Heti lapszemle 2021. szeptember 24.

lapszemle

Megkezdődött az országjárás: az elnök és az alelnökök megyei fórumokon tájékoztatják tagjainkat. PSZ szerint igenis életszerű, hogy a minimálbérhez kössék a pedagógusok bérét, egyébként pedig ezt a Fidesz-kormány ígérte évekkel ezelőtt. Szakszervezetünk továbbra is követeli az oktatás minden dolgozója fizetésének emelését.

 

szeptember 16.

Pedagógusok: ami sikerült és ami nem…

Tanévnyitó titkári értekezletet tartott (szeptember 14-én) a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Miskolcon. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke felidézte: 30 százalékos azonnali béremelést követel a szakszervezet szeptembertől, további követelés az oktatást segítő dolgozók tisztességes béremelése és a diákok terheinek csökkentése. Sikerként értékelte, hogy a koronavírus-járvány miatt sehol nem volt tömeges elbocsátás az oktatásban.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/pedagogusok-ami-sikerult-es-ami-nem-5811977/

 

szeptember 17.

Egyre több helyen kell osztályokat karanténba zárni, tesztelés nincs

Az iskolák saját hatáskörben nem sokat tehetnek, a reggeli hőmérőzés, fertőtlenítés mellett esetleg kérhetik a maszkviselést a gyerekektől, bár néhány iskola már kötelezővé tette a maszkviselést. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta a hvg.hu portálnak: „Budapestről nem lehet megmondani, hogy Piripócson zárni kell vagy sem egy iskolát vagy osztályt”. Szerinte olyan egyértelmű szabályokat kellene kiadni, mint például Romániában: ha az osztályok vagy iskolák 10 százaléka fertőzött, akkor zárni kell.

https://hvg.hu/elet/20210917_Egyre_tobb_helyen_kell_osztalyokat_karantenba_zarni

 

A II. negyedévben 6600 oktatási dolgozó hiányzott, a PSZ szerint nem megoldás a képzés átalakítása

A pedagógushiányra nem jelent megoldást a képzés átalakítása, a megoldás a béremelés – mondta Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak. Az összeállítás idézte Neubauer Tamás megyei elnök videóját is, melyben közölte: nem írja meg a Pedagógus II. minősítéshez szükséges portfóliót, mert azt megalázónak tartja.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/6600-oktatasi-dolgozo-hianyzott-tanarhiany-oktatas

 

Integrált oktatásra való felkészítés kellene a pedagógusképzésben

A gimnáziumi és technikumi tanárok 6 éves képzését 5 évre rövidítenék. Az általános iskolában tanítóknak eddig is 5 éves képzést kellett elvégezniük, az új rendelet ezt a rendszert egyesítené. A módosításról a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás azt mondta: egyetértenek a 6 éves képzés 5 évre való rövidítésével, de a tanárképzésnek jobban fel kellene készítenie a jövő pedagógusait a hátrányos helyzetű, köztük a roma diákok felzárkóztatására. Egyelőre nem látják, hogy ez megjelenne a pedagógusképzésben.

https://merce.hu/2021/09/17/integralt-oktatasra-valo-felkeszitest-nem-pedig-kulturharcot-szeretnenek-latni-a-tanarok-a-pedagoguskepzesben/

 

Több gyakorlat a tanárképzésben, vonzóbbá válhat a pedagógusi pálya

A kormány kiemelt célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat. Ennek érdekében dolgozott ki javaslatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös Tanárképzési Bizottsága, amelyeket a kormány is elfogadott. A közismereti tanárszakok esetén megmarad a kétszakos, osztatlan képzés.

https://novekedes.hu/hirek/itm-tobb-gyakorlat-a-tanarkepzesben-vonzobba-valhat-a-pedagogusi-palya

 

Magyarország az oktatásban is magas színvonalon teljesített a járvány alatt

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint Magyarország az oktatásban is magas színvonalon teljesített a koronavírus-járvány alatt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Magyarország a világ legfejlettebb országaival azonos intézkedéseket hozott az oktatásban a járvány hatásainak mérséklésére és a lemaradással veszélyeztetett tanulók támogatására.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/17/az-oktatasban-is-magas-szinvonalon-teljesitett-a-jarvany-alatt-magyarorszag-az-oecd-szerint

 

szeptember 18.

