Heti lapszemle 2022. február 25.

lapszemle

A PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága Alkotmánybíróságon támadta meg a kormányrendeletet, amely a szakszervezetek szerint korlátozza a sztrájkjogot. Közben bírósághoz is fordultunk a márciusi sztrájk megtartásához szükséges még elégséges szolgáltatás miatt. Felhívást tettünk közzé: támogatást gyűjtünk azoknak, akik jövedelemkiesést szenvednek el, mert részt vesznek a munkabeszüntetésben.

 

február 18.

A sztrájk korlátozása pártállami időket idéz

Újabb öt gimnázium tiltakozott polgári engedetlenséggel a kormány sztrájkrendelete ellen. Budapesten az Eötvös József Gimnáziumban 60, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában 47, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 27, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban 23 pedagógus tagadta meg a munkavégzést. Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban a munkabeszüntetésbe egyelőre csak Szűcs Tamás tanár állt bele. A Népszavának azt mondta, összehangolt polgári engedetlenségi akció indul több miskolci iskolában is. Hetekre elhúzódó akciókra kell számítani, a fordulópont március 16-a lesz, akkorra hirdetett határozatlan idejű sztrájkot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

https://nepszava.hu/3147021_a-sztrajk-korlatozasa-partallami-idoket-idez-egyre-tobb-tanar-vallalja-a-polgari-engedetlenseget

 

„Nem kívánjuk tovább tétlenül nézni, ahogy eltűnnek a kémia- és fizikatanárok”

Tényleg drámai a helyzet, akad olyan város, ahol kiürült a természettudományos tanárképzés – mondta a Válasz Online-nak Weiszburg Tamás, az ELTE TTK tanára, a Z-szakok létrehozásának egyik motorja. Ugyanakkor szerinte most kegyelmi pillanatban vannak, mert „pártállástól, pozíciótól, hangulattól függetlenül” mindenki elfogadja, hogy lépni kellett, és igazi esély kínálkozik, hogy több és jobb tanárt képezzenek. Csak az alacsony bér a baj? Hogy jutottunk el a szövegértési bajokkal küzdő egyetemistákig? Milyen megoldást ajánl a Z-szak? Interjú ezekről a kérdésekről.

https://www.valaszonline.hu/2022/02/18/oktatas-termeszettudomanyok-z-szak-weiszburg-tamas-interju/?fbclid=IwAR2qjAvBYwfu6xpQ_PROEBTVxTUsvbDFELNA7zAnNGhA9cEv06lbBD5doU0

 

február 19.

A polgári engedetlenség is bizonyítja, jogosak a követelések, a sztrájk pedig alapjog

Az eddigi fővárosi megmozdulás a nagyvárosokba is begyűrűzik, sőt már óvoda is csatlakozik. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke azt mondta az RTL híradónak, hogy a polgári engedetlenség is bizonyítja: nem a baloldal és Brüsszel ármánykodása volt a januári sztrájk, a követelések jogosak. A minisztérium ismét arra kéri a szakszervezeteket, legyenek tekintettel a gyerekekre.

https://rtl.hu/hirado/2022/02/19/pedagogusok-polgari-engedetlenseg-folytatjak

 

Annyi keserűség gyűlt össze, borítékolható volt, hogy egyszer robbanni fog

„Mi már a rendelet előtt elkezdtünk beszélni róla, hogy milyen módon szeretnénk részesei lenni a folyamatnak” – mondta Varga Sára, az Eötvös József Gimnázium tanára. Ekkor még arról kezdtek közösen gondolkozni, hogyan készüljenek a március 16-ra tervezett sztrájkra. Miután megjelent a kormányrendelet és polgári engedetlenségi mozgalom indult, úgy döntöttek, ők is beleállnak, hatvan tanár nem vette fel a munkát. A Berzsenyi Gimnázium egyik tanára azt mondta: aljas hazugság, hogy pártok melletti kiállás, kampányba beleszólás történik. Elhangzott az is: vidéken jobban tartanak az oktatásban dolgozók a retorzióktól.

https://444.hu/2022/02/19/annyi-keseruseg-gyult-mar-ossze-hogy-boritekolhato-volt-hogy-ez-egyszer-robbanni-fog?fbclid=IwAR37TYx4vNKAXgwwkLHOQzXPQyDVJzoSnHM_d5908BBGNwBD_j7dK2_nqfI

