Heti lapszemle 2021. március 26.

A PSZ megkésettnek tartja a bejelentést az oktatásban dolgozók oltásának megkezdéséről, hiszen tudomásunk szerint több mint 60 kollégát elveszítettünk.  Szakszervezetünk épp a minap személyes találkozót is kezdeményezett a miniszterrel az oltás szükségességéről, mert az eddigi követelések nem vezettek eredményre.

 

március 19.

Rétvári Bence szerint a keleti vakcináknak köszönhetően hamarabb lesznek beoltva a pedagógusok, mint az unió többi tagállamában

Mivel még mindig nem adott magyarázatot a kormány arra, miért nem veszik előbbre a tanárokat az oltási sorrendben, a jobbikos Ander Balázs tett fel kérdést. Szerinte a tanárokat és a diákokat tesztelni kellene, az előbbieket pedig beoltani az intézmények nyitása előtt. Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: az oltási terv egészségügyi kérdés, nem ágazati alapon, hanem veszélyeztetettség szerint oltanak. Szerinte a keleti vakcinákkal „a magyar pedagógusok hamarabb lesznek beoltva, mint az EU többi tagállamának pedagógusai.”

https://444.hu/2021/03/19/retvari-szerint-a-keleti-vakcinaknak-koszonhetoen-a-magyar-pedagogusok-hamarabb-lesznek-beoltva-mint-az-eu-tobbi-tagallamanak-pedagogusai

 

Érthetetlen, hogy a minden élet számít, maradj otthon, kerüld a kontaktust, vigyázz magadra szalagcímek mellé hogyan fér bele a mindenáron érettségi!

Balatoni József történelemtanár feltette kérdéseit: miért ne lehetne csak az egyetemi felvételihez szükséges emelt érettségiket megtartani, azt is saját intézményben?  Miért ne lehetne minden más, nem felvételi tantárgyból megajánlott jegy? Miért ne lehetne mondjuk idén csak szóbeli? Miért ne lehetne dupla szóbeli, minden tantárgyból két dupla tétel húzásával?

https://varosikurir.hu/erthetetlen-a-mindenaron-erettsegi/

 

Leül tárgyalni az államtitkár a civilekkel

Tárgyalhat a köznevelési államtitkár a Láncreakció civil munkacsoporttal, amely a Digitális Oktatási Stratégia 2016 óta késlekedő végrehajtását javasolta a kormánynak a pedagógusok, szülők, szakmai és civil szervezetek bevonásával. Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerint azonnali segítségre is szükség lenne pl. az eszközök hozzáférésében, a lemaradás csökkentésében. Az államtitkár jelezte: leül tárgyalni azokkal a szervezetekkel, amelyek testközelből látják az oktatás problémáit.

https://hang.hu/belfold/2021/03/19/targyal-az-allamitkar-a-civilekkel-akik-szerint-surgos-segitsegre-van-szukseguk-az-oktatas-resztvevoinek/

 

Balatonfüreden nemet mondtak az egyházi fenntartásra

Nem támogatták a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolába járó gyerekek szülei, hogy az intézmény a katolikus egyház fenntartásába kerüljön. A szavazáson 39-en voksoltak igennel, 205-en nemmel.

https://nepszava.hu/3113682_furedi-iskola–nemet-mondtak-az-egyhazi-fenntartasra

 

Gondolkodni tanítanak a leginnovatívabb pedagógusok

Az idei Pénziránytű Tanári Díjat és a vele járó támogatást két középiskolai és egy általános iskolai tanár nyerte el magas színvonalú, a projektmódszert, a komplex szemléletformálást és a kreatív alkotó folyamatokat ösztönző, az együttműködést fejlesztő munkájáért. Az alapítvány különdíjjal jutalmazott egy-egy pedagógust elsősorban szakképző intézményekben megvalósítható projektjéért, a hátrányos helyzetű diákok gyakorlatias neveléséért.

https://novekedes.hu/hirek/az-eletre-nevelnek-es-gondolkodni-tanitanak-a-leginnovativabb-pedagogusok

 

március 20.

Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul, amiért nem oltják a pedagógusokat

A független országgyűlési képviselő egyebek közt azzal érvelt, hogy a távoktatás egyenlőtlenségeket okozott az oktatáshoz való hozzáférésben, nőtt a szakadék a különböző hátterű, anyagi helyzetű diákok között. Az lett volna a logikus, ha a kormány mielőbb beoltja a pedagógusokat, hogy újra kinyithassanak az iskolák. Ha a pedagógusok nem kapnak sürgősen szervezetten oltást, tovább tolódik a jelenléti oktatás.

https://hang.hu/belfold/2021/03/20/ombudsmanhoz-fordul-szel-bernadett-a-tanarok-mielobbi-beoltasa-ugyeben/

 

Uniós segélyből reformálnák az oktatást

A XXI. századi technológiai környezetre épülő, versenyképes köznevelés megteremtését is megcélozta a kormány a 2021-2030 közötti időszakra. A fejlesztéseket az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából valósítanák meg, amelyből mintegy hatezer milliárd forint érkezhet Magyarországra. A pénzt több területen költenék el, ezek egyike a közoktatás. A főbb célok között szerepel a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára, a digitális oktatás beépítése a gyakorlatba.

https://nepszava.hu/3113635_unios-segelybol-reformalnak-az-oktatast

 

A hallgatók harmada kiesik az egyetemről

Az Oktatási Hivatal tanulmánya szerint az egyetemi és főiskolai tanulmányokat megkezdő fiatalok harmada nem jut el a diplomaszerzésig, bizonyos szakokon a sikertelenség aránya az ötven-hatvan százalékot is meghaladja. Legnagyobb veszélyben az informatikusok és a jogászok vannak. Lényegesen jobb a helyzet a művészeti szakokon és a pedagógusképzésben.  Kevesebb diák esik ki az oktatásból ott, ahol az oktatói gárda fiatalabb.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-diakok-harmada-menet-kozben-kiesik-az-egyetemrol-9541508/

 

március 21.

Kásler Miklósnak sikerült tökélyre fejlesztenie a cinikus szövegelést

„Pökhendi módon kijelentette: a tanárok a szokásos rendben kapják meg az oltást. Olyan hangsúllyal, mintha azt kérdezné: mi itt a probléma? Semmi. Neki semmi. Mint a minisztériuma: sEMMI. Vagy mint ő maga. A parlamentben sem igen szólal meg. Szinte csak akkor, ha kötelező: a kifejezetten hozzá címzett azonnali kérdésre három héten belül kell válaszolnia.” Bányai György írása.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/kasler-miklosnak-sikerult-tokelyre-fejleszteni-a-cinikus-szovegelest-236891

 

Bukdácsoló hazai online oktatás kontra globális osztályterem

Az átállás a tárca többéves felkészülése ellenére derékba kapta az iskolaügyet, a tanóráknak csak egy része éri el a diákokat, a digitális lehetőségeket kevés intézmény használja ki igazán. A botladozó gyakorlat miatt egyre többen keresik az ingyenes oktatási platformokat. Elemző cikk.

https://nepszava.hu/3113583_eloszor-mosolyogtam-derivalas-kozben–bukdacsolo-hazai-online-oktatas-kontra-globalis-osztalyterem

 

március 22.

Mégis készülnek tervek a pedagógusok oltására?

A Nemzeti Pedagógus Kar párbeszédet folytat a kormánnyal, ígéretet kaptak, hogy készülnek tervek a pedagógusok soron kívüli beoltására, illetve arra is, miként lehetne az érettségi vizsgát biztonságosabbá tenni. A kar elnöke, Horváth Péter hozzátette: másfél hónap van az írásbeli érettségiig, minden középiskola gőzerővel dolgozik azon, hogy segítsék az érettségizők helyzetét.

https://index.hu/belfold/2021/03/22/kasler-felvette-a-kesztyut-a-tanarokkal-es-a-szulokkel-szemben/

 

A kormányfő szerint jó esély van az iskolák nyitására

„Ahol otthon kellett maradni a gyerekeknek, az megpróbálja a családokat. Úgyhogy elismeréssel tudunk csak róluk beszélni, és kérem őket, hogy támogassák ezt az egész járvány elleni védekezést, mert jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni” – írta a kormány Facebook oldalán Orbán Viktor.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban-viktor-iskolak-ujranyitasa-digitalis-oktatas-kormany.725581.html

