Heti lapszemle 2021.03.12.

A PSZ nyílt levelet írt két miniszternek három kérdésben: az egyik az, hogy beoltják a tavaszi szünet végéig a pedagógusokat, oktatókat vagy sem? Szakszervezetünk szerint nem fékezhető meg a koronavírus-járvány, ha nem oltják be azokat, akik gyerekekkel foglalkoznak óvodákban, iskolákban. Ráadásul a zárás sem teljes körű, mert az eredeti bejelentést módosító döntés szerint gyermekfelügyelet van az oktatási intézményekben. Közben a Kréta is összeomlott, nem kis bosszúságot okozva…

 

március 5.

A tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyermekei

Ercse Kriszta oktatáskutató áttekintette, mit köszönhetnek a pedagógusok a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Elemzi a béreket, a pedagógushiányt, az utánpótlást, a járványt, a tavaly tavaszi digitális átállást, a táppénz körüli bonyodalmakat. Idézte Gosztonyi Gábort, a PSZ alelnökét is, aki azt mondta: a pedagógusok nem akarnak még Covid-adót is fizetni.

https://g7.hu/kozelet/20210305/a-tanarok-a-kormanyzat-elhanyagolt-veszelyeztetett-es-bantalmazott-gyerekei/

 

Maruzsa Zoltán: zárnak az óvodák, digitális tanrendre térnek át az iskolák, nem lesz felügyelet sem

Nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-éig, étkeztetést biztosítanak elvitelre és kiszállítással – közölte a köznevelési államtitkár. Az óvodákban március 8-tól rendkívüli szünet lesz április 7-éig. Az iskolák digitális munkarendre állnak át. A középiskoláknál alapvetően nincs szükség változtatásra, az egyéni és kiscsoportos felkészítés az érettségire és a szakmai vizsgákra a biztonsági előírások betartásával változatlanul folytatható. A középfokú felvételi vizsgák lezárását lehetővé teszi a kormány. Javasolt ugyanakkor online megtartani a szóbeli meghallgatásokat.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/maruzsa-jarvany-megfekezeseert-zarnak-az-ovodak-es-ternek-digitalis-tanrendre-az-iskolak

 

Az Emmi közleménye is ismertette a tudnivalókat:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-hetfotol-hatalyosak-az-uj-intezkedesek-koznevelesi-intezmenyekben

 

Az érettségizők bejárhatnak felkészítésre, ha a tanárok vállalják

A végzősök személyes felkészítése csak akkor lehetséges, ha azt az iskolaigazgató engedélyezi, a tanár pedig vállalja. Az Azonnalinak egy gimnáziumi pedagógus úgy nyilatkozott: náluk kollegái többsége – mivel az idősebb korosztályba tartoznak – ezt nem kockáztatja meg, így diákjaiknak csak a digitális felkészülés jöhet szóba.

https://azonnali.hu/cikk/20210305_az-erettsegizok-a-teljes-iskolazar-alatt-is-felkeszulhetnek-az-iskolaban

 

Rezignáltak vették tudomásul a döntés az újabb átállásról

Zsolt, egy kisgimiben (8 évfolyamosban) oktató tanár arról számolt be: náluk a (döntést megelőző héten) már a tanulók harmada hiányzott az iskolából ilyen-olyan okokból, például karanténba kerültek, vagy a szülő elővigyázatosságból már el sem engedte gyerekét az intézménybe. Így viszont a digitális oktatás lett a kisebbik rossz: Zsolték a sok hiányzó miatt párhuzamos oktatásra kényszerültek, egyszerre kellett az iskolába jövőknek is leadni a tananyagot jelenlétileg, és a hiányzóknak digitálisan. „Horrorisztikus volt így tanítani” – mondta. Cikk, hétköznapi tapasztalatokkal.

https://azonnali.hu/cikk/20210305_rezignaltan-vettuk-tudomasul-hogy-megint-digitalis-oktatasba-kell-menni-tanarok-es-szulok-a-teljes-iskolazarrol

 

CKP: működőképesség feltétele az oltás

A CKP állásfoglalását elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek, Müller Cecília tisztifőorvosnak, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak és Pölöskei Gáborné szakképzési helyettes államtitkárnak. A 62 civil szervezetet képviselő Civil Közoktatási Platform a köznevelési rendszer zavartalan működésének biztosítása és a munkavállalók védelme érdekében elengedhetetlennek tartja az oltást igénylő köznevelési és szakképzési dolgozók mihamarabbi beoltását.

