Heti lapszemle 2021. március 19.

Szakszervezetünk nem fogadja el azt a hivatalos választ, amelyet a kormány ad: akkor oltják a pedagógusokat, amikor a többi állampolgárt. A PSZ szerint, ha a tavaszi szünet végéig az oktatásban dolgozók nem kapnak oltást, nem lehet biztonsággal kinyitni az óvodákat, iskolákat. Közben az érettségi közeleg, a bizonytalanság nő: a most érettségizők harmadik fél éve tanulnak otthon.

 

március 12.

Elhunyt egy pedagógus a XIII. kerületben

Elhunyt Vágóné Tóth Éva tanárnő, a Herman Ottó Általános iskola tanára – osztotta meg a hírt a Facebookon egy kerületi egyesület. A család tájékoztatása szerint a koronavírus megbetegedésből meggyógyulva, egy hirtelen jött másik betegségben vesztette életét a pedagógus.

https://13.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/210312/elhunyt-keruleti-tanarno-iskolaigazgato?fbclid=IwAR3mBBa5vA_Be_zVM41NLPPDEKsqn6MyY4sfYzFXnhWvKsaR9teo-KnArjo

 

március 13.

Felháborító a helyzet, nem oltják soron kívül a pedagógusokat

Kérdés, hogy ilyen az Emmi érdekérvényesítő képessége vagy valóban feláldozhatónak tartják az oktatásban dolgozókat – az RTL híradónak nyilatkozott Totyik Tamás alelnök arról, hogy nem oltják soron kívül a pedagógusokat. Az összeállításban szó volt az érettségi okozta bizonytalanságról, hiszen Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón jelezte: a vírus alakulásától függően dönt majd a kormány, de azt szeretnék, hogy idén legyen írásbeli és szóbeli is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/koronavirus-erettsegi-2021-szobeli-vizsga-bizonytalansag

 

Orbán Viktor tavasszal megfenyegette, azóta pedig túszul ejtette a pedagógusokat

„A pedagógusok vártak. Aztán tovább vártak. Majd még tovább. Végül kiderült, hogy nincsenek egyik kiemelt csoportban sem” – írta az oltásról a Magyar Narancs. Nem véletlen, hogy a szakszervezetek folyamatosan bombázták az illetékeseket (azaz valójában Orbán Viktort), de azok (azaz valójában Orbán Viktor) lepattintották őket. „Nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy mindennek a kockás ing az oka”. „Pénteken az EMMI a miniszterelnök egyik magyar hangjaként képes volt a Népszava a pedagógusok beoltásával kapcsolatos érdeklődésre ritka cinikusan úgy reagálni, hogy az öreg és beteg pedagógusok már eddig is megkapták az oltást – persze, mint az összes többi öreg és beteg magyar regisztrált -, magyarán: várjanak a sorukra.” A cikk átvezet a PSZ minapi nyílt levelére is, amely sürgette az oktatásban dolgozók oltását.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/orban-viktor-tavasszal-megfenyegette-azota-pedig-tuszul-ejtette-a-pedagogusokat-236713?fbclid=IwAR0hZEgzRJfilBNRqdzrlk3e2orbvaFNJYbvE0yEEsqWhPCyrhH5g1LX8UA

 

Egyre fiatalabbak, óvodások vagy akár bölcsődések is megbetegszenek

„Előbb-utóbb egyszerűen a statisztika alapján a súlyos esetek minden egyes praxisban meg fognak jelenni” – Póta György gyermekorvost kérdezte az ATV híradója, miután a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa arról beszélt: a járvány harmadik hullámában megháromszorozódott az osztályra kerülő koronavírusos gyerekek száma. A gyermekorvos ötször annyi betegről számolt be, mint az őszi hónapokban, és egyre több a súlyos eset.

http://www.atv.hu/belfold/20210313-kozel-9-ezer-covid-beteget-apolnak-korhazban

 

