Heti lapszemle 2021. december 17.

lapszemle

Megelégelte a bohózatot, a csúsztatásokat a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága: a hónapokig tartó tárgyalások sem hoztak eredményt. Nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásról sem, ezért a bíróságtól várjuk a döntést. Január 31-ére figyelmeztető sztrájkot hirdetünk, majd márciusban a pedagógusok is megvívják szabadságharcukat: március 16-án országos sztrájk jöhet. Részletek a lapszemlében.

 

december 10.

„Meccs közben nem hirdetünk végeredményt”

A PDSZ-szel december 3-án kiadott közös közleményünk alapján Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Civil Rádiónak nyilatkozott, felidézve: december 1-én a sztrájkbizottság tárgyalt a kormány képviselőjével, de a helyettes államtitkár nem tudott/nem akart nyilatkozni arról, mit kapnak a pedagógusok, majd másnap megjelent a Magyar Közlönyben a rendeletmódosítás a 10 százalékos bérpótlékról. A PSZ nem bérpótlékot, hanem tisztességes béremelést követel. Emlékeztetett: a kormány évek óta nem tartja be eredeti ígéretét, miszerint a mindenkori minimálbérhez igazítják a fizetéseket. Beszélt a pedagógushiányról, amelyet növel, hogy a kötelező oltás miatt sokan távoznak az állami intézményekből, így januártól több helyen működésképtelen lehet az oktatás.

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Meccs-kzben-nem-hirdetnk-vgeredmnyt-e1bifvk

 

„Holnap ki fog tanítani?”

Akciósorozatot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mert hamar eljön az az idő, amikor már nem lesz, aki tanítson az iskolákban. Országszerte helyi pedagógusokkal szerveznek sajtótájékoztatókat, a „Holnap ki fog tanítani?” molinó több tankerületi központ előtt is felbukkan majd, lesz, ahol demonstrációt is tartanak. Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányának tagja miskolci sajtótájékoztatóján azt mondta: az oktatásban a legégetőbb kérdés a pedagógushiány. Szerinte a sztrájkot is be kell majd vetniük. Kulcsárné Szabó Katalin óvodapedagógus arra kérte a pedagógusokat, hogy „vessenek véget ennek az ámokfutásnak”, ne engedjék, hogy az óvodák csak gyermekmegőrzők legyenek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211210_PDSZ_akciok?fbclid=IwAR2xKO_ciuPKkW87ND0LX7VY1swvjcCDdngi77jg0oiMpyrsiS3jO29O19Q

 

A Magyar Orvosi Kamara az oltási regisztráció eltörlését kéri a gyerekek oltásához

A kamara kérte az operatív törzset: szüntessék meg az oltási regisztrációt, másként is segítsék azokat a szülőket, akik szeretnék beoltatni gyermeküket. A MOK üdvözli, hogy itthon is lehet 5-11 éves gyerekeket oltatni, de a szervezéssel elégedetlen, továbbra is nehézkes a regisztráció, az e-mailcímek megadása.

https://telex.hu/belfold/2021/12/10/magyar-orvosi-kamara-oltasi-regisztracio-eltorlese-gyerekek-level-emmi

 

Esélyt jelenthet a mozgáskorlátozott diákoknak a hibrid oktatás

A hibrid oktatás egyes elemei lehetőséget adhatnak a mozgáskorlátozott diákoknak a tanórák követésére, akár utólagos megtekintésére is, így nem szakad meg a kapcsolat tanuló és iskola között. A Mozgásjavító Általános Iskola intézményvezető-helyettese szerint a digitális megoldások diákjaik munkaerőpiaci esélyeinek javulásához is hozzájárulnak.

https://www.digitalhungary.hu/human/Eselyt-jelenthet-a-mozgaskorlatozott-diakoknak-a-hibrid-oktatas/14348/

 

december 11.

