Heti lapszemle 2021. július 9.

lapszemle

Tanárhiány Budapesten és vidéken – égető problémákról nyilatkoztak szakszervezetünk vezetői. Mindez összefügg a pályakezdők, a fiatalok alacsony bérével, azzal, hogy nem becsülik meg az oktatásban dolgozókat. Közben a nyári táborokban is megalázó összegért kénytelenek vállalni a munkát a pedagógusok. A tanárképzés tervezett átalakítása is vitákat vált ki. A PSZ felméri, mire lennének hajlandók az oktatásban dolgozók a béremelés érdekében.

 

június 30.

Egyetemből gyorstalpaló

Egy végzett pedagógusnak sem kell többet tudnia annál, ami az érettségi letételéhez szükséges – ez olvasható ki a tanárképző egyetemeknek küldött minisztériumi levélből. A kormány Takaró Mihály közreműködésével dolgozik a tanárképzés át­alakításán: rövidebb és gyakorlatiasabb oktatást célzott meg. Tavaly novemberben Bódis József, az ITM felsőoktatási államtitkára egy online előadásban ismertette a kormány terveit a Magyar Rektori Konferencia pedagógusképzési, bölcsészettudományi és természettudományi bizottságai­val. Az ITM és az Emmi tanárképzési bizottságot is létrehozott Bódis József és Maruzsa Zoltán államtitkár vezetésével.

https://magyarnarancs.hu/belpol/egyetembol-gyorstalpalo-239705

 

július 2.

Magukra maradhatnak a másságukkal küzdő gyerekek

A Pedagógusok Szakszervezetének Ifjúsági tagozata szerint magukra maradhatnak a másságukkal küzdő gyerekek. Tóth Tünde és Balázs-Chrappán Tímea nyilatkozott az RTL híradónak az új törvény hatásairól.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-a-csalodas-befolyasolja

 

Magyarországon nőtt a korai iskolaelhagyók száma

Az oktatásból idő előtt kikerülő 18-24 évesek száma az elmúlt 10 évben az Európai Unióban egyre kisebb: a 2010-es 13,8%-ról az átlag 2020-ban 10% alá csökkent. Az uniós terv 2030-ra minden országban 9% alá csökkentené a lemorzsolódók arányát. Magyarország 13%-os iskolaelhagyást tud felmutatni.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210702_Iskolaelhagyok_Eurostat

 

Gyerekük előtt vertek meg egy tanárt a szülők

Vádat emelt a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy nő és egy férfi ellen: többször megütötték általános iskolás gyermekük egyik tanárát 2020 októberében Kompolton.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/gyermekuk-szeme-lattara-vertek-meg-a-kisfiu-tanarat-a-szulok-2524271?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

július 4.

Megalázó összegért is elvállalják a tanárok a nyári táboroztatást

Egy II. kerületi táborba óránként 760 forintért „csábítják” a pedagógusokat, de a polgármester a 24.hu-nak azt mondta, már egyeztetnek a bérekről. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt nyilatkozta: a nyári táboroztatásért nagyon kevés helyen fizetnek többet bruttó 1500 forintos órabérnél. Habár a táboroztatás a tanároknak nem kötelező, a PSZ tud olyan helyről, ahol szinte kötelezik őket a gyermekfelügyelet elvállalására. Arról is beszélt, hogy miután a havi fizetések nagyon alacsonyak, sokan még az alig ezer forintos órabérért is elvállalják a nyári munkát. Szerinte ez is jelzi a pedagógusok kiszolgáltatott helyzetét.

https://24.hu/belfold/2021/07/04/nyari-tabor-pedagogus-berezes-gyermekfelugyelet/

 

Az Emmi nem vezet nyilvántartást a pedagógusok táppénzéről

Rétvári Bence államtitkár egy képviselő kérdésére azt válaszolta: a PSZ közérdekű adatigényléseire adott válaszokat tekintse irányadónak. A Jobbik képviselője, Ander Balázs arról érdeklődött, miért közöltek az állami szervezetek eltérő adatokat a táppénzes napokról, a 100 százalékos táppénzről, a járvány áldozatainak számáról. A PSZ júniusi tanévzáró sajtótájékoztatóján ismertette a közérdekű adatigénylésére kapott válaszokat.

https://alfahir.hu/2021/07/04/ander_balazs_kasler_miklos_oktatas_retvari_bence_koronavirus_emberi_eroforrasok

 

július 5.

