a tanuláshoz, például értelmes tanári fizetés, csökkentett óraszám, létező pályakép, de ilyesmi nem jutott Pintér eszébe”. Szénási Sándor jegyzete.

https://klubradio.hu/adasok/szep-okos-fiadat-szenasi-sandor-jegyzete-126414

 

A kíméletlen edzőre panaszkodnak a szülők

Nem volt a kislánynál hajgumi, ezért levágta a haját. Rágta a körmét egy másodikos, ezért ecetbe mártotta a kezét. Életveszélyes kicsi a rakás, a gyerekek agresszióra kényszerítésre. Csak néhány példa azokból a sajátos módszerekből, melyeket egy pusztazámori általános iskola kézilabdaedzője nap mint nap alkalmaz. A tankerület jelezte: miután a szülők panaszt tettek, az intézményvezető vizsgálatot indított és felfüggesztette az edzéseket.

https://index.hu/belfold/2022/05/18/pusztazamor-altalnos-iskola-kezilabda-edzo-tulkapas/

 

A KSZSZ levelet írt Orbán Viktornak

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) levelet intézett a miniszterelnökhöz, Mit várunk az új kormánytól? címmel. A levélben vannak általános és konkrét követelések is.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/29400-a-kszsz-levele-orban-viktorhoz

 

május 19.

Korlátozná az új kormány a sztrájkot

Arató Gergely országgyűlési képviselő írta a Facebook-oldalán: „Megjött a Törvényalkotási Bizottság holnapi anyaga. Többek között egy módosítás, ami állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő rendeletet.” „Ami még durvább, a javaslat vétkes kötelezettségszegésnek minősíti, (ami akár azonnali elbocsátással is büntethető) a pedagógus munkavégzési kötelezettség elmulasztását, tehát a polgári engedetlenséget.” Az utolsó pont arról szól, hogy „az intézményvezető a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében a sztrájkoló közalkalmazottat, munkavállalót munkavégzési kötelezettség teljesítésére kötelezheti”. Ha a közalkalmazott munkavállaló ennek nem tesz eleget, „a munkáltató a kötelezettségszegéstől számított nyolc napon belül a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 56. §-a szerinti hátrányos jogkövetkezményt alkalmazhatja”.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/torvenymodositassal-tartanak-fenn-a-pedagogusok-sztrajkjat-lehetetlenne-tevo-rendeletet/

 

A PSZ barátságtalan gesztusnak tartja a sztrájkot ellehetetlenítő törvényjavaslatot

A pedagógusok sztrájkbizottságának tagja, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) többször kinyilvánította: várja az új kormány megalakulását, hogy folytathassa a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a kormány kijelölt képviselőjével. Ennek fényében a PSZ különösen barátságtalannak tartja a parlament Törvényalkotási bizottsága elé került kormánypárti törvénymódosító javaslatot, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, megfosztva a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől. A PSZ felszólítja az új országgyűlés képviselőit, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot jelenlegi formájában ne fogadják el!

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-baratsagtalan-gesztusnak-tartja-a-sztrajkot-ellehetetlenito-torvenyjavaslatot/

 

Minden eszközzel korlátoznák a sztrájk szervezését

A PSZ is úgy látja: a kormány minden eszközt megragad, hogy a sztrájkot minél nehezebb lehessen megszervezni, ugyanakkor a belügyminiszter-jelölt nem adott választ meghallgatásán az alapvető kérdésekre, a béremelésre, a munkaerőhiányra, a terhek csökkentésére. Totyik Tamás alelnök az ATV híradónak nyilatkozott.

https://www.atv.hu/videok/20220519/korlatoznak-a-pedagogusok-sztrajk-jogat-egy-torvenytervezet-szerint

 

A kormány elveszi a pedagógusok sztrájkhoz való jogát

A tanárok csak úgy sztrájkolhatnának, ahogy a veszélyhelyzet idején, ha a parlament elfogadja a kormány új javaslatát. A Törvényalkotási bizottság támogatta az előterjesztést. Eszerint kötelező lesz a gyerekfelügyelet, és az órák felét, végzősök esetében pedig száz százalékát meg kell tartani a sztrájk alatt. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezzel elveszik a sztrájkhoz való jogukat – erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott az RTL híradónak. Az Emmi azt írta a híradónak: hasonló feltételekkel márciusban is tudtak sztrájkolni a tanárok.

https://rtl.hu/hirado/2022/05/19/tanarsztrajk-szabalyozas

 

PSZ: visszautasítjuk a kormány javaslatát

Totyik Tamás, az PSZ alelnöke a Klubrádiónak azt mondta: nem adott túlzott optimizmusra okot Pintér Sándor bizottsági meghallgatáson tett kijelentése sem, amelyben közölte: nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát.  Közben az országgyűlés Törvényalkotási bizottsága elfogadta azt a februári kormányrendelet alapján készült törvényjavaslatot, amely szerint csak nagyon szűk keretek között lehet törvényesen sztrájkolni.

https://klubradio.hu/hirek/psz-a-kormany-javaslatat-visszautasitjuk-126444

 

A kormány a pedagógusokat akarja megfélemlíteni

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben reagált a törvénymódosításra, arra kérve a parlamenti képviselőket, ebben a formában ne fogadják el a sztrájkot korlátozó javaslatot. A módosító – ahogy a korábbi kormányrendelet is – megfosztja a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások lehetőségétől, ráadásul a javaslat társadalmi egyeztetése is elmaradt, amit a jogalkotásról szóló törvény előír. A PSZ szerint ez arra utal, hogy az új kormány ismét nem tekinti tárgyalópartnernek a szakszervezeteket.  Ha a módosító javaslatot elfogadják, azzal a jövőben lehetetlenné válik a teljes tantestületi sztrájk. A kormány egyértelműen a pedagógusok megfélemlítésére játszik – nyilatkozta a Népszavának a PSZ alelnöke, Totyik Tamás. A sztrájkbizottsági tárgyalásokat mindenképp folytatni szeretnék, hiszen, ha az elégséges szolgáltatásokról nem is, a sztrájkkövetelésekről továbbra is tárgyalniuk kell a kormány képviselőivel.

https://nepszava.hu/3157478_oktatas-torveny-modositas-sztrajk-tanar

 

PSZ: nem hagyjuk szó nélkül, hogy elvegyék a jogainkat!

