Heti lapszemle 2021. június 11.

lapszemle

A Pedagógusok Szakszervezete köszöni a pedagógusok, az oktatásban dolgozók áldozatos munkáját, amelyet a koronavírus-járványban, nem mindennapi körülmények között végeztek. Lassan véget ér a tanév, amelyet június 14-én sajtótájékoztatón értékelnek szakszervezetünk országos vezetői.

 

június 4.

Áldozataink emléke kötelez

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) honlapján és a Facebookon is köszöntette a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat, kitérve arra is, milyen áldozatos munkát végeztek az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt. Információink szerint csaknem 100 pedagógust, oktatási dolgozót elveszítettünk: emlékük is kötelez a jövő építésére.

https://pedagogusok.hu/hirek/aldozataink-emleke-kotelez-koszonto-pedagogusnapra/

 

Szerelemből végzik munkájukat a pedagógusok

A Pesti Hírlap három pedagógust kérdezett arról, miért választották ezt a pályát, ki tudják-e hozni magukból a maximumot, min változtatnának, mire tekintenek értékként a magyar oktatásban, mennyire érzik megbecsülve magukat. A válaszokból kirajzolódik: bár a hivatástudat mindent felülír, a társadalmi elismertség hiánya nagyon bántja őket.

https://pestihirlap.hu/2021/06/04/szerelembol-vegzik-a-munkajukat-a-pedagogusok/

 

június 5.

Orbán Viktor levélben köszöntötte a pedagógusokat

A miniszterelnök levélben mondott köszönetet a pedagógusoknak egész éves munkájukért. Szerinte a mögöttünk lévő csaknem másfél év arról is tanúbizonyságot tett, hogy a pedagógusok a jövő nemzedékének eredményes oktatása érdekében gyorsan és eredményesen alkalmazkodtak a változó körülményekhez. A munkakörülmények javítása érdekében a kormány folytatja a megkezdett fejlesztéseket, melyek a járvány időszakában az oktatáshoz hasonlóan egyetlen napra sem álltak le, és mindent elkövetnek, hogy a pedagógusok munkájának megbecsültsége tovább növekedjen.

https://magyarnemzet.hu/belfold/levelben-koszontotte-orban-viktor-a-pedagogusokat-9897920/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Kásler Miklós a társadalom és a kormány nevében mondott köszönetet

„A teljes magyar társadalom és a kormány nevében köszönöm a pedagógusainknak, hogy nélkülözhetetlen feladataikat a járvány idején is töretlen kitartással és elhivatottsággal végezték!” – mondta a miniszter közétett videójában.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210606-kasler-miklos-a-teljes-magyar-tarsadalom-es-a-kormany-neveben-koszonom-a-pedagogusainknak

 

Maruzsa Zoltán: Hírgyártás a tanügy frontján

Bár a köznevelési államtitkár cikke végén köszönetet mondott pedagógusnap alkalmából, élesen bírált több szerepelőt: szak- és civil szervezetet is. „Jól látható módon azonban az oktatásról szóló hírek terén jelentős szellemi önvédelemre lesz szükség a következő hónapokban (is): ne feltétlenül higgyünk a károgóknak, a fizetett lejáratóknak és a szakmai szervezeteknek álcázott kommandósoknak.”

https://magyarnemzet.hu/velemeny/hirgyartas-a-tanugy-frontjan-9893930/

 

Az MSZP és az LMP béremelést ígér tanároknak kormányváltás esetén

Az MSZP előválasztási programjában azt ígéri: 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzárendelik a mindenkori minimálbérhez. A pedagógushiány mérséklésére az alapképzésben és az osztatlan pedagógusképzésben is bevezetik a tandíjmentességet, a teljes körű állami finanszírozást. Az LMP szerint azonnali béremelés kell a pedagógusoknak és a pedagógiai munkát közvetlenül segítőknek a bérek minimálbérhez kötésével. A párt küldetésének érzi, hogy kormányváltás esetén visszapótolja az oktatásból kiesett költségeket.

http://www.atv.hu/belfold/20210606-az-mszp-es-az-lmp-beremelest-iger-a-tanaroknak-kormanyvaltas-eseten/hirkereso

 

