Heti lapszemle 2021.02.26.

A PSZ régóta hangoztatja követeléseit, de a döntéshozók nem akarják meghallani, miközben a koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre több a fertőzött, nő a halottak száma a pedagógusok körében is. A Pedagógusok Szakszervezete a román példa követését szorgalmazza: mielőbb, soron kívül oltani kell a pedagógusokat. Előbb-utóbb szembe kell nézni azzal is, hogy az alacsony bérek és a nyugdíjazások miatt tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Kié a felelősség?

 

február 19.

Idén lesz szóbeli érettségi

Ha a járvány megengedi, mindenképpen meg kell tartani a szóbeli érettségit is – nyilatkozta Molnár Zoltán, a PSZ BAZ megyei elnöke az Észak-Magyarország napilapnak. Jelezte azt is: a digitális tanulás nem olyan hatékony, mint a hagyományos. A szóbeli mellett szól, hogy az írásbeli eredményén még javíthatnak a diákok. Szerinte nem szabad megfeledkezni a szakképző iskolák tanulóiról sem. Nekik ugyanúgy részt kell venniük a gyakorlati vizsgákon, mint az érettségizőknek a szóbelin.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-is-lesz-szobeli-vizsga-a-diakoknak-5213236/#

 

Nem azt tanítja az iskola, amire a gyereknek később szükségük lesz

Az általános és középiskolákban a hangsúly jelenleg leginkább az információátadáson van, míg a készségek, képességek fejlesztése szinte sehol sincs terítéken. A munkaerőpiaci tapasztalatok viszont azt támasztják alá, hogy fordítva kellene összeállítani a tanmenetet. Ahhoz, hogy versenyképes tudással rendelkezzenek a gyerekek, az iskoláknak meg kell őket tanítani tanulni, erősíteni kell bennük a kritikai gondolkodást – írta az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alelnöke, Ács János.

https://hvg.hu/elet/20210219_Nem_azt_tanitja_az_iskola_amire_a_gyerekeknek_kesobb_szukseguk_lesz?s=hk

 

Rangsorok az egyetemi modellváltás fényében

A felsőoktatási nemzetközi rangsorok nem arról adnak képet, hogy mennyire jó az oktatás valahol, inkább szakmai-társadalmi presztízst tükröznek, ami kulturális okokból elsősorban angolszász dominanciájú. A magyar egyetemek kiválóságát Nagy Zoltán szakértő inkább a saját térségünkhöz mérné.

https://unilife.hu/egyetem/20210219-felsooktatasi-modellvaltas-interju-nagy-zoltan-oktatasi-szakerto.html

 

február 20.

5 éve tanár vagy? Téged is utolért a szakmunkás minimálbér

A kezdő pedagógusok bérét minden évben mindössze annyival kell emelnie a kormánynak, hogy elérje a garantált bérminimumot, más néven szakmunkás minimálbért. A Portfólió érdeklődésére, terveznek-e béremelést, az Emmi ezt válaszolta: „A koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívások mellett is 10 %-os béremelésre került sor 2020-ban ágazati szakmai pótlék formájában valamennyi pedagógus részére, emellett az intézményvezetők és a helyettesek pótléka is jelentős mértékben nőtt. A Kormány természetesen folyamatosan vizsgálja a pedagógusok juttatási és ösztönző rendszerének továbbfejlesztésére vonatkozó lehetőségeket.”

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210220/5-eve-tanar-vagy-teged-is-utolert-a-szakmunkas-minimalber-470710?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Káoszba fulladt a digitális átállás, szünetet rendeltek el, majd visszakoztak

Több iskolai dolgozónak is pozitív lett a vírustesztje a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában. A szülőket tájékoztatták, hogy két napig rendkívüli szünet lesz, majd digitális munkarendre állnak át. Néhány óra múlva a szülők újabb értesítést kaptak: a Belső-Pesti Tankerületi Központ arról tájékoztatta őket, mégsem lesz digitális oktatás. A Népszavához is eljutott értesítőben az olvasható: a titkárság és az iskolavezetés karanténba kerül, de az iskola nem zár be, a tanítás tovább folytatódik. A szülői közösséget felháborította a döntés.

https://nepszava.hu/3110444_kaoszba-fulladt-a-digitalis-atallas-szunetet-rendeltek-el-majd-visszakoztak

 

