Több gyógypedagógusra lenne szükség, nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos gyógypedagógiai fórumot tartott 2023. március 4-én a PSZ budapesti szervezeténél. A rendezvényt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke nyitotta meg.

Az atipikus fejlődésű, sajátos nevelési-oktatási igényű (sni) gyermekek ellátásáról Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszélt. Jelezte: az ilyen gyermekek ellátására fordítható támogatás összege nem változott az elmúlt öt évben, és továbbra is a szükségesnél jóval kevesebb az sni-s gyerekkel foglalkozó szakember. Az elöregedés is jellemzi a gyógypedagógusi szakmát. Egyre több utazó gyógypedagógusra lenne szükség, továbbá arra is, hogy a szakemberek munkacsoportban megvitathassanak egy-egy esetet. A probléma kezelésének enyhítését szolgálná, ha a pedagógusképzésbe beépítenék annak felismerét, hogy egy gyermek sajátos nevelést igényel, mert minél hamarabb ismerik fel a problémát, annál jobban fejleszthető a gyermek. Beszélt arról is, hogy általában kevés a pedagógiai asszisztens, ezért jónak tartaná, ha érettségi után 1-2 éves továbbképzés, felsőfokú szakképzés indulna. Az elmúlt évek eredményeire is kitért: ma már minden tankerületben van EGYMI (Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény), több lett a tagintézmény és a telephely, háromszor több oktatási intézmény pedagógiai programjába került be az sni-s ellátás.

Locsmándi Alajos, az EGYMI Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, miként változott a különböző problémákkal küzdő gyerekek oktatása-nevelése az elmúlt évtizedekben. A speciális problémákat kezelő intézmények sokrétűségét egyedi példákkal illusztrálta.

Zelena Noémi, a Kispesti Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola, Egységes Módszertani Intézmény igazgatója szerint minden osztályhoz vagy csoporthoz kell egy asszisztens a gyógypedagógus mellé, ha súlyosabb a probléma, akkor kettő.

Kiss László, a Belügyminisztérium pedagógiai szakszolgálati és gyógypedagógiai referensea 2021-27 közötti időszak fejlesztési irányáról beszélt, amikor több mint 16 milliárd forintot fordíthatnak az sni-s tanulók nevelésének, oktatásának finanszírozására uniós forrásokból.

A PSZ szakmai fórumán több szülő is jelezte: az ismertetett pozitív eredmények és adatok sokszor nincsenek összhangban a saját tapasztalataikkal.

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X