A KDNP tiszteleg a pedagógusok előtt

„Büszkék lehetünk pedagógusainkra, hiszen ebben az emberpróbáló helyzetben kifogástalan szaktudásról tettek tanúbizonyságot, saját példájukkal erősítették és segítették át a diákokat ezen a kihívásokkal teli időszakon.”

https://pestisracok.hu/kozlemenyben-tiszteleg-a-kdnp-a-pedagogusok-elott/

 

Mentálhigiénés kiadvánnyal segíti a pedagógusok munkáját az UNICEF Magyarország

A „Covid-19: Visszatérés az iskolába” c. kiadvány segít felismerni például a mentálhigiéniai problémák, a gyermekbántalmazás tüneteit.

https://jovotv.hu/2021/06/05/mentalhigienias-kiadvannyal-segiti-a-pedagogusok-munkajat-az-unicef-magyarorszag/

 

június 6.

Nem becsülik meg a pedagógusok munkáját

A PSZ szerint annyira nem becsülik meg a szakmát, hogy egyre kevesebben készülnek pedagógusi pályára. Szabó Zsuzsa elnök pedagógusnap alkalmából azt nyilatkozta az ATV híradónak: a fiatalok máshol sokkal többet kereshetnek, mintha tanítanának. A híradó kérdezte az Emmit, hány pedagógus halt meg a járványban, de a tárca kitérő választ küldött.

http://www.atv.hu/videok/video-20210606-megkerdeztuk-az-emmit-miert-nem-hozzak-nyilvanossagra-hany-pedagogus-vesztette-eletet-a-jarvanyban-itt-a-valasz

 

Európa több országában is oltják a tinédzsereket, mi még várunk nyár végéig

Az Európai Gyógyszerügynökség május végén jóváhagyta a Pfizer/BioNTech vakcináját a 12-15 év közötti fiatalok számára, s egyre több állam ad zöld utat az oltásnak. Orbán Viktor azonban szokásos rádióinterjújában azt közölte, erről „egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell dönteni, nem politikai alapon”.

https://nepszava.hu/3122117_europa-tobb-orszagaban-is-oltjak-a-tinedzsereket-mi-meg-varunk-nyar-vegeig

 

június 7.

Szakképzésben oktatókat díjaztak Debrecenben

Pedagógusnap alkalmából legkiválóbb dolgozói munkáját díjazta a Debreceni Szakképzési Centrum; a június 7-i ünnepségen 14 munkatárs és egy tantestület részesült elismerésben.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2021/06/szakkepzo-pedagogusokat-dijaztak-debrecenben

 

Oltott felnőttek fogadják a táborozó gyerekeket

Tavaly sem alakultak ki gócpontok a táborokban, az idei nyár még biztonságosabb lehet, a táborszervezők döntő többsége be van oltva. Nincs olyan előírás, amely a gyerekek teszteléséhez kötné a táborokban való részvételt – mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/oltott-felnottek-fogadjak-majd-a-taborozni-vagyo-gyermekeket-3817765/

 

június 8.

Kásler Miklós elismeréseket adott át pedagógusnap alkalmából

Az emberi erőforrások minisztere pedagógusnap alkalmából szakmai díjakat adott át a Pesti Vigadóban.  Apáczai Csere János-díjban harmincnyolcan, Trefort Ágoston-díjban tizenhatan, Eötvös József-díjban hatan részesültek. Beszédében Kásler Miklós kitért arra, hogy a pedagógusok a koronavírus-járvány alatt rendkívül fegyelmezetten, lelkesen támogatták diákjaikat, egymást és sokszor a szülőket is. „Amit önök tettek, kivételes” – mondta a miniszter.

https://kormany.hu/hirek/a-hagyomanyainkra-alapozo-korszeru-ismeretekre-lehet-epitkezni-az-oktatasban

 

Béremelés is kell a pedagóguspálya vonzóvá tételéhez

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában azt mondta: az ellenzéki pártok között egyetértés van abban, hogy emelni kell a pedagógusok bérét. Egyszeri, 30-35 százalékos emelést említett. A Klebelsberg Központot megszüntetnék.

http://www.atv.hu/videok/video-20210608-ujra-vonzova-kell-tenni-a-pedagogus-eletpalyat

 

