Heti lapszemle 2022. március 18.

lapszemle

Elkezdődött a sztrájk. Folytatjuk…

 

március 10.

Példátlanul alacsonyak a bérek Magyarországon

Az Európai Bizottság számára készült tanulmány tartalmazza az egyes országok oktatási rendszerében a fizetéseket. Nálunk a pedagógusok az országos átlagbér 66-75 százalékát keresik, ami régiós összevetésben is rendkívül alacsony. A kezdő tanárok az átlagbér alig 43 százalékát keresik, a régió többi országában ez 60 és 100 százalék között mozog.

https://g7.hu/kozelet/20220310/szinte-peldatlanul-alacsonyak-a-magyar-tanarberek-europaban/

 

március 11.

A PSZ és a PDSZ kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közös közleményt adott ki, miszerint tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre. Kérjük a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket március 16-18. között.

https://telex.hu/belfold/2022/03/11/polgari-engedetlenseg-sztrajk-tanarok-diakok-rendelet-szakszervezetek

 

Okos lány módjára kellett megszervezni a sztrájkot

Március 16-án, 17-én és 18-án sztrájkolnak a pedagógusok – mondta a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának. A kormányrendelet alapján okos lány módjára találtuk ki a munkabeszüntetés módját: három napon át valódi sztrájk, három napot át tanítás, eleget téve a még elégséges szolgáltatásnak.

https://www.atv.hu/videok/20220311/sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok

 

A kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a sztrájkot

Legalább akkora részvételre számítunk a március 16-tól kezdődő sztrájkon, mint január 31-én – mondta a Telexnek Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Szerinte Kisfaludy László helyettes államtitkár iskolaigazgatóknak írt levelében semmi joga nem volt azt kérni, hogy küldjék el a sztrájkban részt vevő tanárok névsorát.

https://telex.hu/belfold/2022/03/12/pedagogusok-demokratikus-szakszervezete-pedagogusok-szakszervezete-sztrajk

 

Szervezzük a sztrájkot

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a március 16-tól meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészületeiről is beszélt a Civil Rádió 117 perc c. műsorának.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Mrcius-16-tl-pedaggus-sztrjk-e1fo3hu

 

A mi osztályunkba mikor kerül ukrán gyerek?

„A magyar anyanyelvűeket valószínűleg szinte korlátlanul képes befogadni az iskolarendszer, de a más nyelven beszélő diákok oktatása problémát okozhat” – erősítette meg Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az rtl.hu portálnak nyilatkozva.

https://rtl.hu/belfold/2022/03/11/tanarno-a-mi-osztalyunkba-mikor-erkezik-ukran-gyerek

 

Hogyan integrálják a menekült gyerekeket a hazai oktatásba?

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint nagyon nehéz megbecsülni, hány menekült gyereket kell majd a jövőben a hazai iskolákba integrálni – mondta az Indexnek, kiemelve, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek integrálása szinte egyik napról a másikra megtörténhet. Nagyobb kihívást jelent az ukránul beszélő gyerekek ellátása. A kérdés csak az, hogy van-e erre pénz, infrastruktúra, de ez kormányzati feladat.

Index – Belföld – Így nézhet ki a menekült gyerekek integrálása a hazai iskolákba

 

Szervezzük a sztrájkot, a pedagógusok elszántak

A PSZ Szabolcs-Szatmár Megyei Szervezetének elnöke, Fülöp Attila a Partizán csatornának nyilatkozott Nyíregyházán a sztrájkról. Felidézte az előzményeket, a figyelmeztető sztrájkot, a kormányrendeletet, amely alapján jogszerűen próbálja megszervezni a munkabeszüntetést a sztrájkbizottság. Szerinte sokan vállalják a sztrájkot a nehezített feltételek ellenére is. Kitért arra is: nagyon kevés fiatal marad a pályán, nincs utánpótlás, elöregszik a szakma. Az oktatás problémáira már régen felhívta a figyelmet a szakszervezet, a járvány csak rontott a helyzeten. Ezen a linken 24 perc 15 mp-nél kezdődik a beszélgetés.

 https://www.youtube.com/watch?v=krA9W6uV0JM

 

Elszánt pedagógusok, támogató szülők, fenyegetőző tankerületek

Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya megyei szervezetének elnöke a Hírklikknek elmondta: a megyében egyelőre 8-900 pedagógus jelezte, hogy részt vesz a sztrájkban. Olyan pedagógusok is vannak, akik három napig sztrájkolnak, hiszen az iskolában néhány gyerek lesz csak, mert a szülők partnerek a sztrájkban. Még mindig vita van arról, hogy a sztrájkolóktól arra a napra elvonhatják-e a tb-jüket. A megyei elnök azt javasolta, senki ne vállaljon egy teljes napi sztrájkot, csak napi öt-hat órát, mert az még a megadott 6,4 óra alatt van, és ha annál kevesebbet sztrájkol, nem vonhatják meg tőle a tb-t.

https://hirklikk.hu/kozelet/sztrajk-elszant-pedagogusok-tamogato-szulok-fenyegetozo-tankeruletek/395062/

 

Egyre több szakszervezet áll ki a pedagógus érdekképviseletek mellett

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szolidaritást vállal a sztrájkjogukhoz ragaszkodó pedagógusokkal. Az Elektromos Szakszervezet tagsága is kiáll az oktatásban dolgozók mellett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220311_szakszervezetek_tamogatas?fbclid=IwAR0srvCwAnavvpbj9p-LMpt5CJsZYGomct51ttiEOBYMnY7KMR3iJr59C8w

 

A TDDSZ felhívása a pedagógus szakszervezetek akciójának támogatására

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete virtuális szolidaritási sztrájkot hirdet a pedagógus társadalom követeléseinek támogatására. „Azt kérjük, hogy egy kétórás jelképes szolidaritási sztrájk idejére eső jövedelem átutalásával segítsük valamelyik pedagógus szakszervezet akcióját és az abban részt vevő tanárokat!”

http://os.mti.hu/hirek/168815/a_tudomanyos_dolgozok_demokratikus_szakszervezetenek_kozlemenye

 

március 12.