A működőképesség feltétele az oltás – A CKP állásfoglalása – CKP (ckpinfo.hu)

 

Soron kívüli oltást kérnek a bölcsődei dolgozók is

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a bölcsődei dolgozók soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés tényleges soron kívüli végrehajtását várja el a kormánytól, miután nyitva vannak a bölcsődék.

https://hvg.hu/itthon/20210305_bolcsode_vedooltas_bddsz

 

március 6.

Gulyás Gergely: mégis lesz gyermekfelügyelet az óvodákban, iskolákban

Az önkormányzatok kérésére a kormány március 8-tól biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Gulyás Gergely emlékeztetett: a járvány terjedésének csökkentésére hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák online oktatásra térnek át. Mindenkit arra kérnek, otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet. Ha valakinek a munkája ezt nem engedi – az önkormányzatok kérésére – lehetővé teszik, hogy az óvodákban, az iskolákban is legyen gyermekfelügyelet.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gulyas-lesz-gyermekfelugyelet-hetfotol-az-ovodakban-iskolakban

 

Kásler Miklós: az idei érettségi a járványtól függ, a jelenlegi terv szerint lesz szóbeli is

Az idei érettségi egyértelműen a járványhelyzet alakulásától függ, a jelenlegi terv szerint azonban a szóbeli és az írásbeli vizsgákat is megtartják. A tantermi oktatás nincs napirenden, azonban akár egyéni, akár kiscsoportos felkészítésre lehetőség van – mondta a miniszter a Magyar Nemzetnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/atoltottsag-tekinteteben-minden-heten-nagyobb-elonyt-szerzunk-9472778/

 

„Mi, pedagógusok birkák vagyunk, velünk mindent meg lehet csinálni”

Millei Ilona egy krónikus betegségben szenvedő pedagógussal beszélgetett, akinek hétvégén kellett volna megkapnia az AstraZeneca oltását. Jelezte azt is: vannak olyan kollégák, akik nem akarják magukat beoltatni. „Az iskolában ugyan többen voltunk, akik azt mondtuk, hogy jó lenne, ha az elsők között beoltanák a pedagógusokat, de amiatt, hogy nem így történt, azért olyan nagy felháborodás nem volt. Mi mindannyian birkák vagyunk, velünk mindent meg lehet csinálni.”

https://hirklikk.hu/kozelet/mi-pedagogusok-birkak-vagyunk-velunk-mindent-meg-lehet-csinalni/378064/

 

március 7.

Mégis lesz gyermekfelügyeletet, de kérni kell

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a szülőnek kérnie kell a gyermekfelügyeletet. „Gondolja el valaki, hogy kapnak egy levelet a szülők péntek délután, hogy hétfőtől nincs gyerekfelügyelet, meg kell oldja a munkahelyét, meg kell oldja a családján belül a gyerekek felügyeletét. Majd utána kijön, hogy mégiscsak van gyerekfelügyelet, vasárnap kapnak egy levelet, hogy hétfőtől mégis hozhatja a gyereket” – szemléltette a helyzetet Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20210307-pdsz-vezessenek-be-felmondasi-tilalmat/hirkereso

 

CKP: táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak

A járvány terjedésének lassításához a CKP szükségesnek tartja: az állam adjon táppénzt a szülőnek, ha 12 évesnél fiatalabb gyerekkel kell otthon maradnia, kötelezze a fenntartót, hogy biztosítson gyermekfelügyeletet, haladéktalanul oltsa be az ezt igénylő oktatási dolgozókat.

http://ckpinfo.hu/2021/03/07/tappenzt-a-szuloknek-oltast-a-pedagogusoknak-ckp-allasfoglalas-a-gyermekfelugyeletrol/

 

Ha lerobbannak a pedagógusok, semmilyen oktatás nem lesz

Ercse Kriszta oktatáskutató szerint az Emminek nem most kellene kitalálnia, hogyan működjön a digitális oktatás, miután az elmúlt egy évben magukra hagyta a szakmát. A Civil Közoktatási Platform szóvivője az ATV-nek azt nyilatkozta: „ha egy csöpp felelősségérzete is lenne a kormánynak, vagy csak a magyar népgazdaságot működtetni akarnák, akkor most nagyon gyorsan beoltatnák az oktatási dolgozókat.” Hozzátette: ha az idős pedagógusok lerobbannak, akkor sem hibrid, sem digitális oktatás nem lesz.