Pénzügyi feladatok is lesznek az új matekérettségin – a PSZ javaslatai

Csapodi Csaba, a tantervkészítő bizottság matematikai munkacsoportjának tagja, aki a módosított vizsgakövetelmények kidolgozásában is részt vett, azt mondta: összességében csökkentik a középszintű vizsgán számonkérhető tananyagot, mégpedig úgy, hogy a diákok nagy többsége számára problémát jelentő témakörök közül többet kivesznek, illetőleg az emelt szintű követelmények közé helyezik át. Jelezte: az új vizsgakövetelményekről megkapták a Nemzeti Pedagógus Kar és a Pedagógusok Szakszervezete véleményét, beépítették a javaslataikat, hamarosan pedig egy szélesebb körű véleményeztetés is várható.

https://magyarnemzet.hu/belfold/penzugyi-feladatok-is-lesznek-a-matekerettsegin-9508205/

 

Jóváhagyták az iskolahalasztási kérelmek elsöprő többségét

Cáfolják az Oktatási Hivatal adatai azokat a baloldali vádakat, amelyek szerint az iskolakezdési szabályok megújítása éretlen gyerekek tömegeit kényszeríti idő előtt iskolába. A szakértők 96 százalékban helyt adtak a szülők halasztási kérelmeinek. Ezzel együtt a minisztérium kész tovább finomítani a jogszabályt, hogy azok a gyerekek se szenvedjenek hátrányt, akiknek a szülei nem tudnak hatékonyan fellépni az érdekükben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jovahagytak-az-iskolahalasztasi-kerelmek-elsopro-tobbseget-9508202/

 

március 14.

Újabb petíció indult az idei szóbeli érettségi eltörléséért

A petíció létrehozói szerint a szóbeli érettségi vizsga eltörlésével az érettségiző diákok és tanáraik megbetegedésének kockázatát kontaktok limitálásával jelentősen csökkenteni lehetne. Szerintük az online oktatás nem olyan hatékony, mint a hagyományos. „Az elmúlt két tanévben, ami 20 hónap, csak 6 hónapot volt lehetőségünk személyes oktatásban részt venni” – írják.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210314_erettsegi_peticio_szobeli

 

március 15.

Mágnesként vonzza a diákokat az új szakképzési ösztöndíj

Beváltotta a reményeket a szakképzésben bevezetett ösztöndíjrendszer. Tavaly szeptember óta a technikumban és a szakképző iskolában minden diák havi juttatást kap, még a rossz tanulók is. Ennek köszönhetően már az elmúlt felvételin is lekörözte a hagyományos gimnáziumokat a szakmatanulás, idén pedig tovább nőtt ez az előny. Az ITM által fenntartott technikumokba 16 százalékkal emelkedett a jelentkezők létszáma a tavalyihoz képest, így most is a technikum lehet a legkedveltebb iskolatípus.

https://magyarnemzet.hu/belfold/magneskent-vonzza-a-diakokat-az-uj-szakkepzesi-osztondij-9514898/

 

március 16.

PSZ: három lehetséges válasz is van, miért maradtak ki az oltási sorrendből a pedagógusok

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Hírklikknek nyilatkozott: „Az első az, hogy az oktatási kormányzatnak ennyi, vagyis a nullához közeli az érdekérvényesítő képessége. Vagyis ők akarják, csak ezt az akaratot nem tudják érvényesíteni a kormányban. A másik lehetőség az, hogy a 2016-os tiltakozó megmozdulásokért, a PSZ által szervezett „esernyős” tüntetésért, a kockásinges mozgalomért most állnak bosszút a pedagógustársadalmon. Furcsának találjuk ugyanis, hogy a miniszterelnök bejelentette: a határon túli magyarokat is oltani fogják, de közben az itthoni pedagógusokról szót sem ejt. Lassan ott tartunk, hogy a pályakezdő, fiatal pedagógusoknak azt fogjuk javasolni, határon túli, erdélyi iskolákba menjenek tanítani, mert ott alacsonyabb óraszámért magasabb fizetést kapnak, és nagy valószínűséggel beoltani is előbb fogják őket. A harmadik feltevés, hogy a kormány feláldozhatónak tartja a pedagógusokat, a gazdaság működésének „járulékos veszteségeként” tekint az elhunytakra. Ebben az esetben azt javasolnám, hogy a kormány nézzen az elhunytak hozzátartozóinak szemébe, vállalja a felelősséget!”

