Heti lapszemle 2022. április 14.

lapszemle

Az Állami Számvevőszék még a sztrájk ideje alatt jelentést készített a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról. A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással és azt a lakossági folyószámláján tartja. Arról nincs adat, hogy ezek mekkora összegek. A PSZ szerint a felmérés eredményét úgy tálalták, hogy azzal kikezdjék azt a társadalmi támogatottságot, amit az oktatásban dolgozók tapasztaltak az elmúlt hónapokban a sztrájk kapcsán. A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága a várhatóan május végéig megalakuló új kormánnyal ismét tárgyalásokat kezdeményez, hisz követeléseik nem teljesültek. Az idén kapott 10 százalék csak pótlék, jelentős béremelést szeretnének kiharcolni nemcsak a pedagógusoknak, hanem a nevelést-oktatást segítőknek is.

 

április11.

PSZ: tisztázásra szorul a miniszterelnök kijelentése

Totyik Tamás szerint nem világos, hogy az Orbán Viktor által említett bérrendezés az Európai Bizottság által felajánlott fejlesztési pénzekből, vagy a kormány saját forrásaiból történne. Ismereteik szerint ugyanis a brüsszeli testület – uniós forrásokból – háromszor 10 százalékos bérrendezésre tett javaslatot Magyarország kormányának, amit első körben el is fogadtak – emlékeztetett. A PSZ alelnöke szerint mindez azért lényeges kérdés, mert tudomásuk szerint az Európai Bizottság indexáláshoz kötné a béremelést, tehát nem egyszeri bérrendezésről lenne szó, hiszen annak le kellene követnie az inflációt, illetve a gazdasági helyzetet.

https://infostart.hu/belfold/2022/04/09/psz-tisztazasra-szorul-a-miniszterelnok-kijelentese

 

Nem fogadják el a tanárok Orbán Viktor ajánlatát – Újabb sztrájk jöhet a “nevetséges fizetések” miatt

Az új kormány megalakulása után, tehát körülbelül május végén akár azonnal újra tárgyalóasztalhoz ülnének a pedagógus szakszervezetek a bérük emeléséről és a munkaterheik csökkentéséről. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a 45 százalékos emelés a minimális béremelési igényük, és csak az idei évre szól. Közölte azt is, hogy jelentős béremelést szeretnének kiharcolni a nevelést-oktatást segítőknek, vagyis az iskola- és óvodatitkároknak, a rendszergazdáknak, a gyógypedagógiai asszisztenseknek, a karbantartóknak is.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220410/nem-fogadjak-el-a-tanarok-orban-viktor-ajanlatat-ujabb-sztrajk-johet-a-nevetseges-fizetesek-miatt-538445

 

Össze-vissza vonták le a béreket a sztrájk miatt, a bejelentett béremelés kevés

Nehezen követhetően, sokszor vitathatóan jelentek meg a bérjegyzékben a sztrájk miatti levonások – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM Aktuál c. műsorának 2022. április 8-án reggel. Kitért arra is, hogy a kormányfő által a minap jelzett 3×10 százalékos béremelés nem fogadható el. Szerinte szükség van arra, hogy a béremelés értékálló legyen, hiszen nagy az infláció. Szó volt arról is, hogy a parlamenti választás után meg kell várni az új kormány megalakulását, azt, hogy kijelöljék a sztrájkbizottság tárgyalópartnerét. Ha nem lesz eredményes a tárgyalás, lehet azon gondolkodni, milyen akciókat szervezzenek a szakszervezetek.

https://www.youtube.com/watch?v=cgXkZE3U2Lc

 

Szeretnék, ha feldarabolnák az Emmi-t

A PSZ már tavaly októberben 16 pontos javaslatcsomagot tett le a kormánynak. Ezek között elsőként szerepel az önálló oktatási minisztérium létrehozása – nyilatkozta Gosztonyi Gábor alelnök az RTL Híradójának április 10-én. Az elmúlt 12 év világosan bebizonyította, hogy ez a terület gazda nélkül milyen tragédiákhoz vezet. Orbán Viktor április 6-i, szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: jelentős átalakításokat tervez, és a kormányátalakítás május vége előtt biztosan nem zárul le.