 

Családügyi szervezetekkel tárgyalt Orbán Viktor az újraindításról

Egyeztetés-sorozatot indított a kormányfő a járvány utáni helyzetről; az MTA elnökével folytatott tárgyalás után családügyi civil szervezetekkel tanácskozott. A miniszterelnök szerint kell egy terv arra, hogyan indítsuk újra az iskolákat, a sportéletet, a szakköröket, hogyan szervezzük újra a nyári táborokat stb. Sok jó javaslatot kapott, több közülük hamarosan a kormány elé kerül.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/csaladugyi-szervezetekkel-targyalt-orban-viktor-az-ujrainditasrol

 

További szigorításokat szorgalmaz az Magyar Orvosi Kamara elnöksége

A testület azt kéri, azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, rendeljék el a bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva. A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról. A lakosság tervezze meg a bevásárlást, hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. Továbbá kérik, ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, ne menjünk hétvégén a közkedvelt parkokba, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást – belföldön is -, és idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás!

https://mok.hu/hirek/mokhirek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-kozlemenye-a-sulyosbodo-jarvanyhelyzet-teendoirol

 

Meghalt egy 37 éves bölcsődei dolgozó, nem volt krónikus betegsége

Belehalt a koronavírus szövődményeibe egy 37 éves, egészséges nő – számolt be róla az RTL Híradó. A Nógrád megyei Szécsényben bölcsődei kisgyermek-nevelőként dolgozott. Sokáig jól viselte a betegséget, de hétvégén rohamosan romlani kezdett az állapota. A kisváros óvodáját és bölcsődéjét a tavaszi szünet végéig bezárták.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/belehalt-a-koronavirus-szovodmenyeibe-egy-37-eves-egeszseges-bolcsodei-nevelo-szecsenyben/

 

A MÖSZ elnöke is azonnali oltást sürget a bölcsődei tragédia után

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke nyílt levélben kéri az emberi erőforrások miniszterétől: a kormány vizsgálja felül az oltási tervet, hogy a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok azonnal megkapják a vakcinát. A bölcsődék, óvodák nyitva tartanak, hiszen kötelező ügyeletet biztosítaniuk. Bár az önkormányzatok mindent megtesznek, valódi védelmet csak a vakcinák jelentenének – hangsúlyozta Gémesi György.

https://hang.hu/belfold/2021/03/23/egy-jarvany-miatti-tragedia-utan-ismet-arra-kerik-kaslert-soron-kivul-oltsak-a-bolcsodei-ovodai-es-iskolai-dolgozokat/

 

El kellene kezdeni a gyermekek oltását is

Póta György gyermekorvos azt mondta, hogy az elmúlt 2-3 hétben ugrásszerűen nőtt a gyerekek megbetegedésének száma az előző hullám csúcsához képest. Szeptemberben-októberben is sok volt a pozitivitás, de elhanyagolható volt a kórházba kerültek száma. Szerinte nem lehet véget vetni a járványnak, amíg a gyerekek szabadon hozzák-viszik a fertőzéseket.

http://www.atv.hu/belfold/20210323-gyermekorvos-el-kellene-kezdeni-a-gyermekek-oltasat

 

A gyerekek várják a nyitást, a digitális oktatásban egy részük lemorzsolódik

A gyerekek eszelősen várják a nyitást, így fogalmazott a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Turcsik Viktor információi szerint a lezárás óta náluk három kollégánál jelentkeztek a vírus tünetei, megfertőződött diákról nem tudnak. Szerinte az iskolákat nem a távoktatásra találták ki. A digitális oktatásban a diákok 10 százalékát elveszítik a technikai vagy a támogató szülői háttér hiánya miatt, további 10-15 százalék teljesítménye pedig meredeken visszaesik.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/23/egy-dolog-biztos-a-gyerekek-eszelosen-varjak-aprilis-7-et

 