https://hirklikk.hu/kozelet/psz-harom-lehetseges-valasz-is-van-arra-miert-maradtak-ki-az-oltasi-sorrendbol-a-pedagogusok/378524

 

Az NPK elnöke szerint az operatív törzs foglalkozik az oltással

A pedagógus szakszervezetek hónapok óta kérik, hogy soron kívül oltsák be az iskolákban és óvodákban dolgozókat. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt az ATV híradónak: úgy tudják, az operatív törzsnél foglalkoznak ezzel. A PDSZ közben jogászokkal vizsgálja a munka megtagadásának lehetőségét, ha a tantermi oktatás újrakezdésére sem kezdik meg a pedagógusok tömeges oltását. A riport felidézte: a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte, hogy a tavaszi szünet végéig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat. Eddig azonban csak kitérő választ kaptak.

http://www.atv.hu/belfold/20210316-pedagogusok-soron-kivuli-oltasa-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnoke-szerint-az-operativ-torzs-foglalkozik-a-kerdessel

 

Kásler Miklós: a pedagógusok ugyanúgy megkapják az oltást, mint bárki más

Csányi Tamás, a Jobbik oktatási szakpolitikusa kérdezte a minisztert a parlamentben, mikor oltják be a pedagógusokat, kapnak-e pénzügyi támogatást eszközbeszerzéseik után, miért omlott össze a Kréta-rendszer, kapnak-e a szülők pótszabadságot stb. A miniszter megismételte: a tanárok ugyanúgy megkapják az oltásokat, mint bárki más, életkoruk és egészségi állapotuk függvényében.

https://alfahir.hu/2021/03/16/kasler_miklos_csanyi_tamas_pedagogusok_parlament_oltas

 

A megkérdezettek egy része előnyben részesítené a pedagógusokat az oltásnál

Erősödött a vakcinák iránti bizalom az Ipsos felmérése szerint: az 50-59 év közöttiek 55 százaléka kérne oltást. A kutatásból az is kiderült, a megkérdezettek kiket részesítenének előnyben az oltási sorrendben. 47 százaléknyian vannak azok, akik szerint egy igazságos rendszerben csak a betegek közt dolgozók beoltása után kaphatják meg mások a vakcinát. A kutatássorozat március eleji eredményei szerint a fiatal felnőttek nemcsak az egészségügyben, hanem az oktatásban és egyéb állami intézményekben dolgozókkal, valamint a náluk idősebb korosztályokkal szemben is előzékenyek.

https://nepszava.hu/3113224_a-lakossag-tobb-mint-fele-beoltatna-magat

 

A szegényeket érinti a legrosszabbul a digitális oktatás

Felkészültebben érte az iskolákat a harmadik hullám miatt elrendelt zárás, de pedagógusok szerint ez nem a kormánynak köszönhető. A szaktárca és a Klebelsberg Központ állítja: rengeteg fejlesztés történt. A gyakorlati tapasztalatok miatt most könnyebb volt az átállás, de ez leginkább az iskolák érdeme, nem a kormányé. Érdemi digitális fejlesztés az elmúlt egy évben sem történt – mondta a Népszavának Turcsányi Ildikó általános iskolai tanár, a Pedagógusok Szakszervezetének egyik budapesti titkára. Leginkább egy átfogó digitális tananyagfejlesztést hiányol, ami szerinte máig nem valósult meg. Az iskolák eszközellátottságán is javítani kellene.

https://nepszava.hu/3113055_a-szegenyeket-erinti-a-legrosszabbul-a-digitalis-oktatas

 

Felmérés: ezektől a vizsgáktól tartanak leginkább az érettségizők

A történelem érettségire való felkészülésben állnak a legrosszabbul, de a matematikától tartanak leginkább az érettségire készülő végzős diákok. A többségnek az élő magyarázat hiányzik leginkább az online oktatás alatt. A megkérdezettek jelentős része semmit nem tartana meg a jelenlegi internetes tanulásból, miután visszatérünk a normális kerékvágásba.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/felmeres-erettsegire-keszulo-diakok-online-oktatas/qf53sjr?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Nő a szóbeli érettségi eltörlését kérő diákok száma

