Heti lapszemle – A tárca biztonságos érettségit és felvételit ígér

Az érettségizők szóvá tették, hogy régóta digitális oktatásban tanulnak, amelynek hatékonysága nem azonos iskolaival. Bizonytalanok a középiskolába felvételizők is, a járvány miatt nem járhattak előkészítőkre. A tárca biztonságos érettségit és felvételit ígér. Közben az oktatásban dolgozók táppénze, az alacsony bér és a fogyatkozó pedagóguslétszám is téma volt a PSZ vezetőinek nyilatkozataiban.

 

január 8.

Észszerű a középiskolások digitális oktatása

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arról a bejelentésről nyilatkozott a Klubrádió reggeli műsorának, miszerint folytatódik a középiskolákban a digitális oktatás. Kitért az érettségizők nehéz helyzetére is, hisz hónapok óta online tanulnak.

https://www.youtube.com/watch?v=s_6YjjxqoAU&feature=youtu.be

 

Nincs változás a középiskolai felvételikben

A középiskolai felvételi írásbeli vizsgái az eredeti időpontban, jelenléti formában zajlanak majd a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett – közölte az Emmi. A miniszter december elején rendelkezett a második pótnap kijelöléséről is, ha valaki betegség vagy karantén miatt nem tud részt venni a vizsgán. Az írásbeli felvételiket – a távolságtartás érdekében – az előző évekhez képest jóval több, 535 helyszínen tartják. Előzőleg a DK azt követelte a kormánytól, mielőbb tájékoztasson a középiskolai felvételiről, dolgozza ki annak biztonságos protokollját, az elmúlt egy év felkészülési nehézségeit figyelembe véve biztosítson plusz időt a diákoknak a tesztek megírására.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/01/08/nem-valtozott-a-kozepiskolai-felveteli-idopontja?source=hirkereso

 

A székesfehérvári Érdekegyeztető Fórumon részt vett a PSZ megyei elnöke is

2021 első fórumán a polgármester a személyi juttatásokról elmondta: a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről még nem született jogszabály, de az önkormányzat céltartalékban szerepelteti a minimálbér-különbözethez szükséges keretet. Beszámolt a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó óvodai és bölcsődei foglalkoztatottakra vonatkozó változásokról is. Ők az illetményük 10 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosultak. A cafetéria idei bruttó értéke változatlan, 12 527 Ft/hó/fő. A szakszervezeti vezetők – köztük Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér megyei elnöke – megköszönték, hogy a veszélyhelyzet ellenére a munkavállalók illetményének kifizetései töretlenek voltak, a munkahelyek pedig megmaradnak.

https://www.szekesfehervar.hu/online-ulest-tartott-az-erdekegyezteto-forum

 

január 9.

Gosztonyi Gábor: Jó lenne, ha a pedagógusok végre a sarkukra állnának

A legnagyobb oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete szerint észszerű lépés volt február 1-ig meghosszabbítani az online oktatást a középiskolákban.  Ám ahhoz, hogy az valóban hatékony is legyen, sürgősen meg kell változtatni a pedagógusképzést és a továbbképzéseket is. Csak így lehet elsajátítani a teljesen új módszertant, de a több autonómia és a pedagógusokkal szembeni bizalom is sokat segítene. Erről Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével beszélgetett a Hírklikk munkatársa.

https://hirklikk.hu/kozelet/jo-lenne-ha-a-pedagogusok-vegre-a-sarkukra-allnanak/375227

 

Végzősök petíciója az érettségik eltörléséért

Néhány napja indította el az idei érettségik eltörlését szorgalmazó petíciót egy végzős, de már több tízezren írták azt alá. A lánynak az a kérése, hogy az érettségi vizsgák helyett jegyeik átlaga alapján kaphassák meg az érettségi, illetve a szakmai vizsgáik eredményét. A jelenlegi digitális tanulás-tanítás megnehezíti a végzősök helyzetét, még akkor is, ha a tanárok mindent megtesznek.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210109_peticio_az_erettsegik_eltorleseert

