Heti lapszemle 2021. április 30.

lapszemle

Szakszervezetünk évek óta kongatja a vészharangot: többen mennek nyugdíjba, mint ahányan egyetemen végeznek vagy a pályán is maradnak kezdő pedagógusként. Különösen igaz ez a természettudományos tárgyakat oktatókra. Az alacsony bér, a sok munka miért is hozná meg a fiatalok kedvét, hogy pedagógusnak álljanak? Május 10-étől kezdik a 16-18 évesek oltását. További hírek a lapszemlében.

 

április 21.

Szemléletváltás nélkül nem fog fejlődni az oktatás
Csapó Benő kutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára az Index kérdésére hangsúlyozta: a technológia önmagában nem old meg semmit, először meg kell értenünk, hogy milyen problémái vannak az oktatásnak, majd ezek javítására használhatjuk a digitális eszközöket. A kutató és csapata már kidolgozta a digitális érettségi koncepcióját, de még sokféle akadályt kell leküzdeni. Az első problémának a tudáskoncepciót nevezte: az a kérdés, hogy milyen ismeretet mérjen az érettségi. A jelenlegi vizsga alapjait képező szemlélet mélyen gyökerezik, és bármennyire is korszerűtlen, nehéz megváltoztatni.
https://index.hu/belfold/2021/04/21/szemleletvaltozas-nelkul-nem-fog-fejlodni-az-oktatasunk/

 

április 24.

Fertőzött szülők gyerekei is mentek iskolába
Egy-két napnak kellett csak eltelnie az óvodák és az általános iskolák alsós évfolyamainak április 19-i nyitása óta, több intézményben újból megjelent a koronavírus. A Népszava információi szerint egy fővárosi óvodában egy kisgyermekről derült ki: elkapta a vírust, nem sokkal később az édesanyja is beteg lett. A nagyatádi Árpád iskolában három nap jelenléti tanítás után egy egész osztály került karanténba, miután az egyik kisdiákról kiderült, koronavírusos. Az ATV minapi beszámolója szerint Pécsen két bölcsődében és két óvodában is megjelent a vírus. A lap többször is kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy hány esetben kellett intézkedni óvodákban és általános iskolákban a fertőzések miatt, de tájékoztatást nem kapott.
https://nepszava.hu/3117503_ujranyitas-fertozott-szulok-gyerekei-is-mentek-iskolaba

 

A járvány megmutatta, hogy valami rosszul működik az iskolákban
A szakszolgálatoknál jelentősen nőtt a tanulási zavar miatt jelentkezők aránya – mondta Gyarmathy Éva pszichológus, aki szerint kaotikus állapotok, fenyegetés, a döntéshozók felelősséghárítása jellemző az oktatásra. Szerinte egy-két hónap jelenléti oktatás nem fogja megoldani azokat a problémákat, amelyek az elmúlt egy évben felhalmozódtak. „Jelenleg nagy felelőtlenségnek érzem a járvány csúcsán visszaengedni az óvodásokat és az alsósokat, hiszen a koronavírus újabb mutációi már a fiatalokra, gyerekekre is veszélyesek, akiknél az oltás még szóba sem jött. És itt most nemcsak az okozhat bajt, hogy egy-egy gyereknek, osztálynak betegség miatt otthon kell maradnia. Mint minden vírus, így a koronavírus is hat az idegrendszerre, csak sokkal erősebben, mint más vírusok. A gyerekek idegrendszere még fejlődésben van, ha megfertőződnek, az fejlődési zavarokat is okozhat.”
https://nepszava.hu/3117470_a-jarvany-megmutatta-hogy-valami-rosszul-mukodik-az-iskolakban

 

április 25.

Május 10-től mindenki visszatérhet az iskolákba
Május 10-től a felsősök és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba, év végéig jelenléti oktatásban tanulhatnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes.
https://eduline.hu/kozoktatas/20210425_iskolak_majus_10tol

 

április 26.