http://www.atv.hu/belfold/20210307-oktataskutato-a-kormanynak-nagyon-gyorsan-be-kellene-oltania-az-oktatasi-dolgozokat/hirkereso

 

Sok gyerekben szorongást és félelmet kelt a járvány

Egy gyermekpszichológus és egy tanár véleménye a bezártságról, a járványról. Fenyő D. György tanár egy pozitívumot is felfedezett: a pedagógusok megtanulták a digitális platformok használatát.

https://index.hu/belfold/2021/03/07/jarvany-iskola-digitalis-oktatas-bezartsag-gyerekek/

 

Dvorácskó Balázs: Ne nézz félre – nőnap a munkahelyeken

„A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által alkotott szövetség közel 40 ezer aktív oktatási, szociális, kulturális, köztisztviselői, kormányhivatali és egészségügyi dolgozót tudhat soraiban: pedagógusokat, idősgondozókat, kisgyermeknevelőket, dajkákat, ápolókat, családgondozókat. A felsorolt területeken foglalkoztatottak többsége a nemzetgazdaság legalulfizetettebb ágazataiban dolgozik; van, ahol már egy évtizede nem történt bérrendezés. És ezekben az ágazatokban dolgozók többsége nő.” (…)  „A virágok és csokoládék helyett érdemes lenne megkérdezni a női kollégáinkat, hogy mi zavarja és bántja őket az adott munkahelyen, amin változtatni kellene, vagy legalábbis nem ártana újragondolni. A nyitottság és meghallgatás erény, a közös fellépés pedig erő, amely változásokat tud kieszközölni.”

https://merce.hu/2021/03/07/ne-nezz-felre-nonap-a-munkahelyeken/

 

március 8.

A hátrányos helyzetű térségekben tanodák kellenének

A PSZ alelnöke szerint a hátrányos helyzetű térségekben tanodákra lenne szükség a digitális oktatáshoz. Totyik Tamás az ATV híradójának nyilatkozott.

http://www.atv.hu/videok/video-20210308-hetfon-eletbe-leptek-a-bejelentett-korlatozasok

 

Nem volt felkészülve a rendszer a digitális oktatásra

Az ország minden részéből érkeztek panaszok, hogy miután az általános iskolák is átálltak digitális oktatásra, nem működött a Kréta. „Úgy számoltunk, mintegy 70-80 ezer tanár és 400-500 ezer tanuló nem tudott rácsatlakozni a rendszerre” – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Blikknek. Jelezte azt is: a Digitális Oktatási Stratégiából sok minden nem valósult meg.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/totyik-tamas-digitalis-oktatas-leallas-rendszer/bwqf233

 

Gyász egy XVIII. kerületi iskolában

Tragikus hírt közölt a budapesti Kondor Béla Általános Iskola: egyik tanára tragikus hirtelenséggel elhunyt. „Megrendülve tudatjuk, hogy kollégánk életének 62. évében váratlanul elhunyt. Kezdetektől iskolánk aktív és megbecsült tagja volt. Emlékét szeretettel őrizzük” – írta az iskola honlapja. A lap információi szerint a 62 éves tanár szívproblémákkal küzdött és elkapta a koronavírust.

https://metropol.hu/aktualis/gyaszol-a-budapesti-iskola-mindenki-szerette-a-tanart-aki-korhazba-kerult-masnap-pedig-meghalt-237335/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

„Sikertelen bejelentkezés” – elnézést kér az informatikai cég

„Annak ellenére, hogy megpróbáltuk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA rendszert és DKT modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani” – az eKRÉTA Informatikai Zrt. közleményben kér elnézést a kellemetlenségért.

http://www.atv.hu/belfold/20210308-itt-a-valasz-arra-miert-allt-le-reggel-a-kreta-tanulmanyi-rendszer-az-iskolakban

 