 

Az élet nem igazolja, hogy a pedagógusok megkapják a 100 százalékos táppénzt

A vírusfertőzött pedagógusok hiába küzdenek a 100 százalékos táppénz kifizetéséért, csak 60 százalékot kapnak – a hónapok óta tartó nyilatkozatháborút és kálváriát a minap Molnár Zoltán, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke a miskolci Európa Rádiónak is megemlítette. Beszélt az oktatásban dolgozók teszteléséről, amely szoros összefüggésben van a táppénz okozta káosszal. Ami pedig az oltást illeti, jelezte: a PSZ vezetői is az oltás beadatására ösztönzik az oktatásban dolgozókat. Furcsának tartja, hogy a pedagógusok nem szerepelnek az oltási tervben.  Szó volt a digitális oktatás nehézségeiről is.

https://europaradio.hu/tallozo/felevzaras

 

Egy szempont

„A kormány hozott egy észszerűnek tűnő döntést – mégsem nyitják ki a középiskolákat -, de az óvodákban és az általános iskolákban továbbra is nyugodtan fertőzhet a koronavírus. A középiskolákat talán jobban kell félteni? Csak ott kell óvatosnak lenni?” Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3105449_egy-szempont

 

január 10.

Totyik Tamás: Valamit tenni kellene az érettségizők érdekében

Nem változtat a kormány az érettségi szabályain, mert ősszel mintegy 30 ezer diák érettségizett le úgy, hogy nem alakult ki egyetlen egy fertőzési gócpont sem – ezt válaszolta az ATV híradónak az Emmi. A diákok egy része szerint igazságtalan, hogy úgy kell leérettségizniük, mint azoknak, akik hagyományos tanrendben tanultak. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke emlékeztetett: van ugyan lehetőség a kiscsoportos foglalkozásokra, a felzárkóztatásra, de az oktatásirányításnak valamit javasolnia kell, mert a digitális oktatás okozta több hónapos kiesés komoly időszak a középiskolai képzésben.

http://www.atv.hu/videok/video-20210111-nem-valtoztat-a-kormany-az-erettsegi-szabalyain

 

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

Balatoni József pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális oktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség lenne megtartani a vizsgákat. Facebook-oldalán reagált a hírre, miszerint a digitális oktatás továbbra is fennmarad a középiskolákban. Néhány hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. A diákok már hatodik hónapjukat kezdik meg digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a jelenléti. Szerinte újabb probléma a rövidesen kezdődő középiskolai felvételi.

http://www.atv.hu/belfold/20210110-joco-bacsi-szakmailag-irom-iden-nem-szabad-erettsegit-tartani/hirkereso

 

Horváth Péter: Nem merészség azt jósolni, hogy még kevesebb tanár lesz

Az elmúlt 20 évben egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy véli: az életpályamodell nem váltotta be a reményeket. Bár pontosan látható, mennyien érik el az öregségi nyugdíj korhatárát, az nehezen megtippelhető, mennyi lesz azok száma, akik élnek a 40 éves jogosultsági idővel, vagy a 60 éves kort betöltve a részmunkaidős foglalkoztatással. Közben kiderült: az előző években az egyetemekről kikerülő, nagyságrendileg tízezer pedagógus-jelölt közül összesen csak 3500-4000-en állnak munkába. Ami pedig a béreket illeti: mára odáig jutottunk, hogy a középfokú végzettségűek béréhez kell felzárkóztatni a kezdő pedagógusok bérét.

https://infostart.hu/belfold/2021/01/10/horvath-peter-nem-mereszseg-azt-josolni-hogy-meg-kevesebb-tanar-lesz

 

január 11.