  https://rtl.hu/hirado/2022/04/10/feldarabolnak-emmi-politika-orban-kormany

 

Kevesebben lennének tanárok

Nagyjából ezerrel kevesebb diák jelentkezett idén pedagógusképzésre, mint tavaly. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez azért is gond, mert évről évre jóval többen mennek nyugdíjba, mint ahányan tanárnak állnának. Így szerintük drasztikusan nő majd a pedagógushiány. A minisztérium úgy reagált: a tanárképzés továbbra is az egyik legnépszerűbb terület.

https://rtl.hu/hirado/2022/04/09/kevesebben-lennenek-tanarok-pdsz-oktatas

 

Már járnak az iskolákba a menekült gyerekek Magyarországon, de még sok akadályt kell elhárítani

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszerveztének alelnöke. Ő úgy tudja, hogy több helyen már elkezdődött a menekült gyermekek oktatása. Amelyik gyermek magyar származású és tud magyarul, annak a beilleszkedése sokkal könnyebb, mint annak a társának, aki csak ukránul tud. A szakszervezeti vezető szerint fiatalabb korban könnyebb a nyelvtanulás nyelvi környezetben, ezért várhatóan pár hónap alatt egész jól beszélhetnek majd magyarul.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220409/mar-jarnak-az-iskolakba-a-menekult-gyerekek-magyarorszagon-de-meg-sok-akadalyt-kell-elharitani-538435

 

Az Állami Számvevőszék a sztrájk alatt kiadott egy felmérést, amely szerint Magyarországon egész jól élnek a tanárok

A márciusban közzétett jelentést a Népszava vette észre. A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tart. A cikk végén írnek a két szakszervezet határozatlan idejű sztrájkjáról.

https://nepszava.hu/3153282_az-allami-szamvevoszek-a-sztrajk-alatt-kiadott-egy-felmerest-amely-szerint-magyarorszagon-egesz-jol-elnek-a-tanarok

 

Nahalka István: Magyarország jelenlegi alaptanterve olyan, amilyen utoljára 1978-ban volt

Kásler Miklós, az EMMI minisztere néhány napja 180 új okostantermet ígért az oktatásnak, és azt mondta, az oktatás-nevelés a Nemzeti alaptanterv (NAT) nyomán elmozdult a klasszikus értékek irányába, ugyanakkor eszközeiben és módszereiben egy korszerű oktatási rendszerre törekszik a kormány. Nahalka István oktatáskutató szerint a fejlesztés akár jól is elsülhetne, ha szakemberekre bíznák. Arról viszont szó sincs, hogy bármiféle értékváltoztatás történt volna az oktatásban a NAT hatására.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-magyarorszag-jelenlegi-alaptanterve-olyan-amilyen-utoljara-1978-ban-volt/396478/

 

Végleg vége az OKJ-képzéseknek: ezekkel az új szakmákkal robbanthatsz bankot most

A megújult felnőttképzési rendszer szerinti képzések 2020. szeptember 1-jétől indíthatók, de ezzel párhuzamosan, 2022. december 31-éig a korábban hatályos jogszabályok alapján működő képzések is folytathatók. Az OKJ a döntéshozók szerint már elavult volt, és számos olyan képzett szakembert adott, akik nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, hiszen nem volt igazán szükség az általuk megszerzett tudásra. Éppen ezért radikálisan lecsökkentették a megszerezhető, államilag elismert szakképzések számát.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20220409/vegleg-vege-az-okj-kepzeseknek-ezekkel-az-uj-szakmakkal-robbanthatsz-bankot-most-1123826?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator#

 

április 12.

