Heti lapszemle 2022. január 14.

lapszemle

Időhúzás a kormány részéről van, megegyezés továbbra sincs arról, mit jelent a még elégséges szolgáltatás sztrájk idején az oktatásban. Közben az idő fogy: a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága január 31-ére tűzte ki a figyelmeztető sztrájk időpontját. Várjuk a bíróság mielőbbi döntését. A pályakezdők éhbéréről egy bátor fiatal gimnáziumi tanár nyílt levelet írt a kormányfőnek.

 

január 8.

A kötelező oltás okozta munkaerőhiány több területen összeomláshoz vezet

A Mérce szakszervezeti vezetőkkel készített körképet. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta, a kormányzati statisztikák nem veszik figyelembe a pedagógustársadalom körülbelül egy százalékát kitevő (állami iskolákban) dolgozókat, akik az oltási kötelezettséget tavaly októberben bejelentő kormányrendelet után egyszerűen a pályaelhagyás mellett döntöttek. Ők már nem is szerepelnek az Emmi által január 3-án kiadott közleményben, miszerint a 78 ezer állami pedagógus egy százaléka ment januártól fizetés nélküli szabadságra.

https://merce.hu/2022/01/08/a-kotelezo-oltas-epp-azokon-a-teruleteken-vezet-munkaerohianyhoz-amelyek-mar-igy-is-az-osszeomlas-szelen-allnak/

 

Debrecenben csak húsz tanár utasította vissza az oltást

Szabó Gyula, a Nemzeti Pedagógus Kar debreceni elnökségi tagja a helyi televíziónak azt mondta: Debrecenben még az országos aránynál is jobb a helyzet, mindössze húsz pedagógus nem vállalta az oltást. Ők nem térhettek vissza az iskolákba a téli szünet után. Helyettesítésüket már megoldották, az adott szakot tanítók tartják meg a kiesők óráit.

https://dehir.hu/debrecen/tanar-pedagogus-pedagogusberek-oktatas-nemzeti-pedagogus-kar-kotelezo-oltas-vedooltas-koronavirus-vakcina/2022/01/08/

 

Megint elhalasztották a külföldi nyelvtanfolyamokat

A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt újabb egy évvel halasztják el a gimnáziumi, szakgimnáziumi, technikumi diákok egyes évfolyamainak lehetőséget biztosító külföldi nyelvtanulási programot. Ez több mint száznegyvenezer fiatalt érint, azonban a jelenlegi bizonytalan helyzetben felelőtlenség lenne a program elindítása – nyilatkozta Bartos Mónika miniszteri biztos. Ez már a harmadik halasztás, talán 2023-ban mehetnek a diákok külföldre.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/01/jovore-kezdodik-a-kulfoldi-nyelvtanulasi-program

 

Mentálisan sérülnek a gyerekek a járványban

„Az elégtelen feltételek mellett működő intézményekben a covid hatása bizonyos értelemben az utolsó csepp volt a pohárban. Az intézmények, amelyek leginkább a kapacitásaik határán működtek, hirtelen olyan kihívásokkal szembesültek, amelyekkel korábban nem találkoztak, a váratlan és igen komoly helyzetet elkerülni vagy megoldani belátható időn belül nem tudták. Tavaly azt láttam az általam látogatott baranyai iskolákban, hogy a járvány első szakaszában kevésbé volt hangsúlyos a pszichológus szakemberek szerepe. Inkább a kezdeti sokk utáni szakaszokban, a szokatlan helyzethez való elhúzódó alkalmazkodás mentén kapcsolódtunk be az iskolák életébe, a közösségek újraszervezésétől kezdve az egyéni nehézségek feldolgozásának megsegítéséig” – mondta Flach Richárd iskolapszichológus.

https://jelen.media/interju/virushelyzetmentalisan-serult-gyerekek-2726

 

január 9.