Megalázó összeg a táboroztató pedagógusoknak

A pedagógusok – alacsony havi fizetésük miatt – sokszor kénytelenek elfogadni a táboroztatásért megajánlott összeget, amely órabérre lebontva megalázó, erről is beszélt Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Helyenként szabadsággal is kecsegtetik őket, csakhogy a nyári időszakon kívül szabadságot nem tudnak kivenni. A műsorvezető felvetésére, hogy a PSZ ki tudja-e használni a jövő évi parlamenti választást pl. a béremelés kikényszerítésére, az alelnök azt válaszolta, ezt csak a pedagógusok tudják kiharcolni, hiszen a PSZ azt teszi, amivel tagjai megbízzák. Jelezte azt is: éppen most méri fel a PSZ, mire hajlandók az oktatásban dolgozók bérük emelése érdekében.

https://www.youtube.com/watch?v=uPMObCB91eU

 

„Hontalan tanárok” ingáznak a falusi iskolák között, ahol egyre súlyosabb a pedagógushiány

Évek óta komoly tanárhiánnyal küzdenek a kistelepülési iskolák, amelyek a nyugdíjba vonulók helyére egyre nehezebben tudnak felvenni új tanárokat: főként gyógypedagógusokat, informatika és természettudományos szakosokat keresnek hiába. Sok pedagógus párhuzamosan három-négy iskolában tanít, naponta ingázva a települések között, az iskolaigazgatók pedig – jobb megoldás híján – „bartereznek”. Minderről Neubauer Tamás, a PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke beszélt az Eduline portálnak. Ami pedig a szakma megbecsültségét illeti: saját diákjai közül azok, akik tanárok lettek, már otthagyták a pályát.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210705_kistelepulesek_tanarhiany

 

Hiába kérték a szülők, nem vehette át a kisebbségi önkormányzat a német nemzetiségi iskolát

Elutasította az Emmi, hogy a soroksári nemzetiségi iskolát kezelésbe vehesse a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Nem fogadta el a minisztérium az iskolát 15 éve vezető igazgató pályázatát sem, így bizonytalan, hogy folytathatja-e munkáját az iskola élén.

https://telex.hu/belfold/2021/07/05/hiaba-kerte-a-szulok-90-szazaleka-nem-vehette-at-a-nemet-kisebbsegi-onkormanyzat-soroksari-nemet-nemzetisegi-iskolat

 

Az ombudsman nem vizsgálja felül a melegellenes törvényt, szerinte az iskolában így is megjelenhetnek az LMBTQI-tartalmak

Az alapvető jogok biztosa szerint a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény rendelkezései nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek az LMBTQI-témák. Szél Bernadett független képviselőnek Kozma Ákos azt írta: szorosan nyomon kívánja követni a törvény gyakorlati alkalmazását, mert szerinte „a törvény tényleges emberi jogi hatása a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni.” Szél Bernadett szerint a kormányzati propaganda köszön vissza az ombudsman válaszában.

https://telex.hu/belfold/2021/07/05/dr-kozma-akos-ombudsman-melegellenes-torveny-szel-bernadett

 

Hitek és tévhitek a tanárokról

A cikk a pedagógusok munkájával, óraszámával, szabadságával kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni.

https://vasarnap.hu/2021/07/05/ezek-a-legfobb-tevhitek-a-pedagogusok-munkajaval-kapcsolatban/

 

Jó lehetne a Fudan, de nem ilyen áron

Konferenciát tartott a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézete, ahol hazai és külföldi szakértők vitatták meg a Fudan magyarországi terjeszkedését. David Goodman, a szucsoui Hszian Jiaotong-Liverpool Egyetem professzora szerint sok a rejtély a kínai egyetem körül, de azok az aggodalmak nevetségesek, melyek szerint az intézmény a kommunizmust terjeszti majd Európában. A beruházás gazdasági oldalát firtatta Szunomár Ágnes közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Úgy vélte: egy kínai megahitel nem túl előnyös, ugyanaz a forgatókönyv valósulhat meg, mint a Budapest-Belgrád vasútvonalnál.

