Heti lapszemle 2021. június 18.

lapszemle

Miután a jövő évi állami költségvetésben sem szerepel a pedagógusok bérének emelése, de közben elkezdődött a választási kampány, a PSZ tanévzáró sajtótájékoztatóján felszólította a választáson induló pártokat, politikusokat: tegyenek versenyképes ajánlatot az oktatásban dolgozók bérének emelésére. Ismertettük azt is, milyen szakmai elvárásai vannak szakszervezetünknek a következő tanévre, és ismét jeleztük a szakképzés átalakításának anomáliáit.

 

június 12.

A pedagógusok mentális felépüléséről is gondoskodni kell a nyári szünetben

Mi vár ránk nyáron és a következő tanévben? – erre kereste a választ a Civil Kollégium Alapítvány és a Láncreakció projekt rendezvénye. Meg kell szervezni a mentális felzárkózást, hiszen ahogy az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok is a frontvonalban voltak. Mindenki fáradt, pszichésen leterhelt, így az ő talpra állásukról is mihamarabb gondoskodni kell, mert ha nem, annak a gyerekek isszák meg a levét szeptemberben – mondta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. Gyarmathy Éva szakpszichológus negatívumként emelte ki, hogy sokaknál az óvoda utolsó időszaka is kimaradt, miközben ez kulcsfontosságú az iskolai felkészülés szempontjából.

https://index.hu/belfold/2021/06/12/pedagogus-jarvany-digitalis-oktatas-nyari-szunet/

 

Ismét Horváth Péter lett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

A Nemzeti Pedagógus Kar közgyűlésén a küldöttek újabb 5 évre elnöknek Horváth Pétert, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium intézményvezetőjét, elnökhelyettesnek Iszák Tibort, a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetőjét választották meg.

http://os.mti.hu/hirek/163204/a_nemzeti_pedagogus_kar_kozlemenye

 

Karácsony Gergely programjában az állami iskolák annyi támogatást kapnának, mint az egyháziak

A miniszterelnök-jelölt bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját. Az oktatási rendszerből lemorzsolódott, végzettség nélküli fiataloknak második esélyt ígért, célzott programokat a továbbképzésükre. Szerepel a programban az állami iskolák támogatásának felemelése az egyházi iskolák szintjére.

https://telex.hu/belfold/2021/06/12/karacsony-gergely-jovatetel-program-bemutato-igeretek

 

Az ellenzéki összefogás oktatási elképzelései

Elengedhetetlen a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítása a lemorzsolódás csökkentésére. „A KLIK-et megszüntetve a helyi közösségeket kell döntéshozó helyzetbe hozni.”  Növelni kell a közoktatás költségvetési részesedését: a cél az oktatási kiadások esetében legalább a GDP 6%-os arányának elérése. Az állami, egyházi és civil oktatási intézményeknek ugyanolyan támogatást kell kapniuk. „A bérek fokozatos, kiszámítható és tényleges növelésével erősítjük a pedagóguspálya vonzerejét, és helyreállítjuk a bérek értékállóságát biztosító garanciát”. Érdemben csökkenteni kell a pedagógusok bürokratikus kötelezettségeit, az aránytalanul magas óraszámokat. A szakképzésben oktató-nevelő pedagógusok és a technikai személyzet közalkalmazotti védelmét helyre kell állítani illetményük változatlanul hagyása mellett.

 http://kozosalap.hu/okos-magyarorszag/

 

Tudományellenességnek is tekinthető, amit a kormány tesz

Jobb lenne, ha a magyar egyetemekre fordítanák a kínai Fudan Egyetemre szánt pénzt és energiát – mondta a Népszavának Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

https://nepszava.hu/3122756_lovasz-laszlo-tudomanyellenessegnek-is-tekintheto-amit-a-kormany-tesz

 

június 13.

