Heti lapszemle 2021. szeptember 17.

lapszemle

Amikor óriási mértékű a pedagógushiány és az elégedetlenség, a kormány ahelyett, hogy megoldást keresne a bérek rendezésére új képzést dolgoz ki, amelynek célja a pályakezdők hazafias elkötelezettségének erősítése.  A naponta szinte duplájára emelkedő Covid-esetszámok ellenére nincsenek központilag előírt védekezési ajánlások, sőt az Emmi levélben tájékoztatta az intézményeket, 12 éven felüliek számára nem rendelhető el digitális oktatás, mivel lehetőségük van arra, hogy oltást kérjenek. A szakma értetlenül áll a legújabb történésekkel szemben.

 

szeptember 13.

Pályakezdők hazafias képzése

A magyarságtudat erősítését szolgáló pedagógusképzés indításával a kormány elfedi az oktatás valódi problémáit. Szabó Zsuzsa elmondta: a pedagógus minta lehetne a gyerekek számára, azonban a mindennapi megélhetési gondokkal küzdő kollégák alig engedhetik meg maguknak, hogy könyvet, színházjegyet vásároljanak. A PSZ elnöke beszélt a bérekről, a pedagógushiányról, és a PSZ petíciójáról, amelyet 13 ezren írtak alá a nyilatkozat elhangzásáig.

http://www.atv.hu/videok/video-20210910-tovabbra-is-gondot-okoz-az-iskolakban-a-tanarhiany

 

Most nem a pályakezdők magyarságtudatának erősítése a legfontosabb

A pályakezdő tanárok magyarságtudatának erősítésére új programot dolgozott ki a kormány. Ez abból a tájékoztató levélből derült ki, amelyet az intézményvezetőkhöz küldött szét az Oktatási Hivatal és amit a Népszava hozott nyilvánosságra. Az általunk megkérdezett szakemberek és politikusok szerint most nem ez lenne a legfontosabb az oktatásban, és ezzel egyébként sem lehet hazaszeretetre nevelni. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott a Klubrádiónak, az összeállítás szeptember 10-én, reggel hangzott el.

https://www.youtube.com/watch?v=SW76D9zOYw4

 

Tanárhiány, bérek

Az a helyzet, hogy a 2022-es költségvetésben egyetlen fillér nincs a pedagógusbérek rendezésére – hangzott el az ATV Híradójában. – A 2020-as, 10 százalékos ágazati pótlékot ne emlegessük béremelésként, mert ez egy pótlék, ez bármikor visszavehető. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke úgy számol, jelenleg 10-12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

http://www.atv.hu/belfold/20210910-psz-a-pedagogusok-berszinvonalanak-fejleszteserol-ilyen-igeretekkel-tele-van-mar-a-padlas

 

Nyugdíjas tanárokat hívnak vissza az iskolák

A pedagógushiány a minőségi oktatást veszélyezteti, hangzott el az RTL Híradóban.  Gosztonyi Gábor alelnök elmondta, tudomásuk van olyan esetről, amikor 72 éves kollégát hívtak vissza egykori iskolájába.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/retvari-bence-pedagogushiany-pedagogusok-szakszervezete-72-eves-informatika-tanar

 

Felnőttképzés: megvan az előre megfontolt szakmaiatlanság eredménye

Rutinos szakemberek véreztek el a Pest megyei kormányhivatal bizarr vizsgáján. Sokukat már törölték is a szakértői névjegyzékből. Palotás József, a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének (FSZOE) elnöke a Népszavának azt mondta: több tucatnyi megalázott, elkeseredett és felháborodott társuk kereste meg az egyesületet, emiatt később két, méréstudománnyal foglalkozó nagy tekintélyű szakértőt is felkértek, elemezzék a továbbképzés és a vizsga anyagát szakmai szempontól. Az egyikük megállapítása szerint a kormányhivatal főosztálya által elkészített, „a legapróbb hozzáértést is mellőző, helyes-helytelen alapú logikára épülő vizsgalapok szakmai selejtnek tekinthetők”, s csak arra voltak alkalmasak, hogy a résztvevők többségében jogos és heves indulatokat váltsanak ki.

https://nepszava.hu/3131989_felnottkepzes-megvan-az-elore-megfontolt-szakmaiatlansag-eredmenye

 

