Heti lapszemle 2021. augusztus 19.

lapszemle

augusztus 13.

Egyre több hír érkezik a pedagógushiányról, de a kormány szerint ez nyári slágertéma. A valósággal majd a szülők szembesülnek ősszel (kérdés, meddig tűrik, ha nem szaktanár tanítja gyermeküket), miközben a világjárvány negyedik hullámára is fel kellene készülniük az óvodáknak és iskoláknak. Ismét nehéz tanév közelít…

Kendőzetlenül a problémákról

A pedagógushiányról, a munkaterhekről, az alacsony bérekről, a helyi problémákról a Hajdúszoboszló Televízióban nyilatkozott Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

I. rész:

https://www.youtube.com/watch?v=NjjIG3wid0M&ab_channel=Hajd%C3%BAszoboszl%C3%B3Telev%C3%ADzi%C3%B3

II. rész:

https://www.youtube.com/watch?v=vIMKAXLygwk&ab_channel=Hajd%C3%BAszoboszl%C3%B3Telev%C3%ADzi%C3%B3

A pedofilellenes törvény akár nemzetbiztonsági kockázatnak is minősítheti a homoszexuális tanárokat

Megjelent a Magyar Közlönyben a pedofilellenes törvény első végrehajtási rendelete, ám még több lett az ellentmondás. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az Alfahírnek elmondta: normális körülmények között minden jogszabályi változást hatástanulmány előz meg, ami az utóbbi időben elmaradt. Szerinte az oktatási intézményekben meg kellett volna vizsgálni, hány alkalommal jelentek meg LMBTQ-közösségeket képviselők előadást tartani, majd erre hivatkozva indokolni, miért befolyásolják rossz irányba a gyermekeket a hasonló felvilágosító órák. Az Alfahírnek jelezte azt is: a kormány (az Emmi) megszegte a PSZ-szel kötött stratégiai megállapodást is, mert nem küldte el véleményezésre a törvénytervezetet.

https://alfahir.hu/2021/08/13/pedofilellenes_torveny_pedagogusok_szakszervezete_szivarvanycsaladokert_alapitvany_pal

Kevesebb az egyetemista, de több a lehetőség

Rugalmasabbá kellene tenni a jogi kereteket ahhoz, hogy a felsőoktatási képzések gyorsabban tudjanak reagálni a munkaerőpiaci igényekre, mondják szakemberek.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/08/kevesebb-az-egyetemista-de-tobb-a-lehetoseg?utm_source=hirkereso3&utm_medium=referral&utm_camrpaign=hiraggregator

Orbán Viktor az egyetemeken is kötelezővé tenné a testnevelést

A modellváltó egyetemek csak akkor kapnának támogatást, ha bevezetik a testnevelés órákat – mondta a miniszterelnök. „Extra pénzt adunk akkor, ha csapatokat indítanak bizonyos klasszikus sportágakban az egyetemi bajnokságban, kosárlabdában, röplabdában, evezésben, öttusában. Így tehát az egyetemeket visszahozzuk az amatőr és a versenysport világába is.”

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/orban-viktor-a-magyar-a-legversenykepesebb-nemzetek-egyike-2844211

augusztus 14.

Oktatási ombudsman: a jogvédőknek semmi keresnivalójuk az oktatásban

Nem a transzneműek bemutatásával kellene felvilágosítást tartani az óvodákban és iskolákban a kormánypárti lap által megkérdezett pedagógus szakszervezetek szerint. Az óvodásoknak még túl korai bármiféle szexuális felvilágosítás, eddig sem voltak ilyen programok az óvodákban – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Mediaworks Hírcentrumának. Bár Totyik Tamás fontosnak tartja az érzékenyítést, a tolerancia és az elfogadás megalapozását, szerinte ennek első körben nem a transzneműek bemutatásán keresztül kellene megtörténnie. Hozzátette: a PSZ elfogadja a kormány álláspontját, miszerint a szülők dolga a hasonló kérdésekről dönteni, tehát fontos lenne őket is megkérdezni. Azt is hangsúlyozta: az oktatásban sokkal nagyobb gondok vannak, amelyekkel a kormánynak és a társadalomnak foglalkoznia kellene.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/08/oktatasi-ombudsman-a-jogvedoknek-semmi-keresnivalojuk-az-oktatasban

