Heti lapszemle 2021. április 9.

A kormányfő a követelések után bejelentette: csak május 10-én nyitnak a középiskolák és törlik a szóbeli érettségit a járvány miatt.  Szakszervezetünk a minap felmérést indított az óvodák, iskolák rendeletben meghirdetett április 19-i nyitásáról. A PSZ szerint a túl korai nyitás veszélyezteti az oktatásban dolgozók, a diákok és szüleik egészségét, akár a járvány negyedik hullámát is elindíthatja.

 

április 1.

A második oltás után kellene visszatérni az intézményekbe

Biztonságosabbnak tartják a második oltás utáni visszatérést az oktatásba pedagógus érdekképviseletek. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak elmondta: legkorábban május első hetében lehetne újra kinyitni az iskolákat, amikorra kialakul a megfelelő védettség. Az oktatási szakszervezetek múlt heti közös nyilatkozatához csatlakoztak a vegyipari dolgozók is.

https://infostart.hu/belfold/2021/04/03/szakszervezeti-aggodalom-a-korai-iskolanyitas-egy-negyedik-hullam-elinditoja-lehet

 

A kormányfő munkahelyét nem lehet összehasonlítani a tanárokéval

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV híradónak Orbán Viktor kijelentésére, miszerint ő az oltása után bement dolgozni, azt mondta: a tanárok és a miniszterelnök munkahelyét nem lehet összehasonlítani. A PSZ és más oktatási szakszervezetek azt kérték: csak akkor kezdődjön a tantermi oktatás, ha a beoltott dolgozók kellő védettsége kialakul.

http://www.atv.hu/videok/video-20210401-atv-hirado-2021-04-01-18

 

Április 19-ére nem alakulhat ki a védettség

Legkorábban május elején, illetve közepén lehetne megnyitni az oktatási intézményeket, iskolákat, óvodákat – mondta Gosztonyi Gábor az RTL híradónak a szakszervezetekkel és szakértőkkel közösen kiadott nyilatkozunk kapcsán.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/mar-5-szakszervezet-tiltakozik-az-iskolak-aprilis-19-i-nyitasa-ellen-pedagogusok-oltas

 

Meghalt egy zuglói tanárnő

Március 31-én, életének 50. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  intézményvezető-helyettese.

https://14.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/210401/gyasz-elhunyt-zugloi-tanarno-igazgato-helyettes?fbclid=IwAR2FKWFSzeaTYcGIbAzmFNm7FsB86WskOnrrSaDcoQzNwRA9fZaPnac_LSM

 

Szülők is meghalnak, maradnak az árvák…

Fekete zászló került ki a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola kapujára, miután két szülő is elhunyt a koronavírus miatt, akik után 9 gyermek maradt árva vagy félárva.

https://pecsaktual.hu/hirek/tragedia-ket-pecsi-csaladban-9-gyermek-maradt-felarvan-a-koronavirus-miatt/

 

Elkezdődött az óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltás

Több mint négyszáz kórházi oltóhelyen elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása – közölte a koronavirus.gov.hu. A két oltási akcióra több mint 162 ezer dolgozó kap behívót. Március 29-én éjfélig csaknem 215 ezer óvodai, iskolai, bölcsődei és szakképzési dolgozó regisztrált oltásra. Közülük 174 ezer köznevelési intézmény dolgozója, 29 ezren a szakképzésben dolgoznak, 11 ezren állami vagy önkormányzati, több mint ezren pedig magánbölcsődékben dolgoznak. A regisztráltakból 46 ezer ember már megkapta az oltást, ők nem vesznek részt a mostani kampányszerű oltásban, és azok sem, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak. A két oltási akcióra így több mint 162 ezer dolgozó kap behívót. Az első hétre 78 ezer ember kapott sms-t, a húsvét utáni hétre több mint 84 ezren fognak.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ma-elkezdodott-az-ovodai-es-iskolai-pedagogusok-soron-kivuli-oltasa

 

Háziorvos is ellenzi az április 19-i nyitást

Egy szabolcsi háziorvos szerint hiába kapják meg az első oltást a tanárok, ettől nem alakul ki a teljes védettségük. Lesz olyan is, aki nem sokkal a nyitás előtt jut vakcinához. „Nyilvánvaló, hogy a 90-95 százalékos védettség eléréséhez napoknak kell eltelni az első dózis után. Véleményem szerint azonban az lenne az üdvös, ha a másodikon is túl lenne a pedagógus, ez esetben április 19. helyett mindenképpen május vége kellene, hogy legyen a határidő” – nyilatkozta Bélteki Béla háziorvos.

http://www.atv.hu/belfold/20210401-ellenzik-az-iskolak-idei-tanevre-torteno-megnyitasat-a-szulok-es-a-pedagogusok/hirkereso

 

április 2.

