A PSZ kezdeményezi, hogy minden pedagógus, oktató munkáját ismerjék el, aki menekült gyermekkel, diákkal foglalkozik

Az ukrajnai háború miatt elmenekült gyermekek, tanulók oktatásában Magyarország is szerepet vállal. A kormány tanulónként, havonta 130 000 ezer forint támogatást ad annak a csaknem 600 oktatási intézménynek, amely délutánonként vállalja a menekültek felzárkóztatását, a magyar nyelvi ismeretek megszerzését.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi és javasolja, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak, oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot többletmunkájuk elismeréseként, akik a délelőtti foglalkozásokon, tanórákon integráltan (vagyis a magyarokkal együtt) oktatják, nevelik az Ukrajnából érkezett menekült gyermekeket. A pótlék összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal. Ez a pótlék minden óvodai, általános iskolai és középiskolai pedagógusnak, oktatónak járjon visszamenőleg a befogadás pillanatától az orosz-ukrán háború lezárásáig. A juttatást fenntartótól függetlenül kapják meg a munkavállalók, vagyis azok, akik állami, alapítványi vagy egyházi intézményben dolgoznak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a minapi varsói konferencián már javasolta, hogy azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik a menekült gyerekeket, diákokat nem a délutáni felzárkóztatáson, hanem integráltan oktatják, adjanak célzottan plusz juttatást. Ezt a javaslatot az OECD és az Európai Bizottság konferencián jelen lévő képviselője elfogadta.

A PSZ elvárja a megalakuló új kormánytól, hogy ezen támogatáshoz a jogi hátteret és a pénzügyi fedezetet – első feladatai között – teremtse meg.

Budapest, 2022. május 9.

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X