Rétvári Bence szerint a diagnosztikai rendszer miatt nőtt az SNI-s gyermekek száma az oktatásban

Tavaly soha nem látott mértékben, több mint 6 ezerrel ugrott meg a sajátos nevelést igénylő (SNI) gyermekek száma az oktatásban. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kérdezte a minisztert, hogy számba vették-e az SNI-s gyermekek érdekeit az iskolaérettségi törvény új szabályozásának meghozatalánál. Rétvári Bence államtitkár cáfolta a képviselő felvetését, miszerint a kormány nem iskolaérett gyermekeket kényszerítene az iskolapadba. A köznevelési törvény módosítására azért volt szükség, hogy egy objektív külső szerv hozza meg az iskolai és az óvodai neveléssel kapcsolatos döntéseket. Az Oktatási Hivatal a szülők által benyújtott halasztási kérelmek 96%-ának helyt adott, így a gyermek maradhatott tovább óvodában. A sajátos nevelési igényű gyermekek számának drámai emelkedése szerinte a kifinomultabb diagnosztikai rendszerek és a modernebb vizsgáló eljárások miatt van.

https://merce.hu/2022/01/09/retvari-bence-szerint-a-diagnosztikai-rendszer-miatt-ugrott-meg-az-sni-s-gyermekek-szama-az-oktatasban/

 

január 10.

Jogellenes tanárpótlások

Miközben az Emmi szerint az állami intézményekben a koronavírus elleni védőoltást elutasító pedagógusok – akiket január 3-ától fizetetlen kényszerszabadságra küldtek – távozása miatti tanárhiány csak a “baloldal és szövetségeseinek hergelése”, számos iskolában komoly problémát okozhat akár egyetlen tanerő kiesése is. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt mondta, az Emmi által közölt adatok nem adnak teljes képet, nem terjednek ki a szakképzésben dolgozó oktatókra, és mivel a területért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium nem közölt adatokat, arról nincs információ, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók közül mennyien kényszerültek távozásra. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja elmondta azt is, hogy akik január 3-a után adtak be mentesítési kérelmet, azokat elutasítják, holott sem a rendeletben, sem a miniszteri levélben nem volt kijelölt határidő.

https://nepszava.hu/3142856_jogellenes-tanarpotlasok

 

Oltott tanárszakosoknak is kínálnak állást a tankerületek

12 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, ez növekszik most azokkal, akik nem oltatták be magukat és fizetés nélküli szabadságra mentek – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Start című műsorában. Jelezte azt is: az Emmi a minap azt nem közölte, hogy már a kötelező oltásról szóló rendelet megjelenése után, tavaly ősszel sokan elhagyták a pályát. A tankerületek tanárszakosokkal próbálják pótolni a hiányzó pedagógusokat, sőt, van olyan hirdetés is, miszerint diploma sem kell, csak beszéljen és tanítson valaki franciául. Már minden ötödik iskolában dolgozik olyan pedagógus, akinek nincs tanári végzettsége.

http://www.atv.hu/videok/video-20220110-oltott-tanarszakos-hallgatoknak-is-allast-kinalt-tobb-tankeruleti-kozpont

 

Egy pályakezdő levelet írt a kormányfőnek: „A hajléktalanság peremén egyensúlyozom”

Egy pályakezdő középiskolai tanár azért írt a kormányfőnek, mert úgy tudja: Orbán Viktor édesanyja valamikor tanár volt. A pályakezdő nettó 160 ezres fizetéséből 120 ezret visz el a lakhatás, a maradékból kellene megélnie. Nem tud hajszárítót venni, üres tésztán él. „Volt már olyan, hogy csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával.” „Egyszer összeírtam egy héten keresztül, 57 órám volt benne az iskolai és iskolához kapcsolódó feladataimban egy hét alatt. 57 órás heti munkaidőért kapok havi 160 ezres fizetést. Ez nettó 701 Ft-os órabér.” „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az Ön édesanyja pedagógusként is dolgozott. Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?”