A PSZ korainak tartotta a nyitást
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az Indexnek azt mondta (április 22-én): az április 19-i iskolanyitás korai volt, ennek ellenére a tanárok szinte teljes létszámban megjelentek az iskolák alsós osztályaiban. A PSZ emiatt elvárásokat fogalmazott meg, pl. azt, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, és az otthon maradó gyermekeket semmilyen hátrány ne érje. Emlékeztetett arra a felmérésre, amelyben az oktatási intézmények nyitásáról kérdeztük az oktatásban dolgozókat. A 9500 válaszadó 87 százaléka nem támogatta az újranyitást, ugyanakkor 54 százaléka azt mondta: visszamenne, mert például a gyerekek online oktatása nem lehet annyira hatékony, mintha iskolába járnának, különösen igaz ez az alsósokra.
https://index.hu/belfold/2021/04/26/iskolanyitas-digitalis-oktatas-felmeres-pedagosuok-szakszervezete/

 

Tovább nőhet azok száma, akik elviszik óvodába, iskolába gyermekeiket
A múlt héten a gyerekek 75 százaléka tért vissza iskolákba, óvodákba 60 százalékuk. Maruzsa Zoltán államtitkár szerint két-három hét múlva azok is beviszik iskolába gyermeküket, akik eddig otthon tartották őket. Május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozat is.  Az otthon maradottak a házi feladatokat például a KRÉTA-rendszeren keresztül kapják meg, nem várható el a pedagógusoktól a párhuzamos oktatás, hogy megtartsák a jelenléti és online órákat is – fűzte hozzá. A hétvégi terasznyitásról látta a képeket, reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, mert érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán.
https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/04/26/igy-telt-az-elso-het-az-ovodakban-iskolakban?source=hirkereso

 

Miért nem kötelező a maszkviselés az iskolában?
Hazánkban hatéves kor felett minden közterületen és zárt térben kötelező a maszkviselés. Ez alól kizárólag az iskola jelent kivételt, ahol a kisdiákok szabadon dönthetnek a száj és az orr eltakarásáról.  Az Emmi a portálnak azt írta: az intézmények saját hatáskörben, házirendjükben dönthetnek újabb szabályokról, ha a szülők beleegyeznek. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint erre most törekedniük kell az intézményeknek.
https://index.hu/belfold/2021/04/26/maszkviseles-oktatas-jarvany-nyitas-iskola/

 

Nem a tanmenet vezérli az iskolát, hanem a jóérzés
Nincs jó megoldás, legalábbis olyan, ami mindenkinek az érzékenységét, félelmeit és igényeit integrálni tudná. Vannak, akik félnek újra közösségbe küldeni a gyereküket, mások úgy érzik, otthon lassan felemészti őket az elszigeteltség. A tanárok is megosztottak, mert mindenkit másképp sújt vagy érint a járvány. Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola vezetője mégis kísérletet tesz arra, hogy mindenkit megértsen és biztonságosan működtesse tovább az intézményt.
https://wmn.hu/wmn-life/54983-nem-a-tanmenet-nem-az-oraterv-vezerli-az-iskolat-hanem-a-joerzes–egy-iskolaigazgato-gondolatai-az-ujraeledo-sulibol

 

Most egy olyan házba érnek haza az óvodából, ahol nincs otthon anya
Anyák nélkül maradt koraszülött babák, apák nélkül maradt testvérek, magukra maradt gyermekek – sok család szenvedett kíméletlen csapást a koronavírus miatt. Egy ötgyerekes anyukára a napi teendők után esténként borul rá az egyedüllét, a babával egyedül maradt apáknak anyaszerepbe kell beletanulniuk. A gyerekek közül van, akit rémálmok gyötörnek, más nem érti, miért marad el örökre az apával tervezett közös balatoni bringatúra.
https://hvg.hu/itthon/20210426_koronavirus_csonkava_valt_csaladok_arvak?fbclid=IwAR1tmpcPK1syGPgkNrai_89_0ASgy2TuGiMnF-sVod11ivbm4EDs5sEhw-I

 

április 27.