Megváltozik a magyar érettségi, félő, hogy magolás lesz belőle

A Magyar Közlönyben megjelentek sokkolták a Magyartanárok Egyesületének elnökét. Arató László szerint félő, hogy az újfajta számonkérés a magolás érettségije lesz, háttérbe szorulnak a modern kompetenciafejlesztés elvei, még nehezebbé válik annak elérése, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást. Kifogásolta: a 21. században nem lesz elvárás az érettségin az, hogy érvelni tudjanak, vagy olyan hétköznapi szövegeket meg tudjanak fogalmazni, mint mondjuk egy motivációs levél.

https://telex.hu/belfold/2021/02/20/magyar-erettsegi-valtozas-olvasas-elmeny-erveles-osszehasonlitas-muertelmezes-magolas

 

Több mint 500 millió forintot költött az iskolaelhagyás csökkentésére a Kecskeméti Szakképzési Centrum

A végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentésére 519 millió forint európai uniós támogatást nyert a Kecskeméti Szakképzési Centrum, a projekt a centrum tíz tagintézményében valósult meg.

https://bacshir.hu/2021/02/20/tobb-mint-500-millio-forintot-koltott-az-iskolaelhagyas-csokkentesere-a-kecskemeti-szakkepzesi-centrum/

 

Jön a közlekedési alapvizsga az általános iskolákban

A 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A diákok a közlekedési tudáspróbának március 1-12. között hetente egyszer futhatnak neki, a sikeresen teljesítő, legalább 80 százalékos eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210220_kozlekedesi_alapvizsga?fbclid=IwAR3ZxA9Ii3Jz-2MziKh9GfiygB9v6J7hYg-93-HRK5rEZYdVh6n_AEEYcAs

 

február 21.

Ha most nem változik az iskola, örökre a 19. században ragad

„A kormányzat is gyakran hangoztatja, hogy mennyire elkötelezett amellett, hogy a diákok korszerű és használható tudást kapjanak, ami megfelel a 21. század / információs kor / negyedik ipari forradalom kihívásainak. Az elvek azonban ritkán tükröződnek vissza a tettekben. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy az iskolák digitális átállását elősegíteni hivatott kiadvány például nyomtatott könyv formájában érkezett meg minden intézménybe, de elérhető pdf-ben is. Ugyan azt is hallhattuk, hogy az érettségi korszerűsítése során a gyakorlati készségekre és a projekt-szerű munkára kerül a hangsúly, a friss rendeletben azt olvashatjuk, hogy a magyar érettségiből kikerül az érvelés és a gyakorlati szöveg, a helyébe pedig 20 pontos irodalmi feladatsor kerül. Az oktatási rendszer tehetetlensége, úgy tűnik, győzedelmeskedik az újító szándék felett” – írta Nádori Gergely és Prievara Tibor, mindketten a TanárBlog szerzői, középiskolai tanárok.

https://telex.hu/velemeny/2021/02/21/digitalis-oktatas-koronavirus

 

február 22.

Kétszer annyi óvodában és iskolában van rendkívüli szünet, mint két hete

159 óvodában van rendkívüli szünet a járvány miatt és 250 iskolában rendeltek el digitális oktatást, jellemzően egy-egy osztályban, csoportban – válaszolta a 444.hu kérdésére az Emmi. Legutóbb a február 8-i adatot ismertette Maruzsa Zoltán államtitkár: akkor 73 óvodában volt rendkívüli szünet, 115 iskolában digitális oktatás, szintén egy-egy osztályban. Két hét alatt tehát több mint duplájára nőtt azoknak az intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett.

https://444.hu/2021/02/22/ketszer-annyi-ovodaban-es-iskolaban-van-rendkivuli-szunet-mint-ket-hete

 

Szűrőbuszok tesztelik ingyen a pedagógusokat

A fertőzésveszélynek erősen kitett iskolai pedagógusok és óvodai nevelők számára hirdet koronavírus-szűrési lehetőséget a Generali a Biztonságért Alapítvány, hogy a gyerekekkel foglalkozók minél nagyobb biztonságban végezhessék munkájukat. Az ingyenes tesztelésre minden olyan állami oktatási intézmény jelentkezhet, ahol egyszerre legalább negyven pedagógus igényelné a lehetőséget, de több tagintézmény együtt is pályázhat. Az antigén gyorstesztelést helyben, modern szűrőbuszokkal végzik el, a résztvevők 15 percen belül az eredményt is megtudhatják.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/szurobuszok-jarjak-az-orszagot-a-pedagogusokat-ingyesen-tesztelik-rajtuk.1111272.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=m

