Heti lapszemle 2022. július 22.

lapszemle

A rendvédelmi dolgozókéhoz hasonló béremelést szeretne a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), de a kormány ezt továbbra is a gazdaság teljesítőképességéhez köti, no meg a brüsszeli megállapodáshoz. Egyes önkormányzatok juttatásokkal csábítják településükre az óvodapedagógusokat, csak menjen már valaki! Közben igazgatói pályázatokat utasítanak el indoklás nélkül. A helyzet ismerős: kérdés van, érdemi válasz nincs…

 

július 15.

Nem jelent meg a tanév rendjéről szóló rendelet, így az intézmények nem tudják megszervezni munkájukat

Az idén még nem jelent meg a tanév rendje, amelyet elméletileg az oktatásért felelős miniszternek kell rendeletben szabályoznia. Így az iskolák sem tudják hivatalosan tervezni a tanévet – emlékeztette a Hírklikket Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A tanév rendje látszólag jelentéktelen dokumentum, de az iskolák életének megszervezéséhez elengedhetetlen. A PSZ azt tervezi, hogy az oktatási államtitkárságtól levélben érdeklődik, mit tud az új tanév rendjéről.

https://hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-a-tanev-rendje-hijan-az-iskolak-nem-tudjak-megszervezni-eves-tevekenyseguket/401000

 

 

 Kétlépcsős béremelés rendvédelmi dolgozóknak

Tovább nő a rendőrök és a katonák bére, megállapították a határvadászok bérét is – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A rendőrök és katonák újabb béremelése két lépcsőben valósul meg: idén szeptemberben, majd 2024 januárjában. Legutóbb januárban nőtt 10%-kal a rendőrök és katonák illetménye, majd februárban hathavi fegyverpénzt is kaptak.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220715/jelentos-beremelesrol-dontott-a-kormany-itt-vannak-a-friss-szamok-556619?fbclid=IwAR3kkS4R6c3rJgNB3MAKXYLnfdYlTcH0qyX7tHeBleey3O0EEohUhLyClv0

 

 

július 16.

PSZ: a rendvédelmi dolgozók béremeléséhez hasonlót szeretnének az oktatásban dolgozók, 45 százalék kellene azonnal

A tanárok nem sajnálják a rendvédelmi dolgozóktól a béremelést, de elvárják, hogy a belügyminiszter legalább ilyen hatékonyan képviselje az ő ügyüket is. Ezt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke mondta az RTL híradónak. Gosztonyi Gábor szerint a beígért 3×10 százalékos emelés első részletét már rég elvitte az infláció (idén 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlék volt). Makár Barnabásné, a PSZ Borsod Megyei Szervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az óvodapedagógusok hiányáról nyilatkozott, arról, hogy egyes önkormányzatok juttatásokkal, szolgálati lakással kecsegtetik a leendő dolgozókat.

https://rtl.hu/hirado/2022/07/16/tanarok-beremeles-rendvedelmi-dolgozok-kormany

 

 

 Álláshirdetés, csak őszintén

„Téged keresünk, ha érdekel a versenyképes jövedelem, a három hónapos nyári szünet, a társadalmi megbecsülés, de le tudsz róluk mondani” – ezzel a felhívással keres tanítókat és tanárokat a budapesti Vajk-sziget Általános Iskola. A juttatás között szerepel a fizetés, amely majdnem elég egy hónapra, így kell hozzá két mellékállás, van korlátlan túlóralehetőség is, ingyen. Előny, ha van olyan szülő vagy házastárs, aki el tudja tartani a jelentkezőt.

https://rtl.hu/belfold/2022/07/16/vajk-sziget-iskola-bud-spencer-mem-tanar-hirdetes-allas

 

 

július 17.

Papír sincs a bezárásról, de már elvitték a makói iskola bútorait

Válaszolt a Klebelsberg Központ Kotroczó Béla ügyvéd közérdekű adatigénylésére a makói Bartók Béla iskola bezárásával kapcsolatban. A két tagintézmény által alkotott Makói Általános Iskola székhelyén, a Bartók iskolában a tanévzárón bejelentették: ősztől az új Almási utcai iskolaépületben fognak tanulni a bartókos diákok, vagyis bezárják azt az iskolát/tagintézményt. Ez meglepte az önkormányzatot is, a szülőket pedig felháborította. Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) korábban arra kérte a szülőket, a változásban próbálják meglátni a jót.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/papir-sincs-a-bezarasrol-de-mar-elvittek-a-makoi-iskola-butorait-250557