 

Az Orbán-kormány tiltja a digitális oktatást, de a Fidesz-kampányt megtolják laptoposztással

Nemrég jelentette be a kormány, hogy 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári laptopot vásárol 200 milliárd forintért, az első körben beszerzett 120 ezer notebook pedig meg is érkezett, elkezdték kiosztani. Míg a fideszes politikusok részt vehettek az eseményeken, azokra nem mindenki juthatott be, a Népszava például nem tudósíthatott. A nagy laptopbeszerzést egy nappal azután jelentette be a miniszter, hogy megjelent a pedagógusok márciusra tervezett sztrájkját ellehetetlenítő kormányrendelet. Az időzítés érdekes azért is, mert valójában sokkal korábban lett volna szükség arra, hogy tanárok, diákok ezrei jussanak gépekhez. Noha a kabinet folyamatosan azt kommunikálta, hogy a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett iskolai digitális munkarend sikertörténet volt, az intézményeknek kiküldött levélben most elismerték: „A tanulók jelentős része azért nem tud egyáltalán vagy nem megfelelő mértékben és formában részt venni az online zajló oktatásban, mert nincs saját használatú eszköze”, vagy ha van, az nem megfelelő.  A mostani notebook-osztás azért is különös, mert az Emmi idén megtiltotta, hogy az iskolák digitális oktatásra térhessenek át.

https://nepszava.hu/3147124_voksvadaszat-valasztas-2022-kampany-laptoposztas-fidesz

 

február 21.

Gyűlöletpropaganda folyt a sztrájk megakadályozására

Nagyon nehéz helyzetben voltak a pedagógusok a január 31-ei figyelmeztető sztrájk megszervezésekor, kiállásukat a hatalom hivatalos (jogszabályi háttér, tankerületi vezetés) és politikai kommunikációs úton egyaránt igyekezett ellehetetleníteni. A siker kulcsa a szülők szolidaritása volt, január 31-én minden kormányzati szabotázs ellenére sokan otthon tartották gyermeküket, támogatásukról biztosították a pedagógusokat. Mások mellett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is nyilatkozott a Mércének.  Sok helyen a sztrájk végére a szülők maguk kísérték be gyerekeiket az iskolába és gratuláltak a tanároknak. A PSZ elnöke látott olyan nagypapát is, aki elsírta magát, annyira felemelőnek érezte a tanárok sztrájkját.

https://merce.hu/2022/02/21/anya-minket-miert-nem-akar-senki-sem-tanitani-a-pedagogussztrajk-es-a-szulok/

 

Ismét időhúzás folyik a kormány részéről

A pedagógus szakszervezetek változatlanul folytatják a március 16-ától meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészítését. A Klikk FM Politikai nagyító című műsorának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa nyilatkozott. Jelezte: már elküldték a bírósághoz a még elégséges szolgáltatásról szóló javaslataikat, miután Kisfaludy László helyettes államtitkár legutóbb úgy nyilatkozott, az Emmi a kormányrendeletben foglaltakat tekinti kötelező érvényűnek. „Ezt mi természetesen nem fogadjuk el és bírósághoz fordultunk” – mondta az elnök.

https://klikkfm.hu/podcast/195/szabo-zsuzsa-megint-megy-az-idohuzas-pedig-valami-elobb-utobb-kirobban

 

Kezd országossá nőni a tanári engedetlenség

Budapesti iskolák mellett Szombathelyen, Dunakeszin, Szigetmonostoron és Hajdúszoboszlón is munkamegtagadással tiltakoztak a pedagógusok a kormány sztrájkrendelete ellen. A Népszava cikke felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Alkotmánybíróságon támadta meg a kormány sztrájkrendeletét, emellett folytatják a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezését.

https://nepszava.hu/3147303_polgari-engedetlenseg-tanarsztrajk-oktatas-kormany

 

A bicskei pedagógusok szolidárisak

A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanárai és tanítói is tiltakoznak a kormány sztrájkrendelete ellen. Azt írják, ők ugyan (még) tanítanak, viszont ma „nemcsak a tanóráinkat tartjuk meg felkészülten és teljes figyelemmel, hanem megerősítjük hitünket a példamutatás, a félelem nélküli véleménynyilvánítás és az egymás iránti tisztelet kifejezésének erejében”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220221_bicskei_Csokonai_altalanos_iskola_kozlemeny

