Heti lapszemle 2021. július 2.

lapszemle

A PSZ felháborodásának és megdöbbenésének adott hangot, amiért a parlament ismét úgy fogadta el a jövő évi állami költségvetést, hogy az nem tartalmazza az oktatásban dolgozók béremelését. Szakszervezetünk a köznevelési államtitkárnak címezte nyílt levelét, évek óta megoldatlan problémákat feszegetve. Közben felmérjük: tagjaink, az oktatásban dolgozók milyen tiltakozó akcióban vennének részt.

 

június 26.

Bérfeszültség az iskolai Csodaszarvas táborokban

Hatalmas különbségek vannak a Csodaszarvas tábort szervező vagy abban részt vevő pedagógusok bérezésében attól függően, hogy melyik tankerületi központ iskolájában dolgoznak – értesült a Népszava. Van olyan tanár, aki heti bruttó 50 ezer forintot kap, egy másik tankerületi kollégája viszont 75, 100 ezer vagy ennél magasabb összegre is számíthat. Sokan dühítőnek tartják, hogy ugyanazért a munkáért kevesebb díjban részesülnek. A Klebelsberg Központ azt válaszolta: a programban foglalkoztatott pedagógusok alkalmazását és javadalmazását a tankerületi központok a pályázati felhívás és a jogszabályok szerint állapítják meg, ez minden tankerületi központnak saját hatásköre.

https://nepszava.hu/3124368_berfeszultseg-az-iskolai-csodaszarvas-taborokban

 

Úgy döntenek gyermekek sorsáról az OH emberei, mintha egy hitelkérelmet bírálnának el

Szülők szerint a kormány gúnyt űzött belőlük, a gyerekekből és a jogállami eljárásból is azokkal a módosításokkal, amelyeket azután tett, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az iskolaérettség szabályozását.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/ugy-dontenek-gyermekek-sorsarol-az-oktatasi-hivatal-emberei-mintha-egy-hitelkerelmet-biralnanak/

 

Bérmegállapodás a közszolgálati szektorban

A kormány elfogadta javaslatot a nagyobb közszolgáltató állami vállaltok bérfejlesztésére. A hároméves megállapodás szerint júliustól évente átlagosan 5 százalékkal, 2023-ig összesen 15 százalékkal emelkedik egyes állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók bére. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt nyilatkozta: a kormány végre felfigyelt a dolgozókra. A béremelés a MÁV-Volán csoportot, a Magyar Postát, a Nemzeti vízműveket érinti. Néhány szakszervezet – köztük a mozdonyvezetőké – nem írta alá a bérmegállapodást.

https://merce.hu/2021/06/26/bermegallapodas-szuletett-a-kozszolgalati-szektorban-a-szakszervezetek-szerint-a-kormany-vegre-hallgat-a-dolgozokra/

 

június 27.

Százmilliárdos többletet kap jövőre a köznevelés

Rétvári Bence államtitkár szerint jövőre 108 milliárd forinttal jut több köznevelésre, mint idén. Iskolafelújításokra, új taneszközökre, ingyenes tankönyvekre is bőven jut pénz. Egy képviselő kérdésére azt írta: 2013 és 2017 között négy lépcsőben ötven százalékkal emelték meg a pedagógusfizetéseket. „2020 júliusában, a pandémia kellős közepén újabb tíz százalékkal sikerült tovább emelni a pedagógus béreket”. A döntés csaknem 170 ezer főt érintett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szazmilliardos-forrastobbletet-kap-jovore-a-kozneveles-9996662/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A pedagógusok is kimaradtak az állami bérrendezésből

Az LMP üdvözli, hogy 15 százalékos béremelést ad több állami vállalat. Ám a pedagógusok fizetése ugyanolyan alacsony maradt, mint a koronavírus-járvány előtt, a szociális dolgozók egyszeri juttatást és bérfejlesztést sem kaptak, a rendvédelemben még mindig rosszak a fizetések. Ungár Péter közölte: kormányra kerülésük esetén a fontos állami szektorokban dolgozók végre megkaphatják azt a megbecsülést, amelyet megérdemelnek.