Megjelent a Magyar Közlönyben az új tanév rendje

A rendelet szerint az első tanítási nap 2021. szeptember 1. (szerda), az utolsó tanítási nap 2022. június 15. (szerda) lesz.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210608/hivatalos-megjelent-az-uj-iskolai-tanev-rendje-itt-a-legfontosabb-naptar-487082?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Megemelték a térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás óraszámait

A jelenlegi szabályok alapján a siket vagy nagyothalló jelnyelvhasználók egy évben 120 órányi térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra jogosultak, amit további időkeretben egészíthetnek ki az oktatásban résztvevők. A most elfogadott változtatás az utóbbi többletóraszámot emelte meg 2022 és 2023 év elejétől, emellett a bővítés lehetőségét kiterjesztette az óvodás és az általános iskolás siket és nagyothalló gyermekekre is, akik eddig nem igényelhettek plusz jelnyelvi tolmácsolást. Az óvodai nevelésben évi 150, majd 200 órára, az általános és középiskolában 300, majd 400 órára emelkedik a többletóraszám.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/megemeltek-oktatas-teritesmentes-igenyelheto-jelnyelvi-tolmacsszolgaltatas-oraszam-oktatas-ovoda-iskola.730666.html

 

Felekezeti térhódítás az oktatásban

Az Orbán-kormány közreműködésével az elmúlt években egyre nagyobb szerephez jutottak az egyházak az oktatásban is. Ez nemcsak az egyházi fenntartású (sok esetben az államtól átvett) oktatási-nevelési intézmények számának növekedésében, hanem például a tankönyv- és tananyagfejlesztésben, a költségvetési támogatásokban is megmutatkozik. A KSH adatai szerint 2010 óta több mint duplájára nőtt az egyházi óvodák, általános iskolák, gimnáziumok száma. Az egyházi kiadók tankönyvei is egyre nagyobb számban jelennek meg a hivatalos tankönyvjegyzéken.

https://nepszava.hu/3122263_tulteljesitve-tamogat-egyhazakat-a-kormany

 

Szeptembertől munkabért kaphatnak a diákok

Újabb állomásához érkezett a szakképzés átalakítása. Szeptembertől a duális képzésben részt vevő diákok munkabért kaphatnak. A képzés átalakításának eddigi tapasztalatairól és a következő lépésekről tartottak egyeztetést a szakképzésért felelős helyettes államtitkár részvételével az intézmények, vállalatok és a kamara képviselői Debrecenben.

https://www.dehir.hu/debrecen/szakkepzes-szeptembertol-mar-munkabert-kaphatnak-a-diakok/2021/06/08/

 

Az adatok szerint szükség volt az iskolaőrökre

Az idei tanévben mind ez ideig 331 alkalommal intézkedtek az iskolaőrök: 86 esetben garázdaság, testi sértés és vagyon elleni bűncselekmények vagy szabálysértések miatt. Az első félévben 308-szor intézkedtek, ezekből 72 esetben bűncselekmény miatt. A második félév kedvező statisztikájához hozzájárult, hogy sokáig nem volt jelenléti oktatás – mondta az Inforádiónak Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Jelenleg 519 iskolaőr dolgozik, de folyamatos a toborzás.

https://infostart.hu/belfold/2021/06/08/evertekelo-a-szamok-azt-mutatjak-szukseg-volt-az-iskolaorokre

 

június 9.

Pedagógusnapi köszönet helyett pénz vártak volna

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is úgy véli, időszerű lenne a pedagógusbéreket emelni, hiszen a minimálbértől elvált a pedagógusok bére, ez 60-65 százalékos bérkiesését jelent mára. A 2014-ben megállapított, majd vetítési alapként elnevezett és így befagyasztott 101 500 forintos összeg helyett a minimálbér már 167 400 forint, de a pedagógusok bérét még mindig ebből a befagyasztott alacsonyabb összegből számítják ki.

https://index.hu/belfold/2021/06/09/nkp-a-tomegesen-nyugdijba-vonulo-pedagogusok-berrendezes/

 

Tovább szűkítik a tankönyvpiacot

A jövőben már nemcsak az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel, hanem egy külső gazdasági társaságot is bevonva látná el a kormány a tankönyvek előállításával és rendelésével kapcsolatos feladatokat. A köznevelési törvény nemrég elfogadott módosításával ugyanis felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben jelöljön ki egy (vagy több) gazdasági társaságot a feladatokra. Az Emmi azt közölte: az említett gazdasági szervezet nyomdai feladatokat láthat el.