PSZ: az intézmények korai nyitása a járvány negyedik hullámához vezet

A szociális távolság nem tartható meg az iskolákban, így újra gócpontok lehetnek az intézmények, mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Euronews híradónak. A pedagógusok, a szülők és a gyerekek védelmét is szolgálná, ha később nyitnának az intézmények, erre több szakszervezet hívta fel a figyelmet közös közleményben.

https://hu.euronews.com/2021/04/02/a-jarvany-negyedik-hullamatol-tartanak-a-pedagogusok

 

A húsvét utáni héten oltják a szakképzésben dolgozókat

Több szakképző iskolában nehezményezték, különösen az idősebb, krónikus beteg oktatók, hogy ők „a sor végére kerültek.” Miként a korábbi tájékoztatásokban elhangzott, illetve az ITM is közölte: őket a húsvét utáni héten oltják.

http://www.atv.hu/videok/video-20210402-husvet-utan-ertesitik-a-vedooltasrol-a-szakiskolak-oktatoit

 

Lehet oltani a nagyobb diákokat?

Orbán Viktor rádióinterjújában elmondta: rövidesen kiderül, lehet-e oltani a 16-18 év közöttieket. Ennek tudományos összegzését várja az operatív törzstől. Hozzátette: a Pfizer-vakcinával lehet oltani, erről szólnak a tudományos jelentések.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/orban-a-felnotteknek-nem-lehet-a-kotelezo-oltast-eloirni-de-a-gyerekeknek-peldaul-igen/

 

A tananyag pótolható, az életem nem

Pedagógusok beszéltek a 444.hu portálnak a nyitásról, az online oktatásról. „Éva” és „Ági” is úgy döntött, nem megy vissza a tanterembe, amíg meg nem szerezte az oltási utáni megfelelő védettséget. Remélik, a törvény elég hivatkozási alapot ad arra, hogy otthon maradjanak, hiszen a vírus akár az életüket is veszélyeztetheti. Akár a táppénz, legrosszabb esetben a fizetetlen szabadság is jobb, mint az első oltás után egy-két héttel visszatérni a jelenléti oktatáshoz. De azt is tudják, hogy nem fogja mindenki ezt tenni. Van, aki inkább belenyugszik helyzetbe, és van, aki anyagi körülményei miatt nem engedheti meg magának a tiltakozást.

https://444.hu/2021/04/02/a-tanagyag-bepotolhato-de-az-eletemet-senki-sem-tudja-potolni

 

április 3.

PSZ: egy teremben 25-35 diák van együtt, így nem tartható a távolság

Míg az üzletekben négyzetméter alapú korlátozásokat vezet be a kormány, egy átlagos iskolai tanterem 40 négyzetméteres, ahol 25 vagy akár 35 gyerek van együtt – figyelmeztet a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki szerint nem lehet tartani a biztonságos távolságot, ráadásul a maszk viselése sem kötelező – mondta Totyik Tamás az ATV híradónak. Az Emmi azt közölte: a szakszervezetek pánikot keltenek, az iskolák eddig sem voltak járványügyi gócpontok. A kormány szakértőkre hallgat, nem a mindenhez értő szakszervezetekre.

http://www.atv.hu/belfold/20210403-pedagogusok-es-szulok-is-kesleltetnek-a-nyitast

 

György István: az oltási program húsvét alatt is dinamikusan halad

A Miniszterelnökség államtitkára a közmédiának emlékeztetett, három nap alatt 78 ezer pedagógust tudnak beoltani, húsvét után az óvodai nevelők, a szakképzésben dolgozók és a különböző gondozást nyújtó intézményekben nevelő pedagógusok kapnak vakcinát mintegy 100 ezren.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gyorgy-istvan-az-oltasi-program-husvet-alatt-dinamikusan-halad

 

A gyerekek nyájimmunitása nélkül nem fogjuk tudni elengedni ezt a járványt

Póta György gyermekorvos az RTL híradónak beszélt arról, hogy ameddig a gyerekeknél nem alakul ki a nyájimmunitás, a járvány velünk marad. Amint a szakma megfelelő bizonyítékokat kap arról, hogy a gyerekek veszélytelenül olthatók, minél előbb el kell kezdeni az ő oltásukat is.

https://telex.hu/koronavirus/2021/04/03/pota-gyorgy-gyermekorvos-koronavirus-pfizer-vakcina-izrael-nyajimmunitas

 

Horváth Péter: nem kéne kötelezővé tenni, hogy az érettségizők visszamenjenek áprilisban