http://www.atv.hu/belfold/20210627-ungar-peter-szomorunak-tartja-hogy-sokan-kimaradnak-az-allami-berrendezesbol/hirkereso

 

Egyre több magyar fiatal hagyja ott az iskolát

12 százalék feletti az iskolaelhagyók aránya Magyarországon: ők azok a 18-24 évesek, akik idő előtt felhagynak tanulmányaikkal. Az EU célul tűzte ki, hogy 2030-ra minden tagállamban 9 százalék alatti legyen a lemorzsolódás.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210627/egyre-tobb-magyar-fiatal-hagyja-ott-ido-elott-az-iskolat-ki-tudja-mi-lesz-veluk-1115724?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A huszonévesek közül kevésnek van diplomája

Tízből négy 25-34 évesnek van diplomája – ez az uniós átlag, amelytől Magyarország még mindig jócskán lemarad, erre utalnak a 2020-as statisztikák. Pedig az Európai Unió célkitűzése szerint a felsőfokú tanulmányokat befejező 25-34 évesek arányát 2030-ra 45 százalékra kellene növelni.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210627_eurostat_felsooktatas_reszvetel

 

Drogprevenciós felvilágosítást sem tarthat bárki

Most sok civil szervezet foglalkozik iskolai drogprevencióval. A „pedofiltörvény” viszont úgy fogalmaz: civil szervezet „kábítószer káros hatásaival kapcsolatos foglalkozást csak akkor tarthat, ha jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vette”. Az RTL híradójának Felvinczi Katalin, a Magyar Addiktológiai Társaság főtitkára azt mondta: a korábbi szabályozás is nagyon nehezen betartható volt, azt sem érti, mit keres az új szabály a „pedofilellenesnek” címkézett törvényben.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/csak-az-allam-altal-kijelolt-szervezet-tarthat-a-jovoben-drogprevencios-felvilagositast

 

Diploma nyelvvizsga nélkül: pedagógushallgatók is érintettek

Akik 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között tettek sikeres záróvizsgát, mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, függetlenül attól, milyen szintű nyelvtudást követeltek volna tőlük. A HÖOK felmérése szerint idén országosan mintegy 25 ezer olyan végzős hallgató van, aki tanulmányai utolsó évére sem tudta megszerezni a középfokú bizonyítványt. A könnyítés (amely 2020-ban csaknem 130 ezer fiatal munkába állását segítette) főként az agrár-, a művészeti és a pedagógusképzések hallgatóit érinti főként a kisebb, vidéki egyetemeken.

https://magyarnemzet.hu/belfold/melton-unnepelhetik-tanulmanyaik-lezarasat-a-vegzosok-9997217/

 

június 28.

Öt-nyolc év, és kezelhetetlen lesz a tanárhiány

Bátrabb iskolaigazgatókra és bérrendezésre lenne szükség – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki szerint a homoszexualitást senki nem „népszerűsíti” az iskolákban. Ami a tanárhiány illeti: „Van pedagógushiány, szerintem jelenleg közepesen súlyos, ami egy átlagos jelző: van olyan régió az országban, ahol nagy problémát jelent, máshol kevésbé. De két-három év múlva már mindenhol nagyon súlyos lesz. Ha semmi nem változik, öt-nyolc év múlva kezelhetetlenül súlyos lesz. Most átlagosan 2500-2800 pályakezdő jön be a rendszerbe, miközben idén mintegy 4 ezer pedagógus fog nyugdíjba vonulni. A tényszerű előrejelzések szerint 2023-tól 2030-ig évente átlagosan 6200 pedagógus megy nyugdíjba. Hiába mondják, hogy csökken a diáklétszám is, ha egy osztályban 31 tanuló helyett 30 lesz, még ugyanannyi tanár kell.” Ő is úgy látja: a jövő évi költségvetésben nincs nyoma a fizetések emelésének.

