Heti lapszemle 2023. október 20.

lapszemle

Szakszervezetünk is részt vesz az október 23-ára meghirdetett budapesti demonstráción, hiszen az oktatás problémáit továbbra sem oldotta meg a kormány. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az EGYMI-k átfogó szakmai vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál a gyermekek érdekében.

 

október 13.

Gyermek nem fázhat az iskolában

Gyermek nem fázhat oktatási időben, viszont nem a tanulók szüleivel kell megfizetni a fűtés költségeit. Lássuk be, kabátban, sálban, sapkában, csizmában, pokrócokba bugyolálva, kesztyűben jegyzetelve, vacogva nehéz odafigyelni egy tanórán. Ez nem lehet megoldás sem a diáknak, sem a tanárnak – mondta a Blikknek Totyik Tamás, a PSZ elnöke. Jelezte: a téli szünet hosszabb lesz takarékossági okok miatt, ám januárban sokba kerül majd a tantermek felfűtése.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tel-iskola-futes-energia-takarekossag-hideg/k7t7bnh?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=blikk-hirkereso

 

Díjat kapott a Tanítanék Mozgalom

Október 13-án adták át a Tanítanék Mozgalomnak az idei magyarországi Európai Polgár díjat, amelyet évente minden tagállamban kiosztanak. Az elismerést a mozgalom nevében Törley Katalin vette át. A polgári engedetlenséget koordináló mozgalmat Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője terjesztette fel az elismerésre.

https://telex.hu/kulfold/2023/10/13/europai-parlament-europai-polgar-dij-tanitanek-mozgalom

 

október 15.

A kormány magát is becsapja, ha nem számol a realitással

Nyár eleje óta mintegy 5000 pedagógus hagyta el a pályát – mondta Nahalka István oktatáskutató, aki szerint valójában 30 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból. A kormány szokásos reakciója a számok kétségbevonása, a probléma relativizálása, holott jobb lenne, ha a tevékenységüket a reális tényekhez igazítanák, hiszen az egyre nagyobb pedagógushiány az oktatás egyre nagyobb minőségromlásához vezet. Ennek a negatív következménye pedig az, hogy olyan diákok kerülnek ki az iskolákból, akik a munkaerőpiacon sem fognak helytállni. A Hírklikknek felidézte: Totyik Tamással, a PSZ elnökével szeptemberben sajtótájékoztatón ismertették, hányan hiányoznak az oktatásból.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-a-kormany-becsapja-magat-is-ha-az-oktatasban-nem-szamol-a-realitassal-1-resz/422678/

 

Fittek-e a tanulók? Az államot minden érdekli

„Felháborítónak tartom, gyakorlatilag pedofíliának nevezném azt a törvénymódosítási tervezetet, amely kötelezővé tenné az iskolai tanulók fittségi tesztjei eredményének feltöltését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT)” – mondta a Hírklikknek Alexin Zoltán. Az egészségügyi szakértő találta meg a kormany.hu oldalon véleményezésre bocsátott „a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról” című tervezet egyik paragrafusaként elrejtett szándékot, amelynek semmilyen egészségügyi célja nincs, csak arra jó, hogy a tesztek adatait más egészségügyi adattal össze lehessen kapcsolni, és azt meg lehessen az EESZT-ből szerezni az érintettek önrendelkezése nélkül.

https://hirklikk.hu/kozelet/pedofilianak-is-nevezheto-torvenymodositasra-keszul-a-kormany/422677/

 

október 16.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az EGYMI-k szakmai vizsgálatát kezdeményezte az ombudsmannál a gyermekek érdekében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte, hogy Kozma Ákos indítson átfogó szakmai vizsgálatot az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményekben (EGYMI), konduktív pedagógiai intézményekben. A szakszervezetünkhöz érkezett panaszok, jelzések alapján az épületek rossz állapotban vannak, a körülmények méltatlanok, nem mindenhol megfelelő végzettségű szakember foglalkozik a gyermekekkel, a tanulókkal. Több helyen kevés a gyógypedagógus, a gyógypedagógiai asszisztens, a gyógytornász, az iskolaorvos, a védőnő. A személyi feltételek áttekintésén kívül a PSZ kérte annak vizsgálatát is, hogy az intézményekben mindenhol rendelkezésre állnak-e a gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-szakszervezete-psz-az-egymi-k-szakmai-vizsgalatat-kezdemenyezte-az-ombudsmannal-a-gyermekek-erdekeben/

