Heti lapszemle 2021. november 5.

lapszemle

Bár a PSZ és a PDSZ oltáspárti, visszavonatná a rendeletet az állami iskolákban kötelező oltásról. A szabályozás nem egységes: önkormányzati, egyházi és magánintézményeknél a fenntartó dönthet az oltás kötelezővé tételéről.  Közben az államtitkár azt mondta: a pedagógusok körében 90 százalék feletti az átoltottság. A 10 százalékos béremelési javaslatot továbbra is elfogadhatatlannak tartja a közös sztrájkbizottságot alkotó PSZ és PDSZ.

 

október 29.

Nem egységes a szabályozás az oltásról: egyházi és alapítványi iskoláknál a munkaadó dönthet, állami intézménynél kötelező

A PSZ szeretné látni a pontos adatokat az oktatásban dolgozók átoltottságáról. Az egyházi és alapítványi iskoláknál a munkáltató elrendelheti a kötelező oltást, míg az állami iskoláknál kötelező – a szabályozás ellentmondásosságára is felhívta a figyelmet Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, amikor az ATV híradónak nyilatkozott. Jelezte az is: ha egy pedagógus nem akarja továbbra sem beoltani magát és elküldik, a többiekre még nagyobb teher hárul, az intézkedés növelheti a tanárhiányt.

http://www.atv.hu/belfold/20211029-tasz-sokan-fordulhatnak-az-alkotmanybirosaghoz-az-uj-szabalyozas-miatt

 

október 30.

A kötelező oltás az állami iskolákban növelheti a tanárhiányt

Bár a PSZ és a PDSZ korábban is biztatta az oktatásban dolgozókat, oltassák be magukat, a kötelező oltásról szóló döntést átgondolatlannak tartja mindkét szakszervezet. A pedagógusok körében nagy az átoltottság, de a mostani döntés így is több mint 15 ezer tanárt érinthet az állami oktatásban. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a Népszavának: az oktatás már most is súlyos tanárhiánnyal küzd, nagy érvágást jelentene, ha „csak” néhány ezer pedagógust kellene fizetés nélküli szabadságra küldeni, ha elutasítják az oltást. Az is probléma, hogy a szabályozás nem egységes: az önkormányzati, egyházi, alapítványi intézményekben a fenntartó maga dönthet az oltásról.

https://nepszava.hu/3136549_oltas-vagy-munkanelkuliseg

 

Szalagavatóra a szülő csak védettségi igazolvánnyal mehet

A szalagavató speciális iskolai rendezvény, ezért nem vonatkozik rá a veszélyhelyzetben előírt szabályozás, a diákok és a tanárok korlátozás nélkül részt vehetnek rajta, a családtagok és meghívott vendégek viszont csak védettségi igazolvánnyal, ez is kiderült az Emmi körleveléből.

https://hvg.hu/itthon/20211030_Emmi_szalagavato_vedettsegi_igazolvany

 

Az a kormány, amely a munkásokért semmit nem tett, ne fenyegetőzzön az elbocsátásukkal

Mindazoknak, akik szerint a kormány újonnan meghozott intézkedése gyávaság, amennyiben a munkáltatókra hárítja, hogy a munkásokat kötelezzék a védőoltásra, természetesen igazuk van. A kormánynak ugyanis az elmúlt egy esztendőben minden lehetősége megvolt arra, hogy eloszlassa a valós kételyeket, szép szóval meggyőzze az embereket, hogy nemcsak a saját egészségük, hanem a hozzájuk közelállók érdekében is oltassák be magukat. Világos volt, hogy nem külön szigetekként állunk a társadalomban, hanem az épségünk nagyban függ mindazok szándékától és magatartásától, akik osztoznak a küzdelmünkben. Harcunk tehát nem magánvállalkozás.

https://merce.hu/2021/10/30/az-a-kormany-amely-a-munkasokert-semmit-nem-tett-csak-ne-fenyegetozzek-az-elbocsatasukkal/

 

október 31.

