Heti lapszemle 2022. január 7.

lapszemle

Beigazolódott a PSZ jóslata: a pedagógusok néhány százalékának oltatlansága is gondot okoz az állami iskolákban. Az Emmi közölte: a tankerületekhez tartozó iskolák pedagógusai körében 94 százalék az átoltottság, vagyis ez jóval meghaladja a társadalmi átlagot. Közben folytatódik a sztrájkbizottsági tárgyalás: az idei első fordulót január 12-ére tűzték ki.

 

december 30.

PSZ: a diplomások béréhez kell közelíteni a pedagógusokét

december 30-án mutatták be az ellenzéki összefogás oktatási választási programját. A műsorban szakértőként vett részt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, továbbá Brenner Koloman, a Jobbik képviselője és Ónody-Molnár Dóra újságíró. Szó volt az alacsony bérekről, a tanárhiányról, az állami intézményekben kötelező oltásról is. Totyik Tamás a PSZ sokat hangoztatott érveit is ismertette.

http://www.atv.hu/videok/video-20211231-voks-2022-2021-12-30-1-resz

http://www.atv.hu/videok/video-20211230-voks-2022-2021-12-30-2-resz

 

január 2.

Egy oltatlan tanár nem tudja, január 3-án mehet-e dolgozni

Mentességet kért Gál Ilona pedagógus (a PSZ járási titkára), mert nem oltatta be magát, de szeretne dolgozni. A miniszternek írt, hogy mentesítse őt a fizetés nélküli szabadság alól, ám még csak egy automatikus válaszlevelet kapott. Az RTL híradónak nyilatkozott.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/02/tanarok-kotelezo-oltasmentesitesi-kerelem-kasler-miklos?fbclid=IwAR0tF7pAX8AkQ6nFbW2nxd3Cw07mQgdn3yl6ewm0vtxgY2N79caTjf-o-8E

 

Súlyos következményei lehetnek annak, ha egy gyermek „éretlenül” megy iskolába

Szakmai tapasztalatairól, az iskolaéretlenség következményeiről nyilatkozott Verba Magdolna, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az RTL híradónak.

https://www.rtlmost.hu/hirado-p_7724/22-01-02-rtl-hirado-c_12916499

 

január 3.

Emmi: az állami iskolákban a pedagógusok egy százaléka megy fizetés nélküli szabadságra

„A baloldal és szövetségeseik hergelése ellenére minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően. Eredményes az oltási kampány az állami fenntartású iskolákban: a 78.000 pedagógus 94%-a már felvette az oltást, 3% szakorvosi ellenjavallattal, 1 % miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1% van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul. A pedagógusok fennmaradó 1%-a az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába, kérjük és javasoljuk, hogy a tanulók védelme érdekében ők is éljenek a lehetőséggel” – közölte az Emmi.

http://www.atv.hu/belfold/20220103-elarulta-az-emmi-hany-pedagogus-nincs-beoltva/hirkereso

 

Működési zavarokat okozhat a létszámhiány

12 ezer pedagógus már eleve hiányzik, és ha ehhez még hozzáadódik az a körülbelül 3-4 ezer pedagógus, akik nincsenek beoltva, az komoly problémákat okozhat, mint ahogyan a PSZ az elmúlt hetekben jelezte is – nyilatkozta az Alfahírnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az Emmi közleménye alapján. Ismét jelezte az aggályokat: nem egységes az oltás szabályozása az állami és az egyházi/alapítványi intézményekben.

https://alfahir.hu/2022/01/03/koronavirusjarvany_emmi_kasler_miklos_totyik_tamas_psz_nagy_erzsebet_pdsz_letszamhiany

 

