Heti lapszemle 2021. július 23.

lapszemle

Pedagógushiány, óvónőhiány, oktatási dolgozók hiánya, lebutított tanárképzés, alacsony bérek, megalázás a táborokban, rogyadozó életpálya, dolgozói szegénység. Heti „slágertémák” a magyar sajtóból 2021 nyarán.

 

július 16.

Mielőbb oltani kellene a 12 éven felülieket

Fontos lenne, hogy minél több szülő engedje beoltani 12 éven felüli gyermekét, hogy biztonságos legyen az iskolakezdés – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak, miután a kormányfő bejelentette: augusztus végén az iskolákban beoltják azokat a 12 évesnél idősebbeket, akiknek a szülei ezt megengedik.

https://www.rtlmost.hu/hirado-p_7724/21-07-16-rtl-hirado-c_12883575

 

Nem elég, ha a tanár csak annyit tud, amennyit a gyereknek az alaptanterv szerint tudnia kell

Steklács János olvasáskutató, egyetemi tanár úgy látja: ha a tanárképzés a mindenkori alaptantervre készít fel, akkor betanított munkásként kezelik a pedagógusokat, mindennapi rutinnal végezhető tevékenységgé silányítanák a tanítást. A képzés tervezett lebutítása után nem lehet hatékonyan tanítani.

https://hvg.hu/elet/20210716_Nem_eleg_ha_a_tanar_annyit_tud_csak_amennyit_a_gyereknek_e_Nat_szerint_tudnia_kell?fbclid=IwAR08McTs_OZTGCMWBmK5uMm1OcbrYDpstFaRmpSmUknj_TOaAbuyubMs6a8

 

Megvannak az új érettségi vizsgakövetelmények

A köznevelés tartalmi megújulásának következő lépéseként elkészültek a 2020-ban módosult Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek tartalmához illeszkedő részletes érettségi vizsgakövetelmények – közölte az Emmi. Ezek alapján először a 2023/2024-es tanévben adnak számot tudásukról a vizsgázók.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/07/16/megvannak-az-uj-erettsegi-vizsgakovetelmenyek

 

július 17.

Szabó Zsuzsa: „annyit se keres, mint aki a fagyit árulja a strandon”

„Egy öt éve dolgozó tanítónő, aki egyedül neveli a gyerekét, létminimum alatt él. Egy pályakezdő kollégának szintén nettó 150 ezer forint körüli a fizetése, ami nagyjából arra elég, hogy az albérletét kifizesse. Ezért megy el nyáron táboroztatni 700-800 forintos órabérért is, amit ráadásul nem is pénzben kap meg, hanem élelmiszer-utalványban. Annyit se keres, mint aki a fagyit árulja a strandon. Nemrég kaptam hívást egy fiatal kollégától, zokogva kérdezte, ez az életpálya? És egyszerűen nem tudtam mivel vigasztalni. A bomba bármikor robbanhat.” Ez csak egy idézet abból az interjúból, amelyet Szabó Zsuzsa elnök adott a Népszavának.  

https://nepszava.hu/3126451_annyit-se-keres-egy-kezdo-tanar-mint-a-fagyis-a-strandon

 

Késő lesz augusztus végén oltani a 12 évesnél idősebbeket

Még mindig a 2014-es minimálbér alapján (101 500 forint) határozzák meg a pedagógusok bérét. Ez az egyik oka az alacsony fizetéseknek. A Pedagógusok Szakszervezetének bérkalkulátorával a tanárok kiszámolhatják, hogy – a kormány be nem tartott ígérete miatt – mennyit vesztettek az elmúlt években. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának azt is mondta: ha a kormányfő bejelentése szerint augusztus utolsó két napján oltják a 12 és 15 év közötti gyerekeket, az iskolakezdésre nem lesznek védettek.

https://www.youtube.com/watch?v=iV7LI1kVvxA

 

július 18.

Fel kell készülni a negyedik hullámra

A járvány negyedik hullámának elkerülésére már hamarabb, nem augusztus végén kellene beoltani a 12 évesnél idősebbeket, ráadásul a kormánynak többféle forgatókönyvet is ki kellene dolgoznia az őszi iskolakezdésre – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak. Jelezte: ismét szükség lehet az iskolákban is a maszkra, a távolságtartásra.

http://www.atv.hu/videok/video-20210718-rusvai-most-meg-van-egy-kis-haladekunk-hogy-felkeszuljunk-a-negyedik-hullamra

 

július 19.