PDSZ: Jogsértő a tanárok covid-oltási adatainak kiadása

A szakszervezet szerint jogosulatlan adatkezeléshez vezet, ha a ​​​köznevelési intézmények vezetői megtudhatják, hogy a dolgozókat beoltották-e a koronavírus ellen, és tart-e még a védettségük. Ráadásul nem segít intézkedést, csak nyomásgyakorlásra és feszültségkeltésre jó.

http://www.atv.hu/belfold/20210910-pdsz-jogserto-a-tanarok-covid-oltasi-adatainak-kiadasa/hirkereso

 

Közel 200 millió forinttal támogatják a szakmát tanulók pályakezdését

Szükség volt a szakképzés átalakítására annak érdekében, hogy a magyar fiatalok ezen a területen is versenyképes tudásra tegyenek szert – erről írt Schanda Tamás államtitkár a Facebook-oldalán.

https://demokrata.hu/magyarorszag/kozel-200-millio-forinttal-tamogatjak-a-szakmat-tanulok-palyakezdeset-423871/

 

Ez a munka nem működhet úgy, hogy „csak a szükséges 45 percen legyek túl”

Engem az motivál, hogy a kis iskolákból, mivel nélkülözik a szakos ellátottságot, az ottani diákok ne kerüljenek ki tudatlanul, hiszékenyen a társadalomba – mondta Darvas József, a Salgótarjáni Általános Iskola, vagy ahogy a városban mindenki korábbi nevén ismeri, a Gagarin Iskola fizika-kémia tanára a G7 új podcastsorozatának, a 28. órának az első adásában.

https://g7.hu/podcast/20210912/ez-a-munka-nem-mukodhet-ugy-hogy-csak-a-szukseges-45-percen-legyek-tul/

 

Ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita

Az első ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitán, az ATV-ben, az oktatás kérdése is szóba került.

3.Hogyan lehet Magyarország egy egészségesebb és okosabb ország, azaz mit kellene tenni az egészségügyben és az oktatásban?

 https://nepszava.hu/3132022_ellenzeki-mininiszterelnok-karacsonyjeloltek-vitaja

 

Drágulás jöhet az iskolai menzákon, de van benne jó dolog is

Egy tavaly meghozott kormányrendelet miatt hamarosan egészségesebb, jobb minőségű, ugyanakkor drágább lesz az iskolai menzakaja. A jogszabály értelmében 2022. január 1-jétől a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába, 2023-tól pedig ez az arány 80 százalékra nő.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/menza-kormanyrendelet-egeszsegesebb-dragulas/f1m1zkh?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

szeptember 14.

Az ország szégyene, hogy diplomás emberek minimálbérért dolgoznak

Az oktatási kormányzat szeptemberben szigorúbb, komplex ellenőrzés bevezetéséről döntött az oktatásban, a pályakezdő pedagógusoknak pedig egy új, a hazafias nevelést hangsúlyozó képzési programot ajánlott. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás azt mondja, a pályakezdőknek tisztességes bérre és jó mentortanárokra lenne szükségük, a szigorúbb ellenőrzés pedig csak arra jó, hogy rettegésben tartsa a pedagógusokat és az intézményvezetőket. a kormány sikeres bérrendezésről beszél, a valóság az, hogy megszüntette a minimálbérhez kötött bérszámítást, aminek következménye, hogy 2015 óta 17 hónapot ingyen dolgoztak a pedagógusok.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-az-orszag-szegyene-hogy-diplomas-emberek-minimalberert-dolgoznak/386844

 

A hiány valós számai (Totyik Tamás publikációja)

A kormány azt állítja, nincs pedagógushiány, a Pedagógusok Szakszervezete pedig azt, hogy lassan nincs pedagógus. Nekünk van igazunk: nincs, és ha így halad, nem is lesz, aki tanítsa gyermekeinket.

https://nepszava.hu/3132141_a-hiany-valos-szamai

 

Jöhetnek a “bármely szakosok”: két héttel a tanévkezdés után is sok tanárt keresnek az iskolák

Több mint 700 betöltetlen állás van szeptember közepén az óvodákban és az iskolákban, erről árulkodik a közszféra állásportálja. Máris kiderül, nevezhető-e a tanárhiány nyári fluktuációnak.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210913_allashirdetesek_szeptemberben

 