ITM: kifizetődő a cégek számára szerepvállalásuk a duális szakképzésben

Jelentős adókedvezményt kapnak a tanulók után a szakképzésben együttműködő vállalatok jövőre is. Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár az ország minden részében egyeztet a kamarákkal és a piaci szereplőkkel a vállalatok szerepéről, lehetőségeiről a megerősített szakképzési rendszerben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://infostart.hu/gazdasag/2021/06/13/itm-a-cegeknek-megeri-reszt-venniuk-a-dualis-kepzesben

 

Sok tanárt újításra sarkallt a digitális oktatás

Az internetes tanítás gyors bevezetésével a pedagógusok egyik napról a másikra elvesztették az addigi, akár évtizedes rutinjukból adódó fogódzókat. Ez sokuknak egyszerre volt kétségbeejtő és inspiráló is. Sok pedagógus az online oktatásban is ragaszkodott a jelenléti rendszerben alkalmazott módszerekhez, mások rácsodálkozhattak, mennyi új eszközhöz nyúlhatnak a tanításban.

https://g7.hu/elet/20210613/sok-tanart-ujitasra-sarkallt-a-digitalis-oktatas/

 

Mindenki gyászol: van, aki hozzátartozóját, más az elmaradt szalagavatóját

A Vadaskert Alapítvány igazgatójával egyebek közt arról beszélgetett a 24.hu munkatársa, milyen hatással volt a gyerekekre a járvány, hogyan lehet feldolgozni az elmúlt hónapok nehézségeit.

https://24.hu/belfold/2021/06/13/vadaskert-alapitvany-gyermekpszichiatria-koronavirus-jarvany/

 

A kormány nem hajlandó emelni a családi pótlékot, elfordul a szegényektől

„Nem megyek rajzra, Nórika néni, mert ma jön a családi. Torokszorító pillanat, amikor ilyet mond nekem egy általános iskolás fiúcska”. Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője, L. Ritók Nóra szerint ez a mondat is jól mutatja, milyen fontos szerepet tölt be a családi pótlék a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek mindennapjaiban. Amikor megérkezik, azokra a szükségletekre is futja, melyekre a hónap közepén vagy végén már nem telik.

https://nepszava.hu/3122711_ervek-nincsenek-marad-a-dac-befeszult-a-kormany-a-csaladi-potlektol

 

június 14.

A PSZ felszólítja a parlamenti választáson induló pártokat: tegyenek versenyképes ajánlatot az oktatásban dolgozók bérének emelésére

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a választási kampányban felszólít minden pártot és politikust: tegyenek versenyképes ajánlatot, megalapozott ígéretet a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének emelésére – ismertette a felhívást Szabó Zsuzsa elnök a PSZ tanévzáró sajtótájékoztatóján. Gosztonyi Gábor szakképzésért felelős alelnök a PSZ közérdekű adatigénylésének eredményeiről, a szakképzés ismételt átalakításáról beszélt, Totyik Tamás alelnök pedig ismertette a PSZ szakmai elvárásait az új tanév kezdetéhez. A sajtótájékoztatót a Facebookon közvetítettük.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-felszolitja-a-parlamenti-valasztason-indulo-partokat-tegyenek-versenykepes-ajanlatot-az-oktatasban-dolgozok-berenek-emelesere/

 

Több mint 100 tanár adta az életét, hogy ez a tanév „sikeres” legyen

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tanévzáró sajtótájékoztatón kitért arra is, a tanároknak rengeteg kihívással kellett szembenézniük, de „természetesen” megoldották a járvánnyal, távoktatással járó nehézségeket. De a kormánynak nem az lett volna a dolga, hogy a pedagógusok hivatástudatára építsen. Az lett volna a természetes, ha a döntéshozók biztosítják a megfelelő körülményeket. Ez nem történt meg, fogalmazott. Beszélt arról is, követeléseik között szerepelt egy egyszeri 100 ezer forintos kompenzáció, amelyet a digitális munkarendben részt vevő tanárok saját költségeik fedezésére kaphattak volna, de a kormány még csak tárgyalni sem akart erről.

https://nepszava.hu/3123012_psz-tobb-mint-szaz-tanar-adta-az-eletet-hogy-ez-a-tanev-sikeres-legyen

 

