Heti lapszemle 2021. október 1.

lapszemle

A Pedagógusok Szakszervezete várja a pedagógusok béremelésének részleteit, miután Gulyás Gergely miniszter bejelentette: januártól lesz béremelés, bár erről még nem döntött a kormány. Szakszervezetünk évek óta követeli a fizetések emelését az oktatás valamennyi dolgozója számára, ezt a kormány nem halogathatja tovább, mert a rendszer már most is rogyadozik. A PSZ vezetői vidéki fórumokat tartanak, ahol ismertetik követeléseinket.

 

szeptember 24.

Elismerték a Fejér megyei pedagógusok munkáját

A szokásoknak megfelelően a tanévkezdéshez közeli időpontban tartott értekezletet a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsa a Bory Jenő Általános Iskolában. Az eseményen átadták az Eötvös-emlékérmeket is – tudósított a Fejér Megyei Hírlap, ismertetve a kitüntetettek nevét is. Az Eötvös József-emlékérmeket Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke adta át.
https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elismertek-munkajukat-5304803/

 

Meghurcolják a történelemtanárt, aki az iskolásokat és a pedagógusokat védte

Tavaly szeptemberben a Pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ környékén egy tizenévesekből álló banda tagjai terrorizálták az iskolába járó kisebb gyerekeket, az ott dolgozó pedagógusokat, a járókelőket. A jelenetnek volt még egy szereplője, Jancsula Dezső, az ANK történelemtanára, akit most szintén elítéltek. A pécsi portál videós beszámolójában a harminc éve pályán lévő pedagógus elmondta: úgy marasztalta el a bíróság, hogy senkit sem bántott, nem lépett fel erőszakosan. Ő csak az iskoláját és az oda járó kisdiákokat próbálta védeni néhány, nem is az intézménybe járó helyi agresszív tizenévestől.

https://index.hu/belfold/2021/09/24/pecs-iskolai-eroszak-verekedes-ank-jancsula-dezso-tortenelemtanar/

 

A PDSZ kiáll a pécsi tanár mellett

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kiáll Jancsula Dezső, a pécsi Apáczai Nevelési Központ tanára mellett, akit egy iskolai verekedés ügyében vont felelősségre a bíróság. A szakszervezet bízik abban, hogy a bíróság a tények, a történtek körültekintő vizsgálata és alapos mérlegelése után megváltoztatja a végzésben foglaltakat, megszüntetve a feltűnően aránytalan és igazságtalan jogkövetkezményeket. A PDSZ szerint nem Jancsula Dezső tette veszélyes a társadalomra, sokkal inkább az, ha a magára hagyott oktatásban a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/pedagogus-szakszervezet-pecsi-tanar-birosag-jancsula-dezso/pbpgm06?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

szeptember 25.

Fokozódó ütemben nő majd a tanárhiány

A PSZ szerint 12 ezer főállású dolgozó hiányzik – mondta Molnár Zoltán, a PSZ Borsod Megyei Szervezetének elnöke a helyi Európa Rádiónak. Ráadásul több ezren mennek a következő években nyugdíjba, de a pályára lépők nem tudják őket pótolni, vagyis fokozódó ütemben nő majd a pedagógushiány. Ennek jelei az egész országban tapasztalhatók. Konkrét példákat is említett a megyei elnök: tanítanak képesítés nélkül és tanítanak nyugdíjasok is. A fizetés alacsony, a túlórát nem fizetik ki. Miért akarna bárki is tanítani a fiatalok közül?

https://europaradio.hu/tallozo/ujabb-otlet-tanarhiany-enyhitesere

 

A koronavírusnak erős az idegrendszeri hatása, ezért is óvni kell a gyerekeket

Az elmúlt néhány évben négy-ötszörösére, a rendszerváltás óta százszorosára nőtt az autizmus spektrummal élő vagy figyelemzavaros gyerekek száma a statisztikák szerint – hangzott el Veiszer Alinda műsorában, melynek Gyarmathy Éva pszichológus, a tanulási zavarok szakértője volt a vendége. Beszélt a covid neurológiai hatásáról is.

https://telex.hu/tudomany/2021/09/25/veiszer-alinda-gyarmathy-eva-diszlexia-autizmus-figyelemzavar-pszichologia

 

szeptember 26.