A PSZ küzd a többletmunka kifizetéséért

Az Emmi közölte, hogy az állami intézményekben a pedagógusok 94 százaléka kapott oltást, továbbá, hogy a pedagógusok egy százaléka nincs beoltva, de ez utóbbit árnyalni kell – erre is kitért Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorának. Három százalék orvosi igazolással felmentést kapott az oltás alól, egy százalék miniszteri mentességet, mások táppénzen vannak vagy kérelmük elbírálására várnak. Vagyis oltás hiányában egy százalék megy fizetés nélküli szabadságra. Ismét szóvá tette, hogy többen is oltatlanul dolgozhatnak (pl. konyhán), ráadásul sok iskolában új tantárgyfelosztást készítettek, megpróbálják a fizetés nélküli szabadságra küldött pedagógusok munkáját/óráját szétosztani a többiek között. A PSZ mindent megtesz, hogy a túlmunkát mindenkinek tisztességesen kifizessék – mondta az alelnök. Azok egy része, akik nem vállalták az oltást, egyházi intézménybe ment dolgozni, ott ugyanis nem kötelező a védőoltás, csakúgy, mint az alapítványi iskolákban.

https://www.youtube.com/watch?v=sYykyCEsD0I

 

Az Emmi a tankerületekhez tartozó pedagógusokról közölt adatokat

Sok pedagógusnak van védettségi igazolványa (mert átesett a fertőzésen), amely rövidesen lejárhat, vagyis újabb kérdést vet fel, mi lesz az ilyen pedagógusokkal – mondta a Szeged TV híradójának Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Jelezte: a szakképzésben dolgozókról nincs információ, hiszen az Emmi csak a saját adatait közölte.

https://www.youtube.com/watch?v=H_GUoVnQAb4

 

Mi a helyzet a szakképzésben dolgozókkal?

Az Emmi csak 78 ezer pedagógusról közölt adatot, így nem tudjuk, hogy a szakképzésben dolgozók közül hányan mentek fizetés nélküli szabadságra, mert nem vállalták az oltást – ezt is felvetette Gosztonyi Gábor, a PSZ szakképzésért felelős alelnöke az ATV híradónak. A PSZ úgy gondolja, hogy mentesség megadása nélkül bajba kerülhetett volna az oktatás.

http://www.atv.hu/belfold/20220103-a-pedagogusok-ot-sz/hirkereso

 

Portfólió: kifizetődő volt a potyautas magatartás

Nagy kérdés, hogy az Emmi minisztere milyen okból engedélyezi mégis olyan pedagógusoknak a munka folytatását, akik nincsenek beoltva, de az orvos szerint felvehetnék a vakcinát. Ennek hátterében az a várakozás húzódhatott meg, hogy amennyiben sokan nem veszik fel az oltást, a közoktatás működőképessége kerülne veszélybe az egyébként is extrém munkaerőhiány/tanárhiány tükrében. Ez nem volt alaptalan: a méltányossági kérelem igencsak népszerű, amelyet a jelek szerint az Emmi jobbára elfogad. A kérdés már csak az, mit szólnak ehhez azok a tanárok, akik egyébként nem szerették volna felvenni az oltást, mégis megtették, mert nem akartak fizetés nélküli szabadságra menni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220103/lejart-a-hatarido-egyre-nagyobb-a-homaly-a-pedagogusok-kotelezo-oltasa-korul-519134?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Van olyan elitgimnázium, ahol a tantestület öt százaléka nem dolgozhat

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Telexnek azt mondta: a győri Révaiban egy matek, egy német és egy angol tanár nem oltatta magát. Korábban hatan voltak, de három tanár végül beadta a derekát. A három tanár kiesése a tantestület 5 százalékát jelenti. Mivel a Révaiban viszonylag nagyok a munkaközösségek, a három szaktanár helyettesítését meg tudják oldani. A Budapesti Eötvös József Gimnáziumban egyetlen olyan tanár van a nyolcvannyolcból, aki nincs beoltva, így ő nem tudott visszamenni tanítani. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban már szeptember elsejére mindenki be volt oltva, az igazgató szerint a legtöbben már a harmadik oltást is megkapták. „Nekünk hinni kell a tudományban, az oltás az, amivel a rendes életet tovább tudjuk vinni” – mondta az igazgató.

