Heti lapszemle 2021. szetember 10.

lapszemle

Komplex ellenőrzésre számíthatnak az iskolák, a pedagógusok, a PSZ szerint ez a megfélemlítés újabb eszköze. A pályakezdő pedagógusok magyarságtudatát egy új képzésen erősítenék. Jön a járvány negyedik hulláma, de nem kell maszkot használni az iskolákban. A miértek csak szaporodnak…

 

szeptember 3.

„Most biztos, hogy senki nem mehet el a szünetben meginni egy kávét”

Egy kezdő pedagógus nettó 150 ezer forintot keres. Senkinek sem ez a bér szerepel a kívánságlistáján, és nem azt jelzi, hogy a pedagógusok megbecsültek lennének, vagy hogy ez egy vonzó pálya lenne – erről is szó volt a két legnagyobb ágazati szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezetőivel készült interjúban. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Magyar Hangnak azt mondta, ha nem emelik a béreket, tovább romlik a helyzet, közben már jelenleg is 11-12 ezer főállású pedagógus hiányzik. Az NPK élén álló Horváth Péter úgy véli: a kormány át fogja gondolni, hogy az utóbbi időszak feladatellátásaiban részt vevő szakmák a dicsérő szavak mellett anyagi elismerésben is részesüljenek.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/most-biztos-hogy-senki-nem-mehet-el-a-szunetben-meginni-egy-kavet-130493

 

A tanárokon is múlik, hogy gyűlöletről vagy elfogadásról szól-e a tanév

A nyáron elfogadott homofób propagandatörvény sajátos kísérletet tesz arra, hogy betiltsa az LMBTQ embereknek még a megjelenítését is a kiskorúak számára. A cél az, hogy a kormány hatalmi eszközei által mostanra kellően megfélemlített társadalom a felelősségre vonástól tartva önkéntesen betartsa ezeket a szabályokat. Ennek veszélye hol is lehetne nagyobb, mint az iskolákban?

https://ataszjelenti.444.hu/2021/09/03/a-tanarokon-es-szulokon-is-mulik-hogy-a-gyuloletrol-vagy-az-elfogadasrol-szol-e-a-tanev

 

szeptember 4.

Szigorúbb ellenőrzés vár az iskolákra

Új, átfogóbb eljárásban is ellenőrizhetik a pedagógusokat, az intézményvezetőket és az iskolákat a jövőben – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosításból, amely az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés fajtáit egy új ponttal egészítette ki, a komplex ellenőrzéssel. A jogszabály szeptember elsejétől érvényes. A PSZ szerint a módosítást úgy is lehetne értelmezni, hogy az egy lépés a kockázatalapú értékelési rendszer felé, ami üdvözlendő is lehetne, de nem a mostani formájában. Totyik Tamás alelnök szerint ez az intézkedés is azok sorába tartozik, amellyel az oktatásirányítás az ellenőrzés, külső értékelés szervezésével javítaná a közoktatás minőségét, de valójában az ítélkező, minősítő jellegű értékelési formákat erősíti.

https://nepszava.hu/3131222_kopogtatnak-az-ellenorok-szigorubb-ellenorzes-var-az-iskolakra

 

A Pedagógus II. minősítés miatt sok tanár elhagyhatja a pályát

A Pedagógusok Szakszervezete felhívta a figyelmet, hogy a Pedagógus II. minősítés kötelező jellege miatt sok tanár elhagyhatja a pályát, ami növeli a tanárhiányt. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás az ATV híradónak nyilatkozott, jelezve: törvénymódosítást kezdeményez a szakszervezet, hogy a Pedagógus II. minősítés ne legyen kötelező, hiszen évtizedek óta pályán lévőknek kell bizonyítaniuk alkalmasságukat. Az ezzel járó béremelés kevés, a munka viszont sok.  Idézték Szabó Zsuzsa elnököt a tanévnyitó sajtótájékoztatóról is: reméli, az iskolakezdést jelző csengő felébreszti a kormány lelkiismeretét, teljesíti a PSZ béremelési követeléseit.

http://www.atv.hu/videok/video-20210905-psz-a-pedagogus-2-es-minosites-kotelezove-tetele-miatt-sok-tanar-elhagyhatja-a-palyat

 