 

Felmérés: a magyar szülők több mint fele látja a tanárhiányt az iskolákban

Miközben a kormánypolitikusok tagadják az országos pedagógushiányt, sőt az erről szóló híradásokat álhírnek és „baloldali hergelésnek” tekintik, a magyarok ezt máshogy érzékelik. A Publicus Intézet Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült: azoknak a többsége (54 százaléka), akiknek van állami oktatási intézménybe járó hozzátartozójuk, úgy vélik, érzékelhető tanárhiány van. Ezzel szemben a megkérdezettek 38 százaléka válaszolt úgy, hogy nincs pedagógushiány abban az intézményben, ahova a gyermekük jár, további 8 százalék pedig vagy nem válaszolt, vagy nem tudja. A megkérdezettek 47 százaléka jelezte, tud arról, hogy nyugdíjas pedagógusok is tanítanak abban az iskolában, ahová gyermekük jár.

https://nepszava.hu/3212188_tanarhiany-publicus-intezet-nepszava-felmeres

 

A státusztörvény egyik legfontosabb tanulsága: a pedagógushiány általánosan elismert társadalmi probléma lett

A közoktatás világában két teljesen ellentétes világnézettel találkozik és két teljesen különböző univerzumban él a társadalom, miközben folyamatos a harc. A kormány sikerpropagandát folytatva az érdemi szakmai párbeszédet elutasítja, míg az érintettek, a civilek, a szakmai szervezetek, a pedagógusok, a diákok és a szülők kétségbeesetten verik a vészharangokat. Győztesek nincsenek, mindenki vesztésre áll: a kormányzat nem tudta kellően meggyőzni a társadalmat a saját elképzeléseiről, és a civilek sem tudták érdemben bevonni a társadalom szélesebb rétegeit, tudatosítani a következményeket. A valódi vesztesek a gyerekek, az ő jövőjük forog kockán. A Szülői Hang ismertette szeptemberi reprezentatív közvéleménykutatásának eredményeit.

https://szuloihang.hu/statusztorveny-felmeres/

 

Az államfő szerint nem állunk jól a tanárok megbecsülésében

Novák Katalin szerint a két Nobel-díjas tudós sikere újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon nagyszerű tanárok dolgoztak a múltban, és ez ma is így van. „A tanárok megbecsülésének feltételeit meg kell teremtenünk, mind erkölcsi, mind anyagi értelemben, ez nem is kérdés; ebben nem állunk jól” – fogalmazott. A Nobel-díjasok példája azt is jól mutatja: a magyar oktatás olyan szilárd alapot ad, amely felkészíti a diákokat arra, hogy a legnagyobb versenyben, a világ bármely pontján megállják a helyüket.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/10/16/novak-katalin-a-ket-nobel-dij-nagy-dicsoseg-magyarorszagnak

 

Krausz Ferenc egykori általános iskolájába látogatott Novák Katalin, ahol jelenleg biológiatanár tartja a fizikát

A móri Radnóti Miklós Általános Iskolában büszkén mutatták meg a magyar fizikus egykori tablóját, az intézmény falait pedig több helyen is az elismert kutató arcképe és idézetei díszítik. Csak éppen fizikatanár nincs.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231017_Novak_Katalin_Krausz_Ferenc_Nobeldij_Mor

 

október 17.

A diákok is véleményt akarnak mondani az oktatásról

Az 1956-os forradalom évfordulóján újabb akciók lesznek az oktatás jobbítása érdekében. Budapesten tömegtüntetésre készülnek, miközben az Egységes Diákfront és az aHang útjára bocsátja a 7igenes alternatív népszavazását, amelyen már a 16 évesek is részt vehetnek.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-diakok-is-velemenyt-akarnak-nyilvanitani-az-oktatasrol/422751/

 

Mennyit ér az iskolai diszkrimináció elleni javaslat?