https://telex.hu/belfold/2022/01/03/a-gyori-revai-gimnaziumban-a-tantestulet-5-szazaleka-nem-oltatta-be-magat

 

Az iskolák többségében kellett változtatni az oltatlan tanárok távozása miatt

A Nemzeti Pedagógus Kar által megkeresett intézmények visszajelzései alapján nagyjából kétharmadra tehető azoknak az iskoláknak a száma, ahol csak kisebb-nagyobb nehézségekkel tudott elindulni az oktatás a téli szünet után. A kar elnöke, Horváth Péter szerint mindenki arra törekszik, hogy a tanítási órákra pedagógus végzettségű szakos kolléga mehessen be, ami sokszor tankerületen belüli átszervezést is igényel, és szükség lehet arra, hogy teljes átoltottságú iskolákból menjenek át tanárok másik intézménybe néhány óra erejéig.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/03/pedagoguskar-az-iskolak-ketharmadanal-kellett-valtoztatni-az-oltatlan-tanarok-miatt

 

Január 12-én folytatódik a sztrájkbizottsági tárgyalás

A PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottsága és a kormány közötti tárgyalás következő fordulója január 12-én lesz. Az eddigi megbeszélések nem jártak sikerrel, ezért a szakszervezetek január 31-ére figyelmeztető sztrájkot hirdettek.

https://merce.hu/2022/01/03/780-pedagogus-kapott-eddig-felmentest-kaslertol-az-oltas-alol-hogy-mi-az-indoklas-azt-nem-tudni/

 

30 ezer diákot érint a tanárhiány, de a kormány csak „gyurcsányozik”

Reagált a PDSZ az Emmi közleményére, miszerint a koronavírus elleni védőoltást nem felvevő pedagógusok kiesése miatti tanárhiány nem több, mint a „baloldal és szövetségeseinek hergelése”. A PDSZ szerint annak a két százaléknyi pedagógusnak a hiánya, akik a kötelező oltás miatt nem taníthatnak, így is 30 ezer diákot érint. A közoktatásban tevékenykedő 78 ezer munkavállaló 94%-a felvette az oltást, 3%-nak szakorvosi ellenjavallata, 1%-nak miniszteri mentesítése van, további 1% van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, és csak egy százalék azok aránya, akiket fizetetlen szabadságra küldtek.  A PDSZ által 638 különböző állami intézményben dolgozó pedagógus bevonásával készített felmérés szerint olyan súlyos, rendszerszintű problémát jelent a tanárhiány, hogy a relatíve kevés kieső munkavállaló pótlását is jórészt csak törvénytelen módon tudják megoldani.

https://merce.hu/2022/01/03/30-ezer-diakot-erint-a-kotelezo-oltas-miatt-fokozodo-tanarhiany-de-a-kormany-csak-gyurcsanyozik-a-pdsz-szerint/

 

Január 18-ig kérhető, hogy a gyermek óvodában maradjon

Ez a határidő azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2022. augusztus 31-ig betöltik a hatodik évüket (vagyis tankötelessé válnak), de szüleik nem szeretnék, ha 2022 szeptemberében elkezdenék az általános iskolát. Az Eduline érveket gyűjtött a kérelemre.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220103_plusz_egy_ev_ovoda_kerelmezes

 

A 12 év alattiak 7-8 százaléka kapott eddig koronavírus elleni oltást

Január 3-ig 48 ezer 5 és 11 év közötti gyereket vittek a szülők koronavírus elleni védőoltásra Magyarországon, ami azt jelenti, hogy az 5-11 éves korosztály nagyjából 7-8 százaléka kapott már oltást. A KSH szerint valamivel több mint 646 ezer 5 és 11 év közötti gyerek él Magyarországon. Az év első hónapjában várhatóan újabb 150 ezer adag gyerekvakcina érkezik.

https://telex.hu/koronavirus/2022/01/03/48-ezer-5-11-eves-gyerekek-oltas-magyarorszag-januar-3

 

január 4.