 

Több száz tanárszakos hallgató állt ki a pedagógusok mellett

Három nap alatt több mint 670 tanárszakos hallgató írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amellyel a sztrájkjogért harcoló tanárok mellett állnak ki. Az egyetemisták azt írják, mindannyian feltették már maguknak azt a kérdést, milyen közoktatásba kerülnek majd frissen végzettként, és hogy egyáltalán szeretnének-e tanárként elhelyezkedni. Ezekre a sztrájkrendelet megjelenése óta még nehezebb választ adni. A cikk felidézte: a PSZ és a PDSZ szerint a rendelet Alaptörvény-ellenes, ezért megtámadja azt.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220221_tanarszakos_egyetemistak_szolidaritasi_nyilatkozata

 

Az Apáczai Gimnázium volt diákjai is támogatják a sztrájkjogért küzdő tanárokat

Az ELTE gimnáziumának több száz volt diákja írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot, amellyel a sztrájkrendelet ellen harcoló tanárokat szeretnék támogatni. A nyilatkozatot két nap alatt 781 volt apáczais írta alá, köztük vannak olyanok, akik még a hatvanas években érettségiztek a gimnáziumban, a többség azonban az elmúlt években járt oda.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220221_apaczai_diakok_szolidaritasi_nyilatkozata

Az Apáczai után az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumának volt diákjai is aláírásgyűjtésbe kezdtek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220221_volt_radnotis_diakok_is_tamogatjak_a_tanarokat

 

február 22.

A PSZ és a PDSZ Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a sztrájkot korlátozó rendelet megsemmisítését

A sztrájkot korlátozó kormányrendelet Alaptörvény-ellenességének kimondását és megsemmisítését kéri a sztrájkbizottságot alkotó PSZ és PDSZ. Schiffer András ügyvéd Alkotmánybíróságnak küldött beadványa szerint: ha a sztrájkjogot csak akkor lehetne gyakorolni, ha az nem okoz fennakadást a munkáltatónál, vagyis észrevételen maradna, épp a sztrájk nyomásgyakorló funkciója veszne el. A sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek bíznak abban, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb megsemmisíti a rendeletet.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-es-a-pdsz-kozlemenye-a-2022-februar-22-en-benyujtott-alkotmanyjogi-panasszal-kapcsolatban/

 

Január vége óta a megmozdulások mutatják: jogosak az oktatásban dolgozók követelései

Legközelebb március 2-án találkozik a sztrájkbizottság a kormányt képviselő helyettes államtitkárral, erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke beszélt az Inforádió hírműsorának. „Remélem, és nagyon bízom abban, hogy végre észreveszik, hogy tenniük kell valamit, mert különben összedől az oktatás. Ez már régen nemcsak a pedagógusok baja, hanem valamennyi diáké és az ő családtagjaiké, mert a gyerekek alapvető joga sérül azáltal, hogy nem kapnak minőségi oktatást amiatt, mert nincs elég pedagógus a rendszerben” – fejtette ki.  A megmozdulások január vége óta azt mutatják, jogosak a felvetéseik és a problémát meg kell oldani. Jelezte azt is: Alkotmánybírósághoz fordult a PSZ és a PDSZ, kérve a testületet, azonnal helyezze hatályon kívül a sztrájkot korlátozó kormányrendeletet.

https://infostart.hu/belfold/2022/02/22/kiderult-mikor-targyalnak-ujra-a-tanarok-es-a-kormany

 

A pedagógusok törvényi erővel és polgári engedetlenséggel is hivatásuk becsületéért küzdenek

A kormány a sztrájkot ellehetetlenítő rendelettel kiengedte a szellemet a palackból, a pedagógustársadalomban pedig magasra csapott az elégedetlenség, elindította az országossá terebélyesedő polgári engedetlenségi mozgalmat – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Hírklikknek. A szakszervezetek teljes mértékben értik, jogosnak is tartják az oktatásban dolgozók tiltakozását. Azt azonban furcsának tartja: a kormánymédia mélyen hallgat arról, hogy futótűzként terjed a polgári engedetlenségi mozgalom. Igaz, arról is elfelejtett beszámolni, hogy a januári figyelmeztető sztrájkban csaknem 27 ezren vettek részt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-torvenyi-erovel-es-polgari-engedetlenseggel-is-hivatasuk-becsuleteert-kuzdenek/394191