Digitális oktatás a végeken: fotókon a valóság

A jobb helyzetű családoknak is rengeteg bosszúságot okozott a digitális oktatásra átállás a pandémia alatt. Stiller Ákos fotósorozata azt mutatja be, hogyan birkóztak meg a kihívásokkal a tanyavilágban és a leszakadó kistelepüléseken, ahol gyakran az alapvető feltételek is hiányoztak: sok helyen a családnak nem volt számítógépe és internet-hozzáférése sem. Ilyen körülmények között emberfeletti teljesítményre volt szükség a diákoktól, hogy le tudjanak érettségizni.

https://telex.hu/foto/2021/09/26/digitalis-oktatas-stiller-akos

 

szeptember 27.

Egy kútfúró is jobban keres egy középiskolai tanárnál

Egy kútfúró vagy műtrágyakeverő is többet keres, mint egy középiskolai tanár – derült ki a KSH statisztikáiból. A politikusok és a sportolók ugyanakkor a legjobban keresők között vannak, az ő bruttó átlagbérük 1 millió forintnál is több. Az RTL híradónak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott, felidézve: Romániában is jobban keresnek a pedagógusok, mint Magyarországon, ráadásul kevesebb munkával.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egy-kutfuro-is-jobban-keres-egy-kozepiskolai-tanarnal

 

A váltókezelő és a műtrágyakeverő is többet keres, mint a középiskolai tanár

A Központi Statisztikai Hivatal különböző foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adataiból a 24.hu idézett: az egyetemen, főiskolán oktatók keresete tavaly 567 481 forint volt átlagosan, míg a középiskolai tanároké 415 396. A vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal többet keresnek havonta.

https://24.hu/belfold/2021/09/27/ksh-atlagkereset-foglalkozas-szerint-statisztika/

 

Van egy olyan OECD-ország, ahol kevesebbet keresnek a tanárok, mint Magyarországon

Nyitottak és innovatívak a magyar tanárok, de megbecsültségük és bérük az OECD sereghajtói között van – derült ki Steklács János oktatáskutatónak az OECD adataira épülő elemzéséből. Az óvodapedagógusok, az általános és a középiskolai tanárok bérénél 15 év után csak Szlovákiában kapnak kevesebbet a szintén 15 éve pályán lévő kollégáik. Minden más országban többet keresnek, a legtöbb helyen minimum a dupláját, de egyes országokban 4-5-szörösét.  Itthon nagyon alacsonynak mondható azok aránya, akik a társadalmi megbecsülés érzetéről számoltak be: Magyarországon összesen 12 százalék, míg az átlag 26 százalék. Az oktatáskutató szerint az innovatív attitűd mellett a tanárhiány, a kirívóan alacsony bér, a megbecsültség hiánya nem tartható fenn sokáig.

https://hvg.hu/kultura/20210927_Van_olyan_orszag_az_OECDben_ahol_kevesebbet_keresnek_a_tanarok_mint_Magyarorszagon?s=hk

 

PSZ: a komplex ellenőrzéssel a pedagógusok még inkább megfélemlítve érzik magukat

Évi egymilliárd forintból komplex ellenőrzésre készül a kormány az oktatási intézményekben. A rendelet újabb ostor a minisztérium kezében, ami világossá teszi, hogy ha nem viselkedünk, annak bizony meglesz a következménye. Mindez nemcsak megalázó, hanem plusz adminisztrációt is jelent, immár sokadszor – mondta az Indexnek Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Miután a jogszabály elnagyoltan fogalmaz, nem teljesen világos, hogy az ellenőrzést milyen szempontok alapján hajtják majd végre, így a pedagógusok még inkább megfélemlítve érezhetik magukat.

https://index.hu/belfold/2021/09/27/komplex-ellenorzes-pedagogusok-kormany/

 