PSZ: nagy ára lesz, hogy nem tesztelnek az iskolákban

Egyre több olyan oktatási intézményről hallani, ahol elrendelik a kötelező maszkviselést, illetve a megbetegedések növekvő száma miatt teljes osztályok kerülnek karanténba. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az ATV híradónak azt mondta: a legnagyobb probléma, hogy nem szűrik a gyerekeket. Úgy látja, a vadászati világkiállításig nem is hoznak szigorúbb intézkedéseket.

http://www.atv.hu/videok/video-20210918-koronavirus-az-iskolakban-a-psz-szerint-a-legnagyobb-baj-hogy-nem-szurik-a-gyerekeket

 

Pályakontroll

„Hosszan sorolhatnánk még az elmúlt évek intézkedéseit, amelyek mind odavezettek, hogy a tanári pálya lényegében megszűnt autonóm értelmiségi hivatásnak lenni: a pedagógusok a központosított állami rendszer kiszolgálóivá váltak. Valamilyen szinten még azok is, akik így-úgy próbálnak ellenállni, hiszen a többség nem ilyen, és összefogás, összetartás nélkül nem lehet változást elérni. A hírek szerint újabban a tanári életpályához tartozó kötelező portfolióírást is többen próbálják megtagadni. Rájöttek: amit kínálnak nekik, az nem életpálya, hanem folyamatos, egyre erősödő és egyre elviselhetetlenebb pályakontroll.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3132584_palyakontroll

 

szeptember 20.

A PSZ javasolta, hogy ne legyen kötelező a Pedagógus II. minősítés

Ha valamelyik pedagógus nem akarja teljesíteni a Pedagógus II. minősítéshez szükséges feltételeket, az növeli a tanárhiányt, hiszen ez esetben el kell bocsátani őt. Sokan megalázónak tartják, hogy több évtizedes gyakorlattal, akár több diplomával kell bizonyítaniuk alkalmasságukat, de egy érettségivel már lehet tanítani manapság, épp a tanárhiány miatt – mondta a PSZ elnöke az ATV Spirit FM rádiónak.

https://www.youtube.com/watch?v=ZdURyMvgqnY

 

Az iskolák egy százalékánál kellett intézkedni a járvány miatt

A mostani tanévben egész iskolát még nem kellett bezárni. A minisztérium megerősítette: a 12 év felettieknek fő szabályként nem lesz online oktatás, mert ez a korosztály már oltható. Ha egy intézményvezető megbetegedésről szerez tudomást, „az Intézkedési Tervnek megfelelően jár el, a tényt bejelenti”. Az „idei tanév jelentősen eltér a tavalyitól, hiszen már nem korlátozásokkal, hanem oltással tudunk védekezni a vírus ellen”. A minisztérium a 12-17 éves korosztályban 227 ezer beoltott diákról tudott (ez 40%), de a 18-19 évesek 61 százaléka, a pedagógusok 85 százaléka is védett.

https://hvg.hu/elet/20210920_Emmi_az_iskolak_1_szazalekaban_kellett_intezkedni_a_koronavirus_miatt

 

Az oltott kontaktszemélynek nem kell karanténba vonulnia

Nem kell karanténba vonulnia annak a dolgozónak, aki oltottként került kapcsolatba koronavírusos beteggel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradóval. Vagyis aki fertőzöttel érintkezett, de be van oltva, mehet dolgozni. Rusvai Miklós virológus azonban azt tanácsolja, aki kapcsolatba lépett fertőzöttel, vegyen fel maszkot, orvosa tanácsára pedig teszteltessen.

https://hvg.hu/itthon/20210920_nnk_kontaktszemely_koronavirus_oltas?s=hk

 

Tovább alázza a tanárokat a várható minimálbéremelés

A pedagógusok bére nem függ a minimálbértől, azt még mindig a 2014-es minimálbérhez igazítják, ami nagyjából a fele volt a jövőre tervezettnek.  Egyre biztosabb, hogy jövőre 200 ezer lesz a minimálbér, ez 2014-ben 101 500 forint volt. Miután a pedagógusok bérét elszakították a minimálbértől, 2019-ben a főiskolai diplomás, pályakezdő pedagógusok bére már alacsonyabb volt, mint az akkori garantált bérminimum, így a pályakezdők bérét ki kellett egészíteni erre a szintre. A cikk felidézte: a pedagógusok százezreket buknak, hogy a 2014-es minimálbért vetítési alapnak nevezték el, be is fagyasztva azt az akkori szinten.