Kádártól Orbánig – Egyszemélyes kormányzásból az egyszemélyes kormányzásba

Részlet a Pogátsa Zoltán közgazdásszal készült interjúból:

„- A szakszervezeteknél az volt a probléma, hogy egyik politikai oldal sem adott nekik valódi autonómiát, a baloldal is transzmissziós szíjként használta. Így kiürült.

– Igen. Bár érdekes módon az Antall-kormány volt bizonyos értelemben a leginkább szakszervezetbarát, hiszen jobboldali kormány létére komolyan vette a szakszervezeteket, miközben megtehette volna, amit az Orbán-kormány ma megtesz, hogy teljesen ignorálja őket. Aztán az történt, hogy a Horn-kormány gyakorlatilag arra használta a szakszervezeteket is, hogy konkrét korrupciós ügyekbe vitte bele őket, és diszkreditálta a szakszervezeti mozgalmat, nem tárgyalt velük. Békesi László pénzügyminisztersége alatt sem volt olyan típusú megállapodás, amit egy szociáldemokrata kormánytól elvárnánk, de Bokros Lajos kifejezetten ignorálta őket. Kiüresedtek, diszkreditálódtak, a végén a Fidesz szüntette meg a társadalombiztosítási önkormányzatot, a nyugdíj-önkormányzatot, de ehhez kellett, hogy a Horn-kultúra diszkreditálja a szakszervezetek autonómiáját. Onnantól a rendszer nyugat-európai értelemben értelmezhetetlen. Nyugat-Európában a szakszervezetek egyértelműen a szociáldemokrata mozgalomnak a lábai. Tehát, ahogy a kereszténydemokratáknak vagy a jobboldalnak az egyház a helyi lába, a baloldalnak a szakszervezetek. És az, hogy Magyarországon a szakszervezetek nem vállalták fel egy idő után a baloldalt, ez azért volt, mert annyi kárt okozott a baloldal a szakszervezeteknek.”

https://nepszava.hu/3129226_kadartol-orbanig-egyszemelyes-kormanyzasbol-az-egyszemelyes-kormanyzasba

augusztus 15.

A Georgikon Egyetemen zajló oktatás megmentéséért tüntettek Keszthelyen

Mintegy 100-150 ember részvételével tartottak demonstrációt Keszthely főterén a Georgikon Egyetem képzéseinek tervezett megszüntetése ellen. A tüntetést helyi ellenzéki politikusok és civilek szervezték. A Magyar Narancs augusztus elején számolt be arról, hogy a keszthelyi campuson megszűnhet az egyetemi agrároktatás, hosszabb távon csak szaktanácsadási és kutatási funkciót lát majd el a Georgikon.

https://merce.hu/2021/08/15/a-georgikonon-zajlo-oktatas-megmenteseert-tuntettek-keszthelyen/

augusztus 16.

Kutatás a lakhatásról: albérletre sem elég a kezdő pedagógusok bére

Az iskolákban, óvodákban dolgozók komoly lakhatási problémákkal küzdenek: a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont, a Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti irodája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Pedagógusok Szakszervezete közös, 2020-as kutatása sötét képet fest lakhatási viszonyaikról. A fiatal tanárok, tanítók, óvodapedagógusok küzdenek a legtöbb lakhatási gonddal: magasak a lakásárak és az albérletárak is, ezek kifizetéséhez nincs elég megtakarításuk, nem elég a fizetésük, írta az Eduline.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210813_tanari_szolgalati_lakasok_lakhatasi_problemak

