Heti lapszemle 2021. október 15.

lapszemle

Elfogadhatatlan a kormányfő felvetése a jövő évi 10 százalékos béremelésről – ezt a PSZ minap tartott kongresszusa is megerősítette. A küldöttek megfogalmazták azt is, mit várnak a parlamenti választások után megalakuló új kormánytól, hogy javuljon a helyzet az oktatásban. Közben elkezdődött a sztrájkbizottsági tárgyalás, de a helyettes államtitkár csak arra kapott felhatalmazást, hogy a PDSZ-szel tárgyaljon, miközben a sztrájkbizottság közös.

 

október 8.

Az Emmi pontosan tudhatja, hogy a sztrájkbizottság nem most, a választási kampányban jött létre

A PSZ és a PDSZ saját elhatározásából tavaly márciusban – a koronavírus-járvány miatt – felfüggesztette a sztrájkbizottsági munkát. Miután a követelések még mindig időszerűek, ráadásul Gulyás Gergely miniszter konkrétumok nélkül belengette, hogy lesz béremelés, indokolt volt a sztrájkbizottság „újraélesztése” a tavaly tavaszi megalakulás után. Most a két szakszervezet közös sztrájkbizottságban követeli egyebek között az oktatásban dolgozók bérének emelését, az óraszámok és a munkaterhek csökkentését – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádiónak.

https://soundcloud.com/spiritfmbp

 

Elfogadhatatlan, felháborító a 10 százalékos béremelés

Az elnök, Szabó Zsuzsa a kormányfő bejelentéséről nyilatkozott az ATV híradónak is, miszerint jövőre 10 százalékos béremelést kapnának a pedagógusok, majd 2023-tól többet. A PSZ felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a felvetést.

http://www.atv.hu/videok/video-20211008-orban-jovore-10-kal-emelik-a-pedagogusok-beret

A PSZ elnöke az RTL híradónak is kifejtette véleményét:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tiz-szazalekos-beremelest-kapnak-jovore-a-tanarok-orban-viktor-miniszterelnok-jelentette-be-az-allami-radioban

 

Nem tűrhet halasztást az oktatásban dolgozók béremelése

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint, ha a gazdaság jól teljesít, a pénzhiány nem lehet indok a béremelés halasztására. Totyik Tamás emlékeztetett: a kormányfő azt mondta, a gazdaság jól teljesít, ehhez képest arra hivatkozva nem akarnak jelentősebb béremelést adni a pedagógusoknak, hogy arra hitelt kellene felvenni. Az Inforádiónak jelezte: fel kellene oldani ezt az ellentmondást.

https://infostart.hu/belfold/2021/10/08/pedagogus-szakszervezetek-a-beremelesrol-rozgonyiadam

 

Nagy szólam, kis emelés

A PSZ felháborítónak és megalázónak tartja a miniszterelnök ajánlatát. Szabó Zsuzsa elnök szerint ez nem lesz elég a tanárhiány leküzdésére, pedig már ma is minden negyedik iskolában van olyan tanár, aki nem a végzettségének megfelelő tantárgyat tanít, a jövőben pedig még többen lesznek, mondta a Népszavának.

https://nepszava.hu/3134614_orban-ajandeka-nagy-szolam-kis-emeles

 

Amit Orbán Viktor bejelentett, az egy nagy nulla

Totyik Tamás alelnök emlékeztetett azokra az adatokra, melyek szerint a tavalyi tanévben mindössze 2100 pályakezdő pedagógus kezdett el tanítani, miközben ez a szám a korábbi években még 6-8000 volt, és még az is kevés volt a nyugdíjba menők pótlására. „Ki fog itt tanítani ennyi pénzért?” – tette fel a kérdést a Népszavának nyilatkozva. Orbán Viktor bejelentéséből az következik, hogy jövőre egy nyolc éve pályán lévő tanár garantált bérminimumot fog kapni. „Hol van a világon olyan, hogy diplomások minimálbéren tanítanak?”