Az iskolaigazgatók megtudhatják, dolgozóikat beoltották-e

Egy új kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az igazgatók megtudják, megkapták-e a koronavírus elleni vakcinát az óvodákban, iskolákban és kollégiumban dolgozók. Az adatokat naponta kell velük közölni. Mindez csak Emmi köznevelési intézményeire vonatkozik, az ITM által felügyelt szakképző iskolákra nem. A rendelet nem szól arról, hogy az igazgatók mit kezdjenek az adatokkal, hiszen nincs olyan szabály, amely az iskolai dolgozóknak kötelezővé tenné az oltást.

https://hvg.hu/itthon/20210904_Az_iskolaigazgatok_megtudhatjak_hogy_dolgozoikat_beoltottake

 

Nem támogatja a PSZ a listázást

Az igazgatók megtudhatják, dolgozóik közül ki van beoltva – a megjelent újabb rendeletről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta az RTL híradónak: a PSZ nem támogat semmilyen listázást, egyébként sem tudható, mi ezzel a jogalkotó célja. A TASZ is jelezte kifogásait.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/megtudhatjak-az-igazgatok-hogy-beolttattak-e-magukat-az-iskolak-ovodak-es-kollegiumok-dolgozoi?utm_source=Facebook&utm_medium=rtl-hirado&utm_campaign=post

 

Újabb ötlet: asszisztensek képzése technikumban

Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán büszkélkedett, mennyire sikeres a szakképzési rendszer. Arról is beszélt, folyik a pedagógiai technikum (azaz az általános iskola után kezdhető érettségit is adó szakképzés) előkészítése. Ebben a technikumban nagyon magas lesz a gyakorlati óraszám. Ez segítséget jelent az iskoláknak és az óvodáknak is, hiszen olyan asszisztenseket képeznek, akik tudnak bánni a gyerekekkel.

https://hvg.hu/itthon/20210904_Ujabb_otlet_a_tanarhiany_enyhitesere_pedagoguskepzes_technikumban

 

A diákok és tanáraik is megszenvedték a bezártságot

Első alkalommal mérték fel Magyarországon, hogyan hatottak a járvány miatti korlátozások a gyerekek lelki egészségére. Bár a kutatásban a gyerekekre fókuszáltak, tanáraik mentális egészségén is olyan mély nyomot hagyott az elmúlt több mint egy év, hogy a felmérés készítői is meglepődtek rajta. Az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet két kutatást végzett az utóbbi hónapokban.

https://g7.hu/elet/20210904/a-gyerekek-es-tanaraik-is-nagyon-megszenvedtek-a-bezartsagot/

 

szeptember 5.

Technikumban képeznének pedagógiai asszisztenst

Tanárok munkáját segítő asszisztenseket képeznek majd pedagógiai technikumokban. Palkovics László az RTL Híradónak azt mondta: ez hiánypótló lesz. Szerinte a szakszervezeteknek következetesnek kell lenniük, mert eddig azt hangsúlyozták, hogy Finnországban minden tanár mellett van egy segítő. A híradó idézte Szabó Zsuzsa elnöknek az RTL Fókusz c. műsorának adott minapi interjúját, miszerint sok a pályaelhagyó az alacsony bér miatt.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-pedagogiai-technikum-lehet-a-megoldas

 

szeptember 6.

A szentek életútja fontosabb lett, mint a görög demokrácia tanítása

Az új Nemzeti alaptantervhez rohamtempóban dolgozták ki a tankönyveket, amelyekből 2020 szeptemberétől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamosoknak kellett tanulniuk. Az egyik legnagyobb gond az volt, hogy a tankönyvekhez nem készültek el a munkafüzetek – mondta egy Hajdú-Bihar megyében lévő iskola történelemtanára. Az ötödikeseknek szóló új történelem tankönyvvel is gondok voltak, a tartalom sokszor nem koherens. Például a klasszikus görög demokráciáról nem kellene tanulniuk, ez a rész kimaradt, egy későbbi leckében a tankönyv mégis visszautal rá.

https://nepszava.hu/3131280_felrerakott-uj-allami-tankonyvek-a-szentek-eletutja-fontosabb-lett-mint-a-gorog-demokracia-tanitasa

 

