Hírek

A PSZ szerint a nyilvánosságra hozott járványügyi protokoll hiányos, számos kérdésre nem ad választ, ami megjelent, betarthatatlan

A PSZ szerint a nyilvánosságra hozott járványügyi protokoll hiányos, számos kérdésre nem ad választ, ami megjelent, betarthatatlan

A Pedagógusok Szakszervezete a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal augusztus 24-ére összehívott ülésén vár választ azokra a problémákra, amelyekre a kormány járványügyi eljárásrendje nem jelent megoldást. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás 2020. augusztus 18-án több lapnak, hírműsornak is nyilatkozott.

 

az ATV híradónak

PSZ: Az iskolák nem lesznek biztonságosak a kormány protokolljával

A PSZ alelnöke azt mondta: a megjelent protokoll csak ahhoz elegendő, hogy elkezdődjön a tanév szeptemberben, ha erősödik a járvány, az iskolák nem lesznek biztonságosak. Sok kérdésre most sincs válasz: egy átlagos tanteremben pl. nem lehet betartani az előírt másfél méteres távolságot sem, nincs elegendő takarító sem délelőtt az intézményekben.

http://www.atv.hu/belfold/20200818-pdsz-botranyos-es-betarthatatlan-az-iskolaknak-kikuldott-jarvanyugyi-protokoll

 

a(z) Euronews híradónak

A PSZ szerint lehetetlen betartani a minisztérium rendelkezéseit

Nem lehet betartani a biztonságos szociális távolságot, nincs elég takarító az iskolákban, nem rendezték a krónikus betegséggel küzdő vagy veszélyeztetett pedagógusok helyzetét, szűrésükről senki nem gondoskodik - sorolta a hiányosságokat az alelnök.

https://hu.euronews.com/2020/08/18/szeptemberre-keszulnek-az-iskolak

 

az RTL Híradónak

A PSZ szerint a megfogalmazott alapvető elvárásoknak sem tudnak eleget tenni az iskolák

A PSZ a nyilvánosságra hozott járványügyi protokollból hiányolja a reggeli lázmérést, továbbá az idős (veszélyeztetett) pedagógusok helyzetének rendezését. Nincs válasz arra, mi lesz a járvány egy esetleges erősebb második hullámában - sorolta Totyik Tamás a szakszervezet kifogásait.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/hetven-pontos-szabaly-az-iskolaknak-masfel-meteres-tavolsag-a-tantermekben-fertotlenito-takaritas

 

a Magyar Hangnak

A PSZ nem tartja elegendőnek a kormány járványügyi protokollját

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat. A következetlenséget látja az előírások egyik problémájának, továbbá számos pont részletei nem tisztázottak. Kifogásolta, hogy nem támogatták a szakszervezet javaslatát, miszerint legyen kötelező a homlokon át történő lázmérés az intézményekben. Továbbra is szeretnék, hogy a járványhelyzet romlása és az otthoni oktatásra való áttérés esetén a szülőknek fizessenek a munkáltatók távolléti díjat, és ne kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük. A portál felidézte a PSZ eredeti javaslatait is.

https://hang.hu/belfold/2020/08/18/szakszervezetek-felelotlennek-es-veszelyesnek-tartjak-az-iskolaknak-kiadott-jarvanyugyi-eloirasokat/

 

a Népszavának

Kásler takarítási protokollt küldött az iskoláknak - A PSZ szerint számos szakmai kérdésre nincs válasz

A PSZ alelnöke azt hangsúlyozta: már most két tanrendet kellene kidolgozni minden intézménynek: egyet a normál tanításra készülve, egy másikat arra, ha erősödik a járvány. Totyik Tamás emlékeztetett: az osztrák megoldásnak megfelelő úgynevezett hibrid (vagyis párhuzamosan online és tantermi) tanrendre tett javaslatukat a kormány elutasította, pedig az osztályok megfelezése és váltott napokon az órákon való személyes részvétel, illetve a digitális tanításba való bekapcsolódás az egyetlen megoldás, ami nemcsak pedagógiai szempontból, hanem a szociális távolságtartás miatt is jónak mondható. A PSZ a minap közleményben fogalmazta meg az elvárást, hogy az Emminek egy közoktatási járványügyi szabályrendszert kell közreadnia legkésőbb augusztus 24-ig, de a szervezet alelnöke szerint korántsem a kiadott intézkedésekre gondoltak. Totyik Tamás is úgy látja: nagyon hézagos az ajánlás, ráadásul betarthatatlan az, ami szerepel benne.

https://nepszava.hu/3088801_kasler-takaritasi-protokollt-kuldott-az-iskolaknak-szamos-szakmai-kerdesre-viszont-tovabbra-sincs-megoldas

 

a Klubrádió Esti gyors c. műsorának

Betarthatatlan terv az iskolakezdésre

A protokollt olyan ember készíthette, aki nincs tisztában az iskolák helyzetével, így pl. betarthatatlan a biztonságos szociális távolság. Totyik Tamás elmondta, hogy a szakszervezet is a megszokott tanítási rend mellett van. Ha újra fellángolna a járvány, az osztrák modell szerinti hibrid oktatást javasolják. Tehát az egyik héten 3, a másikon 2 napot töltenek a gyerekek a tanteremben, a többi napon otthon foglalkoznak a kijelölt tananyaggal. Így elegendő lenne a tanterem, a pedagógusok is elbírnák a terhelést, mégis nagyobb biztonságban lenne mindenki. Persze ehhez az is kellene, hogy a többletmunkát fizessék meg, amire eddig sem mutatott hajlandóságot az oktatási kormányzat.

https://www.klubradio.hu/adasok/betarthatatlan-terv-az-iskolakezdesre-113666

 

a Klubrádió hírműsorának

Takarítási útmutató jelent meg

A protokoll hiányosságait sorolta az alelnök a Klubrádió hírműsorának is. Kiállt a PSZ által korábban javasolt hibrid oktatás mellett.

https://www.youtube.com/watch?v=6mEJX6bIDqs&feature=youtu.be