Heti lapszemle 2021. február 12.

Közérdekű adatigényléssel próbál utánajárni a kifizetetlen táppénzek ügyének a Pedagógusok Szakszervezete – Elvárjuk a kormánytól az érettségire felkészítő tanárok többletmunkájának kifizetését – Nem szerepelnek a pedagógusok az oltási tervben, pedig mielőbbi oltásukra lenne szükség. Ezekről a témákról is szó volt a héten – részletek a PSZ lapszemléjében.

 

február 5.

Egyre kevesebb cég fogad gyakorlatra tanulókat

A szakképzés változásáról, a tanulók gyakorlati képzésének nehézségeiről nyilatkozott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Szegedi Városi Televíziónak. Szerinte a munkahelyek rájöttek, nem tudják felkészíteni a diákokat a gyakorlati vizsgára, a duális képzést a nagy cégeknek találták ki.

https://www.youtube.com/watch?v=b0F-_wb0UvY

 

Nem ismerik el a szegregátumban dolgozó pedagógusokat

Ritók Nóra szerint a tanárok egy része nem feltétlenül szeretne innovációkon gondolkodni, egy másik része pedig azt nem szeretné, ha Budapestről mondanák meg, hogyan tanítson. Egy pedagógiai paradigmaváltáshoz ezt a két megközelítést kellene ötvözni. Nem feltétlenül ért egyet azokkal, akik azt mondják, vissza kell adni az iskolák szabadságát, mert nem minden tantestület és nem minden pedagógus alkalmas arra, hogy éljen ezzel – szerinte az okokat részben a felsőoktatásban kell keresni. A probléma összefügg azzal is, hogy egy szegregátumban dolgozó pedagógus munkáját sokkal kevésbé ismerik el, mint egy olyan tanárét, aki jó családi háttérrel rendelkező gyerekekkel foglalkozik.

https://www.debreciner.hu/cikk/4684_digitalis_oktatas_a_leszakado_tersegekben_mi_motivalja

 

Szülői Hang Közösség: vonják vissza a beiskolázási törvényt!

Több mint ezer szülőt kérdezett meg a civil közösség a hatévesek kötelező beiskolázásáról. A törvény megváltoztatta a korábbi gyakorlatot, amikor az óvoda és a szülő döntött arról, alkalmas-e a gyermek az iskola megkezdésére. A Szülői Hang azt követeli, vonják vissza a beiskolázási törvényt, mert pl. az iskolaérettség szempontjairól a szülők nem kapnak egyértelmű tájékoztatást, kaotikus a dokumentumok beszerzése, átláthatatlan, milyen alapon bírálja el azokat az Oktatási Hivatal. Tiltakoznak azért is, mert nincs érdemi jogorvoslati lehetőség. Kérik, a döntés jogát adják vissza a szülőknek és az óvodáknak.

https://hvg.hu/elet/20210205_Szuloi_Hang_Vonjak_vissza_a_beiskolazasi_torvenyt?fbclid=IwAR3Hv2GWjiMM6HDyDvqYl0kQxe8F1LiPxA47LQ8sOqrQt3i-TnIUXzWSfK8

 

Az adminisztratív szabályozás oka az óvodapedagógusok hiánya

Miklós György, a Szülői Hang közösség képviselője a Klubrádiónak is nyilatkozott a beiskolázás szabályairól. Szerinte a probléma gyökere az óvodapedagógusok hiánya, és a kormány ahelyett, hogy ezt orvosolná, adminisztratív megoldásokkal akarja csökkenteni a gyerekek számát az óvodákban.

https://www.klubradio.hu/adasok/tizezernyi-gyerek-eretlenul-kezdheti-az-iskolat-116113

 

Miniszteri biztost kapott az egyházi felsőoktatás

Hegyi László személyében egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztost nevezett ki az innovációs és technológiai miniszter. Hegyi László az Emberi Erőforrások Minisztériumában volt az egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, utána pedig kabinetfőnök a Palkovics László vezette tárcánál.

https://hvg.hu/itthon/20210205_Miniszteri_biztost_kapott_az_egyhazi_felsooktatas?s=hk

 

