Heti lapszemle 2021. március 5.

Teljesült a PSZ követelése: tantermen kívül folyik a nevelés-oktatás az intézményekben a tavaszi szünetig, a koronavírus-fertőzések nagy száma miatt. A PSZ azt is kérte, hogy a kisebbekkel otthon maradó egyik szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, továbbá azt is, mielőbb oltsák a pedagógusokat.

 

február 26.

Digitális oktatást kellene bevezetni az általános iskolákban is

Sok panaszt kapott a PSZ az oktatási intézményekből a fertőzés terjedéséről – mondta Szabó Zsuzsa elnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, több példát is említve. Ha a kormány nem hoz azonnali intézkedéseket, a szülők veszik kézbe az irányítást, nem engedik a gyerekeket iskolákba. A tavaszi szünetig az általános iskolákban is digitális oktatást kellene bevezetni, a szülőknek pedig 100 százalékos táppénzt fizetni, hogy otthon tudjanak maradni a gyerekkel. Szükség lenne a pedagógusok mielőbbi oltására is.

https://www.youtube.com/watch?v=v3DD94SarAM

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-a-tavaszi-szunetig-be-kell-zarni-az-iskolakat-116462

 

Marad a digitális oktatás a középiskolákban

Miután az általános iskolákban a jelenlegi rend szerint folyik tovább a tanítás, a PSZ szerint fontos lenne folytatni a pedagógusok hetenkénti tesztelését. Totyik Tamás alelnök a Világgazdaságnak elmondta: tudomásuk szerint már csaknem 40 pedagógus vesztette életét a járvány miatt. A pedagógusok oltásához ajánlotta a román példa követését, ahol előre vették a tanárokat. Ahhoz, hogy az általános iskolák nyitva maradhassanak, az oltás fontos lenne.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/meg-marad-a-digitalis-oktatas-2-3584188/

 

Egy budapesti iskola bezárt ezen a héten

A fővárosi Kassa Utcai Általános Iskolában úgy döntöttek, a járvány miatt átcsoportosítják a tanévből még hátralévő tanítás nélküli munkanapokat, így nem lesz tanítás március 1-5. között. A szünetről a nevelőtestület döntött, a fenntartó is beleegyezett.

https://hvg.hu/itthon/20210226_szunet_koronavirus_jarvany_budapest_iskola?fbclid=IwAR2bIsO6CPpp7Qn5kwXC5tYjYiRjTWewcqeuEeLjobkdX_U24y6PQp3pI2Q

 

Sem az iskolaérettséget, sem a magántanulói státuszt érintő módosítások nem bizonyultak teljesen alkotmányosnak

Ha teljesen megsemmisíteni nem is tudta vagy akarta, számos ponton elmarasztalta a köznevelési törvény 2019-es módosítását az Alkotmánybíróság. Júniusig szabott határidőt a kormánynak arra, hogy javítsa ki az alaptörvény-ellenességeket.

https://telex.hu/belfold/2021/02/26/tobb-ponton-elkaszalta-a-koznevelesi-torvenyt-az-alkotmanybirosag

 

Áram, internet, tudás: sok minden hiányzik a digitális oktatáshoz

Miért nem valósult meg már a járvány előtt a Digitális Oktatási Stratégia, amelyre 15 milliárd forintot költött az állam? Milyen problémákkal szembesültek a járvány alatt a leszakadó régiókban a segítő szakemberek? Pedagógusok, szociológusok beszéltek a tapasztalatokról a Kovász Közösség által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Abban egyetértettek, hogy a jelenléti oktatás kényszerű szünetelése felkészületlenül érte az oktatást, a digitális oktatás tovább növelte az egyenlőtlenségeket.

https://hang.hu/belfold/2021/02/26/aram-internet-jovedelem-tudas-sok-minden-hianyzik-a-digitalis-oktatas-mukodesehez/

 

Alkotmányellenes a felsőoktatás átalakítása

A Fővárosi Törvényszék szerint alaptörvényellenes az egyetemi autonómia korlátozása. A Színház- és Filmművészeti Egyetem ürügyén az egész rendszer megsemmisítését kéri a törvényszék az Alkotmánybíróságtól, amelynek erről 90 napon belül kell döntenie.

https://hvg.hu/itthon/20210226_alkotmanyellenes_a_felsooktatas_atalakitasa_fovarosi_torvenyszek_alkotmanybirosag?s=hk

 

február 27.