„Karácsony után tanító nélkül maradunk”

Nekünk az osztályfőnök már jelezte, hogy a téli szünet után nem fog tanítani. Alsós osztályba jár a fiam, és a másik tanítónénijével is ugyanez a helyzet. Vagyis karácsony után tanító nélkül maradunk – nyilatkozta a Népszavának egy Pest megyei általános iskolába járó diák édesanyja. December 15-én az állami oktatási-nevelési intézményekben dolgozók számára lejár a kötelező koronavírus elleni védőoltás felvételének határideje. Az intézményben hét-nyolc másik tanár is érintett, de senkitől nem kaptak tájékoztatást, mire számítsanak januártól. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) több olyan pedagógusról is tud, aki még a határidő előtt önszántából mondott fel, megelőzve, hogy fizetés nélküli szabadságra kényszerítsék. Egy művészeti középiskolában 18-an távoztak a száz fős tantestületből a kötelező oltás miatt – mondta Totyik Tamás. A PSZ alelnöke szerint számos iskolában már a tantárgyfelosztás átdolgozását is elrendelték. Problémának tartja, hogy olyan tanárokat is oltásra köteleznek, akik néhány hete estek át koronavírus-fertőzésen, miközben a szakmai ajánlás szerint ilyen esetben három hónapot várni kell az oltással.

https://nepszava.hu/3140430_karacsony-utan-tanito-nelkul-maradunk

 

Több ezer diákra nem jut iskolapszichológus

55 tankerületben nyújtott be közérdekű adatigénylést Ungár Péter országgyűlési képviselő, hogy többet megtudjon arról, mekkora hiány van az országban iskolapszichológusokból. A tankerületek sablonválaszaiból nem derül ki, hány iskolapszichológust foglalkoztatnak a tankerületek, válaszaik viszont arra utalnak, hogy a feladatot gyakran a pedagógiai szakszolgálatokra háríthatják át.

https://merce.hu/2021/12/11/legalabb-6500-diakra-nem-jut-iskolapszichologus-magyarorszagon-de-a-hiany-nagyobb-is-lehet/

 

Stratégiai prioritás az oktatás digitális átalakítása

A hazai digitális oktatás helyzetéről, a digitális munkarendre történő átállás tapasztalatairól, a világjárvány oktatásra gyakorolt hatásáról volt szó a Digitális Oktatási Konferencián. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint a digitalizáció korszakában a munkaerővel szemben támasztott követelmények folyamatosan változnak, erre gyors válaszokat kell adni. Az elvárt digitális tartalmaknak valamennyi képzésbe be kell épülniük.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/11/strategiai-prioritas-az-oktatas-digitalis-atalakitasa

 

Mikor kezdődjön a tanítás?

Az általános és a középiskolák tanórái legkorábban reggel 8.30-kor kezdődjenek – javasolja a Magyar Alvás Szövetség. Az elmúlt években egyre több olyan kutatási eredményre figyelt fel a szövetség, amely arra utal, hogy a gyerekek alvásával egyre több a gond. G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke elmondta, mennyiségi és minőségi problémák is vannak az alvással, a gyerekek reggel 7-kor és 8-kor még nem tudnak koncentrálni.

https://infostart.hu/eletmod/2021/12/11/torlodnak-az-ervek-mi-lenne-ha-csak-fel-9-kor-kezdodne-a-tanitas

 

december 12.

A „gyermekvédelmi” kampánynak a gyerekek az áldozatai

„Orbán gyermekvédelmi kampányának nem is a jogi, hanem az erkölcsi része az, ami egyszerűen elfogadhatatlan és undorító” – nyilatkozta a Hírklikknek Vásárhelyi Mária. A szociológus azt mondja, ha őt kérdeznék, belőle dőlnének az ötletek, mi mindent tehetne a kormány a gyermekek védelmében. Az viszont egészen biztos, hogy az a terület, amelyen ők most garázdálkodnak, nem a gyermekek érdekeit szolgálja, hanem éppen ellenük történik.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-gyermekvedelmi-kampanynak-a-gyerekek-az-aldozatai/390930

 

december 13.

PDSZ: ki helyettesíti a januártól fizetés nélküli szabadságra küldött tanárokat?