Analfabéták tömegét termelheti ki a digitális oktatás

„Még a gazdagabb településen is okozhat nehézséget, hogy a tanulók részt tudjanak venni a digitális oktatásban, nem kérdés, hogy a kevésbé tehetősek számára újabb elvesztegetett év lehet az idei. Mindez pedig könnyen elvezethet oda, hogy a hátrányos helyzetűek lemaradása a járvány miatt növekszik, és az elveszett tudás miatt az érintett generációban megnő az analfabéták száma.” Király Béla jegyzete.

https://privatbankar.hu/cikkek/kozerdeku/analfabetak-tomeget-termelheti-ki-a-digitalis-oktatas.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

A távoktatásban a gyerekek egy része mentális problémákkal küzd

Amerikai szülők szerint már a 7 éves gyermekek is kiborulnak, olykor jó egy órába telik megnyugtatni őket, mire hajlandók visszaülni a gép elé és részt venni az órán. A koronavírus-járvány kitörése óta meglehetősen aggasztóak a gyermekek mentális egészségét vizsgáló tanulmányok.

https://napidoktor.hu/kivul-belul/koronavirus-es-iskolasok-nem-mukodik-az-otthoni-tanulas/

 

Felháborodás Soroksáron egy iskolaátvétel miatt

A szülők felháborodtak Soroksáron, mert a Grassalkovich Antal Általános Iskola fenntartói jogát átvenné az államtól a Németek Országos Önkormányzata. A szülők attól tartanak, több fontos képzés átalakulna vagy megszűnne az intézményben. A végső döntést Kásler Miklós miniszter hozza meg.

https://www.origo.hu/itthon/20210323-soroksari-grassalkovics-altalanos-iskola-nemet-nemzetiseg-atvetel.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Vita az új történelem érettségiről

Földcsuszamlásszerű változásokat nem hoz a történelem érettségi 2024-től érvényes módosítása, de a tanárok között így is vita van néhány újdonságról. Nánay Mihályt, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnökét, valamint a Történelemtanárok Egyletének alelnökét, Repárszky Ildikót kérdezte az Index.

https://index.hu/belfold/2021/03/22/lexikalis-tudas-vagy-kompetencia—vita-az-uj-tortenelemerettsegirol/

 

Ősszel indulhat újra a Lázár Ervin-program

Az Emmi közölte: szeptemberben indulhat újra a Lázár Ervin Program, amely minden általános iskolás számára lehetővé teszi, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A szervezetek jelentkezését április 16-ig várják.

https://www.origo.hu/kultura/20210322-szeptemberben-indulhat-ujra-a-lazar-ervin-program-az-emmi-szerint.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

„Aki ma pedagógusnak megy, azt baleknak nézik”

„Tanítok óvodapedagógusokat, iskolai tanítókat, tartok órát jogászoknak, nagyon sokféle emberrel találkozom az óráimon, és azt látom, hogy szakoktól függetlenül ragyogó tehetségeink vannak – mondta a Magyar Hangnak Hoványi Márton, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyetemi adjunktusa. Hiába azonban a tehetség, a pedagógusok előtt ma nincs perspektíva, „hiszen kis túlzással, aki ma pedagógusnak megy, azt baleknak nézik”. Így csak a fanatizmusig elhivatottak maradnak a pályán, de ők is folyamatos kompromisszumokra kényszerülnek, és ha meg is akarnak élni valamiből, másod-, harmadállást kell vállalniuk.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/2021/03/22/hovanyi-marton-nem-vonulunk-utcara-a-szinvonalas-oktatasert/

 

A Testnevelési Egyetem is megszavazta a modellváltást

A Testnevelési Egyetem (SE) hivatalosan is jelezte a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé kíván alakulni. A 20 fős testületből 18-an igennel voksoltak, ketten tartózkodtak.

https://hvg.hu/itthon/20210322_testnevelesi_egyetem_modellvaltas_mocsai_lajos_itm

 

Lefújták az érettségit Szlovákiában

Az oktatási miniszter közölte: idén is elmaradnak az írásbeli és szóbeli érettségik. A diákok egy-egy tantárgyból a tanév végi, illetve az utolsó két félév átlaga alapján kapnak érdemjegyet. Az érettségik idei eltörlését a járványügyi helyzettel magyarázta. Ha valaki nem fogadja el a megajánlott jegyet, szóbeli vizsgát tehet május 31-ig.

https://24.hu/kulfold/2021/03/22/lefujtak-az-erettsegi-vizsgakat-szlovakiaban/

 

március 23.