Béremelés, modern oktatás – 12 pontban foglalták össze javaslataikat a diákok

Augusztus 15-éig 10144 fő írta alá az ADOM Diákmozgalom által megfogalmazott 12 pontos tervet. A javaslatok közül első helyen áll a pedagógusok bérének emelése. 

https://www.hrportal.hu/hr/pedagogus_beremeles__modern_oktatas_-_12_pontban_foglaltak_ossze_javaslataikat_a_diakok-20210815.html

Aggodalom az iskolakezdés miatt

Duda Ernő virológus szerint főképp az óraközi szünetekben, tanítás után terjedhet a vírus a gyermekek között. Szerinte nem rossz döntés, hogy nyár végén oltják a gyerekeket, hisz így nagyjából szeptember közepére kialakul valamekkora védettség. Igaz, előnyösebb lett volna, ha korábban zajlik a tömeges oltás, például a nyári táborokban sok gyerek megkaphatta volna a vakcinát, védetten mehetett volna iskolába.

https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20210816/aggodik-az-iskolakezdes-miatt-duda-erno-konnyen-terjedhet-a-virus-a-gyerekek-kozott-1116941?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

„Gimnáziumban hódít a genderideológia”

Elkezdődött az LMBTQ-érzékenyítés a budapesti Eötvös József Gimnáziumban is – értesült a kormánypárti Magyar Nemzet. „Az elit gimnázium iskolaújságának szerkesztői egy kérdőív segítségével próbálták feltérképezni a diákok szexuális érdeklődését, azzal a céllal, hogy támpontot adjanak a különböző társadalmi nemekről és nemi orientációkról azoknak, akik még nem jártasak a témában. Az intézmény vezetője szerint a kérdőív csak azt akarta bebizonyítani, hogy a fiatalokat érdekli, és többeket érint is a téma.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/08/gimnaziumban-hodit-a-genderideologia-1

augusztus 17.

PSZ: kilátástalansággal indul a tanév

Az őszi tanévkezdésre behurcolhatják a diákok az intézményekbe a vírust, ez történt tavaly is, láttuk a következményeit. Ennek ellenére nem tudjuk, milyen intézkedéseket tervez a kormány (tesztelés, betegek kiszűrése stb.) – nyilatkozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Spirit FM rádió Aktuál című reggeli műsorának. Szerinte fontos lenne szeptembertől a jelenléti oktatás, hiszen a távoktatás miatt szükségük lesz a diákoknak a felzárkóztatásra. Azt is fel kellene mérni, milyen a mentális állapotuk, mert akár tanárukat, családtagjukat is elveszíthették a járványban. Úgy vélte: ezzel az oktatásirányításnak van, lenne teendője.

https://soundcloud.com/spiritfmbp/aktual-ronai-egonnal-veszelyben-lesznek-a-pedagogusok-a-tanevnyitaskor-20210817

Rövid, írott változata is megjelent:

http://www.atv.hu/belfold/20210817-szakszervezet-veszelyes-a-tanevnyitas-teszteles-nelkul/hirkereso

Közös ügy mögé állt Gulyás Gergely és Újhelyi István

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő bejelentette: szakmai egyeztetést tartottak a gyermekek koronavírus-járvánnyal összefüggő, mentálhigiénés helyzetéről született javaslatokról. A cél közös, pártpolitika felett álló feladat, hogy az oktatás mindenki személyes jelenlétével újrainduljon, és minimalizálni tudjuk azokat a károkat, amelyeket a személyes oktatás hiánya okozott – közölte Gulyás Gergely. A kormány nyitott a szakmai javaslatokra, remélik, hogy a legnagyobb mértékben tudják kiküszöbölni azokat a nehézségeket, amelyeket az elmúlt másfél év okozott. Ujhelyi István az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként „Lélekvakcina” néven hirdetett programot, ebben a koronavírus lelki hatásaira és a kormányzati lépések szükségességére hívta fel a figyelmet. A témáról szóló egyeztetésen a PSZ elnöke és egyik alelnöke is részt vett.