Hiába csengetett a Pécsi Tankerületi Központ ajtaján Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányának tagja. A szakszervezet országos akciósorozatának következő sajtótájékoztatóján, Pécsen arról beszéltek, nem tudják, hogyan oldják majd meg a tankerületek a január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok helyettesítését. A PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága december 15-én folytatja a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A PDSZ nem érti, miért nem fogadják el azoknak az igazolását, akik jó ideig védettek lesznek, mert nemrég estek át a koronavírus-fertőzésen. Az oltatlan pedagógusok esetében inkább teszteléssel kellene harcolni a járvány terjedése ellen.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211213_PDSZ_pecsi_sajtotajekoztato

 

Majdnem 10 ezer hátrányos helyzetű gyermeket támogat az Útravaló ösztöndíjprogram

Csaknem tízezer hátrányos helyzetű gyermek nyert támogatást az Útravaló ösztöndíjprogramban, amelynek keretösszege idén több mint 150 millió forinttal 1,75 milliárd forintra emelkedett – közölte a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. Pályázatainak csaknem nyolcvan százaléka volt eredményes, a legtöbb sikeres pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett. A programban a tanulók hetedik osztályos koruktól felsőoktatásba kerülésükig mentori segítséget és ösztöndíjat kapnak, korosztálytól és tanulmányai átlagtól függően akár havi húszezer forintot.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/12/mintegy-tizezer-hatranyos-helyzetu-gyermeket-tamogat-az-utravalo-osztondijprogram?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Kásler Miklós nettó 50 ezret oszt ki a szociális dolgozóknak, de nem mindenkinek

Bruttó 75 ezer forinttal ismeri el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által fenntartott intézmények dolgozóinak bátor helytállását és odaadó munkáját az emberi erőforrások minisztere. A szociális dolgozók tavaly kimaradtak a bruttó 500 ezer forintos koronavírus-jutalomból – amelyet az egészségügyi dolgozók megkaptak – így némi kompenzációt jelenthet a pénz. A gond csak az, hogy az ágazatban lévők többsége ebből is kimarad. A minisztérium 2021 decemberében bruttó 75 ezer forinttal (mintegy nettó 50 ezer forint) jutalmazza az SZGYF saját fenntartású intézményeinek munkatársait. Az intézményi körbe egyebek között idősotthonok, gyermekotthonok, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ellátó bentlakásos intézmények tartoznak.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/szocialis-munkas-szocialis-dolgozo-gondozo-kasler-miklos-jutalom.742106.html

 

Meghalt az a gimnazista, akit tanára élesztett újra

Megemlékezésre készülnek az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjai és tanárai, miután a kórházban meghalt az a gimnazista fiú, akit a múlt héten a testnevelőtanár és két kollégája élesztett újra az iskolai focitornán.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/budapest-tornaora-rosszul-lett-gimnazista-eletmentes-tanar-meghalt-fiatal-fiu/5r98hk7?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

december 14.

Kukázzák a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek egyéves munkájának termését

Minden bizonnyal megszavazza a parlament fideszes többsége, hogy kukába kell dobni a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek reprezentativitási felmérésének eredményeit, januártól pedig újra kell kezdeni az adategyeztetést. Az egyetlen magyarázat a módosításra: a kormány nem tudja teljesíteni azt a kötelezettségét, hogy adja meg az egyes ágazatokban közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozók létszámát, pedig ehhez mérten kell elérni a szakszervezeteknek a 10 százalékos taglétszámot. A munkavállalók képviselői a napokban tiltakoztak az eljárás ellen. Az önkormányzati oldal képviselőivel együtt kérték, hogy a kincstár megyei központjainak adatait használják, mert azok pontosabbak, de a kormány ebbe nem egyezett bele – mondta Gosztonyi Gábor, a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője. A kormány olyan tempóban szervezte ki az egyes szakmák munkatársait a közalkalmazotti törvény hatálya alól, hogy saját magával nem volt képes lépést tartani, vagy már a látszatra sem ügyel, hiszen eldöntötte a közalkalmazotti jogviszony teljes felszámolását. Ezt erősíti, hogy nemrég a kulturális bizottság fideszes elnöke a pedagógusok közalkalmazotti besorolásának megszüntetését is belengette a béremelések feltételeként, amit a PSZ alelnökeként dolgozó Gosztonyi Gábor felháborítónak nevezett.