Bajban a nemzet napszámosai, keveset keresnek

„Most a diplomás átlagbér bruttó 360 ezer forint Magyarországon, míg egy pályakezdő pedagógus körülbelül bruttó 230 ezer forintra számíthat. Ahhoz, hogy vonzó legyen a pálya a fiataloknak, a fizetéseket a diplomás átlagbér legalább 80 százalékára fel kellene zárkóztatni. Ehhez 30-40 százalékos emelésre lenne szükség mielőbb” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a HR portálnak. Azért is fontos lenne vonzóvá tenni a pályát a fiataloknak, mert tavaly nagyjából 7 ezren kezdték el tanulmányaikat a felsőoktatásban, de tapasztalatok szerint csak negyedük marad a pályán. A nyugdíjba menő pedagógusok száma azonban ennél jóval nagyobb lesz 2024 után. 

https://www.hrportal.hu/hr/mennyit-keresnek-a-pedagogusok—bajban-a-nemzet-napszamosai-20210110.html

 

Háromezerrel kevesebb a tanár

A KSH adatai szerint tovább csökkent a pedagógusok száma. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor az RTL híradónak azt mondta, hogy kiszámítható béremelésre lenne szükség. Az Emmi a híradónak azt válaszolta: a tankerületek intézményeiben nőtt a tanárok száma, csökkenés inkább a szakképzőkben van.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/haromezerrel-kevesebb-a-tanar

 

Hány bőrt lehet lehúzni a pedagógusokról?

A pedagógusok szavaiból keserűség, olykor düh, fásult beletörődés érződik – mert a pedagógusok többsége ma, bármennyire is szereti hivatását, nem érzi jól magát a bőrében. A portál erre sorolt számtalan példát a megélhetési problémákon át a tanárhiányig, a vírus okozta fenyegetettségig.

https://szemlelek.net/2021/01/11/pedagogusok_mennyi_bort_lehet_lehuzni_roluk

 

Maruzsa Zoltán: Ahol lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák

Ahol csak lehet, nyitva maradnak az általános iskolák és óvodák – hangsúlyozta az Emmi köznevelési államtitkára. Maruzsa Zoltánt annak kapcsán kérdezték, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az általános iskolákban is online oktatást szorgalmazott. Az államtitkár azt is mondta: a pedagógusok közül is elsőként a 60 év feletti és a krónikus betegek kaphatják majd meg az oltást.

https://24.hu/belfold/2021/01/11/koronavirus-maruzsa-zoltan-nyitva-altalanos-iskola-ovoda/

 

Hajnal Gabriella szerint felkészültek a középiskolai felvételire

„Igen, teljes egészében fel vagyunk rá készülve, azt is tudjuk, hogy előfordulhat olyan gyerkőc, aki éppen abban a pillanatban fertőzött vagy éppen karanténban van és még nem is engedik ki, illetve nem gyógyul meg az előzetesen beharangozott pótnapig. 23-án van a felvételi, 28-án van a pótnap, éppen ezért erre gondolva február 5-én is van egy pótnap, amire természetesen azok mehetnek, akik az előző két alkalommal betegek vagy karanténban voltak” – mondta a KK elnöke a Hír TV-nek.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/hajnal-gabriella-teljes-egeszeben-fel-vagyunk-keszulve-a-kozepiskolai-felvetelire-2514838?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A járvány miatt komoly hátrányban vannak a nyolcadikosok

A mostani nyolcadikosoknak sokkal nehezebb a felkészülés a középiskolai felvételire, hiszen a járvány miatt több általános iskolában is digitális oktatás van, ráadásul a felvételi előkészítők is elmaradtak.

https://metropol.hu/aktualis/komoly-hatranyban-a-nyolcadikosok-138365/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Ennek a korosztálynak valószínűleg gyengébb lesz az idegennyelv-ismerete

Tavaly november végéig kb. 77 ezren nyelvvizsgáztak, 2019-ben 124 ezren – derült ki az Oktatási Hivatal adataiból. 40 százalékos a csökkenés, mert kevesebben felvételiztek a felsőoktatásba, nyelvvizsga nélkül is át lehetett venni diplomát, de érződik a járvány hatása is – mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/lejtore-kerult-a-nyelvtanulas-2-3476671/

 

Új ingyenes platform indult természettudományos tárgyaknál

Ingyenes digitális tanítási platform indult, amely egy online tudásbázis, oktatást-tanulást segítő szemléltető és háttéranyagokkal. A tesztverzió lezajlott, a Kémia Tansegéd és a Földrajz Tansegéd programok indultak el az online felületen, de a tervek szerint hamarosan elindítják a Biológia, Fizika, Környezetismeret és Természetismeret Tansegédeket is.

https://qubit.hu/2021/01/11/uj-ingyenes-oktatasi-platform-indult-termeszettudomanyos-targyakkal

 

január 12.