Előre elkészített projektmunkáját is megvédheti majd az érettségiző

A természettudományos tantárgyaknál változik legmarkánsabban az érettségi – közölte a 2024-től módosuló vizsgakövetelmények kapcsán a minisztérium.  A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) szintén eljutott a tervezet. Totyik Tamás alelnök azt mondta a Magyar Nemzetnek: „Nagyon helyes lépésnek tartjuk, hogy a tételek felmondása felől az önálló kutatások, saját megfigyelések felé tereljük a diákokat, az új módszerekre való felkészítést viszont időben meg kell kezdeni.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/elore-elkeszitett-projektmunkajat-is-megvedheti-majd-az-erettsegizo-9437378/

 

február 28.

A Történelemtanárok Egyesülete elfogadhatatlannak tartja a tervezett változtatásokat

„Elfogadhatatlanak tartjuk, hogy az új, 2024-től érvényes érettségi szabályozásról, annak tartalmi tényezőiről sem történik valamennyi szakmai szervezet véleményét kikérő érdemi egyeztetés. Szervezetünk meg sem kapta véleményezésre ezt a fontos szakmai anyagot” – hívja fel a figyelmet a Történelemtanárok Egyesülete. Súlyosan aggályosnak tartja a szervezet, hogy az érettségi vizsga tematikája a korábbi szabályozáshoz képest jelentősen nagyobb hangsúlyt helyez a lexikális tudásra.

https://nepszava.hu/3111445_erettsegi-elfogadhatatlannak-tartja-a-tervezett-valtoztatasokat-a-tortenelemtanarok-egyesulete

 

március 1.

A PSZ szerint általános iskolákban is digitálisan kellene oktatni

A fertőzések nagy száma miatt a PSZ kéri, hogy digitális oktatásra álljanak át az általános iskolákban is, továbbá a gyerekekkel otthon maradó egyik szülő kapjon 100 százalékos táppénzt – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV híradónak.

http://www.atv.hu/videok/video-20210301-orszagszerte-egyre-tobb-iskola-szunetet-rendel-el

 

Igazgatók tudnak azonnali döntéseket hozni

A PSZ-nek tudomása van arról: egy Hajdú-Bihar megyei tankerületi igazgató nem adta le azt a jelentést, amely alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ meghozhatná a döntést: bezárja az intézményt vagy távoktatást rendeljen el, miközben három pedagógus és két oktatást segítő is elkapta a fertőzést – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a 24.hu-nak, példaként szemléltetve, nem egyedi eset a járvány kaotikus kezelése egy-egy iskolában. Mivel az iskolák saját hatáskörben nem dönthetnek egy esetleges bezárásról vagy a digitális oktatásról, a hosszú és bonyolult eljárás csak a járvány további elszabadulásának kedvez.

https://24.hu/belfold/2021/03/01/koronavirus-harmadik-hullam-oktatas-iskolak-digitalis-oktatas-bezaras-tavoktatas/

 

Egyre sürgetőbb a teljes iskolai zárás

Egy hét alatt majdnem duplájára emelkedett azoknak az általános iskoláknak a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírus-fertőzések miatt. A Hír TV-nek Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt: a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, ezért megfontolandó lenne, ha egy rövid időre – két hétre – az iskolák minden évfolyamán átállnának digitális oktatásra.

https://nepszava.hu/3111429_egyre-surgetobb-kerdes-a-teljes-iskolazaras

 

Horváth Péter szerint szólnak érvek a digitális oktatás mellett az általános iskolában is

Vannak érvek amellett, hogy az általános iskolában is átálljunk a digitális oktatása, és amellett is, hogy ez csak azokon a helyeken történjen meg, ahol valóban indokolt, ahol vannak fertőzések, vannak karanténban diákok, akár osztályok – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/01/horvath-peter-szolnak-ervek-a-digitalis-oktatas-mellett-az-altalanos-iskolaban-is

 

Balassagyarmaton bezárnak az óvodák, a városi bölcsőde is

Március 2-tól Balassagyarmaton az Oktatási Hivatal bezárta az óvodákat március 16-ig. Ügyeletet minden óvodában biztosítanak, de március 3-tól csak azok vihetik be a gyermeküket, akinél minden gondviselő munkáltatói igazolással bizonyítja, hogy dolgozik. Digitális oktatásra áll át a Dózsa György Általános Iskola, szintén március 16-ig. Erről Csach Gábor polgármester számolt be.