https://hvg.hu/elet/20210920_Pedagogusok_minimalber?s=hk

 

Már látszanak a közoktatás összeomlásának jelei

A jelenlegi oktatással elégedetlen szülők akciót indítottak, hogy tanárok, gyerekek, szülők saját történeteiken keresztül mutassák be, mi zajlik ma a közoktatásban. Miklós György, a Szülői hang egyik képviselője a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában elmondta: több száz levelet kaptak, az üzenetek alapján nyilvánvaló, hogy a helyzet katasztrofális. Szerinte „nagyon veszélyes spirálba kerültünk. A pedagógusok elhagyják a pályát, ami sokkal több terhet rak a maradókra, aminek következtében még többen elmennek”.

https://www.klubradio.hu/adasok/nem-ugy-dol-ossze-az-oktatas-mint-egy-epulet-de-mar-latni-a-jeleit-121013

 

Befektetni egy nemzetbe: pénzbe kerülne a pálya presztízsének növelése

A tanárhiányt végre látja az oktatáspolitika, de ismételten totális inkompetenciával reagál a helyzetre. A legújabb kormányrendelet-módosítás a képzési időt csökkenti a tanárképzésben. A tanítási gyakorlatok mennyiségi növelése nem gyakorlatorientálttá, hanem költségkímélővé teszi a képzést. De a helyettes államtitkártól elhangzott már a pedagógiai technikum ötlete is: nem a felsőoktatásban végzett oktatók foglalkoznának majd a gyerekekkel. Kétségkívül kényelmesebb megoldás, mint a tanári pálya presztízsének növelése. Ez ugyanis pénzbe kerülne.

https://bloggerbob.blog.hu/2021/09/20/befektetni_egy_nemzetbe

 

Orbán Viktor bejelentette: jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér

A miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, hogy tárgyalások folynak a munkaadókkal és a munkavállalókkal, ennek célja a minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelése. Úgy fogalmazott, hogy jelenleg jó esélye van ennek. Később a Facebook-oldalán már tényként írt erről: „200 ezer forintra emeljük a minimálbért” – olvasható a miniszterelnök oldalán megjelent intézkedési tervben, ahol már nincs szó tárgyalásokról.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210920/orban-viktor-bejelentette-200-ezer-forint-lesz-a-minimalber-501384?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

szeptember 21.

PSZ: életszerű lenne legalább 30 százalékos béremelés azonnal, szeptembertől

Novák Katalin szerint nem életszerű a pedagógusbérek minimálbérhez kötése. Azzal azonban a miniszter is egyetért, szükség lenne a bérek emelésére. Azt mondta, bízik benne, hogy ez még ebben a ciklusban megvalósul – hangzott el az RTL híradóban, melynek Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is nyilatkozott. Ismét jelezte követelésünket: a Pedagógusok Szakszervezete szerint azonnal legalább 30%-kal kellene emelni a béreket. A híradó felidézte Hoffmann Rózsa volt államtitkár korábbi kijelentését: ha a minimálbér nőni fog, márpedig ez a jellemző a Fidesz-kormányban, emelkedni fognak a pedagógusbérek is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/novak-katalin-nem-eletszeru-a-pedagogusberek-minimalberhez-kotese

 

Továbbra sem kötné a kormány a minimálbérhez a pedagógusok bérét

Novák Katalin családügyi miniszter az ATV kérdésére azt mondta: bízik abban, hogy még ebben a ciklusban tud a kormány béremelést adni a pedagógusoknak. A 2014-es „logikán” nem változtatnak, vagyis nem a várhatóan 200 ezerre növekvő minimálbérhez kötnék a béremelést, ez nem életszerű.

http://www.atv.hu/belfold/20210921-novak-a-pedagogus-beremelesrol-a-kormany-dolgozik-azon-hogy-meg-ebben-a-ciklusban-megtortenjen

 