https://nepszava.hu/3124464_ot-nyolc-ev-es-kezelhetetlen-lesz-a-tanarhiany

 

Az Emmi nem ad többlettámogatást Iványi Gábor egyházának

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől, így veszélyezteti csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását. Az államtitkár június elején arról tájékoztatta a testvérközösséget, hogy a következő tanévre a tárca a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést nem köt velük. A MET szerint ez az ellene folytatott politikai hadjárat újabb eszköze.

https://hvg.hu/kultura/20210628_emmi_ivanyi_gabor_kozneveles_oktatas_hatranyos_helyzetu_gyerekek

 

Nyelvcsapás

„(…) miért tartunk még mindig ott, hogy évente legalább tízezer egyetemista fejezi be a tanulmányait biztos nyelvtudás nélkül? Hogy a magyarok idegennyelv-ismerete az egyik legrosszabb az EU-ban? A válasz – egyrészt – a rendszerhibák egész sorozata: az egyetemen elvárás, hogy a diplomához legyen legalább egy középfokú nyelvvizsga, de arra, hogy ezt mindenki biztosan megszerezze, az egyetemi oktatás nem készít fel. Miért? Mert szerintük ez a középiskolák dolga. Miközben mindenki tudja, a középfokú oktatás a diákok nagy többségét szintén nem tudja felkészíteni egy idegen nyelv középszintű ismeretére, mert ott javarészt azt kell bepótolni, ami már az általános iskolában elmaradt.” Juhász Dániel véleménye.

https://nepszava.hu/3124519_nyelvcsapas

 

Mibe kerül egy gyermek, főként, ha elhagyja az állami oktatást?

Egy gyermek felnevelése 21 éves koráig átlagosan 28 500 000 forintba kerül, ez durván egy, az életkezdéshez megfelelő lakás ára. A magánóvodai költség havi összege 100 és 200 ezer forint. A fővárosi és vidéki magánóvodák költségei közötti különbségben nem elsősorban a területi szempontok érvényesülnek, hanem a magánóvodák szakmai programja szerint mutatkozik eltérés: amelyik iskolára felkészítő foglalkozásokat is garantál, 20-30 ezer forinttal drágább.

https://egy.hu/tudatosvegasz/mennyibe-kerul-elhagyni-az-allami-oktatasi-rendszert-kiszamoltuk-109417

 

„Orbánék pont a szexoktatás kapcsán kezdtek el hinni az otthoni oktatásban?”

A törvény inkább a melegekről értelmesen beszélő civil szervezeteket tiltaná ki az iskolákból azzal, hogy nem veszi azokat nyilvántartásba. Érdekes módon hit- és erkölcstan kérdésében nem volt ennyire barátja a kormány az iskolán kívüli oktatásnak. Tarnay Kristóf Ábel cikke.

https://azonnali.hu/cikk/20210628_orbanek-pont-a-szexoktatas-kapcsan-kezdtek-el-hinni-az-otthoni-oktatasban

 

Iskolaőrre támadt egy ittas apa

Egy Nógrád megyei férfi be akart menni az iskolába, hogy beszéljen az igazgatónővel. Az iskolaőr azonban a járvány miatt nem engedte be, ezért a férfi rátámadt. Az ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emelt vádat az 54 éves, büntetett előéletű férfi ellen, felfüggesztett börtönbüntetést javasolva.

https://www.origo.hu/itthon/20210628-egy-nograd-megyei-ferfi-ratamadt-egy-iskolaorre.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Ha többet fektetnének az oktatásba, Magyarország virágzó ország lehetne

Bojár Gábor vállalkozó az ellenzéktől várja, hogy jelentős mértékben támogassa majd az oktatást, ha kormányra kerül.

https://alfahir.hu/2021/06/28/bojar_gabor_orban_viktor_jakab_peter_oktatas_karacsony_gergely

 