 

Ismét több száz tanár tagadta meg a munkát

Egyre több intézmény tantestületében döntenek úgy a pedagógusok, hogy egynapos munkamegtagadással tiltakoznak az Orbán-kormány rendelete ellen, amely lényegében meggátolja, hogy a tanárok valódi és jogszerű sztrájkot szervezhessenek. A Népszava összesítése szerint újabb 17 iskola 387 pedagógusa csatlakozott a múlt héten indult engedetlenségi mozgalomhoz, így február 14-e óta már több mint 40 intézményben volt munkabeszüntetés. Fővárosi iskolák mellett egyre több vidéki intézmény tanárai is bekapcsolódtak az ellenállásba. Ez a cikk is kitért arra: a szakszervezetek alkotmányjogi panaszt is benyújtottak, abban bízva, hogy az Alkotmánybíróság mihamarabb megsemmisíti a sztrájkot ellehetetlenítő rendeletet.

https://nepszava.hu/3147415_polgari-engedetlenseg-tanar-magyarorszag-sztrajk-iskola-kedd

 

A 2016-os tanárlázadás miskolci iskolája kis csatlakozik a polgári engedetlenséghez

37 tanár tagadja meg a munkát kedden a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban, tiltakozva a kormány sztrájkrendelete ellen. Nyilatkozatukban jelzik: annak ellenére, hogy jogerős bírósági határozat mondja ki, a járványban is jogszerű sztrájkolni, mégis éppen a járványra hivatkozva lehetetlenítik el a munkabeszüntetést. „Ez az igazságtalan jogszabály egy alkotmányos jogunktól foszt meg minket. Nem csak lényegében lehetetlenné, de nevetségessé is teszi a pedagógussztrájkot, hiszen az kimerülne az egyébként is megalázó bérünkről való lemondással.”

https://eduline.hu/kozoktatas/20220222_miskolci_Herman_Otto_Gimnazium_polgari_engedetlenseg

 

„Egyszer mindenhol eljöhet egy olyan pont, amikor már nincs tovább. Itt ez az a pont”

A budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium a sokadik intézmény, ahol a tantestület jelentős része polgári engedetlenségbe fogott. Négy tanár mondja el, miért vesznek részt az akcióban, miért szeretnek tanítani. „Nem szeretem, amikor valamit erőből akarnak átnyomni rajtunk”, mondja az egyik tanárnő, aki szerint erődemonstráció, hogy a kormány nem engedi a sztrájkjukat. „Ez nem fair”, jegyzi meg az egyik tanár. „Amikor befelé jöttem, néztem a kormányplakátokat, amiken ott egy édesanya a gyermekével, rajta a szöveg: Védjük meg a gyermekeinket! Elgondolkodtam, hogy valóban meg kéne védeni őket. De azért, mert iszonyat, ami az oktatásban van”.

https://24.hu/belfold/2022/02/22/polgari-engedetlenseg-bethlen-gabor-altalanos-iskola-gimnazium-pedagoussztrajk/#

 

Az ELTE több tanszékének oktatói kiállnak a tanárok mellett

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több intézetének és tanszékének oktatói is szolidaritásukat fejezték ki a sztrájkrendeket ellen tiltakozó tanárokkal. Azt írták, szilárd meggyőződésük, hogy kollégáik „polgári engedetlensége is példát mutat a jövő nemzedékek számára, hogy sikeres, autonóm társadalmat tudjanak létrehozni”.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220222_ELTE_intezetek_szolidaritasi_nyilatkozatok

 

Több mint 300 ELTE-s dolgozó támogatja a közoktatás dolgozóit

„Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem alulírott dolgozói, támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi közoktatásban működő pedagógus kollégáinkat. Teljes szívünkkel együttérzünk velük, amiért polgári engedetlenséggel fejezik ki tiltakozásukat amiatt, hogy a kormány a sztrájk szervezéséhez és az abban való részvételhez fűződő alkotmányos joguktól egy rendelettel megfosztotta őket”.

https://eduline.hu/felsooktatas/20220222_ELTEs_dolgozok_szolidaritasi_nyilatkozata

 

Tízből kilenc gyerek megkapta a plusz egy év óvodát

A gyerekek több mint 90 százaléka megkapta a plusz egy óvodát, de megyénként más-más arányban küldte őket tovább az Oktatási Hivatal teljes szakszolgálati vizsgálatra, ez derült ki a Szülői Hang közösséghez beérkezett visszajelzésekből. Az iskolaérettségi eljárás az összes családot megviseli, a hátrányos helyzetű gyerekek esélyeit pedig tovább rombolja.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220222Szuloi_Hang_iskolaerettsegi_kervenyek_aranyok

 

február 23.