A pedagógiai asszisztensek fizetése még a tanárokénál is kevesebb

Valamennyit javíthat a tanárhiányon a pedagógiai asszisztensek szakképzése, de nem oldja meg a problémát – véli Nahalka István oktatáskutató, aki alapvetően jónak tartja az ötletet. Azt is hozzátette, hogy ez a képzés már létezik, jelenleg gimnáziumokban folyik. A minapi bejelentés alapján technikumokban is megkezdik az oktatásukat. A pedagógushiány nagyrészt a vállalhatatlan fizetésekből adódik, de a pedagógiai asszisztensek bére még kevesebb.

https://www.klubradio.hu/adasok/nem-oktatoi-feladatokat-latnak-el-a-pedagogiai-asszisztensek-120640

 

Húsz év után elindult a papíripari szakképzés Magyarországon

Idén szeptemberben újra elindult a papírgyártás és feldolgozás nappali szakképzése Dunaújvárosban az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vajda-Papír együttműködésében. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy egyre több szakmában indul újra a piaci igényekhez igazodó szakképzés a régióban.

https://profitline.hu/husz-ev-utan-ismet-elindult-a-papiripari-szakkepzes-magyarorszagon-426352

 

szeptember 7.

A PSZ is támogatná a tanítás későbbi kezdését

A Pedagógusok Szakszervezete és az Adom Diákmozgalom is támogatná a 9 órai iskolakezdést, ami a szakemberek szerint is fokozná a diákok teljesítményét. Az Indexnek Totyik Tamás, a szakszervezet alelnöke hangsúlyozta: a döntést a szülőkkel közösen kellene meghozni, de fontos lenne, hogy a munkahelyek is nyitottak legyenek, hiszen egyes családok életét biztosan felborítaná ez a munkarend.

https://index.hu/belfold/2021/09/07/iskolakezdes-diakok-pedagogusok-dugo/

 

Tamásiban jobb jegyet ígért egy tanár az oltott diákoknak

Panaszkodtak a szülők a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biológia tanárára, mert szét akarta ültetni a koronavírus ellen beoltott és a védőoltásban nem részesült tanulókat, akikre megjegyzéseket is tett. Az igazgató szóbeli figyelmeztetésben részesítette, mert az oltás miatt senkit nem érhet sem előny, sem hátrány.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/oltas-tamasi-tanar-botrany/frjse17

 

Akár 64 pluszpontot is lehet kapni a felvételin a katonaságért

16 pontot kap az, aki szakkiképzés nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesített; aki a hat hónapos szolgálati ideje alatt a szakkiképzést is végrehajtotta, 32 többletpontra jogosult. Aki pedig a hat hónapos szolgálati ideje alatt a szakkiképzést folytatta és végrehajtotta, további 32 többletpontra jogosult. A megjelent rendeletet 2022 februárjában, a keresztféléves felvételi eljárásban kell először alkalmazni.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210907_felveteli_rendelet

 

Kivételes felvételi: angyalbőrből gólyatáborba

Hát, ez durva! – elsőre csak ennyit mondott a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakos hallgatója a katonáskodásért kapott pluszpontokról. „Azért érzem soknak azt a 64 pontot, mert egy felsőfokú nyelvvizsgáért éveket kell tanulni, és csak 40 többletpont jár érte.” Más is felháborítónak tartotta az új rendelkezést.

https://nepszava.hu/3131493_kiveteles-felveteli-angyalborbol-golyataborba

 

szeptember 8.

Nem a fejlesztő értékelés a cél, hanem a megfélemlítés

Újabb fegyelmező, félelemkeltő eszköz a pedagógusok komplex ellenőrzése – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Spirit FM rádiónak. A „túlfizetett” pedagógusgárdával hogyan fognak előteremteni sok ellenőrt, tette fel a kérdések közül az egyiket. Kidolgozatlan és értelmetlen ez a szabályozás, a pedagógushiány, a finanszírozás a legfőbb probléma.

https://www.youtube.com/watch?v=QnViaugIDGI

 

Komplex ellenőrzés homályos részletekkel

Már életbe is lépett az az Emmi-rendelet, amely alapján komplex ellenőrzéseket végezhetnek a rosszul teljesítő iskolákban. A jogszabály célja a lemorzsolódás csökkentése lehet, de a tanárok szakszervezetei inkább megfélemlítést és plusz adminisztrációt látnak benne. Az új ellenőrzést az eddig is létező pedagógus-minősítések felesleges megkettőzésének érzi a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), illetve nem egyértelmű számukra, hogy a felsorolt szempontok mindegyikének teljesülnie kell-e az ellenőrzés megindításához. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Azonnali portállal ismertette szakmai véleményét.

https://azonnali.hu/cikk/20210908_komplex-ellenorzes-ala-vonhatja-a-rosszul-teljesito-iskolakat-a-humantarca-de-a-reszletek-meg-eleg-homalyosak

 

A PSZ kérdez: ha nincs pedagógushiány, miért kell sokat dolgozni?