A szülők csak védettségi igazolvánnyal mehetnek szalagavatókra

Több iskola már megtartotta a szalagavatókat a PSZ információi szerint. Az lehetséges lenne, hogy a szülők online közvetítésen nézzék az ünnepséget – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Híradónak arra reagálva, hogy a szülők csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az ünnepségen.

http://www.atv.hu/videok/video-20211031-atv-hirado-2021-10-31

 

WHO: az iskola az utolsó, amelyet be kell zári, majd elsőként újranyitni

Jelenleg Európa vált a koronavírus-járvány új gócpontjává, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ennek ellenére óva int az iskolák bezárásától – persze a megfelelő védelmi intézkedéseket alkalmazva. Fertőtlenítést, maszkot és tesztelést javasol az iskolákban is. A WHO felhívja a figyelmet, hogy ha egy ország korlátozó intézkedéseket vezet be a járvány miatt, az iskolának kellene az utolsó helyen állnia, amelyet bezárnak, és az elsőnek, amit újranyitnak a megfelelő járványügyi szabályok mellett.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/koronavirus-iskola-nyitvatartas-kormany-teszteles-maszk-tanar-oltas.739350.html

 

november 1.

A magyar adófizetők pénzéből ad a kormány erdélyi katolikus oktatási intézményeknek

A magyar állam 50 milliárd forintos átcsoportosításról döntött, amiből 3,8 milliárd forint jut a magyar adófizetők pénzéből egyházi működési és fejlesztési programokra. Támogatja a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épületének restaurálását, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium épületének felújítását, a kolozsvári emberi méltóság campus létrehozását.

https://index.hu/gazdasag/2021/11/01/magyar-adofizetok-penzebol-ad-a-kormany-3-8-milliardot-erdelyi-katolikus-oktatasi-intezmenyeknek/

 

november 2.

Ha elküldik azokat, akik elutasítják a kötelező oltást, nő a tanárhiány

A PSZ korábban is támogatta az oltást: az oktatásban dolgozók több mint 80 százaléka be van oltva – emlékeztetett az elnök, Szabó Zsuzsa a Spirit FM rádió reggeli műsorában. Jelezte: nincs pontos szám arról, hányan utasítják el az oltást (nemcsak egészségügyi állapotuk miatt). Ha őket elküldenék, a tanárhiány még tovább nehezíti a helyzetet. Ráadásul nem egységes a szabályozás: az állami intézményekben dolgozóknak kötelező, míg pl. az egyházi vagy alapítványi intézményeknél, az önkormányzati óvodákban a fenntartóra van bízva, kötelezővé teszik-e az oltást. A PSZ továbbra is sürgeti a dolgozók, a gyerekek tesztelését, hogy ki lehessen szűrni a fertőzötteket.

https://www.youtube.com/watch?v=KV0KleeKNe8

 

A PDSZ követeli a kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását

A szakszervezet szerint a 2021. október 28-án kihirdetett rendeletek nem alkalmasak a járvány elleni küzdelemre, veszélyeztetik az állami intézmények működését. Miközben a PDSZ továbbra is az oltás felvételére buzdít mindenkit, leszögezi: azzal, hogy a kormány az állami köznevelési és szakképzési intézményekben rendelettel – kötelezően – előírta a koronavírus elleni oltást, ugyanakkor az önkormányzati fenntartású intézményekben a polgármesterre (főpolgármesterre), az egyházi és egyetemi fenntartású, valamint a magánintézményekben a munkáltatókra hárította az erről szóló döntést, következetlen módon diszkriminálja az állami intézményeket, és súlyosan akadályozza a feladatellátást.

https://merce.hu/2021/11/02/pedagogus-szakszervezet-koveteli-a-kotelezo-oltasrol-szolo-rendelkezes-visszavonasat/

 

Mit (nem) tehet meg a munkaadó? – munkajogászok a védőoltás kötelezővé tételéről

A magyar kormány nemzetközi viszonylatban is komoly lépésre szánta el magát a kihirdetett kormányrendeletekben: lehetővé tette a magánszférában a munkáltatók számára a Covid-oltások kötelezővé tételét, illetve az állami szférában kötelezővé tette az oltást a foglalkoztatottak számára. Oláh Zsófia és Móricz Ildikó, az OPL Ügyvédi Iroda munkatársainak összefoglalója.

https://www.hrportal.hu/hr/mit__nem__tehet_meg_a_munkaado__-_munkajogaszok_a_covid-oltas_kotelezove_tetelerol__1._-20211102.html

 