A KK szerint a hibát a hirtelen túlterhelés okozta

A Kréta a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, eddig mintegy 8 milliárd forintot költöttek a fejlesztésére. A Klebelsberg Központtól azt a tájékoztatást kapta a Népszava: a hibát a hirtelen túlterhelés okozta, és az, hogy a KK és a minisztérium jelzése ellenére az eKréta Zrt. alulbecsülte a várható terhelést. A hibát azóta elhárította a működtető.

https://nepszava.hu/3112410_leallassal-indult-a-tavoktatas-a-fenntarto-szerint-a-hibat-hirtelen-tulterheles-okozta

 

Aki nem a Kréta rendszerét használta, annak valódi online órája volt

A cikk emlékeztetett egy korábbi nyilatkozatra: „a kormány fel kíván készülni a koronavírus-járvány második hullámának lehetőségére, ezért megkezdődött a KRÉTA integrált részét képező Digitális Kollaborációs Tér modul (DKT) fejlesztése, amely szükségtelenné teszi egyéb szoftverek használatát” – ezt tavaly augusztusban mondta az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence.

https://hvg.hu/elet/20210308_Bezzeg_a_nagyobbiknak_van_normalis_valoban_online_oraja__termeszetesen_nem_a_Kretan?fbclid=IwAR2VJYJIYKC0MN_CWCZheD3JE75NDhtHOkIEyQ9uua5S-h6p5bL-DA2WCFI

 

A közmédia ismét digitális tartalmakkal segíti a diákokat

A közmédia oktatási tartalmakkal kívánja segíteni az otthon tanuló diákokat. Március 8-tól az M5 kulturális csatornán és a Médiaklikken is megtalálhatják az alsós, a felsős és az érettségire készülő diákok a nekik szóló műsorokat. Tavaly tavasszal is iskolásoknak szóló tartalmakat vetített a közszolgálati televízió.

https://metropol.hu/aktualis/a-kozmedia-ismet-oktatasi-tartalmakkal-segiti-az-iskolasokat-237141/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

Félszigor

„A teljes iskolazárhoz nem elég kiadni egy rendeletet: komoly szakmai protokoll, logisztikai és támogatási háttér is kellene hozzá, ami sajnos még mindig nincs. Egy éve keseríti meg az életünket a koronavírus, de még mindig vannak olyan iskolák, ahol a digitális „oktatás” kimerül a bemásolt feladatlapok küldözgetésében; még mindig vannak olyan kisgyermekes családok, amelyeknél nemhogy számítógép vagy internet, de még áram sincs. Nincsenek egységes, digitális oktatási módszertanok, a milliárdokból fejlesztett iskolai KRÉTA-rendszer működése is kiszámíthatatlan.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3112285_felszigor

 

A gyerekek 25-30 százalékának van pszichés gondja, ezen a járvány tovább ront

Szorongás, halálfélelem, tisztálkodási kényszer – csak néhány pszichés probléma, amely gyakoribb lett a gyermekek között a járvány kezdete óta. Sófi Gyula, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pszichiátriai osztályának főorvosa beszélt a krónikus stressz maradandó következményeiről.

https://hvg.hu/360/20210308_Sofi_Gyula_interju_gyermekpszichiater

 

Gyermekgyógyászok szerint a gyerekeket is tesztelni kellene

A gyermekeket is tesztelni kell, ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, ez elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezéséhez. A kisgyermekeknél a koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy akár tünetmentes lehet, ezért a pozitív teszteredmény utáni kontaktkutatás csökkentheti a járvány terjedését. A beteg gyermek és a szülők karanténba helyezését ugyanis teszt nélkül sokszor nehéz elérni. A gyerekek tesztelése a fertőzés szövődményeinek felismeréséhez is fontos.

https://168.hu/itthon/a-gyermekgyogyaszok-szerint-a-gyerekeket-is-tesztelni-kell-200990

 

Egy hónapra sem eresztik őket szélnek

A fővárosban és Pest megyében még mindig nincs elég iskolaőr, az ország többi részén ugyanakkor a járványban sem maradtak feladat nélkül a bűnmegelőzési szakemberek. A Magyar Nemzet úgy tudja, az őrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon kaptak megbízást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egy-honapra-sem-eresztik-szelnek-az-iskolaoroket-9479513/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

március 9.

A PSZ nyílt levelet írt két miniszternek: beoltják végre az oktatásban dolgozókat?