Sehol sem tartunk a bölcsődei helyek számának növelésében

Orbán Viktor 2019-es évértékelő beszédében bejelentette, hogy 2022-re a szegénység felszámolásáért folytatott küzdelem jegyében megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő annak nézett utána, mi lett az ígéretből. A 2019-es 49 ezer hellyel szemben 70 ezerre lenne szükség, ahogy a kormányzati tervben is szerepelt.

https://merce.hu/2021/06/28/sehol-nem-tartunk-az-orban-altal-beigert-bolcsodei-ferohelyboviteshez-kepest/

 

A felnőttek átképzése jól jött volna a válságban

A mostani, járványhoz köthető krízis abból a szempontból is rendhagyó, hogy a lezárások a továbbképzéseket is érintették – a válság kialakulásával tehát épp egy olyan lehetőség zárult vagy legalábbis szűkült be, amely felkészíthetné az érintetteket a megváltozó körülményekre. Jórészt e furcsa helyzet tapasztalatait összegzi az OECD napokban megjelent kiadványa.

https://g7.hu/kozelet/20210628/a-felnottek-atkepzese-jol-jott-volna-a-jarvany-okozta-valsagban-de-pont-a-jarvany-miatt-nem-voltak-kepzesek/

 

Új lehetőségek a felnőttképzésben

A járvány hatására sokan kényszerültek pályamódosításra. Azoknak, akik felnőttként nem akarnak évekre visszaülni az iskolapadba, az OKJ megszűnése után is van lehetőségük tanulásra. További segítséget jelenthet a nemrégiben bevezetett képzési hitel is.

https://uzletem.hu/vallalkozo/uj-lehetosegek-a-felnottkepzesben

 

június 29.

Béremelést követel a PSZ, továbbá az óraszámok csökkentését: nyílt levél az államtitkárnak

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Vezetősége (PSZ OV) nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, hogy mielőbb emeljék az oktatásban dolgozók bérét, csökkentsék a pedagógusok óraszámát. A PSZ OV kifejezte felháborodását is, amiért a parlament ismét úgy fogadta el a jövő évi állami költségvetést, hogy az nem tartalmazza a béremelést.

https://pedagogusok.hu/hirek/nyilt-level-maruzsa-zoltan-koznevelesert-felelos-allamtitkarnak/

 

Pillanatokon belül nem lesz pedagógus

A PSZ évek óta kongatja a vészharangot: ha a pedagógusok nem kapnak béremelést, ha leterheltségük nem csökken, ha a pályakezdőket nem tudják megtartani, „pillanatokon belül oda jutunk, hogy nem lesz pedagógus”  – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Esti gyors műsorának, miután a PSZ nyílt levelet írt az államtitkárnak.

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-pillanatokon-belul-oda-jutunk-hogy-nem-lesz-pedagogus-119120

 

A PSZ korábban kezdeményezett tárgyalást a költségvetésről, a béremelésről

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás az Inforádiónak felidézte: nem hallgatták meg az érdekképviseletek véleményét a jövő évi állami költségvetés elfogadása előtt. Európában egyedülálló, hogy a garantált bérminimumot nem éri el a pályakezdő pedagógus fizetése, azt ki kell/kellett egészíteni. A versenyszféra elszívja a pedagógusokat, a fiatalok nem jelentkeznek kellő számban még képzésre sem. Romániában egy pályakezdő kevesebbet dolgozik, mégis többet keres. Felidézte, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is egyértelművé tette: a közoktatás összeomlik néhány éven belül, ha nem emelik a béreket.

https://www.youtube.com/watch?v=51OVJeZrEdc

 

Kezelhetetlen lehet a tanárhiány

Ha nem lesz érdemi béremelés, hat éven belül nem lesz, aki tanítson – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak is az államtitkárnak címzett nyílt levelünk kapcsán.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/kezelhetetlen-lehet-nehany-even-belul-a-tanarhiany

 