https://nepszava.hu/3125338_jo-lehetne-a-fudan-de-nem-ilyen-aron

 

Miközben kevesebb jut felsőoktatásra, a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete nő

Míg a magyar diákok egyre nagyobb része csak évi több százezer forintos tandíj megfizetésével járhat egyetemre, a külföldi diákok a tandíjmentesség mellett plusz támogatásokhoz is jutnak.

https://g7.hu/kozelet/20210705/mikozben-kevesebb-penz-jut-a-felsooktatasra-a-kulfoldi-egyetemistak-osztondijkerete-emelkedik/

 

július 6.

Sokat rontott a gyerekek mentális állapotán a járvány, de az állam alig áldoz lelki egészségükre

Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei több mint kétszer annyit szorongtak a karantén alatt, mint biztosabb anyagi helyzetű társaik. Balatoni József tanár szerint nagyon sok gyermeknek nem jó otthon, ha a szülő pl. alkoholista. Jelezte: a pedagógusok többsége teljesen háttérbe szorította saját jóllétét, miközben nekik is voltak mélypontjaik. Kevés az iskolapszichológus: 500 diákra jut egy, vagyis állami keretek között nem érhető el a szakmai segítség.

https://merce.hu/2021/07/06/sokat-rontott-a-legkisebbek-mentalis-allapotan-is-a-pandemia-de-az-allam-sajnos-alig-aldoz-a-gyerekek-lelki-egeszsegere/

 

Majd a tanodák megoldják…

Nagy kihívás elé állította a digitális oktatás azokat az intézményeket, ahová halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Tapasztalatairól Totyik Csenge, a Toldi Tanoda önkéntese, az átányi Csillagpont Alapítvány munkatársa is nyilatkozott.

https://oktatas.atlatszo.hu/2021/07/06/majd-a-tanodak-es-a-civil-szervezetek-megoldjak-digitalis-oktatas-a-halmozottan-hatranyos-helyzetu-diakok-koreben/

 

Erősíteni kell az építőipari szakmai képzést

Az építőiparban erősíteni kell a szakmai képzést, az oktatásnak tartania kell a lépést – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakképzést támogató ágazati készségtanácsoknak tartott évértékelő egyeztetésén. A közlemény szerint a megtett lépések sikerességét igazolja, hogy idén a nyolcadik évfolyam után továbbtanulók közül a legtöbb diákot technikumba vették fel. A tanulók lemorzsolódását az orientációs évfolyam, a dobbantó program és a műhelyiskolák fékezik.

https://profitline.hu/Erositeni-kell-az-epitoipari-szakmai-kepzest-424342

 

Már több ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsga nélkül

Van olyan felsőoktatási intézmény, ahol ebben a tanévben 1400 végzős hallgató kapja meg diplomáját nyelvvizsga nélkül. Körkép a portálon az amnesztia után, amellyel egyébként sokan nem is értettek egyet.

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20210705_nyelvvizsgaamnesztia_20

 

A közoktatás hozzájárulása a magyar felsőoktatás lefulladásához

Az EU egészében a felsőoktatás expanziója töretlenül és stabilan haladt előre az elmúlt évtizedben, a diplomás arány a 30-34 éves korcsoportban 2012 és 2020 között átlagosan 35 százalékról 41-re nőtt. Magyarországon azonban nem ilyen kedvező a helyzet. Radó Péter oktatáskutató azt vizsgálja, hogyan alakult a felsőoktatás merítési bázisát biztosító közoktatás teljesítménye, és amellett érvel: mielőbbi beavatkozás szükséges az egyre romló helyzet megfordításához.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210706/a-kozoktatas-hozzajarulasa-a-magyar-felsooktatas-lefulladasahoz-491106

 

Másodfokon is elítélték a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját

A Székesfehérvári Járásbíróság kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt 2 év 3 hónapi börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, közölte honlapján a bíróság.  A volt vezető ellen korábban folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és további bűncselekmények miatt jogerősen szabtak ki 8 éves szabadságvesztést.

https://nepszava.hu/3125465_masodfokon-kenyszerites-miatt-is-eliteltek-a-bicskei-gyermekotthon-volt-igazgatojat

 