A petíciót aláírók egyebek között azzal indokolják kérésüket, hogy a tavalyi évhez képest radikálisan nőtt a napi új fertőzöttek és a napi elhunytak száma is. A 18 éves korosztály az oltási sorrend legvégén van, tehát kevés esélyt látnak arra, hogy sorra kerüljenek júniusig.  Azzal is érvelnek, hogy az online oktatás nem olyan hatékony, mint a hagyományos, a diákoknak pl. nem volt lehetőségük a kísérleteket gyakorolni az emelt szintű természettudományi tárgyak vizsgájához.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210316_erettsegi_peticio

 

Nehéz helyzetben a nyelviskolák

A járvány miatt a nyelviskolák 40-50 százaléka csökkenteni kényszerült a foglalkoztatottak létszámát, az óraadó nyelvtanárok is kevesebb órára számíthattak. Több nyelvi képző a véges anyagi tartalékát éli fel – írta az Eduline kérdésére a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete. Pedig a tavasz kiemelt időszak a nyelvoktatásban, a felsőoktatási felvételire készülők és a diplomaszerzés előtt állók közül sokan ezekben a hónapokban készülnek fel a májusi-júniusi nyelvvizsgákra. Idén március 8-a óta csak online órákat lehet tartani.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20210316_nyelviskolak_helyzete_a_tavoktatas_alatt

 

Megint megszakadt valami. A tanév? A szívünk?

Kökéndy Ákos iskolaigazgató írása tanároknak, diákoknak, szülőknek.

https://wmn.hu/wmn-life/54708-megint-megszakadt-valami-a-tanev-a-szivunk—egy-iskolaigazgato-szavai-tanarokhoz-diakokhoz-szulokhoz

 

Erdő Péter gyermekvédelmi felelőst nevezett ki egyházmegyéjében

A papképzésben ezentúl külön tantárgy lesz a gyermekvédelem, a püspöki konferencia pedig gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök kinevezését tervezi a katolikus iskolákban.

https://444.hu/2021/03/16/gyermekvedelmi-felelost-nevezett-ki-erdo-peter-a-papkepzesben-mostantol-ez-kulon-tantargy-lesz

 

Iskolaőrt bántalmazott egy anya, felfüggesztett börtönbüntetést kapott

A Balassagyarmati Járásbíróság jogerősen egy év tíz hónap, két és fél évre felfüggesztett börtönre ítélt egy 43 éves anyát, aki rátámadt egy általános iskola női iskolaőrére – tájékoztatta a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője az MTI-t.

https://hang.hu/belfold/2021/03/16/iskolaort-bantalmazott-egy-anya-felfuggesztett-bortonbuntetesre-iteltek/

 

március 17.

Meghalt a covid-osztályon megszúrt tanárnő

Meghalt az az 54 éves tanárnő, akit a budapesti Honvédkórház egyik covid-osztályán többször arcon és mellkason szúrt egy kínai állampolgárságú férfi egy sebészeti ollóval.

Meghalt a tanárnő, akit egy kínai férfi szurkált össze a Honvédkórházban – Blikk

 

Horváth Péter: különleges helyzet van, nehéz tökéletes megoldást találni

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az oltási sorrendben van egy kritikus foglalkozás kitétel, ebbe tartoznak bele a pedagógusok, így a fiatalabb krónikus betegek oltása után lehetséges, hogy a tanárok kapják meg a védőoltást. Horváth Péter az ATV Start műsorában azt kérte mindenkitől, hogy a nehéz körülmények ellenére az iskolák próbáljanak meg az érettségi tantárgyakra koncentrálni.

http://www.atv.hu/belfold/20210317-nemzeti-pedagogus-kar-kulonleges-helyzet-van-nehez-tokeletes-megoldast-talalni/hirkereso

 