https://nepszava.hu/3140617_kukazzak-a-kozalkalmazottakat-kepviselo-szakszervezetek-egyeves-munkajanak-termeset

 

Egy évnyi adat ment szemétbe

A veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt megszavazta a parlament azt a módosítást is, amely törölte a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek teljes 2021. évi reprezentativitási adatgyűjtését. A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Gosztonyi Gábor szerint ez valamennyi egyeztetési kötelezettségnek ellentmond. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőre megismétlendő eljárás a parlamenti választásokkal párhuzamosan zajlana, a folyamat 2022 decemberében zárulhat csak le. A közalkalmazotti létszámadatok azért is fontosak a szakszervezetek számára, mert ehhez kell viszonyítaniuk saját taglétszámukat: ennek tíz százalékos küszöböt kell elérnie ahhoz, hogy helyi és országos szintű tárgyalási jogokat kaphassanak. (Gosztonyi Gábor a PSZ alelnöke is.)

https://nepszava.hu/3140768_egy-evnyi-adat-ment-a-szemetbe

 

Rétvári Bence büszke a „bérfagyasztásra”, a kormány nem enged

Kásler Miklós megbízásából adott válaszában Rétvári Bence államtitkár nyilvánvalóvá tette: a kormány a felháborodás, sztrájkfenyegetés dacára sem fog engedni a pedagógusbérekről szóló vitában.  Előzőleg Arató Gergely, a DK képviselője érdeklődött a béremelésről, a bérpótlékról. A cikk felidézte: a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közös sztrájkbizottsága korábban jelezte, a kormány ismét megalázta a közoktatás dolgozóit azzal, hogy bérpótlékot ad érdemi béremelés helyett. A pedagógusok attól tartanak, hogy a 2023-ra (vagyis a választások utánra)  ígért érdemi emelésnek nem a gazdaság állapotához lesz köze, hanem ahhoz, hogy megszűnne a közoktatásban tanítók közalkalmazotti státusza. Rétvári Bence azt írta: a pedagógusok jogviszonyának változásával kapcsolatos előterjesztést még nem tárgyalt a kormány.

https://24.hu/kozelet/2021/12/14/pedagogusok-beremeles-parlament-sztrajk-retvari-bence/

 

Maruzsa Zoltán: nem cél a pusztán digitális oktatás

A tantermen kívüli digitális munkarend szabályozását tudatosan időzíti az oktatási kormányzat a koronavírus-járvány utánra – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Digitális Oktatási Konferencián. Egyes magánkörök, alapítványok már megkeresték, hogy engedélyeznének-e a jövőben tisztán digitális iskolát. A válasz az, hogy nem terveznek ilyet: nem cél, hogy a személyes találkozás és jelenlét lehetősége nélkül, vagy annak rendkívül minimális megléte mellett pusztán digitális oktatást engedélyezzenek – emelte ki Maruzsa Zoltán. Ugyanakkor lehet gondolkozni azon, miként lehet majd integrálni a jelenlegi munkarendbeli tudást a jövő oktatásába. Pedagógusokat segítő módszertani fejlesztéseket terveznek. Számba veszik a tanórák rögzítésének és megosztásának lehetőségét is, amely nagy segítséget jelentene a tanításból hosszabb-rövidebb időre kiesett diákok felkészülésében.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/14/kiderult-engedelyezi-e-az-oktatasi-kormanyzat-a-tisztan-digitalis-iskolakat

 

Újabb felmérés igazolja: magukra hagyták a tanárokat a járvány alatt elrendelt digitális oktatásban