Már vannak intézmények, ahol ismét megjelent a fertőzés
Felmérésünk szerint a megkérdezettek 87 százaléka nem támogatta az intézmények nyitását, de hivatástudatuk miatt visszamentek tanítani a pedagógusok. Ugyanakkor a gyerekek komoly veszélyforrást jelentenek – erről is beszélt az elnök, Szabó Zsuzsa az ATV Spirit FM reggeli műsorában. A PSZ információi szerint már vannak olyan intézmények, ahol ismét megjelent a vírus az újranyitás után. Emlékeztetett: a PSZ azért is küzdött, hogy az érettségi előtt két héttel már ne menjenek vissza a középiskolások, ezért nem szerencsés, ha a terasznyitást kihasználva maszk és távolságtartás nélkül buliznak.
https://www.youtube.com/watch?v=utCi53KV8TI

 

Az igazság a számok mögött van
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megerősített forrásból két konkrét intézményről tud, amelyet covid-fertőzés miatt bezártak, vagy ahol osztályokat küldtek haza azután, hogy április 19-én újraindult a jelenléti oktatás. A szülők ugyanis elég felelőtlenül a koronavírus-fertőzött gyerekeket beküldték az intézménybe. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Hírklikknek nyilatkozva hozzátette: más, meg nem erősített forrásból még 15-20 ilyen intézményről értesültek. A portál másokat is kérdezett a nyitás tapasztalatairól.
https://hirklikk.hu/kozelet/az-oktatasban-a-szamok-mogott-van-az-igazsag-de-a-kormany-gondosan-elrejti-azokat/380523/

 

Az ország nyitásához a köznevelésnek működnie kell
A pedagógusok a nyitásra soron kívül megkapták a védőoltást, de aki eddig nem regisztrált, megteheti és beoltják – írta a portál. A köznevelés újranyitása az ország újraindításának egyik legfontosabb láncszeme, hiszen ahhoz, hogy a szülők is dolgozni tudjanak, a köznevelésnek működnie kell – mondta Kisfaludy László helyettes államtitkár.
https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/04/26/majus-10-re-visszaternek-a-felsosok-es-a-gimnazistak-is?source=hirkereso

 

10-15 év múlva nem lesz, aki kémiát tanít
Évente több mint kétszer annyi természettudományos tárgyat, kémiát, fizikát, biológiát vagy földrajzot oktató szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt, mint ahány hallgató kezdi meg tanulmányait ezen tanári szakok valamelyikén. Ráadásul az utóbbiaknak is csak kisebb részéből lesz tanár. Az SZ2A alapítvány elnöke szerint a természettudományos tanárok számának csökkenése ahhoz vezethet, hogy kevesebb lesz az orvos, a mérnök, a vegyész.
https://www.hrportal.hu/hr/ha-ez-igy-megy-tovabb–lehet–hogy-10-15-ev-mulva-nem-lesz–aki-kemiat-tanitson-az-iskolakban-20210426.html

 

„Érthetetlen, miért hagyták figyelmen kívül ezeknek a gyerekeknek az érdekét a törvényalkotók”
Egy autista kisfiú édesanyjának küzdelmes útját ismerteti a cikk. Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a köznevelési törvény módosítását, amely megszüntette a rugalmas iskolakezdést. Aki augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie. Bár az ombudsmani vizsgálat is arra jutott, hogy nem adottak a feltételek, a kormány mégis bevezette az új rendszert. Ezt a törvényt kell módosítani idén június 30-ig.
https://wmn.hu/ugy/54991-erthetetlen-miert-hagytak-figyelmen-kivul-ezeknek-a-gyereknek-az-erdeket-a-torvenyalkotok–egy-autista-kisfiu-edesanyjanak-kuzdelmes-utja-az-alkotmany

 

Szokott-e ön szegregálni?
Bármi történt a közoktatásban, akárhogyan alakultak a társadalmi folyamatok, az iskolai szelekció tűnik oktatási rendszerünk szinte egyetlen „biztos pontjának”. Akárhogy is igazgatjuk, toldozgatjuk foltozgatjuk ezt a rendszert, mindig, mint a viccben a tank, szegregáció lesz az eredmény. Ferge Zsuzsa születésnapjára írt cikket Berényi Eszter szociológus.
https://merce.hu/2021/04/27/szokott-e-on-szegregalni/