Szaktanár is eltűnt a középiskolai felvételi előtt

Sok általános iskolából távoztak oltatlan magyar és matematika szakos tanárok, tehát ők már nem tudják felkészíteni diákjaikat a közelgő középiskolai felvételire – a PSZ alelnöke, Totyik Tamás az Emmi közleménye alapján a Jazzy rádió Millásreggeli című műsorában mondta ezt. A tárca előzetesen közölte: a pedagógusok 94 százaléka oltott, egy százalék távozik fizetés nélküli szabadságra, a többiek szakorvosi vagy miniszteri mentességet kaptak vagy arra várnak. Beszélt a kötelező oltás pedagógustársadalmat megosztó, felemás szabályozásáról, az eleve meglévő pedagógushiányról, a nyugdíjazások várható nagy számáról. A bérek megalázón alacsonyak, a gyermekmegőrzés szintjére süllyesztették az oktatást.

https://www.youtube.com/watch?v=uosSP-2wP0w

 

Az oltatlanok távozása gondot okoz, ahogyan ezt a PSZ előre jelezte

Nem tudni, ki kap mentességet a minisztertől, de általában kedvező elbírálásban részesülnek a kérelmezők – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Szerinte az Emmi felismerte, hogy a pedagógusok néhány százalékának távozása is működési gondot okoz, ezért a miniszter is adhat mentességet a fizetés nélküli szabadság alól. Egyébként sokan már novemberben-decemberben távoztak pl. egyházi intézménybe, ahol nem kötelező a koronavírus elleni védőoltás. A PSZ mindent megtesz, hogy a távozott oltatlanokat helyettesítő pedagógusokat tisztességesen kifizessék.

https://www.youtube.com/watch?v=6TJlArBiSpM

 

Az állami iskolákból sokan már novemberben-decemberben távoztak

Az Emmi szerint az állami iskolák pedagógusai közül egy százaléknyian mennek fizetés nélküli szabadságra – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM rádió Partvonal című műsorában. Jelezte: az ITM nem közölt adatot a szakképzésről. Felidézte: eleve nagy a tanárhiány, a tantestületekben további feszültségeket gerjeszt az oltatlanok távozása, az ő helyettesítésük. Példákat említett Baranya és Vas megyéből. Szerinte a fizetés nélküli szabadságra küldöttek is nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen nincs jövedelmük. Arra is kitért, az állami intézményekből (ahol kötelező az oltás) már novemberben, a rendelet megjelenése után megindult az elvándorlás, sokan nem várták meg, hogy januártól fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Újabb probléma, hogy mi lesz azokkal, akik átestek a betegségen és van védettségi igazolványuk, de az tavasszal lejár. Gosztonyi Gábor beszélt az alacsony bérekről is. A műsornak Nagy Erzsébet, a PDSZ OV tagja is nyilatkozott.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/mi-varhato-2022-ben-az-oktatasban-partvonal-a-ket-pedagogusszervezettel-2022-01-04

 

Ki fogja lezárni az oltatlan tanárok távozása után az első félévet?

„Oltáspártiak vagyunk, a jogszabály azonban sérti a szektorsemlegesség elvét. Miért részesül más elbánásban egy állami iskola alkalmazottja, mint egy egyházié vagy alapítványié?” – kérdezi a Pedagógusok Szakszervezetének kőbányai vezetője. Benkóné Turcsányi Ildikó azt mondta a helyi lapnak: van példa arra, hogy egy állami iskolában a konyhai dolgozókat nem a tankerület, hanem az önkormányzat foglalkoztatja. Ők továbbra is kiadhatják oltatlanul az ebédet, míg az oltatlan pedagógusoknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük. A fenntartó szerinti megkülönböztetés alkalmas a pedagógustársadalom megosztására. Ő is hallott olyan tanárról, aki oltás helyett felmond az állami iskolában, olyan egyházi intézményben folytatja, ahol nem kötelezik a koronavírus elleni vakcina beadatására.