Ön válaszolt? Négyezren már véleményt mondtak: mit tennének bérük növeléséért

A PSZ nyáron online felmérést indított, hogy megtudja: mire lennének hajlandók a tagjai, illetve az oktatásban dolgozók bérük emelése érdekében – mondta Gosztonyi Gábor alelnök a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Van, aki több napig is sztrájkolna, más tüntetne. Egy biztos: a dolgozói szegénység a pedagógusokat is elérte. Itt hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=EBCK0gqR0GQ

 

180 iskola kap okostantermet

Az előzetes tervek szerint legalább 180 helyszínen alakítanak ki a digitális pedagógia alkalmazásához ideális körülményeket a következő időszakban, közölte az Emmi.

https://novekedes.hu/hirek/180-iskola-kap-okostantermet-ahol-elmenyalapu-oktatassal-tanithatjak-a-diakokat

 

Az iskolákban is megkaphatják augusztus végén az oltást a 12 évesnél idősebbek

Magyarországon is esélye van annak, hogy elsősorban a koronavírus delta variánsa miatt nő a megbetegedések száma. Ez ellen az egyetlen megoldás az oltás – mondta Novák Katalin miniszter, arra biztatva mindenkit, oltassa be magát. A 16-18 éves korosztály majdnem 50 százalékát beoltották, de a 12-15 év közötti gyerekeknek csupán 13-14 százalékát. Az iskolakezdést megelőző két napon, augusztus 30-án és 31-én az iskolákban is meg lehet kapni a Pfizer vakcinát.

https://infostart.hu/belfold/2021/07/19/az-iskolakban-is-megkaphatjak-a-diakok-a-koronavirus-elleni-oltast

 

Csak a szent őrültek maradnak a nevelőszülői rendszerben

Nem csupán az átszervezés okozza a nevelőszülői lét nehézségeit: a szabadságolásoktól kezdve a csekély juttatásokon át a rosszul működő rendszerrel való harcokig számos problémával kell szembenéznie annak, aki ezt választja hivatásként. Ahhoz, hogy egy nevelőszülő a minimálbérnek megfelelő fizetést kapja, minimum két gyereket kell elvállalnia, így csak nehézkesen maradhat ideje másodállásban dolgozni. A szervezett érdekérvényesítés mellett a fizetést versenyképessé kellene tenni, hogy ez is egy biztos megélhetést adó munkává válhasson.

https://merce.hu/2021/07/19/csak-a-szent-orultek-maradnak-a-neveloszuloi-rendszerben/

 

július 20.

A PSZ tudomásul veszi az AB döntését, de fenntartja kifogásait

A Pedagógusok Szakszervezete 2020-ban alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz az új szakképzési törvénynek a szakképzésben foglalkoztatottak jogait és juttatásait sértő, továbbá fogalmi és szerkezeti szempontból szakmaiatlan és kaotikus rendelkezései miatt, kérve azok megsemmisítését. Az Alkotmánybíróság elutasította a panaszt, amit a PSZ természetesen tudomásul vesz, ugyanakkor az Alkotmánybíróság határozata a jogszabályt előkészítő Innovációs és Technológiai Minisztérium számára is komoly konzekvenciákat jelent, melyeket a PSZ már számos alkalommal jelzett. Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-tudomasul-veszi-az-ab-donteset-de-fenntartja-kifogasait/

 

Minden ötödik pedagógus pályaelhagyáson gondolkodik

„Szó szerint luxus ma tanárnak lenni, hiszen aki ezt a hivatást választja, az tulajdonképpen elfogadja, hogy házastársi segítség nélkül nem tudja a családját eltartani” – reagált az Indexnek Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra a megdöbbentő kutatásra, amelyet nemrég az ELTE kutatócsoportja készített. A tanárok 89 százaléka érzi úgy, hogy munkája nincs megbecsülve. Háromból két pedagógus szerint ez a szakmai fejlődését teljes (26,8 százalék), vagy jelentősebb mértékben (36,6 százalék) akadályozta, és csak 6,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem érzi magát leterhelve.  Az elnök jelezte: a kirívó eredmény hátterében az áll, hogy míg sok munkavállaló heti 40 órát dolgozik, a pedagógusok átlagosan 53-56 órát teljesítenek.

https://index.hu/belfold/2021/07/20/pedagogusok-palyaelhagyas-beremeles-oktatas-gyerekek/

 

„A mi igazgatónk Vera néni!”