 

Visszalépés a múltba: a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója a magyar érettségin

Az eddigi hat helyett tíz szerző életműve lesz kötelező tétel a megújuló magyar nyelv és irodalom érettségin, az új nevek között szerepel a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója, Herczeg Ferenc is. A Népszava birtokába került tervezetet február 24-éig véleményezhetik azon szervezetek, amelyek megkapták, pl. a Nemzeti Pedagógus Kar vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az egyik legkritikusabb szakmai szervezetnek, a Magyartanárok Egyesületének (ME) azonban nem küldték el, tagjai nem hivatalos úton vethettek rá pillantást. Az egyesület elnöke, Arató László a Népszavának azt mondta: a megjelent új vizsgamodell, illetve az egyeztetés alatt álló részletes vizsgakövetelmények abszolút múltközpontúak. Ez nem más, mint a tavaly elfogadott, heves szakmai tiltakozások kereszttüzébe került új Nemzeti alaptanterv „bebetonozása”.

https://nepszava.hu/3110553_visszalepes-a-multba-a-horthy-korszak-egyik-legnepszerubb-iroja-a-magyar-erettsegin

 

Hátrafelé nyilazás, árvalányhajas múltba révedés

Föld S. Péter jegyzete az új magyar érettségi tervezetéről.

https://hirklikk.hu/kozelet/erettsegi-tetelek-magyar-irodalombol-hatrafele-nyilazas-arvalanyhajas-multba-revedes/377455/

 

Több stressz éri a távoktatásban a tanulókat, mint a tanteremben

Egy külföldi kutatás több mint tízezer diák megkérdezésével készült, az adatok elemzéséből pedig kiderült: a tanulók több mint fele sokkal stresszesebbnek találta a 2020-as tanévet, mint a korábbiakat, viszont a távoktatásban részt vevők intenzívebb stresszt éltek meg, mint azok, akik bemehettek az iskolájukba. A digitális oktatás a válaszadók 84 százalékánál okozott kimerültséget, fejfájást, álmatlanságot. Azoknál a diákoknál, akik időnként bemehettek az osztályukba, ez az arány 82, a végig tanteremben tanulóknál 78 százalék volt.

https://nlc.hu/eletmod/20210222/digitalis-tantermi-oktatas-kutatas-vizsgalat-hatas/

 

Nem teljesült a kormány álma

Noha a kormány azt tűzte ki célul a 2013-as felsőoktatási stratégiájában, hogy a tudományegyetemeknek – a Debreceni Egyetemnek, a Pécsi és a Szegedi, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek – 2020-ra a világ 200 legjobb felsőoktatási intézményei közé kell kerülnie, ezt egyelőre nem sikerült elérni. Ugyanakkor egyes tudományterületen sikerült bejutni a legjobb 200-ba: az űrtudományok területén az ELTE a 155., a kardiológia területén a Semmelweis Egyetem – 25 helyet előre lépve – 87. lett. A globális rangsorban a legjobb tízbe ezúttal is amerikai és angol egyetemek kerültek be.

https://nepszava.hu/3110242_nem-teljesult-a-kormany-alma

 

február 23.

A koronavírus újabb áldozata a szombathelyi zeneiskola igazgatója

Elhunyt a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, Czenek László. Halálát a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége közölte a Facebookon. Szóbeszédek szerint koronavírus okozta az igazgató halálát. Ezt utóbb megerősítette a zeneiskola oldala, ahol a „szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola maradék vezetése” emlékezik Czenek Lászlóra.

https://www.nyugat.hu/cikk/hivatalos_koronavirus_halal_szhely_zeneiskola_igazgato

 

Saját tanácsadóit is figyelmen kívül hagyta a kormány – a pedagógusok oltásáért is lobbiznak a diákok

Több javaslatot is kidolgozott az idei érettségikre a köznevelési államtitkárság egyik tanácsadó szerve, az Országos Diáktanács (ODT), de a kormányt ez nem nagyon érdekelte – derült ki az ODT Népszavához is eljutott leveléből. Mint írták, javaslataikat meghallgatták a kormány képviselői, de úgy látják, azokat nem veszik figyelembe. Javaslatuk között szerepel: az idei érettséginek ne legyen feltétele az 50 óra közösségi szolgálat, mert a járvány miatt ezt nehezebb teljesíteni, mint korábban. Az emelt szintű vizsgák esetében azt javasolják, hogy azokat saját intézményeikben írhassák meg a diákok. Fontosnak tartanák az is, hogy a pedagógusok előrébb kerüljenek az oltási tervben, hiszen naponta akár több száz emberrel is érintkezhetnek.