Több elismerés jólesne – tanévzáró sajtótájékoztatót tartott a PSZ

A 100 százalékos táppénz kifizetése csak szórványosan valósult meg – ez is elhangzott a PSZ tanévzáró sajtótájékoztatóján. A Magyar Államkincstártól kikért adatokból kiderült: tavaly szeptember és december között 30,4 ezer pedagógus volt táppénzen, közülük csak 305-en kaptak 100 százalékos juttatást. Miközben Kásler Miklós miniszter azt mondta, ez mindenkinek jár, aki koronavírus-fertőzés miatt maradt otthon. Szabó Zsuzsa elnök szerint a jövő évi költségvetésben nem látszik, hogy a kormány bármin is javítani akar az oktatásban. Egy forint sincs betervezve béremelésre, a pályakezdők megbecsülésére. Totyik Tamás alelnök ismertette, milyen elvárásai vannak a szakszervezetnek az új tanévre, a lemaradások pótlására.

https://nepszava.hu/3123076_tobb-elismeres-jol-esne-tanevzaro-sajtotajekoztatot-tartott-a-psz

 

A tárca szerint sikeresen zárult a tanév

A családok helyzetének segítése, valamint a tanulók felzárkóztatása céljából a tanítást követő két hétben az iskolák 1-8. évfolyamain meg kell szervezni a gyermekfelügyeletet, ahol ezt a szülők igénylik. A június 29-ig tartó gyermekfelügyeleti időszak az általános iskolákat, valamint a 6. és 8. évfolyamos gimnáziumok 5-8. osztályait érinti. A felügyelet alatt napközi, szakkör, sportfoglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő, illetve felzárkóztató foglalkozás egyaránt szervezhető, amennyiben pedagógiai szempontból ez indokolt. Az óvodai feladatellátás a nyári időszakban is folytatódik.

https://kormany.hu/hirek/sikeresen-zarult-a-2021-es-tanev

 

Eredményesen zárul az első tanév a megerősített szakképzésben

Június 15-én a szakképzésben is véget ér a 2020/2021-es tanév; az oktatók és tanulók járványhelyzetben tanúsított példás helytállását mutatja, hogy 2021-ben összesen 26 ezer diák tett sikeres ágazati szakmai érettségi vizsgát, az emelt szinten szakmai érettségire jelentkezők száma pedig idén minden hátráltató körülmény dacára negyedével, ötezer fölé nőtt – hangsúlyozta a parlamenti és stratégiai államtitkár a tárca közleménye szerint.

https://kormany.hu/hirek/eredmenyesen-zarul-az-elso-tanev-a-megerositett-szakkepzesben

 

Szombathelyen pedagógusokat tüntettek ki

Június 15-én tartották a szombathelyi önkormányzat pedagógusnapi ünnepségét, ahol a kiemelkedő munkát végző pedagógusokat köszöntötték.

https://www.nyugat.hu/cikk/szombathely_pedagogusnap_kituntetes_2021

 

Megjelent az Egyensúly Intézet javaslatcsomagja a magyar közoktatás megújításáról

Ritók Nórával (Igazgyöngy Alapítvány) és Halácsy Péterrel (Prezi és Budapest School) közös rendezvényen mutatta be az Egyensúly Intézet új javaslatcsomagját, mely a közoktatás korszerűsítésére tesz javaslatokat. A javaslatcsomag kiemeli: a közoktatás egyre kevésbé látja el alapvető funkcióit: nem készíti fel a magyarokat a munkaerőpiaci részvételre, nem tompítja a meglévő esélykülönbségeket. Az Egyensúly Intézet szerint az oktatási rendszer problémáinak megoldását hat kulcsfontosságú probléma orvoslásával kell elkezdeni: 1. jövőképhiány; 2. teljesítményhiány; 3. pedagógushiány; 4. hatékonysághiány; 5. autonómiahiány; 6. esélyhiány. (A PSZ szakmai segítséget nyújtott az elemzéshez!)

https://egyensulyintezet.hu/hogyan-legyunk-okos-nemzet/

 

Borsod egyik legrosszabb hírű telepén mutatták meg, hogyan lehet esélyt adni a mélyszegénységben élő gyerekeknek

Négy utca, kétszázötven gyerek: ez Fügöd, ahol a házakban nincs vezetékes víz, nincs játszótér, nincs munka. Itt, Encs legrosszabb hírű romatelepén indított tavaly szeptemberben iskolaelőkészítő programot a szegénységben élő borsodi gyerekeknek évek óta fejlesztő foglalkozásokat szervező InDaHouse Egyesület. Huszonnyolc óvodás kapott hétről hétre egyéni fejlesztést, hogy ne ledolgozhatatlan hátrányokkal induljon majd elsősként.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210614_InDaHouse_Fugod

 

június 15.