Hogyan érettségiznek idén a diákok?

Az Oktatási Hivatal honlapján még nem tette közzé a májusi vizsgákra vonatkozó járványügyi előírásokat (pontosabban nem mindet), ezért egyelőre csak az őszi érettségin alkalmazott szabályokat lehet tanulmányozni.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210323_erettsegi_specialis_szabalyok

 

Ennél nagyobb megbecsülés kell – nagy az elvándorlás

Nagy az elvándorlás az iskolaőrök körében, az üres helyek egy részét nem sikerül betölteni, akiket mégis felvesznek, azok egy része pszichésen alkalmatlan. Vagyis túlzóak a kormánypropaganda pozitív üzenetei az iskolaőri program sikerességéről, a valóság ennél bonyolultabb – mondta a Népszavának két nyugdíjas rendőrnyomozó. Szeptember óta mindketten több hónapig dolgoztak Heves megyei iskolákban helyettesítőként, közelről látták, milyen nehézségekkel küszködnek munkatársaik, akiknek az alacsony fizetésért sokszor még a megalázó munkakörülményeket is el kell viselniük. Ők már felmondtak, s úgy tudják, példájukat azóta legalább fél tucatnyian követték/tervezik követni, ami azt jelenti, hogy a megyében dolgozó 25 iskolaőr mintegy negyede távozott vagy arra készül.

https://nepszava.hu/3113913_ennel-nagyobb-megbecsules-kell

 

március 24.

A pedagógusok beoltása nélkül nem lehet kinyitni az oktatási intézményeket

A PSZ gyors felmérése szerint (amely egy fővárosi kerületre és egy vidéki városra terjedt ki) a megkérdezettek 60 (52) százaléka azt mondta, amíg nincsenek beoltva az oktatásban dolgozók, nem szabad megkezdeni a tantermi (jelenléti) oktatást. Csak így kerülhető el, hogy az óvodák-iskolák ismét gócpontok legyenek – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorának. Felidézte: a PSZ korábban kérte, hogy a krónikus betegeket ne osszák be óvodai-iskolai ügyeletre. Az érettségire több változatot kell készítenie a kormánynak a járvány terjedésének függvényében, de ezeket már most ismerni kellene. A PSZ javasolja: szükség esetén csak a felvételi tárgyakból tartsák meg az érettségit, a többi tantárgyból ajánlják meg a jegyeket.

http://www.atv.hu/videok/video-20210324-a-pedagogusok-soron-kivuli-oltasat-vizsgalja-a-kormany

 

Legalább 60 pedagógus halt meg a járványban

Azonnali találkozót kezdeményezett Kásler Miklós miniszterrel a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy az intézmények április 7-ére tervezett nyitásáról, a tanárok és más oktatási dolgozók oltásáról személyesen egyeztessen. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának elmondta: az utóbbi hetekben több tíz, szeptember óta pedig már 60 kollégájukról tudják biztosan, hogy koronavírus-fertőzést követően halt meg. Hozzátette: sokan közülük ma is élhetnének, ha a kormány nem halogatja az utolsó pillanatig az iskolazárást. (Ez a nyilatkozat a cikk végén található.)

https://nepszava.hu/3114200_ellenoriznek-a-tanarok-gepeit-reagalt-az-iskolafenntarto

 

Több pedagógushallgatóra lenne szükség

Idén 13 110-en adtak be jelentkezést pedagógiai felsőoktatási szakra, 15 százalékkal többen, mint tavaly. Az Oktatási Hivatal tanulmánya szerint a pedagógusképzésben átlagosan 23-28 százalékos a lemorzsolódás. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának jelezte: a korai pályaelhagyás is jelentős, sokan már az első egy-két évben, az első minősítő vizsga előtt meggondolják magukat. Szerinte az idei jelentkezési adatok nem fogják kihúzni a gödörből a szakmát. A PSZ a Köznevelési Információs Rendszer alapján becslést készített: a következő öt évben mintegy 15 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, s ebben a statisztikában nem szerepelnek például a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok. Nagyon komoly problémák elé néz a közoktatás, ha nem változik a helyzet. Szerinte az egyik legsürgetőbb lépés a pályakezdők bérének jelentős emelése lenne.