Brutális nyugdíjazási hullám indul el a pedagógusok között, nincs utánpótlás

Már ebben az évben megkezdődik egy erősebb nyugdíjazási hullám, a 2022-23-as tanévben négyezren mennek nyugdíjba, az évtized végéig pedig 6200 pedagógus éri el az öregségi nyugdíjat – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Klubrádiónak. Saját iskolájában 65 pedagógusból 30-an a következő 8-9 évben nyugdíjba mennek. Minden évben tízezren kezdik meg a tanárképzőkben tanulmányaikat, ám csak 5400-an végeznek, ekkora a lemorzsolódás. A tanári álláshoz Pedagógus I. fokozatba történő kötelező minősítésen kell átesni, vagyis újabb lemorzsolódás következik. Azoknak a hallgatóknak már meg kellett volna jelenniük a rendszerben, akik pótolni tudják majd a nyugdíjasokat. Csakhogy ők nincsenek sehol.

https://www.klubradio.hu/adasok/brutalis-nyugdijazasi-hullam-indul-el-a-pedagogus-karban-119103?fbclid=IwAR15wCmYFOhufiAmLs1Klz7ZLYZfPoA1zDsIP9DKYcl0k35tDYotBHL1R4A

 

Alig regisztrálták oltásra a 12-15 éveseket

A 12-15 éves korosztály alig 15 százalékát regisztrálták koronavírus elleni oltásra. Ez jóval kevesebb a 16-18 éves korosztály regisztrációs arányánál is. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt nyilatkozta a Magyar Hangnak, hogy a kormányzati állásponttal szemben járványügyi gócpontok voltak az iskolák: a szakszervezet tudomása szerint körülbelül 100 oktatási dolgozó halt meg. Biztosra vehető, hogy a vírus delta mutánsa Magyarországra is meg fog érkezni, de nagy a bizonytalanság a szülők körében az oltással kapcsolatban. A bizalom növeléséhez jó lenne, ha több adat kerülne nyilvánosságra az oltás hatásáról.

https://hang.hu/belfold/2021/06/29/alig-regisztraltak-oltasra-a-12-15-eveseket/

 

Jobb lett volna, ha a 12-15 éveseket még a nyári szünet előtt beoltják

Póta György házi gyerekorvos szerint ebben a korcsoportban lassabban érjük el az átoltottságot. Ha újra elkezdenek közösségbe járni a gyerekek, megugrik a fertőzöttek száma. Úgy véli: feltétlenül oltani kell a gyerekeket is.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/jobb-lett-volna-ha-a-12-15-eveseket-meg-a-nyari-szunet-elott-beoltjak-239502

 

Eltűnik a stressz az iskolából egy új magyar módszer szerint?

Egy olyan új értékelési módszert próbáltak ki az iskolásokon, ami azon túl, hogy megszünteti a stresszt és teljesítménykényszert, még hatékonyabb tanulást és nagyobb motivációt is eredményez a gyerekeknél. Prievara Tibor angoltanár és befektetőtársainak startupja, a Hashtag.school tökéletesen illeszkedik a Nemzeti alaptantervbe, csupán szándék kell a módszer használatához.

https://nlc.hu/csalad/20210629/iskola-stressz-startup-ertekeles/

 

Soros Györgyöt említve kérdeznek az újabb konzultációban a gyermekek védelméről

A nemzeti konzultáció egyik kérdése: „Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermeked számára elérhető médiában. ÖN MIT GONDOL?”

https://24.hu/belfold/2021/06/29/soros-gyorgyot-emlitve-kerdeznek-a-homofob-pedofiltorvenyrol-a-nemzeti-konzultacioban/

 

Az új törvény azoknak árt, akiket védene

Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete állásfoglalást adott ki a magyar „pedofiltörvény” miatt. A szervezet aggodalmát fejezte ki, elítéli a törvényt, mivel a gyermekvédelmet ürügyként felhasználva korlátozza a gyermekek jogait.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210629_Eurochild_pedofiltorveny_kozlemeny

 

„Erősödik az LMBTQ-propaganda a TikTokon”

Tele van a világ legnépszerűbb videómegosztó portálja LMBTQ-s propagandával. Nem véletlenül itt jelennek meg ezek a videók, hiszen a TikTokot éppen az a 11-18 év közötti korosztály nézi, amelyikre a készítők hatni akarnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/masolat-erosodik-az-lmbtq-propaganda-a-tiktokon-10006016/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

június 30.