https://nepszava.hu/3122402_tovabb-szukitik-a-tankonyvpiacot

 

Arany iránytű pénzügyeket oktatóknak

A pénzügyeket legeredményesebben oktató tanárok, valamint a szakmai versenyeken legsikeresebb diákok kaptak elismerést a jegybank alelnökétől.

https://novekedes.hu/hirek/arany-iranytu-dijat-kaptak-a-a-penzugyeket-legeredmenyesebben-oktato-tanarok

 

Uniós kötelezettségszegési eljárás a gyöngyöspatai ügyben

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, mert a szegregált oktatásba kényszerített diákok kártérítésének természetben és szolgáltatásban való megfizetése ellentétes az uniós jogokkal. A tavaly nyáron elfogadott törvény arra kötelezi a bíróságokat, hogy iskolai szegregációs perekben pénzbeli kártérítés helyett oktatást-képzést állapítsanak meg sérelemdíjként. A törvény a bizottság szerint két uniós irányelvet is sért: az egyik az egyenlőségekről szóló, a másik a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról szóló uniós irányelv.

https://merce.hu/2021/06/09/ket-kotelezettsegszegesi-eljaras-is-indult-ma-a-magyar-kormany-ellen/

 

Szülőföldön magyarul program: megjelent az oktatási-nevelési támogatás idei felhívása

A programban azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy választható tantárgyként tanulják a magyart.

https://azuzlet.hu/szulofoldon-magyarul-program-megjelent-az-oktatasi-nevelesi-tamogatas-idei-felhivasa/

 

Kilenc magyar egyetem került a legfrissebb világrangsorra

Idén is a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem vezeti a magyar intézmények listáját a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási világrangsorában. A magyar intézmények közül a Széchenyi István Egyetem új szereplő a rangsorban.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210609_QS_2022_felsooktatasi_rangsor

 

A Modernát is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség a 12-17 évesek számára

A gyógyszerügynökség át fog vizsgálni minden olyan információt, amely a klinikai kutatásokból a 12-17 éves korosztályra vonatkozik. A cég vezetője korábban elmondta: a Moderna június elején nyújtja be kérelmét. Szerinte az lenne legjobb, ha ezt a korosztályt beoltanák még az iskolaév kezdete előtt, megelőzve a koronavírus-járvány negyedik hullámát Európában.

https://24.hu/tudomany/2021/06/09/moderna-ema-gyerekek-12-17-korosztaly/

 

Minimálbér: mit hozhat 2022?

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva nem sok esélye van, hogy év közben emelés történjen. Bízik abban: születhet olyan megállapodás, amely 2022-ben a jelenlegi arányokat kiigazítja.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/26867-minimalber-mit-hozhat-2022

 

június 10.

A magyar kormány engedélyezi a 12-16 évesek oltását

A kormány döntött arról, hogy engedélyezi a 12 és 16 év közöttiek koronavírus elleni oltását – jelentette be a miniszterelnök a Kormányinfón. Orbán Viktor közölte, nem szerveznek kampányt, a szülők hozzák meg a döntést.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210610_engedelyezik_a_gyerekek_oltasat

 

Már lehet regisztrálni a 12 évesnél idősebbeket is oltásra

A bejelentésnek megfelelően már lehet ezt a  korosztályt is regisztrálni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt a szülőnek van joga elvégezni, meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik, és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online is időpontot foglalni az oltásra az eeszt.gov.hu honlapon.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

 

Több mint 300-an maradtak ki az írásbeli érettségiből

Az írásbeli érettségi vizsgákat önhibájukon kívüli okból – például koronavírus-fertőzés vagy jellemzően karantén miatt – mulasztók száma 359 fő, ők az írásbeli vizsgát szóbelivel pótolhatják, közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között tartották, a középszintű szóbeliket június 14. és 25. között szervezik meg.

https://nepszava.hu/3122629_tobb-mint-300-an-maradtak-ki-az-irasbeli-erettsegibol-sokan-karantenban-voltak

 