A tantestület és a szülők tiltakozása ellenére leváltanák a csepeli Széchenyi István Általános Iskola vezetőjét, a szaktárca “még jobb” jelöltre vár. A döntést azért sem értik, mert az igazgatónő egyedüli pályázóként indult, és a tantestület, a diákok és a szülők bizalmát, támogatását is élvezi. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint ilyen esetekben átmenetileg az igazgatóhelyettesek közül bíznak meg valakit az iskola vezetésével. Úgy vélekedett, a minisztérium válaszát abban az esetben lehetne elfogadni, ha egy olyan intézményről lenne szó, ahol rossz a hangulat, rossz a teljesítmény, a szülők menekítik a gyerekeiket. Itt azonban nem ez a helyzet, ezért a szaktárca döntése érthetetlen.

https://nepszava.hu/3126720_a-mi-igazgatonk-vera-nen

 

Csökken a gyerekek száma, kevesebben jutnak egy pedagógusra

Elkészítette a 2020/21-es tanévről szóló oktatási jelentéseit a Központi Statisztikai Hivatal. Az óvodákban és az általános iskolákban egyre kevesebb gyerek jut egy tanárra. Az óvodás gyermekek létszámának 2016 óta tartó növekedése 2020-ban megállt, jelenleg az előző évinél 7,8 ezerrel kevesebb a gyermek az intézményekben, míg a 2010/2011-es nevelési évben több mint 91 gyermek jutott száz óvodai férőhelyre, az idén 84, így az egy pedagógusra jutó átlagos gyermeklétszám 11,1 főről 10,4 főre javult. Hasonló változás figyelhető meg az általános iskolákban is, ahol a pedagógusállomány tíz év alatt csaknem 1,6 ezerrel bővült, míg a tanulólétszám ez idő alatt 31 ezerrel csökkent. Így egy pedagógusra 10,3 helyett csak 9,7 gyerek jut. Az OECD-átlag 15 gyerek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/javult-a-tanar-diak-arany-tobb-figyelem-jut-a-gyerekekre-10099907/

 

A történelem érettségin látszik leginkább, hogy idén is elmaradt a szóbeli

Nyilvánosságra hozta a 2021-es tavaszi érettségi eredményeit az Oktatási Hivatal. A történelem eredményein meglátszik, hogy elmaradtak a szóbeli vizsgák, a diákok több mint fele hármast vagy annál rosszabb jegyet szerzett. Matematikából továbbra is gyengék az eredmények, de angolból javítottak.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210719_erettsegi_eredmenyek_2021

 

A digitális oktatás nem tud hatékonyabb lenni, mint a jelenléti

Tavaly tavasszal nem voltak felkészülve a digitális átállásra az iskolák és a családok sem. Ám 2020 őszén már mi is jobban tudtuk használni azokat az eszközöket, amelyek az online oktatásban segítségünkre voltak – mondta Porogi András, a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium idén kitüntetett igazgatója. Ez egy folytonos tanulás volt, és ősz végén, idén tavasszal már sokkal jobban ment, mint az elmúlt évben. Azért probléma a jelenlét hiánya, különösképpen az érettségizők felkészítésénél, hiszen a tanárnak is szüksége van a folyamatos visszajelzésre.

https://infostart.hu/interju/2021/07/20/porogi-andras-a-digitalis-oktatas-nem-tud-hatekonyabb-lenni-mint-a-jelenleti

 

Kérik a szülőket, oltassák be gyermeküket

Míg korábban a koronavírus alfa (angol) variánsa volt a domináns, az elmúlt hetekben a delta variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az állami médiának. Galgóczi Ágnes emlékeztetett: a 12 évesnél idősebbeknek is elérhető a védőoltás, így arra kérte a szülőket, regisztráljanak és olttassák be gyermeküket.