Egyértelmű, azonnali választ vár a PSZ: hajlandó a kormány azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat? Egyértelmű, azonnali választ vár a PSZ: hajlandó a kormány most kifizetni az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért? Egyértelmű, azonnali választ vár a PSZ: hajlandó a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

https://pedagogusok.hu/hirek/a-psz-nyilt-levele-minisztereknek-beoltjak-a-tavaszi-szunet-vegeig-a-pedagogusokat-oktatokat-vagy-sem/

 

A PSZ régóta szorgalmazza az oktatásban dolgozók oltásának szükségességét

A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levélben kérdezi a minisztereket, hogy beoltják-e a tanárokat vagy sem, mert eddig csak kitérő válasz kaptak. Az ATV híradónak Szabó Zsuzsa elnök jelezte: hétvégén egymásnak ellentmondó döntések születtek, így felügyelet van az intézményekben, tehát a dolgozók továbbra is fertőzésnek vannak kitéve. A híradó kérdésére az Emmi közölte: életkoruknál vagy betegségüknél fogva sok pedagógus már megkaphatta az oltást, valamint a járvány harmadik hullámának megtörése és a pedagógusok egészségének védelme miatt rendelték el a digitális tanrendet.

http://www.atv.hu/videok/video-20210309-nyilt-levelben-kerdezik-beoltjak-e-a-tanarokat

 

Beoltják vagy sem az oktatásban dolgozókat?

A PSZ azonnali választ vár kérdéseire, mert oltás nélkül felesleges lesz az az áldozat, amit az intézmények zárása jelent – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak a nyílt levél kapcsán. Az államtitkár szerint bízni kell a tömeges oltásban, így lehet érettségit is tartani. A híradó kitért a Kréta összeomlására is.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/beoltjak-vagy-sem-a-tanarokat-a-tavaszi-szunet-vegeig

 

Több helyen már készültek szeptember óta a digitális oktatásra

Aki nem a Krétát használta, tudott tanulni és tanítani, egyébként várható volt, hogy összeomlik a Kréta – a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának nyilatkozott. Jelezte: vegyes a kép a gyermekfelügyeletről, tud olyan óvodáról, ahol senki, máshol nagyon sokat kértek felügyeletet. Arról is szó volt, hogy be kellett volna oltani azokat, akik gyermekekkel (akár ügyeletben) is foglalkoznak. A PSZ kérte a Klebelsberg Központtól: aki krónikus beteg, ne osszák be gyermekfelügyeletre.

https://www.klubradio.hu/adasok/docogve-indult-a-karanten-oktatas-116645

 

Maruzsa Zoltán: bírnia kell a Krétának a rohamot

Az államtitkár felszólította az E-Kréta Zrt.-t a hibák kijavítására azt követően, hogy túlterhelés miatt leállt a digitális Kréta rendszer és a kollaborációs tér. Maruzsa Zoltán az állami rádióban hangsúlyozta: a cég vállalta a felelősséget, elnézést kért. „Ma bizonyítaniuk kell, bírnia kell a rendszernek a rohamot, ezt az elvárást világossá tettem. A tegnapi hiba nem fordulhat újra elő” – mondta. Arra számít, hogy a tervezett egy hónapos időszak elegendő lesz arra, hogy radikálisan csökkenjen a fertőzések száma. Időközben a tömeges oltás is zajlik, mindez lehetővé teszi az intézmények újranyitását. Óvodai felügyeletet 8892 gyermek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek. Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százaléka, míg az iskolások 0,37 százaléka.

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/03/09/koronavirus-hirek-digitalis-oktatas-kreta-rendzser-maruzsa-zoltan/

 

Továbbra sincs veszélyben az érettségi, de nincs összhang az Emmi és az ITM között

Az érettségi vizsgák elmaradása esetén nagy felvételi káosz alakulna ki, ezért több felelősséget kérnénk, valamint azt: fejezzék be a hergelést, mert mindenkinek érdeke, hogy az érettségit megtartsák – hangsúlyozta az NPK elnöke. Horváth Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a gimnáziumokat fenntartó Emmi a digitális oktatás idején is megengedi a vizsgára készülő végzősök számára a kiscsoportos konzultációkat, a szakképzésért felelős ITM határozottan betiltott minden jelenléti foglalkozást. Szerinte így sérülhet a vizsgázók esélyegyenlősége, ezért jó lenne, ha a két tárca egységes megoldást dolgozna ki.