Az ÁSZ felméréséről

A felmérés a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról szól, ami szerint a pedagógusoknak vannak megtakarításai, amit a lakossági folyószámlán tartanak. Arról nincs adat, hogy ezek mekkora összegek. De az biztos, hogy a pályakezdők és a főiskolai végzettségű, 14 éve a pályán lévő kollégák a garantált bérminimumot keresik. A felmérés eredményét úgy tálalták, hogy azzal kikezdjék azt a társadalmi támogatottságot, amit az oktatásban dolgozók tapasztaltak az elmúlt hónapokban a sztrájk kapcsán – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke április 11-én a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Ha a valóság olyan kedvező lenne, ahogy azt sugallják, akkor miért nem tolonganak a fiatalok a pályán – vetette fel az alelnök.

https://pedagogusok.hu/hirek/az-allami-szamvevoszek-felmereserol/

 

„Ha ilyen rózsás lenne a helyzet, akkor az öt évvel ezelőtt pályakezdő 6800-7000 pedagógusból, nem csak 2200-an maradtak volna”

Totyik Tamás a felmérés hivatalos céljával egyetértett, azt viszont erősen vitatta, hogy a tanárok ilyen nagy százaléka rendelkezne megtakarítással. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva állította, hogy a pedagógusok csaknem 90 százaléka az átlagkeresetnél alacsonyabb fizetést vihet haza.

https://www.nepszava.hu/3153359_tanar-pedagoguskepzes-asz-felmeres-emmi

 

Az Állami Számvevőszék a tanárok megtakarításáról

Az Állami Számvevőszék az ATV Híradónak azt írta, a felmérés a tanárok pénzügyi motivációinak feltárására irányult, és nem az anyagi helyzetüket vizsgálta. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint „felülreprezentáltak az idősebb korosztályt”: “Ők éppen azok, akik viszonylag magasabb fizetést kapnak. Egy pályakezdő fiatal, vagy egy 14 éve pályán lévő tanítónő, aki a gyermekét egyedül neveli, az viszont a létminimum alatt él. A kettő nincs köszönőviszonyban” – magyarázta.

https://www.atv.hu/videok/20220411/atv-hirado-20220411-18

 

Tárgyalni márpedig muszáj a pedagógusokkal

A pedagógus szakszervezeteknek közjogilag egyelőre nincs lehetőségük a követeléseikről tárgyalni, előbb meg kell alakulnia az új kormánynak. Tárgyalni persze kell majd, hiszen a törvények értelmében az új kormány is köteles egyeztetni a pedagógusok sztrájkbizottságával a bérkövetelésekről és a munkaterhek csökkentéséről, amihez most már a szakképzést is hozzáveszik – nyilatkozta Totyik Tamástól, a PSZ alelnöke a Hírklikknek. A szakszervezet április 11-i vezetőségi ülésén szóba került az az ÁSZ jelentés is, ami szerint Magyarországon egész jól élnek a tanárok. Erről az érdekvédők úgy vélekedtek, az nem egy reprezentatív kutatás, ráadásul tele van hazugsággal. A pedagógusok bérhelyzete tarthatatlan, a 30 százalékos béremelési ígéret is elvesztette értékét. A cikk idézi Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök korábbi nyilatkozatait is.

https://hirklikk.hu/kozelet/targyalni-marpedig-muszaj-a-pedagogusokkal/396525/

 

Drágulnak az osztálykirándulások

Mivel a benzinár stop a buszokra nem vonatkozik, drágulnak az osztálykirándulások is. Totyik Tamás alelnök az RTL Híradónak április 11-én elmondta, az iskolák úgy próbálják a költségeket lefaragni, hogy csak egynapos kirándulásokat szerveznek és busz helyett vonattal utaznak.

https://rtl.hu/hirado/2022/04/11/a-turistabuszokra-nem-vonatkozik-a-hatosagi-arazas

 

Jómagyarok

A legfrissebb kutatások szerint az iskolák egyharmadában már most sincs elég szakmai tanár, de a hiányt a helyettesítések csúcsra járatásával, a pályán lévő pedagógusok túlterhelésével, izzadtságszagúan még el lehet fedni. Csak be kell fogni az orrunkat. Juhász Dániel írása

https://www.nepszava.hu/3153290_jomagyarok

 