A pedagógusok többsége (62 százalék) semmilyen szakmai segítséget nem kapott az iskolától az online oktatás megszervezéséhez. Az iskolák fenntartói még kevésbé voltak támogatók: a tanárok csupán 8 százaléka számíthatott rájuk – derül ki a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) felméréséből. A digitális tanításra való átállás sok pedagógusnak okozott nehézséget: minden harmadik tanár nem tudja, hogyan kell képernyőre írni egy online órán, hogy információt szemléltessen a gyerekekkel, 9 százalékuk a képernyőt sem képes megosztani. A tanároknak csupán fele kapott laptopot az iskolától, csaknem 40 százalékuk saját eszközét használja. Hiába telt el lassan 2 év a járvány kezdete és 3 év a kormány által kidolgozott Digitális Oktatási Stratégia megvalósításának kezdete óta, 2022 küszöbén még mindig vannak iskolák és családok, ahol problémát okoz az online oktatás. A felmérés nem reprezentatív.

https://hvg.hu/elet/20211214_Ujabb_felmeres_igazolja_magara_hagytak_a_tanarokat_a_pandemia_alatt?s=hk

 

Megérkezett a gyerekek oltására alkalmas vakcina, kezdődik az 5-11 évesek oltása

December 15-től országosan elkezdődik az oltás, első körben 69 ezer gyermek kaphatja meg a védőoltást. Budapesten 18 ezer gyereket tudnak beoltani karácsonyig.

https://www.origo.hu/itthon/20211215-koronavirus-oltas.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A Velencei Bizottság kifogásolja a gyermekvédelmi törvényt

Az Európa Tanács tanácsadó szervezete szerint a törvény csak az egyoldalú és elfogult oktatásnak hagy teret, ezzel hozzájárul az LMBT-emberek megbélyegzéséhez és hátrányos megkülönböztetéséhez. A Velencei Bizottság ezért több javaslatot is tett a jogszabály módosítására. A címét pl. úgy kellene módosítani, hogy az ne sugallja azt, mintha az általánostól eltérő szexuális orientáció pedofília vagy a gyermekek elleni támadás lenne.

https://mandiner.hu/cikk/20211214_velencei_bizottsag_gyermekvedelmi_torveny_europa_tanacs_kulfold

 

Mongol diákokkal trükközhetett egy egyházi iskola

Az adóhatóság, a kormányhivatal és az államkincstár is vizsgálódik egy fővárosi egyházi fenntartású szakgimnáziumban, ahova több mongol diák is járt a koronavírus-járvány kezdetéig. Bár a gyerekek hazautaztak, a rendszerben papíron benne maradtak, még osztályzatokat és év végi értékelést is kaptak. Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium szerint csak a tanulói jogviszonnyal rendelkezők után, a jogszabályok által meghatározott feltételek szerint igényeltek támogatást.

https://24.hu/belfold/2021/12/14/mongol-diakok-egyhazi-iskola-egressy-beni/

 

Defibrillátort szeretnének a szülők, miután meghalt az újraélesztett diák

Több szülő is felvetette az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, hogy defibrillátor kellene az iskolába, miután összeesett a tornateremben, majd pár nappal később a kórházban meghalt egy 17 éves diák – számolt be róla az RTL Híradó. Az Emmi közölte: „A defibrillátor az iskolákban a tanulók életkoránál fogva nem kötelező felszerelési eszköz”. Ugyanakkor az elsősegélynyújtásra való felkészítés folyamatos az iskolákban.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/defibrillatort-szeretnenek-a-szulok-az-iskolaba-miutan-meghalt-a-17-eves-diak-aki-osszeesett-a-tornateremben/

 

december 15.

Figyelmeztető sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek, elég a bohózatból

Bohózat részese volt a sztrájkbizottság, nincs érdemi megállapodás, ezért a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága még a héten bírósághoz fordul, hogy az állapítsa meg, mit jelent az oktatásban a még elégséges szolgáltatás. Figyelmeztető sztrájkot hirdetünk január 31-ére, de ha az sem vezet eredményre, országos sztrájk jöhet március 16-án. Az Emmi előtt, a tárgyalás után villámcsődület alakult ki, többen várták a tárgyalódelegációt. Szabó Zsuzsa (PSZ) és Nagy Erzsébet (PDSZ) foglalta össze, mi történt a december 15-i tárgyalási fordulón, ezt a Facebookon közvetítettük.