https://nepszava.hu/3114085_tobb-pedagogushallgatora-lenne-szukseg

 

Az iskolaőrök csak látszatbiztonságot adnak

Sok helyen örülnek az iskolaőröknek, de ez önbecsapás, tudunk olyan helyről is, ahol agresszió miatt feljelentést tettek az iskolaőr ellen – mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a 168.hu portálnak. A szakszervezet tapasztalatai szerint az iskolaőrök körében nagy a fluktuáció, gyakran olyan egyéb munkakörök ellátására kényszerültek, mint portás vagy mint gyermekfelügyelő.

https://168.hu/itthon/iskolaorok-bilincs-es-gumibot-is-elokerult-mar-201740

 

54 éves gimnáziumi tanár halt meg Budapesten

A Fazekas Mihály Gimnázium pedagógusa volt. Egy szülő bejegyzése a Facebookon: „Meghalt a fiam történelemtanára. Egy hétig küzdött a lélegeztetőgépen. Tegnap kicsit jobban lett, reménykedtünk, reggelre feladta. Csodás ember, igazi pedagógus volt. Minden diákja őszintén szerette és tisztelte. Még kezdő tanárként volt egy diszlexiás diákja. Külön órában foglakozott vele, hogy megkapja az esélyt a továbbtanuláshoz. Egy különleges cukorkát kapott tőle ajándékba, büszke volt rá. A történetet és az emléket minden osztályával megosztotta. Órák óta zokogunk. S most jött a hír: a pedagógusokat továbbra sem oltják be!”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/koronavirus-fertozesben-halt-meg-a-fazekas-gimnazium-54-eves-tanara/

 

A pedagógusok oltását javasolja a Három királyfi, három királylány mozgalom

A pedagógusoknak fontos szerepük lesz abban, hogy visszatereljék a normális életbe a társas élettől elszokott, a digitális kütyükre rátekeredett fiatalokat – mondta az Indexnek Skrabski Fruzsina, a családszervezet elnöke. Ő is találkozott a minap a kormányfővel, erről azt mondta: „a megbeszélésen csak érintőlegesen hangzott el, de utána benyújtottam egy javaslatot, hogy az iskolák akkor nyíljanak meg, amikor a tanárokat már beoltották, és ez minél hamarabb történjen meg!”

https://index.hu/belfold/2021/03/24/skrabski-fruzsina-harom-kiralyfi-harom-kiralylany-mozgalom-csalad/

 

Ellenőriznék a tanárok gépeit – reagált a KK

Aggasztó, a pedagógusoknak kiküldött megállapodás-tervezetet tett közzé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Ha valaki aláírja a dokumentumot, felhatalmazást ad a tankerület munkatársainak, hogy egy előre egyeztetett ellenőrzésnél betekinthessenek a munkához használt eszközökbe. A digitális oktatás idején ezt távolról is meg tudnák tenni. A szakszervezet arra figyelmeztette a pedagógusokat: a megállapodást nem kötelesek aláírni, s az aláírásra más sem kötelezheti őket, még akkor sem, ha a számítógépet a munkáltatótól kapták használatba. A Klebelsberg Központ a Népszavának elismerte: egy tankerület valóban kötött ilyen megállapodást „kizárólag informatikai biztonsági céllal”. Arra a kérdésre nem adott választ, erre miért van szükség, s milyen garanciái vannak, hogy a pedagógusok tudtán kívül valóban ne „ellenőrizhesse” senki a számítógépeiket. A KK szerint a PDSZ egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében.

https://nepszava.hu/3114200_ellenoriznek-a-tanarok-gepeit-reagalt-az-iskolafenntarto

 

Visszamenőleg is igényelhetik az ingyenes internetet a diákok és a pedagógusok

Az elmúlt hónapokra tekintettel visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban részt vevő diákoknak és pedagógusoknak – közölte a kormányszóvivő.  Szentkirályi Alexandra elmondta, az elmúlt hetekben több panasz érkezett hozzájuk az ingyenes internettel kapcsolatban; számos családot, pedagógust elutasítottak a szolgáltatók saját belső szabályaikra hivatkozva.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/24/modositotta-a-kormany-az-ingyenes-internet-szabalyait