„A kormánypártok elkötelezettek a pedagógusok béremelése mellett”

A jövő évi költségvetés mintegy 1045 milliárd forintot biztosít az oktatásban dolgozók bérére, ami mintegy 28 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest. Ezzel szemben a baloldal kormányzása alatt csak károkat okozott, elvett egyhavi fizetést a tanároktól, iskolákat zárt be, 381 helyen szüntette meg az oktatást – közölte a Fidesz.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210921-fidesz-a-kormanypartok-elkotelezettek-a-pedagogus-beremeles-mellett

 

PSZ: az igazgatóknak önállóan kell dönteniük, mit tesznek a járványban

A Pedagógusok Szakszervezete régóta sürgeti, hogy az intézmények vezetői saját hatáskörben dönthessenek, ha a járvány terjedése miatt át kell térniük vagy sem digitális oktatásra. Erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke beszélt az ATV híradónak. Sürgette a tesztelést is. Az Emmi a híradó megkeresésére azt közölte: a digitális munkarend elrendelése az operatív törzs hatáskörébe tartozik.

http://www.atv.hu/videok/video-20210921-psz-az-iskolaknak-sajat-hataskorben-kellene-donteniuk-a-digitalis-oktatasrol

 

Kisajátított tanárképzés: a kormány már a pedagógusok oktatásához is ért

A felsőoktatási intézmények vezetői által létrehozott szakmai bizottságoknak már nem nagyon lesz beleszólásuk abba, hogyan készítsék fel az egyetemeken a pedagógushallgatókat, a tanárszakok képzési és kimeneti követelményeit mostantól csak minisztériumi szinten határozhatják meg – derült ki Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosításból. Az eddigi szabályozás szerint a szakmai bizottságok tantervi ajánlásokkal segíthették a tanárszakok intézményi tanterveinek kidolgozását, ám az erről szóló passzust egyszerűen törölték a törvényből. A módosítás szerint a követelményrendszert az oktatásért felelős miniszter kormányrendeletben határozhatja meg. (A felsőoktatás Palkovics László innovációs tárcájához tartozik.)

https://nepszava.hu/3132777_kisajatitott-tanarkepzes-a-kormany-mar-a-pedagogusok-oktatasahoz-is-ert

 

A kormány akkor döntött a tanfelügyelet megerősítéséről, amikor a tanárok a digitális munkarenddel hadakoztak tavaly márciusban

A kormány évente csaknem egymilliárd forinttal dobja meg az EMMI-t („beépülő jelleggel”), hogy az végre tudja hajtatni a tanárok „komplex ellenőrzését”. Az erről szóló kormányhatározat tavaly március 20-án született, néhány nappal azután, hogy az oktatás áttért a digitális munkarendre.

https://varosikurir.hu/1-000-millio-kozforint-a-tanarok-ellenirzesere/

 

Szívfájdító, amikor az összes cigány gyerek azt mondja, hátul és egyedül ül…

„Azt, hogy a tanoda mennyire a csörögi cigányság életének része lett, talán az mutatja a legjobban, hogy épp ottjártunkkor volt az egyik tanodás kislány születésnapja, és bár a születésnapokat mindig szombaton szokták ünnepelni, most kivételt tettek, mert a kislány épp aznap tudta meg, hogy kiengedik az édesapját a börtönből, ezért a tanodások hazafele beugrottak egy dobostortával a családhoz.”

https://444.hu/2021/09/21/szivfajdito-amikor-az-osszes-cigany-gyerek-azt-mondja-hogy-hatul-es-egyedul-ulnek-az-iskolaban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szivfajdito-amikor-az-osszes-cigany-gyerek-azt-mondja-hogy-hatul-es-egyedul-ulnek-az-iskolaban

 

DK: egy egész debreceni iskolát kivezényelnek a vadászati világkiállításra

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő szerint egy egész debreceni általános iskolának kötelezővé tették a részvételt a vadászati kiállításon. Ezt az iskola igazgatója cáfolta, a Fidesz helyi szervezete pedig azt írta, hogy a politikus nem mondott igazat. Kiderült: ügyeletet szervez az iskola azoknak, akiknek szülei nem áldoznak 4 ezer forintot az utazásra.

http://www.atv.hu/belfold/20210921-a-dk-s-kepviselo-szerint-kotelezove-tettek-a-vadaszati-kiallitast-egy-debreceni-altalanos-iskolaban-az-igazgato-azonban-cafol/hirkereso

 

szeptember 22.