 

A PDSZ nyílt levelet írt a kormányfőnek

Nyílt levelet küldött Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután a Belügyminisztérium miniszterhelyettese bejelentette: a rendvédelmi szervek állományának illetményét két ütemben emelik. A PDSZ nehezményezi, hogy a kormányfő többször megerősítette bérigényeik jogosságát, de azt a választ kapták a sztrájktárgyalásokon, hogy emelés csak a brüsszeli támogatás esetén várható. Ehhez képest kiderült, hogy a költségvetés a rendvédelmisek után a miniszterek fizetését is emelte. „Azzal együtt, hogy jogosnak tartjuk a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárjuk a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is. A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet!” A PDSZ követeli, hogy a kormány tegyen azonnali illetményemelésre ajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről.

https://444.hu/2022/07/17/kiakadt-a-pdsz-amiert-a-rendvedelmisek-es-a-miniszterek-beret-emelik-a-tanaroket-viszont-nem?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kiakadt-a-pdsz-amiert-a-rendvedelmisek-es-a-miniszterek-beret-emelik-a-tanaroket-viszont-nem

 

 

július 18.

A kormány szerint a baloldal akadályozza az uniós megegyezést

„A sztrájktárgyalások természetesen folytatódnak a szakszervezetekkel. Az, hogy a már beígért 3×10 százalékos béremelésen felül tud-e a Kormány magasabb béremelést biztosítani, a gazdaság teljesítményétől függ” – ezt válaszolta a Pintér Sándor vezette belügyi tárca az atv.hu kérdéseire. „Sokkal könnyebb lenne megegyezésre jutni, ha a magyar baloldal nem tenne meg mindent azért, hogy Magyarország ne kaphassa meg a nekünk járó, pedagógusbéremelésre is fordítható uniós forrásokat Brüsszelből” – tette hozzá a minisztérium.

https://www.atv.hu/belfold/20220718/pinter-sandor-tarcaja-a-pedagogusok-beremeleserol-ezt-a-valaszt-kuldte

 

 

Lehet megegyezés az EU-val?

A Portfólió információi szerint ezekben a napokban várható egyeztetés az Európai Bizottság és a magyar kormány között a helyreállítási alappal és a jogállamisági eljárással kapcsolatos ügyekben. További egyeztetések zajlanak még például a közoktatás átszervezéséről. Az intézményi racionalizálást, a szegregációs problémák enyhítését évek óta kéri az Európai Bizottság az országspecifikus ajánlásokban, és mostanában meglepő nyitottságot tapasztal a kormány részéről. A pedagógusok béremelésének egy részét az Emberi Erőforrás Operatív Program Pluszból finanszíroznák, míg a közoktatás intézményi kérdéseit a helyreállítási alapból.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20220718/megtudtuk-ezekben-a-napokban-dolhet-el-az-eu-penzeink-sorsa-vadonatuj-felajanlasokat-is-tett-a-kormany-556723?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

 

Novák Katalin aláírta a katatörvényt

Bár az államfő érzékelte a felháborodást és helyesebbnek tartotta volna, ha a kormány megfelelően segíti az érintetteket, Orbán Viktortól megnyugtató válaszokat kapott a felmerülő aggályokra, így aláírta az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt. A köztársasági elnök szerint a változtatás célja nem vitatható.

https://hang.hu/belfold/alairta-novak-katalin-a-katatorvenyt-143338

 

 

A társadalom többsége nem ért egyet a kata módosításával

Még a fideszesek több mint harmadának sem tetszik a katatörvény, 20 százalékuknak negatívan változott a véleménye a kormányról emiatt – derült ki a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásából, amelyet a Momentum megbízásából végzett. Összességében tízből kilenc válaszadó értesült a változtatásról, a közvélemény túlnyomó része pedig ellenzi, hogy szeptember elsejétől csak magánszemélyeknek adhatnak számlát a katások.

https://telex.hu/belfold/2022/07/16/21-kutatokozpont-kozvelemeny-kutatas-katatorveny-tiltakozas

 

 

Tüntetők a budapesti Sándor-palotánál

Egymásnak adták a bömbit a tüntetők a budai Várban, ahová este, egyetlen óra alatt hirdetett meg demonstrációt a Momentum Mozgalom, miután az államfő aláírta az azóta már a Magyar Közlönyben ki is hirdetett katatörvényt.