https://24.hu/belfold/2021/03/01/balassagyarmaton-bezarnak-az-ovodak/

 

„Sokszor elkeseredve és reményt vesztetten állok neki egy-egy napnak”

„Annak örülnék, ha annyit keresnék, amiből valamennyit félre lehetne tenni, hogy anyagilag biztonságban tudhassam a családomat” – mondta az Eduline-nak Tóth Tamás tanító, akinek videóját már több mint ötvenezren nézték meg. Öt éve diplomázott, első osztályosokat tanít, mellette fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgozik önkéntesként.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210301_pedagoguspalya_interju_tant

 

Mumifikált történelem és új érettségi

Új érettségi, jó gyakorlatok, digitális oktatás, Trianon. Ezen témák köré épült a február 18-án megtartott Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak VIII. Konferenciája, melynek a hagyományokhoz híven az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium adott otthon, bár rendhagyó módon online formában.

https://ujkor.hu/content/mumifikalt-tortenelem-es-uj-erettsegi-tortenelemtanarok-online-konferenciaja-aszodrol?fbclid=IwAR1HpbV151qzYprHo42ABPezjJ_5tnkUgcR2aIrsGbNBg6Pn7VgsEV_e20s

 

március 2.

Tantermen kívüli oktatást, oltást sürget a PSZ

Ha a kormány nem zárja be az iskolákat, hamarosan a koronavírus-járvány teszi lehetetlenné a tantermi oktatást, hiszen egyre több a beteg gyerek és a tanár. A járvány harmadik hullámának egyik gócpontját az iskolák jelentik. A Portfólió megkeresésére a PSZ közölte: a fertőzések nagy száma miatt tantermen kívüli oktatást kellene elrendelni az általános iskolákban is. „A PSZ a köznevelési államtitkárnak írt levelet, kérve a távoktatás elrendelését az általános iskolákban is. Azt is kértük, hogy a tantermen kívüli oktatás idején a kisebb gyermekkel otthon maradó egyik szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, hiszen például az alsósok nem maradhatnak otthon felügyelet nélkül, és a tanulásban is segítségre van szükségük” – válaszolta Szabó Zsuzsa a portál kérdéseire.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210302/ezekben-a-pillanatokban-tarolja-le-a-koronavirus-a-magyar-iskolakat-azonnali-zarast-kernek-a-tanarok-472190

 

A PSZ is azt kéri, legyen tantermen kívüli oktatás az általános iskolákban is

A szülők már petíciót indítottak az általános iskolák zárásáért – hangzott el a Szegedi TV híradójában. A PSZ levelet írt a köznevelési államtitkárnak, hogy a tavaszi szünetig legyen tantermen kívüli oktatás, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=4EoDiyI4-zU

 

A pedagógusok tűzvonalban vannak a fertőzött megyékben is

Az oktatási intézmények egyértelműen gócpontok, ezt bizonyítja, hogy a PSZ tudomása szerint már 40 pedagógus meghalt a vírus következtében. Ezért mondja a PSZ, hogy feláldozhatók a pedagógusok. Ott, ahol csak egy fertőzött is van, azonnal be kell zárni az intézményt – mondta Totyik Tamás alelnök a Szeged TV Hírháttér műsorának.

https://www.youtube.com/watch?v=NCDbT26ru9c

 

PSZ: be kell zárni az intézményeket

A koronavírus-járvány terjedésének lassításához van szükség az oktatási intézmények zárására. A PSZ kérte, hogy a kisebb gyerekekkel otthon maradó egyik szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, továbbá soron kívül oltani kell a pedagógusokat. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás az Inforádió hírműsorának nyilatkozott. Ezen a linken lehet meghallgatni:

https://www.youtube.com/watch?v=fXeaCywJ5po

 

Kásler Miklós: hamarosan újabb szigorítások jöhetnek az iskolákban is

A járvány harmadik hullámában a folyamatosan növekvő fertőzések miatt a miniszter szerint szükség lehet újabb szigorításokra, akár az iskolákban is. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre – mondta Kásler Miklós. Szerinte ugyanis a beoltottak száma több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a járvány felfutását, addig szükség lehet szigorításokra is.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210302_iskolabezarasok

 

Romló adatok, egyre több intézmény érintett

Az operatív törzs 156 óvodában egy-egy csoportot érintőn, 117 óvodában és 55 általános iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, 384 általános iskolában egy-két osztályt és 97 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. Az általános iskolák eddigi két százaléka helyett azok 4 százalékában van digitális tanrend.