 

Fertőtlenítik az intézményeket szkafanderben, gázálarcban…

Az Emmi felkérésére, az operatív törzs utasítása alapján a Magyar Honvédség tizenegy alakulata országosan csaknem 140 köznevelési intézményben fertőtlenít március 16-a és április 6-a között.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/fertotlenito-hadmuvelet-az-iskolakban-a-papai-katonakbol-allo-csapat-ket-ora-alatt-1800-negyzetmetert-sterilizal-gyorben-fotok-10786498/?fbclid=IwAR3VlhmIqdST4dg04u5EiHUFStDWLdBt-ZR-YOG8RNFF8ydFrM8sFSUsTkU

 

március 25.

Akkor nyithatnak ki az óvodák, iskolák, ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, oltják a pedagógusokat is

Április 12-én vagy 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót. A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják koronavírus ellen – ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, hogy regisztráljanak.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-akkor-nyithatnak-ki-az-ovodak-iskolak-ha-az-oltottak-szama-eleri-25-milliot

 

Elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes tervét

Erről Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt a sajtótájékoztatón, mindenkit arra kért, hogy regisztráljon.

https://hang.hu/belfold/2021/03/25/muller-cecilia-delutantol-le-lehet-kerdezni-hogy-sikerult-e-az-oltasra-regisztralni/

 

Túl nagy áldozatok árán jutottunk el a tanárok beoltásáig

Ezt nyilatkozta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: április 12-én vagy 19-én térhet vissza az élet az iskolákba. Előtte be fogják oltani azokat a pedagógusokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat, akik regisztráltak az oltásra. A PSZ számos kiállása, követelése után saját sikerének is tekinti a döntést, ugyanakkor szomorú, hogy erre azt követően kerül sor, miután több mint 60 halottja van az oktatásnak, legalábbis a szakszervezet ennyiről tud. A PSZ elnöke szerint az intézményeket csak akkor szabad újra kinyitni, ha a beoltottak védettsége kialakult. A PSZ hétvégi felméréséből kiderült, tagjaik körében jelentősen nőtt azok aránya, akik beoltatnák magukat.

https://nepszava.hu/3114289_psz-tul-nagy-aldozatok-aran-jutottunk-el-a-tanarok-beoltasaig

 

Oltják a pedagógusokat, óvodában dolgozókat

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa azt mondta a Klubrádiónak: végre megértette a kormány, addig nem lehet kinyitni az óvodákat-iskolákat, amíg nem oltják a dolgozókat. 70 százalék feletti az oltási hajlandóság egy gyors felmérésünk szerint a pedagógusok körében.

https://www.youtube.com/watch?v=ZtYwb5aOXJI

 

Megkésett a döntés, de üdvözlendő

Több mint 60 pedagógusnak meg kellett halnia, hogy eljussunk az oltásig – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Szeged TV híradójának. Jelezte azt is: csak akkor szabad kinyitni az óvodákat és iskolákat, ha a beoltottakban már kialakul a védettség.

https://www.youtube.com/watch?v=FlK1ZATKcyM

 

PSZ: mindenkit oltsanak, aki a köznevelésben dolgozik

A Pedagógusok Szakszervezete mindenkit arra buzdít, győzze le az oltásokkal szembeni ellenérzését, mert nincs jobb út a járványból való kilábaláshoz – mondta Gosztonyi Gábor alelnök a Hírklikknek, kérve a kormánytól, mindenkit oltsanak be, aki a közoktatásban dolgozik. Ha az intézmények normális munkarendben tudnak dolgozni, a szülőknek sem kell otthon maradniuk. Beszélt az érettségiről is, arról, hogy a kormánynak több forgatókönyvet kell kidolgoznia.

https://hirklikk.hu/kozelet/psz-ne-csak-a-pedagogusokat-oltsak-be-hanem-mindenkit-aki-a-kozoktatasban-dolgozik/378975

 