https://telex.hu/belfold/2022/07/18/tuntetes-a-sandor-palotanal-a-katatorveny-alairasa-ellen

 

 

Nagyon átvert bennünket Orbán Viktor – tüntetés Szegeden is

A tüntetők felolvasták a futárok 12 pontját, amelyben már nemcsak a katatörvény eltörlését vagy a rezsicsökkentés visszaállítást követelik, hanem egyebek mellett azt is, hogy emeljék a pedagógusok bérét.

https://szeged.hu/cikk/tuntetnek-a-kata-torveny-es-a-rezsiszabalyok-szigoritasa-ellen-a-szegedi-kormanyhivatalnal

 

 

Pintér Sándor tárcája indoklás nélkül utasított el több pályázót, igazgató nélkül indul a tanév hat iskolában Csepelen és Soroksáron

Hét iskolában írtak ki idén intézményvezetői pályázatokat Budapest XXI. és XXIII. kerületében, de csak egy esetben született eredményes pályázat, a többi hat intézményben minden pályázót indoklás nélkül elutasított a minisztérium -értesült a Népszava. A döntések meglepték a tantestületeket, a diák- és szülői közösségeket, különösen azokban az intézményekben, ahol az igazgatójelölt egyedüli pályázóként indult. Magyarázatot sem a Dél-Pesti Tankerületi Központtól, sem a közoktatásért felelős Belügyminisztériumtól nem kaptak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: nem egyedi eset, hogy egy-egy intézményvezetői pályázatot indoklás nélkül elutasít a minisztérium, de olyan esetről még nem hallott, amiben egy tankerületen belül ennyi iskola érintett egyszerre. Szerinte ez mindenképpen magyarázatra szorulna.

https://nepszava.hu/3163593_iskolaigazgato-csepel-soroksar-palyazok-belugyminiszterium-pinter-sandor

 

 

 

A rejtett álláshelyekről még szó sincs…

Több óvoda és iskola akár hét-nyolc pedagógust is keres a közigállás.gov.hu-n, Facebook-csoportokban és más álláskereső portálokon, annyian távoztak a tanév végén. Van, aki nyugdíjba ment, mások iskolát váltanak, és olyan is akad, aki más területen helyezkedik el.

https://eduline.hu/kozoktatas/20220718_Sulyosbodik_a_pedagogushiany_es_a_rejtett_allashelyekrol_meg_szo_sem_esett

 

 

július 19.

Hat tanár mondott fel egy budaörsi iskolában

Alkonyi Krisztina, a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola igazgatója közösségi oldalán osztotta meg, hogy az iskolájukból hat tanár távozik. „Most recseg a felépítmény, 6 kollégánk lép új útra, mert mennie kell. Soha nem történt ilyen, 1 sem volt, 2 sem, akit pótolni kellett” – írta bejegyzésében. Most a hiányzó tanárok helyére keresnek új munkatársakat.

https://24.hu/belfold/2022/07/19/budaors-iskola-tanar-felmondas/?fbclid=IwAR0KpKIzpuVMH8xKNzKAsEsw-zbLsqwOr4B21wQuUJoU2mcVlO0ke0NqHu4

 

 

Az állam a legnagyobb katáztató – mi lesz több ezer orvossal, tanárral, nővérrel?

Tanárok, orvosok, nővérek, gyógytornászok, dietetikusok tömegei kényszerülnek váltani azért, mert az állam eddig maga is a katát használta olcsó bérezésre – főként a részmunkaidős és túlórás foglalkoztatottak számára. Három területen (oktatás, szociális ellátás, egészségügy) mutatja be a cikk, milyen hatásokkal járhat, amikor az állam nem mondja ki, hogy adót emel, hanem csalót kiált. Önmagára is.  Részlet a cikkből: „Kiss Éva általános iskolai kémiatanár. Nem tudott teljes állásban elhelyezkedni, mert nem jött ki a kötelező óraszáma, mivel az iskolájában hetente csak nyolc órát tanít. Kedvező megoldás lenne számára, ha kapna egy harmadállásra szóló szerződést a munkahelyétől, de nemet mondtak neki. Hiába érvelt azzal, hogy egy pedagógusnak hetente 22 tanórát kell a törvény szerint megtartania, ő neki pedig nyolc van ezen a helyen. A képlet egyszerű: 8/22= 0,36, könnyen meglehetne ebből egy harmadstátusz. Ehelyett vállalkozóként kötöttek vele szerződést, és havonta benyújt egy számlát, amit kifizetnek. Így lett katás egyéni vállalkozó a tanárnőből. Lényegében bújtatott foglalkoztatott, csak olyan sikeresen bújtatták, hogy addig fel sem tűnt senkinek…”

https://www.valaszonline.hu/2022/07/19/allam-kenyszerkata-kata-oktatas-szocialis-ellatas-szakapolas-surgossegi-ellatas/