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a hvg.hu podcastjában azt mondta: előbb kellett volna oltani a pedagógusokat, ők is ezt szerették volna. Az érettségizőkről jelezte: célszerűbb lenne, ha ők nem térnének vissza április 19-én. Más a helyzet a szakmai vizsgákkal, ott a hiányokat pótolni kellene. Szerinte önkéntessé kellene tenni a visszatérést. Ha nem javul a helyzet, az is elképzelhető, hogy az érettségi egy része elmarad vagy „csúsznak a dolgok”. Beszélt a digitális oktatás következményeiről is.

https://hvg.hu/itthon/20210403_Horvath_Peter_a_Nemzeti_Pedagogus_Kar_elnoke_a_Fulkeben?s=hk

 

A Hintalovon Alapítvány segít az érettségi előtt állóknak

Az alapítvány lehetőséget kínál az érettségihez szükséges közösségi szolgálat még hiányzó óráinak teljesítésére.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-hintalovon-gyermekjogi-alapitvany-segit-az-erettsegi-elott-alloknak/379414/

 

Módosítják a köznevelési törvényt, 11 újabb egyetem vált modellt

Benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb egyetem „modellváltásáról”. A törvénycsomag elfogadása esetén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken. Az AB döntése alapján pontosítják a tan- és óvodakötelezettségre vonatkozó eljárásokat a köznevelési törvény módosításával.

https://nepszava.hu/3115216_politikai-megszallas-beindul-a-torvenygyar-a-parlamentben

 

április 4.

Boldogkői Zsolt biológus sem támogatja az iskolák nyitását

„Ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban. Már csak azért sem, mert a gyermekeket még nem lehet oltani, a tanárok oltása pedig nem fog elegendő immunitást produkálni addigra. Továbbá, a brit variáns veszélyes a kicsikre, ráadásul ők haza fogják vinni a vírust a családba” – írta Boldogkői Zsolt a Facebookon. Szerinte a másik nagy gond, hogy az oltásellenesség miatt nem nő tovább az átoltottság, és ezért nem tudunk megszabadulni a vírustól.

https://168.hu/itthon/biologus-rossz-otlet-az-aprilisi-iskolanyitas-202352

 

április 5.

Okos vagy vakmerően veszélyes lépés április 19-én megnyitni az iskolákat?

Ha a tanárok be is lesznek oltva, a szülők jelentős része nem. Nem tudni, hogy a miniszterelnök miért ennyire magabiztos, legfeljebb csak találgatni lehet. Könnyen elképzelhető: olyan, kizárólag a kormányzat számára elérhető modellszámításokat kap kézhez, amelyek azt vetítik elő, hogy április 19-től biztonságosan meg lehet nyitni az iskolákat. Több véleményt ismertetett a cikk.

https://hvg.hu/itthon/20210405_Okos_vagy_vakmeroen_veszelyes_lepese_aprilis_19en_megnyitni_az_iskolakat?fbclid=IwAR2VlJOAdcdwEjphu6sdd0DUrEjvO2S7jr_Z3Smg3wVcKoA3vww1QgciGRk

 

április 6.

A diákokat és a szülőket is veszélyezteti az intézmények nyitása, nemcsak a pedagógusokat

Az oktatásban dolgozók oltása nem jelenti azt, hogy az április 19-i nyitás megfelelő lenne – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Nemzeti TV-nek.  A pedagógusok kellő védettsége nem alakul ki akkorra, ráadásul a diákok oltásáról nincs szó, ők hozzák-viszik a brit mutáns, vagyis a nyitás a járvány negyedik hullámának elindítója is lehet. A PSZ szerint ütemezett nyitás szükséges, az óvodákat és az általános iskolákat május 3-ától ki lehetne nyitni, a középiskolásokat csak az írásbeli érettségik után, május 10-e után kellene visszaengedni. Az elnök felháborítónak tartja és visszautasította a kormányfő kijelentését, miszerint nem mindenki pedagóguspárti az országban. Jelezte: oktatás nélkül senkinek nincs jövője.

https://alfahir.hu/2021/04/06/napi_tema

 

Meghalt egy Sárváron tanító pedagógus

Halálának okát nem közölték, fájó szívvel búcsúznak tőle kollégái, diákjai.

https://www.nyugat.hu/cikk/elhunyt_sarvari_tinodi_gimnazium_egyik_tanara

 

A héten második körben oltják az oktatásban dolgozókat

Müller Cecília országos tisztifőorvos jelezte: a pedagógusok oltása rendben lezajlott a múlt héten. Április 7-én több mint 260 ezer adag Pfizer-vakcina érkezik, ebből folytatják a pedagógusok második körös oltását. A brit mutáns a fiatalok körében is terjed, sokan vannak kórházban.