https://eduline.hu/kozoktatas/20220110_nyilt_level_palyakezdo_kozepiskolai_tanar

A sztrájkra készülő pedagógus szakszervezetek követeléséről is írt az Eduline, amikor ismertette a nyílt levelet:

https://rtl.hu/belfold/2022/01/10/pedagogus-tanar-fizetes-peneszes-wc-papir-nyilt-level-orban-viktor

A Portfólió a nyílt levél kapcsán a béreket is elemzi:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220110/palyakezdo-tanarkent-a-hajlektalansag-fenyeget-520368?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Pedagógus bértábla 2022: a pályakezdő fizetése bruttó 312 ezer

A kormány nem változtatott a pedagógusok bértábláján. Továbbra is a 2014. évi minimálbér, 101 500 forint a vetítési alap. Az ágazati bérpótlék 2022-ben 10-ről 20 százalékra növekedett. A többségnél 9,1 százalékos az emelkedés. Hiába követeli a PSZ és a PDSZ, hogy térjen vissza a kormány a bérszámításnál az aktuális minimálbérhez (idén 200 000 forint), ez nem történt meg.

https://www.hrportal.hu/hr/pedagogus-bertabla-2022-20220109.html

 

Magyar fejlesztésű pedagógiai program változtatja meg az általános iskolai oktatást?

Bizalmon alapuló kapcsolat a szülők, a gyerekek és az iskola között, heti iskolagyűlés, saját virtuális pénznem, egyéni tudáselsajátításon alapuló oktatás. Ezek jellemzik azt az iskolát, amelynek legfőbb célja, hogy tanulóikat a jövőre készítse fel. Olyan tudást adnak az általános iskolás diákoknak, amelyre évtizedek múlva szükségük lesz, közben minden állami szabályozásnak megfelelnek. Ez a magyar fejlesztésű pedagógiai program azért jött létre, hogy a diákok örömmel járjanak iskolába. A Fürkész Suli példáját ismerteti a portál.

https://www.digitalhungary.hu/human/Magyar-fejlesztesu-pedagogiai-program-valtoztatja-meg-az-altalanos-iskolai-oktatast/14686/

 

január 11.

PSZ: a diákok isszák meg a levét a pedagógushiánynak

Az eleve meglévő nagy pedagógushiányt januártól növeli, hogy az állami intézményekben a pedagógusok egy százaléka már fizetés nélküli szabadságon van, ők nem vállalták a kötelező oltást – idézte az Emmi korábban közölt adatát Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának. A megfogalmazott kritikára jelezte: a PSZ oltáspárti, és a pedagógusok (akiknek 94 százaléka oltott) is örülnének, ha a diákokat is beoltatnák szüleik. Kitért arra is: a szakképzésben dolgozók is Kásler Miklós minisztertől kérhettek mentességet a fizetés nélküli szabadság alól, ha nem oltatták magukat. Ismét felvetette: a szakképzésben és a köznevelésben is sérül a diákok oktatáshoz, képzéshez való joga, ha nem szaktanár/szakoktató tanítja őket.

https://www.youtube.com/watch?v=z20gNB7lMAA

 

Már az elmúlt hónapokban megindult a pedagógusok elvándorlása a kötelező oltás miatt

A minőségi oktatás rovására megy, ha pl. tanulócsoportokat vonnak össze, mert kevés a pedagógus. Sokan már a kötelező oltásról szóló tavalyi rendelet megjelenése után elmentek egyházi vagy magánintézménybe, ahol nem kötelező az oltás – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Miskolci TV híradójának.

https://www.youtube.com/watch?v=1EEMINI-yRE&t=157s

 