Igazi sikertörténet lett a szakképzés reformja

Sosem kaptak még ennyi támogatást a diákok, a 2020 óta indult új iskolatípusok és az ösztöndíjak szó szerint vonzzák a diákokat, a tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy kevesebb a lemorzsolódó fiatal. Az oktatók átlagosan nyolcvanezer forintos béremelésnek örülhetnek 2020 óta, amire évi 35 milliárd forintot fordít a kormány. Sőt, mivel új szempontok szerinti teljesítményértékelést vezettek be, lehetőség van egyéni béralkukra, pluszjuttatásokra is a szakképzésben.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220412-igazi-sikertortenet-lett-a-szakkepzes-reformja

 

április 13.

Kormányváltás után

Az új kormány megalakulása után azonnal bejelentkezünk, hogy folytassuk a tárgyalásokat. Nincs is más választásunk, hisz egyik követelésünk sem teljesült – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában április 13-án. A sztrájkbizottság szeptemberig, a következő tanév kezdetéig mindenképp eredményeket szeretne elérni. Arra felhívta a kollégák figyelmét, hogy a kormány részéről béremelésként beharangozott idén kapott 10 százalék csak pótlék. Az ÁSZ felmérésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az a néhány „csörgő” forint, ami a kollégák számláján marad az nem megtakarítás. A pedagógusok bérét 14 éven át kell kiegészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot.

https://www.atv.hu/videok/20220413/evrol-evre-egyre-kevesebben-jelentkeznek-pedagogusnak

 

Riasztóak a számok: egyre kevesebben készülnek tanári pályára

Míg 5 évvel ezelőtt 17 ezer érettségiző jelölt meg valamilyen pedagógusképző intézményt továbbtanulási céllal, idén ez a szám 12 ezerre csökkent. Az ATV Híradójának riportja.

https://www.atv.hu/belfold/20220413/riasztoak-a-szamok-egyre-kevesebben-keszulnek-tanari-palyara

 

Dr. Gyurkó Szilvia: merre tovább, magyar gyermekvédelem?

komoly gondok vannak a gyermekvédelemmel, és úgy recseg-ropog az egész rendszer, hogy már talán ideig-óráig sem tudja fenntartani (már a látszatot sem) az a néhány ezer elhivatott szakember, aki még benne van. EZ a baj: Hiába írja elő a törvény, hogy a család nélkül maradt vagy onnan kikerülő kisbabák és kisgyerekek főszabály szerint nevelőszülőkhöz kerüljenek, ne gyerekotthonba, a valóságban még mindig léteznek csecsemőotthonok, ahol 0–3 éves gyerekek élnek, és a 12 éven aluliak is meglehetősen nagy számban lakásotthonokban laknak. Nincs elég nevelőszülő. A lakásotthonokban pedig nincs elég nevelő. A családjukból kiemelt gyerekeket a szükségleteik szerint kellene elhelyezni, a testvéreikkel együtt, közel a vér szerinti szülőkhöz, hogy látogatni tudják őket – ehhez képest a gyakorlatban a gyerekek oda kerülnek, ahol hely van.

https://wmn.hu/ugy/57333-dr-gyurko-szilvia-merre-tovabb-magyar-gyermekvedelem-avagy-ez-a-baj-nem-a-nemvalto-ovodasok?fbclid=IwAR1qyTqdDLcnasiiE08ZPi2KcxY93LzxhR-p0J6gy30yRTnJ50c86Nf_Y5o

 

2022-ben nem lesz nyelvvizsga-amnesztia

Idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia, vagyis a diplomákat már nem adják ki elismert nyelvtudás nélkül – megerősítette az Eduline információját az Innovációs és Technológiai Minisztérium az RTL Híradónak.

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20220413_ITM_megerositette_nem_lesz_nyelvvizsgaamnesztia

 

április 14.