A Belügyminisztérium diszkriminációellenes intézkedéscsomagját kötelező társadalmi egyeztetés nélkül nyújtották be. A tervezet 10 százalék forrásmegvonással bünteti azokat a többiskolás településeken lévő általános iskolákat, ahol lényegesen a települési átlag alatt van a hátrányos helyzetű tanulók aránya. Emellett kimondja: ha egy iskolában átszervezés vagy új tevékenység elindítása történik, a fenntartónak vizsgálnia kell, hogy nem lesz-e emiatt 25 százaléknál nagyobb különbség az osztályok között a hátrányos helyzetű tanulók arányában, és biztosított lesz-e a speciális nevelési igényű (SNI) tanulók ellátásának folyamatossága. A tervezet gyenge pontjait elemezte a cikk.

https://g7.hu/kozelet/20231017/mennyit-er-a-diszkriminacioellenes-torvenyjavaslat/

 

A szegregáció elleni intézkedés kínos és több sebből vérzik

A diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvényjavaslat rettenetesen kínos, több sebből vérzik. Ha elfogadják, akkor a fél világ fog azon röhögni, hogy alkottunk egy törvényt, amely több mint 2000 iskolából összesen nyolcra vonatkozik. Ráadásul a törvényjavaslat csak a külső, intézmények közötti szegregációt ragadja meg, az intézményen belüli óriási szegregációval nem tud semmit sem kezdeni – mondta Nahalka István oktatáskutató.

https://hirklikk.hu/kozelet/nahalka-istvan-a-szegregacio-elleni-intezkedes-kinos-es-tobb-sebbol-verzik-2-resz/422722

 

október 18.

PSZ: az oktatás minősége romlik, ha kevesebb a pedagógus

A pénzkivonás része volt a státusztörvény is, május óta 5000 fő távozott az oktatásból – mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke a Heti TV Pirkadat c. reggeli magazinműsorának. A kormány szerint kevesebb pedagógusra van szükség, de ez az oktatás minőségének rovására megy. A hiányt nyugdíjasokkal próbálják pótolni, de a 70 éven felüliek nem tudnak megfelelni a diákok igényeinek.  Szó volt az október 23-ára meghirdetett demonstrációról is. Azt is mondta az elnök: a PSZ és a PDSZ elkezdni felmérni a sztrájkhajlandóságot, hiszen az érdemi béremelés továbbra is késik, a kormány ismét csak Brüsszelre mutogat.

https://www.youtube.com/watch?v=s1IocQc5Bbg

 

Méltatlan körülmények uralkodnak a magyarországi EGYMI-kben

Gondok vannak a fűtéssel, a vízvezetékekkel, az ablakokon besüvít a szél, egy dugulás miatt pedig előfordult, hogy csak egy használható vécénk volt harminc gyerekre – nyilatkozta a Népszavának egy dunántúli Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) pedagógusa. Munkaerőhiánnyal is küzdenek, öt betöltetlen gyógypedagógus állásuk van. A hiány miatt keletkező feladatokat is azoknak kell ellátniuk, akik ott dolgoznak, gyakran túlórában. Hasonló állapotokról számolt be egy délkelet-magyarországi EGYMI tanára is. Hozzájuk nemcsak iskola, hanem egy óvoda is tartozik, ahova egyre több SNI-s kisgyermek jár. Nagyon sok munka hárul a gyógypedagógiai asszisztensekre. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) gyógypedagógiai tagozatának elnöke, Matuz Éva, aki egy Baranya megyei EGYMI-ben dolgozik pedagógusként, szintén naponta szembesül a problémákkal. A Népszavának azt mondta, amióta az EGYMI-k nem megyei, hanem tankerületi fenntartásban vannak, már nem önállóan gazdálkodnak, emiatt több pályázati forrástól elestek, így számos intézményben elmaradtak a felújítások. Rengeteg összetett gonddal küzdenek. Mindezek miatt a PSZ nemrég az EGYMI-k átfogó szakmai vizsgálatát kezdeményezte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál. Válasz egyelőre nincs, hogy elindul-e a vizsgálat.

https://nepszava.hu/3212446_sni-s-gyerekek-iskola-meltatlan-korulmenyek-szakszervezet-vizdgalat

 

Oktatási tüntetés szorítja háttérbe a pártok megemlékezéseit

Október 23-án egyebek között a Főváros, a Tanítanék Mozgalom, az Egységes Diákfront szervezésével demonstrációt tartanak az oktatásért. A gyülekező 16:30-kor lesz a Hősök terén, majd a tüntetők 18 órára átvonulnak az Andrássy úton az Oktogonra. Ott is lesznek sátrak, ahol 16 éves kor felett bárki aláírhatja a 7IGEN alternatív népszavazást. Az aHang és az Egységes Diákfront által szervezett alternatív referendumot október 23-30. között tartják.

https://hvg.hu/itthon/20231018_oktober_23_megemlekezesek_ellenzek_fidesz_karacsony_momentum_mi_hazank_jobbik?s=hk