Több mint 700 új tanár áll munkába az idei tanévben

A Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramnak köszönhetően több mint hétszáz tanár helyezkedik el 2021/2022-es tanévben, akiknek 65-70 százaléka már szeptember végéig munkába áll – mondta Kásler Miklós miniszter az Magyar Nemzetnek adott interjúban. Beszélt a jelenléti oktatásról, az OECD hazánkat is érintő iskola vizsgálatáról és az oltási akciókról. Felidézte: a pedagógusok 85 százaléka már megkapta a vakcinát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/09/tobb-mint-hetszaz-uj-tanar-all-munkaba-az-idei-tanevben

 

Kutatóból megbízott igazgató lett…

A korábbi 30 százalékkal szemben idén a végzősöknek nem egészen 23 százaléka ment külföldi egyetemre, ebben a Brexit és valószínűleg a járvány is szerepet játszott – mondta az Eduline-nak Erős-Honti Zsolt. Az ország legjobb gimnáziumaként emlegetett Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskolát és Gimnáziumot a tanév eleje óta megbízott igazgatóként vezető biológus éveken át dolgozott kutatóként és oktatóként a felsőoktatásban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210925_Fazekas_interju

 

Négy aranyat szereztek magyar diákok a szakmák Európa-bajnokságán

Négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek fiatal magyar szakemberek Grazban a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen, Magyarország így a 6. helyen végzett.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210927_szakmak_Europabajnoksaga_magyar_ermek

 

szeptember 28.

Azonnali 30 százalékos béremelést követel a PSZ

2021 szeptemberétől, vagyis visszamenőleg követeli a béremelést a PSZ, egyébként pedig 60 százalékos emelés lenne indokolt, ha az idei 167 ezer forintos minimálbérhez igazítanák a pedagógusok bérét. Ezt nyilatkozta Gosztonyi Gábor alelnök az ATV híradójának, miután a KSH adataiból kiderült: egy váltókezelő is többet keres, mint egy középiskolai tanár.

http://www.atv.hu/belfold/20210928-europai-viszonylatban-is-nagyon-alacsony-a-magyar-tanarok-fizetese/hirkereso

 

Szabad az út az iskolákban a koronavírus előtt

Az élet felülírta azt a szabályt, miszerint azokon az évfolyamokon, ahol a diákok számára is elérhető a koronavírus elleni védőoltás, nem rendelhetnek el tantermen kívüli oktatást. Több intézményben annyi megbetegedés történt, hogy kénytelenek voltak visszatérni a digitális oktatáshoz – nyilatkozta a Népszavának Totyik Tamás. A PSZ alelnöke szerint a kormány – miközben a parlament január 1-jéig meghosszabbította a veszélyhelyzet fenntartását – lényegében szabad utat engedett a koronavírus terjedésének azzal, hogy az idei tanévtől semmilyen kötelező szabályt nem írt elő a védekezéshez. Arra is felhívta a figyelmet: ha egy olyan tanár betegszik meg, aki nem oltatta be magát, a 100 százalékos táppénznek is búcsút inthet, mert azt nem biztosítják azoknak, akik elutasították a védőoltást.

https://nepszava.hu/3133466_szabad-az-ut-az-iskolakban-a-covid-elott

 

A kormánynak másfél év nem volt elég a digitális átállásra

Magyarországon a közoktatás elviekben felkészült arra, hogy ha szükséges, digitális oktatás folyjék, a gyakorlatban még mindig nem. Hiányosak azok a digitális tartalmak, amelyekkel biztonsággal el lehetne rendelni a tantermen kívüli oktatást. Az viszont egyértelmű, hogy a pedagógusok többségének digitális kultúrája megváltozott, megtanulták a digitális tartalmakat beilleszteni az oktatásba. Ám hiába próbálja a kormány elkerülni, hogy digitális oktatás legyen, az élet fogja ezt elrendelni. Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével a Hírklikk munkatársa beszélgetett.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormanynak-masfel-ev-nem-volt-eleg-a-digitalis-atallasra/387499

 

A PSZ évek óta küzd a béremelésért, a kormány szerint nálunk nőttek legjobban a pedagógusbérek