Tizennégy éve nem felvételiztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén, egyre súlyosabb a szakemberhiány (a cikk Szabó Zsuzsa korábbi nyilatkozatára is utal)

Megállíthatatlannak tűnik az óvodapedagógus szakra jelentkezők számának csökkenése. Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve. Nem meglepő, hogy a tanév kellős közepén több mint 450 óvónői állást hirdetnek, hiszen a bérek – finoman szólva – nem csábítanak tömegeket erre a pályára. Az óvodapedagógusok amúgy is alacsony fizetése ugyanis csak a tizenötödik “ledolgozott” évben emelkedik először – bruttó 6 ezer forinttal.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220414_ovodapedagogus_szak_2022_ovonohiany

 

A kudarcok után az Oktatási Hivatal azt ajánlja, a tavaszi szünetben próbálgassák a kompetenciatesztet

Jövő héttől indulnak az iskolákban a kompetenciamérések – most először digitálisan. Már, ha sikerül a rendszerbe életet lehelni, eddig ugyanis minden tesztmérésen lehalt. Egy hét múlva esedékes az éles online felmérés. Addig nagyjából tavaszi szünet lesz, a diákok pedig otthonról próbálgathatják a feladatlapok kitöltését.

https://hvg.hu/elet/20220412_oktatasi_hivatal_kompetenciateszt?fbclid=IwAR383T8YxhtTnRaEhW3nEUQ6u42eobWa9LUrJxV9SDFm3gAdVEHjPvQQh0Y

 

“A szünet, az szünet. Mindenkinek” – Jocó bácsi is reagált az OH ötletére

Már a második próbaüzem alatt áll le az Oktatási Hivatal (OH) új kompetenciamérési rendszere, a hivatal a tavaszi szünetben biztosítana lehetőséget az új program megismerésére. Ezt Jocó bácsi sem hagyta szó nélkül.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220413_Joco_bacsi_kompetenciameres

 

Két év után újra lesz szóbeli érettségi, ami több gyereknek is kihívás lehet

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a pandémia alatt előírt digitális tanrend a szóbelikre is rányomhatja a bélyegét. Megfogalmazása szerint lesznek olyan diákok, akiknek nagyobb nehézséget fog okozni. A szakértő úgy véli, hogy magyar nyelv és irodalomból minden érettségizőnek nehezebb dolga lesz, hiszen az írásbelivel ellentétben a szóbeli beszámolókhoz tételeket kell megtanulniuk, más tantárgyaknál ugyanakkor általában javít a matúra átlagán a szóbeli beszámoló.

https://infostart.hu/belfold/2022/04/13/ket-ev-utan-ujra-lesz-szobeli-erettsegi-ami-tobb-gyereknek-is-kihivas-lehet

 

OH: Április 20-án kezdődik az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba április 21–22-én lehet jelentkezni

A beiratkozással összefüggő hasznos tudnivalók a KRÉTA rendszerben olvashatók.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/04/13/oh-aprilis-20-an-kezdodik-az-ovodai-beiratkozas-az-altalanos-iskolakba-aprilis-21-22-en-lehet-jelentkezni#

 

Miért nincs állampolgári nevelés a hazai oktatásban?

Az összeesküvés-elméletek korában elgondolkodtató, nincs-e szükség a tudatos és kritikus médiafogyasztás oktatására, a különféle manipulációs technikák és kognitív csapdák felismerésének képességére. Vajon nem lenne-e nagyobb szükség állampolgári ismeretek helyett demokratikus nevelésre? Cikkében ezt taglalja Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

https://telex.hu/velemeny/2022/04/13/miert-nincs-allampolgari-neveles-a-hazai-oktatasban

 

Apa azt mondta, menjünk haza, ha vége a háborúnak

Ukrajnai menekült gyerekeknek indított osztályokat egy székesfehérvári alapítványi iskola. A Digitális Tudásért Iskola a magyar mellett ukrán nyelvű oktatást is biztosít a gyerekeknek, olyan tanárokkal, akik maguk is a háború elől menekültek. A tanárok és a diákok elmondták a Telexnek, honnan kellett eljönniük, mi az, ami legjobban hiányzik otthonról, és milyen esélyt látnak arra, hogy egyszer hazatérhetnek.

https://telex.hu/video/2022/04/13/ukrajna-menekult-gyerekek-iskola-szekesfehervar

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X