Rendkívül nehéz volt a tanév, a béremelés elengedhetetlen

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke (PSZ) az ATV Start című műsorában arról beszélt: nagyon nehéz éven vannak túl a diákok, a tanárok és a szülők is. A tanulóknak rendkívüli körülmények között megszerezniük a tudást, a szülőknek pedig a szokottnál is nagyobb támogatást kellett nyújtaniuk gyermekeik iskolai boldogulásához. Jelezte: egy évtizedek óta pályán lévő pedagógus több millió forintot veszíthetett azzal, hogy nem a folyamatosan növekvő minimálbérhez kötik a fizetéseket. Kitért arra is, hogy elöregszik a pálya: sokan mennek nyugdíjba a következő években, őket nem tudják pótolni a kezdők, akiknek az alacsony fizetés miatt sem vonzó a tanítás.

http://www.atv.hu/belfold/20210615-psz-elnok-egy-palyakezdo-pedagogus-bere-budapesten-meg-alberletre-sem-eleg

 

Továbbra is kéri az egyszeri 100 ezer forintos kiegészítést a PSZ

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az Inforádiónak nyilatkozva mielőbbi béremelést sürgetett: 60 százalékos emelést szeretnének ahhoz, hogy elérje a 2014-ben a köznevelési törvényben meghatározott szintet a pedagógusok bére. Emellett a munkaterheik csökkentését, a fiatalok pályára vonzását és pályán tartását követelik – mondta az elnök a PSZ tanévzáró sajtótájékoztatója kapcsán. Felidézte: az elmúlt több mint egy évben a pedagógusok saját költségükön biztosították a digitális tanításhoz szükséges eszközöket és infrastruktúrát, az állam ezt még mindig nem kompenzálta. Kitért arra is: több mint 100 oktatásban dolgozó haláláról tud a Pedagógusok Szakszervezete.

https://infostart.hu/belfold/2021/06/15/maruzsa-zoltan-ez-a-tanev-minden-volt-csak-nem-kiszamithato

 

Minden második szülő szerint megviselte a gyerekeket a járvány

A szülők fele szerint romlott gyermekének mentális egészsége a járvány alatt – közölte egy országos, reprezentatív kutatás nyomán az UNICEF Magyarország. Legtöbben azt vették észre, hogy gyermekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb lett, elvonult a világ elől vagy szorongott. A kamaszokat érintette leginkább a helyzet. A 11-18 évesek szüleinek 55 százaléka tapasztalta az alvászavar, a befelé fordulás jeleit.

https://hvg.hu/elet/20210615_unicef_publicus_gyerekek_mentalis_egeszsege_koronavirus_felmeres

 

A szülők is sokat költöttek távoktatásra

A koronavírus-járvány első hullámához képest több magyar szülő vásárolt új számítástechnikai eszközt gyermekének a második és harmadik hullám alatt a Budapest Bank friss kutatása szerint. Átlagosan 132 ezer forintot költöttek. A megkérdezett szülők harmada úgy véli, nem változott gyermeke teljesítménye a digitális oktatás ideje alatt, azonban a tavalyi 23 százalékhoz képest idén 36 százalék mondta, hogy negatív irányba változott.  Az idei digitális oktatásra történő átállás a megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint gördülékenyebben ment, mint egy évvel ezelőtt.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/budapest-bank-felmeres-online-oktatas-szamitastechnika-vasarlas-iskola-keszpenz-bankkartya-fizetes.731085.html

 

A te anyukád hányast kapott a feladatra?