A „zoom-bi” érettségiző nemzedék csak véleményt mondott

Nincs igaza az államtitkárnak, amikor hergelésnek nevezi a diákok kérését: petíciójukban a végzősök nem az érettségi megtartásának biztonságát kérdőjelezték meg, hanem jelezték: nem tudnak kellőképpen felkészülni az érettségire, hiszen hónapok óta online tanulnak – tette egyértelművé Gosztonyi Gábor alelnök a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Azt mondta: a „zoom-bi nemzedék” lassan a harmadik félévét kezdi digitálisan. Ami pedig a középiskolai felvételit illeti: nehézséget okozhat a felvételizőknek, hogy a járvány miatt nem lehetett felkészítőket tartani. Szóvá tette: nem rendezték a pedagógusok díjazását a felvételi napjára, ki kellene fizetni a szombati munkájukat.

https://www.klubradio.hu/adasok/rendes-erettsegi-es-felveteli-lesz-115689

 

Maruzsa Zoltán: nem változnak az érettségi vizsgák szabályai és időpontjai

Az érettségi vizsgákig csaknem négy hónap van hátra, a kormány nem tervez változtatást az érettségi szabályain és időpontján sem – mondta a köznevelési államtitkár az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat is meg kívánják szervezni. Az érettségi vizsgákra – ahogy a felsőoktatási felvételikre is – február 15-ig lehet jelentkezni. A tavalyi év bebizonyította, hogy a járványban is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat. Tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-nem-valtoznak-az-erettsegi-vizsgak-szabalyai-es-idopontjai

 

Első körben a pedagógusok tíz százaléka kapja meg a vakcinát

Legalább tizenhatezer pedagógus kerülhet be az oltási terv harmadik ütemébe, ennyien már biztosan betöltötték a 60. életévüket. A krónikus betegek számáról nincs országos összesítés. A Pedagógusok Szakszervezete a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: becsléseik szerint a pedagógusok húsz százalékának van, lehet fokozott kockázatot jelentő betegsége. Az államtitkárt is idézte a lap: a kormány veszélyeztetettségi és életkori szempontok alapján dolgozta ki az oltási tervet: elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idősek következnek. A pedagógusok közül is elsőként a 60 év feletti és a krónikus betegek kaphatják meg a védőoltást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elso-korben-a-pedagogusok-tiz-szazaleka-kapja-meg-a-vakcinat-9211370/

 

Elkezdődik a gyermekvédelemben és a szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése is

A pedagógusok és a szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók is jelentkezhetnek a koronavírus elleni csoportos gyorstesztelésre. A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén, 127 mintavételi ponton.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/elkezdodik-gyermekvedelemben-es-szocialis-alapszolgaltatasban-dolgozok-tesztelese

 

Sok hatéves kerülhet éretlenül iskolába

Súlyos hiányosságok vannak az iskolaérettséggel és a hatéves kortól kötelező tankötelezettség elhalasztásával kapcsolatos eljárásban. Nagyon sok szülő nem kapott megfelelő tájékoztatást és támogatást az iskolahalasztási kérelmek megindításához – állítja a Szülői Hang Közösség.

https://nepszava.hu/3105690_sok-hateves-kerulhet-eretlenul-iskolaba

 

Több mint félmilliárd forintot fordított az iskolaelhagyás csökkentésére a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