A magyar tanulók többsége a személyes oktatást választja

Hosszas otthonlét és az online oktatás után újra visszatérhettek az iskolába a tanulók és a pedagógusok. Az újrakezdés vegyes érzésekkel teli, hiszen sokan örülnek, hogy újra a barátok és kollégák között lehetnek, de mások aggódnak az újból növekvő esetszámok miatt. A Rakuten Viber 11 országban – Görögország, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Bulgária, Ukrajna, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia –, összesen 200 000 felhasználó részvételével készített kutatást a kelet-közép-európai régióban, az iskolakezdésről és a preferált oktatási csatornákról. A magyar kitöltők válaszaik alapján a hagyományos oktatási formát részesítik előnyben, ezt bizonyítja, hogy 72 százalékuk a személyes tanórák mellett tette le voksát, míg mindössze 11 százalékuk választaná az online oktatást.

https://www.bama.hu/digitalia/a-magyar-tanulok-tobbsege-a-szemelyes-oktatast-valasztja-4082237/

 

Rengeteg a diák, sorra nyitják a magániskolákat Budapest agglomerációjában

Egymás után nyílnak új alapítványi és magániskolák Budapest agglomerációjában, ahol szinte az összes település „kinőtte” meglévő, évtizedek óta működő iskoláit. Az elmúlt húsz évben rengeteg család költözött ki Gödre, Budaörsre, Solymárra, Budakalászra és Pest megye többi városába, így ma már nemcsak az állami általános iskolákban van tumultus, sok a jelentkező a magánintézményekben is. Még úgy is, hogy a szülői hozzájárulás havi összege 100-120 ezer forint körül mozog.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210913_agglomeracio_iskolai

 

szeptember 15.

Pályakezdők – A sor végén van a helyük?

A magyarságtudat erősítését célzó pedagógusképzés egyik passzusa szerint cél, hogy a pályakezdő felismerje saját helyét a közigazgatásban. A pályakezdők rövid időn belül döbbenten veszik észre, hogy a sor végén van a helyük – nyilatkozta Gosztonyi Gábor, a Spirit FM Aktuál című műsorában szeptember 14-én.

https://www.youtube.com/watch?v=9qrR1hDatYM

 

Tájékozatlanság vagy tudatlanság? – nem tudom

A Pest megyei kormányhivatal felnőttképzési szakértőket továbbképző tanfolyamának nem lehetett célja a szakemberek továbbfejlesztése, mert nem mérte a kompetenciák szélesebb spektrumát. A résztvevők jelentős része, nagy számban olyanok is, akik több éve dolgoznak szakértőként, nem ment át a vizsgán, ami visszalépést fog eredményezni, mivel nem lesz meg a szakmai lefedettség és a minőség romlani fog. – Hogy tájékozatlanság vagy tudatlanság történt, nem tudom – nyilatkozta a történtek kapcsán Palotás József, a PSZ szakértője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában szeptember 14-én.

https://www.youtube.com/watch?v=Jm1ifhg4Kiw

 

Elegük van a Natból, közösen írnának új tantervet magyartanárok

“Itt az idő, hogy egy valóban jó új NAT-ot és közösen vállalható kerettantervet készítsünk elő. Bízunk abban, hogy lesz még Magyarországon olyan oktatásirányítás, amely figyelembe veszi a pedagógus szakmát. Demonstrálunk: felmutatjuk magunkat mint összetartó, gondolkodó és bármikor tárgyalóképes szakmai szerveződést” – írják. Arra kérik a magyartanárokat, minél többen töltsék ki azt az űrlapot, amely rákérdez azokra az értékekre, szerzőkre és művekre, amelyeknek helyet kellene kapniuk a nemzeti alaptantervben.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210913_uj_nat_magyartanarok

 

A fiataloknak joguk van az átfogó szexuális oktatáshoz

Diszkriminatív és helytelen egy embercsoport láthatatlanná tétele – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Evelyn Regner osztrák baloldali politikus, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke. Regnert a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar jogszabályról beszélt. Az általa vezetett parlamenti szakbizottság már több alkalommal foglalkozott a magyarországi fejleményekkel és korábban állásfoglalásokban is elítélték az Orbán-kormány lépéseit.

https://hang.hu/eu/a-fiataloknak-joguk-van-az-atfogo-szexualis-oktatashoz-130852

 

Lényegében megtiltotta a kormány a digitális oktatást azon iskolás korosztálynak, amelynek tagjai már kaphatnak oltást

Bárki, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek – ezt az intézkedési tervet kapták az iskolák.

https://nepszava.hu/3132247_lenyegeben-megtiltotta-a-kormany-a-digitalis-oktatast-azon-iskolas-korosztalynak-amelynek-tagjai-mar-kaphatnak-oltast

 

Több budapesti és vidéki középiskolában kötelező maszkot hordani, nem lazítottak a szabályokon