 

 

A PDSZ szerint a katatörvény módosítása 33 ezer pedagógust is érinthet

„Aki nem tudja ezt a nyomorúságos pedagógusi bért egy ilyen katás kombóval megoldani, az kénytelen lesz más állás után nézni” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-katatorveny-modositasa-33-ezer-pedagogust-is-erint-127882?fbclid=IwAR0eZFawha9LAYmSAnaCQt2AwjwT19hPFfmhzpKARWzyjFISPUQfjgQgySI

 

 

Radó Péter: folytatódik az önsorsrontó oktatáspolitika

„A pedagógusok elszegényedése, amit fizetésük leszakadása és a megélhetési költségek robbanásszerű növekedése okoz szeptemberre, még inkább fel fogja erősíteni a közoktatásban már ma is hatalmas feszültséget. Ez hozzájárul majd a növekvő infláció és a megszorítások által generált általános elégedetlenséghez, ami már olyan politikai kockázatokat hordoz, ami ki fog kényszeríteni valamilyen kormányzati beavatkozást” – írta Radó Péter oktatáskutató. Szerinte az iskolahálózat racionalizálása szükséges lenne, de az ma inkább pótcselekvés, ami a jelenlegi szélsőségesen centralizált rendszerben több kárt okozna, mint amennyi hasznot hajt. A pedagógusbérek unió által kikényszerített esetleges emelése szintén szükséges, de nem várható tőle a pedagógushiány megszüntetése. A rendszer erodálása gyökeres oktatáspolitikai fordulat nélkül tovább folytatódik majd.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220719/rado-peter-folytatodik-az-onsorsronto-oktataspolitika-556649?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

 

 

július 20.

„Nem kérdeztek meg, parancsba kaptam” – nemcsak anyagi kényszerből vállalnak nyári munkát a pedagógusok

Az oktatási intézményekben dolgozók egyáltalán nem tudják pihenésre kihasználni évi rendes szabadságukat, ráadásul őket is végleg ellehetetlenítheti a kormány átgondolatlan katarendelete, valamint az energiaárak drasztikus emelése – ez derült ki a PDSZ felméréséből. A kormány legutóbbi lépései, az energiaárakkal és a katával kapcsolatos döntései „súlyos csapást jelentenek az oktatásban fizetett, történelmi mélyponton álló bérekből nyomorgó munkavállalókra. Ők azok, akik közül sokan katás munkavállalással próbálták kiegészíteni állami béreiket, és a munkavállalók fele kényszerül másod- és/vagy harmadállásra”. Sokan a táboroztatást nemcsak anyagi kényszerből vállalják. „Azt, hogy a táboroztatás gyakran nem önkéntes, mindig is tudtuk, hiszen számtalan visszajelzés jutott el hozzánk ilyen ügyekben. A nyomásgyakorlás elterjedtsége azonban felülmúlja a legvadabb elképzeléseket is.”

https://24.hu/belfold/2022/07/20/taboroztatas-pdsz-felmeres-nyari-munka-tanarok/

 

 

Távoltartók

A minap hatásos álláshirdetés jelent meg. Az első olvasásra viccesnek tűnő hirdetésen jót is nevethetnénk, ha nem Magyarországon élnénk. Mert Magyarországon ez nem vicc, hanem maga a rögvalóság. Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a pedagógusi álláshirdetések száma. Akadnak olyan iskolák, óvodák, ahol egyszerre négy-öt, sőt akár hét-nyolc pedagógust, tanítót is keresnek. Vannak, akik nyugdíjba mentek, vannak, akik iskolát váltanak, és minden bizonnyal vannak szép számmal olyanok is, akik úgy döntöttek, más területen helyezkednek el. Az év eleji sztrájkok és a polgári engedetlenségi mozgalom már előrevetítették a tömeges pályaelhagyást, ha a kormány nem lép. És mit tesz a kormány? Brüsszelre mutogat, na meg az ellenzékre. Arra a Brüsszelre, amelyiknek semmi köze a magyar közalkalmazottak bérhelyzetéhez. És arra az ellenzékre, amelyik már több mint tizenkét éve nem képes kimászni a béka feneke alól. Na de ne felejtsük el azt sem, hogy a kormány mindeközben megvédi a magyar iskolákat, óvodákat: távol tartják az „LMBTQ-lobbit”. Nem tudni, ebben mennyire sikeresek, az viszont biztos: több tízezer pedagógust már sikerült távol tartaniuk az oktatási intézményektől.

https://nepszava.hu/3163739_tavoltartok

 

 

július 21.