https://index.hu/belfold/2021/04/06/operativ-torzs-koronavirus-magyarorszag-oltas/

 

Az iskolák és az óvodák a pedagógusok oltását követően, április 19-én indulhatnak újra

Megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály a Magyar Közlönyben. A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megjelent-vedelmi-intezkedesek-elso-feloldasarol-szolo-jogszabaly

 

Diákmozgalom: korai a nyitás érettségi előtt két héttel

Az ADOM szerint nem kellene olyan veszélynek kitenni az érettségizőket, hogy mégse tudjanak levizsgázni, hiszen az április 19-re meghirdetett nyitás és május 3-a között csak két hét van, mondta Sipos Ferenc Norbert, az ADOM elnökségi tagja. A pedagógusok védettsége nem alakul ki a nyitásra, ami veszélyt jelent tanárokra és diákokra is. Sok érettségiző diák nem is fog visszamenni, mert egy fertőzés a felvételit is veszélyeztetné.

https://alfahir.hu/2021/04/06/sipos_ferenc_norbert_digitalis_oktatas_iskolai_ujranyitas_pedagogusok_oltasa_adom

 

Leépülő sulikultúra: tömegek esnek ki a közoktatásból

A digitális oktatás a gimnáziumok nagy részében jelentős modernizációs löketet jelent. Azok számára, ahol volt ennek kultúrája, felszabadulást jelentett a diákoknak és a tanároknak. Viszont rengeteg általános iskolában és a szakképzésben – vagyis a nagy többségben – a “teljes elsötétítést” jelenti, mondta Radó Péter oktatáskutató. A szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek szinte teljesen kiesnek az oktatásból. Leépül a “sulikultúrájuk”. Ezeket a gyerekeket nagyon nehéz lesz újra integrálni, számukra az egy év lemaradás rengeteg hátrányt okoz. A Rosa Parks Alapítvány kutatása szerint ez körülbelül a korosztály 10%-át érinti, ami hatalmas arány. A kutató szerint a fiatalok pályára lépése segíthetné az oktatás modernizálását, a digitális kultúra terjesztését.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210406/leepulo-sulikultura-tomegek-esnek-ki-emiatt-a-kozoktatasbol-1113518

 

Az átalakuló érettségiről bárki véleményt mondhat

Az új Nemzeti alaptanterv alapján indult évfolyamok már az új szabályok alapján érettségiznek majd. Az Oktatási Hivatal oldalán véleményezni lehet a részletes vizsgakövetelményeket április 14-én, éjfélig.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210406_erettsegi_2024tol

 

Megjelent a jövő évi tankönyvjegyzék, az alternatív is

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2021/2022-es tanév tankönyvjegyzékét.  A listán most sem szerepelnek a magánkiadók tankönyvei, ugyanis az Oktatási Hivatal 2019-ben nem hosszabbította meg engedélyüket. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete ezért most is közzétette alternatív tankönyvjegyzékét.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210406_tankonyvjegyzek_2022

 

április 7.

A PSZ felmérést készít az intézmények nyitásáról

A PSZ arra kéri tagjait, a köznevelésben dolgozókat, mondják el véleményüket az április 19-re meghirdetett nyitásról. Kitöltése csak pár percet vesz igénybe. Szánjon erre időt április 11-én éjfélig, hogy képviselhessük az Ön véleményét is!

https://www.surveymonkey.com/r/RNH632F

 

Sok tanár aggódva várja az iskolanyitást

Nagy a káosz, forrnak is az indulatok – írta le a helyzetet a pedagógusok oltásával   kapcsolatban a PSZ alelnöke. Gosztonyi Gábor az Indexnek elmondta, a szakképzési intézményekben dolgozók oltása csak április 8-tól kezdődik. Beszélt arról is, hogy a nyitásra nem alakul ki a beoltottak kellő védettsége, különösen akkor, ha valaki április 10-én kapja meg a vakcinát. Így a PSZ fokozatos nyitást javasol: május első hetében az óvodák és az általános iskolák fogadják a gyerekeket és a diákokat, a középiskolákban amúgy is tanítási szünet lesz az írásbeli érettségi vizsgák miatt. Majd, ha a járványhelyzet engedi, május 10-től jöhetnének a középiskolák, a szakképző intézmények, már kellően védett, beoltott pedagógusokkal.

https://index.hu/gazdasag/2021/04/07/pedagogus-oltas-szakkepzes/

 