Több pedagógus jut egy diákra, mint tíz éve – írta közösségi oldalán Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Közben szakmai szervezetek jelzései és különböző elemzések árulkodnak arról, hogy a pedagógushiány egyre nagyobb probléma. A Pedagógusok Szakszervezete szerint önmagában a munkateher növekedése is a pedagógushiányról árulkodik, ahogy az országos kompetenciamérés eredménye is, de a KSH szerint is kevesebb óvodapedagógus és tanár dolgozik, mint tíz éve. Az, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt kevesebb diák juthat egy tanárra, nem jelenti, hogy a pedagógusok munkaterhei csökkentek volna – fejtette ki a Magyar Hang kérdésére Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A cikk felidézte: a PSZ petícióban követeli, hogy szeptembertől a minimálbér legyen a pedagógusok fizetésének alapja.

https://hang.hu/belfold/psz-ha-nincs-pedagogushiany-miert-magasak-a-munkaterhek-130666

 

Szétszedik Rétvári Bence államtitkárt a kommentelők

A parlamenti államtitkár az oktatás sikerességét kívánta bemutatni. Bejegyzéséhez több mint félezren szóltak hozzá, amíg nem tiltották le a hozzászólás lehetőségét. A többség alternatív valóságról számolt be.

https://hvg.hu/kultura/20210908_Szetszedik_Retvari_Bencet_a_kommentelok_sajat_oldalan?s=hk

 

Maruzsa Zoltán: egyelőre nem készül a kormány digitális oktatásra

A koronavírus-járvány miatt elképzelhetők egyedi intézkedések egyes intézményekben, de az átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány digitális átállásra – mondta az Inforádióban az államtitkár. Nem lesz kötelező a maszk használata és a távolságtartás. A tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer, köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát. Áprilisban volt a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltásra is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez magasabb arány, mint az országos átlag, tette hozzá Maruzsa Zoltán.

https://infostart.hu/belfold/2021/09/08/maruzsa-zoltan-85-90-szazalekos-az-iskolai-atoltottsag

 

Pölöskei Gáborné: soha nem látott mértékben fejlődik a szakképzés

Egyre vonzóbb a szakképzés, a középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren szakképző iskolában vagy technikumokban folytatják tanulmányaikat. Az új rendszerben a tanulói teljesítményt és a színvonalas, motivált oktatói tevékenységet is megbecsülik, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szakképzés elfogadottsága egyre jobban nő – mondta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/09/soha-nem-latott-mertekben-fejlodik-a-magyar-szakkepzesi-rendszer?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A magyar tanulók többsége a személyes oktatást választja

11 országban készült kutatás az iskolakezdésről. A magyar válaszadók 72 százaléka a személyes tanórák mellett tette le voksát, 11 százalék választaná az online oktatást, 17 százalék szerint mindkét módszer hatásos. A válaszadók véleménye a többi régióban sem különbözik: a szavazók több mint 70 százaléka támogatja a személyes iskolai oktatást.

https://www.digitalhungary.hu/e-volution/A-magyar-tanulok-tobbsege-a-szemelyes-oktatast-valasztja/13204/

 

Öngyilkos lett egy 16 éves szabolcsi fiú, akit bántottak az osztálytársai

Úgy sejtem, azért szálltak rá, mert visszahúzódó, csendes gyerek, nem nagyon szól vissza senkinek – mondta a Blikknek az anya, aki elvesztette 16 éves fiát. A fiú hétfőn reggel iskolába indult, aztán eltűnt, a nevelőapja másnap találta meg holttestét. Öngyilkos lett. A baktalórántházi iskola igazgatója és a fenntartó nem válaszolt a híradónak.

https://24.hu/belfold/2021/09/08/ongyilkos-fiu-szabolcs-baktaloranthaza/

 

Jocó bácsi: az iskolai zaklatást minden esetben komolyan kell venni

Balatoni József tanár a közösségi oldalán azt írta: a felelősök keresése nem hozza vissza az öngyilkosságot elkövetett fiút, szerinte inkább arra kell koncentrálni, hogy ez ne fordulhasson elő többet. „A zaklatásban rengeteg gyermek nyomorodik meg, megy tönkre, gyűlöl iskolába járni, retteg minden naptól, hogy mi fogja őt érni. És ennek igenis vannak jelei, amit észre kell venni”. Szerinte nemcsak az áldozatokkal, hanem a zaklatókkal is foglalkozni kell.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210908_joco_bacsi_iskolai_zaklatas

 

szeptember 9.