https://nepszava.hu/3110695_sajat-tanacsadoit-is-figyelmen-kivul-hagyta-a-kormany-az-erettsegi-kapcsan

 

Magyartanárok Egyesülete: hibás és káros lépés az érettségi átszabása

„Nyolcvanéves visszalépés” a Magyartanárok Egyesülete szerint, hogy 2023-tól műveltségi teszt is lesz a középszintű magyar érettségin, és azt is hibás döntésnek tartja, hogy a gyakorlati szövegalkotási feladattípust kiiktatják az írásbeliről. Az új vizsgakövetelmények miatt jóval kevesebb idő jut majd a szövegértés és a műértés gyakorlására, az olvasás megszerettetésére.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210223_magyarerettsegi_Magyartanarok_Egyesulete_allasfoglalas

 

Elég nemzeti

„Már a megújított Nemzeti alaptanterv (NAT) tavaly január végén nyilvánosságra hozott szövegéből is kiderült, hogy a kormányzati akarat szerint a magyar oktatás elsődleges célja nem a XXI. századi elvárásokra, kihívásokra való felkészítés, hanem az ideológiai nevelésen alapuló butítás” – írta Juhász Dániel a Népszavában. „Amire szükség van, az az, hogy az iskolában kritika nélkül fogadjunk be mindent, amit a NAT előír; hogy otthon gondolkodás nélkül higgyük el, amit a propagandamédia a képünkbe hazudik. Eszünkbe se jusson megkérdőjelezni politikai vezetőink döntéseit, szavahihetőségét. Ne legyen igény a vitára, a párbeszédre, az önálló gondolkodásra.”

https://nepszava.hu/3110730_eleg-nemzeti

 

Kreatív megoldással segíti a testnevelésből érettségizőket egy tanár

A legnagyobb kihívás előtt azok állnak, akik gyakorlati tantárgyból érettségiznek májusban. A kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum testnevelő tanára az emelt szintű testnevelés érettségihez próbál segítséget nyújtani.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210223_tesierettsegi_videokkal

 

Járvány alatt is teljesíteni kell az 50 órás közösségi szolgálatot

Bencsik János független képviselő arról kérdezte Kásler Miklós minisztert, hajlandó-e eltekinteni a kormány az idén érettségizőknél a közösségi szolgálat teljesítésétől. Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderült, hogy nem. Az Emmi már korábban jelezte: az 50 órát jellemzően nem a 12-dik évfolyamon, hanem korábban teljesítik a diákok, akinek elmaradása van, tavasszal még pótolhatja.

https://index.hu/belfold/2021/02/23/politikai-adok-kapokba-torkollott-a-diakok-kozossegi-szolgalatanak-kerdese/

 

Iskola egyházi átvétele Balatonfüreden

Két egyház – katolikus és evangélikus – is bejelentkezett a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola fenntartására.

https://444.hu/2021/02/23/a-katolikusok-mar-osztol-atvennenek-egy-balatonfuredi-altalanos-iskolat-az-evangelikusok-csak-jovore?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-katolikusok-mar-osztol-atvennenek-egy-balatonfuredi-altalanos-iskolat-az-evangelikusok-csak-jovore

 

Emmi: lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások

Az Oktatási Hivatalhoz 16 480 tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett január 15-ig, ezek legnagyobb részét már elbírálták, 96 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210223_tankotelezettsegi_halasztasok

 

A rektori konferencia szerint régóta érlelődött a modellváltás

A Magyar Rektori Konferencia lényegében kezdeményezője volt az egyetemi modellváltásnak – ez derült ki abból az interjúból, amelyet a Jelen készített Borhy Lászlóval, a konferencia elnökével.

https://jelen.media/interju/regota-erlelodott-az-egyetemi-modellvaltas-amit-a-rektori-konferencia-kezdemenyezett-1378

 

Hogyan jutottak ebek harmincadjára egyetemeink?