Egyre több iskolában kötelező a maszk

Novembertől több budapesti, illetve Pest-megyei iskolában is elrendelték a maszk viselését. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ez nem központi szigorítás, az intézmények saját hatáskörben döntöttek. Horváth Péter egyre több hasonló korlátozásra számít. Tudomása szerint a tanévkezdés óta eltelt két hónap alatt az általános iskolák 4-5 százalékában kellett valamilyen tanügyi intézkedést hozni a koronavírus-fertőzés miatt, a középiskolákban viszont a szám elenyésző volt, ami összefügghet azzal, hogy a 12 év feletti tanulók oltást kaphattak, és sokan éltek is a lehetőséggel.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/02/egyre-tobb-iskolaban-kotelezo-a-maszk

 

Ingázó kémiatanár: mobil laborral jár iskoláról iskolára Füke László

Sokszor gondolta úgy Füke László kémiatanár, hogy „ennél már rosszabb nem lehet”, de mindig tévedett. Több mint 40 év tanítás után nyugdíjasként saját autójával ingázik Baranyában iskolák között, hogy tanítsa a kémiát. Meghívta a Klebelsberg Központ elnökét, tartson vele. (Hajnal Gabriella korábban azt mondta: nem kell minden iskolába kémiatanár.) A tanár szerint mindent meg kell tenni azért, hogy szakember tanítsa a természettudományos tárgyakat. Nem tartja ördögtől valónak az ingázást az iskolák között, de ennek megvan a határa. Az is enyhíthetne a tanárhiányon, ha vissza tudnák csábítani a nyugdíjas, de dolgozni kívánó pedagógusokat.

https://hvg.hu/elet/20211102_kemiatanar_fuke_laszlo_kozoktatas_termeszettudomanyos_oktatas?s=hk

 

Honvéd kadétek képzése indul Hódmezővásárhelyen

A következő tanévben már lehet jelentkezni a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium képzéseire, közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az intézménybe a nyolcadikos diákok az általános középiskolai felvételi eljárásban jelentkezhetnek: kötelező a központi írásbeli, az intézmény szóbeli felvételit, valamint fizikai alkalmassági felmérést is tart. A diákok nem kapnak katonai kiképzést, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező katonai pályát választaniuk. Középiskolai tanulmányaik befejezése után a kadétok is felvételizhetnek civil felsőoktatási intézményekbe. A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tervei között szerepel, hogy 2030-ig mintegy 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/02/tiz-uj-honved-kozepiskola-es-kollegium-fog-indulni-ime-a-kovetkezok

 

Minden második AKG-s, idén érettségizett diák külföldön tanul tovább

49 százalékuk külföldi egyetemen tanult tovább, a legtöbben Hollandiában kezdték ezt a tanévet – derül ki azokból az adatokból, amelyeket az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) tett közzé a 2021-ben végzett évfolyamról. A külföldön továbbtanuló AKG-sok 69 százaléka holland egyetemet választott.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20211102_AKG_kulfoldon_tovabbtanulok_aranya

 

november 3.

Folytatják az el sem kezdett érdemi sztrájktárgyalást a pedagógus szakszervezetek

November 3-án folytatódnak, pontosabban elkezdődhetnek a sztrájkbizottsági egyeztetések a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között, miután az első forduló, amelyet három héttel ezelőtt tartottak, formai okok miatt meghiúsult. Az Emmi által delegált Kisfaludy László helyettes államtitkár akkor egy olyan megbízólevéllel érkezett, amelyben a PSZ-t meg sem említették, így hivatalosan csak a PDSZ képviselőivel tárgyalhatott volna, amit a szakszervezetek nem fogadtak el, hiszen a sztrájkbizottság közös. A követeléseket is felidézte a Népszava, megjegyezve: „az biztos, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban belengetett 10 százalékos béremelést nem fogják elfogadni”. A cikk még a tárgyalások előtt jelent meg.

https://nepszava.hu/3136796_folytatjak-az-el-sem-kezdett-sztrajktargyalast-a-pedagogus-szervezetek

 

A PSZ-PDSZ nem fogadja el a kormány 10 százalékos béremelési ajánlatát

Csaknem 4 órán tárgyalt 2021. november 3-án a PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottsága az Emmi képviselőjével. A helyettes államtitkár továbbra is csak 10 százalékos béremelést ajánlott jövőre, ami a két szakszervezet számára elfogadhatatlan. Szóba került az az új követelés, hogy a kormány vonja vissza az állami iskolákban elrendelt kötelező oltást, illetve azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzati és egyházi, magánintézményekben a fenntartó rendelheti el a kötelező oltást. Erre a felvetésre a kormány a jövő hétre ígért reakciót. Az újabb tárgyalás november 10-én lesz. A tárgyalások második fordulója után Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja nyilatkozott – ezt a Facebookon tettük közzé.

Itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/142482271411178

Elérhető a honlapunkon is:

https://pedagogusok.hu/hirek/a-kormany-10-szazalekos-beremelest-ajanl-a-psz-pdsz-ezt-tovabbra-sem-fogadja-el/

 

PSZ: a kötelező oltás számos jogi kérdést vet fel

A kormány a legutóbbi járványügyi intézkedések meghozatala előtt nem konzultált a szakszervezetekkel – ez a közoktatásban akár tanárhiányhoz is vezethet, mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának. A pedagógusok oltása az egyik közoktatási intézményben kötelezővé tehető, míg máshol kötelező – az eltérő szabályozás indokolatlan és számos jogi kérdést is felvet. A PDSZ véleményét is ismertette az összefoglaló.

https://www.youtube.com/watch?v=Gq-5OmTOMvs

 

Maruzsa Zoltán: a pedagógusok körében 90 százalék feletti az átoltottság

A pedagógusok körében 90 százalék feletti, a 12 évnél idősebb tanulók körében pedig több mint 50 százalék feletti az átoltottság. Ez jelentős mértékben gátolja a koronavírus-járvány terjedését a köznevelési intézményekben – mondta az InfoRádió érdeklődésére a köznevelésért felelős államtitkár. Kialakultak az intézményekben az egyedi védekezési szabályok, az operatív törzs két intézkedést vont magához: a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, azaz a digitális oktatás elrendelését, mondta Maruzsa Zoltán. Az 1-6. évfolyamokon, ha megbetegedés van, tantermen kívüli oktatásra állnak át nagyjából egy hétre.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/03/maruzsa-zoltan-jelenleti-oktatasra-rendezkedunk-be

 

Már készülnek a névtelen listák az oltott oktatási dolgozókról

Az állami fenntartású iskolákban készítik a tankerületek által kért anonim átoltottsági listákat a pedagógusokról. Egy vidéki művészeti középiskola vezetője név nélkül annyit mondott: mindössze három dolgozójuk oltatlan, de kettő azért, mert a korábbi fertőzöttségükkel megszerzett természetes védettség miatti 6 hónap most jár le. De már szervezzük az oltásukat” – tette hozzá az intézményvezető, aki szerint épp most állítják össze az anonim átoltottsági kimutatásukat a tankerületnek. A cikk az RTL híradó beszámolója alapján kitért arra is, hogy az egyházak hogyan próbálnak hárítani: rábízzák az intézményvezetőkre az oltás elrendelését vagy a nagy átoltottságra hivatkoznak.
https://mfor.hu/cikkek/makro/mar-keszulnek-az-anonim-atoltottsagi-pedagoguslistak.html

 

Nem sietnek a kötelező oltással a cégek

Nagyon óvatosak a magánszféra munkaadói, még ott sem kapkodják el a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét, ahol hajlik annak bevezetésére a cégvezetés. Az óvatosság oka munkajogászok szerint az, hogy a bejelentett és néhány órával később már a Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szövege pontatlan, így a vállalatok inkább kivárnak, nehogy jogellenes döntéseket hozzanak. A munkaadói szövetségek inkább azzal magyarázzák a tartózkodást, hogy sok területen nehéz pótolni a kilépő vagy fizetetlen szabadságra küldendő képzett munkaerőt. A végleges döntés előtt sok területen egyeztető fórumokat tartanak. Önkormányzati példákat is említett cikke végén a lap.

https://nepszava.hu/3136812_nem-sietnek-a-kotelezo-oltassal-a-cegek

 

Több vidéki városban nemet mondtak a kötelező oltásra

Debrecenben, Egerben, Siófokon, Kazincbarcikán sem kötelező beoltatniuk magukat az önkormányzati cégek és intézmények – például az óvodák és a bölcsődék – dolgozóinak. Siófokon ehelyett “extra táppénzt” kínálnak azoknak, akik kérik a vakcinát, Kazincbarcikán pedig már október végén kötelezővé tették az intézményekben a maszkviselést. Körkép a cikkben.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211103_onkormanyzatok_kotelezo_koronavirus_elleni_oltas