https://www.kobanya.hu/?module=news&action=getfile&fid=197482&v=dc17d17db64dfabba7ed463dcb45349a&fbclid=IwAR3HTcAhUhJMpBLapPFfxMMbuOCIIh-ZpBQLUGpXbeNFcPRCpnn2Nb8xGn0#page=4

 

Ha lejár a védettségi igazolvány, oltani kell

A Nemzeti Népegészségügyi Központ karácsony előtt megjelent oltási ajánlása egyebek között azt is tartalmazza, hogy a fertőzésen való átesés nem felel meg immunizációnak. Minden esetben teljes oltási sor beadása szükséges.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/betett-a-vedettsegi-igazolasoknak-az-nnk-uj-oltasi-protokollja.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

Változott a harmadik oltás szakmai ajánlása

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb ajánlásából.  A védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt.

https://index.hu/belfold/2022/01/04/nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont-oltas-harmadik-negyedik-oltas-valtozas-protokoll/

 

Az állam nem sokat törődik azzal, hogy bántalmazzák-e a gyerekeket az iskolában

Iskolaőr, aki gumibottal üti a gyerek tenyerét. Gyerek, aki megkéseli a tanárát. Pedagógus, aki felpofozta a diákot. Az iskolai erőszakról általában mindig a legfrissebb botrány ugrik be. A videón tanárával verekedő gyerek, osztálytársát kínzó gyerekcsoport látványos dolog, felkorbácsolja az indulatokat, beszédtéma lesz. A leglogikusabb megoldás, a megelőzés, a konfliktuskezelés azonban már korántsem kerül ennyire fókuszba. A hazai konfliktuskezelés és megelőzés helyzetéről beszélgetett a portál a Kerekasztal az Iskolák Biztonságáért (KERIB) néhány tagjával.

https://g7.hu/kozelet/20220104/az-allam-nem-sokat-torodik-azzal-hogy-bantalmazzak-e-a-gyerekeket-az-iskolaban/

 

Feltörték egy pécsi iskola e-naplóját, több ezer jegyet írtak bele

Rendőrségi nyomozás indult egy pécsi belvárosi iskola elektronikus naplójának feltörése miatt – erősítette meg a Pécsi Újság értesülését a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. A hírportál értesülése szerint egy ismeretlen elkövető több ezer érdemjegyet írt be az intézmény elektronikus naplójába. Az iskola erről levélben értesítette a szülőket. Az MTI értesülései szerint az eset a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumát érintette.

https://profitline.hu/nyomozas-indult-egy-pecsi-iskola-elektronikus-naplojanak-feltorese-miatt-431181

 

Az iskolák digitális eszközöket kaphatnak, ha pályáznak

Január 10-ig pályázhatnak digitális oktatási eszközökre és képzésre a hátrányos helyzetű térségekben lévő oktatási intézmények a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor Digitális ugródeszka pályázatán. A tanintézmények pedagógusai ingyenes, akár online elvégezhető, 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzésben is részesülnek.

https://profitline.hu/meg-palyazhatnak-digitalis-oktatasi-eszkozokre-es-kepzesre-hatranyos-helyzetu-telepulesek-iskolai-431131

 

január 5.

Nem 78 ezer pedagógus van, hanem kb. 150 ezer, sérül a gyerekek tanuláshoz való joga

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi elnöke félrevezetőnek tartja az Emmi közleményét, mert abban 78 ezer pedagógust említenek, azonban hozzávetőleg 150 ezerre tehető a pedagógusok száma. Az Emmi tájékoztatójából így kimaradtak az egyházi és magániskolákon kívül a szakképzésben és az óvodákban dolgozók, csupán a tankerületek fenntartásában lévő iskolákat említették. Beszélt a mentesítési kérelemről is. „Egyelőre nincs tudomásunk elutasított kérelemről. Ez azért sem tekinthető végleges megoldásnak, mert csupán meghatározott időpontig szólnak a felmentések. Utána kezdődik az egész procedúra, hogy az adott tanár felveszi-e a koronavírus elleni oltást, illetve, hogy ki fog helyette tanítani, ha mégsem adatja be magának. Mindez nem szól másról, csak a probléma eltolásáról” -fejtette ki Komjáthy Anna. Jelezte a tanárhiány okozta problémákat is.