http://www.ma.hu/belfold/359587/Versenyt_futnak_az_iskolak_a_koronavirussal?place=srss

 

Nagyon súlyos a helyzet Komáromban

A város polgármestere közölte: Komárom-Esztergom megye az egyik legfertőzöttebb. Egyre több oktatási intézményben van korlátozás, illetve zárás.

https://444.hu/2021/03/02/komaromi-polgarmester-nagyon-sulyos-a-helyzet-a-varosunkban

 

Horváth Péter: ahol lehet, tartsanak ki a tanárok

Ameddig csak lehet, jobb lenne, ha a pedagógusok ki tudnának tartani olyan helyeken, ahol „nem erőteljes a vírus hatása”, különösen az alsó tagozaton, mert a digitális oktatás megterhelné a szülőket és növelné a lemorzsolódás veszélyét a nehéz helyzetben lévő tanulóknál – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A PDSZ a mielőbbi átállást követeli a digitális oktatásra, a PSZ elnöke is hasonlóan nyilatkozott a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/nemzeti-pedagogus-kar-ahol-lehet-tartsanak-ki-a-tanarok-116510

 

Emmi: a pedagógusok 38 százaléka regisztrált az oltásra, hatezren meg is kapták

A pedagógusok 84 százaléka beoltatná magát, ha lenne lehetősége, a legtöbben a nyugati vakcinákkal – ez derült ki a PDSZ felméréséből. A szakszervezet szerint az államtitkár korábbi kijelentése – miszerint az oktatási dolgozók csupán 26 százaléka oltatná be magát – légből kapott. A szaktárca az ATV Híradónak úgy reagált: a kormány valós számokat közöl, ellentétben az egyes ellenzéki szervek által propagált, mindenféle alapot nélkülöző számokkal. A pedagógusok 38 %-a regisztrált, ebből 6 ezren meg is kapták az oltást, tudatta a minisztérium.

http://www.atv.hu/belfold/20210302-reagalt-az-allamtitkarsag-a-pdsz-szamaira-a-pedagogusok-38-a-regisztralt-ebbol-6-ezren-meg-is-kaptak-az-oltast

 

Mendrey László: versenyben hazugozza le egymást a PDSZ és a minisztérium

A PDSZ volt elnöke katasztrófának tartja azt a kommunikációs háborút, amely a szakszervezetek, különösen a PDSZ és az Emmi között folyik, versenyben hazugozza le egymást a PDSZ és a minisztérium. Ebben mind a két félnek van felelőssége, de a kormányzaté már csak hatalmi helyzeténél fogva is jóval nagyobb. A Klubrádiónak Mendrey László azt is mondta: nem lehet már sokáig halogatni az iskolabezárást.

https://www.klubradio.hu/adasok/volt-pdsz-elnok-mar-nem-sokaig-tologathatja-a-kormany-az-iskolabezarasok-ugyet-116505

 

Hogy maradhattak ki a pedagógusok az oltási tervből?

„A pedagógusok naponta közvetlen veszélynek vannak kitéve, hiszen a rájuk bízott gyerekeknek nem feltétlenül kell maszkot viselniük, és mint tudjuk, a legfiatalabb korosztály úgy tud fertőzni, hogy közben ő maga akár tünetek nélkül is átvészel egy koronavírusos megbetegedést. Már most látjuk, mi történik a harmadik hullámban: például épp amiatt, hogy a pedagógusok még nincsenek beoltva, sorra rendelik el a karantént az iskolák” – mondta Darvai László ostorosi háziorvos.

https://nepszava.hu/3111503_az-embereket-gyerekkent-kezelik-interju-darvai-laszlo-haziorvossal

 

Nehezített pályán küzdenek majd évek múlva az emelt szinten érettségizők

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint bár az új érettségi követelményrendszerének tervezete a matematika esetében kompatibilis az új Nemzeti alaptantervvel, amelyet tavaly szeptembertől kezdtek bevezetni felmenő rendszerben, úgy véli, a felkészítés, különösen emelt szintre, komoly nehézségekbe fog ütközni. A Népszavának azt mondta: a felkészítést már a 9. évfolyamon az új rendszer szerint kellett volna elkezdeni, ezért jobb lett volna, ha az új NAT bevezetésekor a megváltozott érettségi követelményeket is ismerjük. A PSZ is a magyar érettségi vizsgakövetelményeit tartja a leginkább problémásnak.

https://nepszava.hu/3111542_nehezitett-palyan-kuzdhetnek-az-emelt-szinten-erettsegizok

 

március 3.