2015 januárja óta a pedagógusok fizetését egy külön megállapított, azóta is változatlan (a 2014-es minimálbér összegének megfelelő) vetítési alap szabja meg. Pedig az elmúlt hat évben a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint, vagyis a tanárok fizetését több mint 60 százalékkal kellene megtoldani ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje – hangoztatja évek óta a Pedagógusok Szakszervezete. A kormány szerint 2013 és 2017 között nálunk nőttek legjobban a pedagógusbérek. Az Eduline ismét felidézte a PSZ véleményét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210928_OECD_es_a_miniszterium

 

A társadalmi hozzáállás is okozza, hogy nincs elég pedagógus

A közoktatásban 140 ezer pedagógus dolgozik és 8 ezer hiányzik belőle, mondta az InfoRádiónak Ercse Kriszta oktatási szakértő. A Civil Közoktatási Platform szóvője szerint napi tapasztalat a súlyos pedagógushiány, de ami ennél is súlyosabb, hogy az oktatásirányítás ezt nem ismeri el. A pedagógushiánynak 3 fő oka van: az alacsony bér, a túl sok adminisztráció és a tanárpálya társadalmi presztízsének csökkenése. Ebben a társadalom rossz hozzáállása is közrejátszik: nagyon sok ember ugyanis azt hiszi, a pedagógusok mártírok, önfeláldozók, biztosan nem is érdeki őket a pénz.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/28/oktatasi-szakerto-a-tarsadalmi-hozzaallas-is-hozzajarul-ahhoz-hogy-nincs-eleg-tanar

 

Iskolareform: pozitív hibakultúra a láthatáron

A pozitív hibakultúra elméletéről és kidolgozásra váró módszertanáról a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tanárával, Szabóné Mojzes Angelikával beszélgetett a HelloVidék. Reményei szerint a következő egy évben sikerül felvázolniuk egy módszertani alapfelvetést, amelyet népszerűsíthetnek más intézmények pedagógusai körében. Az MNÁMK ebben a folyamatban kutatói magként, bázisként játszana szerepet, ahová más hazai és külföldi intézmények oktatói látogatnának el konferenciákra, előadásokra, ami elindíthatná a közös gondolkodást és kimozdítaná a hazai közoktatást a mostani állapotából.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/09/28/iskolareform-a-lathataron-uj-vilag-var-a-videki-diakokra-ha-ezt-meglepik

 

A Gandhi-modell a hazai felzárkóztatás egyik bástyája

Az oktatási felzárkóztatás fontos láncszemét jelenti a pécsi, roma nemzetiségi intézmény, a Gandhi Gimnázium oktatási modellje. A módszer különlegessége, hogy a tanítás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hátrányos helyzetű családokból származó diákok szociális készségeinek fejlesztéseire is. A Gandhi Gimnázium módszere nem az egyetlen és kizárólagos formája az oktatási felzárkóztatásnak, azonban három évtizedes múltja alapján kétségkívül az egyik legsikeresebb intézmény Magyarországon.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/09/a-gandhi-modell-a-hazai-felzarkozaspolitika-egyik-bastyaja?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Minimálbér-emelés: a cégek legalább 8 százalékos járulékcsökkentést kérnek

Másodszor is tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek, illetve a kormány képviselői. A fő kérdés eldőlt, hiszen Orbán Viktor közösségi oldalára is kiposztolta, hogy januártól bruttó 200 ezer forintra emelik a most 167 400 forintos minimálbért. Az azonban még kérdés: mekkora járulékcsökkentést kapnak cserébe a munkáltatók. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a garantált bérminimumot a minimálbérrel azonos mértékben és időben kell emelni, különben bérfeszültség lesz a dolgozók között.

https://nepszava.hu/3133541_minimalber-emeles-a-cegek-legalabb-8-szazalekos-jarulekcsokkentest-kernek

 

szeptember 29.