Tényleg népszerűbb lett a szakképzés, de a számokkal baj van

A Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának titkára, Juhász Ágnes írt elemző cikket. „A középiskolai felvételi eljárás első szakaszának lezárása után évről évre számos hivatalos nyilatkozat, cikk és szakértői elemzés jelenik meg az iskolatípusok népszerűségéről. Sajnálatos módon ezek következtetései gyakran értelmezési hibákon alapulnak.”

https://g7.hu/kozelet/20210610/tenyleg-nepszerubb-lett-a-szakkepzes-de-a-szamokkal-azert-baj-van/

 

A DK képviselője elmondta, mit kellett volna tenni a pedagógusokért

Az oktatásban dolgozók valódi megbecsülését az jelentette volna, ha pl. idejében tesztelik és beoltják őket, hogy ne betegedjen meg, ne veszítsék el az egészségüket és életüket, megkapják a 100%-os táppénzt, bérkiegészítéssel, jutalommal is elismerik a pedagógusok többletmunkáját, áldozatvállalását, sorolta Arató Gergely a kormányfő pedagógusnapi köszöntője kapcsán.

https://koki.ezalenyeg.hu/kozugy/arato-elarulta-orbannak-mit-kellett-volna-tenni-a-pedagogusokert-68610?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=68610

 

Új kormánypárti javaslatok: tilos lenne 18 éven aluliaknak bemutatni a homoszexualitást és a nemváltást

A kormánypártok több új javaslattal egészítenék ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot. Megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

https://telex.hu/belfold/2021/06/10/pedofil-ellenes-torvenyjavaslat-homoszexualitas-lmbtq-felvilagositas-szuletesi-nem-nemvaltoztatas

 

Alföldi Róbert: a legaljasabb módszert alkalmazza a kormány

A szexuális irányultság és a nemi identitás összemosása a pedofíliával a legaljasabb módszer, amit egy hatalom használhat – írta a színész-rendező. Éppen olyan darabot próbálnak Budaörsön, aminél nagyon sokat beszélgettek arról, milyen fontos lenne, hogy minél több középiskolás merjen kérdezni, és ne legyen öngyilkos, ha rájön: a saját neméhez vonzódik. „Ez a törvény büntetné, büntetni fogja, ha egy osztályfőnök elhozza erre az előadásra a diákjait.”

https://168.hu/itthon/alfoldi-robert-a-legaljasabb-modszert-alkalmazza-a-kormany-a-pedofilellenes-torvenyjavaslatban-206066

 

június 11.

Iskolaőrök: 331 intézkedésre volt szükség

Az Emmi szerint az egyenruhások feladata elsősorban az iskolai agresszió visszaszorítása, a tanárok és a diákok védelme. Tavaly mintegy 500 oktatási intézmény igényelte iskolaőrök jelenlétét, végül az őszi tanévkezdéskor 478 helyen léptek szolgálatba, 55 intézményben nem tudták betölteni a pozíciót. Június közepén már 519 intézményi és tartalék iskolaőr lát el szolgálatot a programban – közölte az ORFK.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/az-iskolaorok-elso-eve-331-intezkedesre-volt-szukseg.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

Változik a 2021-es felsőoktatási felvételi pontszámítási szabálya

Eltérően az általános szabályoktól – ahol csak a komplex nyelvvizsga ért többletpontot -, idén az írásbeli vagy a szóbeli részvizsgáért is jár többletpont: egy középfokú (B2) írásbeli nyelvvizsga 28 többletpontot, egy felsőfokú (C1) írásbeli nyelvvizsga pedig 40 többletpontot ér. A szóbelik esetén a B2-es vizsga 14 pontot vagy egy C1-es szóbeli 20 pluszpontot ér. Ez jelent meg a Magyar Közlönyben.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210610_felveteli_nyelvvizsga_dontes

 

Három magyarországi testnevelés órát közvetítenek Európában

Digital Tesi Live néven, június 11-én 3 valós idejű interaktív, online testnevelés óra jön létre a budapesti központból megszerkesztve, amelyhez becsatlakozhatnak az Európa Tanács tagállamainak iskolái. Új távlatok nyílhatnak meg a diákok előtt, ha a digitális technológia beépül a testnevelés órákba – nyilatkozta az InfoRádiónak a program vezetője, Dénes Ferenc.

https://infostart.hu/tudomany/2021/06/11/harom-magyar-testnevelesorat-kozvetitenek-europaban-sot

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X