Kötelező a maszkviselés a folyosókon, a büfében, a lépcsőházban, egyedül az osztályteremben nem kell eltakarni az orrot és a szájat – több középiskolában ilyen járványügyi szabállyal indult az új tanév. Van, ahol az épületbe érkező szülőktől védettségi igazolványt kérnek, máshol a diákokon és a tanárokon, ott dolgozókon kívül senki nem léphet be az iskolába, legfeljebb előzetes engedéllyel. Változatos előírásokat találtunk a közép- és általános iskolák oldalán, némelyik jóval szigorúbb, mint a minisztériumi ajánlás.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210915_kotelezo_maszkviseles_gimnaziumok_technikumok

 

Elkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbérről

Elindultak a 2022-es minimálbérrel és garantált bérminimummal kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ezzel egy több hónapos folyamat vette kezdetét. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, a kormány a magyar emberek nemzeti konzultáción kifejtett véleményéhez igazodva a minimálbér összegének 200 ezer forintra emelését tervezi.

https://nepszava.hu/3132183_elkezdodtek-az-egyeztetesek-a-jovo-evi-minimalberrol

 

Egyre nagyobb a munkaerőhiány, toborozzák a diákokat

A munkaerőpiacon alapvetően érezhető a munkaerőhiány, a gazdaság újraindulásával több szektorban is jelentősen megugrott a frissen feladott álláshirdetések száma, amelyet az elérhető munkaerő aránya nem azonos mértékben követ le. Bizonyos területeken javíthat a kialakult helyzeten a diákmunkások felvétele és alkalmazása. E célcsoportot kereső hirdetések száma is növekvő trendet mutat a január-augusztus közötti időszakban: közel négyszer annyi diákokat toborzó hirdetés jelent meg a Profession.hu-n, mint 2020-ban.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210914/egyre-nagyobb-a-munkaerohiany-toborozzak-a-diakokat-500532?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Orbán Viktor aláírta: ezreknek jár ösztöndíj az önköltséges képzés helyett

Október 15-ig állami ösztöndíjjal támogatott képzési formára kell átsorolni azokat a hallgatókat, akiket a 2020/2021-es tanév eredményei alapján soroltak át önköltséges képzési formára. Az erről szóló kormányrendelet kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben.

https://mandiner.hu/cikk/20210915_orban_viktor_alairta_ezreknek_jar_osztondij_az_onkoltseges_kepzes_helyett

 

szeptember 16.

Pedagógusok: zsarolásszagú intézkedések az iskolákban

A szakszervezet egyértelműen zsarolásnak tekinti az Emmi levelét. „Nem lehetett látni nyáron, hogy a gyerekek, a tanulók oltására vonatkozóan a kormány komoly kampányt folytatott volna. Rábízta a szülőkre a döntést, de azt gondolom, a zsarolás szaga mégiscsak ott van a történetben, amikor azt mondja, hogy bármi történik is, felső tagozatban nem fogja bezárni az intézményt, ha a Covid bekerül oda” – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. „Gyászoltunk már eleget, ebből most már elég” – a szakszervezet döntési jogot követel az igazgatóknak. „Azt fogjuk kérni az igazgatóktól, hogy legyenek bátrak, hozzák meg a döntéseiket, akár a rendelkezésre álló iskolai szünetek felhasználásával is”.

https://168.hu/itthon/kormany-zsarol-nem-lesz-online-oktatas-psz-intezmenyvezetok-213435

 

Radó Péter: az oktatás morális alapjait helyre kell állítani, ez súlyos etikai kérdés

Radó Péter oktatáskutató szerint abban, hogy sorra nyílnak az alapítványi- és magániskolák egyszerűen kereslet és kínálat találkozik egymással. Vannak emberek, akik jó iskolát szeretnének csinálni, és vannak emberek, akik pedig menekülnének a rossz iskolákból. Ezért ez nem megoldás a közoktatás meglévő problémájára, hanem elmenekülés a probléma elől. Magyarországon egyébként a rendszerváltás óta létezik ez az oktatási forma, és egyre népszerűbb. Még akkor is, ha egyre borsosabb a szülői hozzájárulás, a havi összege 100-120 ezer forint körül mozog.

https://hirklikk.hu/kozelet/rado-peter-az-oktatas-moralis-alapjait-helyre-kell-allitani-ez-sulyos-etikai-kerdes/386957/

 

Kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható oltások uniós beszerzéséhez, ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle. Árnyalta a Népszava értesüléseit, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényegében megtiltotta, hogy digitális oktatásra álljanak át azokon az évfolyamokon, ahol a diákok számára már elérhető a koronavírus elleni védőoltás. – A kormány aktuálisan hoz döntést arról, hogy bármelyik iskolát be kell-e zárni, vagy sem. Most általános tilalom van, mert azt szeretnénk, ha az iskolák működnének. Ha mégis romlik a helyzet, a kormánynak lehetősége van másképp dönteni, a veszélyhelyzet fenntartására is ezért lenne szükség, hogy ne kelljen hetekig törvényeket hozni egy ilyen ügyben. De most abból indulunk ki, hogy a tanítás zavartalanul folyhat, de ha egyes iskoláknál kivételt kell tenni, annak a jogi lehetősége megvan.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/digitalis-oktatas-kormany-gulyas-gergely/g8yd1yc?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Amire még az oligarchák pénze is kevés

Interjú Pogátsa Zoltán közgazdásszal

Az oktatás például nagyjából 1-1,5 százalékos GDP-arányos alulfinanszírozásban van, az egészségügynél ez 3-4 százalék. Az nem kérdés, hogy például az egészségügyben dolgozók, tanárok fizetését emelni kell, amikor nem találunk elég ápolót vagy mondjuk fizikatanárt. Ez reálisan finanszírozható a költségvetésből, még úgy is, hogy gyors és erőteljes lépésekre van szükség. Agancsfesztivált meg akkor kell majd rendezni, ha a rászorulók csípőprotézise egyébként rendben van.

https://nepszava.hu/3132319_amire-meg-az-oligarchak-penze-is-keves

 

szeptember 17.

Bármikor jöhet egy szikra

Büntetésben vannak azok, akik nem oltottak? A kormány feladata lett volna, hogy folytasson kampányt, tájékoztassa a szülőket az oltás fontosságáról – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorában szeptember 16-án. Most az egyetlen védekezési lehetőség az iskolákban a kézfertőtlenítés, a megelőzéshez tesztelésre, kontaktkutatásra lenne szükség. Szerencsére jó példát mutattak a pedagógusok, mivel majdnem 90 százalékuk megkapta az oltást. A hátukon viszik ebben a nehéz helyzetben is az oktatást, mégis sokuknak megélhetési gondjaik vannak. Ha tovább feszíti a helyzetüket a kormány, bármikor jöhet egy szikra és robbanhat.

https://www.youtube.com/watch?v=06LK9R0sBmQ

 

Nem törődve a veszéllyel, egész iskolákat rendelnek ki a vadászati világkiállításra

Gulyás Gergely is megerősítette a legutóbbi Kormányinfón a Népszava azon értesülését, hogy az iskolák nem állhatnak át digitális munkarendre hatodik osztálytól, mert a diákok számára van elérhető védőoltás. Az Emmi által kiadott főszabály szerint akkor sem, ha egy vagy több diák vagy tanár megbetegszik. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint tavaly is úgy indított a kormány, hogy nem lehet digitális oktatás, végül mégis el kellett rendelnie. A PSZ nem érti, miért nem lehet határozott intézkedésekkel inkább elejét venni a dolgoknak. Azt pedig végképp nem értik, miért kell a vadászati világkiállításra nemhogy osztályokat, de egész iskolákat kirendelni. Mint mondja: „Ennyi gyereket zárt térben, vonaton több órán keresztül utaztatni, majd beküldeni a világkiállításra, na az lesz az igazi gócpontveszély.”

https://hirklikk.hu/kozelet/nem-torodve-a-veszellyel-egesz-iskolakat-rendelnek-ki-a-vadaszati-vilagkiallitasra/386996

 

Átalakítják a tanárképzést: vonzóbbá tenné a területet a kormány

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lapunknak azt mondta: ez a döntés akár pozitív is lehet, de amíg a részletek (a lerövidített képzés tartalmi elemei, képzési és kimeneti követelmények) nem ismertek, addig nehéz megítélni az intézkedés lehetséges hatásait. Különösen úgy, hogy várhatóan nem csak a képzési időben lesz változás.

https://nepszava.hu/3132427_atalakitjak-a-tanarkepzest-vonzobba-tenne-a-teruletet-a-kormany

 

„A tantestületekben sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak készülnek”