Sokakat meg lehetett volna menteni

Több mint 60 pedagógus halt meg a koronavírus-járványban a vírus vagy annak szövődményei miatt – mondta Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az RTL Fókusz c. műsorának. Ha ősszel online vagy hibrid oktatásra tértek volna át mindenhol, továbbá hamarabb kezdik az oktatásban dolgozók oltását, a tragédiák egy részét meg lehetett volna előzni.

https://www.youtube.com/watch?v=65g4SPsDgUA

 

PSZ: megkésett döntés a pedagógusok oltása

Az iskolákat csak akkor nyissák ki újra, ha mindenkit beoltanak és az első oltás után a védettség is kialakul, ezért a PSZ szeretné látni az oltás menetrendjét is – erről Gosztonyi Gábor alelnök beszélt az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/belfold/20210325-pedagogusok-oltasa-szeretne-latni-az-oltas-menetrendjet-a-psz/hirkereso

 

A PSZ szerint túl későn kezdik oltani a pedagógusokat

Hónapok óta kérte a PSZ is az oltást, de nem történt semmi. Eddig több mint 60 tanár haláláról tud a szakszervezet, ezért nagyon megkésett a döntés, kiemelten kellett volna kezelni az oktatásban dolgozókat már korábban – mondta Totyik Tamás alelnök az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/megis-hamarabb-kaphatnak-oltast-a-pedagogusok-ovodai-es-bolcsodei-dolgozok

 

Maruzsa Zoltán: kizárt, hogy digitálisan búcsúztassuk a tanévet

A személyes jelenlét hiánya egyáltalán nem rontotta a diákok teljesítményét, a tanulmányi átlagok, az érettségi vizsgák vagy a középiskolai írásbeli felvételi eredményei a járvány idején is stabilan hozták a korábbi évek átlageredményeit – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár szerint koránt sincs kőbe vésve az április 7-i iskolanyitás, de az egészen biztos, hogy nem kell otthon tölteni a tanévből hátralévő összes időt. Beszélt arról is, milyen segítséget kapnak az online tanuláshoz a szegény gyerekek, kiderült továbbá, hogy melyek az idei érettségi dilemmái.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-kizart-hogy-digitalisan-bucsuztassuk-a-tanevet-9564896/

 

Nem lehet ellenőrizni a pedagógusok saját gépén lévő tartalmakat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felvetésére reagálva a Kormányinfón hangsúlyozta: az alkotmány világosan szabályozza a privát szféra védett határait, fel sem merülhet az, hogy a pedagógusok saját számítógépén levő tartalmakat bármely tankerület ellenőrizze.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210325-gulyas-az-egeszsegugyi-ellatorendszer-kepes-biztositani-a-kapacitasokat

 

március 26.

Orbán Viktor: 102 ezer iskolai dolgozó már regisztrált, közülük 20 ezret már beoltottak, mindenki éljen az oltás lehetőségével

A kormányfő rádióinterjújában kérte a pedagógusokat, az oktatásban dolgozókat, hogy regisztráljanak. 102 ezer dolgozó már megtette, közülük 20 ezret beoltottak. Szerinte jó esély van arra, hogy április 10-ig minden oktatási dolgozót beoltsanak, utána kell 8-9 napot várni (a védettséghez), így reális esély van arra, hogy április 19-én nyissanak az óvodák, általános és középiskolák. A 102 ezerben nem szerepelnek a szakképzési dolgozók, mondta utóbb a kormányfő, az adategyeztetés még folyik.

https://nepszava.hu/3114366_orban-nincs-ketsegem-afelol-hogy-szabad-nyarunk-lesz

 

Négyszer támadtak eddig iskolaőrre

Eddig négy alkalommal indult büntetőeljárás iskolaőröket érintő bántalmazás miatt – közölte a Népszavával az Országos Rendőr-főkapitányság. Múlt héten a Balassagyarmati Járásbíróság ítélt jogerősen egy év tíz hónap, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre egy 43 éves asszonyt, miután tavaly októberben rátámadt az iskolaőrre egy salgótarjáni iskolában. A lap úgy értesült: egy intézményben azért indult belső vizsgálat, mert az iskolaőr túlságosan agresszíven lépett fel egy diákkal szemben.

https://nepszava.hu/3114331_negyszer-tamadtak-eddig-iskolaorre

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X