A PSZ már nem hisz az ígéreteknek

Novák Katalin miniszter sokszor egymásnak ellentmondó kijelentéseket tesz: korábban azt mondta, nincs napirenden a pedagógusok béremelése, most szerinte szükség van emelésre, de azt nem kell a minimálbér ismételten várható növekedéséhez kötni. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió reggeli hírműsorának nyilatkozott, kiemelve: a pedagógusok már csak akkor hisznek el bármit, ha zsebükben lesz a megemelt fizetés.

https://www.youtube.com/watch?v=vxhbpYZKDY8

 

Az asszisztensek havi nettó 150 ezerért pótolják a kormány szerint nem hiányzó pedagógusokat

Siralmas fizetésért dolgoznak a pedagógiai asszisztensek, akik a saját bőrükön érzik a tanárhiányt: egyre több feladatot kapnak, sokszor a hiányzó pedagógusok óráira is ők mennek be felügyelni. A PSZ Facebook oldalán a minap elkeseredett bejegyzést tett közzé egy asszisztens. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Eduline portálnak nyilatkozott munkájukról és megalázó bérükről.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210921_pedagogiai_asszisztensek_siralmas_fizetes

 

30 év után nettó 150 ezret keres egy dajka

Az Eduline (pedagógiai asszisztensek bérét taglaló) cikke után az RTL híradó is foglalkozott a nevelést-oktatást segítők alacsony bérével, kitérve egy dajka panaszaira. A Pedagógusok Szakszervezete szerint hasonló problémával küzdenek például a pedagógiai asszisztensek is, de a sor tovább folytatható -mondta Gosztonyi Gábor alelnök. Az Emmi a híradónak azt válaszolta: vizsgálják a köznevelésben dolgozók bérfejlesztésének lehetőségeit.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/30-ev-utan-150-ezer-forintot-keres-egy-budapesti-ovodai-dajka

 

Az ellenzék újraszámolná a pedagógusok bérét

Az ellenzéki pártok aláírták az ADOM diákmozgalom 12 pontját, amelyben első helyen szerepel a pedagógusok fizetésének emelése – hangzott el az ATV híradójában. A Fidesz közleménye szerint a jövő évi költségvetés mintegy 1045 milliárd forintot biztosít az oktatásban dolgozók bérére, ami mintegy 28 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest.  Az Emmi megismételte: a kormány megbecsüli a pedagógusokat, átlagosan 50 százalékkal nőtt a fizetésük, és februárban a gyermeket nevelő pedagógusok is számíthatnak az szja visszatérítésére.

http://www.atv.hu/videok/video-20210922-pedagogusberek-az-ellenzek-ujraszamolna-a-fidesz-szerint-28-kal-nott

 

Aláírták az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek a diákok oktatáspolitikai javaslatait

A miniszterelnök-jelöltekkel, valamint képviselőikkel tartott sajtótájékoztatót az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) diákmozgalom, ahol bemutatták a jelöltek által tett írásos vállalásokat. Schermann Fruzsina, az ADOM szóvivője a Mércének elmondta: a jelenlegi rendszer helyett, amely a 2014-es minimálbért veszi alapul a béreknél, az aktuális minimálbér alapján számolnák ki a tanárok fizetését. Javaslatukat a PSZ-szel és a PDSZ-szel egyeztetve alakították ki. A pártok javaslatai alapján ezzel szemben magasabb tanári bérek jönnének ki. A cikk idézte Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezete alelnökét is, aki szerint „ha nem cselekszik azonnal, a kormánynak vállalnia kell a felelősséget a közoktatás padlóra küldéséért”.

https://merce.hu/2021/09/22/alairtak-az-ellenzeki-miniszterelnok-jeloltek-a-diakok-oktataspolitikai-javaslatait/

 