Pedagógus vagyok, egyike azoknak, akik nem fognak portfóliót írni. Mégpedig azért nem fogunk sokan portfóliót írni, mert méltánytalannak tartjuk ezt az eljárásrendet, amelyet önök ránk kényszerítettek – mondja egy szeptember elején nyilvánosságra hozott videóban Neubauer Tamás. A Pedagógusok Szakszervezete Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az első gyakorló tanár, aki arccal és névvel állt ki a nyilvánosság elé a pedagógus-életpályamodell ellen tiltakozva. A társadalmi presztízsünk iszonyú mélyen van, ráadásul nem látunk segítő jobbot sehol, a szülők megtesznek mindent, ami az erejükből telik, de az oktatásirányítás tétlenül nézi, ami történik.

https://24.hu/belfold/2021/09/17/pedagogus-eletpalyamodell-portfolio-neubauer-tamas-psz/

 

Lázadás indult a pedagógusok körében

Úgy tűnik, a tanárok jelentős részének elege lett abból, hogy kompetenciáikról szóló portfólió készítésével kell bizonyítaniuk pályaalkalmasságukat az úgynevezett pedagógus-életpálya modell keretében.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/pedagogus-oktatas-iskola-tanar-allashely-eletpalyamodell.736656.html

 

Egyetlen rendelettel lerövidítették a tanárképzést

Megjelent a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet, amely többek között egységesíti az általános iskolai és a középiskolai tanárok képzésének hosszát. Eddig azoknak, akik gimnáziumban vagy technikumban szerettek volna tanítani, hat évig kellett egyetemre járniuk. Ezentúl elég lesz öt év. A Pedagógusok Szakszervezete szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, vagyis ha az idei elsőévesek mindegyike befejezné az egyetemet 3-5 év múlva, a rendszert akkor sem lehetne feltölteni.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210916_rovidebb_lesz_a_tanarkepzes

 

Rekordszintre jutott a betöltetlen tanári állások száma: 6600 fő hiányzik

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa több hete már arról beszélt, hogy közel 12 ezer pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből. A problémakör megoldása pedig több százmilliárd forintot is felemészthet.

https://alfahir.hu/2021/09/16/magyar_oktatasi_rendszer_pedagogushiany_pedagogusber_munkaerohiany_kozoktatas

 

Egyetlen ábrán az igazság: így menekülnek a tanárok az iskolákból

Az oktatás problémáiról friss helyzetképet adnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai. A hivatal szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben. Az előző év azonos időszakához képest 38%-kal nőtt a betöltetlen álláshelyek száma, ami azt jelzi, hogy a már korábban is fennálló problémák gyorsuló tempóban súlyosbodnak a szektorban.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210916/egyetlen-abran-az-igazsag-igy-menekulnek-a-tanarok-az-iskolakbol-500718?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

“Az oktatás minősége egyre siralmasabb”: több száz vélemény érkezett a Szülői Hanghoz

A szervezet szerint a diákok túlterheltek, nem jut idejük élvezni gyermekkorukat. A tananyag központilag meghatározott, ezzel korlátozva a tanárok kreativitását és ellehetetlenítve a gyerekek valódi szükségleteinek figyelembevételét – írják. Hozzáteszik, a lemaradók, problémákkal küzdők nem kapnak elegendő segítséget sem az iskolákban, sem az óvodákban.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210916_szuloi_hang_velemenyek

 

Miért nem versenyképes tudást szereznek az iskolában a tanulók?

Az ATV választási vitaműsorának, a Voks 2022-nek vendége volt Arató Gergely, a DK oktatáspolitikusa, Radó Péter oktatáskutató és Ercse Kriszta, a CKP szóvivője.

http://www.atv.hu/videok/video-20210915-voks-2022-2021-09-15-1-resz

http://www.atv.hu/videok/video-20210916-voks-2022-2021-09-15-2-resz

 

Pszichológus: Az iskolaőrök csak látszatintézkedéseket látnak el, nem kezelik a problémák valós okait

A fizikai erőszak mellett a verbális bántalmazás is gyakori az iskolákban a Hintalovon Alapítvány adatai alapján. Az iskolaőrök tavaly szeptember óta dolgoznak az intézményekben az erőszak visszaszorítása érdekében. Eddig 489 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz. A híradónknak nyilatkozó pszichológus szerint az iskolaőrök nem kezelik a problémák valós okait, csupán a felszínt kapargatják.

http://www.atv.hu/belfold/20210916-pszichologus-az-iskolaorok-csak-latszatintezkedeseket-latnak-el-nem-kezelik-a-problemak-valos-okait/hirkereso

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X