Új képzéssel erősítenék a kezdő tanárok magyarságtudatát, a PSZ szerint ez felesleges

Egy új képzési programot fejlesztett pályakezdőknek az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – írta a Népszava. Az OH arra kéri az iskolaigazgatókat, bátorítsák gyakornok kollégáikat a részvételre. A program célja, hogy ismereteket nyújtson a pályakezdőknek pl. a nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól. A PSZ alelnöke megdöbbenve értesült a képzésről. Totyik Tamás azt mondta, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni.  „El kéne érni, hogy a pályakezdők ne hagyják el a pályát egy-két éven belül azért, mert nettó 150 ezer forintból nem tudnak megélni. Vagyis komoly bérrendezésre lenne szükség.”

https://nepszava.hu/3131658_uj-kepzesi-programmal-erositenek-a-tanarok-magyarsagtudatat

 

A PSZ szerint a mindennapi nehézségekre kellene felkészíteni a pályakezdőket

A lemorzsolódás, a pályaelhagyás egyik oka, hogy a kezdő pedagógusok szembesülnek a valósággal – mondta a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor az RTL híradónak annak kapcsán, hogy a gyakornokoknak „hazafias” képzést tartanak. Jelezte: sokkal fontosabb probléma, hogy nem tudnak megélni a fizetésükből, hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű diákokkal is foglalkozniuk kell, de erre nincsenek kellőképp felkészülve.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/hazaszeretetre-neveles-es-a-nemzeti-identitas-is-tema-a-tovabbkepzesben

 

Horváth Péter: felkészültünk, de nem számítunk arra, hogy több hónapos kiesés lehet az oktatásban

A helyzet fokozatosan romlani fog, és nagyon veszélyes helyzetet teremthet, mert csak úgy a semmiből nem fognak előbújni pedagógusok – mondta a tanárhiányról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szerinte 45-50 százalékos béremelés kellene, hogy a fizetések kövessék a minimálbér növekedését. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az új járványügyi protokollról, a digitális oktatás okozta lemaradásokról is.

https://infostart.hu/interju/2021/09/09/horvath-peter-felkeszulunk-de-nem-szamitunk-arra-hogy-akar-tobb-honapos-kieses-lehet-az-oktatasban

 

Érthetetlen, miért zártak be egy művészeti iskolát Székesfehérváron

Az évtizedek óta elismert székesfehérvári Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészeti Iskola kálváriája tavaly nyáron kezdődött. Egy bejelentés és több vizsgálat után a Fejér Megyei Kormányhivatal bezáratta a korábban több mint nyolcszáz gyermeket oktató iskolát. A művészeti iskola vezetése nem érti, mi vezetett idáig, anyagi és politikai érdek sem látszódik a háttérben. Jogértelmezési vita annál inkább.

https://index.hu/belfold/2021/09/09/csitary-muveszeti-iskola-szekesfehervar-bezaras-kormanyhivatal-pillar-zsuzsa/

 

Iskolák a negyedik hullámban

Maruzsa Zoltán államtitkár azt közölte, egyelőre nem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást, a testhőmérséklet-mérést vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben. Az iskolák többsége a központi előírásokat követi, viszont vannak intézmények, amelyek az átlagnál szigorúbb intézkedéseket is hoztak. Több mint 50 intézményt keresett meg a 168.hu. Arról kérdezte az igazgatókat, mekkora az iskolai átoltottság, milyen járványügyi intézkedéseket vezettek be. Három iskola reagált érdemben, három jelezte, hogy nem szeretne válaszolni, a többi intézménytől egyáltalán nem érkezett válasz.

https://168.hu/itthon/iskola-nyitas-intezkedesek-kozponti-utasitasok-emmi-maruzsa-zoltan-212760

 