Az ötvenes éveket idéző módszerekkel zajlik az egyetemi modellváltás

Az Orbán-rezsim legutóbb „statáriális eljárásban öt állami egyetemet hajszolt bele az alapítványi átalakulásba, maradék autonómiájának teljes feladásába” – írta közleményében az Oktatói Hálózat. A modellváltási eljárásokban illegitim eszközök egész sorát vetette be: megzsarolta az egyetemeket azzal, hogy csak az alapítványosítás elfogadása esetén jutnak további forrásokhoz. Az egyetemi vezetők az ITM-ben tudták meg, hogy „önként” fogják alapítványi kézbe adni az egyetemeiket, különben nem részesülnek az 1500 milliárdos uniós fejlesztési forrásból. A döntő szavazás napján maga a miniszterelnök is melegen ajánlotta az elköteleződést az egyetemeknek a modellváltás mellett.

https://hvg.hu/elet/20210205_OH_Az_otvenes_eveket_idezo_modszerekkel_zajlottak_az_egyetemi_modellvaltasok?s=hk

 

február 6.

Pedagógusok pluszjuttatása a felzárkóztatásért két részletben – A PSZ továbbra is kéri az egyszeri 100 ezer forintos támogatást a digitális oktatáshoz

Decemberben 400 hátrányos település mintegy 10 ezer pedagógusa kapta meg annak a plusztámogatásnak az egy részét, amelyet tavaly ígért meg Kásler Miklós. Az Emmi a Népszava érdeklődésére közölte: a bruttó 500 ezer forintos pluszjuttatásból eddig 300 ezer forintot kaptak meg az érintettek, a fennmaradó részlet pedig februárban érkezik. A cikk felidézte: a PSZ korábban üdvözölte a döntést, hozzátéve: igazságosabb lett volna, ha nemcsak 400 kiválasztott település dolgozói, hanem valamennyi pedagógus részesülhetett volna a támogatásban, akik a hátrányos helyzetű térségekben felzárkóztatást végeznek. A PSZ továbbra is azt kéri a kormánytól: a digitális tanrendben részt vevő minden pedagógusnak adjanak egyszeri, legalább 100 ezer forintos támogatást.

https://nepszava.hu/3108739_pedagogusok-pluszjuttatasa-reszletfizetest-vallal-a-miniszterium

 

Inkább a 28-dik órában vagyunk a természettudományt oktató tanárok hiányában

Egyszerűen nincsenek kémiatanáraink, nincsenek természettudományos tanáraink – panaszkodott Szakmány Csaba, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szakos tanára, a Szabó Szabolcs Alapítvány szakmai vezetője. Nem lehet arra várni, hogy az állam oldja meg a problémákat, meg kell próbálni okos programokkal beavatkozni – mondta Holtzer Péter, a Szabó Szabolcs Alapítvány elnöke. Az alapítvány célja, hogy a komoly problémákkal küzdő természettudományos és a pedagógusi pálya megbecsültté és vonzóvá váljon.

https://g7.hu/podcast/20210206/nem-a-24-hanem-mar-nagyjabol-a-28-oraban-vagyunk-a-termeszettudomanyos-tanarhiany-problemajaval/

 

Diákok írtak saját alkalmazást az E-naplóhoz, de letiltatták a Google play-ről

Most sem nézi jó szemmel a minden iskolában kötelező elektronikus napló üzemeltetője a diákok által a rendszerhez fejlesztett nem hivatalos mobilappokat. Ezúttal szerzői jogsértést állapítottak meg, a fejlesztők tiltakoznak.

https://azonnali.hu/cikk/20210206_diakok-irtak-sajat-alkalmazast-az-e-naplohoz-letiltattak-a-google-play-rol

 

február 7.

Közérdekű adatigényléssel élt a PSZ, hogy tisztán lásson a táppénz ügyében

Közérdekű adatigényléssel próbál utánajárni a kifizetetlen táppénzek ügyének a Pedagógusok Szakszervezete – ezt nyilatkozta Totyik Tamás alelnök az ATV híradójának. Ugyanis a koronavíruson átesett tanárok többsége még mindig nem kapta meg a 100 százalékos táppénzt. A minisztérium szerint azonban csak olyan problémás esetekben nem fizettek, ahol a pedagógus nem is nyújtott be kérelmet. A híradó a pedagógusok félmilliós pluszjuttatásával is foglalkozott.

http://www.atv.hu/belfold/20210207-igy-probal-utanajarni-a-kifizetetlen-tappenzek-ugyenek-a-pedagogusok-szakszervezete

 

február 8.