Továbbra sem veszi előrébb a tanárokat a kormány az oltási sorrendben

Kásler Miklós parlamenti válaszával az RTL híradója is foglalkozott. A PDSZ szerint veszélybe kerülhet az érettségi megtartása is. A szóbeli elhalasztását szorgalmazó petíciót több mint 15 ezer diák írta alá.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tanarok-oltasi-sorrend-nem-veszik-elore-kormany-kasler-miklos

 

Kevesen vannak az ügyeletes óvodákban

Több budapesti kerületben harminc-negyven óvodás felügyeletét kellett megszervezni a múlt héten, az Eduline által kikért adatok alapján sok helyen a gyerekek mindössze öt százalékát vitték be az ügyeletes óvodákba. Van, ahol hetente tesztelik az intézmények dolgozóit, máshol az alacsony létszám ellenére „járványügyi megfontolásokból” az összes óvodát nyitva tartják.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210317_iskola_ovoda_ugyelet

 

március 18.

A PSZ nem fogadja el a hivatalos választ, miszerint akkor oltják a pedagógusokat, amikor a többieket

A PSZ a minap azt kérte, a tavaszi szünet végig minden oktatási dolgozót oltsanak be, hiszen sok gyerekkel találkoznak pl. a pedagógusok. Csak az ő oltásukkal lehet biztonsággal megnyitni az iskolákat, óvodákat. A hivatalos választ nem tudja elfogadni a PSZ, miszerint úgy és akkor oltják a pedagógusokat, mint a többi állampolgárt. Szabó Zsuzsa elnök az Inforádió hírműsorának nyilatkozott, jelezve azt is: közérdekű adatigényléssel szeretné megtudni a szakszervezet, hogy a járvány miatt hány betege és halottja van hivatalosan az oktatásnak.

https://www.youtube.com/watch?v=eiYPc4Ir2Ik

 

PSZ: csak a felvételi tárgyakból kellene érettségit tartani

Miután közeledik az érettségi, Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke azt mondta a Telexnek: „nem tisztességes ennyire nagy bizonytalanságban tartani a fiatalokat alig másfél hónappal az érettségi előtt. Tiszta, világos és egyértelmű beszédet várnánk most már arról, hogy mi az álláspontja a kormánynak”. Egyelőre nem világos az sem, lehet-e előrehozott érettségit tenni. Kifogásolta: nem veszik előre az oltásban azokat sem, akik részt vesznek az érettségi lebonyolításában. A PSZ szerint a járvány miatt csak az egyetemi felvételihez szükséges tantárgyakból kellene érettségit tartani, a többiből jegyet lehetne megajánlani.

https://telex.hu/belfold/2021/03/18/szobeli-erettsegi-eltorleseert-peticio-jarvanyugyi-intezkedesek

 

A tanárok szerint a miniszter vágóhídra küldi őket

Tanárok szerint a miniszter nyíltan hadat üzent a pedagógustársadalomnak. Kásler Miklós ugyanis azt mondta, a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruknak és az egészségi állapotuknak megfelelően: röviden, majd, ha sorra kerülnek. A cikk idézte a PSZ alelnökét, Totyik Tamást is, hogy szerinte vajon miért nem oltják a tanárokat.

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/kasler-miklos-harc-tanarok/0gzjg45

 

A kormány szerint az érettségi időszakára a tanárok többsége már védett lehet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arra a kérdésre, hogy beoltják-e az érettségiztető tanárokat, ha kérik, azt válaszolta: egyelőre a legveszélyeztetetteb, legidősebb korosztályt oltják. Úgy látják, hogy az érettségi időszakára annyi oltás lesz, hogy a legtöbb idős, és akár középkorú tanárt is sikerül majd beoltani.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210318_Kormanyinfo

 