Fenyegetik a szülőket és a pedagógusokat is

Az oktatásban történő tanulói részvétel alapjog, amelyet mind a szülőnek, mind a pedagógusoknak be kell tartaniuk – erre figyelmezteti a szülőket több intézményvezető abban a Népszavához is eljutott tájékoztatóban, amelyet a március 16-ától kezdődő sztrájkról küldtek ki az iskolai KRÉTA-rendszerben. A levélben idézik az alapvető jogok biztosának a kormány álláspontját támogató állásfoglalását is: a szülők megszegik alaptörvényi kötelezettségüket, ha a tanársztrájk támogatása érdekében nem küldik iskolába tanköteles gyermeküket. A Szülői Hang és a Szülői Összefogás Közösség szerint a szülőknek, ha van az iskolai házirend szerint igazolható napjuk, joguk van eldönteni, szülői igazolással otthon tartják-e gyermekeiket vagy sem.

https://nepszava.hu/3149737_tanarsztrajk-fenyegetes-pedagogusok-szulok-kormany

 

Tanársztrájk: szintet lépett a fenyegetőzés

Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését – figyelmeztetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Egyes intézményekben megpróbálják arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól, az ilyen intézkedések azonban a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek. Emellett azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. Ez is jogsértő: a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni és bármikor ki lehet lépni

https://nepszava.hu/3149911_tanarsztrajk-tankerulet-emmi-fenyegetes

 

„Úgy kezelnek, mint a kormány kollaboránsait, pedig…” – egyházi iskolák és a sztrájk

Több száz egyházi iskolai tanár is részt vesz a pedagógusok tiltakozó akciójában, magasabb bért, kisebb munkaterhet, jobb oktatási körülményeket, sztrájkhoz való jogot követelve, holott az állam több pénzt ad az egyházi iskoláknak, mint a sajátjainak. De ha így van, miért nem magasabbak ott jelentősen a tanári bérek? A Válasz Online hat egyházi iskola 11 tiltakozó pedagógusával beszél arról, miért érzik úgy magukat az állami iskolák mellett, mintha egy süllyedő hajó közelében levő mentőcsónakban ülnének, hogyan nehezítik meg az oktatásügy hibás döntései az ő életüket is, és mi alapján hozzák meg a döntésüket március 16-ára, amikorra a szakszervezetek országos sztrájkot, tiltakozó akciót hirdetnek.

https://www.valaszonline.hu/2022/03/11/egyhazi-iskolak-oktatas-sztrajk/

 

Több mint hatezer pedagógus, oktatásban dolgozó állt ki a sztrájkjog mellett

A Civil Közoktatási Platform összesítése szerint minimum 320 intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött polgári engedetlenségi mozgalomban. Az állami gimnáziumok mintegy fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák és szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

https://24.hu/belfold/2022/03/12/polgari-engedetlenseg-mozgalom-pedagogussztrajk-sztrajk/

 

22 iskola diákönkormányzata vállal szolidaritást a tanárokkal

A március 16-án kezdődő határozatlan idejű sztrájk első napján nem lépnek be az iskola területére, emellett arra kérnek minden diákot, kockás ingben érkezzen a gyülekezési pontokra, majd onnan békésen vonuljon a Kossuth térre.

https://hvg.hu/elet/20220312_Diakonkormanyzatok_szolidaritasi_menet_tanarsztrajk

 

Szőnyeg alá

„Most kivételesen nem gyurcsányozva, baloldali kampányakciózva, vörös hadseregezve, hanem “nagy tisztelettel” kéri a kormány a tanárokat és az őket képviselő szervezeteket, hogy halasszák el a március 16-ától esedékes határozatlan idejű sztrájkot. Mert a jelenlegi háborús helyzetben békére és nyugalomra van szükség, emellett a koronavírus járvány hatásai miatt is az a szülők és a diákok érdeke, hogy az oktatás zavartalan legyen.” (…) „A kabinet most is csak kibúvókat keres, hogy ne kelljen szembenéznie a magyar oktatás bajaival, amelyekre a tanári szervezetek legalább hat éve próbálják felhívni a döntéshozók figyelmét. Ennyi idő sem volt elég ahhoz, hogy szakmai alapokon, érdemi megoldásokat dolgozzanak ki például a korai iskolaelhagyók, a tanárhiány, az esélyegyenlőség, a minőségi, XXI. századi oktatás kérdéseiben.”

https://nepszava.hu/3149774_szonyeg-ala

 

március 13.

Ha a kormány nem cselekszik, rá fog rohadni az oktatás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete összefogásából létrejött akció tanulságairól, nehézségeiről Nagy Erzsébettel (PDSZ) és Totyik Tamással (PSZ) beszélgetett a Mérce (korábban).

https://merce.hu/2022/03/13/ha-a-kormanyzo-erok-nem-cselekednek-akkor-rajuk-fog-rohadni-az-oktatas/

 

Nahalka István: a pedagógushiány a holnap tragédiája

 „Radikális oktatáspolitikai változást én csak egy kormányváltás keretében tudok elképzelni. Bárhogy is alakul a választás, a hatalomnak egyszer s mindenkorra fel kell ismernie, hogy a XXI. század harmadik évtizedében nem lehet ilyen iszonyúan konzervatív oktatást csinálni, mert az már nem tudja a modern társadalom számára megadni mindazt, amire annak szüksége van” – mondta az Indexnek az oktatáskutató.

https://index.hu/belfold/2022/03/13/nahalka-istvan-pedagogushiany/

 

MASZSZ: vegyél fel szerdán kockás inget!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kongresszusa szolidáris az oktatásban dolgozók mozgalmával, a március 16-i munkabeszüntetés résztvevőivel. Kiáll a sztrájkhoz való jog csorbíthatatlansága mellett. Felhívja a munkavállalók közösségét, hogy 2022. március 16-án a szolidaritás jeleként tűzzenek ki kockás kokárdát vagy vegyenek fel kockás inget!

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/29149-a-jovo-a-tet-szolidaritas-a-pedagogusokkal-vegyel-fel-szerdan-egy-kockas-inget

 

Merjünk tüntetni!

A sztrájknak Magyarországon nincs hagyománya, olyan szokatlan és furcsa jelenség, ami ma még erősen megosztja a társadalmat. Pedig a sikeres megmozdulásokhoz – a tüntetésekhez is – szükség van a társadalom támogatására is. Merjünk tüntetni, merjünk sztrájkolni! Gyakoroljunk együtt! Zlati Róbert cikke. (Ő a MASZSZ új elnöke.)

https://nepszava.hu/3146136_merjunk-tuntetni

 

március 14.