https://index.hu/belfold/2021/08/17/-a-partpolitika-felett-allo-feladat—kozosen-jelentkezett-gulyas-gergely-es-ujhelyi-istvan/

A PSZ már korábban is javasolta a diákok mentális állapotának felmérését

Gulyás Gergely miniszter és Újhelyi István EP-képviselő programot jelenttett be a koronavírus-járvány mentális hatásainak csökkentésére. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Mércének elmondta: alapvetően pozitívan értékelik az együttműködést, a kormány nyitottságát. Amikor Ujhelyi István EP-képviselőként nyáron megkereste a PSZ-t, természetes volt, hogy részt vesznek a program kialakításában, mivel az összecsengett egy korábbi javaslatukkal. A Pedagógusok Szakszervezete június elején adott ki egy 12+1 pontos javaslatcsomagot arról, mire lenne szükség a szeptemberi tanévnyitáshoz. Ennek egyik pontja a diákok mentális állapotának felmérése volt. Az elnök szerint a most bejelentett program megvalósításához a kormánynak többletpénzt is kell biztosítania, hogy a szakembereknek valóban legyen kapacitása a távoktatás következményeinek kezelésére. Ezt azért is fontos, hogy ne a pedagógusokra háruljanak többletfeladatok, ne nekik kelljen minden problémát megoldaniuk.

https://merce.hu/2021/08/17/varatlan-nyitottsaggal-fogadta-a-kormany-a-szakmai-szervezetek-es-ujhelyi-istvan-lelekvakcina-programjat/

Szűkszavú az Emmi, a háziorvsokat is bevonják a diákok oltásába

Az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával kezdődhet meg a 12-18 évesek koronavírus elleni oltása az oktatási intézményekben – tudta meg a Népszava az Emmitől. Az eredetileg augusztus utolsó két napjára tervezett oltás felvételére még szeptember elején is lesz lehetőségük a diákoknak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás nem tud arról, hogy az iskolákat tájékoztatták volna a tanévkezdésre tervezett oltásról, ami aggasztó, hiszen alig van már idő az oltás megszervezésére. A tárca jelezte azt is: a pedagógusok, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása már áprilisban megtörtént, ők akár a harmadik oltást is lefoglalhatják, a be nem oltott pedagógusokat pedig az oltás felvételére biztatják.

https://nepszava.hu/3129515_iskolai-oltas-rettenetesen-szukszavu-az-emmi-de-most-kiderult-hogy-a-haziorvosokat-is-bevonjak-es-puhul-a-hatarido

Iskolakezdésre az iskolákban lesz oltási akció

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik az interneten nem tudnak időpontot foglalni – írta a koronavirus.gov.hu. A 12-17 éves korosztályban eddig csaknem 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81%) már fel is vették azt.  Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig vissza kell jelezniük, hogy kérik vagy sem gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával történik az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-iskolakezdesre-az-iskolakban-lesz-oltasi-akcio12

Nem tudják a szülők, mire számítsanak ősszel

„A helyzet jelenleg hasonló, mint egy évvel ezelőtt: nyáron a járványügyi adatok jók, és a kormány kifejezi a reményét, hogy az iskolák rendben el tudnak indulni. Mint ahogy tavaly, idén sem lehet tudni részleteket arról, hogy az esetlegesen bekövetkező újabb járványhullám esetén mi lenne a teendő. Pedig az oktatás valamennyi résztvevője számára hasznos lenne, ha előre átgondolt A-, B-, C-tervek lennének a járvány súlyosságától függően, és így jobban fel lehetne készülni” – mondta a Mércének Miklós György, a Szülői Hang képviselője.

https://merce.hu/2021/08/17/nem-tudjak-a-szulok-mire-szamitsanak-iskolanyitaskor-egy-ujabb-hullam-eseten/