A tantervi követelmények nem változtak, pedig az online oktatás alaposan visszavetette a tanulók teljesítményét. Különösen a digitális szegénységgel küzdő, hátrányos helyzetű, többségében roma családoknál jelent ez gondot. A hvg.hu a tanév utolsó hetében Csobánkán járt, ahol a helyi tanodában segítik a hányatott történetű általános iskola munkáját.

https://24.hu/belfold/2021/06/15/online-oktatas-tanoda-csobanka-szegregacio-riport/#

 

A magyar oktatás olyan, mint egy nagy lyukas fazék

Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója mutatta be az intézet által készített oktatáspolitikai javaslatcsomagot. Vonzóvá kell tenni a pedagógusképzést, javítani a pálya presztízsét. A pedagógusbéreket 2030-ig az átlagbérek kétszeresére kell emelni. Emellé javasolnak egy dinamikusabb bérnövekedési pályát, különösen a pálya első évtizedében háromról két évre kell csökkenteni a fizetési kategóriák közötti átmenet időtartamát, mert ebben a pályaszakaszban a legnagyobb a lemorzsolódás.

https://444.hu/2021/06/15/a-magyar-oktatas-olyan-mint-egy-nagy-lyukas-fazek-amibol-egyszerre-30-helyen-folyik-a-viz?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-magyar-oktatas-olyan-mint-egy-nagy-lyukas-fazek-amibol-egyszerre-30-helyen-folyik-a-viz

 

Ottalvós táborokat is lehet szervezni

Civil szervezetek is tagjai lesznek a most létrejött a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek, amely Novák Katalin vezetésével hetente ülésezik majd. Az első megbeszélés témája a gyerekek nyári táboroztatása volt – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. A nyári szünet tíz hetében 110 ezer gyerek töltheti a szünidő egy részét Erzsébet-táborokban, a hétvégéken pedig családi táborokat szerveznek.

https://azuzlet.hu/novak-katalin-vezeti-a-kozossegi-elet-ujrainditasaert-felelos-operativ-torzset/

 

június 16.

A jövő évi állami kampányköltségvetésben sem számoltak a pedagógusok béremelésével

Egy pályakezdő pedagógus bruttó 230 ezer, nettó 140-150 ezer forintot kap havonta, vagyis épp csak átlépi a szegénységi küszöböt. A diplomások máshol jóval többet keresnek – jelezte a bérfeszültséget Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Nemzeti TV Napi téma műsorának. Az alacsony bérek következménye a pedagógushiány. A tudás leértékelődött, nem érdeke a kormánynak, hogy felkészült pedagógusok oktassák a gyermekeket. Az csak mese és kormánypropaganda, hogy a pedagógusok nyáron 10 hét szabadságra mennek. Ami a 60 százalékos bérkövetelést illeti: a kormány ezt egyszer már megadta, majd elvette. A kollégák az elmúlt években akár 7,5 millió forintot is veszíthettek azzal, hogy a kormány nem a növekvő minimálbérhez köti a pedagógusok bérét, utalt a Bérnyomásmérőnk adataira.

https://www.facebook.com/nemzetitv/

https://alfahir.hu/2021/06/16/pedagogusok_szakszervezete

 

Kásler Miklós: rendkívüli tanév ér véget

Olyan rendkívüli tanév ér most véget, amely megmutatta a magyar iskolarendszer legnemesebb értékeit és hagyományait – tette közzé a Facebookon Kásler Miklós miniszter. „Embert próbáló kihívásokkal szembesültek ifjaink és az őket tanító pedagógusok”. Az iskolák az online tér nyújtotta lehetőségek kihasználásával megőrizték intézményeik és ezáltal az egész ország működőképességét. A köznevelés ezzel a helytállással hozzájárult a járvány harmadik hullámának letöréséhez és sok ezer magyar ember életének megmentéséhez. Megköszönte a pedagógusok és a tanulók egész éves munkáját, azt kívánva, hogy szeptembertől újra a megszokott módon láthassák viszont egymást.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kasler-rendkivuli-tanev-er-veget

 

Ne csak arról szóljon az iskola, hogy van matek- és kémiaóra, hanem arról is, hogyan érzik magukat a gyerekek