https://webradio.hu/hirek/koronavirus/koronavirus-nnk-mindenki-eljen-az-oltas-lehetosegevel

 

július 21.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy más neveztek ki igazgatónak, mint akit a helyi közösség támogatott

A PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának nyilatkozott a legutóbb nyilvánosságra került csepeli igazgatóváltásról, illetve a korábbi hasonló esetekről. „Halvány lila fogalmunk sincs”, mi mozgatja az Emmit, amikor nem támogatja annak a pályázatát, akit egyébként a közösség elfogad – mondta Gosztonyi Gábor. Felidézte: a PSZ régóta követeli, állítsák vissza az iskolák autonómiáját.

https://www.youtube.com/watch?v=jPSdmJDTwkk

 

Az érdekegyeztetésnek fontos szerepe lenne a szakképzésben is, ezt kifogásolta a PSZ

Miután az Alkotmánybíróság visszautasította a PSZ panaszát a szakképzési törvényről, közleményben jeleztük: tudomásul vesszük az AB döntését, de fenntartjuk kifogásainkat, melyek főként az ITM jogszabály-előkészítő munkájával kapcsolatosak. Erről nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Spirit FM rádió reggeli műsorában.

https://soundcloud.com/spiritfmbp

 

Hiába népszerűsíti a kormány, egyre kevesebb a diák a szakképzésben

Egyedül a gimnáziumokban nőtt, a többi középfokú iskolában csökkent a tanulók létszáma a 2020/2021-es tanévben. A kilencedikesek 42,1 százaléka technikumba, 35,8 százaléka gimnáziumba nyert felvételt, míg 20,3%-a szakképző iskolában, 1,8%-a pedig szakiskolában, készségfejlesztő iskolában kezdhette meg az előző tanévet, idézte a KSH adatait az Eduline.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210720_ksh_oktatasi_stat

 

Nahalka István: a gyerekek negyede leszakadt a távoktatás alatt

Minden negyedik-ötödik diák nem tudott részt venni a digitális oktatásban, máshol a pedagógusok nem építettek a gyerekek önállóságára, ezért tovább nőtt az esélyegyenlőtlenség a különböző szociális hátterű gyerekek között. A járvány okozta távoktatás miatt az idei érettségi lesújtóbb eredményt hozott a vártnál. A diákok fele 3-ast vagy rosszabb eredményt ér el történelemből, hangzott el a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Látszik, hogy ez egy covid-évfolyam, mondta Nahalka István oktatáskutató. Szerinte érdemes lesz összevetni az érettségi eredményeket a diákok szociális hátterével.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-gyerekek-negyede-sulyosan-leszakadt-a-pandemia-alatt-119627

 

Radó Péter: a kormány nem megoldotta, hanem szétdúlta a rendszert

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő saját területéről nemigen tud olyan dolgot mondani, amit a Fidesz jól csinált volna. „Ez lesz a rádió történetének legrövidebb reggeli beszélgetése, mert a válasz az, hogy semmi”. Szerinte nincs olyan mutató, amely javult volna az elmúlt tíz évben – mondta a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/rado-peter-a-kormany-nem-megoldotta-a-problemakat-hanem-szetdulta-a-rendszert-119601

 

Nyári hála

„Évek óta azon morfondíroznak a pedagógus érdekvédelmi szervezetek, hogy követelések, kérések, könyörgések, tárgyalások után miért nem rendezte még mindig úgy a kormány a tanárbéreket, hogy azok valóban értékállók legyenek, és legalább egy alapszintű megélhetést biztosítsanak a pályakezdő pedagógusoknak is. Novák Katalin családügyi miniszter megadta a választ – nyilatkozatából legalábbis következtethetünk a lehetséges feleletre. A miniszter az ATV műsorában a múlt héten arról beszélt, hét éve látogatja a nyári Erzsébet-táborokat, és ott nemcsak boldog gyerekeket, hanem boldog, elégedett pedagógusokat lát.” (…) „A szakszervezetek pedig csak hangulatot keltenek, hergelik a népet azzal, hogy rávilágítanak: egyre többen vannak, különösen a fiatalok között, akik szerint nincs jövőjük, ha ezen a pályán maradnak.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3126890_nyari-hala