Ercse Kriszta: akár 8 ezer pedagógus is hiányozhat az iskolákból

A pedagógus hallgatók 60 százaléka kap diplomát, közülük pedig csak 40 százalék helyezkedik el pedagógusként. A pedagógusvizsgát a képzésbe belépettek mindössze 16 százaléka teszi le. Az egyik legfőbb ok az alacsony bérezés – mondta a Növekedés portálnak Ercse Kriszta oktatási szakértő, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. A pályakezdők száma indokolatlanul alacsony, amit a szakma alacsony megbecsültségével lehet magyarázni.

https://novekedes.hu/elemzesek/oktatasi-szakerto-akar-nyolcezer-pedagogus-is-hianyozhat-mar-az-iskolakbol

 

10 éve nem változnak az eredmények az oktatásban

Az Oktatási Hivatal szerint az oktatási rendszert jelentős területi egyenlőtlenségek jellemzik, s a kompetenciamérés tanulói átlageredményei nem mutatnak érdemi változást 2008 és 2019 között. Az iskolai eredmények tartós területi különbsége arra hívja fel a figyelmet, hogy a közoktatás államosítása sem volt képes kezelni a problémákat. A tanári, tanítói fizetések elértéktelenedése, a tananyagok, tankönyvek egységesítése nem segíti a leghátrányosabb helyzetben levő tanulók kiemelkedését, jegyezte meg a cikk.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210922/sulyos-latlelet-a-magyar-oktatasi-rendszerrol-10-eve-egyhelyben-toporognak-az-eredmenyek-1117954

 

Nemcsak pedagógusokból, lassan iskolaőrökből is hiány van

Az idei tanévkezdéstől szeptember 19-éig összesen 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök, négy esetben testi kényszert alkalmaztak – közölte a Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Jelenleg 489 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, a területi szervek állományában összesen 495 képzett iskolaőr van. Egyre több intézmény tart igényt iskolaőrre, ám „hadra fogható” ember egyre kevesebb van.

https://nepszava.hu/3132903_iskolaorseg-bilincs-es-gumibot-is-elokerult-mar

 

Nem iskolaőrökre, az agresszió megelőzésére lenne szükség

A PSZ mindig is egyetértett az oktatási jogok biztosával, Aáry-Tamás Lajossal az iskolaőrség ügyében. Az ő beszámolója szerint az intézményi erőszak túlmutat az iskolán, iskolai keretek között nem lehet kezelni, sőt, a hatósági eszközök sem elégségesek – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Hírklikknek. Gosztonyi Gábor úgy látja, sokkal inkább a probléma gyökerét kellene kezelni, ehhez prevencióra, konfliktuskezelésre, szakmai tanácsadásra lenne szükség.

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-iskolaorokre-hanem-prevenciora-lenne-szukseg/387240

 

9 osztályból küldték haza az oltatlan diákokat Kazincbarcikán

Pozitív lett a koronavírustesztje a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ Szakgimnáziuma egyik tanárának – értesült a Narancs.hu. A tesztelést követően a pedagógus által tanított 11. évfolyamos osztályból azonnal hazaküldték az oltatlan diákokat, a 35 fős osztály 26 tanulóját. Majd azokból az osztályokból is hazaküldték az oltatlan diákokat, amelyekben a tanár tanított. Az iskola vezetése szeptember 25-ig rendelte el számukra a házi karantént.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kilenc-osztalybol-kuldtek-haza-az-oltatlan-diakokat-kazincbarcikan-241943

 

szeptember 23.

Az egész közoktatásban megalázó fizetések vannak

Az Orbán-kormány bebizonyította: a köznevelés nem stratégiai ágazat, mindenkit magára hagyott.  A közalkalmazotti bértáblát 2008 óta nem módosították, csak a minimálbér vagy a garantált bérminimum emelkedését érezhették a dolgozók. A pedagógiai asszisztensek bére is alacsony – az Eduline már említett cikkére a Klubrádió is felfigyelt. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a rádió Reggeli gyors c. műsorának azt mondta: a pedagógusok, az oktatásban dolgozók tisztességes fizetést várnak a munkájukért.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-pedagogusok-nem-ajandekot-varnak-a-munkajukert-hanem-tisztesseges-fizetest-121091

 