Tarthatatlan a helyzet, egyre többen hagyják el a pályát

A tétlenség, amelyet a kormány folytat, veszélyezteti a gyermekek jövőjét is. A tanárhiány kezelhetetlen lesz szeptembertől, hiába kongatta a vészharangot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) évek óta. Az alacsony bérek miatt már csaknem 16 ezren hiányoznak a köznevelésből, miközben évről évre egyre kevesebben jelentkeznek pedagógusképzésre – ezekről is beszélt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Nemzeti TV Napi téma című műsorának. Szó volt arról az össze-vissza beszédről is, amely a kormány sajátja lett a béremelésről, továbbá a sztrájkjog korlátozásáról. Ezen a linken 8.20-nál kezdődik a beszélgetés:

https://www.facebook.com/nemzetitv/posts/pfbid02t9nVP9SQiarv9YdteQhMd1beibte1nNDW4r7tUYcyNguykkcug6H6hpaEbCS9MCal

 

 

PSZ: a gyerekek jövőjét is feláldozza a kormány

Az alacsony bérek miatt nagy a pedagógushiány, ami veszélyezteti a gyerekek, a diákok előmenetelét. A kormány saját céljai érdekében képes a gyermekek jövőjét is feláldozni – mondta a Szeged TV híradójának is Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Az összeállítás ezen a linken 13.54-nél kezdődik.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/3114653305465085

 

 

A kormány határozott ígéret tett a pedagógusok béremelésére, de ez össze van kötve az uniós támogatásokkal

A pénzügyminiszter bízik abban, mielőbb megérkezik a pénz az Európai Bizottságtól, bár azt több kérdés után sem mondta ki egyértelműen, hogy meg fogják emelni a pedagógusok fizetését, ahogy korábban ígérték. Varga Mihályt a Telex faggatta.

https://telex.hu/video/2022/07/21/varga-mihaly-kata-tuzijatek-rezsi-interju

 

 

 

Furcsa választ adott a minisztérium az iskolák összevonására

Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő azt kérdezte, hogy valóban a vidéki kis létszámú iskolák összevonását tervezi a kormány. A válaszban Rétvári Bence, Belügyminisztérium államtitkára először kiemelte, hogy a baloldal korábban 381 helyen zárt be kistelepülési iskolákat és bocsátott el 15 ezer tanárt, majd hozzátette, hogy a jelenlegi kormány elkötelezett a kistelepülési iskolák megőrzése iránt. Jelezte: „az Európai Bizottság az uniós forrásokkal kapcsolatos egyeztetésen megfogalmazott olyan javaslatot, amely a kis létszámú intézmények átszervezésének megvizsgálására és módosítására vonatkozott. Tájékoztatom, hogy az EU-s forrásokkal kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak”. Az Eduline felidézte: az EB azt is szeretné, ha egy magyar pedagógus megkapná a diplomás átlagbért (most 58-66% ez az arány.)

https://eduline.hu/kozoktatas/20220721_iskolak_osszevonasa

 

 

Maruzsa Zoltán: a napokban elkészülnek a tankönyvek

A következő néhány napban befejeződik a tanévkezdéshez szükséges valamennyi tankönyv gyártása – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára Debrecenben. Maruzsa Zoltán az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a háborús infláció okozta nehézségek, a papír árának emelkedése és minden technikai, logisztikai akadály ellenére zavartalanul legyártottak 13 millió tankönyvet.  A következő tanév tankönyvjegyzékében 2435 tankönyv és munkafüzet közül válogathattak az intézmények, és az ősszel már három újabb (3., 7., 11.) évfolyamra érkeznek átdolgozott tankönyvek, amelyek egy része nemcsak papíralapon, hanem digitális verzióban is elérhető.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/07/21/maruzsa-a-napokban-elkeszulnek-a-tanevkezdeshez-szukseges-tankonyvek

 

 

Kihirdették a ponthatárokat, a legnépszerűbb szakok között már nem is találni pedagógiai képzést