 

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány

Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt – mondta Orbán Viktor Facebook-videójában.  A magyar törvények nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a reklámokban és a televíziókban. Szerinte Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat- Európában már állandósult. „Ott az LMBTQ-aktivisták bejárnak az iskolába, óvodákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást, nálunk is ezt akarják”. Ezért a kormány úgy döntött, népszavazást kezdeményez öt kérdésben.

http://www.atv.hu/belfold/20210721-orban-viktor-bejelentette-gyermekvedelmi-nepszavazast-kezdemenyez-a-kormany/hirkereso

 

Elítélik a szexuális kisebbségek megbélyegzését a Corvinus Egyetem oktatói

Szolidaritást vállalnak az LMBTQ közösséggel, elítélik az Országgyűlés által elfogadott törvényt – írták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói. Szerintük a törvény megengedhetetlenül összemossa a pedofíliát a homoszexualitással, és a nemi identitás megválasztására irányuló törekvéssel. A sokszínűség, a tolerancia, az őszinte párbeszéden alapuló tudásmegosztás olyan értékek, amelyek az egyetemek meghatározó értékei évszázadok óta. Ez az első eset, hogy egy alapítványi formába átszervezett felsőoktatási intézmény munkatársai nyíltan kiállnak valamely kormányzati törekvéssel szemben. Az aláírásgyűjtés július 1-jén kezdődött, Orbán Viktor népszavazási kezdeményezése után is várják a csatlakozókat.

https://hvg.hu/gazdasag/20210721_Nyilatkozatban_itelik_el_a_Corvinus_oktatoi_a_melegellenes_torvenyt

 

A PDSZ nem találkozott nemváltó propagandát terjesztő hordákkal az iskolákban

Az érdekvédelmi szervezet tagjai elhűlve értesültek a miniszterelnök népszavazási kérdéseiről, amelyekkel nemváltó műtétektől óvná a gyerekeinket. Nagy Erzsébet döbbenten reagált Orbán Viktor kezdeményezésére, amely szerinte egy beteg elme szüleménye, ráadásul lejáratja a népszavazás jogintézményét is. Szerinte a népszavazás álkérdései úgy állítják be az iskolákat, mintha azokban veszélyek leselkednének a gyerekekre, mintha ezek megfékezésére össze kellene fogniuk az embereknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pdsz-nem-talalkozott-nemvalto-propagandat-terjeszto-hordakkal-az-iskolakban/384506

 

Orbán Viktor olyasmiről tartana népszavazást, amit már törvények szabályoznak

„Az Európai Unió irányelvei 1989 óta írják elő, hogy ilyen tartalmakat kiskorúaknak nem lehet korlátozás nélkül bemutatni. Ezt az 1996-os és a 2010-es médiatörvény is részletesen szabályozta. Semmi szükség nem volt a homofób törvényre. És semmi szükség erre a népszavazásra” – véli a Mérték Médiaelemző.

https://24.hu/belfold/2021/07/21/nepszavazas-orban-mertek/

https://merce.hu/2021/07/21/hintalovon-orban-nepszavazasa-megcsufol-es-kiforgat-mindent-amit-a-gyerekek-vedelmerol-gondolunk/

 

Aki nem jut be egyetemre, mehet a honvédségbe minimálbérért

A tapasztalatok alapján sokkal többen jelentkeznek felsőfokú intézménybe, mint ahány hely van, így várhatóan sokan nem jutnak be egyetemre – mondta a honvédelmi miniszter, kiemelve: elsősorban nekik kívánnak lehetőséget nyújtani. Új szolgálati formát indítanak: az önkéntes katonai szolgálatra azok jelentkezését várják, akik csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.

https://infostart.hu/belfold/2021/07/21/miniszteri-bejelentes-erettsegi-utan-barki-mehet-a-honvedsegbe-minimalberert

 

július 22.