Közelgő társadalmi katasztrófára figyelmeztetett a PSZ Debrecenben

Tanévnyitó fórumot tartott Debrecenben (szeptember 22-én) a PSZ Hajdú-Bihar megyei szervezete. Egyperces néma felállással emlékeztek meg a megyei nyugdíjas tagozat napokban elhunyt elnökéről, majd Eötvös József-emlékéremben részesítettek nyugdíjba vonuló pedagógusokat. Totyik Tamás alelnök beszélt a pedagógusok komplex ellenőrzéséről, a tanárhiányról. Megismételte: a következő 5 évben 22 ezerrel több pedagógus vonul nyugdíjba, mint ahány fiatal elkezdi a munkát. Ha ez a tendencia folytatódik, a kormánynak három lehetősége marad: emeli a tanítási órák számát, bezárja az általános és középiskolák harmadát, vagy olyan béremelést hajt végre, amely elegendő a fiatalok megtartásához. Szerinte apátia jellemzi a pedagógusokat, ennek okát a 2016-os tanárlázadás sikertelenségben látja, idézte őt a debreciner.hu portál.

https://www.debreciner.hu/cikk/6886_kozelgo_tarsadalmi_katasztrofa_Debreciner

 

Egy tíz éve tanító pedagógus annyit keres, mint egy szobafestő fiatal

A következő öt évben 22 ezerrel többen mennek nyugdíjba, mint amennyien pályára kerülnek; a tanulók 28 százaléka „használhatatlan” lesz a munkaerőpiacon – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Debrecenben tartott megyei tanévnyitó fórumon. A civishir.hu is tudósított az eseményről, idézve az alelnököt, aki jelezte: a pedagógusok nettó jövedelme a hazai keresetek alsó felébe tartozik. Ha 2022-ben bruttó 260 ezer forintra nő a garantált bérminimum (a minimálbér bruttó 200 ezer lehet), szerinte egy 10 éve tanító pedagógus nagyjából annyit keres, mint egy 17 éves szobafestő.

https://civishir.hu/hajdu-bihar/2021/09/wass-vagy-esterhazy-ertelmetlen-a-kerdes-a-szakszervezeti-alelnok-szerint

 

Eötvös József-emlékérmeket adtak át Székesfehérváron

A PSZ Fejér Megyei Szervezete szeptember 23-án tartott tanácskozásán adták át azokat az elismeréseket, amelyeket egyébként pedagógusnap alkalmával szoktak, de a járvány miatt ez elmaradt. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Székesfehérvár Televíziónak azt mondta: a szakszervezet feladata, hogy képviselje azokat, akik egyébként a munkáltatónál vagy a fenntartónál nehezebben tudnák érdekeiket érvényesíteni. A helyi híradó beszámolója 6 perc 20 másodpercnél kezdődik.

https://www.fehervartv.hu/

 

Értekezlet és díjátadó a PSZ Fejér Megyei Szervezeténél

A helyi feol.hu portál képeket tett közzé a megyei ünnepségről, a díjazottakról.

https://www.feol.hu/galeria/ertekezlet-es-dijatado-a-pedagogusok-szakszervezete-fejer-megyei-szervezetek-titkarok-tanacsan/

 

Az oktatást háromféle válság is jellemzi

A PSZ Heves Megyei Szervezetének titkárai arra keresték a választ a szeptember 23-án megtartott tanácskozáson, miért nem tudunk eredményeket elérni – monda Balogh Éva megyei elnök az Eger TV híradójának. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt nyilatkozta, hogy hármas válság jellemzi az oktatást: finanszírozási, tantervi-szabályozási, és a legsúlyosabb, ami a megyét is érinti, az esélyegyenlőtlenség. Jelezte azt is: 12 ezer dolgozó hiányzik az oktatásból. A beszámoló 3 perc 50 másodpercnél kezdődik.

http://www.tveger.hu/2021/09/23/hiradas-2021-09-23/

 

A kezdők bérét mindenképpen emelni kell a garantált bérminimum várható növelése miatt

2015 januárja óta a pedagógusok fizetését egy külön megállapított, azóta is változatlan (a 2014-es minimálbér összegének, a 101.500 forintnak megfelelő) vetítési alap szabja meg. Pedig az elmúlt években a minimálbért fokozatosan emelték, ma már 167 400 forint. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számítása szerint hatvan százalékkal kellene megtoldani a fizetéseket ahhoz, hogy az eredetileg rögzített szintet elérje. A béreket elemezte újabb cikkében az Eduline, felidézve Nagy Márton miniszterelnöki gazdasági főtanácsadó számítását, miszerint „2022-ben valójában a 260 ezer forintra emelkedő garantált bérminimumnak lenne markáns munkaerőpiaci hatása”.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210922_tanari_fizetes_garantalt_berminimum

 

Radó Péter: leszünk-e a finnek?

