Az oktatás nemzetközi napján tartott online fórumon a PSZ elnöke is felszólalt

Az Oktatási Internacionálé (Education International) a világ minden tájáról meghívta a szakszervezeti vezetőket, hogy osszák meg egymással a minőségi oktatásért vívott küzdelmük tapasztalatait. Az online fórumot az oktatás nemzetközi napján, 2023. január 24-én tartották.

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa arról beszélt, hogy Magyarországon éppen egy éve zajlanak a tiltakozások: 2022. január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága, majd márciusban határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett. Miután a követeléseknek a kormány nem tett eleget, egymást követték az élőláncok, a tüntetések a fővárosban és vidéken is. A diákok, a szülők és a társadalom nagy része is megértette, hogy a szakszervezetek nem pusztán bérharcot folytatnak, hanem az oktatás jövője a tét, vagyis a diákok érdekében cselekednek.

A tiltakozó akciók oka, hogy ma Magyarországon a diplomás átlagkeresetnek csupán 55 százalékát kapják a pedagógusok, miközben Európában nálunk a legmagasabb a tanítással lekötött munkaidő, heti átlagban 25,5 óra. A pedagógusi állások 12 százaléka nincs betöltve. Nagyon kevés a pedagógusok munkáját segítő alkalmazott, így a tanárok túlterheltek. Ugyanez mondható el a tanulókról is, ráadásul a tanterv elavult. A magyar kormány a GDP 3,8 százalékát költi oktatásra, ez az amúgy sem magas 5,7 százalékról süllyedt erre a szintre.

Érdemi párbeszéd és döntés helyett a kormány előbb rendeletben korlátozta a sztrájkjogot, majd a parlament törvényt módosított. Ezek a szigorítások szinte lehetetlenné, üressé teszik a sztrájkot, ezért a pedagógusok egy része polgári engedetlenséggel fejezte ki tiltakozását. A kormány válasza 15 pedagógus elbocsátása volt.

A kormány továbbra sem hajlandó dönteni az oktatás átfogó reformjáról, csak a béremelést fogadja el jogos követelésként. Az emelést főként európai uniós támogatásból akarja fedezni, miközben az oktatás nemzeti hatáskör.

Jelenleg több beadványunk van a sztrájkjog korlátozása miatt a magyarországi Alkotmánybíróság, illetve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

Addig folytatjuk a sztrájkot, a tiltakozó akciókat, amíg nem kezdődnek el a reformok Magyarországon, jelezte Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az online fórumon.

Felszólalása alatt a tiltakozó akciókról készített fotómontázst vetítettük, amelyet a PSZ által 2022. november 26-án tartott tüntetésre készítettünk.

Előző hír
Következő hír

Nincsenek termékek a kosárban.

X