Továbbra sincs egységes eljárás, ha digitális oktatásra kell átállni

Az iskolákban is érzik a koronavírus-járvány terjedését, egyre nehezebb a karanténra vagy a digitális tanrendre történő átállás eljárását követni, közben még mindig lassú az ügyintézés – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak. Az Emmi közölte: nem tervezik az országos digitális tanrendet, az iskolai osztályok kevesebb mint két százalékában van digitális oktatás vagy rendkívüli szünet.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/11/koronavirus-betegek-gyerekek-egyre-tobben-5-11-evesek?fbclid=IwAR3scpmuKPGpcBQkAkoR4Q10uBiXNCEHij43IrXQAkYgJi1cxkdRimSId4A

 

Nem tudni, ki miért kapott mentességet a fizetés nélküli szabadság alól, ha nincs beoltva

Az Alfahírnek Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta, a miniszteri mentesség mögött nincs olyan jogszabályi háttér, amely alapján meg lehetne ítélni, ki és milyen alapon kap felmentést a fizetés nélküli szabadság alól. Sok esetben arról van szó, hogy olyan pedagógusok kértek mentességet az oltási kötelezettség, illetve a fizetés nélküli szabadság alól, akik nem sokkal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, ezért ellenanyag képződött a szervezetükben, és kiállították nekik a védettségi igazolványt. Ez azonban csak a probléma elodázása, hiszen, ha lejár a védettségi igazolvány érvényessége, a pedagógust kötelezni fogják az oltás felvételére. Ha pedig erre nem lesz hajlandó, tanítási év közben fogja elhagyni az iskolát.

https://alfahir.hu/2022/01/11/koronavirus_oltas_pedagogusok_oktatas_pedagogusok_szakszervezete_totyik_tamas_miniszteri

 

Újabb tanárok – köztük Neubauer Tamás – beszéltek arról, milyen az élet pályakezdő fizetéssel vagy több évtizedes tapasztalattal: siralmas

Tóth Tamás szolnoki tanító az RTL Házon kívül c. műsorának az alacsony fizetéséről beszélt, megalázó példát is említve. A Győrben tanító Neubauer Tamás (a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke) is nyilatkozott. A 27 éve tanító pedagógus az évek alatt tanári diplomája mellé négy másikat is szerzett, jelenlegi fizetése a három gyermeke miatti adókedvezménnyel és osztályfőnöki pótlékkal viszonylag „magasnak” számít, majdnem eléri a 300 ezret.

https://rtl.hu/hazon-kivul/2022/01/11/tanarberek-keves-fizetes-es-onallosag-sok-munka-szakszerevzet

 

Április 3-án lesz a gyermekvédelmi népszavazás

Az Alkotmánybíróság a minap hagyta jóvá a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit, elutasította a panaszokat, így az államfő kiírta a népszavazást a parlamenti választás napjára. Ezen a linken olvashatók a kérdések is.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/jon-a-negykerdeses-gyermekvedelmi-nepszavazas-es-ezert-van-ra-szukseg-2534563?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Érvénytelen szavazásra buzdítanak civilek a gyermekvédelmi népszavazáson

A civil szervezetek szerint a népszavazás két okból is “különösen aljas”: egyrészt már a kérdések megfogalmazását is problémásnak látják, másrészt úgy vélik, ezzel “megsértik az LMBTQI emberek méltóságát”. Az érvénytelen szavazáshoz pedig útmutatót is adnak: “Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha a választási lapon az “Igen” és a “Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszeljük” – javasolták közleményükben.

http://www.atv.hu/belfold/20220111-ervenytelen-szavazasra-biztatnak-a-civilek-a-kormany-gyermekvedelmi-nepszavazasan/hirkereso

 

Mindenkinek megérné a befektetés a gyermekekbe

A Progresszív Tanulmányok Európai Alapítványa (FEPS) égisze alatt működő Gyermekunió program célja, hogy a gyerekek jogainak érvényesítése révén átalakítsa az európai társadalompolitikát. Tavaly év végén készítette el Herczog Mária szociológus a magyar helyzetet bemutató országtanulmányt, amelyről a Szociális Demokráciáért Intézet rendezett műhelyvitát. A tanulmány a gyerekek jóllétét szolgáló intézmények alapvető átalakítását kezdeményezi.