A koronavírus-járvány jócskán megviselte a gyerekeket és a velük foglalkozó szakembereket, az UNICEF Magyarország ezért igyekszik tenni azért, hogy az iskolában minden eddiginél tudatosabban kezeljék a mentális egészséget. Már tavaly felismertük, hogy a járvány elsősorban nem a gyerekek fizikai egészségét veszélyezteti, de számos területen közvetve hat a gyerekekre – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője.

https://24.hu/belfold/2021/06/16/koronavirus-gyermekvedelem-mentalis-egeszseg-unicef-szlanko-viola/#

 

Egy előítéletes társadalomban az iskola is előítéletes

A középiskolai felvételit elemzi a cikk, kitérve az iskolai osztályozásra, amely a középosztály és a felső társadalmi csoportok érdekeit tükrözi. A feszültséget az a társadalmi nyomás növeli, amely a diploma, de legalábbis az érettségi megszerzését tartja a társadalmi státusz megtartása feltételének vagy a kitörés lehetőségének. „Ha nagyobb a verseny, a válogatás szempontjai is nagyobb mértékben érvényesülnek. Így az osztályozás logikája, a társadalomban meglévő, így a pedagógusokat is átható társadalmi előítéletek, illetve az, hogy a tanuló melyik megyébe született, sokkal nagyobb mértékben számítanak, függetlenül a tudástól és a képességektől. Vagyis jelenleg nem a felső- és középosztálybeli gyerekeknek van igazán vesztenivalójuk, hanem a tőlük különböző csoportok gyerekeiért izgulhatunk igazán.”

https://qubit.hu/2021/06/16/egy-eloiteletes-tarsadalomban-az-iskola-is-eloiteletes

Szilágyi János: Egyszer használatos szakmunkások

„A szisztémának a szakmai-pedagógiai hipotézise pedig az volt, hogy a szakiskolába belépő fiatalokat az idejekorán megkezdett szakképzéssel és a megnövelt időkeretű munkára szocializálással nagyobb sikerrel lehet eljuttatni a szakképzettség megszerzéséhez. Ezeknek a zömében vidéki tanulóknak a legtöbb sikerélményt és motivációt a motorikus képességekre visszavezethető, a kéz intelligenciájára épülő, munkatevékenységbe ágyazott szakmatanulási megközelítés hozhatja.” Szilágyi János szakértő cikkének második része.

https://nepszava.hu/3123242_egyszerhasznalatos-szakmunkasok

 

A gyermekorvosok támogatják a 12-18 év közöttiek oltását

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a 12 év felettiek védőoltását a koronavírus ellen. A mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd. A járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hazi-gyermekorvosok-orszagos-erdekkepviseleti-es-szakmai-egyesuletenek-kozlemenye

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna műsorában is a 12 év felettiek oltásának fontosságát hangsúlyozta. Beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány a gyerekeknek nem csak a szervezetét viselte meg: egy tízéves gyerek eddigi életének tíz százalékát töltötte karanténban.

https://infostart.hu/interju/2021/06/16/havasi-katalin-a-gyerekek-beoltasaval-megelozheto-az-ujabb-karanten

 

Vastaps közepette tiporták a melegjogokat – aggódik a Magyar Helsinki Bizottság

Tegyük fel, hogy középiskolában összejön két meleg diák, ez kitudódik és valaki leköpi, esetleg máshogy bántalmazza őket. Az osztályfőnök a törvény életbe lépése után még egy órát sem szentelhet az esetnek, hogy elmagyarázza, miért helytelen ilyet tenni, hiszen a jogszabály alapján akár a homoszexualitás propagálásának bűnébe is eshet és szankciókkal kell szembenéznie, mondta a Népszavának Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza. Arra reagált, hogy a parlament (a fideszes képviselők vastapsa közepette) elfogadta azt a jogszabályt, amely összemossa a homoszexualitást a pedofilokkal.

https://nepszava.hu/3123217_vastaps-kozepette-tiportak-a-melegjogokat-aggodik-a-magyar-helsinki-bizottsag-jogasza

 