Az iskolai lemorzsolódás és a korai iskolaelhagyás csökkentésére 550 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum. A projekt az elmúlt három évben a KSZC székhely- és tagintézményeiben, Kiskunhalas, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza öt iskolájában valósult meg. Különösen nagy hangsúlyt fektettek a 9. osztályos tanulók felzárkóztatására.

https://webradio.hu/hirek/belfold/tobb-mint-felmilliard-forintot-forditott-az-iskolaelhagyas-csokkentesere-a-kiskunhalasi-szakkepzesi-centrum

 

MKKSZ: elengedhetetlen a sztrájktörvény módosítása és harmonizálása az alaptörvénnyel

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné szerint olyan sztrájktörvény van, amely lehetővé teszi, hogy 16 hónap alatt se legyen mód a szociális ágazati dolgozók sztrájkköveteléséről tárgyalni a kormánnyal. Az eltelt idő alatt ugyanis csak a még elégséges szolgáltatásokról való tárgyalás zajlott, és az idő múlásával lehetetlenné vált a törvényes sztrájk megtartása.

https://webradio.hu/hirek/belfold/mkksz-elengedhetetlen-a-sztrajktorveny-modositasa-es-harmonizalasa-az-alaptorvennyel

 

január 13.

Diákjai siratják a kispesti tanítónőt, aki a koronavírus miatt halt meg

A Kós Károly Általános Iskola tanítónője november végén került kórházba koronavírus-fertőzéssel, majd lélegeztetőgépre került. Munkatársai, tanítványai imádkoztak érte, de szervezete feladta a harcot. Nem volt alapbetegsége, a koronavírus szövődményeként kialakult súlyos tüdőgyulladásban hunyt el.

https://ripost.hu/politik/insider/szivunk-megtelt-fajdalommal-diakjai-siratjak-a-kispesti-tanitonot-aki-koronavirusban-halt-meg-2723108/?source=hirkereso

 

Csikorog a KRÉTA a digitális oktatásban

Már online tanórákat is lehet tartani a KRÉTA-rendszer új moduljában, igaz, a pedagógusok nincsenek elragadtatva tőle. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a Digitális Kollaborációs Térrel (DKT) a kormányzat teljesítette a Digitális Oktatási Stratégia egy részét, amely arról szólt, hogy minden iskolában lennie kell egy egységes digitális platformnak, igaz, ennek már 2018-ban létre kellett volna jönnie. A DKT beüzemelése kis lépés a jó irányba, de attól még messze van, hogy az ott elvégezhető munkát igazi digitális oktatásnak lehessen nevezni. Szerinte a pedagógusok módszertani megújulására is szükség van, ehhez továbbképzések kellenének. 

https://nepszava.hu/3105760_szerencsere-nem-kotelezo–csikorog-a-kreta-a-digitalis-oktatasban

 

Visszavonták a diákok petícióját

A végzős gimnazista vélhetően törölte petícióját, amelyet a minap indított az érettségi elhalasztására. A minisztérium egyébként azóta reagált: a 2021-es érettségiket az eredeti időpontban, a szóbelikkel együtt megtartják.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210113_erettsegi_peticio

 

Dolgozatírásra hívtak be végzősöket egy gimnáziumban, a szülők felháborodtak

A felháborodást az váltotta ki, hogy a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium igazgatója egy héten át a gimnázium 11. és 12. évfolyamán tanuló csaknem 300 fő számára “jelenléti számonkérés”-t rendelt el.  Ezt már korábban bejelentették, amikor arra számítottak, hogy január 11-től indulhat a normál oktatás a középiskolákban. A diákok behívására az államtitkár kijelentése ad lehetőséget. Maruzsa Zoltán azt mondta:  „ahol a félévzárás érdekében szükséges, ott lehetséges a felzárkóztatás, a korrekt számonkérés érdekében az egyes tanulóknak a megszólítása, behívása, kiscsoportos foglalkozások”. A diákoknak csak az érettségi tantárgyakból kell dolgozatot írniuk, hiszen le kell zárni a félévet. Ráadásul nem is kötelező a részvétel.