Megfontoltuk volna a bérajánlatot, ha valódi lenne

A Kormányinfón elhangzottakat nem követte semmi – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klikk FM rádió Politikai nagyító c. műsorában, utalva Gulyás Gergely miniszter bejelentésére, miszerint tárgyalnak a béremelésről uniós forrásból. Megtaláltuk azt a megoldást, amellyel lehet sztrájkolni a kormányrendelet alapján: három napon át lesz munkabeszüntetés, majd három napig tanítás. Kiért a fenyegetésekre is, bár vannak karakán igazgatók, akik nem akadályozzák a sztrájkot.

https://klikkfm.hu/podcast/250/gosztonyi-gabor-csak-lufi-gulyas-gergely-nyilatkozata-marad-a-sztrajk

 

Fenyegetik a pedagógusokat, listákat kérnek

Jogszerűtlen módon előre kérték sok helyen a sztrájkolók névsorát, mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Klubrádió Reggeli gyors műsorának. A kormányt terheli a felelősség, ha káosz lesz a sztrájk miatt az intézményekben. Lenne lehetőség uniós pénzből a béremelésre, meg is előzhette volna a sztrájkot a kormány, de nem tette.

https://klubradio.hu/adasok/totyik-a-pedagogusok-sztrajkjarol-a-helyzet-megoldasanak-kulcsa-a-kormany-kezeben-van-124913

 

A szülőket is megtéveszti a kormány, a pedagógusokat fenyegeti

Nem a bérről, hanem az oktatás jövőjéről szól a sztrájk, mondta az ATV híradónak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Jelezte: a szülőknek megtévesztő leveleket küldenek az iskolák, miszerint a sztrájk ellenére lesz oktatás. Ezen a linken 12 perc 20 mp-nél kezdődik a beszámoló.

https://www.atv.hu/videok/20220314/atv-hirado-20220314

 

A polgári engedetlenség az igazságról szól

A kormány feltalálta a tanárok számára a munkabeszüntetés nélküli sztrájkot. Ezért az ország számos iskolájában „gördülő” polgári engedetlenséget hirdettek pedagógusok. Pásztor Emesével, a Társaság a Szabadságjogokért projektvezetőjével beszélgetett a Magyar Narancs.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-polgari-engedetlenseg-az-igazsagrol-szol-246520

 

A rendszerváltás utáni összes kormány kellett ahhoz, hogy a tanárok sztrájkoljanak

A kormány is érezheti, hogy gond van, ezért lengeti be, hogy majd a választás után lesz béremelés (mintha ez lenne az egyetlen követelés), vagy újabban már azt, hogy majd uniós pénzből tud emelni, ami leginkább arra lehet jó, hogy Brüsszelre lehessen mutogatni, ha mégsem lesz. 2016-ban a megemlékezések szlogenje az volt, hogy „Egy nép azt mondta: Elég volt!” Most úgy tűnik, egy szakma mondja ugyanezt. A szerző, Nádori Gergely középiskolai tanár.

https://telex.hu/velemeny/2022/03/14/tanarsztrajk-publicisztika-gergelynap

 

Színészek, zenészek és újságírók állnak ki a pedagógusok mellett az új noÁr-klipben

A noÁr Mozgalom „Tanítani akarunk” címmel új videóklipet adott ki. A mozgalom már négy éve foglalkozik a tanítással. Most ismét úgy érzik, hogy meg kell szólalni, mert a korábban felvetett kérdések nem oldódtak meg, sőt…

https://telex.hu/kult/2022/03/14/noar-mozgalom-tanitani-akarunk-videoklip-szolidaritas-sztrajk-tanar

 

#fizessétekkiatanáraink

„Kiállok a tanárok mellett, akiknek 2022-ben harcolniuk kell azért, hogy sztrájkolhassanak.” „Szolidarítunk minden sztrájk előtt álló tanárral. Ha egyetértesz, játszd el, tedd fel!” – üzenik egyre többen a közösségi médiában.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kozosseg/fizessetekkiatanarainkat-zeneszek-muveszek-civilek-allnak-ki-szoval-enekkel-rajzzal-a-pedagogusok-mellett/

 

március 15.

Drámai képpel szembesülünk, ha megnézzük, mit jelent, hogy „keveset keresnek a tanárok”

Elemző cikk arról, hogy szakadt el az oktatásban dolgozók bére az átlagtól. „A tanárok fizetése és általános leterheltsége már Romániával való összehasonlításban is lesújtó. A román tanárok bére mintegy nettó 150 euróval több havi szinten, miközben a heti tanítási óráik száma 18, szemben a magyar 25,5-lel” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Telexnek. A valós tanítási óraszám ennél is többre, 27 órára jön ki, tehát magasabb az órabére egy román tanárnak, mint egy magyarnak.

https://telex.hu/gazdasag/2022/03/15/oktatas-pedagogus-sztrajk-tanarok-alacsony-bere

 

Fenyegetések, szóbeli utasítások a sztrájk ellehetetlenítésére

A kormánytól nem kapunk támogatást, a civilektől, a szülőktől, a társadalomtól igen – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Spirit FM rádió Aktuál c. reggeli műsorának noÁr klipjére reagálva. Jelezte: legalább annyi sztrájkolóra számítunk március 16-án, mint január 31-én. Országos sztrájk lesz, bár a fenyegetések a kisebb településen nagyobbak. A határozatlan idejű sztrájk első részében három napig lesz munkabeszüntetés, a következő három napban lesz tanítás a még elégséges szolgáltatás jegyében. Törvénytelen intézkedések esetén megtesszük a jogi lépéseket azok ellen, akik ellehetetlenítik a jogszerű sztrájkot.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/aktual-vogyerak-anikoval-20220315

 

A szülők ellentmondó információkat kapnak

Sok művész, zenész is kiáll a sztrájkolók mellett, közben a szülők nem mindenhol kaptak egyértelmű tájékoztatást – hangzott el az RTL híradójában. Totyik Tamás alelnök is nyilatkozott.

https://rtl.hu/hirado/2022/03/15/fizessetek-ki-a-tanarainkat-szoldiaritas-oktatas

 

Nagy Ervin színész is támogatja a pedagógusokat

Nagy Ervin, az RTL-en futó A Tanár című sorozat főszereplőjeként kötelességének érezte, hogy segítse a pedagógusokat.

https://rtl.hu/hirado/2022/03/15/tanarsztrajk-noar-molnar-aron-nagy-ervin

 

Véletlenül húsbavágóan összeért a színház és az élet

Miközben a pedagógusok sztrájkolnak és polgári engedetlenséggel hívják fel országszerte a figyelmet az iskolában tapasztalható áldatlan állapotokra, a Káva Kulturális Műhely gyakorló tanárok történeteit dolgozta fel.

https://hvg.hu/kultura/20220315_Ez_is_egy_is_szemetdomb_ezen_is_lehet_kapirgalni__Valodi_dramat_mutattak_be_a_magyar_iskolarol?s=hk

 

március 16.