A Narancs.hu a törvényjavaslattal kapcsolatban megkereste Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökét. A kérdés az volt, teljes mértékben lehetetlenné tenné-e a tanárok sztrájkját a javaslat. Az érdekképviseleti vezető úgy válaszolt: „teljes mértékben nem, de olyan feltételeket támasztana, amelyek jelentősen megnehezítenék egy munkabeszüntetés megszervezését.” Ilyen lenne például a gyermekfelügyelet ellátása és a tanítási órák 50 százalékának – érettségiző évfolyamon 100 százalékának – megtartása. „Európában példa nélküli a sztrájkjog ilyen korlátozása” – hívta fel a figyelmet Totyik Tamás. „Semmiképpen sem hagyjuk szó nélkül ezt, de amíg az új kormány nem alakul meg, nincs kinek benyújtani a sztrájkkövetelésünket” – tette hozzá.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pedagogusok-szakszervezete-nem-hagyjuk-szo-nelkul-hogy-elvegyek-a-jogainkat-248966

 

A politikai szándék hiányzik legjobban a közoktatás megmentéséhez

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint bár a helyzet lesújtó, Pintér Sándor személye egy szempontból reménykedésre adhat okot: a belügyminiszternek kifejezetten jó az érdekérvényesítő képessége. Ugyanakkor „aggasztó, hogy miért éppen egy rendvédelmet ellátó miniszternek adják ennek a feladatnak az ellátását, hogy ezt a miniszterelnök büntetésnek szánta-e a pedagógusok tiltakozására válaszul, vagy valóban az átalakítás feladatával akarják megbízni a minisztert” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az oktatás. Szerinte a belügyminiszter olyankor kap a rendvédelmitől eltérő feladatokat, amikor nagy átalakításokat kell végrehajtani, így volt ez az egészségügy és a közmunka esetében is. Lehetséges, hogy a közoktatásra is nagy átalakítás vár. A PSZ és a PDSZ a miniszterek és az államtitkárok kinevezése után levelet ír a miniszterelnöknek, hogy folytatni szeretné a sztrájktárgyalásokat. Pintér Sándor a 444.hu kérdésére azt mondta: a kormány részéről delegált tárgyalópartner valószínűleg a miniszterhelyettese, Rétvári Bence lesz, vagy az oktatási területekért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. De ez attól is függ, hogy mik a sztrájkkövetelések, tette hozzá a miniszter.

https://444.hu/2022/05/19/nem-is-az-onallo-miniszterium-hianyzik-legjobban-a-kozoktatas-megmentesehez-hanem-a-politikai-szandek

 

Törvénybe iktatják a sztrájk ellehetetlenítését

Az országgyűlés Törvényalkotási bizottsága „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” szóló törvényjavaslathoz kapcsolva véglegessé kívánja tenni a februárban kormányrendeletbe foglalt korlátozásokat, amelyek alapján valójában nem lehet törvényesen sztrájkolni az iskolákban, hiába alapjog a sztrájkjog. A gyerekek felügyeletét a sztrájkkal érintett munkanapon az általános iskolákban reggel 7 órától 17 óráig meg kell oldani, mégpedig saját iskolájukban. Járványhelyzetben a gyerekek csak a saját osztálytársaikkal, a saját termükben tartózkodhatnak együtt, vagyis nem szabad csoportokat összevonni. A felügyeletet legalább egy óvónővel, tanárral, pedagógiai asszisztenssel kell ellátni. Az étkeztetést a sztrájk előtti megszokott helyen, módon és időpontban kell megoldani. Az érettségiző középiskolai osztály tanulója számára a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát kötelező megtartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét. A kollégiumi ellátás nem változhat. A sajátos nevelési igényű vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek számára a változatlan személyek által nyújtott ellátást fenn kell tartani, ideértve valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást.

https://hvg.hu/itthon/20220519_Torvenybe_iktatjak_a_pedagogussztrajk_ellehetetleniteset?fbclid=IwAR2Gyoj_KJrDMBEqlIjBgVLir8ccKrH8yuTLGi-JL9ub-GccgfbjSNe2Ih4

 

május 20.

A butaság, mint csodafegyver

Lehet nagyon diplomatikusan fogalmazni, lehet a tények felsorolásával megpróbálni felnyitni az érintettek szemét, a pedagógus szakszervezetek csalatkozásra ítéltettek az új kormánnyal kapcsolatban. Nem csak azt kell tudomásul venniük, hogy nem lesz önálló oktatási minisztérium, nem csak azt, hogy nem lesz kivel érdemben tárgyalniuk az oktatásban dolgozók helyzetének javításáról, hanem azt is: az oktatást még véletlenül sem tekinti stratégiai ágazatnak az 5. Orbán-kormány miniszterelnöke.  A cikk idézte a közleményünket is.

https://hirklikk.hu/velemeny/a-butasag-mint-csodafegyver/398325

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X