Maruzsa Zoltán: úgy készülünk, hogy húsvét után nyissanak az iskolák

Az április 7-i nyitással kapcsolatban azt mondta az államtitkár az Inforádió Aréna műsorában: „Ez a jóslás kategóriája, de úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk. Ha a járványhelyzet indokolja, akkor készek vagyunk ezen tolni, de ha a számok javuló tendenciát mutatnak, akkor mielőbb szeretnénk nyitni.” Azt reméli, a középiskolásoknál is mihamarabb vissza lehet állni a jelenléti oktatásra, de előfordulhat, hogy ütemezett visszatérés lesz. „A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban írásbeli érettségi biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk”. Sok javaslatot kap az államtitkárság, felvetették például, hogy csak írásbeli legyen, de nem biztos, hogy ez mindenkinek könnyítés, és előbukkant az a javaslat is, hogy legyen választható a szóbeli. „Forgatókönyvekben fel vagyunk készülve, de a diákok többsége érettségizni akar” – mondta, jelezve: a felvételi miatt is fontos lenne a teljes érettségi. Az államtitkár a közelgő beiratkozásról is beszélt.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/18/maruzsa-zoltan-ugy-keszulunk-hogy-husvet-utan-nyissanak-az-iskolak

 

Újabb diák indított petíciót, de nem a szóbeli eltörlését javasolja

Az érettségire váró diák javasolja a pedagógusok oltását, vizsgát csak védett személy tarthasson, az érettségizőket minden nap teszteljék, mindenki viseljen FFP2-es maszkot stb. Nem javasolja sem az írásbeli, sem a szóbeli vizsgák eltörlését. Szerinte mindenkinek meg kell adni a lehetőséget a sikeres felvételire.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210318_erettsegi_peticio

 

Kétszáz oktatóvideót tett közzé egy győri gimnáziumi tanár

A pedagógus 9-12. osztályosoknak oktat magyart és történelmet a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. A minap csaknem kétszáz, a tananyaghoz kapcsolódó videóját tette nyilvánossá, hogy a saját tanítványain kívül bárki segítséget kapjon az érettségire történő felkészüléshez.

https://index.hu/belfold/2021/03/18/online-oktatas_videok_jarmy-takacs-judit/

 

MSZP: nem lehet hagyományos az érettségi, ha a felkészülés sem az

Kizárólag az írásbeli érettségik megtartása mellett érvelt a szocialista Hiller István, ugyanis szerinte az elmúlt három félévben a diákok nem tudtak hagyományos módon felkészülni a vizsgákra. A volt oktatási miniszter azt kérte a kabinettől, mondja meg világosan az érettségizőknek, hogyan fogja lebonyolítani a vizsgákat. Ha a diákok nem hagyományos módon készültek az érettségire, miért hagyományosan akarják lebonyolítani a számonkérést? – kérdezte. Kezdeményezte, hogy a kormány állítson fel szakmai testületeket, amelyek elkészítik a mostani 1. és a 2. osztályosok alapkompetenciáinak megerősítéséről szóló tervet a következő tanévre.

https://webradio.hu/hirek/belfold/mszp-nem-lehet-hagyomanyos-az-erettsegi-ha-a-felkeszules-sem-volt-hagyomanyos

Hiller István az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának is nyilatkozott:

http://www.atv.hu/belfold/20210318-hiller-nem-lehet-hagyomanyos-erettsegit-tartani-ilyen-felkeszulessel/hirkereso

 

Szél Bernadett: nincs épeszű magyarázat arra, miért nem oltják soron kívül a pedagógusokat

„Nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért nem oltják soron kívül a pedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat, sorra jönnek hozzám a megkeresések, a kormánynak erre a helyzetre azonnal reagálnia kell! Már eddig is túl sokba került a késlekedésük! Az nem válasz, sőt méltatlan és elfogadhatatlan, amit Kásler Miklós mondott a minap – a sorozatos kudarcok ellenére pozíciójában tartott emberi erőforrás miniszter azt mondta, »a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően.« Ez amellett, hogy végtelenül cinikus, teljes mértékben felelőtlen is az elvileg az oktatási ágazatért is felelős miniszter részéről” – írta Szél Bernadett képviselő, aki Áder Jánost kéri cselekvésre.

https://mandiner.hu/cikk/20210318_nincs_epeszu_magyarazat_arra_hogy_miert_nem_oltjak_soron_kivul_a_pedagogusokat

 