https://hvg.hu/itthon/20211008_Pedagogusok_Amit_Orban_Viktor_bejelentett_az_egy_nagy_nulla?s=hk

 

Sokkolta a tanárokat a 10 százalék

A tíz százalékos béremelési javaslat, amelyről a kormányfő beszélt, a pedagógusszakma megalázása – jelentette ki a Blikknek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke, aki szerint a pályakezdők bértábla szerinti illetménye a garantált bérminimumot sem éri el, jövőre pedig a több éve pályán lévő pedagógusok bérét is utoléri a szakmunkás minimálbér.

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/pesagogusok-beremelese-orban-viktor/h5qmr7t

 

A SZEF kiállt a közszféra dolgozóinak jogos bérkövetelése mellett

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (ahová a PSZ is tartozik) felhívja a kormányt, mint a közszolgáltatásokban a bér- és a pótlékrendszer működtetőjét és finanszírozóját, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat az ágazati szakszervezetekkel, egységes béremelés esetén pedig a SZEF-et is vonja be a jogszabályok kidolgozásába.

http://szef.hu/index.php/hirek/3919-szef-nyilatkozat-a-miniszterelnoki-bejelenteseket-kovetoen

 

október 11.

A sztrájkköveteléseket tekinti tárgyalási alapnak a PSZ kongresszusa

A PSZ hétvégén tartott XXXII. Kongresszusa elfogadott két közleményt. Az egyikben visszautasítjuk Orbán Viktor kormányfő 10 százalékos béremelésről szóló felvetését. A másik közleményben a PSZ megfogalmazta elvárásait a választások után megalakuló új kormánnyal szemben, 16 pontban.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-szrajkkoveteleseket-tekinti-targyalasi-alapnak-a-psz-kongresszusa-a-miniszterelnoki-felvetest-visszautasitja/

 

Október 13-án tartják az első sztrájktárgyalást

A kormány a sztrájktörvényben meghatározott határidő letelte előtt kijelölte képviselőjét a PSZ-PDSZ sztrájkbizottsági egyeztetésekre Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár személyében.

https://telex.hu/belfold/2021/10/11/szerdan-ul-le-a-kormany-targyalni-a-ket-pedagogus-szakszervezettel-akik-azonnali-beremelest-kovetelnek-es-kozosen-sztrajkolnanak

 

Már több iskolában kötelező a maszk az órákon

Több iskola diákjainak már a tanteremben is maszkot kell viselniük, így változtattak az intézmények szabályaikon az elmúlt hetekben. Van, ahol csak az alsó tagozatosok kapnak „felmentést”, máshol a tanároknak kell mérlegelniük a kockázatot: ha nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, órájukon kötelezővé tehetik a maszkviselést.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211011_kotelezo_maszkviseles_osztalyteremben

 

Hatalmas járványhullámtól tart az MTA

Hiába oltatta be magát a lakosság több mint 60 százaléka, a további megbetegedéseket és halálozást nem fogjuk elkerülni. Az oltási hajlandóság elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában – írta a Magyar Tudományos Akadémia. Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot! – szól a felhívás.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/oriasi-jarvanyhullam-johet-magyarorszagon-figyelmeztet-az-mta/

 

Erős netes kapcsolatot kaptak az iskolák

Az iskolák több mint 74 százalékában épült ki a megfelelő sávszélesség a Diákháló-programban – tájékoztatott a projektirányító KIFÜ elnöke. Szijártó Zoltán jelezte: a pandémia miatt akadozott az eszközbeszállítás, de a befejeződött fejlesztések kedveztek azoknak a tanároknak, akiknek otthonról nem volt lehetőségük a digitális óraadásra.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/10/eros-netes-kapcsolatot-kaptak-az-iskolak?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

október 12.