Tovább szervezzük a sztrájkot

A Klubrádió reggeli hírműsorának nyilatkozott a PSZ alelnöke arról, hogy a PSZ és a PDSZ Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a sztrájkot korlátó kormányrendelet megsemmisítését. A márciusi sztrájk szervezése tovább folyik.

https://www.youtube.com/watch?v=vAWDFTBMdBo

 

A sztrájkot korlátozó kormányrendelet megsemmisítését kérik a szakszervezetek az Alkotmánybíróságtól

A PSZ Csongrád-Csanád Megyei Szervezetének elnöke, Tarnay Attila a Szeged TV Téma c. háttérműsorának nyilatkozott az alkotmánybírósági beadványról. Jelezte azt is: a márciusra tervezett sztrájk megtartásához szükséges még elégséges szolgáltatások miatt bírósághoz fordultunk, várjuk a döntést.  Közben megkaptuk a meghívót március másodikára, a kormány tárgyalni kíván a márciusi sztrájkról. Szerinte van hatása annak is, hogy országossá terebélyesedett a polgári engedetlenségi mozgalom. Az összeállítás a 16. percnél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=E6b2pbJORk4

 

Tiltakozást szervez a PSZ Szombathelyen

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) március 2-ára Szombathely főterére tervez demonstrációt, ahol három helyi iskola tanára mellett felszólal Totyik Tamás, a szakszervezet alelnöke is.

https://merce.hu/2022/02/23/videki-es-budapesti-tuntetesek-kiserik-marciusban-a-tanarok-engedtlensegi-akcioit/

 

Fejér megyei iskolákban is tartottak  polgári engedetlenségi akciót

Székesfehérváron a Teleki Blanka Gimnázium és a Vasvári Pál Gimnázium, Pákozdon az általános iskola pedagógusai szerveztek polgári engedetlenségi akciót. A Fehérvár TV híradójában ezen a linken 6.17 perctől látható rövid beszámoló a fehérvári gimnáziumok akciójáról. Martonvásáron az általános iskola dolgozói elégedetlenkedtek.

https://www.fehervartv.hu/video/index/36652?jwsource=em

 

Orbán Viktor egykori iskolájában tiltakoztak

„Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára” – írták közleményükben a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola pedagógusai. Ebben az intézményben volt diák a kormányfő is.

https://index.hu/belfold/2022/02/23/polgari-engedetlenseg-szekesfehervar-orban-viktor/

 

Az ország legjobb iskolái is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Február 24-én, reggel kilenc óra előtt Budapesten, az Egyetem téren tartottak közös megmozdulást az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és a Madách Imre Gimnázium polgári engedetlenséghez csatlakozó pedagógusai. Az Apáczaiból a szülői munkaközösség is képviseltette magát, a Radnótiból a szülők támogató nyilatkozatot juttattak el a helyszínre.

https://24.hu/belfold/2022/02/23/polgari-engedetlenseg-apaczai-fazekas-radnoti-trefort-madach-budapest/

https://telex.hu/belfold/2022/02/23/polgari-engedetlenseg-sztrajkjog-pedagogusok-rendelet-gimnaziumok-videk-budapest

https://nepszava.hu/3147479_tanar-tuntetes-budapest

 

Győr: az NPK elnöke vezette iskolában is tiltakoztak

A győri Révai Miklós Gimnázium tanárai is polgári engedetlenségi akcióba kezdtek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220223_Revai_Miklos_Gimnaziumban_is_tiltakoznak_a_tanarok

 

Egyházi iskola is beállt a sorba

A budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium tizenkét tanára is kiállt a pedagógusok sztrájkjogai mellett, nem vették fel a munkát.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220223_Deak_Teri_Evangelikus_Gimnazium