Elegük van a pedagógusoknak, elkezdik a sztrájkot

A PSZ és a PDSZ vezetői szerint várhatóan több száz intézményben csatlakoznak a sztrájkhoz. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is megerősítette a Népszavának: a mostani sztrájk szervezése nehezebb volt, mint januárban, amikor kétórás figyelmeztető akciót hirdettek az érdekképviseletek, amelyben végül mintegy 27 ezren vettek részt. Ugyanakkor bízik abban, hogy most is sokan vállalják majd a több napos munkabeszüntetést. Tud olyan iskoláról is, ahol a pedagógusokra nehezedő nyomás ellenére is majdnem 100 százalékos a sztrájkkészültség.

https://nepszava.hu/3150101_tanar-sztrajk-magyarorszag-orban-kormany-polgari-engedetlenseg-iskola-szulo-fenyegetes

 

Radó Péter: pedagógus ellenállás újratöltve

A pedagógusok ellenállásának újraéledése mögött álló okok, s az ellehetetlenítésére tett kísérletek tökéletesen mutatják be a Fidesz-rezsim természetét. Annak ellenére kezdődött sztrájk a közoktatásban, hogy a kormányzat a jogelvonás és megfélemlítés szinte minden eszközét bevetette. A pedagógusok mellett számos szülői és diákszervezet is kiállt. Ennek ellenére még nyitott kérdés, hogy a nagy támogatottságot élvező pedagógus sztrájk eléri-e a létminimum szintjére süllyedt bérek emelését és a kizsigerelő munkaterhek csökkentését – írta az oktatáskutató.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220316/rado-peter-pedagogus-ellenallas-ujratoltve-533183?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A kormány fél: minden eszközzel akadályozza a sztrájkot

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás és Komjáthy Anna, a PDSZ OV elnöke nyilatkozott a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának a sztrájk kezdete előtt. Szó volt a követelésekről is. Totyik Tamás arról beszélt: a legsúlyosabb az ombudsman levele volt, amely fenyegette a szülőket, ha nem viszik iskolába gyermekeiket. Az igazgatókat is fenyegette, a háborúra is hivatkozott a kormány, mindent megtesz, hogy elbizonytalanítsa a szülőket.

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-reszlet-220316-komjathy-anna-totyik-tamas-23772

https://klubradio.hu/adasok/a-sztrajkszervezok-megfelemlitese-szeles-palettan-mozog-ma-kezdodott-a-pedagogussztrajk-124952

 

Ismét komoly fenyegetettség nehezíti a sztrájk szervezését

A Nemzeti TV Napi téma c. műsorának is nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a sztrájkról. Felidézte a sikertelen sztrájkbizottsági tárgyalásokat, a februári kormányrendeletet. Ez utóbbi alapján kreatív megoldást talált a sztrájkbizottság: hat napra szóló munkabeszüntetést hirdettünk, március 16-án, 17-én, 18-án nem tanítanak a sztrájkolók, a következő héten három napon át szintén sztrájkolnak, de közben tanítanak, eleget téve a még elégséges szolgáltatásnak, miszerint az órák felét meg kell tartani. Kitért arra is, hogy a tankerületek, az igazgatók milyen módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot.

https://fb.watch/bOaC1SNaVz/

https://alfahir.hu/2022/03/16_0

 

Elkezdődött a határozatlan idejű sztrájk

Nincsenek végleges adatok a sztrájkolók számáról, össze kell fésülni azokat a PDSZ-szével, figyelembe kell venni azokat is, akik polgári engedetlenségben vettek részt – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klikk FM Rádió Politikai nagyító című műsorának. Jelezte: meg lehetne állapodni a kormánnyal a béremelésről, de erre nincs politikai akarat. Köszönettel tartozunk a szülőknek és a diákoknak is: az oktatásban dolgozók a rendszerváltozás óta ilyen nagy társadalmi támogatottságot nem kaptak, mint 2022-ben.

https://klikkfm.hu/podcast/258/totyik-tamas-csak-koszonettel-tartozunk-a-szuloknek

 

A kormány tolta politikai térbe a sztrájkot, nem a szakszervezetek

Szerencsés dolog-e a választási kampányba behúzni a pedagógussztrájkot? – tette fel a provokatív kérdést a Spirit FM Beszóló című műsorában a riporter.  – Nem a szakszervezetek tolták politikai térbe a témát, hisz már 2021 októberétől megkezdődtek a sztrájktárgyalások a szakszervezetek kezdeményezésére, ezt követően pedig csak kéthetente tárgyalt velünk a kormány. Jól látszott a szándékos időhúzás – válaszolta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A parlamenti választások után, függetlenül attól, hogy milyen kormány lesz, a szakszervezet tovább folytatná a tárgyalásokat, hiszen a kormány és az ellenzék is tett ígéreteket a pedagógusoknak.

https://www.youtube.com/watch?v=q6EsCcgYoSQ

 

Ezen a héten folytatódik a sztrájk

Becslések szerint az első napon mintegy 20 ezer pedagógus vett részt valamilyen módon a határozatlan időre meghirdetett sztrájkban. Ebben benne vannak az Emmi által nyilvántartottak, az óvodákban, egyházi intézményekben sztrájkolók, a szolidaritásukról nyilatkozó szakképzésben dolgozók és a polgári engedetlenséget folytató kollégák. Reméljük, hasonló módon folytatódik a sztrájk a következő két napon is.  Az elmúlt évtizedekben nem volt olyan terület, ahol ilyen sok munkavállaló vállalta a sztrájkot, ráadásul ilyen ellenszélben – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Bolgár György kérdésére elmondta: akkor tekintenék sikeresnek az akciót, ha jövő héten konkrétumokról tudnának tárgyalni a kormánnyal, főleg, ha megállapodás is születne a sztrájkkövetelések megvalósításának részleteiről.

https://www.youtube.com/watch?v=h7suop-1vqM

 

PSZ: köszönjük a diákok, a társadalom támogatását!