Pilz Olivér: ez nem egy modern oktatási rendszer

„Digitálisan oktatunk és hagyományosan érettségiztetünk. Hogyan gondolhatja azt bárki, hogy ennek a kettőnek köszönőviszonyban kellene lennie. Az az évfolyam, amelyik most fog érettségizni, lényegében egy éve otthon ül, és eléggé úgy tűnik, hogy az érettségiig otthon lesznek” – mondta Pilz Olivér tanár, a 2016-os tiltakozó mozgalom egyik képviselője. Arról is beszélt, miért fáradt el az akkori aktivitás.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-ez-nem-az-aminek-egy-modern-kozep-europai-oktatasi-rendszernek-lennie-kellene/378599/

 

Vinné az egyház a balatonfüredi iskolát

Pénteken kell szavazniuk a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolába járó gyerekek szüleinek arról, támogatják-e, hogy az intézmény katolikus iskolává váljon, miközben számos fontos kérdésre hetek óta nem kaptak választ. Nem tudni például azt sem, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek szüleik továbbra is világnézetileg semleges oktatást szeretnének. Ha az iskolát átveszik a katolikusok, Balatonfüreden egy állami iskola marad a már meglévő református iskola mellett. A szomszédos településeken is csak egyházi iskolák vannak, így előfordulhat, hogy 20-30 kilométerrel távolabb tudnak másik állami iskolát találni. A lap statisztikát is közöl az egyházi iskolák számáról.

https://nepszava.hu/3113391_vinne-az-egyhaz-a-furedi-iskolat

 

Pedagógusnak többen jelentkeztek idén

A legnépszerűbb képzések idén is a gazdaságtudományi szakok voltak, de a modellváltó egyetemeket is többen választották, mint egy évvel korábban – ismertette a statisztikát Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Azt azonban nem tette hozzá, hogy a tavalyi év az elmúlt 19 esztendő negatív rekordja volt a felvételin. Pedagógusképzésre a tavalyi 8245 után idén 9787-en jelentkeztek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210318_felsooktatasba_jelentkezok_szama

 

A nemzeti magánegyetemek diszkrét bája

Akár sikerül felzárkóztatni a magyar egyetemeket a régiós és nemzetközi elithez, akár nem, az látszik, hogy mi az a kompromisszum, amelyet a modellváltás hívei vállalnának. Vélemény a felsőoktatás átszervezéséről.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/orbanek-vilagkepebe-tokeletesen-beillesztheto-a-felsooktatas-privatizacioja/

 

március 19.

Orbán Viktor: sok fiatal beteg is van

Türelmet kért a kormányfő az állami rádiónak adott szokásos interjújában, tudja, hogy nehéz otthon tartani a gyerekeket. A rossz járványügyi adatok miatt (213 halott!) az általános korlátozások (amelyek március 22-éig szóltak) még legalább egy hétig biztosan fennmaradnak. Húsvét különösen kockázatos a találkozások miatt, ezért a jövő héten elmondja, mi vonatkozik majd az ünnepekre. Jó esély van arra, hogy az iskolákat „majd” újra tudják nyitni.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/19/orban-viktor-bejelentette-egy-hetig-meg-biztosan-igy-marad-minden

 

Egyre többen kérnek felügyeletet a közoktatásban

Március 17-én 5386 általános iskolás (a tanulók 0,74 százaléka) és 22 126 óvodás (az óvodások 6,86 százaléka) számára kértek gyermekfelügyeletet – közölte a Népszavával az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vagyis a március 8-tól elrendelt teljes távoktatás és intézménybezárás után az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt. Múlt héten még 8892 óvodás és 2679 iskolás gyermeknek kellett felügyeletet biztosítani az intézményekben.

https://nepszava.hu/3113540_egyre-tobben-kernek-felugyeletet-a-kozoktatasban

 

Iskolaérett lesz szeptemberre a covid-óvodásgeneráció?

A szülők az óvodák zárása alatt nem maradtak egyedül, az óvodapedagógusok zöme különböző anyagokat, feladatokat, ötleteket küld a családoknak az óvodabezárások idején. Nyilván ezzel foglalkozni kell, tanácsolta Sólyom Brigitta pszichopedagógus.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210318_ovodasok_az_ovodabezarasok_alatt

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X