A pedagógushiány a gazdagabb térségekben is gond

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor azt látja, már nemcsak a hátrányosabb helyzetű térségekben, hanem például az észak-nyugat magyarországi régióban is egyre nehezebb betölteni az üres állásokat. Mint a Népszavának elmondta: az utánpótlás is kevés, például a pedagógusképzés egyik fellegvárának számító Szegedi Tudományegyetemen idén mintegy negyven pedagógushallgató végzett. A fővárosban is egyre nagyobb a hiány képzett tanárokból, mert itt, illetve a közép-magyarországi régióban a legnagyobb a versenyszféra elszívó ereje: magasabb a fizetés. A szakszervezet szerint mihamarabb tartós béremelésre, stabil életpályára lenne szükség.   A cikkben szó volt arról is, hogy csaknem ezer óvónő hiányzik.

https://nepszava.hu/3126950_a-pedagogushiany-a-gazdag-tersegekben-is-gond-tobb-mint-tizezer-tanar-es-tanito-hianyzik-a-rendszerbol

 

Ahol nincs szaktanár, nem kap a diák minőségi oktatást, így sérülnek a jogai

Bár több ezer pedagógust keresnek az állásportálon, pontos adat őszre lesz a tanárhiányról. A PSZ számításai szerint 10-12 ezer dolgozó hiányzik a köznevelésből. A közjószágot (a gyereket) nemcsak legeltetni kell, hanem minőségi oktatásban részesíteni, márpedig ahol nincs szaktanár, sérül a diákok oktatáshoz való joga – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors műsorának. Jelezte azt is: a kormány szerint népszerű a pedagógusképzés a jelentkezés időszakában, csakhogy, ha a hallgatók el is végzik az egyetemet, az első minősítő vizsgára jó részük lemorzsolódik. Közben egyre nő a nyugdíjba menő pedagógusok száma.

https://www.youtube.com/watch?v=MIqnA_qTunA

 

Tanárok is nyíltan kritizálják Orbán Viktor népszavazási kezdeményezését

Egyre több pedagógus kritizálja a népszavazást és a kormány által elfogadott pedofiltörvényt, amelyet Orbán Viktor már gyermekvédelmi törvényként emleget. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatói nyilatkozatban ítélik el a törvényt, szolidaritást vállalnak az LMBTQ-közösséggel. Balatoni József tanár (akinek 74 ezer követője van) kijelentette: eddigi pályafutása alatt soha senki nem jött be az iskolába bármilyen szexuális irányultságot propagálni. Simkó Edit pedagógus is arról posztolt: soha senkivel, sem egyénnel, sem szervezettel nem találkozott az iskolában, aki bármilyen szexuális irányultságot akart propagálni. „De sokat találkoztam a családon belüli erőszaktól meg nem védett gyerekekkel. Iskolai bántalmazással. Szexuális abúzussal, amit teljesen hetero felnőttek követtek el a gyermekeken. Gyermekszegénységgel. Tehetetlen, eszköztelen gyermekvédelmisekkel, gyámokkal, pedagógusokkal” – fakadt ki a a tanár.

https://168.hu/itthon/mar-vannak-olyan-pedagogusok-akik-nyiltan-kritizaljak-orban-viktor-nepszavazasat-208662

 

Kormánytagok sem tudnak olyan óvodáról vagy iskoláról, ahol népszerűsítették volna a homoszexualitást

Rácz Zsófia államtitkár nem tudott válaszolni egy, a kormánynak fontos ügy kapcsán feltett kérdésre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is arról kérdezték a Kormányinfón, hány kiskorú vett részt nemváltoztató műtéten Magyarországon, vagyis mi az a statisztika, amely szerint ez olyannyira releváns téma, hogy a gyermekvédelmi népszavazás öt kérdéséből három ezzel foglalkozzon. Azt válaszolta, nem tud konkrét számot mondani. Később kiderült, hogy teljesen irreleváns a kérdés, mert Magyarországon kiskorúaknak nem engedélyeznek nemváltó műtétet.

https://hvg.hu/itthon/20210722_racz_zsofia_iskola_ovoda_homoszexualitas

 

A kormányfő népszavazási kérdéseinek értelmét próbálta megfejteni a Telex

A cikk idézte Horváth Péter, az NPK elnöke és a PDSZ-s Nagy Erzsébet véleményét is.

https://telex.hu/belfold/2021/07/22/nepszavazasi-kerdesek-factcheck

 