A PDSZ a „pedofil” törvényről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élesen bírálta a jogszabályt, amely a pedofíliával kapcsolatos szigorítások mellett korlátozza a szexuális kisebbségek és a transzneműek jogait. Ez teljesen ellehetetlenít egyes mentálhigiénés tevékenységeket az iskolákban. A törvény szerint egy államilag „jóváhagyott” listán sorolják fel a szervezeteket, amelyek betehetik lábukat az intézményekbe, de a PDSZ biztosra veszi, nem szakmai szempontok érvényesülnek a lista kialakításakor.

https://24.hu/belfold/2021/06/16/durvan-nekiment-a-pdsz-a-homofob-pedofiltorvenynek/?fbclid=IwAR2vUrYiT-ynzqBoFQEYuKDJMZadCDmISsTiwuU-0qvdAVLLSBEtRO5cpyo

 

június 17.

Egy emléktábla levételének margójára

„Egy emléktábla levétele egy iskola aulájának faláról lehetne akár pimf ügy is, ám abban, hogy mégsem az, egyszerre van benne 2021 Magyarországának, és az értéket teremtő embernek is a fogvacogtató tragédiája. Mert amikor az erkölcs a politikai hatalom függvényévé válik, összezavarodnak a morális iránytűk. Az eset a Polgári Vásárhelyi Pál Általános Iskolában történt, ahol a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ igazgatója, Tóth Lajos Árpád meglátva az iskola falán Kovács Istvánné, Marika emléktábláját, feltette a kérdést: „Mit keres még ez itt?”. A kérdés pedig elég volt ahhoz, hogy az igazgatói feladatok ellátásával megbízott jelenlegi igazgatóhelyettes, Molnárné Kovács Judit levetesse azt.” (Az esetre a PSZ hívta fel a figyelmet.)

https://hirklikk.hu/kozelet/egy-emlektabla-levetelenek-margojara/382915

 

260 ezer forint lehet a diplomás minimálbér

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat, ez bérnövekedéshez vezet: 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2021/06/17/kocsis-mate-a-hitelmoratorium-fenntartasat-kerik

 

Diplomás minimálbért akarnak, a kormányfőhöz fordulnak az állami szféra dolgozói

A közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, rendvédelmi és a szociális ágazatban dolgozók, valamint az állami vállalatok alkalmazottai béremelést és érdekegyeztetést követelnek – hangzott el több szakszervezet közös sajtótájékoztatóján. Ravasz Ágnes, a PDSZ Országos Választmányának elnökhelyettese elmondta, 2014-óta nem emelkedett a tanárok bére, ugyanis a vetítési alapot abban az évben az akkori minimálbéren befagyasztották. Most egy öt éve általános iskolában tanító pedagógus bére 240 forinttal haladja a meg a garantált bérminimumot. Ezért követelik, hogy béreiket igazítsák a mindenkori minimálbérhez. Követelik, hogy a szakmai szervezeteket, a szakszervezeteket vonják be az őket érintő kérdésekbe – mondta a PDSZ képviselője.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/diplomas-minimalbert-akarnak-es-a-kormanyfohoz-fordulnak-az-allami-szfera-dolgozoi.731246.html

 

A pedagógusok által kezdeményezett polgári engedetlenség morálisan megalapozott

A Facebookon terjed egy levél, amelyben pedagógusok név szerint jelentik ki: polgári engedetlenséggel a „homofób törvényeket” tudatosan meg fogják szegni. A kezdeményezésről Majtényi László, Trencsényi László és Miklós György beszélt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-altal-kezdemenyezett-polgari-engedetlenseg-moralisan-megalapozott/382941/

Az ELTE Szociológia Doktori Iskola is tiltakozik a homofób törvény ellen

A tudósokból álló oktatási intézmény határozottan foglal állást a kormány által elfogadott és nemzetközi felháborodást keltő törvénnyel szemben, amellyel diszkrimináló megkülönböztetést tesznek a meleg állampolgárokat érintő témákkal, így személyükkel kapcsolatban.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-elte-szociologia-doktori-iskola-is-tiltakozik-a-homofob-torveny-ellen/382935/

 