„Eladták, kiszervezték és lealacsonyították az egyetemeinket. Erre nincsen bocsánat.” Elemző cikk a Mércén.

https://merce.hu/2021/02/23/hogyan-jutottak-ebek-harmincadjara-az-egyetemeink/

 

február 24.

A pedagógusok mielőbbi oltására lenne szükség

Fontos, hogy a pedagógusokat mielőbb oltsák, mert ha beteg a pedagógus, a gyerekek nem tudnak iskolába menni, a szülők pedig nem tudnak dolgozni – mondta a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa a Nemzeti TV Napi téma című műsorában. Ráadásul a gyerekek akár tünetmentesen is fertőzhetnek. Az oltás szükségességét nem is kellene magyarázni, Romániában pl. már megkezdődött a pedagógusok soron kívüli oltása. Jelezte a pedagógusok túlterheltségét, ugyanis a betegeket is helyettesíteniük kell, illetve azt is, hogy a PSZ régóta kéri: egyszeri 100 ezer forintos támogatást kapjanak a digitális oktatáshoz korábban kifizetett költségeikhez.

https://www.facebook.com/164061553749320/posts/1885025741652884/?vh=e&d=n

 

Gyorsteszt diákoknak

Önkéntes alapon tesztelnék a tanárokat és a diákokat az egyik debreceni általános iskolában, ha megjelenik a koronavírus. Az igazgató szerint ezt az operatív törzs kezdeményezte. A Koronavírus Sajtóközpont az RTL Híradó kérdésére azt írta, hasonló akcióra lehet majd számítani Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében is. A PSZ szerint minden iskolában szűrni kellene a diákokat is, hogy biztonságos legyen a tantermi oktatás – mondta Totyik Tamás alelnök a híradónak. A szakszervezet régóta szorgalmazza: vegyék előbbre az oltásnál a pedagógusokat, ahogy Romániában is teszik.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/iskolai-teszt-debrecen-altalanos-iskola-tanar-diak

 

Mielőbbi oltásra van szükség, mondják szegedi óvodapedagógusok

A kormánynak a román példát kellene követnie, kiemelten előre venni a pedagógusokat, hiszen itthon is nagy a fertőzöttek aránya és sok a halott a pedagógusok körében – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged TV híradójának, amelynek riportere helyi bölcsőde- és óvodavezetőt is kérdezett. Ők is szorgalmazzák az oltást.

https://www.youtube.com/watch?v=A4Pe7NiNHiA

 

18 uniós országban előre sorolták a pedagógusokat az oltási tervben, Magyarországon nem

Az Átlátszó átnézte az uniós tagországok interneten elérhető oltási terveit: 18 állam előrébb sorolta a tanárokat, és van, ahol már el is kezdték az oltásukat. Négy országban a vakcinakészlet miatt csak később döntenek a kérdésről. Csupán öt országban nem élvez semmilyen prioritást a pedagógusok oltása, de a Magyarországgal szomszédos EU-s országok mindegyike előrébb sorolta a tanárokat. A cikk felidézte Totyik Tamásnak, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökének korábbi nyilatkozatát, miszerint 146 ezer főállású pedagógus van, az oktatásban dolgozók száma pedig körülbelül 200 ezer fő. A PSZ felmérése szerint a pedagógusok ötöde fertőződött meg. Nem szabad figyelem nélkül hagyni azt sem, hogy a pedagógusok csaknem fele 50 és 65 év közötti.

https://blog.atlatszo.hu/2021/02/tizennyolc-eu-s-orszagban-elore-soroltak-a-pedagogusokat-az-oltasi-tervben-nalunk-nem/

 

NPK: csak megfontoltan a távoktatással, oltásra szükség lesz

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint elsősorban a fertőzöttséggel leginkább érintett intézményekben kell átállni távolléti oktatásra, és ha szükséges, településszinten is intézkedni kell a vírus terjedésének megakadályozására. Horváth Péter az Inforádiónak azt is jelezte: alsó tagozaton sokkal nehezebb a digitális oktatás, ráadásul szülői felügyeletre is szükség van. A középiskolások november közepe óta digitálisan tanulnak és szinte borítékolható, hogy nem tudnak visszamenni az iskolákba. Beszélt arról is: nem lehet vitás, hogy az oltás előbb-utóbb szükséges lesz. Bár erre senki nem kötelezhető, de „a biztonságos munkavégzés, akár a saját magunk, akár a diákok iránti felelősség miatt be kell oltatni magunkat.”