https://jelen.media/interju/penzben-kifejezheto-a-cinikus-politikak-kara-2724

 

„Köpni-nyelni nem tudtam, mert ezt az agressziót soha nem tapasztaltam”

A pedagógusok az egyetemen nem tanulnak eleget az osztályközösség építéséről és az iskolai bántalmazásról, így sokan azt sem tudják, mi az a bullying. Pedig ez jóval több a sajtót felforgató tragédiáknál, nemcsak a gyerekek között, hanem a tanár-gyerek kommunikációban is gyakran jelen van. A fiatalabb tanárgeneráció már felismeri a problémát, de módszereket ők is csak külföldi szakirodalmakban találtak.

https://hvg.hu/elet/20220111_iskolai_bantalmazas_bullying_pedagogia?s=hk

 

Romániában jobban megbecsülik a tanárokat, mint Magyarországon

Szakács Árpád (Orbán Viktor korábbi kultúrharcosa) az Erdély.ma főmunkatársaként a romániai és a magyarországi tanári fizetéseket hasonlította össze, majd megállapította: egy magyarországi pedagógus szinte kétszer annyit dolgozik, mint egy romániai, sokkal kevesebb fizetésért. De ha egyelő az óraszámuk, akkor egy romániai tanár szinte kétszer annyit kereshet, mint egy magyarországi.”

https://444.hu/2022/01/11/egykori-kedvenc-kulturharcosa-azzal-ment-neki-orbannak-hogy-romaniaban-jobban-megbecsulik-a-tanarokat-mint-itt?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egykori-kedvenc-kulturharcosa-azzal-ment-neki-orbannak-hogy-romaniaban-jobban-megbecsulik-a-tanarokat-mint-itt

 

január 12.

PSZ: kezdjetek el készülni, egy lépéssel sem jutottunk előre!

A január 12-ére kitűzött sztrájktárgyalás is sikertelen volt a kormány képviselőjével, nem tudtak megegyezni a még elégséges szolgáltatásról. A PSZ és a PDSZ nem adja fel, mindenképpen ragaszkodik a január 31-re kitűzött figyelmeztető sztrájk megtartásához. Még egy nap haladékot adtak a kormánynak, ha péntekig sincs előrelépés, bírósághoz fordulnak. Kezdjetek el készülni, a január 31-i figyelmeztető sztrájkot megtartjuk – amennyiben ezt jogszerű keretek között tudjuk megtenni. Ilyen munkaterhek mellett nem lehet a pedagógusokat továbbra is éhbérért dolgoztatni, közben az állami iskolákban kötelező oltás miatt a tanárok sorra hagyják el a pályát. Lassan nem lesz szakos tanár, ami most zajlik az iskolákban, aligha nevezhető minőségi oktatásnak – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a sztrájkbizottsági tárgyalás után.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

A bejelentkezésre épült a Mérce cikke:

https://merce.hu/2022/01/12/meg-kell-hogy-adja-magat-a-kormany-nem-szuletett-megallapodas-a-tanarok-es-a-kormany-kozott-a-januari-sztrajk-kapcsan/

 

PSZ: a pedagógushiány miatt iskolabezárásokra is készül a kormány

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem tudja pontosan felmérni az oltatlan pedagógusok távozása miatt az oktatásban bekövetkezett károkat, mivel sok adatnak nincs birtokában. A pedagógusok 2 százaléka biztosan kiesett – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Hírklikknek. Szerinte a minőségi oktatás összeomlása már két-három éve bekövetkezett, az iskola gyermekmegőrző funkciója az, ami még nem omlott össze. A kormány szándéka szerint 2023-ban a közoktatás szerkezetének felülvizsgálata után képzelhető el jelentősebb bérrendezés a pedagógusoknál. Jelezte azt is: ha a jelenlegi kormány marad, az oktatásban nagyon komoly átalakulásoknak kell történniük, mert ezt a rendszert ebben a formában nem lehet fenntartani.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogushiany-miatt-iskolabezarasokra-csoportletszam-emelesre-keszul-a-kormany/392270