PSZ: „másfél év alatt több mint 140 pedagógust veszítettünk el”

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a koronavírus-járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben, több mint 140-en. Gosztonyi Gábor a Spirit FM rádió Partvonal c. műsorának nyilatkozott a sztrájkbizottsági követelésekről is. A PDSZ és a PSZ négy pontból álló sztrájkkövetelést nyújtott be a kormánynak: a pedagógusoknak és az oktatásban dolgozóknak azonnali béremelést követelnek, továbbá óraszámaik, munkaterheik csökkentését is.

https://m.soundcloud.com/spiritfmbp/partvonal-az-oktatasrol-ercse-krisztaval-es-gosztonyi-gaborral-20211011

 

A TTE nem támogatja a pedagógusképzés átalakítását

A Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartja az egyetemi tanárképzés tervezett átalakítását, a változtatás nemcsak szakmaiatlan, hanem elveszi a szabadságot az egyetemektől. Szakmai színvonalesést jelent, ha egy egyetemi diploma csak középszintű érettségire felkészítő minősítést ad, miközben az egyetemi felvételi feltétele egy emelt szintű érettségi. Bár a szakmai képviselet egyetért azzal, hogy a tanárszakos hallgatók az egyetemi tanulmányaik alatt folyamatosan megjelenjenek az iskolákban, ennek szakmai és gyakorlati feltételeit egyáltalán nem látják.

https://eduline.hu/felsooktatas/20211012_Tortenelemtanarok_allasfoglalas

 

Debrecenben is indul az integrált természettudományos szak

A Debreceni Egyetem egyike annak a hat egyetemnek, ahol 2022 szeptemberétől elindul az új, ötéves természettudomány-környezettan tanárszak. A Természettudományi és Technológiai Karon fogják képezni az integrált természettudományos tanárokat. Kun Ferenc dékán szerint egy fontos problémát orvosolhat az új pedagógusképzés. A természettudomány-környezettan tanár általános iskola felső tagozatában, illetve a középiskola első két évfolyamán oktathatja a természettudományos tantárgyakat.

https://www.dehir.hu/debrecen/a-debreceni-egyetemen-is-elinditjak-a-z-szakot-az-uj-oteves-tanarkepzest/2021/10/12/

 

Továbbra is túlterheltek a tanárok és a diákok, gondot okoz a pedofiltörvény végrehajtása

„Súlyos problémának tartjuk a diákok és tanárok elmúlt években megnövekedett leterheltségét” – közölte a Történelemtanárok Egylete (TTE). A szakmai képviselet országos konferenciáján ismét előkerült az új alaptanterv és a diákok leterheltsége is. Kitértek a pedofiltörvényre is: civil szervezet a „kábítószer káros hatásaival kapcsolatos foglalkozást csak akkor tarthat, ha jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vette”. A TTE kéri az intézményfenntartókat, intézményvezetőket, ne akadályozzák a kollégák által meghívott, legálisan működő civil szervezetek bejutását a közoktatási intézményekbe.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211012_tanarok_leterheltsege_uj_NAT

 

Átlátnak és nevetnek a diákok a homofób jogszabályon

Pécsi gimnáziumi tanárok betarthatatlannak tartják azt a törvényt, amely tiltja a fiatalkorúak előtt a homoszexualitás megjelenítését. Nem tudom, és nem is akarom a szexuális másság témáját megkerülni, ha ezt megkerülhetetlennek ítélem – mondta Vatai Éva, az egyik legelismertebb pécsi gimnázium tanára. Egy másik elmondta: nyelvtanórán azt a mondatot kellett elemezniük, hogy „ma meleg idő van”, mire az osztály felnevetett. Nem a melegeken nevettek, hanem azon, hogy a melegek lejáratása része lett a közbeszédnek. Ők elég okosak ahhoz, hogy átlássák, mi történik nálunk, és nem félnek, hanem mernek nevetni a butaságon.