Ekkora támogatást még nem kapott az oktatás a rendszerváltozás óta, sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában, értékelve a sztrájk első napját. Jelezte: pontos adatok nincsenek a sztrájkolók számáról, Gulyás Gergely miniszter csak az állami intézmények sztrájkolóinak számát említette. Egyébként a kormány mindent megmozgatott, hogy megakadályozza a sztrájkot, erre példákat is említett. Fülöp Barnabás, a hallgatói szakszervezet tagja beszélt az oktatás nehézségeiről. Szerinte is fontos a bérek rendezése, továbbá a képzés átalakítása.

https://www.atv.hu/videok/20220316/sztrajkolnak-a-tanarok

 

A PSZ elnöke minden sztrájkoló előtt kalapot emel

Nem érdemes számháborút vívni, annál is inkább, mert volt, aki sztrájkolt, más polgári engedetlenségben vett részt – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV VOKS 2022 c. műsorában. Utalt a kormányrendeletre, amely alapján megszerveztük a sztrájkot. A szülőknek köszönet jár, megértették, hogy gyermekeik jövőjéről van szó, ugyanezt tették a diákok is: ők az elszenvedői annak, hogy nincs elég szakos tanár. Folytatódik a sztrájk a kormányrendelet alapján: három nap sztrájk, három nap tanítás, eleget téve a még elégséges szolgáltatásnak, hogy az órák 50 százalékát meg kell tartani. Nyilatkozott a témában Arató Gergely DK-politikus és László Csaba közgazdász, korábbi pénzügyminiszter is.

https://www.atv.hu/belfold/20220316/psz-elnok-reagalt-gulyas-gergely-pedagogus-sztrajkra-vonatkozo-kijelenteseire

https://www.atv.hu/videok/20220316/voks-2022-20220316-1-resz

 

A pedagógusok még sosem éreztek ilyen társadalmi támogatottságot, mint most

Nagyon sok iskolába egyetlenegy gyereket se vittek be március 16-án, miközben a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint számos helyen minden eszközt bevetettek a sztrájk ellehetetlenítésére. Totyik Tamás a 24.hu portálnak jelezte: a tankerületek sok iskolában „kötekedtek” a sztrájk megtartásának módjával, ezzel nemhogy csitították volna az indulatokat, hanem tovább növelték a feszültséget. Hálával tartoznak a diákoknak, amiért megszervezték a Kossuth téri megmozdulást, illetve kiálltak tanáraik mellett.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/pedagogussztrajk-tanarsztrajk-sztrajk-szakszervezet-marcius-16/

 

A rendszerváltozás óta nem volt ekkora társadalmi támogatottság

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás az Indexnek is elmondta: szerda délelőtt az intézményvezetők tankerületi utasításra hivatkozva több iskolában is – főként ott, ahol a tanulók nagy létszámban nem jelentek meg – rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, amit egyébként csak a járványra vagy valamilyen természeti csapásra, más elháríthatatlan okra hivatkozva lehetne megtenni.  Köszönetet mondott a szülőknek, legfőképpen azoknak a diákoknak, akik a Kossuth téren, vagy máshol az országban kiálltak tanáraik mellett. Bármennyi is lesz a sztrájkolók száma, a rendszerváltozás óta ekkora társadalmi támogatottságot az oktatás még tudott maga mellé állítani, mint 2022-ben – jelezte.

https://index.hu/belfold/2022/03/16/pedagogussztrajk-szakszervezetek-oktatas-iskola/

 

Tanársztrájk: több iskolában rendkívüli szünetet kellett elrendelni

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának elmondta, a PSZ-hez egyre több olyan visszajelzés érkezik, hogy azokban az intézményekben, ahol a diákok legalább 60-70 százaléka hiányzik, mert a sztrájk miatt a szülők nem küldték iskolába őket, a tankerületek rendkívüli szünetet rendeltek el. A PSZ tud olyan iskolákról is, ahol az intézményvezetők – feltehetően központi utasításra – még március 16-án is próbálták ellehetetleníteni a sztrájkot például azzal, hogy új órarendet dolgoztak ki, a sztrájkoló tanárokat is megpróbálták rákényszeríteni, hogy vegyenek részt a gyermekfelügyeletben vagy tartsák meg tanóráik egy részét. Szatmári Márta, a PSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke is arról számolt be, hogy vegyes a kép, például Tatabányán is több intézményben inkább polgári engedetlenségbe kezdtek a dolgozók. Elmondta azt is: van olyan iskola, ahova több mint 600 diák jár, de ma egyikük sem volt bent az intézményben.

https://nepszava.hu/3150187_tanarsztrajk-tuntetes-polgari-engedetlenseg-kossuth-ter-emmi

 

Köszönjük a társadalmi támogatást!

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Hírklikknek elmondta: pontos adatok még nincsenek, de a sztrájk első napján körülbelül 20 ezer pedagógus vett részt akár sztrájkban, akár polgári engedetlenségben, hogy kifejezzék nemtetszésüket. Kitért a társadalmi támogatásra is, amiért köszönet jár.

https://hirklikk.hu/kozelet/tanitani-akarnak-de-nem-mindegy-hogyan/395287

 

Kreatív módszerrel sztrájkolnak a tanárok

Nem mindenhol egységes a nevelőtestület, vannak olyanok is, akik csak kevesebb órára vállaltak munkabeszüntetést, mint más kollégáik. A PSZ-hez folyamatosan érkeznek adatok, amelyeket később összesítenek, de Gosztonyi Gábor alelnök abban bízik: legalább annyian részt vesznek a határozatlan idejű munkabeszüntetésben, mint korábban a figyelmeztető sztrájkban. A Magyar Hangnak nyilatkozott.

https://hang.hu/belfold/pedagogus-szakszervezet-vilagos-ajanlatot-varunk-a-kormanytol-138278

 

Voltak, akik a fenyegetések hatására sztrájkoltak mégis

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor a Telexnek azt mondta: talán csütörtökre várható körülbelüli létszám a résztvevők számáról, amit még össze kell fésülnie a két érdekképviseletnek. Bár most is kérték a tanárokat, hogy előzetesen jelezzék részvételi szándékukat a sztrájkban, volt, ahol inkább a polgári engedetlenséget választották. Voltak iskolák, ahol a fenyegetőzések hatására visszaléptek a munkabeszüntetéstől, de olyanok is, amelyekben csak azért is még többen választották végül a sztrájkot.