Több iskola visszatért a digitális oktatáshoz

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás az Inforádiónak azt mondta, ismeretei szerint három vagy négy olyan iskola van, ahol teljesen bezártak, és 10-15 körül van azon intézmények száma, ahol dönteni kellett osztályok vagy csoportok tantermen kívüli oktatásáról. Ez az összlétszámon belül nem nagy, ugyanakkor jelzés, hogy az oltás szükséges, de nem elégséges feltétel. Fegyelmező, megtorló eszközként akarják használni az oktatási intézmények komplex ellenőrzését, ez a Pedagógusok Szakszervezetének gyanúja – ezt is nyilatkozta az alelnök.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/29/tobb-iskola-visszatert-a-digitalis-oktatashoz

 

Nem tervez szigorítást a kormány az iskolákban, pedig a PSZ szerint kellene

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón azt mondta, mivel a tanárok 85%-a be van oltva és a 12-19 év közöttiek több mint fele is kapott már oltást, nem számolnak iskolabezárással. A Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban az oltás nem elég, ezért azt szeretnék, ha hetente tesztelnék a diákokat – erről Totyik Tamás alelnök beszélt az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/szentkiralyi-alexandra-kormanyszovivo-nem-tervez-szigoritani-a-kormany-az-iskolai-jarvanyugyi-intezkedeseken

 

Lazult a védekezés az iskolákban

„A pedagógusok valamivel több mint fele lehet beoltva koronavírus ellen Nógrád megyében” mondta a Pedagógusok Szakszervezetének Nógrád megyei elnöke. Németh Béla úgy látja, elnagyolt a védekezés, egyre több megbetegedést jelentenek az iskolák, igaz, nem tudni, hogy ez a közösségbe való visszakerülés vagy a koronavírus-járvány következménye. „A Klebelsberg Központ rábízta az intézményvezetőkre a védekezés módját. Semmi nem történik, nincs, aki számon kérje ezeket vagy szóljon. Bármelyik korábbi járványhullám idején az emberek sokkal jobban odafigyeltek a szabályokra, a maszkviselésre, a kézfertőtlenítésre, mint most” – mondta a Szabad Európa portálnak. Beszélt a digitális oktatás következményeiről is.

https://www.szabadeuropa.hu/a/hamar-felejtunk-nincs-aki-szamonkerje-az-iskolakban-a-jarvanyugyi-vedekezest/31482035.html

 

Több feladathoz több tanár kellene

Tanévnyitó fórumot tartott Győrben a PSZ Győr-Moson-­Sopron Megyei Szervezete is. A Kisalföld tudósítása szerint a bérek katasztrofális helyzete már a KSH adataiból is kitűnik. A fizetés országon belül is átlag alatti, és csak egyetlen országot előzünk meg az unióban. Az eltöltött munkaidő és a bér összehasonlításában Magyarország az utolsó. Ennek ellenére pedagógusaink innovatívak, hivatástudatuk miatt működik még a rendszer – hangsúlyozta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. Totyik Tamás alelnök felidézte: tizenötezren kezdték el hét évvel ezelőtt az egyetemeken a tanárképzést. Tavaly 2100-an tettek minősítő vizsgát, vagyis ennyien maradtak közülük a pályán. Az egyetemeken a legalacsonyabb a lemorzsolódás, a tanárok legnagyobb részét a foglalkoztatás első évében veszítik el. Neubauer Tamás, a PSZ megyei elnöke a lapnak elmondta: 7500 pedagógus tanít a térségben, a tanárhiány leginkább a kisiskolákra jellemző.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-feladathoz-tobb-tanar-kellene-nyilt-vitaforum-a-kozoktatasrol-gyorben-11421050/

 

Tanévnyitó Békéscsabán is

Tanévnyitó fórumot tartott Békéscsabán a Pedagógusok Szakszervezetének Békés Megyei Szervezete. Az eseményen a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a közoktatás helyzetéről, a tanárhiányról, a kezdő pedagógusok megalázóan alacsony béréről, a szakszervezet követeléseiről is beszélt. Szó volt a 2021/22-es tanévet érintő változásokról, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt digitális oktatásban szerzett tapasztalatokról is.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/evnyito-forumot-tartott-a-pedagogus-szakszervezet-4372103/

 