Már így is túl nagy áldozatot hozott az oktatás, több mint 70-en haltak meg

„Szakszervezetünk tudomása szerint több mint 70 halottja van a járványnak az oktatásban, legalábbis ennyiről van tudomásunk, valószínűleg ez a szám jóval nagyobb lehet. Ha nem alakul ki a megfelelő védettség, veszélybe kerülnek a pedagógusok, az oktatásban dolgozók, de még inkább veszélybe kerülnek a gyerekek, továbbá a szülők közül azok, akik nincsenek beoltva” – válaszolta az Alfahír kérdésére Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Ez a cikk is felidézte az oktatási szakszervezetek közös közleményét, amely korainak tartja az intézmények kinyitását.

https://alfahir.hu/2021/04/07/totyik_tamas_digitalis_tanrend_oktatas_kozoktatas_ander_balazs_jobbik_pedagogusok

 

Épp a szülők vannak most a legnagyobb veszélyben: a 30, 40, 50 évesek

Egy gyöngyösi háziorvos is felhívta a figyelmet az oktatási intézmények nyitásának veszélyeire. A cikk idézte az oktatási szakszervezetek és szakértők közös közleményét is, amely ellenzi az április 19-i nyitást.

https://alfahir.hu/2021/04/07/iskolanyitas_dr_mango_gabriella_belteki_bela_pedagogus

 

Tanárok a nyitásról: nem kellene kockáztatni

Egy gimnáziumi tanár, általános iskolai tanító és egy napközis nevelő is online oktatással fejezné be a tanévet. Zsuzsa, aki férjével együtt egy általános iskolában tanít elsősöket, azt mondta: „Úgy érzem, mintha a célegyenesbe érve visszalépnénk egyet, és most, amikor már egyre többen vannak beoltva, esélyt adnánk annak, hogy az iskolák megnyitásával megnőjön a fertőzések száma. Hiszen, ha egy üzletben tíz négyzetméteren tartózkodhat egy fő, akkor egy 28 négyzetméteres tanteremben hogyan lehet összezsúfolva 26 gyerek és a pedagógus?” A tanítónő szerint korai és meggondolatlan az április 19-ei nyitás. „Június első két hete általában már nem a tanulásról szól. Így a tanítási időből megmaradt hat hetet kockáztatni az elmúlt egy évért nem tartom jónak.” A cikk is kitért az oktatási szakszervezetek közös közleményére a nyitás elhalasztásáról.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/nyitas-iskola-pedagogus-aprilis-19/hfqldyq?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

A héten is Pfizerrel oltják a pedagógusokat, szakképzésben dolgozókat

Több mint százezer pedagógus kapta meg eddig az oltást, április 6-án pedig újabb több mint százezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kapott sms-ben behívót – mondta György István államtitkár. A múlt heti első körben 78 ezer, már korábban regisztrált pedagógus kapott sms-t, közülük 66 685-en (85%) jelentek meg az oltáson. (Az akciót megelőzően már 34 ezer pedagógus kapott oltást.) Mivel a múlt héten beoltottak második oltása az érettségi időszakára esik, úgy döntöttek, az ő oltásukat is hétvégén igyekeznek megoldani. Az első oltásuk után 5 héttel sms-ben fogják őket értesíteni a második oltás időpontjáról. A pedagógusok oltásának második üteme április 8-án kezdődik. Erre több mint 100 ezren kaptak meghívót, köztük a köznevelésben, a szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók, valamint azok a pedagógusok, akiket első körben behívtak, de az oltáson nem jelentek meg. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/csutortoktol-ujabb-100-ezer-bolcsodei-ovodai-es-iskolai-dolgozot-oltanak-soron-kivul

 

Megkezdődik a szakképzésben dolgozók oltása is

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakemberei a regisztrációs határidőt megelőző hétvégén is azon dolgoztak, hogy a szakképzésben is mindenki megkaphassa az oltást, aki szeretné. Az állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású intézményekben foglalkoztatott összesen mintegy 38 ezer munkatárs több mint háromnegyede jelentkezett vakcináért. A technikumok és szakképző iskolák közreműködésével az óraadó tanárok is regisztrálhattak – mondta Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itm-megkezdodik-szakkepzesben-dolgozok-oltasa

 

A miniszter szerint a Pfizer első adagja is véd

A Párbeszéd politikusa, Burány Sándor szerint a kormány súlyos veszélynek teszi ki a tanárokat azzal, hogy napokkal az első oltás beadása után visszaküldi őket a gyerekek közé, hiszen a teljes védettség csak hetekkel a második oltás után alakul ki. Gulyás Gergely miniszter a parlamentben emlékeztetett, hogy a pedagógusok Pfizer-vakcinát kapnak, az amerikai gyógyszerhatóság közlése szerint ezen oltás első adagja után „a védettség jelentős részben” kialakul. A miniszter hozzátette: abban egyetértés volt a parlamentben, úgy kell védekezni, hogy az élet lehetőleg ne álljon meg, a gazdaság működjön, az emberek ne veszítsék el az állásukat, ez pedig összefüggésben áll az iskolával.