https://magyarnemzet.hu/belfold/masolat-tovabbra-sincs-veszelyben-az-erettsegi-vizsga-gimnazium-9484985/

 

Schanda Tamás: egyre népszerűbb a szakképzés

Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a családok vonzónak találják a változtatásokat – közölte az ITM parlamenti államtitkára. Versenyképessé tették, a gazdasági igényekhez igazították a képzéseket, mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók fizetését, a diákok bért vagy ösztöndíjat kapnak.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/03/09/jelentosen-emelkedett-a-szakkepzest-valaszto-fiatalok-szama?source=hirkereso

 

Folyamatosan csökken a szakiskolákban tanulók száma

Az elmúlt 5 évben 221 ezerről 181 ezerre csökkent a szakgimnáziumokban tanulók száma. Hasonló tendencia figyelhető meg a szakközépiskolák, illetve a szakiskolák és készségfejlesztő iskolák esetében. Míg szakközépiskolában a 2014/15-ös tanévben 102 ezer diák tanult, 2019/20-ban már csupán 91 ezer. A szakiskolai és készségfejlesztő intézmények száma kb. 7500-ról 7 ezerre csökkent.

https://www.hrportal.hu/hr/folyamatosan-csokken-a-szakiskolakban-tanulok-szama-20210309.html

 

március 10.

Káoszebéd: főtt tészta és rostos üdítő

Kisebb zavart okozott, hogy a kormány megtiltotta, majd mégis lehetővé tette az óvodai, iskolai gyermekfelügyeletet, de a kezdeti nehézségeket gyorsan sikerült áthidalni – nyilatkozta a Népszavának Verba Magdolna, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Abban az óvodában, ahol ő is dolgozik, 8 kisgyermek van ezen a héten a 80-ból, igaz, további szülők jelezték, hogy jövő héttől ők is igényelnék az ügyeletet. A PSZ becslései szerint a fővárosban 10-15 százalék lehet a felügyeletre szoruló diákok, óvodások aránya – erről Totyik Tamás alelnök beszélt. Tud olyan vidéki óvodáról is, ahol több tucat szülő igényelt felügyeletet, az óvodába minden óvodapedagógust be kellett rendelni, kivéve a betegeket. A lap ismertette a PSZ nyílt levelét az oktatásban dolgozók oltásának fontosságáról.

https://nepszava.hu/3112520_kaoszebed-fott-teszta-es-rostos-udito

 

A PSZ nyílt levele és Kréta összeomlása

Az Index is ismertette a PSZ minapi nyílt levelét. Totyik Tamás alelnök a portálnak azt mondta: ha a kormány valóban családbarát, ahogyan azt hirdeti, és valamely szülőnek otthon kell maradnia kisebb gyermekével, akkor elengedhetetlen, hogy 100 százalékos táppénzt kapjon. Felidézte: Csehországban is hasonló módon támogatják a kisgyermekes családokat, a távolléti díjat nem a munkáltatóra terhelik, hanem azt a kormány vállalja. Szó volt a Kréta zavarairól is.

https://index.hu/belfold/2021/03/10/psz-a-csaladokat-kellene-tamogatni-abban-hogy-otthon-maradjon-a-gyerek/

 

Támogatásnak álcázott értelmetlen papírmunka-hegyeket kapnak a tanárok

„Bármilyen más szakmában természetes, hogy ha a munka csak egy bizonyos eszköz használatával végezhető el, akkor azt a munkáltató biztosítja. Ki látott már kasszást a boltban, aki otthonról vitte a saját pénztárgépét? Vagy rakodómunkást, aki addig nem mehetett dolgozni, míg össze nem spórolt egy targoncára valót? Ha az elvárás az online oktatás, akkor abból természetesen következnie kellene, hogy ehhez járnak a szükséges eszközök. De a tanárok esetében ez nincs így. A nemzet elszánt és közepesen kétségbeesett napszámosa tehát kérvényez és reménykedik, és végül megkapja a várva várt eszközt.” Blogbejegyzés.

https://b1.hvgblog.hu/2021/03/10/online-oktatas-tamogatasnak-alcazott-ertelmetlen-papirmunka-hegyeket-kapnak-a-tanarok/

 