Lassan tíz éve stagnál a felsőoktatásba felvételizők száma

Idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterszakra, osztatlan képzésre és felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly, jelentette be korábban az ITM. Azt azonban nem tette hozzá: az elmúlt húsz évben nem volt olyan kevés felvételiző, mint 2020-ban, így annyira nem meglepő, hogy idén többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint egy éve.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210722_felvetelizok_szama_2021

 

Legnépszerűbb egyetem az ELTE

A legnépszerűbb idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, ahova 26,5 ezren adták be jelentkezésüket, közülük 11 090-en kezdhetik meg tanulmányaikat. A legmagasabb ponthatár itt 492 pont volt a maximális 500-ból. Az alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemre 8244-en jelentkeztek, közülük 2304 hallgatót vettek fel, mintegy ötszázzal kevesebbet, mint tavaly. A legtöbb pont (472) az angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére kellett. Idén enyhén emelkedett az egyetemre vágyók száma a tavalyi mélyponthoz képest, tavasszal összesen 101,8 ezren jelentkeztek, szemben a 2020-as 91,4 ezerrel. Az idei még mindig az elmúlt tíz év harmadik legrosszabb jelentkezési aránya: 2020-ban és 2013-ban jelentkeztek kevesebben.

https://nepszava.hu/3127088_nyilvanosak-az-idei-felveteli-ponthatarok

Siralmas az egyetemeken oktatók fizetése

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Dráviczki Sándor megerősítette azt, ami egy közösségi posztban jelent meg: egy egyetemi adjunktus mindössze 190 ezer forintot kap kézhez havonta. Vannak azonban még ennél is meglepőbb esetek a felsőoktatásban. Miskolcon és Pécsen több mint 100 egyetemi oktató mindenféle díjazás nélkül dolgozik. Az FDSZ szerint ez munkajogi és etikai szempontból is aggályos.

https://index.hu/belfold/2021/07/22/siralmas-a-kozalkalmazottak-fizetese/

 

július 23.

Orbán kitart: Brüsszel megtámadta Magyarországot, a liberálisok a szabadság ellenségei

Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot – jelentette ki a miniszterelnök szokásos interjújában az állami rádióban. Orbán Viktor azt mondta, az EU azt követeli, hogy a kormány változtassa meg a gyermekvédelmi törvényt. Ha ez nem történik meg, akkor a referendumra sem lenne szükség.

https://nepszava.hu/3127106_orban-a-liberalisok-a-szabadsag-ellensegeve-valtak-ki-akarjak-venni-a-kezunkbol-a-gyermekek-neveleset

 

A PDSZ megfogalmazta saját népszavazási kérdéseit az oktatásról is

Csupán három kérdés a sokból: Egyetért-e ön azzal, hogy többdiplomás pedagógusok kevesebbet keresnek, mint a semmiféle szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók?  Szeretné-e ön, ha csak privát és egyházi iskolából lehetne eséllyel felsőoktatásba jutni?  Szeretné, ha a tanárok csupán pont annyit tudnának tantárgyukról, mint a középfokú érettségire készülő diákok?

https://24.hu/belfold/2021/07/23/kijavitottak-a-tanarok-orban-nepszavazasi-kerdeseit/

Antiszociális népszavazás közeleg

Nemátalakító műtéteket ma csak azokon a csecsemőkön végeznek, akik eleve interszex-testtel (hermafroditaként) születnek. Egyéb esetben eddig sem volt lehetőség nemátalakításra Magyarországon 18 év alattiaknál. A lap azt is írta, hogy betegekre támad a kormány a népszavazással: a transzszexualitás a WHO által is elismert betegség, melynek kezelése eddig sem volt egyszerű Magyarországon, a kormány népszavazási hisztériája pedig csak tovább nehezítheti azt.

https://nepszava.hu/3127085_antiszocialis-nepszavazas-kozeleg

 

A népszerű szakokról sok diák csúszott le

A felvételi algoritmus miatt idén is egy (1 hallgatóval induló) tanári szakpáron húzták a legextrémebb ponthatárt, de több népszerű alap- és osztatlan szakon is 450 feletti pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyhez.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210722_minden_a_felveteli_ponthatarokrol_2021

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X