A PSZ felméri, tagjai miként tiltakoznának az alacsony bérek ellen

Miután az oktatásban dolgozók bére emelésének még csak a szándéka sem látszik, a Pedagógusok Szakszervezete felméri, tagjai milyen tiltakozó akcióban kívánnak részt venni. A PSZ értékálló európai béreket követel az oktatásban dolgozóknak! Ehhez sokak véleményére, elszántságára van szükség. A kérdőív kitöltése néhány másodperc. Itt tölthető le, de elérhető a Facebookon is.

https://forms.gle/B41fTCLmLbW3Ybwa8

 

Nyílt levelet írtunk, közben felmérést indítunk: ki milyen tiltakozásban kíván részt venni

Tényekkel, adatokkal kívánta cáfolni a PSZ, miért nem valós az, amit a kormányzat állít az oktatással kapcsolatban – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Nemzeti TV Napi téma műsorának, miután nyílt levelet írtunk a köznevelésért felelős államtitkárnak. Az elnök felidézte: szakszervezetünk évek óta kongatja a vészharangot, hogy az alacsony bérek miatt nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket. Elmondta azt is: a PSZ online felmérést indít, hogy megtudja, milyen tiltakozó akcióban kívánnak részt venni tagjaink, az oktatásban dolgozók.

https://www.facebook.com/nemzetitv/videos/839759843306639

 

A kormány a minőségi oktatást az egyház kezébe akarja átjátszani

A kormánynak nem érdeke a minőségi oktatás, a közoktatásban ki akar építeni egy elitképző rendszert, amely az egyházi és magániskolák hálózata. Az állami feladatot ellátó intézmények, a szakképzési centrumok és a Klebelsberg Központ alá tartozó tankerületi központok pedig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A közoktatásban a maradékelv fog érvényesülni, az állami iskolákban azok fognak tanulni, akik a társadalom perifériájára szorultak, vagy az elitképzésnek nem lesznek fontosak. Totyik Tamással, a PSZ alelnökével költségvetési kiadásokról, az oktatásban dolgozók béréről beszélgetett a Hírklikk munkatársa, Millei Ilona.

https://hirklikk.hu/kozelet/totyik-tamas-a-kormany-a-minosegi-oktatast-az-egyhaz-kezebe-akarja-atjatszani/383547

 

A kezdő pedagógusok fizetése nagyon alacsony

A bruttó átlagkereset 440 600 forint, a nettó 293 ezer volt áprilisban, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az alapképzéseken végzettek havi bruttó átlagjövedelme 345 468 forint. A legjobban az informatikai, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek, míg legalacsonyabb fizetéssel a művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók számolhatnak – mindhárom területen bruttó 210-220 ezer forint az átlagbér.

https://eduline.hu/palyakezdes/20210630_atlagkereset

 

Kampány kellene a gyerekek oltására is

Nem az a kérdés, lesz-e a járványnak negyedik hulláma, hanem az, milyen mértékű és milyen súlyos lesz – mondta a Szabad Európának Póta György. A gyermekorvos szerint a magyar szülők nem oltásellenesek, többségük beoltatná gyermekét, de ahogy most zajlik a 12-16 évesek oltása, nem fogják elérni azt az oltottsági szintet, amely a szeptemberi iskolanyitáshoz kell. Gyorsabban menne, ha kampányt szerveztek volna. A 16-18 éveseknél megtették, és ott a hatvan százalékot két hét alatt beoltották. Ha ezt a 12-16 éveseknél is megtették volna, három hét alatt el lehetett volna érni ugyanezt az arányt”mondta.