Nő a magyar történelem súlya az érettségin

Modernizálják az érettségi vizsgafeladatokat: 2024-től a nehezen érthető korabeli források mellett már publicisztikai szövegeket is elemezhetnek a diákok történelemből. A tantervi változásokhoz illeszkedve átalakulnak a témakörök, az eszmetörténet aránya például duplájára emelkedik, növekszik az I. világháború súlya is, miközben egyes témák teljesen kimaradnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megno-a-magyar-tortenelem-sulya-az-erettsegin-9490373/

 

„A múltat nem megváltoztatni, hanem megismertetni kell”

Lehet véleményünk, szabadon gondolkodó 21. századi emberek vagyunk, de ez nem jelentheti azt, hogy éppen a múltról való tudást vesszük el az emberektől – jelentette ki Takaró Mihály a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A József Attila-díjas irodalomtörténésszel, Magyar Örökség- és Németh László-díjas tanárral a megújult érettségivizsga-követelményrendszerről, az azt ért támadásokról és a fiatalok olvasási szokásairól beszélgetett az újságíró.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-multat-nem-megvaltoztatni-hanem-megismertetni-kell-a-fiatalokkal-9488114/

 

Nyáry Krisztián szerint a gyerekek jobban értenék Jókait, ha kortárs írókkal együtt tanítanák

Herczeg Ferenccel nem az a probléma, hogy magasztalta Mussolinit, hanem az, hogy nincs a száz legfontosabb magyar prózaíró között, most pedig Mikszáth és Jókai mellé emelték. Regényei egy mai középiskolás számára olvashatatlanok – mondja Nyáry Krisztán író, könyvkiadó.

https://hvg.hu/360/202109__nyary_krisztian__kotelezo_olvasmanyokrol_indulatokrol__az_irodalom_olyan_mint_az_oltas

 

március 11.

PSZ: több forgatókönyv kell az érettségi megtartásához

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában elmondta: a Klebelsberg Központ elnökétől azt kérte, ügyeletre csak olyan pedagógusokat osszanak be, akik be vannak oltva, akik már átestek a fertőzésen, esetleg olyat, aki önként vállalja. A minisztériumnak több tucatnyi levelet írtak, de érdemi választ nem kaptak, ezért a minap nyílt levélben azt is kérték: a tavaszi szünetig minden oktatásban dolgozót oltsanak be, aki jelentkezik. Miután jobban terjed a fertőzés, mint tavaly, több változatot kell kidolgozni az érettségi megtartására. A PSZ azt javasolja: csak a továbbtanuláshoz szükséges felvételi tárgyakból legyen érettségi, a többi tárgyból ajánlják meg a jegyet. A műsor másik vendége Ravasz Ágnes volt, aki a PDSZ-t képviselte.

http://www.atv.hu/belfold/20210311-virushelyzet-az-oktatasban-ha-egy-virusos-beteg-betette-a-labat-egy-ovodaba-iskolaba-ott-kaszalt

 

A PSZ nyílt levelére nem érkezett hivatalos válasz

Beoltják-e a tavaszi szünet végéig a pedagógusokat, oktatókat vagy sem? Egyértelmű, azonnali választ vár erre is a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete. Azt is szeretnék elérni, hogy a gyermekeikkel otthon maradó szülők kaphassanak 100 százalékos táppénzt. Ha nem tudjuk most a lehető legtöbb gyermeket otthon tartani, a nyitás után is gócpontok lesznek az intézmények – mondta a kiadott nyílt levél kapcsán Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Szeged Televíziónak, jelezve: egyelőre nem érkezett hivatalos válasz.

https://www.youtube.com/watch?v=Nr18_7x-J1I

 

Mielőbb be kell oltani az oktatásban dolgozókat

Ha azt szeretnénk, hogy áprilisban biztonságosan kinyithassanak az óvodák, iskolák, azonnal be kell oltani az oktatásban dolgozókat, különben nincs értelme a mostani zárásnak – mondta Totyik Tamás alelnök a Nemzeti Televíziónak. Egy januári felmérésünk szerint a pedagógusok több mint 20 százaléka fertőződött meg, most jóval nagyobb az arány. A zárás előtt volt olyan intézmény, ahol 35-ből 33 pedagógus fertőzött volt. A halálozás január óta nőtt a pedagógusok körében. Az látszott, hogy gócpontok voltak az oktatási intézmények, így a zárás elkerülhetetlen volt. Szó volt az intézmények gyermekfelügyeletével kapcsolatos, egymásnak ellentmondó hétvégi döntésekről is. Kitért a Kréta összeomlására is, jelezve, más online felületeken tudtak tanítani a pedagógusok.