https://nepszava.hu/3134863_atlatnak-es-nevetnek-a-diakok-a-homofob-jogszabalyon

 

Statisztika új torna- és tantermekről

Csaknem 100 iskola kapott új torna- vagy tantermet, 23 tanuszoda, öt iskola és egy óvoda épült fel az elmúlt hét évben – mondta az Emmi parlamenti államtitkára a Pest megyei Váchartyánban. Rétvári Bence hozzátette: a sportlétesítmények ma már a kisebb településeken is jó körülményeket tudnak teremteni a mindennapos testneveléshez.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/csaknem-100-iskola-kapott-uj-torna-vagy-tantermet-az-elmult-het-evben-2529185?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Más minimálbért akarnak a közszolgálati dolgozók

Az MKKSZ elnöke levélben fordult a szakszervezeti szövetségek vezetőihez, hogy közösen kezdeményezzék az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását. Boros Péterné kiemelte, az elmúlt másfél évben kilenc javaslatot fogalmaztak meg, hogy mivel lehetne csökkenteni a közszféra dolgozóinak terheit és növelni megbecsülésüket, de a kormány egyikről sem tárgyalt velük.

https://nepszava.hu/3134901_mas-minimalbert-akarnak-a-kozszolgalati-dolgozok

 

A császár maszktalan

A Magyar Tudományos Akadémia meglépte, amit a kormánynak kellett volna: felhívást tett közzé, hogy mindenki viselje a maszkot, mert mások életét mentheti meg vele. Kérdés, felelőtlen kormányzati magatartás mellett mennyire várható el, hogy az állampolgárok felelősen viselkedjenek? Jegyzet a Népszavában.

https://nepszava.hu/3134842_a-csaszar-maszktalan

 

október 13.

Féloldalas megbízást kapott a helyettes államtitkár

A PSZ és a PDSZ a közösségi oldalon közösen számolt be arról, hogy az október 13-ára kitűzött első tárgyalás félbeszakadt, mert a helyettes államtitkár megbízólevele csak a PDSZ-szel folytatandó tárgyalásra jogosította fel, holott a két szakszervezet közös sztrájkbizottságban fogalmazta meg követeléseit.  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az egyeztetés után kijelentette: nem fogadja el azt, hogy egyedül tárgyaljon. Egyébként pedig azt is tisztázni kell, mire van felhatalmazása a helyettes államtitkárnak, lehet vele érdemben megállapodást kötni?

https://merce.hu/2021/10/13/a-pedagogusok-szerint-a-kormany-slendriansaga-miatt-fulladt-kudarcba-az-elso-sztrajktargyalasuk/

 

Közös a sztrájkbizottság, de csak a PDSZ-szel tárgyalnának?

A helyettes államtitkárnak nem volt megbízatása arra, hogy a PSZ-szel is tárgyaljon, holott a PDSZ-szel közös a sztrájkbizottság. Tisztázni kell továbbá azt is, mely minisztériumok vegyenek részt az érdemi tárgyalásokon – erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke nyilatkozott a Klubrádió Szolidaritás c. műsorának. A szakszervezetek szeretnék tudni, mire van felhatalmazása a helyettes államtitkárnak, egyáltalán lehet-e vele érdemi megállapodást kötni. Ha nem lenne véresen komoly, azt mondaná, nevetséges a 10 százalékos béremelési javaslat, amelyről a kormányfő beszélt a minap – ezt is nyilatkozta a PSZ elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=JsJk1UdnNog

 

Nem sokra jutott a két szakszervezet az első tárgyaláson

Mi kompetenciákat akarunk látni; azt, hogy mire kapott felhatalmazást a helyettes államtitkár – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádiónak. Ráadásul megbízólevele szerint csak a PDSZ-szel tárgyalhatott, holott a PSZ közös sztrájkbizottságot hozott létre a PDSZ-szel.  A miniszterelnök javaslatát a 10 százalékos béremelésre elutasította az elnök.