 

Elmarasztalták az állami laptoppal kampányoló kormánypárti képviselőt

A választási bizottság megállapította: jogszerűtlen volt, amikor a Fidesz képviselőjelöltje egy állami programban megvásárolt laptopokat adott át a választási kampányidőszakban egy szentendrei gimnáziumban, a saját választókörzetében. Büntetést nem kell fizetnie, de eltiltották a további jogsértéstől.

https://444.hu/2022/02/23/elmarasztalta-a-valasztasi-bizottsag-az-iskolaban-kampanyolo-fideszes-jeloltet

 

Tanársztrájk: a kormány már nem tud presztízsveszteség nélkül kijönni a helyzetből

A kormány rosszul mérte fel a helyzetet, kommunikációs szinten is súlyos hibákat követett el, például az érdekképviseletek és az őket támogató pedagógusok „gyurcsányozásával” – mondta a Népszavának Ercse Kriszta oktatáskutató. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, Horváth Péter – aki a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is – azt mondta, a kormányrendelet szerinte sem teszi lehetővé egy valódi sztrájk megszervezését, ezért elfogadja, hogy vannak, akik polgári engedetlenséggel tiltakoznak, de ő maga sem ezt, sem a sztrájkot nem támogatja. Annak ellenére sem, hogy a szakszervezetek bér- és munkaidőköveteléseit is jogosnak tartja. „Szerintem ennek nem most van itt az ideje, jelen pillanatban ugyanis nem várható, hogy sikerül eredményeket elérni. Néhány héttel az országgyűlési választások előtt légüres tér van a döntéshozatalban, azon kívül, amit a kormány eddig megígért, nem gondolom, hogy lesz más” – vélekedett Horváth Péter. Másként látja Ercse Kriszta oktatáskutató, aki szerint a pedagógus szakszervezetek éppen idejében tudtak összefogni elkezdték és folytatják a sztrájktárgyalásokat, amelyek – az érdekképviseletek rendszeres tájékoztatása nyomán – az egész társadalom előtt zajlanak. Így válik egyre nyilvánvalóbbá az is, hogy a kormányoldal nem partner, nem kompromisszumkész az oktatás problémáinak megoldásában.

https://nepszava.hu/3147543_tanarsztrajk-tuntetes-pedagogusok-kormany

 

Legyél tanár! – Őszinte reklám, amelyet sokan láttak már

A magyar pedagógusok nemzetközi összehasonlításban alulfizetettek, túlterheltek, presztízsük alacsony. A szakma elöregedett, a pálya kevés fiatalt vonz, ami hosszabb távon drámai pedagógushiányt okozhat – derült ki az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által kezdeményezett kutatásból. Akinek mindez nem vonzó, az legyen kalandvágyból tanár, hiszen az is bolond, aki egyébként tanárrá lesz Magyarországon. Ezt teszi egyértelművé a Palóc Videotéka csapatának kíméletlenül őszinte reklámja. A videót egyetlen nap alatt több mint 215 ezren tekintették meg.

https://24.hu/belfold/2022/02/23/tanar-tanarhiany-kutatas-legyel-tanar-video/

 

Az Örkény Színház is támogatja az oktatásban dolgozókat

Az Örkény Színház a Facebookon közzétett nyilatkozatban azt írta: felbecsülhetetlenül sokat köszönhetnek azoknak a pedagógusoknak, akik tanítványaikat megismertetik a magyar és egyetemes kultúrával, így a színház világával is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220223_Az_Orkeny_Szinhaz_is_szolidaritast_vallalta_a_tiltakozo_tanarokkal

 

február 24.

Csak csütörtökön legalább 29 intézmény több mint 500 tanára tagadta meg a munkavégzést

Több száz pedagógus kezdett polgári engedetlenségi akcióba csütörtök reggel is, hogy a munkavégzés megtagadásával tiltakozzanak a kormány sztrájkjogot korlátozó rendelete ellen. A Népszava összesítése szerint február 24-én legalább 29 intézmény több mint 500 tanára tagadta meg a munkavégzést. A cikk közli a tiltakozók aznapi listáját is.