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete

 

Sok helyen leállhat az oktatás, béremelést követelünk, nem bérpótlékot

Jelentős pedagógushiányt okoz, ha januártól fizetés nélküli szabadságra küldik azokat, akik nincsenek beoltva – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Nemzeti TV műsorának. Kitért arra is, hogy sokan krónikus betegek vagy esetleg gyermekvállalás előtt állnak, ezért nem merik vállalni az oltást. Ráadásul vannak, akik ősszel estek át a betegségen, vagyis a védettségük miatt még várhatnának az oltással néhány hónapig. Ezeket az érveket nem fogadta el a kormány képviselője. Mindkét szakszervezet oltáspárti, ezt az is bizonyítja, hogy a pedagógusok több mint 90 százaléka oldott, de a hiányzó néhány százalék távozása sok gondot okozhat januártól az eleve tanárhiánnyal küzdő oktatásban. Vérlázítónak, felháborítónak nevezte, hogy a sztrájkbizottságban időhúzásra játszik a kormány, ráadásul tárgyalás közben jelent meg a kormányrendelet módosítása a Magyar Közlönyben a 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékról. A PSZ és a PDSZ érdemi béremelést követel, nem bérpótlékot.

https://www.youtube.com/watch?v=SrSbWRY2EwQ

 

Mélyszegénységbe taszítják a pályakezdő pedagógusokat

A sztrájkkövetelésekről, a tanárhiányról, a megalázóan alacsony bérekről is nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Debreciner portál podcastjának. A kormány ősz óta tárgyal a PSZ és PDSZ közös sztrájkbizottságával. Az érdekvédelmi szervezetek fő követelése a béremelés, de azt is akarják, hogy a kormány vonja vissza a koronavírus elleni kötelező oltásra vonatkozó rendeletét. A szakszervezeti vezető jelezte: a pedagógusokat ma annyira kizsigerelik, hogy egyes háziorvosoktól származó adatok szerint a nyugdíjba vonulók 80 százaléka 5 éven belül meghal. Ráadásul a járvány kezdete óta Magyarországon nagyobb arányban haltak meg oktatásban dolgozók, mint egészségügyiek. Leszögezte, a PSZ oltáspárti, de a szakszervezet nem nézheti tétlenül, hogy a munkavállalók egy részét megélhetési válságba sodorja a kormány, hiszen, ha nem oltatják magukat, fizetés nélküli szabadságra küldik őket. Közben a pedagógushiány óriási: minden ötödik általános iskolában vannak olyan pedagógusok, akik érettségivel tanítanak.

https://www.debreciner.hu/cikk/7540_mely_szegenysegbe_kerultek_pedagogus_debreciner

 

Tovább emelkedett a korai iskolaelhagyók száma

Tovább emelkedett, 12,1 százalék volt 2020-ban Magyarországon a korai iskolalehagyók száma, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egy évvel korábban a tanulók 11,8 százaléka lépett ki a közoktatásból a tanköteles kora előtt. A fiúk 12,9 százaléka, a lányok 11,3 százaléka fordított hátat a tanulásnak 2020-ban. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Világgazdaságnak azt mondta: annak, hogy egyre többen lépnek ki a közoktatásból, több oka is van, egyrészt a leszakadó régiókban a legnagyobb az iskolalehagyás, ott az oktatási kormányzat magára hagyta az intézményeket. A tanterveket sokszor nem tudják teljesíteni a diákok, mert azok a felső középosztály gyermekei számára készültek.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/12/tovabb-emelkedett-korai-iskolaelhagyok-szama

 