„Nem megvédi, hanem magára hagyja a gyerekeket és szüleiket”

„Az ismeretterjesztő órák célja az előítéletek, az alaptalan tévhitek és a homofóbia csökkentése, hogy a gyerekek jobban értsék a világot és ne reagáljanak erőszakkal arra, ha valami valamilyen – bármilyen – kisebbséghez tartozik. A legújabb kutatások szerint a gyerekek 8-12 százaléka nem heteroszexuális. A KSH adatok alapján ez 100 ezer magyar fiatalt jelenthet. A törvénymódosítás miatt ők akkor maradnak segítség nélkül, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá” – közölte a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

https://444.hu/2021/07/06/nem-megvedi-hanem-magara-hagyja-a-gyerekeket-es-szuleiket

 

július 7.

Megalázó összeg a táboroztatásért, már most nagy a tanárhiány

Nagyon nehéz tanévet zártak a pedagógusok a járvány miatt, ezért is felháborító, hogy megalázóan alacsony összegért kénytelenek táboroztatni a diákokat. Azért vállalják a nyári munkát, mert fizetésük is alacsony, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádiónak. A PSZ nem enged abból, hogy emeljék a béreket és csökkentsék az óraszámokat. Éppen most méri fel a szakszervezet, mire hajlandók ezekért a célokért az oktatásban dolgozók. Szakszervezetünk évek óta kongatja a vészharangot, hogy nem lesz majd elegendő szakember, aki tanítsa a gyerekeket, de már most is nagy a hiány. Az elnök tud olyan iskoláról, ahol 12 tanítói állásra ketten jelentkeztek.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/aktual-ronai-egonnal-szabo-zsuzsa-psz-elnok

 

Jelentős béremelés nélkül padlóra kerül az oktatás

Minőségromláshoz vezet a pedagógushiány, mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Szerinte azonnali béremelésre lenne szükség, a pályakezdők esetében akár 30-40%-os, különben 4-5 éven belül teljesen padlóra kerül a közoktatás. 50 év fölött van a pedagógusok átlagéletkora, 10 éven belül a többség nyugdíjba vonul. Szükség lenne a pedagógusok munkáját segítők számának emelésére, a tananyag csökkentésére is.

https://www.klubradio.hu/adasok/orban-a-jarvany-alatt-is-gunyolta-a-pedagogusokat-119299

 

Az új alaptantervhez igazítják a tanárképzést, „lebutítják”

A pedagógusképzés átalakítása is napirenden volt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén. A kormány két legyet ütne egy csapásra. Egyrészt a pedagógushallgatók felkészítését csakis az új Nemzeti alaptanterv szellemében végezhetnék az egyetemek. Másrészt a tanároktatás követelményeinek könnyítésével visszaszorítanák a jelentős lemorzsolódást. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás úgy véli: azzal, hogy a tanárképzést szigorúan a NAT-hoz kötnék, jelentősen szűkítenék annak lehetőségét, hogy az alaptanterven túlmutató, szélesebb körű ismereteket is taníthassanak a pedagógusok a diákoknak. Szerinte a képzés “lebutítása”, a képzési és kimeneti követelmények könnyítése valóban több tanárdiplomás fiatalt jelenthet, de a minőség rovására. Ha a kormány tervei megvalósulnak, egy középiskolai tanárnak nem kell majd a középszintű érettségire való felkészítésnél többet tudnia.

https://nepszava.hu/3125507_az-uj-nat-hoz-igazitjak-a-tanarkepzest

 

Az érettségi remek volt, a tanárhiány nyáron slágertéma, szeptembertől jelenléti oktatásra készülnek

Sokkal több emelt szintű vizsgát tettek a diákok idén, még jobb is lett az érettségi átlageredménye, mint az elmúlt tanévben – mondta a Magyar Nemzetnek a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán szerint szeptemberben jelenléti oktatással kezdődhet a tanév. Biztosan lesznek olyan iskolák, ahol még ősszel is szerveznek felzárkóztató órákat az alsóbb évfolyamokon. A pedagógusok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől nem kell tartani. A 16-18 éves korosztályban ötven százalék feletti az átoltottság, a 12-15 éves korosztály oltása még zajlik. A tanárhiányra az államtitkár azt mondta: öt-hat ezer ember végez évente az egyetemeken pedagógusképzésen, ők a nyári szünetben keresnek állást, ekkor váltanak intézményt a pályán lévők is. A köznevelésben és szakképzésben 160-170 ezer fő között mozog a pedagógusként foglalkoztatottak száma, ekkora rendszerben évi három-öt ezer álláshely kiírása teljesen normális. A pedagógusképzés a harmadik legnépszerűbb terület a felsőoktatási felvételin.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-remekul-sikerultek-iden-az-erettsegi-vizsgak-10042739/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Sikeresek voltak az érettségi vizsgák