https://www.szabadeuropa.hu/a/a-nem-vedetteket-ugy-fogja-elkapni-a-delta-varians-ahogy-kell/31331450.html?fbclid=IwAR2gOri3Hou6WrMQV32ItLXLGsG4RNR_KLg6cmK4QNsu4kiIuI6FgOJUjbg

 

Már egy éve késik az iskola felújítása, miközben a gyerekek gyógyszertárban tanulnak

Fogalmunk sincs, ez meddig lesz még így – mondta Jáger Gábor babócsai polgármester, aki 2019-ben megörökölte az önkormányzati választást megelőzően nagy csinnadrattával elkezdett projektet. A kaposvári tankerület 1,1 milliárd forintos (európai uniós) pályázata iskolabővítésről, fűtés- és energiakorszerűsítésről szólt, s elvileg tavaly nyárra be kellett volna fejeződnie. A tankerülettől nem kapnak semmilyen hivatalos információt, csak hallomásból tudnak ezt-azt. Az iskola ügye a parlamentben is szóba került már.

https://nepszava.hu/3124697_mar-egy-eve-kesik-az-iskola-felujitasa-mikozben-a-gyerekek-gyogyszertarban-tanulnak

 

július 1.

Az összeomlás szélén táncol a pedagógus-életpályamodell

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás az ATV híradónak azt nyilatkozta: ha néhány éven belül nem érkezik utánpótlás, komolyabban megrogyhat az oktatás rendszere, hiszen sokan mennek nyugdíjba. Jelezte azt is: Romániában többet lehet keresni. Az Emmi ezzel szemben azt közölte: 10 éve stagnál a tanárok száma, ráadásul a pedagógus szak az egyik legnépszerűbb a felsőoktatásban. Az Egyensúly Intézet minapi tanulmánya szerint a pedagógushiánynak három fő oka van: kevesen választják a pályát, a sok munka és az alacsony bér miatt magas a pályaelhagyók aránya, a nyugdíjasok közül kevesen élnek az óraadás lehetőségével.

http://www.atv.hu/belfold/20210701-psz-alelnok-az-osszeomlas-szelen-tancol-a-pedagogus-eletpalya

 

Ifjúsági tagozat: befogadásra építő programra lenne szükség

A Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági tagozata úgy vélekedett, hogy az iskolai felvilágosító órák rendszere is korszerűsítésre szorul, így szemléletváltás szükséges. „A szexuális nevelést nem hatodik osztályban kell elkezdeni. Ez egy életkorokon átívelő folyamat, egy komplex, dinamikus dolog. Ahhoz, hogy erről beszélgetni tudjunk a gyerekekkel, felkészültnek és magabiztosnak kell lennünk. De ilyenkor nem megtanítjuk, vagy, ha jobban tetszik, »népszerűsítjük« a gyerekeknek, milyen legyen a szexuális orientációjuk, hanem közösen, a gyerekekkel együtt keressük a válaszokat az általuk feltett kérdésekre” – közölte a 24.hu megkeresésére a tagozat.

https://24.hu/belfold/2021/07/01/pedofiltorveny-elfogadas-erzekenyites-lmbtq-kozosseg-laszloffy-julianna-pedagogusok-szakszervezete/

 

Kistelepülési pedagógusokat tüntettek ki

Átadták a „Pedagógusok a kistelepülésekért” díj 2021. évi kitüntetéseit. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a díj alapítója köszöntőjében hangsúlyozta: Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter gondolatával egyetértve az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerekek gyalog is el tudnak menni az iskolába. Jelenleg ez az iskolák megtartásának alapgondolata. Kitért arra is, hogy a járványban hatalmas munkát végeztek a pedagógusok. A három díjazottról is ír a lap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210701-kituntettek-a-kistelepulesi-pedagogusokat

 

Egy éve keresnek többet a szakképzésben oktatók

A kormány célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a szakképzést, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. A 2020 júliusával bevezetett, átlagosan 30 százalékos béremelés mellett az elmúlt tanévben már a szakmaszerzésre törekvő diákok is ösztöndíjat kaphattak – emlékeztetett közleményében Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes. A megújult szakképzés sikerességét igazolja, hogy a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot technikumba vették fel idén.