https://index.hu/belfold/2021/04/07/koronavirus-magyarorszagon-koronavirus-gulyas-gergely-oltas-vakcina-egeszsegugy-orszaggyules/

 

A Magyar Orvosi Kamara korainak tartja az iskolák, óvodák nyitását április 19-én

„Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartjuk, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéljük meg” – közölte a kamara, miután a kormány feloldotta a korlátozások egy részét.

https://mok.hu/hirek/mokhirek/magyar-orvosi-kamara-korai-meg-a-nyitas-

 

Boldogkői Zsolt: a legjobb a szeptemberi nyitás lenne

Az iskolák és az óvodák április 19-i nyitása kritikus pont, mondta az RTL híradónak Boldogkői Zsolt virológus. Szerinte már plusz 3-4 hét is javíthatna a jelenlegi helyzeten, de a leginkább ideális a szeptemberi iskolakezdés volna. Azt is hangsúlyozta, a védettség kialakulásához az oltás után több hétnek el kell telnie, ráadásul ezt a második oltástól kell számítani. Április 19-ig viszont a regisztrált iskolai és óvodai dolgozók csak az első oltáson lesznek túl.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210407_virologus_velemenye_az_iskolakezdesrol

 

„Nem megyünk suliba” – mozgalom indult

Az ADOM Diákmozgalom szerint az iskolák április 19-ére tervezett újranyitása túl korai, nagyobb károkat okozna, mint amennyi hasznot hozna, ezért arra kéri a kormányt, egyelőre ne indítsák újra az intézményeket. Azt szeretnék, ha a középiskolákban maradna az online oktatás. Ha a kormány április 19-től mégis újraindítja a jelenléti oktatást, a mozgalom azt kéri a középiskolás diákoktól, ne menjenek iskolába, tanáraikat pedig arra, hogy online folytassák a tanítást.

http://www.atv.hu/belfold/20210407-nem-megyunk-suliba-mozgalom-indult-az-aprilis-19-ei-ujranyitas-ellen/hirkereso

 

„Megértés. Ennyit szeretnénk” – egy végzős diák levele

„Nagyon sokat beszélgetünk az érettségiről, sőt, nincs egy olyan beszélgetésem egyik barátommal sem, aminek ne az lenne a vége, hogy nem tudjuk, mi lesz velünk. Nem tudunk másról beszélni, mert teljesen kétségbe vagyunk esve és depressziósak vagyunk. Nincs segítségünk, magunkra maradtunk, mióta online oktatás van. Persze vannak óráink, de gondoljon már bele valaki végre, hogy ennek köze nincs a rendes tanításhoz. Hogy is lehetne? Csak hallgatjuk 45 percig azt, amit leír a tankönyv, mert online mást nem nagyon tudnak a tanárok átadni.” Egy érettségiző lány levelét közölte az Eduline.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210407_olvasoi_level_erettsegizo

 

Mindenki unja már a digitális oktatást

Tavaly az egész pedagógustársadalomnak jókora nehézséget okozott a digitális munkarend, illetve a felsőoktatásban a digitális oktatás bevezetése: némely felsőoktatási intézményeknél is probléma volt az eszközellátottság, nem beszélve a középiskolák és általános iskolák százairól, a 720 ezer általános, valamint a 410 ezer középiskolás diák jó részéről. Dacára annak, hogy húsz éve komoly erőfeszítések zajlanak az intézményi és lakossági digitális infrastruktúra, a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztése érdekében, hézagosak az eddigi eredmények, mondta Bokor Tamás egyetemi oktató, a digitális pedagógia szakértője.

https://mandiner.hu/cikk/20210407_digitalis_oktatas_bokor_tamas

 

A pedagógusokat is megviseli az online oktatás

Egy felmérés szerint 13.000 megkérdezett pedagógusból több mint 20 százalék aggódik mentális egészsége miatt. Épp ezért jött létre a Wellducation iskolai mentálhigiénés platform, ahol a tanárok megkaphatják a szükséges érzelmi támogatást, valamint a myStrength felület, amelyet bárki igénybe vehet, akinek segítségre és stresszkezelési, öngondoskodási tippekre van szüksége. Emellett pedig egyre több online videó terjed, amelyben a nehézségek leküzdésére mutatnak praktikákat.