https://telex.hu/belfold/2022/03/16/pedagogus-sztrajk-tanarok-iskola-emmi-pdsz-psz-szakszervezet-sztrajkjog-percrol-percre

 

Beszámolók a sztrájkról:

A legjobb vidéki gimnáziumban 32 pedagógus sztrájkol

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban 32 pedagógus vesz részt a sztrájkban, ez a tantestület 57 százaléka, közölte a 24.hu-val Király Viktor, az iskola tanára. Már most fontos eredmény, hogy a tanártársadalom, amely egyébként heterogén, ennyire egységesen kiáll a közoktatásban uralkodó áldatlan állapotok rendezése érdekében.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/a-legjobb-videki-gimnaziumban-32-pedagogus-sztrajkol/

 

Hat iskola együtt sztrájkol Budapesten

Követeljük a bérek rendezését és a kötelező óraszámok csökkentését. Ragaszkodunk hozzá, hogy teljes értékű sztrájkot folytathassunk – hangoztatta egy pedagógus a budapesti Wekerle-telepen, ahol hat intézmény indította el a pedagógussztrájkot.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/hat-iskola-egyutt-inditotta-a-sztrajkot-a-wekerletelepen/

 

Egy debreceni tantestület elállt a sztrájktól

Egy debreceni iskola is sztrájkol, de több dolgozó szerint köztük nagy a megosztottság: a 60 fős tantestületből 26-an vesznek részt benne. Azt mondták, a Hajdú-Bihar megyei tankerület a legrosszabb az összes tankerület közül. A debreceni Petőfi Sándor Általános Iskolában például az egész tantestület elállt a sztrájktól a fenyegetések miatt.

https://telex.hu/belfold/2022/03/16/pedagogus-sztrajk-tanarok-iskola-emmi-pdsz-psz-szakszervezet-sztrajkjog-percrol-percre

 

Nem vagyok egyedül!  6 sztrájkoló és 1 polgári engedetlenkedő!

Ezt írta Simkó Edit a Facebookon. Ő az a pedagógus, aki korábban az iskolájából egyedüliként döntött úgy, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/mar-nincs-egyedul-a-korabban-egyedulikent-engedetlenkedo-pedagogus/

További cikkek:

https://24.hu/belfold/2022/03/16/38-an-sztrajkolnak-a-miskolci-herman-otto-gimnaziumban-itt-is-probaljak-lathatatlanna-tenni-a-sztrajkot/

https://24.hu/belfold/2022/03/16/erezheto-volt-hogy-nyomast-gyakorolnak-a-sztrajkhangulat-megtorese-celjabol-26-an-sztrajkolnak-az-esztergomi-dobo-katalin-gimnaziumban/

https://www.nyugat.hu/cikk/pedagogusztrajk_zrinyi_ilona_szombathely

https://eduline.hu/kozoktatas/20220316_marciusi_16i_pedagogussztrajk_tudositas

https://hvg.hu/itthon/20220316_Pedagogustuntetes_Szegeden_Strategiai_nyugalom_helyett_strategiai_idegesseg?s=hk

https://telex.hu/belfold/2022/03/16/oktato-demonstracio-sztrajk-varga-sara-gimnazium-tanar-telex-elo-interju

 

A gyógypedagógusoknak csak az engedetlenség maradt

A gyógypedagógusok gyakorlatilag nem élhetnek a sztrájkjogukkal. A kormányrendelet szerint ugyanis az SNI-s tanulóknak a sztrájk alatt, elégséges szolgáltatásként teljes ellátást kell nyújtani. Nem véletlen, hogy egy X. kerületi általános iskolában tanító gyógypedagógus kedd este jelezte, hogy szerdán reggel kilenctől polgári engedetlenségi akciót kezd, akár egyedül is.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/a-gyogypedagogusoknak-csak-az-engedetlenseg-maradt/

 

A Lauder dolgozói kiáltvánnyal vállalnak szolidaritást

A Lauder Javne Óvoda és Iskola dolgozói kiáltvánnyal vállalnak szolidaritást a szakszervezetek által meghirdetett sztrájkkal. A petíciót eddig több mint 1400-an írták alá.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/a-lauder-dolgozoi-kialtvannyal-vallalnak-szolidaritast/

 

Több mint ezer diák vonul a Kossuth térre

„Diáktüntetés a tanárainkért” címmel tartottak szerdán szolidaritási rendezvényt a Kossuth téren.

https://www.atv.hu/belfold/20220316/tanarsztrajk-tobb-mint-ezer-diak-vonul-a-kossuth-ter-fele

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/fizessetek-ki-a-tanarainkat-oriasi-diaktomeg-tuntet-a-parlament-elott-a-pedagogusokert/

 

Pedagógushallgatók is tüntettek március 16-án

Gloviczki Ráhel az Emmi előtt tartott tüntetésen azt mondta: az első gyakorlatos órája után tudta, hogy élete végéig pedagógus szeretne lenni, pedig nem kap társadalmi elismerést és anyagi biztonságot sem.

https://444.hu/2022/03/16/atneztek-felettunk-es-most-folottetek-is-atneznek-pedagogushallgatok-is-tuntettek?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=atneztek-felettunk-es-most-folottetek-is-atneznek-pedagogushallgatok-is-tuntettek

 

Nekünk, diákoknak sokkal kevesebb a vesztenivalónk

A sztrájk mellett számos szolidaritási akciót is szerveznek középiskolás diákok, ezek egyike az „Üljünk ki a Tanárainkért” demonstráció, amely szimbolikus tanítási nap a Kossuth téren március 18-án.

https://24.hu/belfold/2022/03/16/nekunk-diakoknak-sokkal-kevesebb-veszteni-valonk-van-szimbolikus-tanitasi-nap-is-szervezodik-a-tanarok-mellett-a-kossuth-teren/

 

A kormánypárti Magyar Nemzet szerint 15 ezren sztrájkoltak

Összesen a pedagógusok 13 százaléka nem vette fel a munkát – értesült a Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/03/csokkent-a-sztrajkolo-pedagogusok-szama-januarhoz-kepest

 

Gulyás Gergely: a tanárok követelései jogosak

Bár a követelések jogosságát elismerte, a tanárok 87 százaléka is úgy gondolta, nem a sztrájknak van itt az ideje – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely köszönetet mondott a tanároknak, mivel a felhívás ellenére a sztrájkban az állami fenntartású iskolákban kevesebb mint 15 ezer pedagógus vett részt. Ha az óvodapedagógusokat és a szakképzésben oktatókat is beleszámolják, a pedagógusok kevesebb mint 10 százaléka vett részt a sztrájkban. A jogos követelések teljesítése a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata. Brüsszelben most is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, és legalább az ígért, háromszor 10 százalékos béremelés megvalósul. Több száz milliárd forintot igényeltek a tanárok bérének emelésére az EU-tól, reméli, a megállapodás mielőbb létrejön, és akkor uniós, valamint a nemzeti forrásokból megtörténhet a következő választási ciklusban a pedagógusbéremelés.

https://444.hu/2022/03/16/gulyas-gergely-koszonetet-mondott-azoknak-a-tanaroknak-akik-nem-sztrajkolnak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=gulyas-gergely-koszonetet-mondott-azoknak-a-tanaroknak-akik-nem-sztrajkolnak

 

március 17.