 

Az ötéveseket is oltják az USA-ban

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása az Egyesült Államokban, miután az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását. 28 millió 5-12 éves gyermek kaphat Pfizert, mégpedig a nagyobbaknak szánt adag harmadát. A Fehér Ház járványügyi főtanácsadója már korábban kulcsfontosságúnak nevezte a gyermekek oltását. Egy tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek könnyen továbbadják a fertőzést, annak ellenére, hogy statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentes.

https://infostart.hu/kulfold/2021/11/03/matol-mar-az-oteveseket-is-oltjak-az-egyesult-allamokban

 

A kormány a szakképzés versenyképességét is tovább erősítené

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtott törvényjavaslata az állami fenntartású egyetemek esetében is megteremti a kétszer tizenöt százalékos béremelés jogszabályi hátterét. A törvényjavaslattal a kormány a szakképzés versenyképességét is tovább akarja erősíteni, tehetséggondozó diákkör és mentorprogram indulna, kiemelten a hátrányos helyzetű tanulókra fókuszálva. A technikumokkal és szakképző iskolákkal szembeni alapvető elvárás, hogy mindenféle élethelyzetből induló fiatal számára megteremtsék a személyes boldogulás lehetőségét. Miközben a mérnökképzés előszobájaként egyenes utat kínálnak az egyetemi továbbtanuláshoz, hathatósan kell segíteniük a tisztes megélhetést nyújtó szakmaszerzést is.

https://alfahir.hu/2021/11/03/felsooktatas_itm_modositas_javaslat_innovacios_es_technologiai_miniszterium

 

november 4.

A bérkövetelésből nem enged a PSZ-PDSZ

Az állami oktatási intézményekben dolgozók kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonását is követeli a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsága – erről is beszélt a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának. Jelezte: a PSZ és a PDSZ továbbra is oltáspárti, de a szabályozás nem egységes: az állami intézményekben dolgozóknak kötelező az oltás, az egyházi és magánintézményekben kötelezővé tehető. Ráadásul a pedagógusok nagy része a kormányzati kommunikáció szerint megkapta az oltást. A szakszervezet szeretne választ arra, hogy pl. hány oktatási dolgozó nem kaphat oltást egészségügyi okok miatt. Ami pedig a bérkövetelést illeti: az oktatásban dolgozók bére annyira elértéktelenedett, hogy a megélhetést is veszélyezteti, vagyis a bérkövetelésekből nem engedünk, jelezte az elnök.

https://www.youtube.com/watch?v=fykhSvlmke8

 

A kötelező oltás visszavonását kérik a pedagógus szakszervezetek

A pedagógus szakszervezetek a kötelező oltás visszavonását is felvették a sztrájkköveteléseik közé, de a kormány időt kért az ügyben – jelezte az RTL híradónak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, nem tettek semmire sem ígéretet. Közben újabb önkormányzatok jelentették be, hogy nem teszik kötelezővé az oltást, így döntött a szombathelyi és a szegedi polgármester is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-kotelezo-oltas-visszavonasat-kovetelik-a-pedagogus-szakszervezetek

 

Emmi: reakció „a PDSZ hamis állításaira”

„A Kormány képviselői az egyes sajtótermékekben megjelent hamis hírekkel ellentétben nem tettek ígéretet az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonásáról. A tegnapi tárgyalások során a PSZ és a PDSZ által létrehozott sztrájkbizottság új követeléssel állt elő: az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonását kérik, amire írásos választ ígértek a Kormány képviselői. A közös sztrájkbizottság az előbbieken túl, követeli annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben az előírt oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön. Sajnálatos, hogy a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, ezzel jelentős mértékben megnehezítve azt, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen.”

http://www.atv.hu/belfold/20211104-cafol-az-emmi-a-kormany-reszerol-nem-tettek-igeretet-a-kotelezo-oltas-visszavonasara/hirkereso

https://infostart.hu/belfold/2021/11/04/az-emmi-hamisnak-tartja-a-pdsz-allitasait-a-kotelezo-oltasrol

 