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210407_milyen_hatassal_van_a_tanarokra_az_online_oktatas

 

Vizsgálat indult Szegeden az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán

Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán Gulyás László történész ellen egy februári előadása miatt. Az előadásról a Szeged.hu számolt be, a Telex kérdésére pedig a kar dékánja megerősítette: vizsgálat indult a hallgatók panasza miatt. A lap arról ír, hogy egy februári online előadásán a történész rasszista, szexista és homofób megjegyzéseket tett.

https://telex.hu/belfold/2021/04/07/gulyas-laszlo-tortenesz-eloadas-szegedi-tudomanyegyetem

 

április 8.

A PSZ tárgyalásokat kezdeményezett az Emmivel a nyitás menetéről

A PSZ szerint az általános iskolákat legkorábban május elején lenne szabad kinyitni, miután a tanárokban már kialakult a megfelelő védettség. A gimnáziumokat pedig az írásbeli érettségi után – akkor viszont már mérlegelni kellene, hogy a maradék egy hónapra érdemes-e visszaállni a rendes oktatásra, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Euronews híradónak. Az általános iskolákban a személyes tanítást csoportbontással tudnák elképzelni, hogy a diákok tudjanak egymástól távolságot tartani. A szakszervezet tárgyalást kezdeményezett az Emmivel a nyitás menetéről.

https://hu.euronews.com/2021/04/08/ugorhat-az-erettsegije-annak-aki-megfertozodik-az-iskolanyitasnal

 

A PSZ szerint túl korai az április 19-i nyitás

Akkor lennének biztonságban a most beoltott pedagógusok, illetve beoltásra váró oktatási dolgozók, ha már kialakul a kellő védettségük. A Pedagógusok Szakszervezete szerint májustól lehetséges az óvodák, iskolák fokozatos nyitása – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a 18. kerületi televíziónak (március 31-én).

https://www.facebook.com/televizio18/

 

A pedagógusok oltása gesztus, hogy emberszámba veszik őket

Duda Ernő professzorral készített interjút a Hírklikk abból az alkalomból is, hogy ő volt az egyik aláírója a múlt heti, oktatási szakszervezetekkel és szakértőkkel közösen kiadott közleményünknek. Kitért a diákok veszélyeztetettségére, továbbá arra is, hogy a tanárokkal együtt az érettségizőket is be lehetne oltani. Azt is mondta: az első Pfizer-oltás után kb. hét héttel kezd kialakulni hatásos védettség, számottevő védelem három hét alatt alakul ki, a második oltás pedig még „nagyot dob” a védettségen.

https://hirklikk.hu/kozelet/duda-erno-szerint-a-pedagogusok-vedelme-a-jarvany-alatt-egy-gesztus-hogy-emberszamba-vesszuk-oket/379613

 

Jocó bácsi konzultál, de a válaszok újabb kérdéseket vetnek fel

Balatoni József tanár körkérdésére majdnem 3700-an válaszoltak: a szülők több mint fele nem engedi április 19-én iskolába a gyerekét, az érettségizők 93%-a pedig nem megy be két hétre az iskolába. A válaszok alapján több kérdést is megfogalmazott, pl. a szülők jogáról vagy arról, ha a gyermekek fele nem jelenik meg április 19-én az iskolában, akkor milyen protokoll lép életbe stb.

https://varosikurir.hu/joco-bacsi-konzultal/

 

Gulyás Gergely kéri a szakszervezeteket, ne hergeljenek

A kormány nem lát kockázatot az április 19-i nyitásban, a pedagógusok első oltása is védettséget ad – mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban jelezte, a 16-18 év közöttieket is be lehet oltani. Azt kérte a pedagógus szakszervezetektől, hogy ne hergeljék a tanárokat, diákokat és szülőket. Fontos, hogy április 19-én álljon vissza az oktatás megszokott rendje, és a pedagógusok legyenek tekintettel a szülőkre is – tette hozzá.

https://alfahir.hu/2021/04/08/kormanyinfo_gulyas_gergely_iskolai_ujranyitas_korlatozasok_korlatozasok_enyhitese_foci

 

A magyar hatóságok engedélyével az érettségizőket is be lehetne oltani

Az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezte a Pfizer vakcináját a 16 éven felüliek oltására. Az érettségire készülő diákokközleményt és Facebook-videót is készítettek arról, hogy saját maguk és a velük kapcsolatba kerülők egészségéért is aggódnak a közelgő vizsgák kapcsán.

https://index.hu/gazdasag/2021/04/08/az-erettsegizoket-be-lehetne-oltani/

 