Orbán Viktor: a gyermekek szexuális neveléséről csak a szülő dönthet

A kormányfő szerint a pedofilokat radikálisan büntető, a gyermekeinket pedig radikálisan védelmező új törvények miatt verik félre az európai harangokat. Az iskolai nevelés nem állhat ellentétben a szülő akaratával, az legfeljebb csak kiegészítő lehet, formáját és tartalmát pontosan meg kell határozni, a szülők egyetértéséhez kell kötni. A szülők joggal várják el azt is, hogy olyan felületeken, amelyeket gyermekeink korlátozás nélkül használnak, se pornográfia, se öncélú szexualitás, se homoszexualitás, se nemváltoztató programok ne legyenek elérhetők.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/orban-viktor-a-gyermekek-szexualis-neveleserol-csak-a-szulo-donthet.html

 

Klinikai szakpszichológusok eltérő véleménye

Bagdy Emőke és Lászlóffy Julianna klinikai szakpszichológus eltérő véleményét ismerteti a portál. Utóbbi szerint az iskolákból kitiltott érzékenyítő programok a gyerekek nemi identitására, szexuális orientációjára nincsenek hatással, arra viszont igen, hogy mennyire tudnak nyitott, elfogadó felnőttek lenni.

https://444.hu/2021/06/17/a-szexualis-iranyultsag-nem-fugg-attol-hogy-mit-hallunk-rola-gyerekkent

 

Megvásárolhatják-e kiskorúak a Halál Velencében vagy az Eltűnt idő nyomában példányait?

Az orosz eredetinél is szigorúbb homofób törvény alapján kérdéseket tett fel Nyáry Krisztián író.

https://444.hu/2021/06/17/megvasarolhatjak-e-kiskoruak-a-halal-velencebent-kinek-kell-majd-kivagnia-shakespeare-konyveibol-a-szonetteket-melyeket-ferfiakhoz-irt

 

Mikortól kell eltitkolni az iskolában Homéroszt vagy Harry Pottert?

A törvény elfogadása óta sok pedagógus és iskolai könyvtáros érezheti nehéz helyzetben magát. Hiszen a nem egyértelműen megfogalmazott új szabály szerint jó eséllyel törvényt fognak sérteni, ha ugyanúgy tanítják például a történelmet vagy az irodalmat, mint korában. Vagy ha nem szelektálják az iskolai könyvtárból azokat a műveket, amelyekben van homoszexuális szereplő, ilyen érzelem vagy netán utalnak rá. Mindez szándékosan zavaros és ellentmondásos a TASZ szerint.

https://www.szabadeuropa.hu/a/mikortol-kell-eltitkolni-az-iskolaban-homeroszt-vagy-harry-pottert/31311250.html

 

A pedagógushallgatók számítanak arra, hogy lesz állásuk

Megjelent a Felvi.hu-n a legújabb Euro­student jelentés. Az Oktatási Hivatal által publikált kutatás egy háromévente ismétlődő nemzetközi felmérés része, amely a felsőoktatásban tanuló hallgatók tanulmányi és szociális helyzetét vizsgálja. A művészet, az államtudományi, a pedagógusképzési területek hallgatóira példás előmenetel jellemző, háromnegyedük a mintatanterv szerint halad. Leginkább a hitéleti, az orvosi, a jogi és a pedagógusképzés hallgatói voltak derűlátók, körükben a többség pozitívan értékelte a választott képzés munkaerőpiaci hasznát, és arra számít: diplomaszerzés után lesz állása.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biztosra-mehetnek-a-joghallgatok-9952142/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

június 18.

Kovács Zoltán szerint nem homofób, hanem gyerekvédő a törvény

Ha gyermekeink védelméről van szó, nem kérdés: zéró tolerancia érvényes a pedofilokkal szemben, a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülő joga – írta Kovács Zoltán államtitkár az Euronews portálon megjelent cikkében. A nemzetközi kapcsolatokért felelős politikus a nemzetközi bírálatokról  úgy vélte, a kormány sok elismerést kapott családbarát politikája miatt, de Európában a  pedofiltörvény miatt újra kongatják a vészharangot.

https://24.hu/kulfold/2021/06/18/kovacs-zoltan-pedofiltorveny-europa/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X