https://infostart.hu/belfold/2021/10/13/psz-egy-testneveles-szakos-tanar-nem-tudja-olyan-melysegben-atadni-a-matematika-tudasanyagot

 

Csak a PDSZ volt nevesítve, pedig a sztrájkbizottság közös

A PSZ és a PDSZ képviselője szerint a csata kemény volt és eredménytelen, mert a kormányt képviselő Kisfaludy László olyan megbízólevelet mutatott be, amelyen csak az egyik szakszervezet neve szerepelt.  „A tárgyalás alatt azzal próbáltak védekezni, hogy a három feltételből kettő teljesül, a megbízólevélen ugyanis helyesen szerepelt a dátum, a két szakszervezet közül pedig az egyik valóban rajta volt. Az összkép ugyanakkor nem teljes, és a probléma az, hogy nem tudjuk, a bíróság előtt ez így megáll-e. Milyen alapon adnánk be mi ezután bármiféle kifogást? Abban állapodtunk meg, hogy ha a hibákat kiküszöbölik, akkor folytatjuk a tárgyalást” – mondta az Indexnek Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

https://index.hu/belfold/2021/10/13/psz-pdsz-emmi-sztajktargyalas-oktatas/

 

Nem volt érdemi tárgyalás az első találkozón

Eredmény nélkül ért véget a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottságának első tárgyalása a kormány által kijelölt helyettes államtitkárral – mondta a Magyar Hangnak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Az egyeztetésen ugyanis két olyan kérdés is felmerült, amelyek megválaszolása nélkül a sztrájkkövetelésekről érdemben nem tudtak tárgyalni.

https://hang.hu/belfold/eredmenytelen-volt-a-pedagogusok-elso-sztrajktargyalasa-a-kormannyal-132075

 

Első sztrájkbizottsági tárgyalás: nem volt érdemi

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta az Eduline-nak, hogy az egyeztetések félbeszakadtak, hiszen a minisztérium részéről a helyettes államtitkárnak csak a PDSZ-szel volt felhatalmazása tárgyalni. Az államtitkárnak nem volt világosan meghatározva a jogköre sem, az érdekképviseletek pedig olyan személlyel szeretnének tárgyalni, akinek döntési joga is van.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211013_PDSZ_es_PSZ_sztrajkbizottsag

 

Kérdést kaptak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek a béremelésről

Az RTL közvetítette az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját. A tv felkérésére Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke tette fel oktatási témában a kérdést, miszerint: ismert a PSZ-PDSZ sztrájkkövetelése, ez alapján, ha kormányra kerülnének, mennyivel és mikortól emelnék a pedagógusok bérét, a nevelést-oktatást segítők fizetését, hogy értékálló legyen, és erre miből teremtenék elő a fedezetet? Az Inforádió röviden ismertette a válaszokat: „Azonnal – vágta rá Dobrev Klára. Ha nem tudják a pedagógusok számát növelni, akkor az iskolákból gyermekmegőrző lesz szerinte, ezért meg kell emelni a béreket 30 százalékkal azonnal, de szerinte igazából dupla pénz járna nekik.  Márki-Zay Péter szerint is haladéktalanul emelni kell a béreket, de felelőtlen ígéretet nem akart tenni. Szerinte is az elmaradottabb térségekben oktatóknál kell magasabb emelés, de át kell alakítani, modernizálni az oktatást, és ehhez minden feltételt meg kell teremteni.”

https://infostart.hu/belfold/2021/10/13/ellenzeki-elovalasztas-dobrev-klara-es-marki-zay-peter-elo-vitaja

 

Az oltásellenes biosztanártól az elfelejtett maszkig

„Miki bácsi nyugdíjhoz közeli napközis tanár. Tavasszal többször láttam, hogy beltéren is a tokamaszkviselés nagymestere, akkor harmadikos lányom elmondása szerint pedig többször is mondta a csoportjának, hogy ő ugyan be nem oltatja magát. Végül mégis megtette, okát nem tudom, de az biztos, hogy így is három hete otthon van, csúnyán leterítette a delta variáns.”

https://forbes.hu/uzlet/covid-vedekezes-oltas-kormany-iskola/

 

október 14.