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/onkentes-alapon-tesztelnenek-egy-debreceni-iskolaban-ha-megjelenne-a-fertozes/

 

Sok a kérdés az általános iskolások közlekedési alapvizsgájáról

A minap bejelentett alapvizsga nem szerepel a tanév rendjéről szóló Emmi-rendeletben – írta az Eduline. A tavaszi témahetek listája sem bővült, továbbra is a pénzügyi-vállalkozói, a digitális és a fenntarthatósági témahetet sorolja fel a rendelet. Talán ezért fogalmaztak úgy a közleményben, hogy a vizsga a 4-5. évfolyamon elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott lesz. Az Oktatási Hivatal oldalán nincs ehhez kapcsolódó anyag, tette szóvá a portál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210224_kozlekedesi_alapvizsga

 

MTA: az új fenntartóknak nem lehet több joguk, mint jelenleg az államnak

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége szerint az egyetemi átalakításoknál több törvényi garanciát kellene biztosítani. Nem érheti hátrány azokat a magas színvonalon működő egyetemeket, amelyek tartózkodnak az átalakulástól. Az átalakítás eredményét három év után értékelni kell a hatóságok, az érintett egyetemek, az MTA és független külföldi szakértők bevonásával, a vizsgálat eredményét pedig nyilvánosságra kell hozni.

http://eduline.hu/felsooktatas/20210224_mta_kozlemeny

 

február 25.

„A pedagógusok feláldozhatók a kormány számára”

A pedagógusok a frontvonalban dolgoznak, a kormány által előszeretettel hivatkozott WHO egyértelműen ajánlja előnyben részesítésüket, és szeptemberben még Müller Cecília is az elsők között oltotta volna őket, a legtöbb uniós országgal ellentétben itthon mégis kimaradtak az oltási tervből. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével, Gosztonyi Gáborral beszélgetett a 24.hu az elmaradt táppénzről, a cinikus kormányzati válaszokról, a betegen is dolgozó tanárokról, a megelőzhető halálesetekről is. Az alelnök szerint sok pedagógus annyira ki van zsigerelve, hogy már felháborodni sincs ereje.

https://24.hu/belfold/2021/02/25/gosztonyi-gabor-pedagogusok-oltasi-terv-tappenz/

 

Március 15-ig maradnak a korlátozások

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón jelentette be a korlátozások meghosszabbítását. Ez azt jelenti, hogy március közepéig marad a távoktatás a középiskolákban. Az érettségire készülő diákoknál a felkészülés megszervezése azonban nem egyszerű a lassan egy éve – kisebb nagyobb megszakításokkal tűzdelt – tartó távoktatásban, írta az Eduline.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210225_Gulyas_Gergely_marcius_15ig_maradnak_a_korlatozasok

 

Aggasztó a helyzet Balassagyarmaton, a polgármester kérte a pedagógusok oltását

A polgármester azt kérte, ha lehet, 1-2 hétig a szülők ne vigyék bölcsődébe, óvodába, iskolába gyermekeiket. Két óvodában több csoportot be kellett zárni, több iskolai osztály van karanténban, mert diákok, tanárok, dolgozók is megfertőződtek. Levelet írt a tankerületnek és a megyei kormányhivatalnak, kérve, hogy a 7-8. osztályok a fertőzés sújtotta településeken térjenek át digitális oktatásra, soron kívül teszteljék az érintett települések óvodáiban és iskoláiban dolgozókat, vegyék előre az oltási rendben az általános iskolai és az óvodai pedagógusokat.

https://hvg.hu/itthon/20210225_Aggaszto_jarvanyhelyzet_Balassagyarmaton?s=hk

 

Jókai nem lehet vita tárgya, idén lesz szóbeli érettségi is

Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya – mondta az Emmi köznevelésért felelős államtitkára az állami rádióban. Jelenleg az óvodák 9 és az általános iskolák 16 százalékában van rendkívüli szünet. Az idei érettségit továbbra is a hagyományos módon – írásbeli és szóbeli számonkéréssel – tervezik megtartani. Ez biztonságosan lebonyolítható a már tavaly tavasszal és ősszel kipróbált módszerrel – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

https://infostart.hu/belfold/2021/02/25/maruzsa-zoltan-jokai-nem-lehet-vita-targya

 