 

Zebraszerda megszakítás nélkül

42. alkalommal volt „Zebraszerda” Budapesten és néhány vidéki városban. A Zebraszerda ötletgazdája egy háromgyermekes édesanya, Kállai Kornélia, aki január 4-e óta minden szerda reggel kimegy a budafoki Leányka utcai lakótelep egyik zebrájához. (A PSZ két alelnöke a székházunkhoz közeli zebrán akciózott, erről képeket töltöttünk fel a Facebookra.)

https://nepszava.hu/3212585_zebraszerda-megszakitas-nelkul

 

Több százezer roma gyermek másodosztályú oktatást kap

A Mérce közölt egy beszédet, amely október 14-én, a Roma Büszkeség Napján hangzott el. Szerzője, Horváth Viktória egyebek mellett roma mediátorként dolgozik egy csobánkai szülői közösségben. „Ma 10 roma diákból 6 olyan iskolában vagy osztályban tanul, ahol ők vannak többségben. Van olyan település, ahol a roma gyerekek évek óta konténerekben tanulnak, nem ritka, hogy a cigány diákoknak más bejáraton kell közlekedniük, és külön ballagnak nem roma társaiktól. A külön oktatás ráadásul szinte minden esetben beázott falakat és alacsony minőségű pedagógiai munkát is jelent.”

https://merce.hu/2023/10/18/tobb-szazezer-roma-gyermek-nem-azt-erdemli-hogy-masodosztalyu-oktatasban-reszesuljon/

 

Pilz Olivér: a kormány érdeke, hogy minél tudatlanabb legyen az ország

Bár a kormány is tudja – már csak a különböző ellenálló szervezetek, egyebek között a Tanítanék megmozdulásaiból is -, hogy gond van az oktatásban, mégsem történik semmi. Pilz Olivér szerint a társadalomnak azt is fel kell ismernie, hogy amíg ez a kormány lesz, az oktatással nem is fog történni semmi. A Tanítanék Mozgalom társalapítójával abból az alkalomból beszélgetett a Hírklikk, hogy a mozgalom két díjat is kapott az utóbbi hetekben. Beszélt a szakszervezetek és a mozgalom közötti különbségekről, továbbá arról is, hogy a Tanítanék gyorsabban tud reagálni helyzetekre. Ma már százezres levelezőlistájuk van: a pedagógusokon kívül vannak köztük diákok, szülők és mások is.

https://hirklikk.hu/kozelet/pilz-oliver-a-kormany-erdeke-hogy-minel-tudatlanabb-legyen-az-orszag/422815

 

Nyílt levélben kritizálta Iványi Gábort a belügyi államtitkár

A Belügyminisztérium államtitkára, Fülöp Attila írása így kezdődik: „Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – üzeni a nagyvilágnak Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) nevében. De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt”.

https://hang.hu/belfold/nyilt-levelben-ment-ivanyi-gabornak-a-belugyminiszterium-allamtitkara-158600

 

A diákok is kapnak üzeneteket az iskolából, a szülők nem mindig elégedettek a pedagógusok kommunikációjával

Nincs online oktatás, mégis a gyerekeknek jön Teamsen, Krétában az üzenet, hogy még ezt meg azt csináljátok meg és jelezzetek vissza, ha elolvastátok – ez a visszajelzés érkezett egy szülőtől, reagálva az Eduline cikkére, amely a minap arról írt: pedagógusok éjszaka is kapnak sms-t szülőktől. „A pedagógusnak nem az a dolga, hogy éjjel-nappal közvetítse, hogy mi történik az iskolában. Ez abszurdum. Az iskola a tanárok és gyerekek intim terepe kéne, hogy legyen, nem pedig egy 0-24-es szülőtájékoztatóközpont” – írta egy szülő, aki épp a tanárokra panaszkodik.

https://eduline.hu/kozoktatas/20231016_kapcsolattartas_szulo_pedagogus_leckefuzet_kreta_online_oktatas

 

október 19.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szolidáris a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel

„Az állam helyett állami feladatokat lát el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), ezért a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormánynak támogatnia és elismernie kellene azt az áldozatos munkát, amelyet az oktatási, szociális és egészségügyi intézményeiben az elesettek, a rászorulók érdekében végez országszerte. Az állami támogatások, a felajánlások megvonása miatt már bért sem tud fizetni a MET az intézményeiben dolgozóknak, ami a jelenlegi infláció közepette különösen elfogadhatatlan, mert a kormány így azokat sodorja veszélybe, akik a rászorulókról gondoskodnak. (…) Az oktatás legnagyobb hazai szakszervezete felkéri tagjait: a határozatlan időre meghirdetett budapesti akcióban vállaljanak szolidaritást, támogassák azokat a követeléseket, amelyekért a MET küzd!” Közlemény a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hirek/a-pedagogusok-szakszervezete-psz-szolidaris-a-magyarorszagi-evangeliumi-testverkozosseggel/

 

Tiltakozások a gyermekek kiszolgáltatottsága ellen

A Hírklikk felidézte, hogy a minap az ombudsmannál kezdeményeztük az EGYMI-k átfogó szakmai vizsgálatát a szakemberhiány és a méltatlan körülmények miatt. A cikk arra is kitért: roma és nem roma gyerekek együttnevelése érdekében szülők, pedagógusok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a döntéshozók és a társadalom figyelmét az iskolai elkülönítés rendkívül káros hatásaira. Az Együttnevelés Szövetség a Belügyminisztérium előtt tartott demonstrációt.

https://hirklikk.hu/kozelet/tiltakoznak-a-gyermekek-kiszolgaltatottsaga-ellen-az-oktatasban/422847/

 

A közoktatás működéséért a kormány a felelős

A kormány sikerpropagandát folytat, az érdemi szakmai párbeszédet elutasítja. A civilek, a szakmai szervezetek, a pedagógusok, a diákok és a szülők viszont kétségbeesetten verik félre a harangot. E folyamatos harcnak csak vesztese van, győztese nincs. A legnagyobb vesztesek a gyerekek, akik megszenvedik az egyre a romló közoktatást, pedig elsősorban az ő jövőjük forog kockán.  A Pulzus Kutató és a Szülői Hang együttműködésében készült az a reprezentatív felmérés, amelyben azt kutatták, miként vélekednek a szülők és a társadalom a pedagógusok jogállását megváltoztató nyári törvénymódosításokról. A felmérésről ezúttal a Hírklikk írt.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kozoktatasi-rendszer-mukodeseert-a-kormany-felel/422862/

 

Jocó bácsi szerint mindannyian érintettek vagyunk az oktatási káoszban

A státusztörvény hatályba lépése előtt Balatoni József tanár elhatározta, maga mögött hagyja a Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumot, a tanári pályát, a közoktatást is. Jocó bácsi nem titkolja, döntése meghozatala előtt pánikrohamokkal küzdött. Egyebek között azért is tartja helyesnek a lépését, hogy megóvhassa mentális egészségét, ennek ellenére úgy érzi, a felmondásába a lelke egy része belehalt. Egy díjátadó után készült vele interjú.

https://www.instyle.hu/interju-joco-bacsi-kepesvagyok-dijatado-166712?utm_medium=hirkereso

 

Tavaly már 16 ezernél is több magyar diák járt külföldi egyetemre

A legtöbben nyugat-európai intézményeket választottak – derült ki a nemzetközi felsőoktatás és kompetenciafejlesztés területén több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Engame Akadémia friss kutatásából. A 2022/2023-as tanévben legalább 16 233 magyar diák tanult külföldi egyetemen, ez 2,6 százalékos emelkedés 2021/2022-höz képest. A legnagyobb változások Hollandia esetében történtek, két év alatt 64 százalékkal emelkedett a holland egyetemeken tanuló magyarok aránya. Az indokok között szerepel a jobb színvonalú képzés, a későbbi karrierlehetőség is.

https://nepszava.hu/3212685_oktatas-kulfoldi-egyetemek-diakok-nyugat-europa

 

A főváros átveszi az Oltalom Egyesület és a MET hajléktalanellátó intézményeinek dolgozóit

A városvezetés szerint a megoldást az jelentené, ha a kormány megállapodna az egyházzal, de amíg ez nem történik meg, a fővárosnak kell lépnie. Az Oltalom és a MET ugyanis a 260 főt befogadó Dankó utcai éjjeli menedékhely mellett ápolási osztályt, átmeneti szállót, nappali melegedőt, női szállót és egy családokat fogadó intézményt működtet. Ennyi ember nem kerülhet az utcára. Az intézkedés várhatóan 70 főt érint és havi több tízmilliós kiadással jár.

https://nepszava.hu/3212720_ivanyi-oltalom-met-budapes

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X