Az ukrajnai menekültek oktatásának tapasztalatairól tanácskoznak Varsóban, ahol a PSZ is képviselteti magát

Az Ukrajnából menekült gyermekek oktatásának tapasztalatairól a lengyelországi Varsóban szervez/szervezett kétnapos tanácskozást (2022. május 3-4-én) az Oktatási Internacionálé „Az ukrán menekültek oktatása: kezdeti politikai párbeszéd a menekülteket befogadó országok között” címmel. Az Oktatási Internacionálé (Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa) meghívásának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke tett eleget.

Prezentációjában az alelnök jelezte: a nyilvánoságra került korábbi adatok szerint 9 ezer iskoláskorú tartózkodik nálunk, közülük kb. 1200-an általános és középiskolások, 300-an óvodai ellátást kapnak. Őket az ideiglenes lakóhelyükhöz legközelebbi óvodában, iskolában helyezték el. Azonos szabályok vonatkoznak a diákok oktatására, annyi a különbség, hogy eltekintenek a menekültek osztályozásától. Minden menekült tanuló után havi 350 eurót kap az iskola, ezt a tanulók felzárkóztatására, a magyar nyelv oktatására fordítják (egyébként a gyerekek kb. fele magyar anyanyelvű). Délelőtt integráltan oktatják a diákokat a magyarokkal együtt, a felzárkóztató foglalkozásokat délután tartják. Azoknak, akik be tudnak kapcsolódni a digitális oktatásba, az iskolákban számítógépet kapnak. Lehetővé tették a középiskolás végzősök számára, hogy a Magyarországon éppen most zajló érettségi vizsgákat letegyék, felkészítésüket egyetemisták is segítették.

Problémaként jelezte a PSZ alelnöke, hogy hiányoznak az ukrán pedagógusok (Magyarországon eleve csak két intézmény van, ahol egyes tárgyakat ukránul tanítanak), ráadásul eltérő az ukrajnai és a magyarországi iskolaszerkezet, nincsenek megfelelő tankönyvek, ukránul beszélő pszichológusok, akik segíteni tudnának a beilleszkedésben. Több menekült nem is regisztrál, így vélhetően sok gyermek, diák elkallódik, nem folytatja tanulmányait.

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X