A PSZ elvárja az érettségire felkészítő tanárok többletmunkájának kifizetését

A tanároknak sokkal több dolguk lesz a következő hónapokban, hogy eredményesen fel tudják készíteni diákjaikat a vizsgákra, hiszen kiscsoportokban konzultálnak velük, miközben digitálisan is tanítják a többi osztályt – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak, hozzátéve: a PSZ elvárja a többletmunka kifizetését. Az Emmi a híradó megkeresésére azt közölte: a felkészítés, a felzárkóztatás a pedagógusok munkájának része.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/az-erettsegizok-kevesnek-talaljak-az-online-oktatast-a-felkeszuleshez

 

A PSZ szerint a pedagógusok mielőbbi oltására van szükség

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az egészségügyi és a szociális dolgozók után a pedagógusok vannak kitéve a legnagyobb fertőzésveszélynekválaszolta az Átlátszó megkeresésére. „Ha az iskolákat, óvodákat ismét be kell zárni a pedagógusok, gyermekek, diákok megbetegedései miatt, annak a gazdaságra nézve sokkal komolyabb következményei lesznek, mint tavaly tavasszal voltak”  – hívta fel egy másik szempontra a figyelmet az alelnök.

https://oktatas.atlatszo.hu/2021/02/08/nem-szerepelnek-a-pedagogusok-az-oltasi-tervben-pedig-fontos-lenne-a-mielobbi-beoltasuk/

 

„Igyekszünk megtenni mindent, bár kicsit tűzoltó munka zajlik” – így megy a felkészülés az idei érettségire

A kormány tervei szerint idén a megszokott rend alapján szervezik meg az érettségiket. Egy gimnáziumban és egy szakképzésben tanító pedagógussal egyebek között arról beszélgetett a 24.hu munkatársa, mi okozza jelenleg a legnagyobb nehézséget, illetve számítanak-e arra, hogy májusig visszatérhetnek az iskola falai közé a végzősök.

https://24.hu/belfold/2021/02/08/erettsegi-tavoktatas-digitalis-oktatas-gimnazium-szakkepzes/

 

A szülők nem akarják éretlen gyermeküket iskolába küldeni

Az Eduline is írt a beiskolázás anomáliáról, felidézve Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozta elnökének korábbi nyilatkozatát, amelyet pl. a halasztásról szóló kérelmekről mondott. Szerinte érdemes megalapozott indokokkal alátámasztani a kérelmet, ha a szülő nem akarja iskolába adni gyermekét. „A logopédiai fejlesztéstől kezdve az iskolaérettségi fejlesztésen át egészen a beszédértésről készült vizsgálatok papírjaiig mindent érdemes leadni. Azt tapasztalom, hogy ezeket is elolvassák és figyelembe veszik a döntéskor”.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210208_iskolaerettsegi_visszajelzesek

 

Minden figyelmét a látássérülteknek szentelte…

éves korábanmeghalt Fehér Anna, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának vezetője. A nővér megfertőződött koronavírussal, amelyet nem tudott legyőzni. A miniszterelnök is együttérzését fejezte ki.

https://ripost.hu/politik/insider/gyasz-feher-anna-nover-koronavirus-2757217/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Alapítványi egyetemnél könnyebb átláthatatlanul kicsatornázni a pénzt

Nem látja a modellváltás előnyeit Deák Dániel, az első alapítványi fenntartásba került egyetem, a Corvinus kutatóprofesszora. A folyamatról és a jelenlegi működésről is kevés információjuk volt, most is kevés van. Kétségesnek tartja, hogy ez hozzájárul a felsőoktatás színvonalának emelkedéséhez, és arra számít, hogy a bőkezű uniós támogatások is értelmetlenül szóródnak szét a haveri kapitalizmus játékszabályai szerint.