A kormány szerint sikeres a diákok kampányszerű oltása

Nemcsak a tanévkezdés környéki kampány volt eredményes, hanem a már augusztusban elkezdett oltakozás is – mondta Kásler Miklós miniszter. Kitért a pedagógusok 85%-os átoltottságára is, bízva, hogy ez emelkedni fog. Már 225 ezer 12 és 17 év közötti diák kapta meg az oltást, így tovább növekedett az oktatás biztonsága – közölte a Koronavírus kormányzati oldal. A 18-19 éves korosztály 60 százaléka, 121 ezer fiatal már beoltatta magát. A 12 év felettieket továbbra is lehet regisztrálni, időpontot foglalni.  Ugyanez azokra a pedagógusokra és iskolai dolgozókra is vonatkozik, akik esetleg még nem vették fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni – ismertette a koronavirus.gov.hu.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/09/sikeres-a-diakok-kampanyszeru-oltasa

 

Egyéves lemaradásban vannak a diákok a távoktatás miatt

A Republikon Intézet „Iskola a pandémia után” c. oktatási konferenciáján Lannert Judit szociálpolitikus azt mondta: a diákok a digitális oktatás miatt legalább egy évvel le vannak maradva. A pedagógiai kultúra végtelenül elmaradott, a tanárok nem veszik figyelembe a diákoknak a járvány alatt különösen kiütköző egyéni szükségleteit, a speciális élethelyzetekre a hazai oktatás nem tud megoldást találni, mert a rendszer túlságosan rugalmatlan – véli Ercse Kriszta oktatáskutató.

https://index.hu/belfold/2021/09/09/digitalis-oktatas-konferencia-pedagogusok-diakok/

 

Önálló oktatási minisztériumot hozna létre az ellenzék, ha kormányra kerül

A Republikon Intézet fóruma második részében a pártok képviselői voltak jelen. Szó volt az ellenzék oktatási programjáról is: emelnék a béreket és önálló oktatási minisztériumot hoznának létre.

https://alfahir.hu/2021/09/09/ercse_krisztina_digitalis_tanrend_lannert_judit_brenner_koloman_kozoktatas_kunhalmi

 

Elismerték a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakembereket

A pedagógusok a szülők szoros szövetségesei a gyermek nevelésében, tehetséggondozásában – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/09/novak-magyarorszagnak-nincsenek-asvanykincsei-de-van-egy-olyan-kincsunk-amire-buszkek-lehetunk-a-tehetseges-fiatalok

 

Több esztergomi egyházi iskola diákjainak is kötelező az eucharisztikus Ákos-koncert

Vallási hovatartozástól függetlenül kötelező iskolai programként kezelik több esztergomi, egyházi fenntartású gimnáziumban is a diákok részvételét az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti programjain, köztük a pénteki Ákos-koncerten is – derítette ki az Átlátszó. Az egyik intézmény igazgatója külön levélben is felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a programon „részt kell venni”.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/tobb-esztergomi-egyhazi-iskola-diakjainak-is-kotelezo-az-eucharisztikus-akos-koncert/

 

A tanárokat képezni kellene az iskolai megfélemlítés kezelésére

Öngyilkos lett egy 16 éves fiú, akit zaklattak az iskolában. Szél Dávid pszichológus szerint a pedagógus-alapképzésben szerepelniük kellene a bullying felismerésével és megelőzésével kapcsolatos ismereteknek, a már pályán lévőknek pedig kötelezővé tenné mindezt. Azt is mondta: a megfélemlítésben nemcsak az elkövetők és az áldozatok vesznek részt, hanem a szemlélődők is, mert minden elkövető csak annyit tesz meg, amennyit a közösség lehetővé tesz. Beszélt arról is, hogy a magyar iskolákban nincsenek közösségi terek, nincs lehetőség arra, hogy közösségként legyenek együtt a diákok.

https://www.klubradio.hu/adasok/pszichologus-kotelezove-kellene-tenni-hogy-a-tanarokat-kepezzek-az-iskolai-zaklatas-megelozesere-120760

 

Csaknem 140 ezren vették át diplomájukat nyelvvizsga nélkül

Már csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a beragadt diplomák átvételére nyelvvizsga nélkül is, majd idén júliusban ismét lehetővé tette ezt. Az egyetemek a nyári döntés alapján mostanáig mintegy tizenegyezer végzős hallgató oklevelét állították ki.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/09/09/csaknem-140-ezer-uj-diplomast-hozott-a-nyelvvizsgamentesseg

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X