Az idei évben 108.480 fő érettségizett, köztük vannak azok is, akiknek a kormány az írásbeli vizsgák után engedélyezte, hogy a méltányolható okból elmaradt vizsgákat szóban pótolják. A vizsgát elmulasztók aránya 1,7%, a 98,3%-os részvételi arány megfelel a sokéves átlagnak.  Nőtt az emelt szinten vizsgázók aránya, 2019-hez képest 52%-kal, így a 320.368 középfokon teljesített vizsga mellett 65.524 emelt szintű vizsgát tettek le az érettségizők. Az emelt szinten érettségizők jóval magasabb aránya ellenére az összes érettségi eredmény átlaga az osztályzatok alapján 3,65, ami megfelel az előző 5 év átlagának, és jobb a tavalyi 3,61-es átlagnál.

https://www.origo.hu/itthon/20210707-sikeresek-voltak-az-erettsegi-vizsgak.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Nem lehet négyévente rángatni az oktatási rendszert

Még mindig benne van a köztudatban a Tanítanék mozgalom, de őrlángon működik – mondta Törley Katalin. Szerinte az elmúlt másfél évben minden bezárult, a tömeg elfáradt. Hiába van még pár aktivista, nem tud ugyanúgy működni, mint 2016 és 2018 között. „Sokfélék vagyunk mi, tanárok, s ez leképezi a magyar társadalom sokféleségét.”

https://hirklikk.hu/kozelet/torley-katalin-nem-lehet-negyevente-rangatni-az-oktatasi-rendszert/383839/

 

Gulyás Gergely: nem vagyunk hajlandók LMBTQ-aktivistákat engedni az iskolákba

Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjünk be az óvodákba-iskolákba, mi erre nem vagyunk hajlandók – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arra reagálva, hogy az Európai Parlament a nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvényt bírálta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-vagyunk-hajlandok-lmbtq-aktivistakat-engedni-az-iskolakba-10047305/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Az iskolákat nem lehet kihagyni a gyermekek szexuális neveléséből

Az új jogszabály nemcsak nem védi meg a gyermekeket, hanem kárt okoz nekik – ez is szerepel az Eurochild gyermekjogi hálózat állásfoglalásában, amely a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar szabályozásról szól. Az ernyőszervezet szerint a törvény többszörösen is sérti a gyermekek jogait és megbélyegzi az LMBTQI+ személyeket. Mieke Schuurman, az Eurochild vezető tanácsadója azt mondta: a jogszabály módosításai sértik a gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezmény több cikkét is.

https://hang.hu/kulfold/eu/2021/07/07/az-iskolakat-nem-lehet-kihagyni-a-gyermekek-szexualis-nevelesebol/

 

A NER urai az eötvösi népoktatást a néphülyítés programjára cserélték fel

A Fidesz-rezsim a pedagógusokat megalázott, megfélemlített és ellehetetlenített szellemi rabszolgaként veszi számba – írta a tanárképzés tervezett átalakításáról Gábor György filozófus.

https://mandiner.hu/cikk/20210707_gabor_gyorgy_oktatas_pedagogusok

 

július 8.