https://hvg.hu/360/20210208_deak_daniel_interju_modellvaltas_felsooktatas_corvinus_egyetem

 

Új alkotóműhely jöhet létre a régi SZFE után

Budapesten, a hetedik kerületi Damjanich utcában bérelnek önkormányzati épületet azok a tanárok és diákok, akik hónapokig tiltakoztak a színművészeti egyetem átalakítása ellen. Közben az Ódry Színpadot búcsúztatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulói, oktatói, a művészek és a közönség.

http://www.atv.hu/belfold/20210208-hamarosan-kiderul-hogy-a-felmondott-szfe-s-tanarok-kozul-kik-vesznek-majd-reszt-az-uj-alkotomuhely-munkajaban/hirkereso

 

február 9.

Maruzsa Zoltán: biztonsággal megtarthatók az érettségik

A korábbi óvintézkedések mellett a tavaszi érettségi vizsgák írásbeli és szóbeli részei is biztonsággal megtarthatók – közölte az Emmi államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az érettségi témája nagyon vonzó, sokan sokféle javaslatot fogalmaznak meg, de nem készülnek változtatásra. Beszélt a középiskolai felvételi írásbeli eredményeiről is: az előző évekéhez hasonló eredmények születtek, mindössze 2-3 pontos ingadozás volt. Visszajelzések alapján idén a matematika könnyebb, a magyar nehezebb volt, az adatok szerint azonban a matematika átlagpont a 4., a 6., és a 8. évfolyamosok körében is alacsonyabb lett, mint a magyar átlagpont. A köznevelésben dolgozó 195 ezer pedagógus és a nevelést-oktatást közvetlenül segítő szakember közül eddig több mint 51 ezren kérték a vakcinát, a 60 év feletti pedagógusok mintegy 55 százaléka jelezte igényét az oltásra – közölte Maruzsa Zoltán.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-biztonsaggal-megtarthatok-az-idei-erettsegi-vizsgak

 

Az elmúlt évek leggyengébb idei felvételi eredményeit mondta átlagosnak az államtitkár

Maruzsa Zoltán valóban beszélt némi kilengésről, de azt nem említette, hogy ezek az átlagok annyira nem jók: ahogy azt a hvg.hu megírta, az utóbbi tíz év legrosszabb magyar átlaga 2012-ben volt (25,2 pont), a legjobb 2014-ben (33,3 pont). Matematikából a legrosszabb 2018-ban volt (18,3), a legjobb 2011-ben (27 pont). Tehát magyarból az elmúlt tíz év leggyengébb száma jött ki, matematikában is öt átlagpont a csökkenés a tíz évvel ezelőttihez képest.

https://hvg.hu/itthon/20210209_maruzsa_zoltan_felveteli_eredmenyek

 

Szakmailag elhibázott a kormány döntése az érettségiről

Szakmailag elhibázottnak tartja a kormány döntését az érettségik megtartásáról az MSZP oktatáspolitikusa. Hiller István volt oktatási miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: csak írásbeli vizsgákat kellene tartani, mert a digitális munkarendben nem lehet felkészülni az érettségi vizsgákra. Azt mondta: ha a felkészülés nem volt hagyományos, a számonkérés sem lehet az.

https://infostart.hu/arena/2021/02/09/hiller-istvan-az-orszaggyules-szocialista-alelnoke-az-mszp-oktataspolitikusa

 

Diákok követelései az érettségivel kapcsolatban

6 ifjúsági szervezet fogott össze, hogy a tavasszal érettségizők minél hamarabb megtudják, hogyan zajlanak majd a vizsgák. Összeállítottak egy 7 pontos közös javaslatot, hogy sikeres és biztonságos legyen az érettségi vizsga. A vizsgák könnyítését is kérik, hiszen régóta digitálisan tanulnak.

https://jovotv.hu/2021/02/09/ifjusagi-szervezetek-a-diakok-megerdemlik-hogy-idoben-tudjanak-az-erettsegi-reszleteirol/

 

A digitális oktatás is vizsgázik az idei érettségin

Mosóczi András, a mateking.hu alapítója azt tanácsolja, hogy a középszintű matek érettségire ne matematikát tanuljanak a diákok, mert most érettségizni kell megtanulniuk. A felkészülést segíti a portál.