A szülők többsége számol azzal, hogy ismét lehet távoktatás

A magyar szülők több mint háromnegyede arra számít, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma várhatóan újabb iskolabezárásokhoz vezet és a diákok ismét visszakényszerülnek a digitális oktatásba, derült ki egy, a MediaMarkt megbízásából készült országos felmérésből. Közben a családok mintegy harmadának nincs műszaki háttere a digitális oktatáshoz.

https://liner.hu/magyar-szulok-digitalis-oktatas-negyedik-hullam/

Gyorsabban és hamarabb kellene oltani a diákokat

„Itt vagyunk augusztus közepén; az oltás az ünnep alatt megszűnik, mindent kártya nélkül lehet látogatni (…). Aggasztó, hogy ettől a pillanattól újabb napok telnek oltás nélkül, pedig az ősz gyorsan itt van. Éppen ezért az sem biztos, hogy az iskolások oltását augusztus két utolsó napjára kellett volna hagyni, már hamarabb, például a táborokban el lehetett volna kezdeni. Két nap alatt ki fogja őket beoltani? Melyik háziorvos, iskolaorvos, esetleg védőnő? Az iskola mellett oltópontokra is kell egyes diákokat vezényelni? Sok minden lóg a levegőben – mondta Zacher Gábor kórházi főorvos.

https://index.hu/belfold/2021/08/17/zacher-gabor-koronavirus-jarvany-covid-19-tomegrendezveny-tanevkezdes-harmadik-oltas-buszbaleset/

Augusztus 20. és a vírus: senki nem érti, mi történik Magyarországon

Szakemberek szerint nem lenne baj, ha már most a zárt terekben visszavenné mindenki a maszkot. Az augusztus huszadikai ünnepségek, a gólyatáborok, a nagyobb kiállítások és egyéb rendezvények után akár felerősödhet a vírus terjedése. Egyelőre nincs más út, mint az oltás, még azzal együtt is, hogy a vakcina nem véd meg a fertőzéstől, de segít elkerülni a súlyos megbetegedést.         

https://nepszava.hu/3129544_augusztus-20-es-a-virus-senki-nem-erti-mi-is-tortenik-magyarorszagon

Jöhet a harmadik Pfizer?

Benyújtotta az engedélyezési kérelmet a Pfizer és a Biontech a szupervakcinára az Egyesült Államokban. A „booster”, azaz emlékeztető vagy gyorsító hatású oltást minden 16. életévét betöltött amerikai állampolgárnak adnák. A kísérleti alanyok a harmadik adagot a második után nyolc-kilenc hónappal kapták meg.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/koronavirus-covid-pfizer-biontech-szupervakcina-engedelyezes-usa.734798.html

Így készülnek az országok a tanévkezdésre

Ausztriában a tanév első hetében folyamatosan tesztelik a diákokat és a tanárokat, akiknek kötelező lesz maszkot viselniük. Franciaországban több ezer oltópontot nyitnak az iskolákban, az Egyesült Államokban eltérő szabályok mellett kezdik az oktatást az intézmények: van, ahol hetente kétszer végeznek majd PCR-teszteket, máshol a maszkviselésről is a szülők döntenek. Olaszországban a tanévkezdés miatt a napokban a 11-18 év közötti diákok beoltására koncentrálnak, előzetes regisztráció nélkül.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210816_Iskolakezdes_vilagszerte