https://www.nyugat.hu/cikk/premontrei_gimnazium_jelenleti_szamonkeres_panasz

 

Az Oktatási Hivatal figyelmeztet, de segít is a felvételiben

A középiskolai írásbeli felvételiket január 23-án tartják jelenléti formában, de idén a koronavírus-járvány miatt két pótfelvételi is lesz: január 28-án, illetve február 5-én – mondta az InfoRádiónak az Oktatási Hivatal megbízott elnöke, Brassói Sándor. Minden helyszínen lesz kézfertőtlenítő, egy teremben 10 fő vizsgázhat. A felügyelő tanároknak a maszkviselés kötelező, a vizsgázóknak ajánlott.

https://infostart.hu/belfold/2021/01/13/igy-befolyasolja-a-koronavirus-a-kozepiskolai-felveteli-eljarast

 

A debreceni Fazekas Gimnáziumban felkészültek a középiskolai felvételire

Az igazgató azt mondta: az eljárásrend alapján megszervezhető a központi írásbeli. „Van annyi termünk, hogy tízesével elférnek majd a diákok, tudjuk a felügyeletet biztosítani, és betartatjuk az ismert, kötelező higiénés szabályokat. 65 éven felüli munkatársunk nincs, a 60 év felettieket pedig megfelelő óvintézkedések mellett vetjük be, vagy csak az írásbelik javatására kérjük meg. Van már tapasztalatunk és gyakorlatunk ebben, hiszen a tavalyi érettségi is így zajlott”.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/pdsz-vannak-aggalyaink-a-kozelgo-kozepiskolasok-kozponti-irasbelije-miatt.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

Búcsúznak a debreceni diákok kedvenc igazgatójuktól

Rózsavölgyi Gábor nevét 2018-ban ismerte meg az egész város, amikor annak ellenére sem őt nevezték ki az Ady Gimnázium élére, hogy a tantestület, a diákönkormányzat és a szülők is támogatták. Nyugdíjba vonul, diákjai búcsúztak tőle a Facebookon. Kérte, hogy 2021 januárja helyett június végéig taníthasson, tekintettel egy végzős osztályára, de elutasították. Vélhetően a 2016-os „kockás inges” akció miatt vesztette el a debreceni tankerület bizalmát. 

https://civishir.hu/helyben-jaro/2021/01/szepen-bucsuznak-a-debreceni-adysok-a-kedvenc-igazgatojuktol?fbclid=IwAR1JcIse9pwEH0zMmJDoUO57OyaRbRZBa7Dt5fSMk1rTZjTdUdzKrvGwYYs

 

„Ha valaki túl korán megy iskolába, akkor már eleve hatalmas hátránnyal indul”

A szülőknek január 15-ig kell leadniuk a tankötelezettség halasztásával kapcsolatos kérelmet, ha nem szeretnék, hogy a gyermekük hatévesen menjen iskolába. A kérelmekkel kapcsolatban még mindig sok a szakmai kérdés. Ezekről nyilatkozott Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az Eduline portálnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/2021011_iskolaerettsegi_PSZ_interju

Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke azt mondta az RTL híradónak: az óvónők igyekeznek megadni a szakmai segítséget a szülőknek.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/ket-napjuk-van-kervenyezni-a-szuloknek-az-ovodaban-valo-maradast

 

Hátrányos helyzetűek kapnak segítséget a digitális oktatáshoz

A Vodafone és a Mozaik Kiadó a tanév végéig ingyenes mozaBook hozzáférést és 5 szabadon választható digitális könyvet biztosít mintegy 45 kistérségi iskola 1400 pedagógusa számára. Ezekben a hátrányos helyzetű gyermekeket oktató iskolákban 13 ezer diák férhet hozzá minőségi digitális oktatáshoz.

https://www.napi.hu/tech/vodafone-alapitvany-mozaik-kiado-mozabook-digitalis-oktatas-konyv-hozzaferes-hatranyos-helyzetu-iskola-tanar-diak.721364.html

 

Oda az ebéd és a kedvezmény is?