https://uzletem.hu/vallalkozo/a-digitalis-oktatas-is-vizsgazik-az-idei-erettsegi-szezonban

 

40 szakon előzetes ponthatárt húztak meg a felsőoktatásban

Tanárképzéshez idén minimum 305 pont kell, miközben sok szakhoz minimum 400 az állami ösztöndíjas helyeken.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210209_felveteli_2021_elozetes_ponthatarok

 

Kibertámadás miatt akadozik a KRÉTA az iskolákban

Napok óta elérhetetlen vagy csak rövid időre enged belépést a KRÉTA-rendszer (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), mielőtt teljesen lefagy – panaszolta a Népszavának több pedagógus. Az eKRÉTA Informatikai Zrt. azt válaszolta: a rendszer folyamatosan működik, de elérhetőségét a hozzá vezető informatikai hálózat működése is befolyásolja. Felhívták a figyelmet egy korábbi közleményre, miszerint több hazai kormányzati portált is összehangolt kibertámadás ért. A Klebelsberg Központ reméli, a kibertámadás okozta probléma hamarosan megoldódik.

https://nepszava.hu/3109152_kibertamadas-miatt-akadozik-a-kreta-az-iskolakban

 

Szél Bernadett szerint szégyen a gyermekotthonok helyzete

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közölte, hogy a sajtóban megjelent információk és országgyűlési képviselői jelzések alapján az ombudsman eljárást indított a kalocsai gyermekotthon működésével kapcsolatban „a felmerült aggályok súlyosságára tekintettel, a körülmények tisztázása érdekében”. Szél Bernadett képviselő szerint elmozdulás történhet az állami szociális gondoskodás hátsó udvarába száműzött gyerekek sorsában.

https://hirklikk.hu/kozelet/szel-bernadett-szerint-szegyen-a-gyermekotthonok-helyzete/376823/

 

Stumph István szerint átalakulóban van a Fidesz

Az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztost a felsőoktatási reform körüli problémákról is kérdezte a Telex. Egy idézet az interjúból: „Az alacsony oktatói bérek miatti álláshalmozás, a tömegoktatás okozta hallgatói érdektelenség is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar egyetemek versenyképessége jelentős mértékben csökkent. Számos helyen még mindig él a lex minimi törvénye, azaz hogy hogyan lehet minimalizálni a teljesítményt az egyetemeken: nem kell számon kérni a minőségi oktatást az oktatókon, és a hallgatókon sem kell számon kérni, hogy rendesen felkészüljenek. A teljesítmény-visszatartás kultúrájának nagy hagyománya és hihetetlenül erős tehetetlenségi nyomatéka van a magyar egyetemeken.”

https://telex.hu/belfold/2021/02/09/stumpf-istvan-interju-egyetemi-modellvaltas-orban-viktor-fidesz

 

február 10.

Mi a teendő, ha a gyerek tanára vírus- és oltástagadó nézeteket is terjeszt?

„Az általános iskola második osztályába járó gyerekem azzal jött haza, hogy a tanítója szerint a vírus nem is létezik” – panaszolta a hvg.hu egyik olvasója, aki szerint a pedagógushiány miatt úgysem fogják eltávolítani az osztályból a Facebookon is rendszeresen összeesküvés-elméleteket megosztó tanítót. „Igen, tudunk vírustagadó pedagógusokról, de reméljük, ezeknek a nézeteknek nem adnak hangot órákon” – mondta a hvg.hu-nak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, aki azt kéri, aki ilyennel találkozik, forduljon az intézményvezetőhöz, de ha fél, a tankerületi központnak, a szakképzési centrumnak is jelezheti. Hangsúlyozta, inkább elszigetelt esetekről lehet szó. Az állami kommunikáció összevisszasága is segíti az összeesküvés-elméletek terjedését.

https://hvg.hu/itthon/20210210_pedagogusok_virustagadas_koronavirus?s=hk

 

Az érettségire felkészítés elvárás, holott pluszmunka a tanároknak – kifizetik?