Az iskolának jelenleg az államnál rosszabb gazdája nincs

A PSZ Győr-Moson-Sopron megyei elnökével, Neubauer Tamással beszélgetett a Hírklikk munkatársa a pedagógushiányról is.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-iskolanak-jelen-pillanatban-az-allamnal-rosszabb-gazdaja-nincs/383882/

 

Egyetért a képzés átalakításával az NPK elnöke, a tanárhiánytól ő is tart

A minőség rovására mehet, ha a Nemzeti alaptanterven túlmutató, szélesebb körű ismeretek kikerülnek a tanárképzésből – ettől tart a Pedagógusok Szakszervezete. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint azonban nincs szó a tananyag lebutításáról, a gyakorlat viszont azt igazolja, hogy a képzés átalakítása időszerű. A “lebutításra” vonatkozó kritika talán vonatkozhat arra, hogy 6 év helyett 5 év lesz a képzés ideje – vélekedett Horváth Péter, aki azonban egyetért az átalakítással. Sokkal jobb, hogy az egyéves oktatási gyakorlat a mostani tervek szerint elosztva jelenik meg, tehát már az első 4 év alatt gyakorolhatnak a hallgatók. Horváth Péter inkább attól tart, hogy nem lesz elég pedagógus.

https://infostart.hu/belfold/2021/07/08/cafolja-a-tananyag-lebutitasat-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnoke#

 

Csapó Benő: elavult a tanítás módszertana

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára arról is beszélt az Inforádió Aréna c. műsorának, hogy pedagógiai kultúránkban a tanárok magolni tanítanak, akkor jó a diák, ha visszamondja a tankönyvet. A tanárképzésben keveset tanulnak a hallgatók arról, hogyan fejlődik a gyermek, milyen a jó minőségű tanulás, tudás. Szó volt a digitális oktatásról is, ennek kapcsán a műsorvezető kitért arra is, hogy a PSZ szerint felzárkóztatásra van szükség a digitális oktatás okozta hátrányok miatt.

https://infostart.hu/arena/2021/07/08/csapo-beno-a-szegedi-tudomanyegyetem-nevelestudomanyi-intezetenek-egyetemi-tanara

 

Elindul a tanár-szakmunkás képzés

A „felesleges” tartalmakat törölni kell a pedagógusok egyetemi felkészítéséből. A nyelvoktatási stratégiából pedig egy másfél oldalas alfejezet lett – foglalta össze a leendő tanárok tervezett oktatásának lényegét a Népszava. Lantosa Gabriella közösségi oldalán azt írta: Végre már elindul a tanár-szakmunkás képzés is. Eddig csak a fizetésük volt annyi, mint a szakmunkásoké. Most már a tudásuk is az lesz.”

https://varosikurir.hu/elindul-a-tanar-szakmunkas-kepzes/

 

Bajban van a halmozottan sérült tanulók utolsó menedéke

Fennmaradásáért kezdett adománygyűjtésbe a budapesti székhelyű Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola, amely elsőként karolta fel azokat a súlyosan, halmozottan sérült gyerekeket, tanulókat, akik beszédképtelenek, mozgásukban súlyosan korlátozottak. Az alapítvány pénze fogytán, így havi 156 ezret kellene fizetniük ősztől a szülőknek. Kérdés, vállalják-e.

https://merce.hu/2021/07/08/bajban-van-az-a-magyar-iskola-amely-az-utolso-mentsvarat-jelenti-a-halmozottan-serult-tanulok-szamara/

 

Évek telhetnek el, mire kiderül, mennyire tette tönkre a gyerekeket a járvány

Azt, hogy a helyzet mennyire rossz, mutatja, hogy nagyon sokan jelentkeznek magánpszichológusoknál, a jobb helyek már csak októberre, novemberre tudnak időpontot adni. Szolnoki Nikolett, a pszichés zavarokkal foglalkozó Vadaskert gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakorvosa azt mondta: amióta ő 1993-ban elkezdett orvosként dolgozni, még nem volt ekkora ugrás a pszichés gondokkal küzdő gyermekek számában.

https://telex.hu/koronavirus/2021/07/08/gyerek-pszichologus-fiatalok-koronavirus

 

Az Európai Parlament elfogadta a Magyarországot elítélő határozatot

Az Európai Parlament 459 szavazat, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországot elítélő állásfoglalását a gyermekvédelmi törvény nyomán. Orbán Viktor kormányfő (aki nem vett részt a vitában) azt mondta: az EP-vita hasznos vita volt, hiszen az álláspontok teljesen letisztultak, minden világos és érthető. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket beengedjük az iskolákba és az óvodákba – fogalmazott, hozzátéve: Magyarország ezt viszont nem akarja.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-europai-parlament-elfogadta-a-magyarorszagot-elitelo-hatarozatot-10050713/