Gloviczki Zoltán: egyelőre működik a köznevelés, de kritikus a helyzet

Megduplázódott az egyházi közoktatási intézmények és a bennük tanuló gyermekek száma 2010 óta. A katolikus pedagógia értékei különösen vonzóak a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében, a tanító- és óvodapedagógus képzésen az idén tovább javultak a felvételi számok. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora elmondta, hallgatóik többsége már a szakmai gyakorlatra is állásajánlattal a zsebében érkezik, de a pedagógushiány így is egyre komolyabb kihívást jelent. Az Oktatási Hivatal volt elnöke úgy vélekedett: egyelőre működik a köznevelési rendszer, de kritikus a helyzet, hiszen a tanártársadalom derékhada már az ötven éven felüli korosztályt képviseli. Mindenképp szükség lenne új ösztönzők bevezetésére, és nagyon fontos lenne, hogy ne csak a pályakezdőkre figyeljünk, hanem alakítsunk ki stratégiát a lemorzsolódás, a pályaelhagyás megfékezésére is. Ennek egyik eszköze lehetne a fizetések értékállóságának biztosítása, diplomás átlagbérhez igazítása.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/08/jo-vallalkozas-katolikus-pedagogusokat-nevelni-1

DK: vissza kell építeni a szakszervezetek jogait

A Demokratikus Koalíció jövő évi kormányra kerülése esetén vállalja a szakszervezetek jogainak visszaépítését – mondta a párt előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Dobrev Klára úgy fogalmazott: „az a vállalásom, hogy soha többé ne lehessen becsapni, kizsigerelni vagy éppen alulfizetni a magyar munkásokat.”

https://168.hu/itthon/a-dk-valasztasi-gyozelem-eseten-azt-igeri-hogy-visszaepitik-a-szakszervezetek-jogait-210705

„A baloldal be akarja engedni az LMBTQ-propagandát az óvodákba és iskolákba”

Azzal, hogy a baloldali pártok és szervezetek megtámadták a gyermekvédelmi népszavazásra irányuló kezdeményezést, elismerték, hogy mindannyian támogatják az LMBTQ-propaganda bejutását a magyar óvodákba és iskolákba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.A kormány ezért még inkább kiáll a gyermekvédelmi népszavazás mellett: valós a veszély, hogy a baloldal Magyarországon is teret akar adni a gyermekeket célzó LMBTQ-propagandának.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2021/08/17/a-baloldal-be-akarja-engedni-az-lmbtq-propagandat-az-ovodakba-es-iskolakba

augusztus 18.

Lesöpri magáról a kormány a tanárhiányt

Miközben a kormány rendszerint álhírekről, nyári baloldali “slágertémáról” beszél, szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint egyre súlyosabb a pedagógushiány. Érdemben eddig még nem sikerült eloszlatni az aggályokat. A Népszava szerette volna megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától, illetve a Klebelsberg Központtól, országosan, valamint tankerületi szinten mennyi pedagógus álláshely van az iskolákban, s ezek közül mennyi betöltetlen, de nem érkezett konkrét válasz. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás úgy számolt, idén mintegy 2100-2400 pedagógus érheti el a nyugdíjkorhatárt, de ez csak a 65. életévüket betöltőkre vonatkozik, ebben nincs benne a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazása, ahogy azok sem, akik más okokból hagyják el a pályát. Szerinte a tendencia növekedni fog: 2022-ben a 65 éves korukban nyugdíjba vonulók száma 4800 körüli lesz, 2023-ban pedig elérheti a hatezret is. Egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő állásokat, hiszen a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát.

https://nepszava.hu/3129648_lesoprik-magukrol-a-tanarhianyt

A PSZ tájékoztatást vár a kormánytól: mit tesz a járvány újabb hullámának terjedése ellen az intézményekben

A kormány eddigi nyilatkozataiból nem derül ki, mit tervez a köznevelésben a koronavírus-járvány elleni védekezésként azon kívül, hogy beoltják a 12 és 18 év közöttieket, nyilatkozta a Mércének Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Az egyik legfontosabb az lenne, hogy a tanévkezdésre tervezett oltások megkezdése előtt médiakampánnyal, valós adatokkal alátámasztva meggyőzzék a szülőket: érdemes és szükséges beoltatni gyermekeiket. Arról is tájékoztatni kellene az intézményvezetőket, hogy különféle fertőzöttségi szint esetén milyen intézkedéseket kell hozniuk.