 

Kié az iskola?
Merre haladt az oktatás a rendszerváltás óta? Kié legyen az iskola: a szülőké, a tanároké, az önkormányzatoké, a politikusoké, az államé? Melyik a jobb megoldás, a decentralizált vagy a központosított intézményrendszer? Elméletről és gyakorlati kérdésekről beszélgetett vendégével, Kozma Tamás professzorral Szunyogh Szabolcs, a Klubrádió Tűréshatár című műsorában.
https://www.klubradio.hu/adasok/kie-az-iskola-117474?fbclid=IwAR0wtc7w9ypjxUEP5F2tMvgFQtxD93X331_lLP-HTkVXPnOQC8Id8ThDNaM

 

A gyermekvédelemben dolgozóknál is elrendelhetik a megbízhatósági vizsgálatot
A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete felidézte: a törvény a kormány vagy a kormány tagja alá tartozó költségvetési szervezet valamennyi foglalkoztatottjára érvényes. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott szociális, gyermekvédelmi intézmények az Emmi alá tartoznak, így az ott dolgozókkal szemben is lefolytatható megbízhatósági vizsgálat. A szakszervezet úgy tudja: az SZGYF megkezdte a nyilatkozatok beszerzését a dolgozóktól, kilátásba helyezve: azonnali hatállyal megszüntetik azok jogviszonyát, akik nem írják alá a nyilatkozatot.
https://444.hu/2021/04/27/a-gyermekvedelemben-dolgozokkal-szemben-is-elrendelhetik-a-megbizhatosagi-vizsgalatot

 

Egy fotót kérnek az egyetemi autonómia lángjának őrzői
Gyásznap az egyetemi autonómiáért címmel online szolidaritást szerveztek hallgatók és civil szervezetek, tiltakozva az ellen, hogy a parlament 11 egyetem alapítványba történő kiszervezéséről dönt/döntött.
https://hirklikk.hu/kozelet/egy-fotot-kernek-az-egyetemi-autonomia-langjanak-orzoi/380532/

 

április 28.

Aki most kimarad, csak ősszel próbálkozhat
Leghamarabb októberben érettségizhetnek azok a középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni a május 3-án kezdődő írásbelikre. „A 2021. május-júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint: ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból, vizsgatárgyakból törölni kell” – ezt válaszolta az Oktatási Hivatal az Eduline kérdésére. A szabály nemcsak az előrehozott érettségire jelentkező (és visszalépést tervező) diákokra vonatkozik, hanem az önhibájukon kívül „távolmaradókra” is.
https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210428_erettsegi_hianyzas_szabalyok

 

Kizárják a vizsgából azokat, akik karanténba kerülnek az írásbeli idején
Az Adom diákmozgalom szerint a rendelkezés igazságtalan. A Jobbik képviselője írásbeli kérdést tett fel a miniszternek. A portál kereste a minisztériumot, de választ nem kapott.
https://alfahir.hu/2021/04/27/oktatas_kozoktatas_felsooktatas_ander_balazs_sipos_ferenc_norbert_adom_diakmozgalom

 

Szabályok: maszkviselés, kézfertőtlenítés
A maszk viselése a folyosón, a közösségi térben kötelező, a vizsgadolgozat írása során ajánlott, de lehet olyan időszak, amikor le szabad venni (pl. amikor a vizsga közben iszik a vizsgázó) – írta az Oktatási Hivatal tájékoztatója az idei érettségi szabályait meghatározó rendeletre hivatkozva. Valamennyi helyszínen lesz kézfertőtlenítő, a felügyelőknek és az érettségit javítóknak kesztyűt is adnak.
https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210427_erettsegi_maszkviseles

 

április 29.