A pedagógusok nem engednek: a kormány egyetlen ajánlata sem elfogadható

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) meglepte: a helyettes államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy az egyeztetésről senki se készítsen hangfelvételt, emellett pedig hivatalos jegyzőkönyv se készüljön. Mindezt azzal indokolta, hogy a szakszervezeti oldal „kivitt” információkat a megbeszélésről, elsősorban a legitimációval kapcsolatos problémákkal kapcsolatban. Ez egy igen meglepő fejlemény: a jegyzőkönyv, a hangfelvétel mindkét fél jól felfogott érdeke, de ezt az érvet végül nem fogadták el Kisfaludyék, így hivatalos felvétel nem készülhetett a tárgyalásról. Meglepte a pedagógusokat az a kormányoldali javaslat is, hogy megbeszélésüket követően közös közleményt adjanak ki, és ennek tartalmától a későbbiekben se térjenek el nyilatkozataikban. A PDSZ eddigi működésének alapvető eleme, hogy teljesen nyilvánossá tette a tárgyalási célokat, feltételeket.

https://168.hu/itthon/a-pedagogusok-nem-engednek-a-kormany-egyetlen-ajanlata-sem-elfogadhato-218142

 

A kormány ajánlatának egyetlen részlete sem elfogadható a pedagógusok számára

A szakszervezetek a tárgyalás során azzal igyekezték jobb belátásra bírni a kormányt, hogy álljon el a (kötelező oltásról szóló) rendelettől, mert az amúgy is pedagógushiánytól küzdő intézményekben néhány szakember kiesése is komoly gondokat okoz. Kisfaludy László helyettes államtitkár ekkor jelentette ki, hogy szerinte nincs tanárhiány, semmilyen tanulmány, OECD-jelentés nem utal erre. Az újabb követelésre azonban nem tudott érdemben reagálni.

https://merce.hu/2021/11/04/a-kormany-ajanlatanak-egyetlen-reszlete-sem-elfogadhato-a-pedagogusok-szamara/

 

Füstölgő hamu

„Azt a kormányzatban is tudják, hogy a tanárokat nem könnyű mozgósítani. Nem az a mozgolódó fajta. Sosem volt az, de az elmúlt 11-12 évben sikerült szinte teljesen amortizálni a pedagógustársadalmat, anyagilag és lelkileg is. A központosított iskolarendszerrel, a sztrájktörvény kiherélésével sikerült elérni, hogy a pedagógus ne tudjon és ne is akarjon kiállni magáért. Ha mégis megpróbálja, jön a kicsinyes bosszú például az órabeosztásoknál, a fizetetlen túlóraelrendelésnél. És ezek még csak az enyhébb lehetőségek. A központi irányítás mérgező csápjai minden oktatási dolgozó nyakára rátekeredtek, s az, hogy a szorítás mennyire erőteljes, attól függ, az adott személy mennyit mocorog. Ha nagyon kapálózik, fulladásig gyötörhetik. Az egyetlen menekülőút a pályaelhagyás marad.” Juhász Dániel cikke a sztrájkbizottságról, a füstölgő hamuról a Népszavában.

https://nepszava.hu/3136949_fustolgo-hamu

 

A járvány negyedik hulláma az oktatási intézményekben

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke online fórumot szervezett, ahol dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt a járvány negyedik hullámáról. Elmondta: máshogy terjed a koronavírus delta variánsa, ezért biztonságosabbá kell tenni az iskolákat. Nincs tökéletes védekezés, ezeket kombinálni kell. Azt tanácsolta: akinek felsőlégúti betegsége van, ne menjen közösségbe. Szükséges a maszk használata és az oltás is. Kifogásolta, hogy nincsenek hiteles adatok.

https://www.facebook.com/watch/?v=287282369932796

 

A kormány oltási akcióhetet indít kórházi oltópontokon

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.  A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.  Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 7 óra között.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormany-oltasi-akciohetet-indit-korhazi-oltopontokon

 

Filippov Gábor hat pontja az oktatás orvoslásáról

Bármilyen témáról beszélünk, az oktatás előbb-utóbb képbe kerül, mondta az Eötvös József Csoport a Közoktatás helyzete című online rendezvényén Filippov Gábor politológus, aki szerint a közoktatás átalakítását hat pontban kell megoldani.

https://infostart.hu/belfold/2021/11/04/filippov-gabor-hat-pontja-a-magyar-kozoktatas-orvoslasarol

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X