Idén mintegy 12 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógiai képzésre, ami ezerrel kevesebb felvételizőt jelent a tavalyi évhez képest. Közülük első helyen csak 8,7 ezren jelölték meg az általuk legjobban preferált szakot, míg tavaly 9,8 ezren voltak az első helyes jelentkezők. De 2020-ban is csak összesen 11,1 ezren próbáltak bekerülni valamilyen pedagógiai szakra, míg 2019-ben 17,4 ezren. Vagyis a pedagógusképzés népszerűsége több mint 30 százalékkal esett vissza három év alatt. Szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint ennek elsősorban a pedagógusok alacsony társadalmi megbecsülése és a pályakezdők alacsony bérezése az oka. Egy friss diplomás tanár nettó 200 ezer forint körül keres. A legnépszerűbb szakok között már nem is találni pedagógiai képzést. A gyógypedagógiai alapképzést 1627-en, az óvodapedagógus szakot 1449-en jelölték meg elsőként, a tanító szakot csupán 825-en. Osztatlan tanári képzésen mindössze 1603 az elsőhelyes jelentkezők száma.

https://nepszava.hu/3164066_oktatas-egyetemek-felveteli-ponthatarok

 

 

Nyolcszázszorosára nőtt a figyelemzavaros fiatalok száma

Évtizedek alatt a gyerekek környezete sokat változott, most rengeteg inger éri őket, ami szinte kiszakítja őket abból a gyerekkorból, melyre szükségük lenne a felnőtté válás útján. Ezt tetézi, hogy a diákokra zúduló virtuális világot nem tudjuk teljesen kontrollálni. Mondhatjuk, hogy az internet nyújtotta lehetőségek segítenek a tanulásban, de ne áltassuk magunkat, hiszen éppen az internettel ártunk legtöbbet utódainknak. A mesterséges képek nézésével leépül a kreativitás, miközben a gyerekeket úgynevezett virtuális zajok sokkolják. Annak érdekében, hogy akár egy kicsit is megkönnyítsük a pedagógusok dolgát, javaslom, hogy pl. kisgyermekkorban tablet helyett adjunk egyszerű építőkockát a kisgyerekek kezébe – mondta Uzsalyné Dr. Pécsi Rita.

https://mandiner.hu/cikk/20220721_nyolcszazszorosara_novekedett_a_figyelemzavaros_fiatalok_szama

 

 

 

Romániában a legmagasabb a korai iskolaelhagyók aránya

Romániában a legmagasabb a korai iskolaelhagyók aránya az Európai Unióban, ötből egy fiatal nem tanul, de munkája sincs. Az adatokat egy bukaresti konferencián ismertette Borbély László, a bukaresti kormány koordinátora. Arról is beszélt, hogy a romániai lakosság mindössze huszonnyolc százaléka rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami a legalacsonyabb az EU-ban. A tanulmányból az is kiderül, Románia tizenhét megyéjében a vidéki gyerekek kevesebb mint fele érettségizett sikeresen 2021-ben, 2022-ben pedig tizenöt megyében hasonló a helyzet.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/07/romaniaban-a-legmagasabb-a-korai-iskolaelhagyok-aranya?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

 

július 22.

Ne gyertek pedagóguspályára! – egy gimnáziumi tanár nyílt levele

„Fiatal, huszonéves tanár vagyok, mikor erre a pályára léptem, megfogadtam, hogy a diákjaim érdekeit fogom leginkább a szemem előtt tartani. Van most egy tizedikesem, aki pedagógus szeretne lenni, és mivel nem rohanhatok oda sírva-könyörögve (ahogy amúgy szívem szerint tenném), hogy „kérlek ne tedd, ne tedd tönkre az életed”, ezért írom ezt a levelet, hátha eljut hozzá, és minden olyan fiatalhoz, akik hasonló cipőben járnak. A legnagyobb jószándékkal és féltéssel írom ezeket a sorokat, nem szeretném, hogy hozzám hasonló sorsra jussatok. (…) „Az élelmiszerárak és a lakhatás költségei rohamosan nőnek, a beígért béremelés kevesebb, mint az infláció, vagyis már előre tudhatom, hogy a bérem jövőre kevesebbet fog érni. Ezen a pályán már nincs remény emberhez méltó életre, kérlek, meneküljetek, amíg még megtehetitek.”

https://merce.hu/2022/07/22/ne-gyertek-pedagoguspalyara-egy-gimnaziumi-tanar-nyilt-levele/

 

 

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X