 

Élesedik a homofób törvény

Bár a törvény életbe lépett, részletszabályai nem ismertek. Még mindig nem tudjuk, mi számíthat a homoszexualitás “népszerűsítésének” vagy megjelenítésének, ezek nem jogi fogalmak, így a jogalkalmazás sem világos – mondta Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője. Még azt sem tudják, szeptember elsejétől az Amnesty elviheti-e például az iskolai zaklatással kapcsolatos programjait azokba az iskolákba, ahova hívják őket. A törvény szerint csak regisztrált civil szervezetek tarthatnak ilyen előadásokat oktatási intézményekben, de hogy miként és milyen feltételekkel lehet regisztrálni, szintén nem tudni.

https://nepszava.hu/3125618_elesedik-a-homofob-torveny

 

Egy magyar transznemű tanár nem volt biztos abban, hogy taníthat

„A törvény egyik értelmezése szerint már a megjelenésemmel és az oktatással is bemutatom a transzszexualitást” – mondta Fellegi-Balta Flóris Roland. A magániskola, ahol tanít, biztosította: továbbra is dolgozhat az intézményben.

https://hvg.hu/itthon/20210708_tanarok_LMBTQ_iskola_melegellenes?s=hk

 

július 9.

Mennyit tud egy nyolcadikos cigány diák?

A roma fiatalok már 8. osztályos korukban jelentős lemaradásban vannak nem roma társaikhoz képest. Ez a hátrány nagyrészt a családi háttérnek, az otthoni környezetnek és a diákok egészségi állapotának köszönhető, nem pedig kulturális vagy etnikai különbségeknek.

https://telex.hu/defacto/2021/07/09/mennyit-tud-egy-nyolcadikos-cigany-diak

 

Megvonták az állami támogatás harmadát a magánóvodáktól

Magánóvodákat értesített az Állami Számvevőszék, hogy a költségvetésből nyújtott állami támogatásuk 30 százalékának folyósítását felfüggesztik. Ez hidegzuhanyként érte az óvodák működtetőit, hiszen júniusban Kásler Miklós aláírásával levelet kaptak, amelyben a miniszter meleg szavakkal köszönte meg a járványban tanúsított együttműködésüket, áldozatos munkájukat.

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/07/09/megvontak-az-allami-tamogatas-a-maganovodaktol/

 

Miközben Európában azt magyarázzák, nem homofóbok, itthon ez jelent meg egy címlapon: „A gyerekeket sem kímélik már a homoszexuálisok”

A NER – eddigi – mércéjével is meghökkentő volt a Fidesz pártmédiájába tartozó baranyai megyei lap, a Dunántúli Napló július 7-i száma. A cikkben a meleg érdekvédelmi szervezeteket jellemzően “homoszexualitást propagáló szervezeteknek” nevezik.

https://444.hu/2021/07/09/mikozben-europaban-azt-magyarazzak-hogy-nem-homofobok-itthon-ez-jelent-meg-a-fidesz-dunantuli-naplojanak-cimlapjan

 

Tanáridomítás

„Úgy tűnik, immár az oktatási kormányzat is rájött, hogy sürgős ráncfelvarrásra szorul az elavult pedagógusképzés. Végre! – gondolhatnánk, hiszen szinte valamennyi oktatásban érintett szakmai és érdekvédelmi szervezet ezt (is) sürgette már évek óta. Össze is ült a minisztériumi agytröszt, hogy kitalálja, mit is kellene csinálni. Bár ne tették volna.” (…) „A döntéshozók szerint egy pedagógusnak Magyarországon ma az a dolga, hogy szóról szóra kövesse az előírt tanterveket, adja le a tananyagot, ahogy tudja, majd a jól bevált, százéves módszerekkel kérje is számon. Más dolgokon ne gondolkodjon, ne kreatívkodjon, ne kritizáljon, ne kérdőjelezzen meg semmit. Csak rója nyugdíjazásáig ugyanazokat a köröket, mint egy jól idomított szamár. Egy idő után már vezetőszár sem kell hozzá.” Juhász Dániel véleménye a Népszavában a tanárképzés tervezett átalakításáról.

https://nepszava.hu/3125754_tanaridomitas

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X