Alig jelentkeznek természettudományos tanárképzésre
A városi iskolákban nem annyira érezhető, de a kisebb településeken jelentős hiány van biológia, földrajz, kémia és fizika tanárból – mondta a Világgazdaságnak Neubauer Tamás, a PSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke. A kisebb iskolákban előfordul, hogy évfolyamonként csak egy osztály van, ezért a természettudományos tárgyakat oktatóknak nemcsak egy, hanem több iskolában is órát kell vállalniuk. Beszélt az alacsony bérekről, emiatt sem vonzó a pálya a fiataloknak. Más véleményeket is ismertetett a portál.
https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/alig-jelentkeznek-a-termeszettudomanyos-tanarkepzesekre-3715375/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

„Nyugdíjast is szeretettel látunk, ha nem fél a vírustól”
Kolléganő halála miatt keresnek matematika-kémia szakos tanárt teljes állásra vagy óraadónak a jelenléti oktatás idejére az egyik iskolában. Nyugdíjast is szeretettel látnak, ha nem fél a vírustól – ez a hirdetés a Facebookon jelent meg.
https://b1.hvgblog.hu/2021/04/29/nyugdijast-is-szeretettel-latunk-ha-nem-fel-a-virustol/

 

Idén is csak írásbeli érettségit szerveznek
Nemcsak a járvány miatt nem szerveznek szóbeli érettségit, hanem azért sem, mert esélyegyenlőséget kell teremteni a tavaly érettségizettek miatt. 2020-ban is csak írásbeli volt, akkor sokan nem felvételiztek, most azonos esélyekkel jelentkezhetnek felsőoktatásba a tavaly érettségizettek és azok, akik idén vizsgáznak, mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Jelezte: ebben egyetértés volt a szakmai szervezetek között. Május közepén (5 millió beoltottnál) lehet döntés arról, szerveznek-e nyári táborokat. Április 19-től megszűnt a digitális tanrend az alsó tagozatokban, nem lehet párhuzamosan jelenléti és digitális tanítás. A krónikus beteg gyerekek felmentést kaptak korábban is az órák látogatása alól, ők bekapcsolódhatnak online a tanulásba.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-gergely-az-eu-ban-kiemelkedo-magyarorszagi-oltasok-sebessege

 

Minden készen áll, hogy elkezdjék május 3-án az érettségit
Idén is csak írásbeli érettségi lesz. 111 ezer diák érettségizik, egy teremben legfeljebb 10-en lehetnek a védőtávolság betartásával. Kézfertőtlenítő lesz, a védőmaszk használata a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak ajánlott – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár. Kérte a végzősöket: kerüljék a tömeges rendezvényeket, vigyázzanak magukra. Április 19-től megkezdődött a jelenléti tanítás. Április 28-án az óvodások 68%-a ment be, az alsósoknak 78 százaléka. Április 28-án 12 óvodai csoportban kellett elrendelni rendkívüli szünetet, 12 alsós osztályban digitális munkarendet a vírusfertőzés miatt. Május 10-től a felsősök és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-minden-keszen-all-az-erettsegi-vizsgak-megkezdesere

 

103 ezer diák felvételizett középiskolákba
Idén több mint 103 ezer tanuló: 90 729 nyolcadik, 7422 hatodik és 5019 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – tájékoztatta az Oktatási Hivatal. Az általános középfokú felvételi eljárásban a nyolcadikosok 95,42 százaléka (86 575 diák) nyert felvételt. A felvettek 71,66 százaléka (62 040 diák) az első helyen, 91,58 százaléka (79 289 diák) pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait. A tanulók 34,08 százaléka (29 501 diák) gimnáziumi, 2,86 százaléka (2480 diák) szakgimnáziumi, 40,99 százaléka (35 486 diák) technikumi, 20,46 százaléka (17 715 diák) szakképző iskolai, 1,25 százaléka (1079 diák) szakiskolai, 0,36 százaléka (314 diák) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be.
https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/103ezren_jelentkeztek_kozepfoku_intezmenybe/

 