Riasztóak az iskolai járványadatok

Van olyan általános iskola, ahol a 35 fős tanári karból 33-an igazoltan elkapták a koronavírust – mondta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, miután levélben fordultak a köznevelési államtitkársághoz, azt kérve: az egyre súlyosbodó járvány miatt mihamarabb döntsenek az iskolákról. A PSZ két megoldást javasolt, az egyik, hogy minden általános iskola térjen át digitális oktatásra, a szülőknek pedig biztosítsák a 100 százalékos táppénzt, hogy otthon tudjanak maradni a gyerekekkel. A másik, hogy csak a felsősöknek rendeljenek el tantermen kívüli munkarendet, az alsóbb évfolyamokon pedig vezessenek be hibrid (online és tantermi) oktatást.

https://nepszava.hu/3111697_riasztoak-az-iskolai-jarvanyadatok

 

Aggódnak a vírus miatt tanárok és a diákok

A PSZ szerint a tavaszi szünetig minden iskolának át kellene térnie a tantermen kívüli oktatásra – van olyan iskola, ahol 35 tanárból 33 megfertőződött lett, mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/aggodnak-a-virus-miatt-a-tanarok-es-a-diakok-van-intezmeny-ahol-maguk-dontottek-a-zarasrol

 

Rohamosan terjed a vírus

A PSZ-hez érkezett panaszokból látszik: a fertőzöttek nagy száma miatt káosz van, egyes iskolákban a szülők veszik kézbe az irányítást, nem engedik a gyerekeket iskolába. A Pedagógusok Szakszervezete az államtitkárságnak írt levelet: a tavaszi szünetig az általános iskolákban is legyen tantermen kívüli oktatás, illetve az alsósoknál akár hibrid oktatás. Sok példát is sorolt, fővárosit és vidékit is a betegek nagy számára. A PSZ régóta sürgeti a pedagógusok oltását is, hogy ne legyenek gócpontok az iskolák – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Jazzy rádió Millásreggeli című műsorában.

https://millasreggeli.hu/kozelet/oskaosz-az-iskolakban-gocpontok-megsem-zarnak-be/

 

Sorra fújják le a középiskolai szóbeli felvételiket az iskolák

Több budapesti és vidéki középiskolában törölték a szóbeli felvételi vizsgákat a fokozódó járvány miatt. Máshol már korábban úgy döntöttek, idén online szóbeliztetik a jelentkezőket, de a Radnóti gimnáziumban például hagyományos felvételi lesz. A diákoknak FFP2-es maszkot kell majd viselniük, továbbá nyilatkozniuk egészségi állapotukról.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210303_kozepiskolai_szobelik_lemondasa_a_virus_miatt

Egyelőre megállíthatatlan a járvány

A koronavírus az elmúlt hetekben nagyon gyorsan terjedt az iskolákban. Robbanásszerű növekedés pedig ezen a héten volt. A keddi 156-ról (5%) egy nap alatt 196-ra (6,6%) emelkedett azon óvodák száma, ahol az operatív törzs egy-egy csoportot érintően rendelt el szünetet a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg összesen 137 óvodában (4,6%) van érvényben az egész intézményt érintő szünet, ami egy nappal korábban még 117 volt (4%), derült ki az operatív törzs közléséből.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210303/gyorsan-terjed-a-koronavirus-jarvany-kaosz-az-iskolakban-gyozott-a-virus-472436?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A gyerekek hazaviszik a fertőzést

Az ATV híradója megpróbált utánajárni, mi lehet az oka annak, hogy egyre fiatalabbak a súlyos állapotba került betegek. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője szerint ez feltehetően már a gyorsabban terjedő brit variáns. Ráadásul minden vírus a társadalom legaktívabb részében terjed a leggyorsabban, a legaktívabbak pedig éppen a fiatalok, és a gyerekek. „A gyerekeknél ugyan enyhe tüneteik jelentkeznek, de a szülőknél például már nem biztos” – fogalmazott.

http://www.atv.hu/belfold/20210303-a-szakerto-szerint-ezert-kerulhet-egyre-tobb-fiatal-koronavirus-fertozott-sulyos-allapotba