https://kormany.hu/hirek/egy-eve-keresnek-tobbet-a-szakkepzesben-oktatok

 

Ellenzéki összefogás az oktatásért

Az oktatásban meghosszabbítanák a tankötelezettséget, megakadályoznák a korai szelekciót, új ösztöndíjrendszert építenének ki a hátrányos helyzetű fiataloknak a gimnáziumokban. Több témát is ismertet a portál az ellenzéki pártok programjából.

https://444.hu/2021/07/01/milyen-lenne-az-ellenzeki-osszefogas-romapolitikaja

 

Kevés tinit regisztráltak oltásra

A KSH adatai szerint 98 ezer tizenkét éves, 102 ezer tizenhárom éves, 98 ezer tizennégy éves és 95 ezer tizenöt éves volt 2020-ban Magyarországon, tehát a csaknem 400 ezer tini alig tizenöt százalékát regisztrálták a szülei oltásra. Ennek oka lehet az is, hogy a kormány nem indított kampányt nekik, pedig az átoltottságuk fontos lehet az őszi iskolakezdéshez.

https://24.hu/belfold/2021/07/01/oltas-koronavirus-statisztika-heti-vakcinaosszegzo/

 

A magyar kormány nem hátrál, levelet küldött az Európai Bizottságnak

A szülők előzetes beleegyezéséhez kötnék az iskolai szexuális felvilágosító előadások tartalmát, amit csak „a megfelelő képzettséggel rendelkező személyek, szervezetek tarthatnak” – ez derül ki Varga Judit miniszter leveléből, amelyet az Európai Bizottságnak küldött. A kormány szerint a kiskorú gyermekeket meg kell védeni a médiában, interneten őket elérő szexuális témájú vagy életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól.

http://www.atv.hu/belfold/20210701-pedofiltorveny-nem-visszakozik-a-kormany-varga-judit-elkuldte-levelet-a-bizottsagnak/hirkereso

 

A szülők többsége szerint a pedagógusoknak is részt kell venniük a gyerekek felvilágosításában

Miközben számos európai kormány bírálta a „pedofiltörvényt” homofóbnak minősített részei miatt, a magyar kormány a gyerekek védelmét hangsúlyozza. A Gyermekjogi Civil Koalíció számos érvet sorakoztat fel az orbáni elképzelés ellen.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-szulok-tobbsege-szerint-a-pedagogusoknak-is-reszt-kell-venniuk-a-gyerekeket-felvilagosito-munkaban/383557/

 

július 2.

Filippov Gábor: meg kell állítani Magyarország lecsúszását

Ha nem kezd hozzá Magyarország az oktatási rendszer átalakításához, tíz év múlva már nem lesz, aki tanítson, az oktatásból kikerülő fiatalok jelentős része képtelenné válik alkalmazkodni a XXI. század kihívásaihoz – mondta Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. Az intézet a pályakezdő pedagógusok számára markáns béremelést sürget, továbbá a szegregáció felszámolását, a pedagógusképzés átalakítását.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/2021/07/02/filippov-gabor-meg-kell-allitani-magyarorszag-lecsuszasat/

 

Váratlan helyekről éri a gyerekeket a LMBTQ-propaganda

Mára a legkisebbeknek szóló mesékben is fellelhető az LMBTQ-s érzékenyítés, ami lobbicsoportok közreműködésével egyre több helyen az iskolai tananyagba is beépült. A tudomány világában is számos támogatója van a szivárványos eszméknek, s egyre-másra születnek az olyan, rendkívül megosztó elméletek, amelyek természetes dolognak tüntetik fel például azt, ha egy kisgyerek transzneműnek gondolja magát, és a szülők ezt kérdés nélkül elfogadva már nemátalakításra készülnek, írta a Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/varatlan-helyekrol-eri-a-gyerekeket-a-lmbtq-propaganda-10019537/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X