Szombathely: sok kihívást okozott a járvány az oktatásban

A PSZ Vas Megyei Szervezete Szombathelyen tartott fórumot, ahol a bérekről, a pedagógushiányról, a szakképzés átalakításáról volt szó. A helyi televíziónak nyilatkozott Szabó Zsuzsa elnök, jelezve: a tavalyi 10 százalékos ágazati pótlék nem elég a pedagógusoknak, tisztességes béremelést szeretne a PSZ az oktatás valamennyi dolgozójának. A digitális oktatás sok kihívást okozott, de nem bocsátottak el senkit. Palotás József szakértő a szakképzés folyton változó jogszabályairól beszélt, a megyei elnök, Mitre-Károlyi Mária pedig arról, hogy sok óvónő, gyógypedagógus és szakos tanár hiányzik Vas megyében.

https://www.youtube.com/watch?v=bFckVbE7MSk

https://www.tvszombathely.hu/hirado/hirado—2021-szeptember-29

 

Gulyás Gergely: lesz béremelés januártól

Bár hivatalos kormánydöntés még nincs, lesz béremelés januártól – ezt mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, ebben a frakció is egyetért. Miután a piaci bérek emelkedtek, rendezni kell a béreket. Kérdésre azt is kifejtette: a nevelést-oktatást segítők béremelésére is szükség van, ám konkrét számokat több kérdésre sem mondott.

https://hvg.hu/itthon/20210929_pedagogus_beremeles_gulyas_gergely_kormanyinfo?s=hk

 

Tanárok, szülők, diákok is látják a közoktatás összeomlását

Motiválatlan diákok, leterhelt tanárok, kétségbeesett szülők. Több mint egy hónappal ezelőtt indult el a Szülői Hang Közösség akciója: az oktatás szereplői elmondhatják a véleményüket arról, amit az iskolában tapasztalnak. A problémák országosak, a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban éppúgy tiltakoznak, mint a kisebb településeken, falvakban. Miklós György, a közösség képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérésben való részvétel anonim, mert sokan nem merik elmondani a véleményüket, másoknak megtiltották.

https://index.hu/belfold/2021/09/29/iskola-kozoktatas-szuloi-hang-pedagogusok/

 

A szülők többségének csak várnia kell az adóvisszatérítést

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Ők 2022. február 15-ig automatikusan megkapják a nekik járó összeget – közölte Tállai András államtitkár. A gyermek esetében nem a 18. életév betöltése számít, hanem amíg középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek 20 éves lesz. Ha sajátos nevelési igényű, a korhatár 23 év.

https://nepszava.hu/3133603_a-szulok-tobbsegenek-semmit-nem-kell-tennie-automatikusan-jon-a-valasztasok-elotti-adovisszaterites

 

szeptember 30.

A PSZ régóta követeli a béremelést, részt akar venni a bértárgyalásokon

Szabó Zsuzsa elnök az ATV Start műsorában beszélt arról, hogy a Pedagógusok Szakszervezete régóta követeli a béremelést az oktatás valamennyi dolgozójának. Mivel nincs kormánydöntés, a PSZ sem ismeri a részleteket. Ha a mindenkori minimálbérhez igazítanák a fizetéseket, 60 százalékos emelés kellene. Egy pályakezdő bruttó 230 ezres keres, ez nettó 150 ezer, ez is jelzi, hogy a piaci béreknél jóval kevesebbet kapnak a pedagógusok, miközben nagyon sokat dolgoznak. Nem véletlenül hiányzik 12 ezer főállású dolgozó az oktatásból, ráadásul több ezren mennek majd nyugdíjba, nincs, aki pótolná őket. Azt is mondta: mindenképpen szükséges, hogy figyelembe vegyék a PSZ véleményét is, amikor kialakul a döntés a béremelésről.

http://www.atv.hu/videok/video-20210930-januar-1-tol-lesz-pedagogus-beremeles

 

Pedagógusbérek: tarthatatlan a mostani állapot

A PSZ következetes: amit 2013-ban a kormány megadott, majd elvett, azt adja vissza, vagyis a mindenkori minimálbérhez igazítsák a pedagógusok fizetését – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorának. Példákat említett a bérfeszültségre. Annyira megalázó helyzetbe hozták a pedagógustársadalmat, hogy ez tarthatatlan, ezen változtatni kell, mondta.