 

Egy sztrájk, és ami mögötte van

Alapvetően három okra vezeti vissza az oktatás mára tarthatatlanná vált bérhelyzetét Totyik Tamás (a PSZ alelnöke). Arra is kitért: a hatalom gyakorlói már nem tudnak érdemi, hiteles választ adni a gyermekek jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekre, a tanárhiányra, az oktatás minőségére stb. Helyette „sorosoznak”, „gyurcsányoznak”, és a pártpolitikai térbe tolják a leegyszerűsített, nem túl bonyolult üzenetet. „A pedagógus szakszervezetek tervezett januári és márciusi tiltakozó sztrájkjának résztvevői a versenyképes pedagógusbérekért és a munkaterhek csökkentéséért küzdenek, ám a harc valójában a jövőről szól. Arról: lesz-e még valaha Magyarországon megfelelő létszámú és jól képzett pedagógusgárda, amely meg tudja akadályozni, hogy a társadalom jelentős része beleragadjon a tudatlanságba. A tét, a felelősség óriási, ennek felismeréséhez akarat kell, a cselekvéshez pedig elszántság” – írta a Mércén publikált cikkében.

https://merce.hu/2022/01/12/egy-sztrajk-es-ami-mogotte-van/

 

Egyre gyorsabban terjed a vírus az iskolákban is

Van olyan budapesti gimnázium, ahol a következő két hétben csak online tanítanak majd, máshol több mint ötven diák és tanár tesztje lett pozitív a múlt héten. A januárra-februárra tervezett nyílt napok szinte mindenhol elmaradnak, az Educatio kiállítást viszont megtartják. A diákok átoltottsága nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus: az 5-18 évesek harmada egy, negyede pedig két oltást kapott eddig.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220112_jarvanyugyi_intezkedesek_koronavirus_iskolaban

 

január 13.

PSZ: semmiben nem volt partner a kormány képviselője

A kormány, az Emmi mindent megtesz, hogy a PSZ és a PDSZ ne tudja megszervezni a figyelmeztető sztrájkot január 31-én – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorában. Nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról, időhúzás folyik. Azt kéri a szülőktől, a nagyszülőktől, támogassák a sztrájkot, hiszen az nemcsak a pedagógusokról, hanem a diákokról is szól, hiszen kevés a tanár, nincs utánpótlás, így sérül a minőségi oktatás. Örömét fejezte ki, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja a pedagógusok tervezett munkabeszüntetését.

https://www.youtube.com/watch?v=t9VKKqil2Qw

 

Egyértelmű, hogy a kormány húzza az időt, talán tart a pedagógusoktól?

A kormánnyal folytatott újabb sztrájkbizottsági tárgyalás (január 12-én) ismét eredménytelen volt, az időhúzás már október közepe óta folyik. A PSZ és a PDSZ másfél oldalas beadványának véleményezésére 10 napot kért a kormány, vagyis egyértelmű az a szándék, hogy szeretné megakadályozni a sztrájkot. Közben nevetséges ajánlatokkal próbálja a bérköveteléseket leszerelni – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Nemzeti TV Napi téma c. műsorában. Az újabb tárgyalás január 26-án lenne, vagyis nem lenne elég idő megszervezni a január 31-i figyelmeztető sztrájkot, ezért ismét bírósághoz kell fordulni a még elégséges szolgáltatás miatt.

https://www.youtube.com/watch?v=SsKyLPlndVQ

 

A PSZ a sztrájkbizottsági tárgyalásokon is jelezte a kötelező oltásról szóló rendelet ellentmondásait, de a kormány cinikus