 

A hivatalt ki kell zárni az iskolaérettség megállapításából

A Szülői Hang közösség azt kéri a kormánytól, hogy iktassa ki az iskolaérettség megállapításának folyamatából az Oktatási Hivatalt, hiszen semmi értelme, hogy szerepe legyen ebben; azok tudnak jól dönteni, akik ismerik a gyerekeket – hangsúlyozta Miklós György, a civil szervezet képviselője. Törvénymódosításra várnak, miután az Alkotmánybíróság alaptörvényt sértőnek találta a rendelkezést.

https://www.klubradio.hu/adasok/szulok-a-hivatalt-ki-kell-zarni-az-iskolaerettseg-megallapitasabol-116526

 

Kitart a katolikus egyház, a járvány közepén venné át az iskolát Balatonfüreden

Az egyháznak néhány hete maradt meggyőzni a szülőket, hiszen áprilisban kezdődik a beiratkozás az Eötvös Lóránd Általános Iskolában is. A cikk arra is kitért: ha az iskolát átvenné a katolikus egyház, egyetlen állami iskola maradna a városban. A szomszédos Csopakon református, Tihanyban bencés iskola van, Veszprémbe pedig nehéz megszervezni a bejárást, különösen alsós gyereknek.

https://444.hu/2021/03/03/kitartanak-a-katolikusok-a-jarvany-kozepen-vennek-at-a-balatonfuredi-iskolat-az-allamtol?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=kitartanak-a-katolikusok-a-jarvany-kozepen-vennek-at-a-balatonfuredi-iskolat-az-allamtol

 

A pünkösdi egyház lesz a fenntartója az egyik békési óvodának

Fenntartót vált az egyik békési óvoda, az intézmény júliustól a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója által alapított Reményhír Intézményfenntartó Központhoz kerül.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-fenntarto-mukodteti-tovabb-a-bekesi-ovodat-3748645/

 

Ősztől új finanszírozás jön az egyetemeken

Nem csak a modellváltásban érintett egyetemek élete változik meg gyökeresen, a következő tanévtől a teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be. Míg eddig az állami támogatás jórészt a felvett diákok számától függött, a jövőben meghatározó szempont lesz a tudományos, kutatási tevékenység is, sőt az infrastruktúra fenntartása után is külön forrást kapnak az intézmények.

https://magyarnemzet.hu/belfold/osztol-haromlabu-finnszirozas-jon-az-egyetemekena-9454148/

 

2016-ban vezették ki, amit most bevezetnek

Az „újdonság” abban áll, hogy míg a jelenlegi rendszerben az állami támogatás mértéke elsősorban a felvett hallgatók számától függ, ősztől már külön támogatás vonatkozna az épületek fenntartására, üzemeltetésére. Ugyanakkor az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnökei szerint önmagában ez nem jelent nagy újdonságot, az egyetemek finanszírozása néhány évvel korábban is így működött, s csak egy 2016-os kormányrendeletet követően vált „egytényezőssé”.

https://nepszava.hu/3111811_2016-ban-vezettek-ki-amit-most-bevezetnek

 

UNICEF: oktatási vészhelyzet van

A járvány miatti iskolabezárások világszerte több mint 168 millió gyereket érintettek. 214 millió diák háromnegyed éve nem tud az iskolája falai között tanulni.  „Katasztrofális oktatási szükségállapotot okoznak az iskolabezárások. Azok a gyermekek, akik kiszorulnak az iskolából és a személyes oktatásból, minden egyes nappal egyre jobban lemaradnak. Ennek pedig főként a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek isszák meg a levét” – mondta az UNICEF ügyvezető Igazgatója.

https://hvg.hu/elet/20210303_UNICEF_oktatasi_veszhelyzet_van?fbclid=IwAR0GPQ0vOBOBxH_qspKDJqT8UwfH3Wbj9M6kQpaX6K74Gh8IuEtjtWUHZps

 

március 4.