Maruzsa Zoltán államtitkár ismét elmondta, hogy az érettségi rendje nem változik.  De „hogyan készülhetnek fel az érettségizők az érettségi vizsgára”? – tette fel a kérdést Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő. Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszában kiemelte, hogy az érettségizőknek is lehet kiscsoportos konzultációkat tartani, és azt is elmondta: ez a tanárok munkaidejének része.  Hozzátette: ha a felkészítéssel járó feladataikat munkaidőn kívül látják el, és ez helyettesítésnek sem minősül, „akkor természetesen külön díjazás jár érte, amit a tankerületi központok mint fenntartók, kifizetnek”.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210210_hogyan_keszulhetnek_fel_az_erettsegizok

 

„Ez a generáció épp egy világjárvány közepén keresi a kapaszkodóit”

A felkészülés hosszú, az egymást követő vizsganapok mentálisan és pszichésen is megterhelők – mondta az érettségiről Gács Boróka és Kovács Petra tanácsadó szakpszichológus az Eduline portálnak. Úgy látják, fontos, hogy a felnőttek elismerjék és kimondják: a világjárvány és a hónapok óta tartó digitális oktatás ellenére az érettségi elvárások nem csökkentek, ennek pedig igenis nehéz megfelelni 18 évesen. Tanácsok serdülőknek, tanároknak.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210209_erettsegi_felkeszules_mentalisan

 

Online felkészítést tartanak az érettségire Debrecenben

Egyetemi oktatók és gyakorló középiskolai pedagógusok közreműködésével dolgozták ki a természettudományos tantárgyak emelt szintű érettségijére felkészítő tananyagokat a Természettudományi és Technológiai Kar szakemberei. Az online, ingyenes képzésben az egyetemi oktatók mellett gyakorló középiskolai tanárok is részt vesznek.

https://www.dehir.hu/debrecen/online-tartja-az-emelt-szintu-erettsegire-felkeszito-kepzeseit-a-debreceni-termeszettudomanyi-kar/2021/02/10/

 

Ismét online képzést indít a Vodafone

A pedagógusok és a szülők digitális készségeit fejlesztő e-learning képzések után gyerekeknek szóló e-learning kurzust indít a Vodafone Magyarország Alapítvány. A képzés aktualitását adja a világjárvány miatt megnövekedett internethasználat is. Tavaly márciusban, az iskolák bezárása után indította el az alapítvány tanároknak szóló digitális e-learning továbbképzését, amely segít a digitális módszerek használatában. A képzést az alapítvány akkreditáltatta, így a pedagógusok számára tanúsítvánnyal és 30 kreditponttal zárul.

https://www.mmonline.hu/cikk/online-kepzest-indit-a-vodafone/

 

Az oltástagadás gyógyszere az oktatás

Azokban az országokban, ahol erős a természettudományos oktatás, kevesebb a konteóhívő – mondta a biotechnológiai kutató ifjú Duda Ernő. Szerinte a társadalmat könnyű manipulálni, erre jó példa az oltásellenesek mozgalma. 27 millió publikáció van a vakcinák hatékonyságáról, erre valaki szenzációhajhászás miatt kitalálta, hogy azok autizmust okoznak. Kiderült, hogy hamis az állítás, a kutató elnézést kért, mégis százmilliók álltak a mozgalom mögé.

https://168.hu/itthon/duda-erno-az-oltasszkepticizmus-gyogyszere-az-oktatas-199827

 

Iskolaőrök a valóságban: égi békét hozott Laci bácsi

Megcsappant a bántalmazások, rendbontások száma abban a félezer intézményben, ahol iskolaőrség működik. A Mandiner egy mátrai faluban gyűjtött benyomásokat. Laci bácsi, az iskolaőr eredetileg építőipari szakmunkás, kisvállalkozása volt, előtte egy üzletember biztonsági kísérőjeként kereste kenyerét. Pár éve polgárőr lett. Miután a parádi oktatási intézmény iskolaőrt igényelt, a rendőrség, a polgármester és az akkori iskolaigazgató is őt támogatta. „Parádi benyomásaink tehát cáfolják némely pedagógiai szakszervezet és romajogvédő egyesület rosszhiszemű kifakadásait, miszerint elfogadhatatlan az iskolában gumibottal felszerelt iskolaőr fenyegető jelenléte” – írta a riporter.