Sztrájkbizottsági tárgyalás: a formai hiba túlmutat saját magán

A PSZ-PDSZ sztrájkbizottsági tárgylásokra a köznevelési helyettes államtitkárt jelölték ki, de csak arra volt felhatalmazása, hogy a PDSZ-szel tárgyaljon, miközben a sztrájkbizottság közös. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában azt mondta, ez látszólag formai hiba, de jelzi a pedagógusok megbecsültségét. A sztrájkkövetelésekről, a tanárhiányról, a digitális oktatás következményeiről is nyilatkozott.

http://www.atv.hu/videok/video-20211014-atfogo-berrendezest-kertek-a-pedagogusok-a-kormanytol

 

Felhatalmazás? Megbízólevél? Kérdések vannak, válaszok kevésbé…

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Népszavának azt nyilatkozta, az Emmi által tárgyalópartnernek kijelölt Kisfaludy László helyettes államtitkár nem tudott egyértelműen nyilatkozni arról, van-e felhatalmazása esetleges megállapodások megkötésére, ráadásul olyan megbízólevéllel érkezett a tárgyalásra, amelyben a PSZ-t nem, csak a PDSZ-t jelölték meg tárgyalófélként. Ezt mindkét szakszervezet elfogadhatatlannak tartotta, hiszen egyesítették sztrájkbizottságaikat.

https://nepszava.hu/3135000_mar-tobb-mint-200-iskolai-helyszint-erinthet-a-jarvany-miatti-tanugyi-intezkedes

 

Többen hagyják el a pályát, mint amennyien pedagógusnak tanulnak

Ahhoz, hogy a versenyszférához közelítő bérek legyenek, kevés a kormányfő 10 százalékos ajánlata, ahhoz legalább 60 százalékos emelés kellene, mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az N1 TV Napi téma műsorának. Kitért arra a bérfeszültségre is, amelyet a minimálbér/garantált bérminimum jövő évi várható emelése jelent. Az oktatásban tapasztalható alacsony bérek növelik a tanárhiányt, a következő öt évben 22 ezren mennek nyugdíjba, őket a pályára lépők nem tudják pótolni. Szó volt a PSZ és a PDSZ közös sztrájkköveteléseiről is. Nyilatkozott a műsornak Ander Balázs, a Jobbik képviselője is az oktatás helyzetéről.

https://www.youtube.com/watch?v=FmJzQq2q5y0

 

Nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, ha marad az alacsony bér

A kormányfő 10 százalékos béremelési ötlete senkinek sem elfogadható, különösen a járvány után nem, miután a pedagógusok bizonyították hivatástudatukat – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Szeged TV híradójának, amikor részt vett a PSZ Csongrád Megyei Szervezete tanévnyitóján. Pap Jánosné titkár azt mondta: a gyerekek képzése nem lehet magas szintű, ha nincs szaktanár. Palotás József, a PSZ szakképzési szakértője jelezte: a pedagógia munkát segítő munkatársaknak is emelni kell a bérét. Az elnök nyilatkozott a sztrájkbizottsági tárgyalásról is, amely félbeszakadt. A beszámoló 3 perc 40 másodpercnél kezdődik.

http://vtvszeged.hu/s_!musorok/i_hirado_szegedi_hirek_15/i_szegedi_hirek_211014mpg_26344/t_Szegedi%20H%C3%ADrek%20211014.mpg/index.html

 