Nagy a társadalom támogatása, kiállnak a pedagógusok mellett

A PSZ még nem összesítette saját adatait a PDSZ-ével, ezért nincsenek pontos számaik a szerdán kezdődött megmozdulás résztvevőiről. Az viszont látszik, hogy ilyen átfogó támogatást ágazati témában a rendszerváltás óta nem lehetett látni – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádió reggeli műsorában. Feltette a kérdést: miért azoknak mondott köszönetet Gulyás Gergely miniszter, akik nem sztrájkoltak? A többiek sem értenek egyet az alacsony fizetéssel, a tanárhiánnyal, de éppen a kormány, a tankerületek, az igazgatók félemlítik meg őket.

https://infostart.hu/belfold/2022/03/17/szabo-zsuzsa-szeles-koru-osszefogas-alakult-ki-a-pedagogusok-ugyeert

 

Pontos adat nincs, mert két szakszervezet szervezte a sztrájkot

Gulyás Gergely miniszter csak az állami intézményekben sztrájkolók számát közölte, vagyis jóval többen vettek részt a munkabeszüntetésben március 16-án. A végleges adatokra várni kell, ráadásul polgári engedetlenségi akciók is voltak – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Jazzy Rádió Millásreggeli műsorának.

https://millasreggeli.hu/podcast/tanarsztrajk-szellemitulajdon-reszvenypiac/

 

Nincs értelme a szánháborúnak

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás nem kívánt számháborúba bocsátkozni arról, hányan vettek részt a sztrájkban. Beszélt arról is, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok többségében kifizetik a sztrájkoló óvodai dolgozók kiesett munkabérét.  (A PDSZ-től Ravasz Ágnes és Szűcs Tamás is nyilatkozott az Aktuál c. műsornak, itt lehet meghallgatni:)

https://soundcloud.com/spiritfmbp/aktual-vogyerak-anikoval-20220317

 

Rendkívüli tanítási szünet elrendelésével akadályozták a sztrájkot

Hiába hiányzott a diákok 60-70 százaléka március 16-án, sok helyen rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, a tankerületek visszaéltek a helyzettel, vagyis nem a sztrájk miatt nem dolgoztak a tanárok – hangzott el a Klubrádió Esti gyors c. műsorában. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke jelezte: az Európai Bizottság ajánlata tárgyalási alap lenne, de a kormány nem akar megállapodni. Megköszönte a diákok, a szülők, a társadalom támogatását.

https://klubradio.hu/adasok/tanarsztrajk-a-diakok-megmozdulasa-szivet-melengeto-mozzanata-volt-az-elmult-idoszaknak-124994

 

Többen sztrájkoltak március 16-án, mint amennyit az Emmi állít

A budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban adományokat csomagoltak menekülteknek a sztrájkoló tanárok. Azt mondták: mindegy, hányan sztrájkolnak, mert nincs elég tanár, vagyis a problémát továbbra is meg kellene oldani, az pedig egyértelmű, hogy nem politikai okokból sztrájkolnak. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint jóval magasabb volt a sztrájkolók száma március 16-án, mint amit Gulyás Gergely állított, de a januári 31-i létszámnál alacsonyabb lehet.

https://rtl.hu/hirado/2022/03/17/oktatas-pedagogus-sztrajk-elegedetlenseg

 

Valamit még tudnak a pedagógusok, mert gondolkodó embereket nevelnek

A pedagógusok sztrájkja énekléssel, diáktüntetéssel, örömmel indult. A második nap már nem volt ennyire látványos, de a polgári engedetlenkedők mozgalmával együtt továbbra is tart. Gosztonyi Gábor, PSZ alelnöke a sztrájkban részt nem vevő pedagógusoknak szóló miniszteri köszönetről azt mondta: az ahhoz hasonlított, mint amikor egy bolhának kitépik az összes lábát, és megköszönik, hogy nyugton marad. Hiszen előbb a sztrájkot ellehetetlenítő rendeletet adták ki, aztán hihetetlen nyomás alá helyezték a tiltakozni akarókat, majd nagyon sok helyen jogtalan és törvénytelen eszközzel akadályozzák a sztrájk megtartását. Utána pedig megköszönik, hogy sikerült megfélemlíteni őket. Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya megyei elnöke úgy látja: „valamit még mindig tudnak a pedagógusok, mert gerinces és gondolkodó embereket nevelnek.” A sztrájkhangulat egyébként megmaradt a megyében.

https://hirklikk.hu/kozelet/valamit-meg-mindig-tudnak-a-pedagogusok-mert-gerinces-embereket-nevelnek/395342

 

Példaértékűen vett részt a sztrájkban a budapesti XVIII. kerület

A kerület több mint 10 intézményében sztrájkoltak nemes ügyért, hiszen a diákok jövőjéről van szó – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a kerületi televíziónak. Jelezte: kevés óvodában volt munkabeszüntetés, mert a kerület jó gazdája az óvodákban dolgozóknak. A nyilatkozatból egy rövid bejátszás elérhető a Facebookon.

https://www.facebook.com/televizio18/videos/257337859824165

 