Vizsga tavaly és idén

Két apró különbség lesz a tavalyi és az idei érettségik között: tavaly csak írásbeli vizsga volt, szóbeli nem – csak speciális esetekben lehetett kiváltani az írásbelit szóbelivel -, tavaly májusban az aktív fertőzöttek száma 1300 fő volt. Ehhez képest az idén a szóbeliket is megtartják, az aktív fertőzöttek száma pedig 70 ezer fölött van. Az iskolák saját bevallásuk szerint tájékoztatást, iránymutatást vagy segítséget nem kaptak, úgy dolgoznak, ahogyan éppen sikerül. Az Emmi azt közölte: az Oktatási Hivatal oldalán minden szükséges információ és adat megtalálható. Azt is hangsúlyozta a tárca, hogy készültek felmérések a digitális oktatásról, a tapasztalatokat be is építették, ám azt már nem részletezték, hogy az utóbbi mit jelent. A 168 óra összeállítása az érettségikről.

https://168.hu/itthon/erettsegi-csak-ujabb-teglak-a-falban-200446

 

Több hun, több Mátyás

A mostani 12 helyett már csak 7 nagy témakör szerepel a történelem érettségi 2023 szeptemberétől bevezetésre kerülő, az új Nemzeti alaptantervhez igazodó követelményrendszerében, az altémák között ugyanakkor több, a jelenlegi vizsgafeladatokban nem szereplő tétel is helyet kapott – derült ki a Népszava birtokába került, még egyeztetés alatt álló részletes vizsgakövetelmények tervezetéből. Emelt szinten megjelenik „A sztyeppei állam: a Hun Birodalom és hódításainak iránya” téma, valamint az „eredet kérdéseiről” (nyelvészet, régészet, néprajz, genetika) is számot kell adniuk a vizsgázóknak. Középszinten pedig a mostaninál is részletesebben kell majd ismerni a magyar őstörténetet, a honfoglalás okait, a „kalandozásokat” és „támadó hadjáratokat”.

https://nepszava.hu/3110988_tobb-hun-tobb-matyas-vizsgakovetelmenyek-az-uj-tortenelem-erettsegire

 

Iskola nélkül nehezen ismerhetné meg a fiatal generáció a kommunizmust

Egyre fontosabb lesz az iskolarendszer szerepe abban, hogy a fiatalok megismerjék a kommunista diktatúrákkal kapcsolatos információkat, mert már nincsenek olyan közvetlen társadalmi élmények, amelyeket szüleiktől, nagyszüleiktől átvehetnének – mondta az Országgyűlés elnöke a kommunizmus áldozatainak emléknapján a közmédiának adott nyilatkozatában.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/02/25/az-iskola-nelkul-nehezen-ismerhetne-meg-a-fiatal-generacio-a-kommunizmust?source=hirkereso

 

Műhelyiskola nehéz sorsú gyerekeknek

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer sokféle irányból érkező fiatal számára teszi lehetővé, hogy a munkaerőpiacon jól értékesíthető tudást sajátíthasson el. A műhelyiskola program azokon segít, akik a hagyományos oktatást végzettség nélkül, beszűkülő kilátásokkal hagyják el. Az állami fenntartású intézmények közül jelenleg kilencben, köztük Dabason, Nagykanizsán és Tiszalökön szerezhetnek részszakmát a tanulók személyre szabott mentorálással.

https://unilife.hu/kepzes/20210224-muhelyiskola-nehez-sorsu-tanuloknak.html

 

A BGE is modellt vált

Támogatta a Budapesti Gazdasági Egyetem szenátusa az egyetem modellváltását, azaz állami intézményből közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakítását. A szenátus felhatalmazta az egyetem vezetését, kezdje meg a modellváltás előkészítését.

https://nepszava.hu/3111142_a-bge-is-modellt-valt-es-atall-az-alapitvanyi-fenntartasra

 

február 26.

„Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára, annyi tanár betegedett meg”

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) nincs pontos információja arról, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta hány iskolai dolgozó fertőződött meg – bár kérték, egyelőre nem kapták meg az adatokat a Klebelsberg Központtól. A fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma azonban – emelte ki a PSZ alelnöke – a negyvenhez közelít, van olyan iskola, ahol két dolgozó is elhunyt. Totyik Tamás ismét szorgalmazta: a bürokratikus eljárás helyett helyben kellene dönteni, ha egy intézményben megjelenik a fertőzés.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210225_tanarok_oltasa_koronavirus

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X