https://merce.hu/2021/08/18/a-pedagogusok-szakszervezete-szerint-is-hianyos-a-kormany-iskolanyitasi-jarvanyugyi-tajekoztatasa/

Kampány kellene a 12 évesnél idősebbek oltásához

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a diákok oltásáról szóló kampánynak már el kellett volna kezdődnie ahhoz, hogy minél több gyereket beoltassanak a szüleik – nyilatkozta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Hírklikknek. A szakszervezet nem támogatja a pedagógusok számára az oltás kötelezővé tételét, mert az oktatás nincs abban a helyzetben, hogy emiatt akár egy pedagógus is elhagyja a pályát. Szó volt a pedagógushiányról, és arról a kirívó példáról, hogy már olyanra is rábízzák a kémia tanítását, aki nem bukott meg a tárgyból, mert szaktanár éppen nincs.

https://hirklikk.hu/kozelet/valaki-merjen-mar-szolni-hogy-igy-nem-lehet-kezelni-egy-szakmai-kerdest/385720

Kérdés, hogy a szülők meddig tűrik a tanárhiány okozta minőségromlást

A PSZ információi szerint még mindig vannak iskolák, amelyek nem tudják, mit kell tenniük a diákok oltásának megszervezéséhez, holott augusztus 25-ig fel kell mérni, ki kér vakcinát. Erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott a Klubrádió Esti gyors c. műsorának. Jelezte: az oltáshoz szükséges kérdőív is megdöbbentő, nem frissítették, így aztán a 12 évesektől is megkérdezik, terveznek-e gyermekvállalást. Ami pedig a tanárhiányt illeti: a következő öt évben 22 ezren mennek nyugdíjba, de ebben nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves lehetőségével távoznak, továbbá azok sem, akik elhagyják a pályát a sok munka és az alacsony fizetés miatt. Előfordul, hogy olyan is tanít, akinek csak érettségije van. Szerinte kérdés, hogy a szülők meddig tűrik a minőség romlását. Ismét jelezte: a kormány beárazta a pedagógusokat, nem hoznak a parlamenti választáson kellő szavazatot, így nem is kell emelni a bérüket. (A beszélgetés ezen a linken hallgatható meg, 11 percnél kezdődik.)

https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2021-augusztus-18-szerda-1815-19328

Néhány év múlva tényleg nem lesz, aki tanítson!

Ha az idei elsőéves hallgatók mindegyike befejezi az egyetemet, az oktatási rendszert akkor sem lehetne feltölteni – ráadásul a pedagógusképzés problémája ennél sokkal összetettebb. Az Eduline idézte a PSZ véleményét, illetve a Győr-Moson-Sopron megyei elnök korábbi nyilatkozatát a tanárhiányról.

https://eduline.hu/kozoktatas/20210817_tanarkepzes_2021_felvetelizok_kozoktatas_sorsa

Egy kormánydöntés miatt sok kisgyermek éppen a járvány alatt kezdte meg az iskolát

Nagyot ugrott az általános iskolákban az első osztályosok száma 2020-ban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az elmúlt években 90-95 ezer között alakult a beiskolázott kisgyerekek száma, tavaly azonban meghaladta a 103 ezret. A hirtelen emelkedésnek nem a gyerekszám növekedése az oka, hanem az, hogy a kormány ismét változtatott az iskolaérettség szabályozásán. A pedagógushiányra is kitért az elemző cikk.

https://g7.hu/adat/20210818/egy-kormanydontes-miatt-rengeteg-kisgyerek-pont-a-jarvany-alatt-kezdte-meg-az-iskolat/

Semmi keresnivalója a genderideológiának az óvodákban és az iskolákban

Fodor Gábor egykori oktatási miniszter úgy véli, nem lenne szerencsés, ha amerikai példára hazánkban is transzneműek részvételével igyekeznének érzékenyíteni az óvodásokat a különböző LMBTQ-szervezetek. Hoffmann Rózsa korábbi államtitkár pedig azt is hangsúlyozza, hogy az LMBTQ-propaganda olyan világnézetet jelenít meg, amely idegen a magyar nép többségének szellemiségétől. A kormánypárti Médiaworks Hírcentrumnak/Magyar Nemzetnek nyilatkoztak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/08/semmi-keresnivaloja-a-genderideologianak-az-ovodakban-es-iskolakban

augusztus 19.