https://hang.hu/belfold/ez-az-intezkedes-mindenkeppen-serti-a-gyerekek-tanulashoz-valo-jogat-135345

 

A minisztert nem érdekli, ki tanítja a diákokat – A tanárok 6 százaléka nem vette fel az oltást, ha 94 százaléka igen

Egy győri iskolában a tanárok 4,5 százaléka nem tért vissza a téli szünet után az iskolába. Az Emmi hivatalos adatait is ismertette a portál, vagyis az állami iskolák tanárainak 6 százaléka nem oltatta be magát.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/kaslert-nem-erdekli-kik-tanitjak-majd-a-gyerekeinket-127389?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=127389

 

Az Emmi szerint a fenntartók gondoskodnak a távozott tanárok helyettesítéséről

Rétvári Bence államtitkár Vadai Ágnes képviselő kérdésére megismételte az Emmi korábban közölt adatait. A minisztérium továbbra is a pedagógusok 1%-ának kiesésével számol, ők csak az oltás után térhetnek vissza az iskolákba. Rétvári Bence szerint mindezek miatt „a köznevelési feladatellátás január 3-án zavartalanul folytatódott”. Ahol kis számban kiestek oltatlan tanárok, a fenntartók gondoskodnak a helyettesítésükről.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220105_lesze_eleg_tanar_parlamenti_kerdes

 

2022 a hitoktatás éve a Magyarországi Református Egyházban

Magyarországon 150 ezer gyerek tanul református oktatási intézményben, ami nagy lehetőség, egyben nagy felelősség – mondta az InfoRádiónak Balog Zoltán püspök. A református hitoktatásban dolgozóknak munkacsoportokat szerveznek, az óvodapedagógusoknak pedig ösztöndíjprogramot indítanak.

https://infostart.hu/belfold/2022/01/05/balog-zoltan-ez-nagy-lehetoseg-egyben-nagy-felelosseg

 

Digitális kompetenciamérés mintafeladatokkal

Változik az országos kompetenciamérés, online kell majd megoldaniuk a diákoknak a feladatsorokat. A 2021/2022-es tanévtől a szövegértés és a matematikai tudás mérése kiegészül a természettudományi területtel. Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozott mintafeladatokat.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220104_termeszettudomanyos_kompetencia

 

A tanárok és ápolók röhejes jövedelméről írt Novák Katalin 2010-ben, amikor Németországban élt

„Én hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.” A poszt 2010-ben született, tehát nem érdemes a mai állapotokra vonatkoztatni, habár az ápolói és a pedagógusi fizetések most sem valami rózsásak: amint arra a G7 korábbi cikke rámutat, a pedagógusfizetések elértéktelenedtek, a 320 ezer forintos átlagos magyar bruttó diplomás kezdő fizetést egy tanár alapjuttatása 15 év munka után éri el.  A portál felidézte: a Fidesz Novák Katalint, eddigi családügyi minisztert jelölte államfőnek.

https://telex.hu/belfold/2022/01/05/novak-katalin-blogbejegyzes-2010-nemetorszag

 

január 6.