A PSZ szerint két hétre be kell zárni az oktatási intézményeket, utána jöhet a hibrid oktatás

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a járvány megfékezéséhez két hétre be kell zárni az óvodákat és az iskolákat is. Amíg a kormány erről nem dönt, ahol egy vírusfertőzött is megjelenik, ott azonnal zárni kellene. A tavaszi szünet után, a tanév végéig hibrid oktatást szorgalmaz a PSZ. A pedagógusok oltási hajlandósága – amit többnek vélnek, mint amennyit az államtitkár korábban mondott – azután csökkent, hogy megjelentek a kínai és orosz vakcina körüli bizonytalanságok. Pedig, ha szeptemberben biztonságosan akarjuk újra nyitni az iskolákat, fontos lenne a pedagógusok oltása. Totyik Tamással, a PSZ alelnökével beszélgetett a Hírklikk munkatársa.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-psz-szerint-ket-hetre-be-kell-zarni-az-oktatasi-intezmenyeket-utana-johet-a-hibrid-oktatas/377926

 

A digitális átállás rövid ideig képzelhető el

A tavalyi távoktatás nem volt „sikertörténet”, mondta a PSZ alelnöke, ezért a teljes digitális átállás legfeljebb nagyon rövid ideig, a tavaszi szünetig képzelhető el. Totyik Tamás egyfajta hibrid oktatást is vázolt, amelyet a felső tagozatokon lehetne alkalmazni: az osztályok egyik fele három napot töltene az iskolában, majd kettőt otthon, a következő héten pedig cserélnének. Az egy teremben tartózkodó diákok létszámát az alsó tagozatokon is lehetne csökkenteni, de náluk csak a jelenléti oktatás képzelhető el. A PSZ azt szeretné elérni, hogy az iskolai dolgozókat mielőbb oltsák be.

https://merce.hu/2021/03/04/kormanyzati-kettos-beszed-az-iskolak-nyitva-tartasa-gazdasagi-letkerdes-de-a-dolgozok-elete-mar-nem-prioritas/

 

Szigorításokról döntött a kormány

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák március 8-tól április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, az óvodáknál és az iskoláknál az április 7-i dátum a tavaszi szünet vége; a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé. A középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyinfo-szigoritasokrol-dontott-kormany

 

Mindenkinek nehéz lesz…

„Üdvözöljük a döntést, ez volt a szükséges intézkedés, bár pontosan tudjuk, hogy mindenkinek nagyon nehéz lesz” – mondta a hvg.hu-nak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke. Napok óta özönlenek hozzájuk a panaszok a fertőzésekről, a PSZ ezért levelet írt az Emminek és az operatív törzsnek, hogy zárják be az iskolákat. Azt is kérték, hogy a kisebb gyerekeket nevelő családokban egy szülő kapjon 100 százalékos táppénzt, hogy otthon tudjon maradni a gyerekkel.

https://hvg.hu/itthon/20210304_koronavirus_iskolak_bezarasa_tavoktatas_szigoritas

 

Anyagi segítség kell a kisebb gyermekkel otthon maradó szülőnek

A fertőzések nagy száma miatt a PSZ üdvözli az iskolák zárásáról szóló döntést, mondta a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Szeged TV híradójának. Jelezte: 100 százalékos táppénzt kell kapnia annak a szülőnek, akinek otthon szükséges maradnia kisebb gyermekével.

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/279404460209013

 

Megkésett az intézmények zárása

A döntések távol kerültek az intézményektől, a vezetők már hamarabb és gyorsabban tudtak volna határozni a digitális oktatás elrendeléséről – erről is beszélt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Nemzeti TV-nek. Szó volt az oltásról is: mielőbb be kell oltani az oktatási dolgozókat, hogy biztonságos legyen a nyitás. Nincs az a teher, amit ne tudnának elviselni a pedagógusok – hangzott el a műsorban.

https://www.facebook.com/nemzetitv/videos/2890038644650363

 

Zárnak az iskolák, de oltani kell a pedagógusokat

Ha biztonsággal akar nyitni a kormány, mielőbb, még a zárás alatt be kell oltani a pedagógusokat, különben nem lesz értelme az intézmények mostani zárásának – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az RTL híradónak is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/bezarnak-az-altalanos-iskolak-es-az-ovodak-is-koronavirus-jarvany-kormany-szigoritas

 

Sokan fellélegeztek

A PSZ is azonnali lépéseket követelt a kormánytól, Totyik Tamás alelnök ugyanakkor emlékeztettet: a pedagógusok megosztottak a digitális oktatás kérdésében, a PSZ januári felmérése szerint a tanárok 56 százaléka inkább a tantermi oktatást választaná. Kiemelte: jól lenne mihamarabb megtudni, a zárás hogyan érinti a középiskolai felvételiket, a kiscsoportos érettségi felkészítőket, lesz-e ügyelet az iskolákban, óvodákban, a tanárokat a digitális oktatás ellenére berendelhetik-e a tankerületek. A Népszavával az Emmi annyit közölt: a részletszabályokat pénteken teszik közzé.