Sikerrel vette fel a harcot a korai iskolaelhagyás ellen a kormány
A digitális oktatás sem rontott a diákok tanulmányi eredményein: a félévi bizonyítványok szerint töretlenül csökken a bukások száma, és megint kevesebb gyereket fenyeget a lemorzsolódás veszélye, mint az elmúlt tanévben. A korai iskolaelhagyás elleni küzdelem fontos, új elemeit jelentő orientációs osztályokról és a műhelyiskolákról Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek. Elmondta, a közoktatásból végzettség nélkül kilépő fiatalokból például pénztárosokat vagy pincérsegédeket képeznek.
https://magyarnemzet.hu/belfold/sikerrel-vette-fol-a-harcot-a-korai-iskolaelhagyas-ellen-a-kormany-9726176/

 

„Mindent áthat a fehér felsőbbrendűség” – Kende Ágnes szociológus a roma gyerekek iskolai sikerességéről
Korai iskolaelhagyás, alacsony iskolai végzettség, speciális iskolák: a roma gyerekek rossz iskolai helyzete mögött Kende Ágnes szerint intézményes rasszizmus áll. A szociológust a CEU Demokrácia Intézetének kutatásáról kérdezte a Szabad Európa.
https://www.szabadeuropa.hu/a/mindent-athat-a-feher-felsobbrenduseg-kende-agnes-szociologus-a-roma-gyerekek-iskolai-sikeressegerol/31224629.html?fbclid=IwAR1J6rEWvzSDiL–GZv-lGwxJZkwymdLgV7_nd2lyIaOgoi1U0DW9H6Yt9o&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202104

 

Visszavonta az SZGYF a megbízhatósági nyilatkozattételt
Mégsem kell nyilatkoznia a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alá tartozó intézmények több tízezer dolgozójának, hajlandóak-e alávetni magukat a titkosszolgálati eszközöket is felvonultató megbízhatósági vizsgálatnak, ugyanis az SZGYF visszavonta a rendelkezést. A dolgozóknak elvileg péntekig kellett volna aláírniuk a nyilatkozatot, ennek megtagadása esetén azonnali hatállyal felmondhattak volna nekik. Az intézményvezetőknek elküldött utasítás óriási felháborodást váltott ki. A szociális terület szakszervezetei elítélték, hogy a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva akart változtatni a törvényen.
https://nepszava.hu/3118077_visszavonta-az-szgyf-a-megbizhatosagi-nyilatkozattetelt

 

Hollandiában és az USA-ban tanulhat tovább a Brexit után a magyar elit
A brit tandíjak drágulásával a magyar diákokat korábban is vonzó Hollandiát, valamint a bőkezű támogatási rendszert kínáló Egyesült Államok felsőoktatási intézményeit vették célba az elitgimnáziumok eddig Nagy-Britannia felé tartó végzősei. Van osztály, ahol a tanulók 40 százaléka Hollandiába jelentkezett.
https://azonnali.hu/cikk/20210429_hollandiaban-es-az-usa-ban-tanulhat-tovabb-a-magyar-elit-a-brexit-utan

 

április 30.

Már a 16-18 éves fiatalokat is lehet regisztrálni oltásra
Mostantól már a 16 és 18 év közötti fiatalokat is lehet regisztrálni az oltásra a Vakcinainfo honlapon. A 16-18 évesek oltása május 10. után kezdődik majd Pfizer-vakcinával. Az oltás a 16. életévet betöltött fiatalnak adható. Az oltás részleteiről később adnak tájékoztatást, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Kérik a szülőket, törvényes képviselőket, hogy minél előbb regisztrálják az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekeiket. Az oltás időpontjára szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell majd vinni.
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-16-18-eves-fiatalokat-lehet-regisztralni-oltasra

 

Májusra is kérhető az ingyenes net
A következő hónapra is kérhető az ingyen internet – derült ki a Magyar Közlönyből. Már többször meghosszabbították a tanároknak, diákoknak szóló lehetőséget, emlékeztetett a cikk.
https://mfor.hu/cikkek/makro/iskolabezaras-majusra-is-kerheto-az-ingyeninternet.html

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X