A cikk kitért arra is, hogy Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) március 2-ára, Szombathely főterére szervez demonstrációt, továbbá arra is: a PSZ és a PDSZ bírósághoz fordult a márciusi sztrájk ügyében, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a tanároknak sztrájk közben is dolgozniuk kelljen.

https://nepszava.hu/3147669_tanarsztrajk-polgari-engedetlenseg-emmi-kormany-tuntetesek

 

Öt budapesti iskola tanárai gyűltek össze a Horváth-kertben

Az akcióban a Batthyány Lajos Általános Iskola, a Petőfi Sándor Gimnázium, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, a Fekete István Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola pedagógusai vettek részt. Petőfi-idézettel üzentek: „Azért a víz az úr!”

https://eduline.hu/kozoktatas/20220224_ot_iskola_akcio

 

Veszprém: „Haza csak ott van, ahol jog is van”

Veszprémben kétszáz tanár nyilvánította ki elégedetlenségét a Lovassy Gimnázium tanárainak kezdeményezésére. Több mint hatszáz egykori diák nyilatkozattal áll ki tanárai mellett.

https://www.veszpremkukac.hu/engedetlenseg-a-lovassy-tanaraival/

 

Szolnok: a sztrájk alapjog

Szolnok három neves gimnáziumában és egy általános iskolájában, valamit a rákóczifalvai iskolában tartottak polgári elégedetlenségi akciót a tanárok. Veszprémben a magyarországi középiskolák rangsorában kiemelkedő helyen szereplő Lovassy László Gimnázium tanárai akcióztak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tovabb-folytatodott-a-pedagogusok-tiltakozo-akcioja-246371

 

Legalább száz iskolában tiltakoztak a kormányrendelet ellen, kinyilvánítva, hogy a sztrájk alapjog

Állami általános iskolák, gimnáziumok, az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó technikumok és egyházi iskolák is csatlakoztak a sztrájkrendelet elleni tiltakozásokhoz Budapestről és vidékről. Az Eduline összesítése szerint legalább száz iskolában kezdtek polgári engedetlenségi akcióba pedagógusok, oktatásban dolgozók.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220224_100_iskola_tobb_szaz_tanara

Folyamatosan frissített, fényképes fővárosi és vidéki beszámolót közölt az Eduline (pl. Zalaegerszeg stb.):

https://eduline.hu/kozoktatas/20220224_polgari_engedetlenseg_tudositas_percrol_percre_csutortok

 

Fehér szalag, diákakciók az oktatásban dolgozók támogatására

Több akciót is szerveznek a polgári engedetlenségbe kezdő tanárokkal szimpatizáló középiskolások, egyetemisták a következő hetekben. Március 16-án Székesfehérváron lesz tüntetés, egy szegedi hallgatói csoport pedig arra kéri a felsőoktatásban tanulókat, aznap állítsák le a felsőoktatást. A diákok egyébként már február 28-tól szolidaritásukat fejezhetik ki a 2016-os tanárlázadás óta szimbólummá vált kockás ing vagy fehér szalag viselésével.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220224_osszefogasok_a_pedagogusok_mellett

 

Tóth Endre: „El kéne törölni, mert púp az életpályamodell a pedagógusok hátán”

Nem véletlenül sztrájkolnak és vállalják a pedagógusok a polgári engedetlenséget. Húsbavágó problémáról van szó, amit minden tanár megérez. Nemcsak az alacsony fizetést, hanem azt a többletterhet is, amit a hiányzó kollégák miatti helyettesítések rónak rájuk. Ezt kampányfogásként nem lehetne így végigvinni – mondta Tóth Endre ellenzéki oktatáspolitikus. „Amikor egy kormányzat nem elég, hogy éhbérért dolgoztatja a tanárait, de még tiltakozni sem engedi őket, nem csodálkozom azon, hogy kirobbant a vulkán, és most kezdi maga alá temetni a láva az oktatási kormányzatot.”

https://mfor.hu/cikkek/makro/toth-endre-el-kene-torolni-mert-pup-az-eletpalyamodell-a-pedagogusok-hatan.html

 

február 25.

Ha nincs változás, nincs tanár

“Hiányzással a pedagógusokért” címmel szolidaritási akciót szervez március 16-ra – vagyis az idei év második pedagógussztrájkjának napjára – a szegedi hallgatókból és oktatókból álló Veritas Virtus Libertas csoport.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220225_veritas_virtus_libertas_tuntetes

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X