Több ezer pedagógus maradt oltatlan

Az eddigi becslések alapján 3-5 ezer közoktatásban dolgozó lehet Magyarországon, aki nem vette fel a koronavírus elleni oltást a december 15-i határidőig, ezért fizetés nélküli szabadságra kell küldeni. Az egyházi és alapítványi iskolafenntartók ezzel szemben maguk dönthettek arról, hogy a tanítás feltételévé teszik-e az oltást. Az iskoláknak néhány pedagógus kiesése is problémát jelenthet, mert már eleve pedagógushiány van. A cikk jelezte: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bár oltáspárti, a kötelező oltás ellen foglal állást, részben a pedagógushiány növekedése miatt, amelyet csak az oltott pedagógusok további terhelésével lehet kezelni, részben pedig azért, mert nem ért egyet azzal, hogy az oltási kötelezettséggel ellehetetlenítsék az állami alkalmazásban álló pedagógusok megélhetését.

https://hang.hu/belfold/lejar-az-oltasi-hatarido-tobb-ezer-pedagogus-maradt-oltatlan-134598

 

Magyar óvónők a szakmáról: ez nem életpálya-, hanem halálmodell

Lesújtó helyzetről árulkodik a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület őszi felmérése, amelyet 2322, túlnyomó többségében önkormányzati fenntartású intézményben dolgozó óvópedagógus, köztük sok óvoda- vagy tagóvodavezető töltött ki az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból. A nem reprezentatív felmérés szerint az intézmények csaknem kétharmadában jelenleg is van betöltetlen óvodapedagógus állás, ráadásul többségében nem is csak egy, hanem 2-3 pedagógus hiányzik. Bőven előfordul olyan összevont intézmény is, ahonnan több mint 6 pedagógus hiányzik. Közben a kihasználtság nagy: létszámadatok több mint kétezer óvodai csoportról érkeztek, ebből 1279-ben 20-25-en, 600-ban 25-30-an vannak a gyerekek.

https://g7.hu/kozelet/20211215/magyar-ovonok-a-szakmarol-ez-nem-eletpalya-hanem-halalpalyamodell/

 

december 16.

A pedagógusok is megvívják szabadságharcukat

A PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága megelégelte a bohózatot, amely a minisztériummal folytatott tárgyalásokon zajlott. A még elégséges szolgáltatásról szóló bírósági döntés után január 31-én figyelmező sztrájkot szervezünk. Ha ez sem vezet eredményre, a pedagógusok is megvívják szabadságharcukat: március 16-án országos sztrájk jöhet – erről beszél videójában Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-is-megvivjak-szabadsagharcukat/

 

Jön a figyelmeztető sztrájk, a bohózatból elég volt

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az ismételten eredménytelen sztrájkbizottsági tárgyalási forduló után beszélt a bohózatról, amely az Emmiben folyt. Ez vezetett odáig, hogy a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága figyelmező sztrájkot hirdet január 31-ére, de ha ez sem vezet eredményre, márciusban a pedagógusok is megvívják szabadságharcukat, vagyis országos sztrájkot hirdetünk március 16-ára. Az ATV Startnak nyilatkozott a PSZ elnöke a követelésekről, köztük a béremelésről is.

http://www.atv.hu/videok/video-20211216-figyelmezteto-sztrajkot-szerveznek-a-tanarok-januar-31-re

Itt az írott változata is:

http://www.atv.hu/belfold/20211216-tegnap-jart-le-oltasi-hatarido-a-tanaroknal-3-5000-pedagogus-eshet-ki-a-rendszerbol/hirkereso

 

Az nem sztrájk, ha az órák 75 százalékát meg kell tartani

A PSZ, majd a PDSZ-szel közös sztrájkbizottság hiába kérte, a kormány nem hozott érdemi intézkedéseket pl. a tanárhiány csökkentésére, vagyis nincs valós válasza – így reagált Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának az Emmi közleményére, miszerint baloldali akció a sztrájk. Felidézte: a sztrájkbizottság már tavaly tavasszal megalakult, de a járvány miatt felfüggesztette munkáját. A tanárhiányt növeli az oltatlan tanárok távozása, erre sem kaptak érdemi választ a szakszervezetek. Tisztázta: a kormány béremelésnek nevezi a bérpótlék emelését, pedig van különbség. 2023-ra (a parlamenti választás utánra) ígérik az érdemi bérrendezést, ez elfogadhatatlan. Nem sikerült megállapodni az Emmivel a még elégséges szolgáltatásról sem, ezért erről a bíróságnak kell döntenie. A PSZ és a PDSZ úgy látja: nem lehet sztrájkról beszélni, ha az Emmi szerint meg kellene tartani az órák 75 százalékát, miközben nem kapnak érte fizetést a dolgozók.