Ha ma nagy a baj, holnap még nagyobb lesz

Riasztó létszámhiány, leszakadó bérek, a kormányzati és a társadalmi megbecsültség szinte teljes hiánya – címszavakban így lehetne összefoglalni a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei fórumán elhangzottakat. Ha arra a kérdésre szeretne válaszolni a szakszervezet, hol tart ma a pedagógustársadalom, az állapot a következőképpen fest: nincs oktatáspolitika, mérhetetlenül nagy az apátia a tantestületekben, ezzel párhuzamosan a kormány minden érdekegyeztető fórumot leépített – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a szeged.hu beszámolója szerint.

https://szeged.hu/hirek/45278/pedagogusok-szakszervezete-kanyarban-a-15-ezres-tanarhiany-ha-ma-nagy-a-baj-holnap-meg-nagyobb-lesz

 

Itthon már több mint 200 iskolai helyszínt érinthet a járvány miatti „tanügyi intézkedés”

Folyamatosan nő azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt – derült ki az Emmi Népszavának küldött tájékoztatásából. Jelenleg az iskolák két százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez egy százalék körüli volt. A pedagógus érdekvédelmi szervezetek szerint a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs. Az Emmi szerint az igazolt fertőzöttekre továbbra is érvényes a karantén.

https://nepszava.hu/3135000_mar-tobb-mint-200-iskolai-helyszint-erinthet-a-jarvany-miatti-tanugyi-intezkedes

 

A Magyar Orvosi Kamara javaslatai a járvány megfékezéséhez

Erőteljesen jelen van a koronavírus-járvány 4. hulláma, ezt támasztja alá az is, hogy újra 100 felett van a fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma – hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara közleménye, miszerint néhány intézkedéssel elkerülhető a tavalyihoz hasonló lezárás, az esetszámok és az elhalálozások drasztikus megugrása. A javaslat pl. az, hogy az oltás mellett zárt térben viseljünk maszkot, tartsuk a védőtávolságot!

https://indirekt.hu/egeszseg/ezeket-keri-az-orvosi-kamara-a-jarvany-megfekezesehez/

 

Több száz árván segített eddig a Regőczi Alapítvány

Eddig 630, a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyerek kapott összesen 140 millió forint támogatást az alapítványtól, további 177 „covid-árva” 35 milliós támogatásáról a jövő héten döntenek – jelentette Herczegh Anita kuratóriumi elnök Debrecenben. Az árván vagy félárván maradt gyerekeket 18 éves korukig támogatják, de ha tanulnak, akkor tovább is. Szeretnének a gyorssegélyen túl havi támogatást adni, amihez komoly forrásokat kell gyűjteniük.

https://index.hu/belfold/2021/10/14/regoczi-alapitvany-koronavirus-tamogatas-herczegh-anita/

 

október 15.

Új középiskola indul Jancsó Miklós szellemében

Horn Gábor és tanártársai mozgóképművészeti gimnáziumot álmodtak meg, amely a tervek szerint 2022 szeptemberében indul.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kult/uj-vizualis-kozpontu-iskola-a-lathataron-jancso-miklos-szellemeben/

 

Iskolafejlesztések a főváros környékén

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lett az agglomeráció 17 településének iskolaépítése.

https://24.hu/kozelet/2021/10/15/az-orban-kormany-szivugye-az-iskolafejlesztes-a-fovaros-kornyeken/

 

A gyermek jövője múlhat azon, hogy gyógyulásakor kap-e segítséget

Az akadályokkal élő (balesetből felépült, égett, cukorbeteg, különleges gyógyászati segédeszközök használatával élő, látás- vagy mozgássérült) gyerekek mindennapi kihívásait mutatta be a kortársaknak és a pedagógusoknak az a szakmai programsorozat, melyet a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány és a Millennium Háza közösen szervezett az esélyegyenlőség jegyében.

https://gyogyzona.hu/csalad/gyermek-egeszseg/20211014-beteg-gyerek-mozgasserult-vak-kortarsak-erzekenyites-video.html

 

A válogatás nem teles körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X