https://nepszava.hu/3112005_iskolazar-sokan-fellelegeztek

 

Értelmetlen a zárás, ha nem oltják be az oktatási dolgozókat

Abszolút megkésettnek érzi a bejelentett iskolazárást a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás úgy látja, a kormány most mutathatja meg igazán, hogy családbarát, ehhez szerinte a következő egy hónapban be kellene oltatni az oktatásban dolgozókat, és anyagi juttatásban részesíteni az otthon maradó szülőket, illetve a távoktató pedagógusokat.

https://index.hu/gazdasag/2021/03/04/iskola-bezaras-totyik-laszlo-interju/

 

Még mindig nem elég felkészült az oktatás a digitális átállásra

A PSZ üdvözli az óvodák és iskolák zárását, hiszen ezt kérte. Sok pedagógus rutint szerezhetett a távoktatásban, de nagyon sok a hiányosság, különösen a hátrányos helyzetű térségekben. Ha a 2016-ban elfogadott Digitális Oktatási Stratégiában kitűzött célokat a kormány végrehajtotta volna maradéktalanul, ma sokkal kisebb gondja lenne a pedagógusoknak a tantermen kívüli oktatásra történő átállással.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/meg-mindig-nem-eleg-felkeszult-a-magyar-oktatas-a-digitalis-atallasra-a-pedagogusok-szakszervezete-szerint/

 

Megint lehetetlen helyzetbe hozhatja a szülőket a digitális oktatás

Mindkét pedagógus szakszervezet és a Szülői Hang szervezet szerint is biztosítani kellene a száz százalékos táppénzt azoknak a szülőknek, akiknek az iskolabezárás miatt 14 év alatti gyermekeikkel kell otthon maradniuk. Az általános iskolások digitális oktatása gördülékenyebb lehet, mint tavasszal volt, de a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint ez elsősorban az intézmények saját erőfeszítéseinek lesz köszönhető, nem a központi stratégiaalkotásnak. A hátrányos helyzetű régiókban továbbra is óriási problémát jelenthet az online oktatás.

https://hang.hu/belfold/2021/03/04/megint-lehetetlen-helyzetbe-hozhatja-a-szuloket-a-digitalis-oktatas/

 

Szinte teljesen eltűntek a nyugdíjas tanárok az általános iskolákból

Átmenetileg a nyugdíjas tanárok is enyhíthetnének a jól érzékelhető pedagógushiányon, csakhogy a kormány nem puhított a szabályokon: aki valamelyik állami iskolában tanítana tovább, annak le kell mondania a nyugdíjáról. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Eduline-nak jelezte, a járvány miatt még nagyobb teher hárul most a pedagógusokra. Ami pedig az utánpótlás illeti: „egy pályakezdő mindössze nettó 2500 forinttal keres többet a garantált bérminimumnál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210304_eltuntek_a_nyugdijas_tanarok_az_iskolakbol

 

Bebetonozza a Takaró Mihály-féle tantervet az új magyarérettségi

Bár az Emmi szerint az érettségin nagyobb szerepe lesz a tanulók kreativitásának és problémamegoldó készségének, a magyar nyelv és irodalom tantárgynál a változás ezzel épp ellentétes irányú. A Narancs által megkérdezett magyartanárok és oktatási szakértők szerint az új érettségi a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt, ezzel a kimeneti követelmények felől erősít rá az új Nemzeti alaptantervre, amelynek magyar nyelv és irodalomra vonatkozó részét szakmai szervezetek a tananyag túlzó mennyisége és ideológiai elfogultságai miatt bírálták.

https://magyarnarancs.hu/belpol/bebetonozza-a-takaro-mihaly-fele-tantervet-az-uj-magyarerettsegi-236421

 

Schmidt Mária alapítványa továbbképzést tart pedagógusoknak

Nettó 630 millió forintot fordít a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pedagógus-továbbképzésre, a „2020 – A Nemzeti Összetartozás éve” emlékévhez kapcsolódóan. Háromcsillagos hotelek szolgálnak majd a képzés helyszínéül.

https://blog.atlatszo.hu/2021/03/trianon-schmidt-maria-alapitvanya-felmilliard-forintert-tart-tovabbkepzest-pedagogusoknak/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X