Vitairat a magyar közoktatás válságáról - Pedagógusok Szakszervezete

Vitairat a magyar közoktatás válságáról

  • PSZ
  • Vitairat a magyar közoktatás válságáról

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vitairatot készített:

ebben összefoglalta, hogy alapvetően mi az oktatási rendszer hibája. A PSZ megfogalmazta javaslatait is, nemcsak a problémákat tárta fel.

Az elkészült dokumentumot a következő hetekben a fővárosban és a vidéki helyszíneken tervezett fórumokon vitatjuk meg mindazokkal, akiket érint vagy érdekel az oktatás, benne a gyermekek jövője.

Vitairat

 

A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről

A Pedagógusok Szakszervezete felmérést készített a tanárok munkaterheléséről. 2019. augusztus 22-től 2019. október 23-ig volt elérhető a kérdőív a www.pedagogusok.hu honlapon.
Utoljára 2008-ban a TÁRKI-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. végzett kutatást a témában. 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezett  hasonlót, de a kutatás meghiúsult.
Az eltelt tizenegy év alatt a jogszabályi környezet gyökeresen átalakult a közoktatásban, teljesen megváltozott a munkaidőkeretek számítása, emelkedtek az óraszámok, új alaptantervet vezettek be, amely megemelte a tanulók óraszámát és ezzel az ellátandó feladatokat is. A pedagógustársadalomban nagyon komoly feszültségek halmozódtak fel a bérek értékének elvesztése és a pedagógusok által egyre nehezebben megélt munkateher- növekedés miatt.
Hiánypótlónak szántuk a kutatásunkat, amely a teljesség igénye nélkül készült. A PSZ ugyanis nem rendelkezik akkora apparátussal, kutatói hálózattal, hogy a pedagógustársadalom szociológiai szerkezetének megfelelően, célzottan keressen meg 3-4000 pedagógust. A nyilvánosság erejével (honlap, Facebook, hírlevelek) és a megyei vezetők támogatásával tudtuk népszerűsíteni és kitöltésre buzdítani a pedagógusokat.
Felmérésünkben igyekeztünk minden olyan munkaterhelést is figyelembe venni, amelyek a nemzetközi mérésekben nem jelennek meg (más országokban nem releváns), illetve a hazai jogszabályok előírják azok végrehajtását.  A kérdőív 47 kérdésére 4643-an válaszoltak, ebből 4281 volt érvényes.

A kutatás részletei és eredményei alább olvashatók.

Kutatatás könyv

 

Kérdőív a járványügyi intézkedések és a digitális oktatás megítéléséről

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXd69wbuDcosQIaoOi6Y-ZBjdc4iBKXWq6LtTwXnTfaA4mng/viewform

 

Nincsenek termékek a kosárban.

X