Emmi: az érettségizőket így éri a lehető legkisebb hátrány

Hohn Krisztina (LMP) országgyűlési képviselő tette fel a kérdést: “hogyan garantálják az érettségizők esélyegyenlőségét?” Az államtitkár szerint az Emmihez nem érkeztek olyan jelzések, hogy az intézményekben – ahol ezt a tanulók igénylik – ne szerveznék meg az érettségizők felkészítését. Sőt, “ez nem jelent több feladatot a pedagógusok számára”, mint egyébként az érettségizők felkészítése. Rétvári Bence hozzátette azt is, hogy a tanárok oltásával is megtesznek mindent az iskolai dolgozók egészségének megvédéséért.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210408_erettsegizok_helyzete

 

Válaszolt az érettségizőknek az Oktatási Hivatal

Az Index a diákok kérdéseivel az Oktatási Hivatalhoz fordult, ahonnan a következő választ kapta: az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák során a járványügyi veszélyhelyzetben alkalmazandó biztonsági intézkedésekről számos információ elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. A vizsgák pótlásának lehetőségeit a vizsgaszabályzat részletesen szabályozza.

https://index.hu/belfold/2021/04/08/erettsegi-oktatasi-hivatal-koornavirus/

 

Felmérés: a szülők 80 százaléka nem engedné gyermekét iskolába

Sem a diákok, sem a szülők nem tartják biztonságosnak az április 19-ei iskolanyitást. Gulyás Gergely szerint viszont nincs akadálya a nyitásnak, az érettségik pedig a hagyományos rend szerint lesznek megtartva, a diákokat a szóbeliig be is oltják. A végzősök viszont részletes forgatókönyvet szeretnének kapni arra az esetre, hogy mi lesz, ha például valaki az érettségi előtt betegszik meg. Az ATV Híradónak a Szülői Hang egyik képviselője azt mondta: a szülők 80 százaléka is biztonságosabbnak érzi, ha otthon tartja gyermekét.

http://www.atv.hu/belfold/20210408-felmeres-a-szulok-80-szazaleka-biztonsagosabbnak-erzi-ha-meg-nem-engedi-iskolaba-a-gyermeket/hirkereso

 

Tesztelik a 18. kerületi pedagógusokat és iskolásokat az önkormányzat költségén

A kormány jelenlegi döntése értelmében április 19-én kinyitnak az iskolák. Az intézkedés úgy született, hogy pontosan tudja mindenki: a pedagógusok és a családok átoltottsága és védettsége erre az időpontra nem lesz elégséges – írta a Facebookon a XVIII. kerület DK-s polgármestere. Szaniszló Sándor úgy folytatta: azért, hogy az iskolák ne váljanak szuperterjesztő gócpontokká, az önkormányzat az iskolák nyitását megelőző hétvégén (jelen állapot szerint április 17–18-án) saját költségén leteszteli a kerület valamennyi diákját és pedagógusát.

https://hvg.hu/itthon/20210408_szaniszlo_sandor_xviii_kerulet_iskolasok_pedagogusok_tanarok_koronavirusteszt?fbclid=IwAR18PCXS2SWEETI_b9zJ1I0SxrnJ6cO0xHtlh305IZHw4nNExe0Pbvp0wf0

 

Karikó Katalin: meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját

„Megpróbálom felhasználni ezt az időt arra, hogy ráirányítsam a figyelmet a kutatás fontosságára, a kutatók megbecsülésére, az orvosok, a tanárok megbecsülésére. Mert hát ugye, ha a tanárok nem indítanak bennünket ezen az úton, akkor nem lesznek kutatók. És az ő munkájuk ugye nem az a reggel nyolctól délután ötig tartó munka, hanem ez egy hivatás, ahol minden pillanatukat a diákokért teszik. Meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját.” Középiskolai és egyetemi éveiről mesélt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kommcast című műsorában Karikó Katalin, az intézményből indult, ma világszerte ismert biológus.

https://hvg.hu/tudomany/20210408_kariko_katalin_elete_interju_szeged_koronavirus_vakcina_mrns?fbclid=IwAR0o_E6-t1NDSR91S9pjc3tQFeGj1wtdnN6-i6JokMpOklc47JygFLBtSO8

 

április 9.

Orbán Viktor: csak írásbeli érettségi lesz, a középiskolák május 10-én nyitnak

Bár már április 19-től nyithatnának az iskolák, nem érdemes néhány napra kinyitni, majd az érettségi miatt bezárni. Így a középiskolák csak május 10-én nyitnak. „Idén úgy döntöttünk, csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek. Ezt már ismerjük, bejárt út” – mondta a kormányfő a szokásos rádióinterjújában. A részletek hamarosan megjelennek. (Nem tért ki külön az általános iskolákra és az óvodákra.)

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/04/09/orban-viktor-mar-negymillioan-regisztraltak-oltasra-de-ez-meg-mindig-keves

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X