https://alfahir.hu/2021/03/11/z_karpat_daniel_totyik_tamas_sarkadiillyes_csaba_bankok_nemet_autogyarak_koronavirus

 

A bizalmatlanság rendszere

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta, a Kréta rendszerét a bizalmatlanság miatt tették az iskoláknak kötelezővé a 2017-2018-as tanévben, azon keresztül ugyanis ellenőrizni tudják a pedagógusok munkáját. Nemcsak az intézményvezetők, hanem a tankerületvezetők is belenézhetnek az órákba. Ezen kívül használnak a pedagógusok és a diákok más online rendszert is. Ahol az intézményvezetők lelkiismeretesek voltak, a tanárokat és a diákokat már ősszel felkészítették ezek használatára.  Szerinte a Digitális Kollaborációs Tér nem rossz, de a jótól még messze van.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-magyarorszagi-kreta-kor/378265/

 

Gulyás Gergely: az érettségizők oltásáról nincs döntés

Arról, hogy tervezik-e beoltani az érettségizőket, Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta: a 18 év alattiakat – 16 évtől kezdődően – csak a Pfizerrel lehet beoltani, de egyelőre ilyen döntés nem született. Az érettségi megrendezésére vonatkozó kérdésre megerősítette: lesz érettségi, tavaly csak írásbeli volt, idén szeretnék, ha szóbeli is lenne, de ezt majd az akkori vírushelyzet alapján tudja a kormány eldönteni. Miután május 3-án kezdődik az írásbeli, azt remélik, hogy addigra a beoltottság aránya is magasabb lesz és sikerül a járvány harmadik hullámát leküzdeni.

http://www.atv.hu/belfold/20210311-gulyas-24-oraban-belul-nyilvanossagra-hozzuk-az-orosz-es-a-kinai-vakcina-szerzodeseit/hirkereso

 

Egy éve tart a karanténoktatás – tanultunk belőle?

Éppen egy éve a hirtelen váltás sok nehézséget okozott, mégis elmondható, hogy ezek leküzdése rengeteg pozitív tapasztalatot hozott a digitális oktatásban. Most, az első karanténoktatási hullám után egy évvel újra otthonról tanulnak a diákok. Mit tanultunk az elmúlt egy évből? Szigeti Réka szakpszichológus és Koren Balázs tanár értékelése.

http://gazdasagportal.hu/index.php/egy-eves-a-karantenoktatas-tanultunk-belole/

 

március 12.

Emmi: várják ki a sorukat a tanárok

Továbbra sincs tervben, hogy a pedagógusok és más oktatási dolgozók külön csoportként elsőbbséget élvezzenek az oltási rendben – legalábbis ez derült ki az Emmi Népszavának küldött tájékoztatásából. A szaktárcát azt követően kereste a lap, hogy a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte, a tavaszi szünet végéig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat. Miután március 8-tól óvoda- és iskolazárást rendelt el a kormány, erre most gyorsan és egyszerűbben sort lehetne keríteni – ahogy azt meg is tették az ügyészségi és bírósági dolgozók esetében. Az Emmi annyit írt: az eddigi több mint egymillió beoltott között életkoruknál vagy betegségüknél fogva sok pedagógus is megkaphatta már az oltást. „Jelenleg is folyamatos az oltás, és a legveszélyeztetettebbek, az idősek és krónikus betegek élveznek prioritást” – tették hozzá. Arra a kérdésre, eddig mennyi pedagógust oltottak be, nem kapott választ a lap.

https://nepszava.hu/3112838_emmi-varjak-ki-a-sorukat-a-tanarok

 

Diákok tízezreit veszélyezteti a lemorzsolódás

Miközben Nógrád megyében minden ötödik általános iskolás a lemorzsolódás határán billeg, addig a budapestieknek csupán a 4,11 százalékát veszélyezteti a korai iskolaelhagyás. Még mindig a szakképző iskolák adatai a legaggasztóbbak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20210312_lemorzsolodassal_veszelyeztetett_diakok

 

A válogatás nem teljes körű!

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X