A koronavírus-járvány miatt november 11-től a középiskolások online tanulnak. Azok a bejárók, akik eddig az iskolájukban ebédeltek, nem biztos, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást, hisz egy ebédért senki sem utazik naponta 20-30 vagy 70-80 kilométert. Keresztes Lóránt, az LMP parlamenti képviselője levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez, hogy megtudja: miként biztosítja a kormány a kedvezményes étkeztetést a digitális oktatásban tanuló középiskolásoknak.

https://nepszava.hu/3105818_oda-az-ebed-es-oda-a-kedvezmeny

 

január 14.

Az érettségi elhagyásának ötlete a felvételit is kaotikussá tenné

„Azt semmiképpen sem javasolnám, hogy úgy oldjuk meg a helyzetet, hogy az érettségi helyett az év végi jegyeket írjuk be érettségi jegyként. Ez a megoldás ugyanis biztosan nem lenne a standardizált megfelelője az érettségiknek. A vizsgákon mindenhol ugyanazokat a követelményeket támasztják a diákokkal szemben és ugyanazoknak kell megfelelni, ez az érettségi lényege” – mondta az Eduline portálnak egy fővárosi gimnáziumi igazgató.  Továbbra is az a helyes, ha megszervezik az érettségit, természetesen a járványügyi szabályok betartásával. Hasonlóan vélekedett több iskola igazgatója is.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210113_erettsegi_2021

 

Gyengébb oktatás, ugyanolyan érettségi – biztos, hogy igazságos?

„Mára teljesen nyilvánvaló, hogy a távoktatás hatékonysága a közelében sincs a jelenléti oktatásénak, és ezt a hátrányt a legkreatívabb és legfelkészültebb tanárok is legfeljebb csökkenteni tudják. Nem kellene esetleg valamiféle társadalmi vitát folytatni arról, hogy milyen legyen az idei érettségi? Mert az nyilván mindenkinek feltűnt már, hogy a tanév nem olyan volt, mint a korábbiak. Akkor miért lenne az érettségi ugyanolyan?” (…) „Az látszik az egyetlen logikus lépésnek, hogy kevesebbet követeljenek az amúgy is nyúzott, gyakran magába fordult, a szétdarabolt utolsó két tanévben lemaradó diákoktól.” Véleménycikk.

https://hang.hu/publicisztika/koffein/2021/01/14/gyengebb-oktatas-ugyanolyan-erettsegi-biztos-hogy-ez-igazsagos/

 

Nem fair érettségit tartani úgy, mintha a távoktatás meg sem történt volna

„Kiemelten fontos lenne a tananyag elsajátításához a tanárok személyes mentorálása és segítsége. Az, amit előttünk minden évfolyam megkapott, és remélhetőleg az utánunk következők is megkapnak majd” – írta egy végzős diák, jelezve: a közoktatásban töltött sok év személyes jelenléte után a digitális oktatás továbbra is életidegen. Gyenge Dániel továbbra is azt javasolja: a kormány törölje vagy halassza el az érettségit annyival, hogy biztonságosan fel lehessen készülni. Véleménycikk.

https://azonnali.hu/cikk/20210114_nem-fair-erettsegit-tartani-ugy-mintha-a-tavoktatas-meg-sem-tortent-volna

 

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatást, amit csak hosszú évek alatt lehet ledolgozni

A tavaszi tapasztalatokat feldolgozó nemzetközi kutatások és a tanárok tapasztalatai alapján is nagy, és a távoktatásban töltött hónapok növekedésével egyre nagyobb annak az esélye, hogy a távoktatás olyan lemaradást okoz, amit évekig tart majd ledolgozni, ha egyáltalán sikerül. Azt már tavasszal is tudni lehetett a tanárok és a diákok beszámolói alapján, hogy a távoktatásra való hirtelen átállás hatalmas káoszt okozott a magyar iskolákban. Keller Tamás és Kiss Hubert János az általános iskolás diákok esetében mutatta ki, hogy a jobb társadalmi hátterű diákok jobb teljesítményre voltak képesek. Ami pedig a középiskolásokat illeti, ha február és április között már be tudnának járni az iskolába, már az is kevés lenne, szociális háttértől függetlenül is.