Elég volt

„De talán az is csak nálunk történhetett meg az utóbbi évtizedekben, hogy egy jogtipró hatalommal szemben egyre szélesebb körű, nem enyhülő, hanem napról napra erősödő társadalmi ellenállás nőhetett ki éppen az iskolákból. Példa nélküli, hogy iskolák százaiban több ezer pedagógus döntött úgy az elmúlt egy hónapban, hogy a szabályokat megszegve, akár az állását is kockára téve feláll és kimondja: elég volt a hatalmi visszaélésekből, a fenyegetésekből, a tanárok elleni politikai hergelésből. És bármennyire is próbálták őket bemocskolni, odaálltak melléjük a diákok, a szülők, de egyre többen a mostani kormány számára oly kedves egyházi iskolákban tanító kollégáik közül is. Mert aki nemcsak kirakat-keresztény, hanem valóban hisz a krisztusi tanításokban, nem tudja tiszta lelkiismerettel szemlélni azt a mocskot, ami odafentről folyik. Elhiszi még valaki, hogy az egyházi iskolák pedagógusait is Gyurcsány rángatja dróton?” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3150287_eleg-volt

 

Nem sikerült ellehetetleníteni a pedagógussztrájkot

A PDSZ országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna szerint az első napon legalább 15 ezer pedagógus vett részt a határozatlan időre meghirdetett országos sztrájkban. A megmozdulást addig akarják folytatni, amíg nem sikerül egyezséget kötni a kormánnyal.

https://mfor.hu/cikkek/makro/komjathy-anna-nem-sikerult-ellehetetleniteni-a-pedagogussztrajkot.html

 

Emmi: csütörtökön a pedagógusok 6-7 százaléka sztrájkolt

“Ma ez a szám tovább csökkent. Csak 6-7 százalék körül volt a részvétel, ez az aktivitás a tegnapi felét sem éri el. A Kormány továbbra is arra kéri a szakszervezeteket, hogy ahogyan a háborúra való tekintettel a mozdonyvezetők is visszaléptek a sztrájktól, úgy a pedagógus szakszervezetek is fontolják meg a sztrájk felfüggesztését” – írta az Emmi az ATV híradója megkeresésére.

https://www.atv.hu/belfold/20220317/emmi-ma-csak-a-pedagogusok-6-7-szazaleka-sztrajkolt

 

Kövér László házelnök egyetért a pedagógusok követeléseivel

„Tehát ebben az értelemben természetesen egyetértünk a pedagógusok követeléseivel. Épp itt az ideje, és reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk is foglalkozni újra az ő fizetésükkel, jövedelmükkel” – mondta Kövér László, a parlament elnöke egy lakossági fórumon. A cikk jelezte: Kövér László gondolatai azért is érdekesek, mert az Emmi szerdán kormányellenes kampányakciónak minősítette a sztrájkot, hangsúlyozva, hogy a pedagógusok 87 százaléka nem is vett részt benne.

https://telex.hu/belfold/2022/03/17/kover-laszlo-tanarsztrajk-mosonmagyarovar

 

„Fáradt vagyok, és nem tudok azzal foglalkozni, amiért ezt a pályát választottam”

Tüntető pedagógushallgatókkal, pályakezdőkkel készített interjút a Mérce. Egyikük bízik abban, hogy a jelenlegi tiltakozások és az összefogás változásra fogja kényszeríteni az egész rendszert, hogy megbecsüljék őket.

https://merce.hu/2022/03/17/faradt-vagyok-es-nem-tudok-azokkal-a-dolgokkal-foglalkozni-amiert-ezt-a-palyat-valasztottam-pedagogushallgatokkal-interjuztunk/

 

„A jó tanárt nem lehet megoldani okosban”

„Ezt egy közszolgálati tévének vagy rádiónak kéne közvetíteni, nem nekünk” – kezdte Nádori Gergely a Tanárblog egyik alapítója, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára az adást, amelyben arra vállalkoztak Prievara Tibor gimnáziumi angoltanárral, hogy a március 16-i tanársztrájk napján hétórás online élő műsorban szakértőkkel közösen tartsanak fogadóórát.  „95-ben a nagy tanársztrájk idején a pedagógusok 40 százaléka sztrájkolt, de akkor nem kellett polgári engedetlenkedni, mert miniszterként fel sem merült, hogy a sztrájkot megakadályozzuk, sőt a régi iskolámban együtt sztrájkoltam a tanárokkal” – mondta Magyar Bálint volt oktatási miniszter. Elemzés tanárhiányról, óraszámokról, korszerűtlen oktatásról.

https://qubit.hu/2022/03/17/a-jo-tanart-nem-lehet-megoldani-okosban

 

Hogyan vált a magyar oktatás Európa legkorszerűtlenebb rendszerévé?

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint esélyegyenlőséget központi íróasztalok mellől nem lehet teremteni. A finn iskolarendszerben mindegy, melyik iskolába jár valaki, de ott nagyobb szabadsággal, és nem nagyobb központosítással teremtették ezt meg. Szerinte nem csoda, hogy a hátrányos helyzetű településeken lévő iskolák képtelenek voltak az ígért magas színvonalon működni. Az alelnök korábbi nyilatkozatát is felhasználta cikkében a Szeretlek Magyarország portál.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/hogyan-valt-a-magyar-oktatas-europa-legkorszerutlenebb-rendszereve-kozoktatasi-korkep-5-resz/

 

március 18.

Újabb iskolák tanárai csatlakoztak a sztrájkhoz

Március 17-én újabb intézmények dolgozói csatlakoztak a március 16-ától meghirdetett többnapos sztrájkhoz. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás csütörtökön még nem tudott végleges adatokról beszámolni a sztrájkban részt vevő pedagógusok számáról, de abban biztos, hogy a kormány által közölt szerdai adatoknál többen csatlakoztak. Az Emmi szerint mintegy 15 ezer tanár szüntette be a munkát március 16-án. A PSZ alelnöke úgy véli: ebbe nem számolták bele a szakképzésben, az óvodákban, illetve a nem állami intézményekben dolgozókat, ahogy a polgári engedetlenséggel tiltakozókat sem. Számos intézményben inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a tankerületek a sztrájk idejére, hiszen ahol nincs tanítás, ott hivatalosan munkabeszüntetés sem lehet, így láthatatlanná tették a tanárok elégedetlenségét. A PSZ több iskoláról is tud, ahol a pedagógusok pénteken csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

https://nepszava.hu/3150367_tanar-sztrajk-iskola-oktatas-magyarorszag

 

Nincs hová hátrálni

A pedagógus szakszervezetek továbbra is várják a kormánytól a konkrét intézkedéseket, a sztrájkot nem adják fel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a sztrájkban eddig a tanárok harminc százaléka vett részt. A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Gosztonyi Gábor is azt mondta a Klubrádió reggeli hírműsorának, hogy már nincs hová hátrálniuk.

https://www.youtube.com/watch?v=bs1SaU-p2yE

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X