Grafikonon szemléltette a pedagógushiányt a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Partizán című műsorban, amelyet a Facebookon élőben közvetítettek. Az alelnök Gulyás Márton kérdéseire válaszolt. Jelezte: a PSZ számításai szerint kb. 700 pedagógus távozhatott az állami intézményekből egyháziakba, ahol nem kötelező (csak kötelezővé tehető) az oltás. Jelezte a rendeletből adódó ellentmondásokat, ezeket a PSZ már a sztrájkbizottsági tárgyalásokon is felvetette, de a kormány cinikus magatartása miatt nem változott semmi. Azt mondta: a PSZ oltáspárti, követelte tavaly év elején, hogy oltsák az oktatásban dolgozókat, hiszen 150-en haltak meg a járványban, az összes ágazat közül az oktatásban volt a legtöbb haláleset. A pedagógusok több mint 90 százaléka oltott, de a maradék néhány százalék távozása is káoszt okoz az oktatásban.

https://www.youtube.com/watch?v=lIbvmYsNl_E

 

Terjed a fertőzés az iskolákban, változnak a karanténszabályok

A PSZ tud olyan iskoláról, ahol 16 osztályból 9 karanténban van a koronavírus-járvány terjedése miatt – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak. A beszámoló idézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is, aki a Kormányinfón jelezte: változnak a karanténszabályok, hiszen az alsósok is olthatók.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/13/oktatas-karanten-iskolak-pdsz

 

Január 31-én sztrájk lesz – mit követelnek a pedagógusok?

Kezdjenek el készülni a január 31-re kitűzött figyelmeztető sztrájkra – ezt kérték az iskolákban dolgozóktól a tanári szakszervezetek, miután ismét sikertelenül tárgyaltak a kormánnyal. Az Eduline felidézte a követeléseket a béremelésről, az óraszámok, a munkaterhek csökkentéséről a pedagógiai és a gyógypedagógiai asszisztensek esetében is.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220113_iskola_sztrajk_januar_31_mit_kovetelnek_a_tanarok

Ravasz Ágnes a PDSZ képviseletében az ATV-nek nyilatkozott:

https://www.atv.hu/belfold/20220113/ujabb-fordulat-a-pedagogusok-sztrajktargyalasan-birosaghoz-fordulhatnak-a-szakszervezetek

 

A MASZSZ is csatlakozott a pedagógusok sztrájkjához

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) január 31-én, erről döntött a szakszervezet elnöksége.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/a-maszsz-is-csatlakozott-a-pedagogusok-januar-vegi-sztrajkjahoz.744010.html

 

A védettségi igazolvány a jövőben oltási igazolvánnyá alakul

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A koronavíruson “átesettség fogalma” az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget. Lerövidíti a kormány a karanténkötelezettség idejét. Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor “lehet szabadulni”. Az iskolákban a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-februar-15-etol-oltasi-igazolvannya-alakul-vedettsegi-igazolvany

 

Tüntetnek az oltatlan pedagógusok Budapesten

Január 15-re hirdettek a kötelező oltással pályaelhagyásra kényszerített pedagógusok demonstrációt a budapesti Oktogonra, innen vonulnak majd a Kossuth térre.

https://mfor.hu/cikkek/makro/szombaton-orszagos-demonstraciot-tartanak-az-oltatlan-tanarok-.html

 

Munkabeszüntetésre készülnek a mozdonyvezetők is

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az “elszabadult” infláció miatt. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek – mondta Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

https://infostart.hu/gazdasag/2022/01/12/munkabeszuntetesre-keszulnek-a-mozdonyvezetok

 

január 14.

Sztrájkoltak, tüntettek Franciaországban

Franciaországban sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak a tanárok az új járványügyi intézkedések ellen. Szerintük az új szabályok káoszt okoznak az iskolákban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220114_franciaorszagi_tanartuntetes_jarvany

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X