https://mandiner.hu/cikk/20210127_egi_beket_hozott_laci_bacsi

 

Helyreigazította az iparkamara elnökét az Oktatási Hivatal

Nem igaz, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara engedélye nélkül nem lehet új egyetemi szakot indítani, ahogy azt az MKIK elnöke, Parragh László állította. A Népszava érdeklődött az Oktatási Hivatalnál, pontosan milyen jogszabály írja elő az iparkamara engedélyét új egyetemi szakok indításához, és kiderült, hogy semmilyen. Csak a felsőoktatási szakképzések indításánál kell mellékelni – több minden más mellett – a szakmailag illetékes kamara támogató véleményét.

https://nepszava.hu/3109154_helyreigazitotta-az-iparkamara-elnoket-az-oktatasi-hivatal

 

A CEU helyett jön a kínai egyetem

A kínai Fudan Egyetem szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó felsőoktatási intézmények közül elsőként indíthat külföldi helyszínen saját képzést a Fudan. A kormány december végén 821 millió forintot jóváhagyott ingatlanvásárlásra az egyetem számára.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a-ceu-helyett-itt-a-kinai-fudan-egyetem.723126.html

 

február 11.

Nehéz helyzetbe hozta a járvány a pedagógushallgatókat

Az ELTE Tanító- és Óvónőképző Kar képzésének része a szakmai gyakorlat, amely minden évben 8-10 hétig tart. Ez azonban az idén a járvány miatt sok hallgatót választás elé állít, hiszen azok a hallgatók, akik veszélyeztetettek vagy fokozottan veszélyeztetett személyekkel élnek együtt, nem szeretnék kitenni magukat a személyes gyakorlatban rejlő egészségügyi kockázatoknak. „Az egyetem munkatársai megkeresésünkre csak annyit mondtak, gondolkozzunk a halasztáson. Fel se merül bennük, hogy alternatívát adjanak a gyakorlat megoldására. Felháborító, hogy beküldenek minket az óvodákba, iskolákba” – írták a 24.hu portálnak az egyetem hallgatói.

https://24.hu/belfold/2021/02/11/koronavirus-elte-tanito-es-ovonokepzo-kar-szakmai-gyakorlat/

 

Hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

Írásbeli és szóbeli számonkéréssel tervezik az idei érettségit, a vizsgák előtt álló diákok személyes konzultációkon vehetnek részt az iskolákban – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió műsorában is.

https://hvg.hu/elet/20210211_maruzsa_zoltan_erettsegi_szobeli_irasbeli?s=hk

 

Még néhány napig lehet jelentkezni érettségire és a felsőoktatásba

Február 15-éig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra, továbbá a felsőoktatásba is – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni, egyik sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/02/11/ketyeg-a-hatarido-mar-csak-par-napig-lehet-jelentkezni-a-felsooktatasba?source=hirkereso

 

De miért vitlározik a ronta egy középiskolai felvételin?

A nyolcadikosok magyar írásbelijének halandzsa feladatát elemzi a cikk. „Nézzünk meg a szöveg első mondatát: Egy ronta vitlározott a héren. Tehát a gyermeknek észre kellene vennie, hogy a „vitlározott” ige, a szótöve a „vitlároz (esetleg „vitrálozik”)”, és ez van ellátva a múlt idő jelével (-tt), illetve beékelődik egy kötőhang is a szótő és a toldalék közé. Analógiát kellene tudni vonnia például a „vágott” igével (vág+o+tt). Na. Ez nehéz, összetett gondolkodást igénylő feladat. Ilyet, vagy ehhez hasonló gondolkodást nem tanítanak az általános iskolákban, annyira és úgy biztos nem, hogy ezt egy központi felvételiben számon lehessen kérni. (Első éves koromban az egyetemen mi is csináltunk ilyen feladatot a mássalhangzótörvényekkel kapcsolatban. De már egyetemista voltam, amikor ezt a fajta gondolkodást elkezdtem megtanulni, nyolc év nyelvtantanulás után.)”

https://jelen.media/kozelet/de-miert-vitlarozik-a-ronta-egy-kozepiskolai-felvetelin-1338

 