https://g7.hu/kozelet/20210114/olyan-lemaradast-okoz-az-iskolakban-a-tavoktatas-amit-hosszu-evek-alatt-lehet-csak-ledolgozni/

 

Megúszhatják a bukást a járványban sokat lógó tanulók

Nincs központi irányelv arra, hogy a járványban megszaporodó hiányzások miatt meg kell-e buktatni egy tanulót vagy sem. A Klebelsberg Központ azt közölte: a hiányzással, érdemjegyekkel kapcsolatos információkat a köznevelési intézmények kezelik, ezekről a KK-nak nincsenek adatai, azonban felhívta a tankerületi központok figyelmét arra, hogy az intézmények a jogszabályi lehetőségeket kihasználva és betartva legyenek tekintettel a rendkívüli helyzetre”. A félévi értesítések kiadásának a Klebelsberg Központ nem látja akadályát, az a korábbi évekhez hasonlóan kiadható most is.

https://www.szabadeuropa.hu/a/digitalis-oktatas-hianyzas-bukas-klik-pdsz/31044984.html

 

A szalagavató sem olyan, mint máskor

Az iskolák többsége úgy döntött, a járvány miatt egyáltalán nem szervezi meg a szalagavatót, csak átadták a szalagot a diákoknak. Akad azonban néhány kivétel. A Veszprémi SZC Gönczy Pál Szakképző Iskolája idén online tartja meg az ünnepséget. Az igazgató fogja feltűzni a szalagot a végzősök ruhájára, a családtagok pedig élőben követhetik ezt a közösségi oldalon. A fővárosi Leövey Klára Gimnáziumban kora ősszel, szintén vendégek nélkül tartották meg az eseményt.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210114_mi_lesz_a_szalagavatokkal

 

Középiskolás diákoknak hirdet felvételt a Mathias Corvinus Collegium

Magyarországi és külhoni magyar diákok jelentkezését várja január 31-ig a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja. Az ingyenes, iskola mellett végezhető képzések elsősorban azoknak a fiataloknak szólnak, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból az érettséginél és az egyetemi felkészülésnél. 2021 őszén Budapesten kívül további 13 magyarországi városban szeretnék elindítani a programot.

https://infostart.hu/belfold/2021/01/14/kozepiskolas-diakoknak-hirdet-felvetelt-a-mathias-corvinus-collegium

 

A beiskolázás miatt ombudsmanhoz fordult egy képviselő

Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint az iskolaérettség megállapítása sérti a gyermekek jogait és az esélyegyenlőség érvényesülését. A szülők január 15-ig nyújthatják be kérvényüket az Oktatási Hivatalhoz gyermekük beiskolázásának halasztását kérve, de az eljárással teljesen magukra hagyta őket a kormány. Nincs semmilyen szervezett tájékoztatás, az óvodapedagógusok semmiféle iránymutatást nem kapnak, hogyan segíthetik szakmai véleményükkel a szülők kérvényezését. 

https://24.hu/belfold/2021/01/14/beiskolazas-iskolaerettseg-ombudsman-szel-bernadett/

 

Csóti Csaba: A dolgozók kiszolgáltatottsága rendszerszintű probléma Magyarországon

„Tapasztalom, hogy a szakszervezetek ma nem jelenítik meg azt a markáns erőt, amit néhányan, kissé talán romantikus elképzelés alapján, a 19-20. század munkásmozgalmi örökségeként, elvárnának tőlük” – írta a SZEF elnöke, jelezve azt is, ma szakszervezeti tisztségviselőnek lenni a hazai munkahelyek többségében az egyik legkockázatosabb szerep.

https://merce.hu/2021/01/14/mar-nem-lehetnek-illuzioink-a-dolgozok-kiszolgaltatottsaga-rendszerszintu-problema-magyarorszagon/

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X