Az óvodásnak eszébe sem jut, hogy egy anya nem nő és egy apa nem férfi

A kormány szerint azzal, hogy a baloldali pártok és szervezetek megtámadták a gyermekvédelmi népszavazásra irányuló kezdeményezést, elismerték, hogy mindannyian támogatják az LMBTQ-propaganda bejutását a magyar óvodákba és iskolákba. Verba Magdolna, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke azt mondta a Hírklikknek: 42 éve óvodapedagógus, de ilyen igénnyel még soha nem találkozott. Olyan óvodavezető sincs, aki azt mondaná, hogy jöjjenek. Az óvodákban természetesen folyik érzékenyítés, de az egészen más célt szolgál: a személyiség fejlesztését.

https://hirklikk.hu/kozelet/verba-magdolna-az-ovodasoknak-eszukbe-se-jut-hogy-egy-anya-nem-no-es-egy-apa-nem-ferfi/385761/

Tanárok, diákok is elhagyják az enyingi iskolát

Szeptembertől már csak a 12. osztályosok tanulnak az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi évfolyamain, a 10. és a 11. osztályosok más intézményekben járnak tovább, 9. évfolyam pedig nem is indul – tudta meg a Népszava. A lap információi szerint a középiskolai tanárok hiánya okozza a problémát, az iskola weboldala szerint a tantestületben alig éri el a 20-at a szaktanárok aránya, ráadásul többen közülük is csak óraadóként dolgoznak, dolgoztak az intézményben. Idén nyáron pedig legalább tíz pedagógus fejezi be a munkát nyugdíjazás, szülési szabadság vagy munkahelyváltás miatt, helyükre nem sikerült új munkaerőt találni. Bár a Székesfehérvári Tankerületi Központ nem ismerte el egyértelműen, hogy a pedagógushiány áll a gimnáziumi osztályok kiüresedése mögött, a tankerületi igazgató azt közölte: a tanulók elvándorlásával “feleslegessé vált” pedagógusok valóban más intézményekben vállalnak munkát. Úgy véli, elsődlegesen a diákok távozása miatt szűnnek meg az említett évfolyamok.

https://nepszava.hu/3129747_tanarok-diakok-is-elhagyjak-az-enyingi-iskolat

Okostankönyv helyett buta…

Miért nincs botrány abból, hogy hemzsegnek a butaságok a tankönyvekben? „Úgy tűnik, hogy a tankönyvek színvonala összefüggésbe hozható egy általánosabb problémával, nevezetesen azzal, hogy a magyar közoktatás (köznevelés… közidomítás?) egész rendszere arra épül, hogy módszeresen leszoktasson a kritikai gondolkodásról, az egyéni alkotómunkáról és a vele járó felelősségről. Diákokat és tanárokat egyaránt.”

https://qubit.hu/2021/08/19/okostankonyv-helyett-butatankonyv-ebbol-kellene-foldrajzot-tanulniuk-a-diakoknak

„Újabb gimnáziumról derült ki az LMBTQ-érzékenyítés”

„Miközben a baloldal jogi úton támadja a gyermekvédelmi népszavazást, a gimnáziumokba már kezd beszivárogni a genderideológia. Az Eötvös József Gimnázium után most a budapesti Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumról derítettük ki: korábban LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartottak. A felvilágosítás mellett a diákoknak különböző szituációs gyakorlatokat kellett eljátszaniuk” – írta a kormánypárti lap.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/08/ujabb-gimnaziumrol-derult-ki-az-lmbtq-erzekenyites

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X