A közöny iskolája

„A pályán mind kevesebb a pedagógus, még kevesebb a jó pedagógus, akik természetszerűleg inkább a motivált családi háttérrel rendelkező, könnyen tanítható középosztálybeli gyerekeket akarják tanítani. Vagyis a szerkezetváltó, illetve a jó hírű intézményekbe törekszenek, így alakul ki élet-halál harc a középiskolai felvételin a gimnáziumi helyekért. A felvételit egy gyerek családi összefogás nélkül nemigen tudja teljesíteni. Ahogy arra a kutatások is rámutatnak, a sikeres vizsgához a szülőnek hónapokon keresztül több órát kell tanulnia a gyerekkel, emellett jó, ha magántanárhoz is járatja a gyerekét. Átlagosan 20-30 ezer forintot fizetnek ki a családok felvételi előkészítőre, magánórára. Ez így megy hosszú évek óta, és a felvételi napján kitörő felháborodást leszámítva a társadalom nagy része szerint – beleértve a pedagógusokat és a szülőket is – EZ ÍGY ELFOGADHATÓ. Ez az élet rendje.” Ónody-Molnár Dóra jegyzete az idei felvételit (is) követő felháborodás után.

https://jelen.media/publicisztika/a-kozony-iskolaja-1333

 

Siralmas: 800 forintos órabérért dolgoznak a fiatal oktatók

Ennyit keres óránként nyelvvizsgával, mesterszakos diplomával, folyamatban lévő vagy lezárt doktori tanulmányokkal egy egyetemi tanársegéd. Ez nemcsak a diplomások átlagos órabérétől marad el, nyaranta diákmunkásként is többet lehet keresni. Pedig a nettó 147 ezer forintos tanársegédi fizetés ellenére az elvárások nagyok. „Kutatnak és publikálnak, hallgatókat oktatnak, szakdolgozati témavezetők. Kis túlzással ők dolgoznak a legtöbbet az egyetemi oktatásban, miközben ezzel a fizetéssel még banki hitelt sem tudnak felvenni, annyira alacsony a bevételük” – mondta az Eduline-nak Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

http://eduline.hu/felsooktatas/20210211_800_forintos_oraberert_dolgoznak_a_fiatal_egyetemi_oktatok

 

Stumpf István béremelést ígér a felsőoktatásban

Nem szabad politikai bozótharcok kereszttüzébe állítani a felsőoktatást, hiszen az egyetemeink nemcsak az ország versenyképességének zálogai, hanem a nemzeti identitás letéteményesei is – mondta a Magyar Nemzetnek a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos. Szerinte szó sincs arról, hogy a vagyonkezelői alapítványok létrehozásával a politika bevonul az egyetemi világba, éppen az ellenkezője történik. Az egyetemi dolgozók két lépcsőben 15-15 százalékos béremelésre számíthatnak, és az új finanszírozási rendszerben a jelenleginél sokkal jobban kereshet majd, aki jól teljesít.

https://magyarnemzet.hu/belfold/stumpf-istvan-fel-kell-kavarni-az-allovizet-a-felsooktatasban-9357743/

 

február 12.

A tanárok a frontvonalban dolgoznak, de nem szerepelnek az oltási tervben

A PSZ információi szerint eddig 31 pedagógus halt bele a koronavírus-fertőzés következményeibe, de Totyik Tamás alelnök hangsúlyozta: ők csak azok, akikről a szakszervezet tud. A járványnak áldozatul esett pedagógusok életkor és intézménytípus szerinti megoszlása vegyes, de annyit lehet tudni, hogy több mint 75 százalékuk krónikus betegségben szenvedett. A középiskolákban relatíve kevesebb áldozat volt a novemberben bevezetett digitális tanrendnek köszönhetően. A Qubit portálnak nyilatkozva az alelnök kitért arra is: a PSZ közérdekű adatigényléssel szeretne információkhoz jutni pl. a táppénzes adatokról. A portál idézett a PSZ és a 21 Kutatóközpont kutatásából is.

https://qubit.hu/2021/02/12/a-tanarok-a-frontvonalban-dolgoznak-otoduk-megfertozodott-de-meg-csak-nem-is-szerepelnek-az-oltasi-tervben

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X