Oltott tanárszakos hallgatók is pótolják a pedagógusokat – Aki védettségi igazolással kapott mentességet, az is lejárhat rövidesen

Az Emmi által közölt adatok nem teljes körűek, a szakképzésből fizetés nélküli szabadságra távozott oktatókról nincs információ – az RTL híradónak is beszélt erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Jelezte a betegségen átesettek, így mentességet kapók problémáját is, hiszen rájuk is az oltás vagy a fizetés nélküli szabadság vár előbb vagy utóbb. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a munkába gyakornokként a hallgatók is bevonhatók a hiányzó tanárok pótlására.

https://rtl.hu/hirado/2022/01/06/oltott-negyedeves-tanarszakos-hallgatok-allas-tankeruleti-kozpont

 

Mások bérét is emelni kell, nemcsak azokét, akik minimálbéren vannak

Nagyok a különbségek az idei bérmegállapodásoknál, a legtöbb helyen a 10 százalékot is meghaladja az emelés mértéke. Lépéskényszerbe hozta az idei minimálbér-megállapodás a vállalatokat, így a régebbi munkavállalók bérét is emelniük kell, akik a két minimálbér között vagy az átlagkereset környékén kerestek – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/01/megizzaszthatjak-a-cegeket-az-idei-beremelesek

 

Álságos szociális béremelés

A januártól esedékes szociális ágazati béremelés után is utolsók lesznek a terület dolgozói a hazai szakmák fizetési sorrendjében, nem lesz boldogabb az ellátásban részt vevő valamivel több mint 80 ezer ember – fogalmazott a Népszavának a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Köves Ferenc azt üzeni a kormánynak: nem kellene 20 százalékos ágazati béremelésről mesélni, be kellene vallani, hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelést ez a terület is megkapja, és mellé jár nekik egy 8-10 százalékos tényleges pluszpénz. Szerinte ez tisztességesebb lenne.

https://nepszava.hu/3142526_alsagos-szocialis-beremeles

 

január 7.

Nemzeti szólamokkal nem lehet automata gépsorokat üzemeltetni

Az, hogy a Fidesz mekkora kárt okozott az elmúlt 10-12 évben az oktatásban, akkor fog kitűnni, amikor a mostani óvodások és iskolások elkezdik állampolgári életüket – mondta a Hírklikknek a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Trencsényi László szerint két nagy kártétel mutatkozik: az iskolarendszer a társadalmat kettészakító szociálpolitika szolgálatába állt, az iskolarendszert jelenleg irányítók pedig intoleránsak, türelmetlenek, egyáltalán nem kreatívak, cseppet sem rugalmasak. Ez pedig visszahat az intézményvezetőkre, a pedagógusokra, a tanulókra. Az ellenzék oktatási programjában viszont a „fekélyellenes” antibiotikumot hirdette meg. Trencsényi László attól fél, hogy egy új gazdasági válság, az adósságcsapda fogja az oktatás ügyét nagyon megnehezíteni.

https://hirklikk.hu/kozelet/nemzeti-szolamokkal-nem-lehet-automata-gepsorokat-uzemeltetni/392061/

 

Nyáron indulnának a külföldi nyelvtanfolyamok, de a programról senki nem tud semmit

A külföldi nyelvtanfolyamokért felelős Tempus Közalapítvány nem nyilatkozhat, az Emmi nem hajlandó nyilatkozni, az iskoláknak semmi információja nincs. A mintegy 140 ezer diákot és 10-15 ezer pedagógust érintő program szervezésére pár hónap maradt. Mivel a 2021 decemberében megjelent költségvetési kiigazításban az is szerepelt, hogy az idegennyelvi stratégiából 30 milliárd forintot le kell faragni, elképzelhető, hogy ez a megszorítás is érinti ezt a programot. Az Emmi nem válaszolt a portál kérdéseire.

https://hvg.hu/elet/20220107_ingyenes_kulfoldi_nyelvtanfolyam_kozepiskola_nyelvoktatas?s=hk

 

Egyik napról a másikra teljes iskolai osztályok betegedhetnek meg

A diákok alacsony átoltottsága miatt nem fog megállni a mostani, ötödik járványhullám az iskolák kapuinál. A 18 év alattiak negyede sem kapott két vakcinát.

https://nepszava.hu/3142667_egyik-naprol-a-masikra-teljes-iskolai-osztalyok-betegedhetnek-meg

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X