http://www.atv.hu/videok/video-20211216-sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok

 

A kormány a bérpótlék növelését adja el béremelésként

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága érdemi béremelést követel, nem bérpótlékot. A kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítást a bérpótlék 10 százalékos növeléséről béremelésként akarja eladni – mondta az ATV híradónak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A hírműsor is foglalkozott a sztrájkkészültséggel.

http://www.atv.hu/videok/video-20211216-atv-hirado-2021-12-16-18

 

Az Emmi szerint a baloldal kampányakciója a pedagógussztrájk

„Egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója” – állítja közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi szerint a „baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus szakszervezeteket és politikai akciókra veszi rá őket”. „Teszi ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egy havi bért és megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta őket”. „A Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezetek most is úgy hirdetnek sztrájkot, hogy az átfogó pedagógus béremelési program után januárban újabb 10%-os pedagógusbéremelés lép életbe, amelyet 2023-ban újabb béremelés követ” – írja a minisztérium, amely szerint a „szakszervezetek vezetői a januári béremelés elhalasztását kérték, és visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafetéria ajánlatát is, ebből is látszik, hogy nem a megegyezés a céljuk, hanem a hangulatkeltés és a baloldal politikai kampányának támogatása”. A közleményt sok portál átvette.

https://444.hu/2021/12/16/emmi-a-pedagogussztrajk-a-baloldal-kampanyakcioja?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=emmi-a-pedagogussztrajk-a-baloldal-kampanyakcioja

 

Módosít az Emmi a kötelező oltásról szóló rendeleten? Válasz: baloldal

„Az EMMI kész-e javasolni, hogy módosítsák a rendeletet, ami alapján az oltást megtagadó pedagógusokat szabadságra lehet küldeni? A kormány által jövőre ígért 10 százalékos pedagógus béremelés mértékén tudnak-e emelni 2022-re?” – kérdezte az atv.hu. Az Emmi közleményében azt írja a baloldalról és a pedagógus szakszervezetek dróton rángatásáról: „Teszik ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egy havi bért és megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta őket”.

http://www.atv.hu/belfold/20211216-reagalt-az-emmi-a-pedagogussztrajk-a-baloldal-kampanyakcioja

 

december 17.

PDSZ: csak időhúzásra játszott a kormány

Markáns lépésre volt szükség, miután a kormány többször is bebizonyította, hogy nincs szándéka semmilyen kompromisszumra – közölte a Hírklikkel Nagy Erzsébet. A PDSZ választmányi tagja elkeserítőnek jellemezte a Kisfaludy László helyettes államtitkárral folytatott újabb találkozót, amiből a számukra kiderült: komolytalan az egész tárgyalási folyamat, ráadásul még azoktól a lehetőségektől is ellép a kormány, amelyeket eddig lebegtetett. „Ezek a tárgyalások semmi másra nem jók, csak hogy az időt húzhassa a kormány” – fogalmazott. Teljesen értelmetlen volt minden erőfeszítésük, amivel eddig folyamatosan kompromisszumra, megegyezésre törekedtek: egyre csak áthatolhatatlan falakba ütköznek. Január 31-ére, az első két órára vonatkozó figyelmeztető-sztrájkot jelentenek be. Arra a felvetésre, mit terveznek, ha akkor sem érnek el hathatós eredményt, Nagy Erzsébet közölte: március 16-tól meghatározatlan időre országos, rendes sztrájkot hirdetnek. „Letesszük a lantot.”

https://hirklikk.hu/kozelet/pedagogusok-csak-idohuzasra-jatszott-a-kormany-johet-az-orszagos-sztrajk/391160/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X