https://www.klubradio.hu/adasok/totyik-tamas-meg-fog-rogyni-a-kozoktatas-121275

 

Rendszeres tesztelést sürget a PSZ a járvány negyedik hullámában

A legnagyobb probléma, hogy a kormány azt gondolja: a diákok oltásával ki tudják szorítani a járványt az iskolákból.  Ausztriához hasonlóan kellene Magyarországon is eljárni: a diákokat legalább hetente tesztelni kellene, és ahol megjelenik a fertőzés, zárni kellene az osztályokat – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradójának. A megkérdezett virológus szerint – a fertőzöttek száma alapján – nem indokolt most az online oktatás.

http://www.atv.hu/videok/video-20210930-virologus-a-fertozesek-szama-nem-indokolja-az-online-oktatast

 

Civil szervezetek – köztük a PSZ – kérik oltási kampányra a kormányt a hátrányos térségekben

Az ország legszegényebb részein a lakosság harmadát sem oltották be koronavírus ellen, ezért intézkedésekre van szükség – erre figyelmezteti nyílt levelében a kormányt 26 civil szervezet. Úgy vélik, nem elég arra hivatkozni, hogy aki be szeretné oltatni magát, annak van erre lehetősége.  A kezdeményezést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is aláírta.

https://444.hu/2021/09/30/26-civil-szervezet-keri-a-kormanyt-hogy-folytasson-celzott-oltasi-kampanyt-a-legszegenyebb-orszagreszekben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=26-civil-szervezet-keri-a-kormanyt-hogy-folytasson-celzott-oltasi-kampanyt-a-legszegenyebb-orszagreszekben

 

Pályaorientációs alkalmazást fejlesztett az Oktatási Hivatal

Egymilliárd forintos uniós pénzből pályaorientációs programot fejlesztett az OH általános és középiskolai diákoknak. A pályaorientációs eszközt több mint 10 ezer tanuló próbálta ki.

https://www.itbusiness.hu/technology/kozigazgatas_n/palyaorientacios-alkalmazast-fejlesztett-az-oktatasi-hivatal

 

400 gyereket utaztattak a vadászati világkiállításra Debrecenből

Például az Ibolya utcai Általános Iskolából a portál információi szerint 400 gyereket 4000 forintért vonatoztattak Debrecenből vattalátogatónak a Semjén-féle pénznyelő vadászati „világkiállításra”. Csak ez az egy menet kijött közel kétmillióból, a szülők zsebéből.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-debreceni-iskolakbol-400-gyereket-utaztattak-a-vadaszati-kiallitasra-aki-nem-akart-menni-azt-az-igazgato-gyozte-meg/387600/

 

október 1.

Összeomlanak vagy megújulnak az oktatási rendszerek?

Nyerünk vagy veszítünk a kompetencia alapú oktatással? Széles körű, sok területre kiterjedő műveltségre vagy egy-egy szakterület mélyreható ismeretére van inkább szükség a 21. században? Ezekről is szó lesz a CEU rendezvényén, ahol Kende Ágnes szociológus-oktatáskutató, Dr. Setényi János oktatáskutató és Kiss László középiskolai történelemtanár vitázik. Az offline rendezett beszélgetés október 1-én, 17:30-kor kezdődik, de online is lehet követni.

https://qubit.hu/2021/10/01/osszeomlanak-vagy-megujulnak-az-oktatasi-rendszerek-dilemmai-kerulnek-teritekre-a-ceu-hatartalan-tudas-sorozatanak-pentek-esti-vitajan

 

A gyerekeknek szükségük van egy nyugodt térre a tanuláshoz

A 2013-ban alakult Láthatatlan Tanoda célja, hogy felzárkóztassa és felkészítse az iskolakezdésre a VIII. kerület hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekeit. Dóra Dalmával, a tanoda szakmai vezetőjével beszélgetett a Mérce munkatársa.

https://merce.hu/2021/10/01/a-gyerekeknek-iszonyatosan-nagy-szukseguk-van-egy-nyugodt-terre-ahol-konyvek-es-biztonsagos-korulmenyek-kozott-tudnak-tanulni/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X