Külföldi oktatási modelleket elemez Radó Péter oktatáskutató, kitérve a finn módszerre is. A jó tanulási eredmények és az irigylésre méltóan csekély oktatási egyenlőtlenségek titka a kiterjedt iskolai autonómia, a pedagógusok professzionalizmusa, differenciált, egyre inkább személyre szabott tanítási gyakorlat és az egyéni fejlesztés kiterjedt rendszere. Ha csak ennyit értenénk a finn modellen, ez lenne a hosszú távú cél, egyfajta jövőkép, ami felé haladnunk kellene.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210923/rado-peter-leszunk-e-finnek-az-ugynevezett-oktatasi-modellek-ertelmerol-501378?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Életszerűség

„Teljesen logikus, hogy a magyar pedagógusok bértáblájának nem a mindenkori, hanem a 2014-es minimálbér az alapja, és a tanári fizetés így folyamatosan elértéktelenedik. Legalábbis Novák Katalin családügyi miniszter szerint. Ő úgy véli, nem életszerű, hogy ezen a logikán változtassanak. De majd a közeljövőben – talán még a választások előtt – jöhet valamiféle bérkorrekció. Csak hogy megnyugodjanak egy kicsit. Na nem mintha attól kellene rettegnie a politikai hatalomnak, hogy a tanárok hatalmas lázadást szítanak, vagy forradalmat robbantanak ki a szavazófülkékben. Ebben a tekintetben, a kormány szemszögéből ők teljesen jelentéktelenek. Az, hogy egy pályakezdő pedagógus bére az önfenntartásra messze nem elég, nem számít, hiszen alig van pályakezdő pedagógus, így nincs, aki emiatt zúgolódna. Logikus, nem? Azok többsége pedig, akik az életpályának köszönhetően egy picivel már többet keresnek, úgyis elüldögélnek a langymeleg középszerűségben.” Juhász Dániel cikke a Népszavában.

https://nepszava.hu/3133031_eletszeruseg

 

Segítség szülőknek

Kétezer korábbi kérelmet nézhetnek meg a Szülői Hang közösség adatbázisában azok, akik ebben a tanévben szeretnék kérvényezni, hogy gyermekük még egy évig maradhasson az óvodában. Az adatbázist sok szempont alapján lehet lekérdezni, a szülők a sajátjukéhoz hasonló esetet is kereshetnek.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210923_plusz_egy_ev_ovoda_kervenytar_Szuloi_Hang

 

Orbán Viktort is meghívta az egyeztetésre az ADOM

Egyeztettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az ADOM Diákmozgalom 12 pontjáról. Orbán Viktort is meghívták az egyeztetésre, nevében viszont Maruzsa Zoltán államtitkár válaszolt, aki azt írta: nem időszerű a kérdés, mert nem lehet tudni, hogy az ellenzék mit szeretne. Schermann Fruzsina az ATV Start című műsorában beszélt erről.

http://www.atv.hu/belfold/20210923-orban-viktort-is-meghivta-az-adom-diakmozgalom-az-egyeztetesre-ezt-a-valaszt-kaptak/hirkereso

 

szeptember 24.

Lassan halad a diákok oltása

Noha fokozatosan nő az érdeklődés, a 12-17 éveseknek még mindig csak 39 százaléka van beoltva. A gyerekorvos szerint sok szülő még mindig azt hiszi, hogy a koronavírus a kisebbekre nem veszélyes. A világjárvány felszámoláshoz viszont a gyerekek oltása is elengedhetetlen. A 12-17 évesek közül már csaknem 228 ezren éltek az oltás lehetőségével, a 18-19 éves korosztályban pedig 121 ezren – közölte az Emmi.

https://index.hu/belfold/2021/09/24/oltasi-akcio-iskola-gyerekek-koronavirus/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X